Hoe kun je online censuur omzeilen?

Verbodsteken, laptop, VPN-schild en Wi-Fi symbool
Klik hier voor de samenvatting van het artikel
Online censuur omzeilen: een korte samenvatting

Censuur op het internet komt steeds vaker voor. Vaak heeft dit een politieke reden. In sommige landen worden bepaalde nieuwswebsites of social media geblokkeerd, omdat de regering niet wil dat burgers toegang hebben tot deze informatie.

Voor het omzeilen van deze censuur biedt een VPN-verbinding een uitkomst. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Sluit een online abonnement af bij een goede VPN-provider, zoals ExpressVPN.
 2. Download de VPN-software op je smartphone, tablet, desktop of laptop.
 3. Start de VPN en maakt verbinding met een server in een land waar geen censuur is.
 4. Je hebt nu toegang tot de eerder geblokkeerde content.

Wil je meer weten over verschillende vormen van online censuur? Of wil je nog lezen over alternatieve methoden om internetcensuur te omzeilen? Lees dan de rest van dit artikel.

Je weet misschien al dat online censuur wordt gebruikt in landen zoals China en Turkije. Toch zijn er veel meer landen waar internetcensuur heerst. Een noemenswaardig aantal overheden tolereert geen sociale media zoals Facebook, en blokkeert bepaalde nieuwswebsites. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk worden er websites geblokkeerd op basis van hun content.

Deze ‘online censuur’ heeft meestal te maken met het beperken van je vrijheid van meningsuiting, vaak vanwege politieke redenen. Dit soort censuur gaat in tegen mensenrechten. Specifiek de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie worden hiermee ingeperkt.

Gelukkig zijn er manieren om deze internetcensuur te omzeilen en zo je mensenrechten te beschermen. Een van de manieren is met behulp van een Virtual Private Network (VPN). Ook de Tor-browser kan je helpen bij het omzeilen van de censuur. Je leest alles over online censuur en de manieren om het te omzeilen in dit artikel.

Internetcensuur omzeilen met een VPN

Stel je gaat op vakantie naar Cuba, dan kun je niet met je familie thuis communiceren via WhatsApp. Cuba, net zoals China, Egypte, Iran en nog een aantal landen blokkeert WhatsApp namelijk. Ook ontzeggen verschillende landen je de toegang tot Facebook of Instagram. Daarnaast krijg je in sommige landen geen toegang tot bepaalde informatie en nieuws. Je krijgt vanuit Rusland bijvoorbeeld geen toegang tot BBC News en andere westerse nieuwsmedia. Dit is natuurlijk erg vervelend.

Als je voor je vakantie een VPN hebt geïnstalleerd op je smartphone, laptop of tablet, kun je deze internetcensuur gelukkig omzeilen. Hoe dat precies werkt, leggen we je hieronder uit. Let er wel altijd op dat je de regels van het land overtreedt, als je de overheidsblokkades omzeilt.

Hoe omzeilt een VPN censuur?

Een VPN zorgt ervoor dat je internetverbinding wordt versleuteld. Zo kan niemand meekijken met wat jij online doet, ook overheden niet. Vervolgens leidt de VPN al je verkeer om via een externe server, waardoor je IP-adres verborgen blijft voor anderen.

Je krijgt bovendien het IP-adres van de VPN-server toegewezen. Dit is ideaal voor het omzeilen van online geografische blokkades. In Turkije wordt bijvoorbeeld Wikipedia geblokkeerd. Als jij snel iets wilt opzoeken, terwijl je in dit land op vakantie bent, is dit erg vervelend. Door verbinding te maken met een Nederlandse VPN-server krijg je een Nederlands IP-adres. Aangezien Wikipedia in Nederland wel vrij toegankelijk is, kun je de website ook tijdens je vakantie bezoeken.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

Niet alleen overheden stellen restricties in op het internet. Ook streamingdiensten beperken je toegang op basis van je geografische locatie. Dus zelfs thuis biedt een VPN voordelen. Wil je bijvoorbeeld toegang tot de Amerikaanse Netflix-bibliotheek? Dan kun je verbinding maken met een Amerikaanse VPN-server en geniet je van je favoriete series met je nieuwe Amerikaanse IP-adres.

Stappenplan: zo gebruik je een VPN voor vrij internet

Een VPN gebruiken om vrije toegang te krijgen tot het internet doe je zo:

 1. Neem een abonnement op een goede VPN-provider. In de volgende paragraaf gaan we dieper in op de beste VPN’s om censuur te omzeilen.
 2. Download en installeer de VPN op je apparaat. Je kunt zelfs een VPN op je router installeren om ál je apparaten te beschermen.
 3. Log in en maak verbinding met een server in een land zonder censuur.
 4. Geniet van het vrije internet.

De beste VPN’s om blokkades en censuur te omzeilen

We hebben een lijst samengesteld van de drie beste VPN’s die jou kunnen helpen om internetcensuur de baas te zijn. Hiervoor hebben we alle VPN’s die we hebben gereviewd kritisch gefilterd op kenmerken die helpen internetcensuur te omzeilen. Verschillende landen zetten soms echter andere blokkadetechnieken in. Als je specifiek de beste VPN voor een bepaald land zoekt, kijk dan eens naar deze artikelen:

Een probleem waar je tegenaan kunt lopen is dat de website van de VPN-aanbieder zelf geblokkeerd wordt in een land. Dit betekent dat je vanuit die landen de VPN niet kunt downloaden en installeren. Ben je van plan om een VPN-verbinding te gebruiken tijdens je vakantie in een land waar aanbieders geblokkeerd zijn? Dan raden we je aan de VPN al in Nederland te installeren!

We hebben de VPN-aanbieders geselecteerd die erin slagen om bijna overal toegankelijk te blijven. Een ander belangrijk punt is de niet-goed-geld-terug-garantie die sommige VPN-aanbieders hanteren. Zo kun je hun service zonder schroom uitproberen en kijken of het werkt in jouw (vakantie)land. Binnen de kortste keren geniet je weer van alles wat het open internet te bieden heeft.

Omzeil censuur met ExpressVPN

Als je voor je werk of vakantie naar China gaat, loop je hier tegen veel internetblokkades aan. De censuur in China is namelijk erg strikt. Veel VPN’s weten deze blokkades niet te omzeilen. ExpressVPN wel. ExpressVPN detecteert zelfs dat je in China bent en extra bescherming nodig hebt. De app maakt daarom automatisch verbinding met een ‘verborgen’ VPN-server waarmee je de Chinese firewall kunt bypassen.

ExpressVPN is misschien een relatief dure dienst, maar je krijgt wel waar voor je geld. Je krijgt namelijk toegang tot meer dan 3.000 servers in zo’n 95 landen. Hiermee kun je overal ter wereld vrij van het internet gebruikmaken. Bovendien werkt ExpressVPN erg fijn om buitenlandse series en films te kijken. Zo kijk je zelfs vanuit Nederland naar de Amerikaanse streamingdienst Hulu.

Wil je de service zelf uittesten? Dan kun je gebruikmaken van ExpressVPN’s geld-terug-garantie van 30 dagen. Wil je binnen deze maand toch een andere VPN proberen? Dan krijg je gewoon je geld terug.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.91
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

Obfuscated servers van NordVPN

NordVPN is een van de beste VPN’s, zeker als het aankomt op het vrijmaken van het internet. NordVPN werkt alleen met sterke encryptieprotocollen en heeft zelfs meer dan 5.500 servers over de hele wereld. Je kunt hierbij zelfs gebruikmaken van Onion-over-VPN. Zo bescherm je je internetverkeer bovenop de VPN-bescherming op dezelfde wijze als het Tor-netwerk zou doen. Je maakt zo gemakkelijk verbinding met het Tor-netwerk, zonder de speciale browser te downloaden.

De speciale obfuscated servers, oftewel verborgen servers, van NordVPN maken het zelfs mogelijk dat je erg strenge censuur omzeilt. In landen met strikte censuur wordt je internetverbinding namelijk gemonitord met behulp van deep packaging analysis (DPA), ook bekend als deep packet inspection (DPI). De obfuscated servers van NordVPN verhullen je VPN-verkeer als normaal HTTPS-verkeer, zodat je monitor niet doorheeft dat je een VPN gebruikt.

NordVPN zelf uittesten kan gemakkelijk en helemaal gratis. Als je binnen een maand je geld terugvraagt, ben je geen cent kwijt. NordVPN heeft namelijk een geld-terug-garantie van 30 dagen.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand + 3 maanden gratis bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

NoBorders mode van Surfshark

Een erg goede VPN om toegang te krijgen tot content over de hele wereld is Surfshark. Het is een van de snelste VPN-providers en heeft tevens meer dan 3.200 servers over de hele wereld. Zo kijk je dus makkelijk geografisch geblokkeerde content, waaronder series op de BBC iPlayer. Ook geniet je gewoon van de Nederlandse Netflix vanaf je vakantieadres, als je gebruikmaakt van Surfshark.

Daarbij heeft Surfshark een NoBorders modus. Deze zorgt ervoor dat je allerlei vormen van internetcensuur kunt omzeilen. De VPN-app herkent automatisch dat er beperkingen gelden op je netwerk en schakelt NoBorders in. Je wordt nu verbonden met servers die het beste presteren onder de netwerkbeperkingen. Overigens kun je NoBorders ook handmatig aanzetten. Mocht Surfshark niet zelf detecteren dat er censuur plaatsvindt, is dit erg handig.

Surfshark is bovendien een erg goedkope VPN. Je betaalt slechts iets meer dan twee euro per maand. De eerste maand is zelfs helemaal gratis, als je gebruikmaakt van Surfsharks geld-terug-garantie.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.05 per maand
Vanaf
€2.05
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Censuur omzeilen met een gratis VPN

Let erop dat gratis VPN-aanbieders vaak niet geschikt zijn voor het omzeilen van internetcensuur. Ze weten dan de strengste blokkades niet te omzeilen. Ook hebben ze vaak snelheids- en datalimieten. Wel kun je gratis VPN’s in sommige gevallen gebruiken om een goede VPN te downloaden, als de VPN-website in het land waar je bent, geblokkeerd wordt.

Let er bij gratis VPN’s ook altijd op dat het een veilige service is. Veel gratis VPN’s versleutelen je gegevens niet goed en/of loggen je persoonsgegevens om deze door te verkopen. Als je er zeker van wilt zijn dat de dienst veilig is om te gebruiken, kun je een dienst kiezen uit onze lijst met beste gratis VPN-providers.

Werkt een proxyserver tegen online censuur?

Ook een proxyserver leidt je internetverkeer via een externe server om. Misschien denk je dat je hiermee dus ook censuur kunt omzeilen. Helaas verschilt een proxyserver van een VPN op een belangrijk punt: encryptie. Wanneer je verbinding maakt met een proxyserver, worden je gegevens namelijk niet versleuteld. Zo kunnen partijen die meekijken, zoals je internetprovider, zien dat jij met een proxyserver verbinding maakt. Een land waarin internetcensuur heerst, wil dit natuurlijk voorkomen.

Een land als Vietnam, waar de meeste telecomproviders in handen zijn van het Vietnamese leger, kunnen relatief makkelijk detecteren dat jij verbinding wilt maken met een proxyserver. De provider verbiedt je dan toegang te krijgen tot de IP-adressen van proxy-diensten.

Als je censuur wilt omzeilen is het dus beter om een VPN te gebruiken. Er is echter wel een andere mogelijkheid, namelijk de Tor-browser.

Omzeil censuur met Tor

Tor (The Onion Router) is een online netwerk dat functioneert als een internetbrowser. Zo is beveiligde en anonieme communicatie mogelijk. Het Tor-netwerk bestaat uit duizenden servers over de hele wereld. Je gaat niet zomaar het internet op, maar doet dit via verschillende servers (nodes) en encryptielagen. Hierdoor blijft het voor internetproviders onduidelijk welke pagina’s je bezoekt.

Werking Tor The Onion Router

Het nadeel is dat deze omleiding van je internetverkeer ervoor zorgt dat de browser relatief langzaam is. Ook kun je alleen webpagina’s bezoeken. Wil je WhatsAppen? Dan helpt de Tor-browser niet om eventuele ‘VoIP (Voice over IP)’-blokkades te omzeilen. Als je alleen Tor gebruikt in bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), dan krijg je dus alsnog geen toegang tot WhatsApp.

Ook wordt Tor in sommige landen geblokkeerd. Bekende nodes in het Tor-netwerk zijn bijvoorbeeld niet bereikbaar in Venezuela.

Vrij internet in Nederland met Tor

De Tor-browser wordt vooral geassocieerd met het dark web. Dit is het onderdeel van het internet dat je niet zomaar met een normale browser of zoekmachine kunt vinden. Het dark web staat bekend als een broedplaats voor criminelen en malware. Er zijn echter ook voordelen aan het dark web met betrekking tot het omzeilen van blokkades, zelfs in Nederland.

Als je ervoor zorgt dat je jezelf goed beschermt op het dark web, kun je er een hele hoop blokkades mee omzeilen. Zo krijg je op het dark web toegang tot een legio aan boeken, films en muziek. Er zijn bovendien speciale fora te vinden waar je anoniem informatie kunt delen. Als jij misstanden ziet, dan kun je dit dus anoniem melden aan de media. Hiermee is het dark web ideaal voor journalisten, klokkenluiders en demonstranten.

Als ‘normale Nederlander’ kun je bovendien een erg vervelende feature van veel nieuwssites omzeilen door Tor te gebruiken. De dark web-mirrors van bekende nieuwswebsites hebben namelijk geen paywall. Zo kun jij het nieuws lezen zonder te betalen of een account aan te maken. Hiermee vergroot je als het ware ook je vrijheid van informatie natuurlijk.

Verschillende soorten internetcensuur

Internetcensuur is iets dat veel voorkomt in landen met een dictatoriaal regime. Denk maar aan Venezuela, waar websites met kritiek op politici geblokkeerd worden. Niet alleen in dit soort regimes worden delen van het internet gecensureerd. Zelfs in Nederland kun je geen toegang krijgen tot bepaalde websites, zoals The Pirate Bay.

Het zijn niet alleen specifieke websites die geblokkeerd kunnen worden door overheden. In sommige landen worden vormen van social media namelijk ook verboden. Het kan hier gaan om het blokkeren van toegang, maar ook het offline halen van berichten. In veel gevallen stellen overheden bovendien niet zelf de restricties in, maar vragen de websites dit voor hen te doen.

Hieronder gaan we in op zes verschillende vormen van online censuur:

6 veelvoorkomende vormen van internetcensuur, met symbolen

Censuur van sociale media: verbod op Facebook, Instagram of Twitter

Spraakwolkjes met Social Media iconen met een verbodstekenVeel mensen zien sociale media als een podium voor hun gedachten en meningen. Zo kun je hevige discussies voeren op Twitter of Facebook of misstanden in beeld brengen via Instagram. Social mediaplatformen zijn dé online plek voor vrijheid van meningsuiting. Als het gaat om politieke onderwerpen, zien bepaalde overheden dit als een bedreiging.

Een online discussie kan leiden tot het mobiliseren van hele groepen mensen voor een opstand of demonstratie. Daarom hebben sommige regeringen in landen zoals China of Noord-Korea bijvoorbeeld Facebook verboden. Om acute opstanden de kop in te drukken, werd er in diverse andere gebieden in het verleden ook beperkte censuur toegepast op sociale media. Een voorbeeld hiervan is Pakistan, waar social mediaplatformen werden verboden tijdens de Tehreek-e-Labaik protesten.

In China, waar Facebook en Twitter permanent geblokkeerde websites zijn, biedt men een alternatief genaamd Weibo. Hier leest de Chinese overheid mee met alles wat je doet op het sociale platform. Bij het plaatsen van berichten dien je als burger dus rekening te houden met een lange lijst van verboden woorden en zinnen. Er kunnen sancties volgen als je deze niet in acht neemt. Hoewel men Weibo presenteert als een alternatief voor ‘reguliere’ sociale media, valt de oprechtheid hiervan sterk te betwisten.

Censuur van VoIP-diensten: geen toegang tot WhatsApp en Skype

Oproep op telefoon met een verbodstekenOok populaire chatapps zoals WhatsApp en Skype worden door een aantal overheden als een bedreiging gezien, opnieuw vanwege politieke redenen. Zeker WhatsApp wordt vaak als bedreiging gezien in strenge regimes, omdat de berichten op deze app voorzien zijn van end-to-end encryptie. Hierdoor heeft de overheid geen controle over de inhoud. Mochten autoriteiten deze zogenaamde ‘Voice over Internet Protocol’- diensten (VoIP) niet volledig willen blokkeren, dan koppelen ze er soms spionagesoftware aan.

China is een van de landen waar WhatsApp, en de bekende WhatsApp-alternatieven Signal en Telegram, niet werken. De Chinese overheid heeft zelf een app op de markt gebracht genaamd WeChat. Dit zou een goed alternatief moeten zijn, maar wordt dus intensief gecheckt door de Chinese overheid. Mocht je deze app gebruiken, moet je dus goed opletten op wat je zegt.

Een andere groep die ook niet blij is met VoIP-diensten, zijn winstgevende telecommunicatiebedrijven. Omdat VoIP-kanalen het mogelijk maken om gratis te communiceren via het internet, vormen zij een gigantische concurrent voor de telecomsector. Telecombedrijven verliezen immers veel omzet als jij liever gratis appt dan dat je sms’t of belt via hun telefoonnetwerk. Vaak heeft de staat een financieel belang bij deze telecombedrijven. Dit is een tweede reden waarom sommige overheden VoIP-diensten blokkeren.

Overigens zijn chatapps, zoals WhatsApp, niet de enige VoIP-diensten die veelvuldig geblokkeerd worden. Ook Skype mag je in veel landen niet gebruiken.

Censuur van videostreaming: YouTube en Netflix

Afspeelknop op een laptop met een verbodstekenOnline video’s kunnen om verschillende redenen geblokkeerd worden. Er zijn overheden, zoals Iran, die YouTube geheel blokkeren. Iedereen kan namelijk een YouTube-filmpje uploaden, dus je kunt er ook anti-islam filmpjes vinden of content die ingaat tegen de idealen van de staat. Dit soort content is in Iran echter verboden.

In veel gevallen wordt niet een heel streamingplatform geblokkeerd in een land. Zo zijn YouTube en Netflix bijvoorbeeld in de meeste landen beschikbaar, maar is niet alle content wereldwijd te bekijken. Dit soort ‘censuur’ heeft te maken met copyright en distributierechten. Zo zijn er films die je alleen op de Britse Netflix mag bekijken en niet op de Nederlandse Netflix, omdat een andere dienst in Nederland de uitzendrechten heeft.

Zowel overheden als auteursrechtenorganisaties kunnen er dus voor zorgen dat bepaalde video’s op YouTube en andere streamingdiensten niet toegankelijk zijn. Beide vormen van censuur kun je omzeilen met een VPN-verbinding. Je selecteert simpelweg een land waar de video wel toegankelijk is om deze vervolgens af te spelen.

Blokkade van nieuwssites

Microfoon op een laptop met een verbodstekenNieuwswebsites kunnen berichtgeving publiceren die kritisch is over de staat. Zeker in landen met dictatoriale regimes wordt dit door de overheid niet gewenst. Een land waar veel nieuwssites worden geblokkeerd is Egypte. Na de diplomatieke crisis in 2018 blokkeerde Egypte tot wel 21 nieuwssites, waaronder Al-Jazeera. Deze nieuwswebsites zouden namelijk terrorisme promoten. In het geval van Al-Jazeera leek het echter eerder te gaan om de redactie die de politieke oppositie zou steunen.

Het blokkeren van nieuwswebsites heeft een grote impact op onafhankelijke journalistiek en is daarom een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting. Het is misschien wel het meest sprekende voorbeeld van censuur als een land journalisten de mond snoert. Vaak blokkeert men in zulke gevallen buitenlandse of lokale nieuwssites die de oppositie steunen.

Ook in westerse landen zijn enkele landen gestart met het blokkeren van websites met fake news (nepnieuws). De EU controleert het internet bijvoorbeeld op nepnieuws, met name gericht op nepnieuws uit Rusland. Russische websites als RT.com en Sputnik worden binnen de Europese Unie ook geblokkeerd. Sinds de invasie van Rusland censureert ook Oekraïne Russische (staats)media.

Censureren van fake news is iets discutabels, want wie beslist wat nep en wat echt nieuws is? Hoewel de verspreiding van nepnieuws een groot probleem vormt, moeten we voorzichtig zijn met het accepteren van politieke instanties die sites blokkeren.

Verbod op pornografisch materiaal

XXX-symbool op een laptop met een verbodstekenOok pornografische sites worden dikwijls geblokkeerd. Een aantal landen accepteert namelijk geen ‘aanstootgevend’ beeldmateriaal op het web. Niet alle overheden en culturen zijn het er echter over eens wat de definitie is van ‘aanstootgevend’. Dat is de reden dat het ene land enkel pornografische websites blokkeert, terwijl een ander land ook sites bant die bikini’s verkopen. Om een bepaalde moraal over te brengen op hun burgers, besluiten overheden dus over te gaan op censuur.

Als we kijken naar Saoedi-Arabië, zien we een strikte censuur op porno. Hier worden openbare uitingen van genegenheid, zoals omhelzingen, al verwijderd. Ook onbedekte armen of benen worden al gezien als seksueel immoreel. In ditzelfde land, alsmede andere landen zoals Qatar, wordt LHBTIQ+-content automatisch als pornografisch materiaal gezien. Waar je in Nederland vrij bent je seksuele geaardheid en genderidentiteit te onderzoeken online, loop je in deze landen tegen een hoop censuur aan. Je loopt bovendien het risico de wet te overtreden met alle gevolgen van dien.

Hoewel pornografisch materiaal bekijken in Nederland gewoon is toegestaan, wil je misschien niet dat jan en alleman met je mee kan kijken. Het is dus verstandig jezelf ook thuis te beschermen en anoniem porno te kijken.

Platformen met zelfcensuur: hoe Google, Facebook en apps autoriteiten helpen

Vrouw met haar handen voor haar mondNiet alleen overheden doen aan censuur. Ook platformen censureren hun eigen content. Zo blokkeert Google de toegang tot bepaalde webpagina’s in landen waar de inhoud tegen de wet ingaat. Gelukkig honoreert Google, net als Facebook of Twitter, niet alle verzoeken tot verwijdering. Als de content echter niet door het social mediaplatform of de zoekmachine wordt geblokkeerd, blokkeert de plaatselijke overheid waarschijnlijk het hele platform. Zo kun je in China bijvoorbeeld geen gebruikmaken van Google.

Zelfcensuur is ook de grootste vorm van online censuur in de Verenigde Staten. Hier gelden wetten als de ‘Children’s Internet Protection Act (CIPA)’ en de ‘Allow States and Victims to Fight Online Sex Trafficking Act of 2017 (SESTA/FOSTA)’. Hiermee wil de overheid voorkomen dat kinderen ‘ongepaste’ content zien online en dat er online sekshandel plaatsvindt. Helaas blijft het onduidelijk wanneer content ongepast is of wanneer het om legitiem sekswerk gaat, waardoor bepaalde websites preventief allerlei berichten verwijderen.

Een ander goed voorbeeld van zelfcensuur is te vinden op YouTube. YouTube verdient zijn geld immers aan advertenties. Als filmpjes ‘schadelijke’ of ‘ongepaste’ content bevatten, willen adverteerders hier niet voor betalen. Het filmpje wordt dan demonetized of age-restricted, waardoor het niet meer voor iedereen te zien is.

Overigens zijn het niet alleen online platformen die ervoor zorgen dat mensen zichzelf online censureren. In Belarus censureren studenten en professoren zichzelf bijvoorbeeld om te voorkomen dat ze geïntimideerd of ontslagen worden. Als een universiteitsprofessor namelijk een te liberaal curriculum volgt, dan hangt er ontslag boven zijn hoofd.

Conclusie: krijg toegang tot gecensureerde content

Overheden en platformen censureren het internet helaas. Dit doen ze door specifieke content te blokkeren, zoals pornografisch materiaal, burgers toegang tot gehele websites of platformen te ontzeggen, online bellen te verbieden of te dreigen met ontslag of andere repercussies.

Gelukkig zijn er manieren om deze censuur te omzeilen. Het gebruik van een VPN is de meest effectieve en veilige manier om geografische beperkingen te omzeilen. Afhankelijk van het land dat je wilt bezoeken, zijn NordVPN, ExpressVPN en Surfshark erg goede opties om overal ter wereld toegang te krijgen tot al je favoriete websites.

Een VPN geeft je niet alleen je online vrijheid terug, maar beschermt ook je online privacy en veiligheid. Wil je meer weten over de voordelen die een VPN je te bieden heeft? Lees dan ook ons artikel over de voordelen van een VPN.

Online censuur omzeilen - Veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over het omzeilen van online censuur? Kijk of jouw vraag in het overzicht hieronder staat. Klik vervolgens op de vraag om het antwoord te zien.

De makkelijkste en meest effectieve manier om internetcensuur te omzeilen is met behulp van een VPN. Dit doe je zo:

 1. Abonneer je op een goede VPN.
 2. Download en installeer de VPN voor je het censurerende land betreedt.
 3. Log in en maak verbinding met een land zonder censuur.

Let er wel op dat je hiermee ingaat tegen de regelgeving van een land.

Bijna ieder land heeft wel een bepaalde mate van online censuur. Zo mag je vanuit Nederland bepaalde torrentingsites niet bezoeken. Er zijn echter landen met veel striktere internetcensuur, waaronder China, Saoedi-Arabië, Rusland en Cuba.

Wij raden ExpressVPN aan voor het omzeilen van internetcensuur. Zeker in China werkt deze VPN erg goed. ExpressVPN heeft uitstekende beveiligingsfuncties en het ruime aanbod aan servers zorgt ervoor dat je overal ter wereld toegang hebt tot gecensureerde content.

WhatsApp is een dienst die gebruikmaakt van Voice over IP (VoIP). Hiermee bel je gratis over het internet, waardoor telecomproviders geld mislopen. Dit is één reden voor een WhatsApp-blokkade. Een andere reden is de end-to-end encryptie, waardoor overheden niet kunnen meekijken met de communicatie van hun burgers.

Sommige landen blokkeren Facebook. Deze platformen zouden namelijk te veel ruimte bieden voor kritiek op de staat of staatsreligie.

Als je in een land bent waar Facebook wordt geblokkeerd, dan kun je deze blokkade gelukkig omzeilen met een goede VPN.

Websites met ‘obscene’ content zijn verboden in Turkije. Je kunt dus niet zomaar porno kijken in dit land. Als je een VPN gebruikt, kun je deze online censuur omzeilen, al maakt dit porno niet legaal in Turkije. Zo doe je dat:

 1. Abonneer je op een goede VPN.
 2. Installeer de software op je apparaat.
 3. Log in en maak verbinding met een land waar je wel porno mag kijken, zoals Nederland.
 4. Bezoek een pornosite.
Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen