Hoe kun je online censuur omzeilen?

Bord met hand voor computer
Klik hier voor de samenvatting van het artikel
Online censuur omzeilen: een korte samenvatting

Censuur op het internet komt steeds vaker voor. Vaak heeft dit een politieke reden. In sommige landen worden bepaalde nieuwswebsites of social media geblokkeerd omdat de regering niet wil dat burgers toegang hebben tot deze informatie.

Voor het omzeilen van deze censuur biedt een VPN-verbinding een uitkomst. Volg onderstaande stappen:

 1. Sluit een online abonnement af bij een goede VPN-provider, zoals bijvoorbeeld ExpressVPN.
 2. Download de VPN-software op je smartphone, tablet, desktop of laptop.
 3. Start de VPN en maakt verbinding met een server in een land waar geen censuur is.
 4. Je hebt nu toegang tot de geblokkeerde content, omdat je dataverkeer wordt omgeleid via een land waar geen censuur is.

Meer informatie over het omzeilen van online censuur lees je in het artikel hieronder.

Je weet misschien al dat online censuur wordt gebruikt in landen zoals China en Turkije. Toch zijn er veel meer landen waar internetcensuur heerst. Een noemenswaardig aantal overheden tolereert geen sociale media en netwerken zoals Facebook en blokkeert bepaalde nieuwswebsites. Deze ‘online censuur’ heeft meestal te maken met het beperken van je vrijheid van meningsuiting, vaak vanwege politieke redenen. Wij zijn tegen dit soort censuur, omdat het hier gaat over het inperken van één van de belangrijkste rechten van de mens.

Gelukkig kan een VPN bijdragen aan de bescherming van deze mensenrechten. Doordat je met een VPN-verbinding virtueel je locatie kunt veranderen, is de internetcensuur vrij gemakkelijk te omzeilen. Zo heb je binnen de kortste keren weer toegang tot je favoriete platformen. In dit artikel lees je hier alles over. Ook laten we je de beste VPN’s zien om internetcensuur mee te omzeilen.

Internetcensuur omzeilen met een VPN

Het kan erg vervelend zijn als je tijdens je vakantie of je verblijf in het buitenland last hebt van internetcensuur. Zo kan het zijn dat Facebook, WhatsApp of andere social media platformen zijn geblokkeerd, of dat een bepaalde website die je wilt bezoeken, ineens niet bereikbaar is. Met een VPN is het mogelijk weer toegang te krijgen tot social media en al je favoriete websites. Hieronder leggen we uit hoe een VPN precies werkt.

Hoe werkt een VPN?

Als je een VPN-verbinding gebruikt, wordt jouw internetverkeer versleuteld. Je maakt verbinding via een externe server en jouw IP-adres blijft daardoor verborgen voor anderen.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

Met een VPN kies je zelf je virtuele locatie. Je hebt de keuze uit virtuele locaties over de hele wereld, zodat je gemakkelijk geografische blokkades kunt omzeilen. De VPN stuurt jouw internetverkeer via een server in het door jou gekozen land. Zo kun je doen alsof je je bevindt in een ander land, waar de geblokkeerde websites of diensten wél toegestaan zijn.

Je virtuele locatie verandert omdat je geen gebruik maakt van je eigen IP-adres, maar het IP-adres van de server. Websites zullen jou accepteren op grond van dit IP-adres en de VPN-server die je gekozen hebt.

Bovendien heeft een VPN-verbinding ook een aantal andere voordelen. Het biedt je vrijheid, veiligheid en anonimiteit. Door je vrijheid in het kiezen van je online geografische locatie, kan je bijvoorbeeld de Netflix-series van een ander land bekijken.

In tegenstelling tot proxies en browserextensies, versleutelt een goede VPN je gegevens, zodat deze vrijwel onleesbaar zijn voor hackers en bewakingsprogramma’s van de overheid.

Daarnaast zorgt een VPN voor anonimiteit omdat je eigen IP-adres niet zichtbaar is. Hierdoor is het veel moeilijker voor anderen om jouw internetgedrag te herleiden tot jouw locatie of jou als persoon.

De beste VPN’s om blokkades en censuur te omzeilen

We hebben een lijst samengesteld van de drie beste VPN’s die jou kunnen helpen om internetcensuur de baas te zijn. Daarvoor hebben we een selectie gemaakt uit onze lijst met beste VPN-aanbieders en kritisch gefilterd op kenmerken die helpen internetcensuur te omzeilen.

Een moeilijkheid daarbij is dat sommige landen websites van VPN-aanbieders blokkeren. Dit houdt in dat je vanuit die landen de VPN niet kunt downloaden en installeren. Ben je van plan om een VPN-verbinding te gebruiken tijdens je vakantie in een land waar aanbieders geblokkeerd zijn? Dan raden we je aan de VPN al in Nederland te installeren! Bekijk onze specifieke artikelen over de beste VPN’s voor China, Rusland en Belarus als je een van deze landen wilt bezoeken.

We hebben de VPN-aanbieders geselecteerd die erin slagen om bijna overal toegankelijk te blijven. Een ander belangrijk punt is de niet-goed-geld-terug-garantie die sommige VPN-aanbieders hanteren. Zo kan je hun service zonder schroom uitproberen en kijken of het werkt in jouw (vakantie)land. Binnen de kortste keren heb je zo je vrijheid van meningsuiting terug.

Let erop dat gratis VPN-aanbieders vaak niet geschikt zijn voor het omzeilen van online censuur. Gratis VPN’s zijn vaak niet veilig en verkopen soms verzamelde gegevens door aan andere partijen. Ook hebben gratis VPN’s vaak data- en snelheidslimieten.

Omzeil censuur met ExpressVPN

ExpressVPN is een allround VPN. Deze VPN-aanbieder zorgt voor een stabiele en veilige connectie, waar je ook bent. Ook is ExpressVPN erg gebruiksvriendelijk. Met één druk op de knop is je hele apparaat al beschermd. Deze VPN zorgt ervoor dat jouw gegevens altijd veilig blijven.

ExpressVPN is vergeleken met andere VPN-providers iets duurder, maar je krijgt zeker waar voor je geld. Met deze premium VPN hoef je je geen zorgen meer te maken over online censuur. Toegang tot Facebook of andere geblokkeerde social media is met deze VPN geen enkel probleem.

ExpressVPN biedt een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie, zodat je de service op je gemak kunt uitproberen.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.33
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

Omzeil censuur met NordVPN

NordVPN is een erg goede en solide VPN-aanbieder die al jaren tot onze top providers behoort. NordVPN heeft veel servers over de hele wereld staan, zodat je talloze opties hebt om online censuur te omzeilen.  Als je jouw online privacy hoog in het vaandel hebt staan, is NordVPN een goede keuze.

De VPN biedt daarnaast uitstekende beveiliging. Met NordVPN krijg je vanuit het buitenland binnen een handomdraai toegang tot geblokkeerde websites. Bovendien is deze VPN erg geschikt om bijvoorbeeld een Skype-blokkade te omzeilen.

Ook NordVPN biedt een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie om de service uit te proberen.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.89 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.89
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Omzeil censuur met Surfshark

Surfshark is premium VPN met een zeer aantrekkelijke prijs. Deze VPN is erg geschikt om internetcensuur mee te omzeilen en je gegevens te beveiligen. Je kunt de VPN bijvoorbeeld gebruiken wanneer je in een land bent waar WhatsApp wordt geblokkeerd.

Met goede snelheden en een stabiele verbinding, kan jij anoniem het internet op.  De 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie geeft jou bovendien de mogelijkheid om uit te testen of deze VPN-verbinding werkt in jouw (vakantie)land.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.29 per maand
Vanaf
€2.29
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Verschillende soorten internetcensuur

Online censuur komt steeds vaker voor. Landen zoals China, Turkije, Iran en Noord-Korea staan er om bekend dat ze de toegang tot social media blokkeren. Facebook, Twitter, YouTube en Instagram worden bijvoorbeeld gecensureerd.

Naast de censuur op social media komt het ook voor dat landen specifieke websites blokkeren. Niet alleen burgers van deze landen hebben hier last van, ook reizigers kunnen hinder ondervinden van deze censuur.

Hieronder bespreken we een aantal verschillende vormen van internetcensuur.

Censuur van social media

Sociale media wordt steeds vaker gecensureerd. Veel mensen zien sociale media als een podium voor hun gedachten en meningen. Het is dé online plek voor vrijheid van meningsuiting. Als het gaat om politieke onderwerpen, zien bepaalde overheden dit als een bedreiging. Sociale media zijn namelijk de perfecte plek om mensen met dezelfde gedachten te vinden en mogelijk zelfs een collectief te vormen.

Dit kan zich beperken tot online discussies, maar het gebruik van sociale media kan ook leiden tot het mobiliseren van hele groepen mensen voor een opstand of demonstratie. Daarom hebben sommige regeringen in landen zoals China of Noord-Korea bijvoorbeeld Facebook verboden. Om acute opstanden de kop in te drukken, werden in het verleden sociale media ook tijdelijk verboden in diverse andere gebieden.

Zulke regimes volgen sociale media vaak op de voet. Vanwege politieke redenen verbannen zij deze media in hun land, voor altijd of voor een kortere periode. Hieronder bespreken we de verschillende social media en de censuur die door verschillende landen wordt toegepast op deze kanalen.

Censuur van Facebook en Twitter

Zoals hierboven al besproken hangt het blokkeren van Facebook en Twitter vaak samen met politieke weerstand. Om bedreiging te bestrijden, volgt soms een (tijdelijk) verbod op deze social media.

In China, waar Facebook en Twitter verboden zijn, biedt men een alternatief genaamd Weibo. Een belangrijke kanttekening is dat de Chinese overheid meeleest op dit sociale platform. Bij het plaatsen van berichten dien je als burger rekening te houden met een lange lijst van verboden woorden en zinnen. Er kunnen sancties volgen als je deze niet in acht neemt. Hoewel men Weibo presenteert als een alternatief voor ‘reguliere’ sociale media, valt de oprechtheid hiervan dus sterk te betwisten.

Voor meer informatie over censuur van Facebook en hoe verschillende landen hiermee omgaan, kun je dit artikel lezen.

Censuur van Whatsapp en Skype

Ook populaire apps zoals Whatsapp en Skype worden door een aantalSkype werkt niet op reis overheden als een bedreiging gezien, opnieuw vanwege politieke redenen. Mocht een overheid deze zogenaamde ‘Voice over Internet Protocol’- diensten (VoIP) niet volledig willen blokkeren, dan koppelen ze er soms spionagesoftware aan.

Zo kan een overheid zoals die van China alle communicatie controleren op verboden woorden. Tevens heeft China een alternatief geboden voor Whatsapp, genaamd WeChat. Zoals voor Weibo het geval is, geldt ook voor WeChat dat communicatie via deze dienst intensief wordt gecheckt door de Chinese overheid.

Een andere groep die ook niet blij is met VoIP-diensten, zijn winstgevende telecommunicatiebedrijven. Omdat VoIP-kanalen het mogelijk maken om gratis te communiceren via het internet, vormen zij een gigantische concurrent voor de telecomsector. Telecombedrijven verliezen immers veel omzet als jij liever gratis whatsappt of skypet dan dat je sms’t of belt via hun telefoonnetwerk. Vaak heeft de staat een financieel belang bij deze telecombedrijven. Dit is een tweede reden waarom sommige overheden VoIP-diensten blokkeren.

Lees dit artikel voor meer informatie over censuur op WhatsApp.

Meer informatie over censuur op Skype lees je hier.

Censuur van YouTube

Ook het blokkeren van YouTube hangt samen met politiek. De vrijheid om te posten wat je wilt en daarmee een groot publiek te bereiken, wordt door bepaalde regimes gezien als een bedreiging.

YouTube past zelf ook censuur toe. Kanalen die volgens YouTube ‘schadelijke’ content bevatten worden moeilijker vindbaar gemaakt op het platform. Advertenties bij dergelijke video’s worden ook door YouTube verwijderd.

Daarnaast heeft YouTube te maken met distributierechten. Net als Netflix en andere streamingsdiensten geldt, heeft ook YouTube te maken met copyright. Distributeurs kunnen ervoor zorgen dat video’s in bepaalde landen niet getoond worden. Je zal dan het volgende zien:

Youtube filmpje werkt niet

Zowel overheden als auteursrechtenorganisaties kunnen ervoor zorgen dat bepaalde video’s op YouTube niet toegankelijk zijn. Beide vormen van censuur kun je omzeilen met een VPN-verbinding. Zo kun je simpelweg een land selecteren waar de video wel toegankelijk is om vervolgens de video te kunnen afspelen. Je kan hier meer over lezen in ons artikel over het kijken van Amerikaanse Netflix over de hele wereld.

Geblokkeerde websites

Naast de hierboven genoemde social media, zijn ook websites soms de dupe van censuur door politieke instanties. Het gaat dan bijvoorbeeld om websites die nieuws rapporteren, pornografie of Google. Ook Google zelf blokkeert bepaalde sites.

Censuur van nieuwswebsites

Het blokkeren van nieuwswebsites heeft een grote impact op onafhankelijke journalistiek en is daarom een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting. Het is misschien wel het meest sprekende voorbeeld van censuur als een land journalisten de mond snoert. Vaak blokkeert men in zulke gevallen buitenlandse nieuws of lokale nieuwswebsites die de oppositie steunen. In Turkije is dit in grote mate het geval. Gelukkig kunnen deze sites tóch vanuit deze landen bezocht worden, als je een VPN-verbinding gebruikt.

Een erg nadelig gevolg van dit soort censuur is dat toegestane nieuwswebsites erg voorzichtig zullen moeten omgaan met de publicatie van bepaalde nieuws-items. Er is dan sprake van zogenaamde zelfcensuur, als gevolg van de censuur opgelegd door de overheid. Op die manier blijven er bijna geen onafhankelijke journalistieke stukken over.

Recentelijk zijn enkele landen gestart met het blokkeren van websites met nepnieuws (“fake news”). De EU heeft bijvoorbeeld een projectgroep opgezet om het internet te controleren op nepnieuws, met name gericht op nepnieuws uit Rusland. Dit is iets discutabels, want wie beslist wat nep en wat echt nieuws is? Hoewel de verspreiding van nepnieuws een groot probleem begint te vormen, moeten we voorzichtig zijn met het accepteren van politieke instanties die sites gaan blokkeren.

Censuur van pornografische websites

Ook pornografische sites worden dikwijls geblokkeerd. Een aantal landen accepteert namelijk geen ‘aanstootgevend’ beeldmateriaal op het web. Niet alle overheden en culturen zijn het er echter over eens wat de definitie is van aanstootgevend. Dat is de reden dat het ene land enkel pornografische websites blokkeert, terwijl een ander land ook sites bant die bikini’s verkopen. Om een bepaalde moraal over te brengen op hun burgers, besluiten overheden dus over te gaan op censuur.

Censuur door en van Google

Niet alleen overheden blokkeren websites, maar ook Google gaat hier soms toe over. Dan gaat het om webpagina’s die bijvoorbeeld de wet breken in diverse landen, zoals pagina’s met terrorisme en pornografie. Toch is Google duidelijk in zijn visie dat het niet meewerkt aan politieke censuur. Omdat Google niet alle verzoeken honoreert, besluiten sommige landen om Google te blokkeren. Dit geldt voor bijvoorbeeld China.

Gebruik Tor om censuur te omzeilen

Tor (The Onion Router) is een online netwerk dat functioneert als een internetbrowser. Zo is beveiligde en anonieme communicatie mogelijk. Het Tor-netwerk bestaat uit duizenden servers over de hele wereld. Tor werkt met verschillende lagen van encryptie.

Via verschillende servers komt de informatie uiteindelijk bij de gebruiker terecht. Dit proces kan enige tijd duren en dus is de Tor-browser relatief langzaam. Dit zorgt er wel voor dat niemand kan zien wat jij online doet. Je kunt anoniem internetten en niemand weet wie je bent en waar je vandaan komt. Op deze manier kan ook niemand jou beperken.

Tor is een toegangspoort  tot het zogenaamde “dark web”. Op het dark web staan veel sites die je via een normale browser niet kan bezoeken. Mensen maken gebruik van Tor en het dark web omdat zij hier geen censuur ondervinden.

Het dark web heeft echter een duistere kant en wordt vaak geassocieerd met criminaliteit. Het dark web is totaal niet gereguleerd en een gemakkelijke plek om malware (virussen e.d.) op te pikken. Het is dus verstandig de Tor-browser met voorzichtigheid te gebruiken en goed na te denken voor je het dark web betreedt – als je dat al wilt doen.

Voor veel mensen die online anoniem willen blijven, is een VPN een betere, meer toegankelijke en veiligere optie dan Tor.

Tor functioneert als een zoekmachine, wat betekent dat het een oplossing kan zijn voor het omzeilen van beperkingen op diensten die je via een browser opent, zoals Twitter en YouTube. Voor zaken die buiten een browser werken, heb je echter niets aan Tor. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om met Tor Skype blokkades te omzeilen. Hiervoor heb je echt een VPN nodig. Wij raden het gebruik van een VPN aan vanwege de extra voordelen, vrijheid, anonimiteit en veiligheid die het biedt.

Conclusie

Sommige overheden gebruiken online censuur, omdat ze sociale media en nieuwswebsites als een bedreiging zien. Om die reden zijn deze applicaties en websites vaak verboden in deze landen. Als je naar deze platformen probeert te surfen, zal je geen toegang krijgen.

Gelukkig zijn er manieren om deze censuur te omzeilen. Het gebruik van een VPN is de meest effectieve en veilige manier om geografische beperkingen te omzeilen. Een VPN geeft je niet alleen je online vrijheid terug, maar beschermt ook je online privacy en vrijheid.

Online censuur omzeilen - Veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over het omzeilen van online censuur? Kijk of jouw vraag in het overzicht hieronder staat. Klik vervolgens op de vraag om het antwoord te zien.

Met een VPN is het mogelijk om online censuur te omzeilen. Een VPN beveiligt je internetverbinding en kan jou via een server in een ander land het internet opsturen. Hierdoor verandert je virtuele locatie en op die manier krijg je toch toegang tot geblokkeerde websites of social media.

 

In landen met strenge regimes zoals China, Turkije, Noord-Korea en Iran zie je veel internetcensuur. Deze landen staan erom bekend regelmatig websites en social media te blokkeren. Gelukkig zijn er manieren om deze vormen van censuur te omzeilen. Hier lees je in dit artikel meer over.

Wij raden ExpressVPN aan voor het omzeilen van internetcensuur. Deze VPN heeft uitstekende beveiligingsfuncties. Hun ruime aanbod aan servers zorgt ervoor dat je overal ter wereld toegang hebt tot gecensureerde content.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen