Home - VPN reviews - NordVPN review (2018) – Snelle VPN, géén logs en Netflix werkend!

NordVPN review (2018) – Snelle VPN, géén logs en Netflix werkend!

NordVPN Review Banner

Specificaties

Gelijktijdige verbindingen: 6
Torrents: Ja
Netflix: Ja
Besturingssystemen: Windows, Mac, iOS, Android, Linux
Protocollen: OpenVPN, PPTP, L2TP, IPSec en IKEv2
Logbeleid: Geen logs
Servers: 4400+ servers in 60+ landen
Prijs: Vanaf $3.99 per maand
Geld-terug-garantie: 30 dagen

Bezoek NordVPN

NordVPN is een van de marktleiders in de VPN markt. NordVPN valt onder Tefinkom & Co, waarvan het hoofdkantoor in Panama is gevestigd. Deze strategische locatie van het hoofdkantoor betekent ook dat NordVPN niet wordt gehinderd door wetten of instanties die inzage in internetdata afdwingen.

NordVPN bestaat sinds 2008 en heeft zich weten te bewijzen als een betrouwbare en snelle VPN provider die privacy hoog in het vaandel heeft staan. NordVPN heeft zelfs een manier gevonden om de Amerikaanse Netflix via VPN te laten werken. In deze NordVPN review bespreken we de snelheid, de veiligheid, het gebruiksgemak, het servernetwerk en de mogelijkheden van NordVPN.

Banner Snelheid Review

Snelheid – Hoe snel is NordVPN?

Om te weten te komen of je NordVPN kunt gebruiken zonder een merkbaar snelheidsverlies, hebben we NordVPN langere tijd gebruikt op verschillende devices en hebben we verschillende speedtests gedaan. Hieronder vind je onze bevindingen.

Speedtest resultaten NordVPN

Bij het uitvoeren van de speedtests werden we verbaasd door de fantastische prestaties van NordVPN. Hoewel de snelheid van NordVPN vorige keer niet kon tippen aan andere premium VPN-aanbieders, is NordVPN tegenwoordig pijlsnel. We hebben NordVPN vanuit Nederland getest op een Nederlandse server en een server in de VS. Afhankelijk van je eigen internetsnelheid en locatie kan je snelheid verschillen.

Zonder VPN (speedtest.net)

Speedtest NordVPN Zonder VPN

Dit zijn de uitkomsten van de speedtest op ons netwerk zonder NordVPN (bedoeld als nulmeting).

Server NL (speedtest.net)

Speedtest NordVPN Nederland

Dit zijn de snelheden die NordVPN haalde wanneer we verbinding maakten met een server in Nederland. Zoals je kunt zien is de download- en uploadsnelheid minimaal afgenomen.

Server USA (speedtest.net)

Speedtest NordVPN Verenigde Staten

Bij het verbinden met de snelste server in de VS kwamen de volgende speedtest resultaten naar boven. Zoals je kunt zien is de ping flink toegenomen. Daarnaast is vooral de uploadsnelheid aangetast. De downloadsnelheid is nog uitstekend. Deze prestaties zijn dus nog zeer goed.

Snelheid in alledaags gebruik

Is NordVPN ook nog snel tijdens alledaags gebruik? Jazeker! Eigenlijk merkten we geen enkel verschil tussen of NordVPN aan of uit stond wat betreft snelheid. Dit gold voor alle verschillende online activiteiten: van regulier browsen tot hardcore gamen en downloaden.

NordVPN kiest automatisch de snelste server om mee te verbinden (net als de meeste providers tegenwoordig). Omdat NordVPN veel servers heeft garandeert je dit altijd van een goede, snelle verbinding.

Ook downloaden, zowel P2P als games van Steam, ging zeer snel. Hier was het zo dat NordVPN eigenlijk geen merkbaar snelheidsverschil veroorzaakte.

Conclusie snelheid NordVPN

 • NordVPN is veel sneller dan een tijdje geleden
 • De speedtests met NordVPN laten maar een zeer kleine daling in snelheid zien
 • Tijdens dagelijks gebruik was er geen merkbaar verschil in snelheid, zelfs niet bij het gamen
 • NordVPN kiest automatisch de snelste beschikbare server
 • P2P downloads gingen ook zeer snel

Banner Veiligheid Review

Veiligheid – Hoe veilig is NordVPN?

Een zeer belangrijk onderdeel in het keuzeproces voor een VPN provider is de omgang met beveiliging (security) en privacy. Op deze punten scoort NordVPN erg goed. Het hoofdkantoor van NordVPN is gelegen in Panama. Dit brengt zeer veel positieve aspecten met zich mee op het gebied van privacy en veiligheid. Hieronder bespreken we de protocollen, het logbeleid en de Kill Switch-mogelijkheid van NordVPN.

Protocollen

De encryptie van NordVPN bestaat uit 256-bit AES voor data-encryptie. De veiligheid bij NordVPN is zeer solide, zo zijn de servers bijvoorbeeld beveiligd met een firewall. Daarnaast is er ook ondersteuning voor het snellere IKEv2/IPsec, maar OpenVPN blijft de superieure optie wat betreft veiligheid. NordVPN ondersteunt de volgende protocollen:

 • OpenVPN (aan te raden)
 • PPTP (niet aan te raden, alleen voor geavanceerde gebruikers)
 • L2TP/IPsec (niet aan te raden, alleen voor geavanceerde gebruikers)
 • IKEv2/IPsec (aan te raden)

Logbeleid en Privacy

NordVPN Logs IconDe juridische situatie in Panama behoeft waarschijnlijk weinig introductie. Panama is niet voor niks een belastingparadijs geworden; de privacywetgeving is in Panama goed geregeld. Panama kent een klimaat van geheimzinnigheid. Panama heeft geen verplichte bewaarplicht-wetten, waardoor NordVPN geen logs hoeft bij te houden. Het “totaal geen logs” beleid zie je helaas maar bij weinig andere VPN-providers terug komen.

Daarnaast ondersteunt NordVPN ook obfsproxy. Deze (TOR-) techniek is gericht op het voorkomen van Deep Packet Inspectie, waardoor het gebruik van een VPN verbinding verborgen kan worden en een VPN in bijvoorbeeld China en Turkije werkend te krijgen is. Tevens biedt NordVPN extra bescherming tegen IP-leaks.

Al met al is NordVPN van de premium VPN’s een van de meeste veilige. De locatie, in combinatie met het sterke geen-logs-beleid en de focus op veiligheid maken NordVPN een ijzersterk beveiligde VPN.

Kill switch

Voor de toegevoegde veiligheid heeft NordVPN een eigen kill switch optie. Deze is vergelijkbaar met elke andere VPN Kill Switch. Hij zorgt dat je data niet op straat komt te liggen als je even de verbinding met de VPN kwijt bent. Kortom: dik in orde!

Welke gegevens heeft NordVPN nodig?

NordVPN Gegevens IconOm een account aan te maken bij NordVPN heb je enkel een e-mail en een wachtwoord nodig. Verder zijn ze niet op zoek naar je persoonlijke informatie zoals telefoonnummer of adres. Wat betreft betaalmogelijkheden kun je ervoor kiezen om met cryptocurrencies, zoals Bitcoin, te betalen. Dit maakt NordVPN een zeer anonieme VPN. Let wel op dat als je een andere betaalmethode kiest, er meer van je persoonlijke gegevens naar NordVPN gaan.

Conclusie veiligheid NordVPN

 • Het hoofdkantoor van NordVPN zit in Panama
 • NordVPN heeft een sterke 256-bit encryptie
 • NordVPN heeft sterke veiligheidsprotocollen voor alle devices (OpenVPN, IKEv2 en IPSec)
 • De keuze uit meerdere protocollen (voor de geavanceerde gebruiker)
 • NordVPN houdt zich aan een strikt no-logs beleid
 • NordVPN beschikt over een kill switch
 • Om een account aan te maken heb je alleen een e-mailadres en wachtwoord nodig

Banner Gebruiksvriendelijkheid Review

Hoe gebruiksvriendelijk is NordVPN?

NordVPN probeert met haar software een combinatie te zoeken tussen uitstraling en simpliciteit zonder dat het ten koste gaat van de mogelijkheden en instellingen. Dit doen ze uitstekend!

Je kunt hieronder meer lezen over de gebruiksvriendelijkheid, uitstraling en betaalmogelijkheden van NordVPN.

De NordVPN website

NordVPN heeft een simpele, overzichtelijke website. Ze maken goed gebruik van rustige kleuren, zodat ze hun website duidelijk en simpel kunnen houden zonder dat ze al hun informatie moeten verstoppen. Dit maakt de NordVPN website één van de beste VPN websites die er is.

Wanneer je bent ingelogd is ook de accountpagina zeer overzichtelijk. Alle essentiële informatie is ondergebracht onder het tabblad ‘dashboard’ verder heb je nog 2 tabbladen: ‘downloads’ en ‘change password’. Bij downloads vind je de software en apps voor verschillende devices. En bij change password kun je je wachtwoord veranderen. Eigenlijk is er weinig aan te merken op de website en accountpagina van NordVPN. Alles werkt zoals het moet werken en het is allemaal makkelijk terug te vinden.

Installatieprocedure

Het installatiegemak van NordVPN is zeer hoog. Je kunt via je accountpagina de verschillende software downloaden voor alle besturingssystemen. Ook kun je de NordVPN installer downloaden op je device. Waarna je alleen nog hoeft in te loggen. Op mobiele devices en tablets kun je de NordVPN app downloaden uit de app store. Eigenlijk is het installeren van een VPN tegenwoordig een koud kunstje. Alle grote VPN-aanbieders hebben easy-to-install software en specifieke apps voor tablet en mobiel. NordVPN is geen uitzondering. Wat NordVPN wel nog aanbiedt als extraatje zijn de browser extensies voor zowel Chrome als Firefox.

NordVPN Besturingssystemen

Mocht je er niet uitkomen met de installatie van NordVPN, kijk dan in hun database. Hier hebben ze een hoop handleidingen staan voor installatie van hun software. Ook staat hier hoe je bijvoorbeeld NordVPN instelt voor Netflix.

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid NordVPN software

De desktopapplicatie voor Windows en Mac heeft een scala aan keuzes en instelmogelijkheden.

De software van NordVPN is duidelijk en visueel aantrekkelijk. Je kunt op verschillende manieren een VPN server kiezen. Allereerst is er een kaart (Map) waarop je op basis van locatie kan kiezen welke server je wilt gebruiken. Daarnaast kun je ook keuzes maken uit de soorten VPN-servers en hun specifieke eigenschappen (Snelheid, security, P2P, TOR, extra snel streamen, anti DDOS, dubbele VPN-verbinding via een lus en/of eigen IP-adres). Ook kun je op basis van land een lijst laten samenstellen. De applicatie werkt stabiel en snel. Wij missen helaas de optie om binnen NordVPN zelf een speedtest uit te voeren om zo de snelste servers te kunnen vinden.

NordVPN Screenshots Windows

Naast de wereldkaart kun je er dus ook voor kiezen om gewoon een lijst te laten zien van landen in alfabetische volgorde. Per land kun je zelfs verbinding maken met een specifieke server. Wil je dus handmatig een andere server kiezen, dan kan dit. Dit is handig als je op een specifieke server bijvoorbeeld bent geblokkeerd van een website. De serverlijst geeft ook informatie over de geografische afstand tussen jouw internetverbinding en de VPN-server en hoe druk de server bezet is (load).

Ook de iOS app van NordVPN is stabiel en makkelijk in gebruik. Tijdens de installatie moet je de app toegang verlenen om een VPN-verbinding in te stellen in iOS. Daarna kan je app deze verbinding voor je beheren. Het verbinden met een VPN server gaat snel en is erg simpel. Ook in deze app kun je kiezen uit het type VPN-server dat je wilt gebruiken en zal er gekeken worden naar een server die voor jou snel zal werken. Helaas missen wij ook hier de speedtest optie, maar dit zal voor de meesten geen groot gemis zijn.

NordVPN iPhone Screenshots

Er is weinig verschil tussen de mobiele app en de desktop software van NordVPN. Beiden zijn duidelijk, gebruiksvriendelijk en hebben een uniforme uitstraling. Dit geeft NordVPN een bepaalde look-and-feel die als gebruiker zeer prettig is. Het enige jammere is dat de software niet in het Nederlands beschikbaar is.

Prijzen en betaalmogelijkheden

NordVPN heeft één abonnementstype, maar kent daarbij verschillende prijsstellingen die afhangen van de duur waarvoor je het abonnement afsluit. Hierbij geldt dat hoe langer je een account bij NordVPN afsluit, des te goedkoper hun VPN-dienst per maand wordt. Elke abonnementsvorm verschaft je toegang tot meer dan 4400 servers wereldwijd, er worden geen logbestanden bijgehouden en je hebt de mogelijkheid om een account op 6 apparaten tegelijk te gebruiken. NordVPN biedt bovendien op alle pakketten een 30-dagen niet-tevreden-geld-terug garantie aan. Hieronder zie een overzicht van de verschillende abonnementen.

NordVPN Prijzen

 • 1 maandplan: Het 1 maandplan abonnement is een abonnement met een looptijd van 1 maand. Dit abonnement is goed om NordVPN een keer uit te proberen. NordVPN biedt dit abonnement aan voor $11,95 per maand.
 • 6 maanden plan: Ga je een semester naar het buitenland? Dan is het 6 maanden abonnement van NordVPN wellicht perfect voor jou. Je hebt een NordVPN 6 maanden abonnement al voor $9.00 per maand.
 • 1 jaarplan: Het 1 jaarplan abonnement heeft een looptijd van 12 maanden. Dit abonnement kost $6,99 per maand.
 • Exclusieve aanbieding – 2 jaarplan: Het 2 jaarplan abonnement is een NordVPN abonnement dat je voor 24 maanden afsluit. Dit abonnement kost $3,99 per maand via links op onze website. Dit is de goedkoopste optie indien je een stabiele VPN verbinding voor een langere tijd wil. Wij raden dit abonnement aan.

NordVPN BetalingsmethodenBekijk de speciale deal van NordVPN

NordVPN biedt verschillende betaalmogelijkheden aan. Voor het perfecte betaalgemak kun je bij NordVPN ook met iDeal, PayPal en creditcard betalen. Daarnaast accepteren ze ook verschillende cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ripple en Ethereum. Erg geschikt voor de gebruiker die anoniem wil blijven.

Klantenservice

De klantenservice van NordVPN is zeer goed. Naast de uitgebreide database met veelgestelde vragen hebben ze ook een e-mail en live chat-mogelijkheid. Dit maakt NordVPN in ieder geval makkelijk te bereiken met prangende vragen. Om live te kunnen chatten moet je echter wel je naam en e-mail invoeren. Maar dit is eigenlijk vooral om spam te voorkomen.

De meeste van onze vragen konden we beantwoorden door in de veelgestelde vragen database te kijken. Op de overige vragen kregen we binnen een minuut antwoord via de live chat. Wel merkten we dat niet alle medewerkers van NordVPN op de hoogte waren van hun eigen diensten en aanbiedingen. Zo wist één van de medewerkers nog niet dat ze een ook een VPN voor business aanbieden. Dit was verder geen probleem, maar komt wel wat slordig over.

Al met al zijn we zeer te spreken over de klantenservice van NordVPN. Ze zijn goed te bereiken en proberen je zo snel mogelijk te helpen.

Conclusie gebruiksgemak NordVPN

 • De website van NordVPN is duidelijk en overzichtelijk
 • NordVPN is simpel te installeren op alle besturingssystemen en devices
 • NordVPN heeft een handige database met veelgestelde vragen en handleidingen
 • De software van NordVPN heeft een uniforme uitstraling en werkt intuïtief
 • Betalen kun je bij NordVPN met creditcard, PayPal, cryptocurrencies en andere mogelijkheden zoals iDeal
 • De klantenservice van NordVPN is makkelijk te bereiken en antwoordt zeer snel

Banner Servers Review

Servernetwerk NordVPN

NordVPN heeft op het moment van schrijven tal van servers in meer dan 60 landen. In tegenstelling tot een groot deel van de concurrenten zijn niet alle VPN-servers van NordVPN hetzelfde ingericht.

Zo zijn er VPN-servers die een dubbele VPN verbinding aanbieden voor extra veiligheid. Deze servers regelen verbindingen tussen twee landen losstaand van je eigen verbinding met de VPN server. Ook zijn er VPN-servers die speciaal voor Netflix of P2P verkeer zijn ingesteld. Daarbovenop hebben ze ook nog eens servers die extra veiligheidsmaatregelen hebben tegen DDoS-aanvallen en ‘Onion over VPN’ servers. Bij dit laatste servertype bieden ze als het ware TOR-bescherming zonder dat je de TOR-browser hoeft te gebruiken. Tot slot hebben ze ook dedicated IP servers. Voor mensen die een statisch IP-adres willen. Wat betreft geografisch blokkades is NordVPN een fantastische VPN om bijvoorbeeld Nederlandse tv te kijken buiten Europa of internationale sporten, waar je ook bent.

Aantal servers en locaties

NordVPN heeft meer dan 4400 servers verspreid over meer dan 60 landen. VPN servers van NordVPN zijn te vinden in de volgende landen:

NordVPN Servers Wereldwijd

 • Amerika: Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Mexico, Costa Rica, Argentinië, Chili
 • Europa: Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Zwitserland, België, Noorwegen, Polen, Italië, Spanje, Oostenrijk, Luxemburg, Finland, Tsjechië, Roemenië, IJsland, Rusland, Hongarije, Portugal, Bulgarije, Kroatië, Estland, Ierland, Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Slowakije, Letland, Georgië, Macedonië, Moldavië, Slovenië, Oekraïne, Cyprus, Griekenland, Servië
 • Azië-Pacific: Australië, Singapore, Japan, Hong Kong, Nieuw-Zeeland, Taiwan, Indonesië, Maleisië, Zuid-Korea, Thailand, Vietnam
 • Afrika, het Midden-Oosten en India: India, Zuid-Afrika, Turkije, Israël, Verenigde Arabische Emiraten, Egypte

Dedicated IP-adres

NordVPN Dedicated IP IconNordVPN heeft sinds een tijdje haar eigen dedicated IP-service. Je kunt het dedicated IP-adres los aanschaffen naast je NordVPN abonnement. Op het moment van schrijven biedt NordVPN dedicated IP aan op de volgende locaties:

 • De Verenigde Staten (Buffalo, Los Angeles, Dallas, Matawan)
 • Duitsland (Frankfurt)
 • Het Verenigd Koninkrijk (Londen)
 • Nederland (Amsterdam)

Conclusie servernetwerk en locaties

 • NordVPN heeft meer dan 4400 servers verspreid over meer dan 60 locaties
 • Dedicated IP is mogelijk voor verschillende landen, waaronder Nederland
 • NordVPN heeft veel verschillende servertypen zoals voor Netflix, P2P, dedicated IP, Double VPN, Anti DDoS en Onion Over VPN.

Banner Mogelijkheden Review

Mogelijkheden NordVPN

Naast snelheid, veiligheid, gebruiksgemak en servers hebben we ook gekeken naar de extra mogelijkheden van NordVPN. Hieronder vind je een overzicht van deze extra features.

NordVPN en Netflix

NordVPN Streaming IconNordVPN ondersteunt Netflix. Hoewel niet alle server Netflix ondersteunen proberen ze altijd servers te hebben waar je wel Netflix mee kunt kijken. Ideaal als je bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix wil kijken. Of juist de Nederlandse Netflix als je op vakantie bent in het buitenland.

NordVPN heeft Netflix-servers in verschillende landen. Zo heeft NordVPN bijvoorbeeld Netflix servers in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Nederland en Japan. Voor een uitgebreid overzicht van welke servers Netflix ondersteunen kun je terecht op de support-pagina van NordVPN. We hebben de Netflix servers getest en merkten wel dat de Amerikaanse servers niet altijd even snel waren. Toch kregen we wel toegang en konden we na wat laadtijd gewoon onze favoriete series kijken.

NordVPN en torrents

NordVPN P2P IconNordVPN heeft servers speciaal voor torrents. Deze P2P servers staan het down- en uploaden van torrents toe. Via de handige NordVPN software kun je aanklikken dat je verbinding wil maken met een dergelijke server. Zo kun je snel, veilig en anoniem torrents downloaden.

NordVPN is dus een goede VPN voor P2P-verkeer, en wordt dan soms ook gebruikt om bijvoorbeeld de schikkingsvoorstellen van Dutch Filmworks voor illegaal downloaden te voorkomen.

CyberSec

NordVPN CyberSec IconCyberSec is een optie van NordVPN die advertenties blokkeert en je beschermt tegen malware, phishing en andere online bedreigingen. Deze handige veiligheids-feature van NordVPN zorgt er zelfs voor dat je computer niet ingezet kan worden in een DDoS-aanval, ook al is je computer wel geïnfecteerd met malware. Kortom: een handig extra snufje voor veilig internet.

De NordVPN browser extensie voor Chrome en Firefox

NordVPN Browser Extensie Chrome Firefox IconNordVPN heeft een handige browser extensie voor Chrome en Firefox. Deze beschermt alleen de informatie uit je browser. Dit kan handig zijn als je alleen deze informatie middels VPN wil beschermen. Daarnaast is deze browser extensie zeer gebruiksvriendelijk.

NordVPN business solutions

NordVPN Zakelijk IconNordVPN heeft naast haar particuliere abonnement ook een zakelijke optie. Deze zakelijke optie geeft je recht op prioriteits-support. Daarnaast krijg je een dedicated account manager, wordt administratie makkelijker en kun je een dedicated IP aanvragen voor elke VPN account. Zelfs gebruikersadministratie en licentieoverdracht wordt makkelijker gemaakt. Eigenlijk is dit zakelijke pakket net zo goed als het particuliere pakket, maar dan met wat extra opties.

Banner Conclusie Review

Conclusies – Onze ervaring met NordVPN

Samenvattend waren wij erg te spreken over de diensten van NordVPN. We zijn vooral positief over het feit dat ze totaal geen logs bijhouden en speciale servers hebben ingericht voor specifieke doeleinden. NordVPN is een uitstekende VPN om anoniem te blijven op internet. Het is goed om te zien dat ze Netflix werkend weten te houden via hun VPN diensten. Qua prijs zijn ze zeker ook zeer competitief. Al met al is dit een van onze favoriete VPN aanbieders en raden wij deze VPN provider van harte aan.

Pluspunten Minpunten
Amerikaanse Netflix werkt Geen speedtest in de applicatie
Geen logs (perfecte privacy regelingen) Software niet in het Nederlands
Sterke encryptie en hoge snelheden
Duidelijke, uniforme gebruiksinterface
Heeft een Kill switch
Goedkoop (zeker met coupon code)
Speciale P2P, torrent en TOR VPN servers
VPN servers met dubbele VPN verbinding
Speciale VPN-servers voor verschillende doeleinden
Dedicated IP mogelijk
Ruime keuze uit verschillende servers

Persoonlijke meningen over NordVPN

David Avatar

David

NordVPN heeft altijd veel lof mogen ontvangen van onze kant. Encryptie, gebruiksgemak en prijs waren altijd al dik in orde. Het grootste minpunt vond ik in afgelopen jaren alleen de snelheid; de verbindingssnelheden waren voor klanten uit West Europa niet zo goed als voor klanten uit de Verenigde Staten. Echter, recentelijk heeft NordVPN fors geïnvesteerd in de verbetering van het servernetwerk. De behaalde snelheden zijn daardoor sterk verbeterd. Hiermee heeft NordVPN een ijzersterke positie veroverd in onze top 3. Gewoon een ontzettend goede VPN.

T Avatar

Tove

De uitstraling van NordVPN spreekt mij erg aan gezien deze rustig en overzichtelijk is. Verder is de prijs van NordVPN een grote plus. Het is de goedkoopste premium VPN op de markt. Persoonlijk zal ik niet alle veiligheidsopties van NordVPN gebruiken, maar de gedachten dat het kan als het ooit nodig is, is desalniettemin erg fijn. Ik kan NordVPN erg aanraden!

Quinten Avatar

Quinten

NordVPN is misschien wel mijn favoriete VPN. De servers zijn snel, veilig en ze hebben servers voor verschillende doeleinden. Daarnaast is de software mooi, duidelijk en zeer intuïtief. Tijdens mij uitgebreide test kwam ik eigenlijk geen echt negatieve punten tegen bij Nord. Ook de prijs is zeer scherp. Voor mij is het duidelijk: NordVPN is een echte aanrader voor iedere VPN-gebruiker!

74 reacties

 1. Heb Nordvpn aan geschaft, maar waar moet default protocol opstaan, UDP of TCP

 2. David Hoekman

  Ik ben erg te spreken over NordVPN nadat ik eerst met gratis VPN diensten ben gaan stoeien. Je betaalt een paar euro (zeker met die kortingslink) en bent zeker van een stabiele snelle en veilige verbinding. Ik wil niet meer anders en vind NordVPN een aanrader.

  • Hallo,
   Heb nu ook NordVPN. Heb het in mijn box staan maar wat moet er allemaal aanstaan bij de settings? Ben er heel nieuw in.

   • Quinten - VPNgids.nl

    Hallo Nico,
    Meestal zullen de standaardinstellingen van NordVPN prima in orde zijn om mee aan de slag te gaan. Je hoeft er dus niet per se iets in aan te passen.

 3. Wat is er mis met de app? Ik kan geen verbinding maken met servers, dus ik probeerde opnieuw te installeren, hoop dat het zal worden opgelost. Dan kan ik niet inloggen? NordVPN werkt niet. Ik denk dat ik terug naar Astrill moet gaan.

  • David Janssen

   Eerste keer dat we dit horen. Voor ons werkt de app van Nord doorgaans prima. Weet je zeker dat het een probleem met Nord is? Mogelijk een netwerkprobleem?

  • NordVPN aangeschaft en samen met een helpchatter uren doorgebracht tot ik er klaar mee was. Internetsnelheid met VPN viel terug naar 1%, oftewel tussen 1 en 4 kb/s. Met een Belgische server i.p.v. een Nederlandse werd het marginaal beter. Ze doen gelukkig niet moeilijk over een refund.

 4. Welke virusscanner werkt het beste met NordVPN?
  Of hoef je deze niet meer te gebruiken

 5. Ik overweeg abo af te sluiten echter…

  Welke VPN bedrijven kun je het beste kiezen voor veilige P2p?
  En welke bedrijven/programma’s werken met versies macs OS 10.9.5 en 10.6.8 ?

 6. Ik gebruik al drie jaar IP Vanish, ben redelijk tevreden (snel genoeg om 95% van mijn bandbreedte te gebruiken). Omdat mijn abonnement verlopen is, wil ik overstappen naar Nord. Hoe verhouden de snelheden van Nord en IP Vanish zich tot elkaar? Zijn er andere zaken waar ik moet letten als ik IP Vanish gewend ben? Als ik je review lees, dan heeft Nord alle functies die ik gewend ben van IP Vanish (Kill switch, DNS Leaking preventie, servers in Nederland, mogelijkheid tot zelfstandig servers kiezen).

  • David Janssen

   NordVPN biedt een uitstekend product, maar qua snelheid halen ze het niet bij IPVanish. IPVanish is een van de snelste aanbieders op de markt, terwijl de snelheid bij NordVPN in onze optiek ‘redelijk oké’ is. Mogelijk ga je dat wel merken.

 7. Ik heb NordVPN gedownload, ik wilde Netflix van Nederland kijken (zit nu in Spanje). Dit werkte niet, nu had ik NordVPN uitgezet en nu kan ik helemaal niet meer inloggen op Netflix. Hij blijft volhouden dat mijn wachtwoord fout is, terwijl dit echt niet het geval is.

  • David Janssen

   Hoi Nathalie, dit is niet gebruikelijk. Het wachtwoord van Netflix zou niks te maken moeten hebben met het gebruik van een VPN, of moeten resetten door het gebruik van een VPN. Mijn tip zou zijn om een wachtwoordreset bij Netflix aan te vragen en te kijken of dit het euvel oplost.

 8. Ik wil 1 maand gedurende onze vakantie in Frankrijk, stop het abonnement hierna automatisch?

 9. Is er ook minder spam mail in mijn bestaande e-mail box wanneer ik NordVPN heb?

  • Nee, NordVPN heeft geen controle over jouw e-mail inbox. Hiervoor zou je moeten kijken naar spamfilters en de instellingen in je e-mail client.

 10. @Nathalie. Ik heb ook recent gekozen voor Nord VPN en ook ik kan geen NL Netflix kijken. Netflix geeft foutmelding dat er iets is met de netwerk verbinding fout 3.2. Als ik daarna via de gewone verbinding wil kijken duurt het heel lang voordat Netflix het weer doet. Lijkt wel of Netflix dan nog aan het uitzoeken is of je geen VPN gebruikt. Erg irritant en balen dat ik voor Nord VPN heb gekozen. Op internet wordt op diverse plaatsen melding gemaakt dat op dit moment alleen Goose VPN zou werken met NL Netflix.

 11. Hallo, ik overweeg nord bon aan te schaffen maar wil zeker weten dat dit ivm chromecast kan.

 12. Heeft NordVPN ook een speciale bescherming voor als je openbare wifi netwerken gebruikt (zoals ExpressVPN)? Welke VPN raden jullie aan als je regelmatig gebruikt maakt van openbare wifi?

 13. Ik overweeg een abonnement te nemen en de vpn in te stellen op mijn router. Mijn laptop is in het beheer van mijn werk en dwingt mij om altijd via een proxy server te surfen en indien ik op het interne netwerk wil, via vpn in te loggen. Werkt dat nog zonder problemen als ik mijn router heb aangepast?

  • Dit zou nog wel eens problemen kunnen geven; een dubbele VPN-verbinding werkt niet altijd naar behoren. Aangezien je bij het NordVPN artikel gereageerd hebt, zou je het eens 30 dagen kunnen uitproberen en als het niet werkt kan je altijd een terugbetaling krijgen.

 14. Sinds kort heb ik NordVPN in gebruik, echter als ik nu gebruik wil maken van WiFi bij anderen (waar het normaal altijd werkte) schakelt mijn telefoon over op 4G. Ik heb geprobeerd met aan- en uitzetten van de dienst. Zodra VPN af gaat heb ik WiFi, zet ik het weer aan is WiFi weg. Kunt u mij vertellen wat ik moet doen/instellen? Alvast bedankt!

  • NordVPN zou moeten werken met in principe elke wifi-verbinding. Wat gebeurt er als u een andere server selecteert, of van protocol wisselt?

 15. Ik gebruik nu ook nordVPN
  Gebruik zelf windows 10 64 bit. ik heb het programma van nordvpn geinstalleerd.
  Maar als ik de de vpn aanzet dan werkt de windows update niet. en zet ik de vpn uit
  dan werkt windows update wel. houd de vpn de updates tegen?
  De protocol staat op UDP, maar Op TCP werkt de windows update ook niet.

  De custom DNS staat standaard uit, moet deze aan of uit staan?

  • Ik heb het zojuist zelf geprobeerd en ik kan Windows updates zonder problemen installeren als ik NordVPN aan heb staan.
   Het kan zeker liggen aan een verkeerd geconfigureerde custom DNS server als je die ingesteld hebt.
   Het probleem ligt dan niet bij NordVPN. Welke Custom DNS servers heb jij ingesteld?

   • Custom DNS aan deze schuif heb ik niet aan gezeten, deze staat op off
    deze stond zo toen ik nordvpn geinstalleerd had. dus die schuif staat op off.
    maar moet de op off of op on staan.

 16. Heb ik deze op dubbel vpn staan, op of op de gewone servers dan kan de windows update geen verbinding
  maken. zet ik de vpn P2P dan werkt de windows update wel.

 17. Sinds kort de overstap gemaakt van PIA naar NordVPN.
  Alles werkt lekker soepel zowel de software alsmede de Ios apps.
  Draai het op Laptop, desktop en IOS,
  Snelheid testen (Ziggo 200mbit) op desktop 185Mbit, via 5ghz wifi max. 50Mbit.
  Geen idee waarom de wifi altijd tegenvalt was bij PIA niet anders. Zonder VPN haal ik makkelijk 185Mbit.

  De Cybersec functie heb ik uitgezet, ik had een (legale) site waar ik niet op kwam met de Cybersec on.

  Met de 2 jaars actie is het prijs verschil met PIA nihil, dit was voor mij de voornaamste reden om over te stappen.
  Persoonlijk vind ik de verschillen niet heel groot, Nordvpn levert iets meer diensten, zoals Dubbel VPN,anti Ddos, onion vpn en dedicated ip maar of iedereen dit echt nodig heeft vraag ik me af.

 18. Ik heb nu nordvpn sinds eind oktober 2017, en het draaide zonder problemen.
  Maar eind november t/m vandaag 14-12-2017 is het een beetje hopeloos aan het
  worden dat de verbinding regelmatig weg valt. en ook dat je vaak niet een verbinding
  kunt maken, ongeacht met welke server je verbinding wilt maken. en dat probleem
  doet zich voor op 3 verschillende computers en zelf ook op mijn mobiel heb ik dezelfde
  problemen. En deze problemen is nu al ruim 14 dagen, van te voren liep nordvpn perfect.
  Hebben daar meer mensen daar hinder van.

  • Bij ons loopt NordVPN goed en stabiel. Maar we horen het natuurlijk ook graag als ook anderen iets bemerkt hebben, het feit dat het op meerdere toestellen is is opvallend. Is dat allemaal via dezelfde wifi toevallig? Is de wifi-verbinding zelf stabiel?

 19. Ik wil ook een Nord-VPN abo nemen maar ben een leek op dat gebied.
  1) Is het wel te doen als ik b.v. de auto install neem?
  2) zijn er dan nog instellingen die ik zelf moet maken?
  3) In welk land kan ik b.v. het beste een server pakken, moet dat in NL zijn.
  4) Welke server is snel en hoe zie ik dat?
  5) Moet ik elke keer als ik de pc of android tvbox opstart zelf verbinding maken met Nord-VPN?

  Groet Piet

  • Beste Piet,

   Om in te gaan op je vragen:
   1. Ja, dat werkt doorgaans prima (de auto install).
   2. In principe kan je de basisinstellingen gebruiken.
   3. Dat ligt aan je doelstelling. Wil je gewoon veilig surfen, kies dan een server zo dicht mogelijk bij je eigen locatie. Dat komt de snelheid ten goede. Zit je in het buitenland en wil je Uitzending Gemist kijken of andere Nederlandse televisieprogramma’s kijken op vakantie, kies dan een Nederlandse server.
   4. Dat zul je uit moeten proberen. Meestal zijn de servers die het dichtst bij je in de buurt zitten het snelste (althans, hoe verder een server van je verwijderd is, des te langer de route die je data moet afleggen).
   5. Dat is een optie, maar je kan ook instellen dat NordVPN automatisch verbinding maakt na het opstarten van bijvoorbeeld de pc.

   Heel veel succes, als er nog vragen zijn horen we het graag.

 20. Beste David,

  Dank voor je snelle antwoord.
  Ik heb nog een vraagje.
  Bestaat er een NL handleiding voor NordVPN?

 21. Waarom komt Nordvpn niet meer in de lijst voor OVPN voor mijn Kodi box?
  3 weken geleden was deze nog gewoon zichtbaar maar nu niet meer.

 22. Ik had ook graag het antwoord op de vraag Van Piet gelezen: bestaat NordVPN in het nederlands?

 23. Ik had een abonnement bij NordVPN afgesloten in september 2017, geen problemen gehad met de IP-adressen in Nederland, ik zit in Portugal, echter in maart 2018 kon ik niet meer verbinden met de IP-adressen in Nederland , ik kan dus niet meer mijn tv programma bekijken, ik ben gewoon mijn geld kwijt, ik had voor 2 jaar betaald, ze willen niets terug betalen.

  • Quinten - VPNgids.nl

   Kan je helemaal niet meer verbinden met de Nederlandse servers van NordVPN of zijn er problemen met bepaalde diensten zoals Ziggo Go of NPO Start?

 24. Ik heb NordVPN vijf maanden naar volle tevredenheid gebruikt. Daarna zegde ik mijn maandabonnement op. Echter blijven ze elke maand (nu al vier maanden achter elkaar) geld van mijn rekening afhalen. Hierover al meerdere malen contact gehad. Ik moet telkens een maand wachten voor ik mijn geld terugkrijg. Erg ontevreden hierover en ook over behandeling van deze kwestie door de klantenservice. Via Paymentwall krijg ik per mail te weten dat ze deze maand weer een afschrijving gaan doen. Ik mail NordVPN, zei claimen dat dit niet het geval is en alles nu echt is opgehouden. Nog geen week later is er toch weer geld van mijn rekening gehaald. Onbetrouwbare partij! Heeft mij al veel ernergie en kopzorgen gekost.

  • David - VPNgids.nl

   Spijtig te horen! Dit strookt niet met onze ervaringen met NordVPN. Wij zullen dit zelf ook aankaarten bij NordVPN. Wij hopen en gaan ervan uit dat deze kwestie inmiddels een goede afloop heeft gekend.

 25. Ik had een vraagje over NordVPN. Ik heb deze nu op een computer en een laptop staan.
  Allebei de dezelfde versies 6.13.13.0, de laatste versie. Op mijn pc in de software van
  NordVPN zie ik bij tabblad map weinig landen staan waar je mee kunt verbinden.
  En op mijn laptop zie ik in de software bij tabblad map heel veel landen staan waar je
  mee kunt verbinden. het is op beide apparaten dezelfde versie software van Nord.

  • Quinten - VPNgids.nl

   Hallo Gerard,
   Ik denk dat je in deze situatie het beste even contact kunt opnemen met het support-team van Nord. Dit kan via e-mail of via hun chatsysteem op de website.

 26. Kees Kwakman

  NordVPN heeft de mogelijkheid voor 6 aansluitingen.
  Kun je dan ook bijv. kosten besparen door samen te doen met vrienden?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Dit zou je inderdaad kunnen doen. Het is dan wel zo dat iedereen toegang moet hebben tot hetzelfde account.

 27. Dit staat op de site van NordVPN
  .Torrenting works fine, but remember to respect your country’s copyright laws. We do not condone or encourage any illegal activities.

  (Torrenting werkt prima, maar onthoud dat u de auteursrechten van uw land moet respecteren. We tolereren of moedigen geen illegale activiteiten aan).

  Dat klinkt toch niet zo lekker als je een filmpje binnen haalt temeer dat het bedrijf in de Servicevoorwaarden vermeld dat het wel trackingcookies gebruikt voor “het analyseren van trends, het beheren van de site, het volgen van gebruikersbewegingen rond de site en het verzamelen van demografische informatie

  • Quinten - VPNgids.nl

   De trackingcookies voor “het analyseren van trends, het beheren van de site, het volgen van gebruikersbewegingen rond de site en het verzamelen van demografische gegevens” zijn van toepassing op de website van NordVPN. Dit heeft dus verder niks te maken met hun VPN-dienst zelf. Het feit dat NordVPN de “copyright laws” noemt is om zichzelf juridisch in te dekken. Het product wat NordVPN verkoopt is complete anonimiteit. Op het moment dat ze dat niet bieden schaden ze hun eigen business-model. Je surf- en downloadgedrag is dus veilig.

 28. Ik kan op een torrentsite me niet registreren via VPS verbinding, krijg dan de melding ‘helaas is het niet toegestaan om u te registreren via een proxy of vpn verbinding. Deactiveer uw vps-verinding en probeer het opnieuw. Is op Nord-VPN toch nog iets in te stellen zodat ik me op zo’n site kan registreren?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Dit kun je het beste opnemen met NordVPN zelf. Omdat dit een vrij specifiek geval is kunnen wij je hier helaas niet verder mee helpen. De supportdesk van NordVPN is te bereiken via hun eigen website.

 29. Vreemd, als ik via google naar het weer ga wordt het weer in deze regio beschreven terwijl ik gewoon op mijn NordVPN IP zit.
  IPLeak zegt toch echt dat mijn ip die van Nord is. Hoe kan dit dan, terwijl toch CCleaner met broser telkens schoon maakt en niets achter laat bij het afsluiten van de browser?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Het is mogelijk dat Google je locatie vaststelt op een andere manier dan alleen je IP-adres. Bijvoorbeeld door GPS of hardware-gegevens van het netwerk waar je mee bent verbonden. Je moet dan bij je instellingen aangeven dat je dit niet toestaat.

 30. Ik heb via deze site NordPVN geinstalleerd en heb, aangezien ik geen compunerd ben, gebruik gemaakt van de installatie app die ze hebben. Ging makkelijk en ook de latere instellingen worden grotendeels uitgelegd in tutorials, zodat je enigszins weet wat je kunt kiezen. Toch heb ik nog een aantal basale vragen:
  1-Ik log eigenlijk altijd aan op een Nederlandse server, maar als ik TV wil kijken via de laptop op de site van KPN dan krijg ik een foutmelding omdat ze dan vinden dat ik mij niet in mijn eigen netwerk bevindt. Ze herkennen me dus niet meer als hun klant ook niet na inloggen met de gebruikersnaam en paswoord die ik bij hen heb. Hoe kom ik daar omheen?
  2-wat me onduidelijk blijft is wat nu wel en wat nu niet afgeschermd wordt door een VPN. Bijvoorbeeld als een site alleen werkt als je cookies accepteert, komen die cookies nu niet verder dan de VPNserver of toch op mijn computer?
  3-En hoe zit het met updates voor programma’s zoals voor Avast, Windows, email en textverwerkingsprogramma’s enz. komen die dan nog wel automatisch binnen? Want daarvoor moeten ze kunnen ‘uitlezen’ wat er op mijn computer gebruikt wordt.
  4-Over dat ‘uitlezen’ nog een vraag: Windows heeft per 1 mei nieuwe voorwaarden die ik voor de verandering maar eens gelezen heb. Kort gezegd komt het er op neer dat als je hun producten/diensten gebruikt dat zij vinden dat ze alles op je computer mogen uitlezen dat met die producten /diensten is gedaan en dat vervolgens met allerlei organisaties mogen delen. Echter mijn hele computer draait op Windows dus in theorie is dat alles dat op mijn computer gemaakt, bekeken, geïnstalleerd, ontvangen of bewaard wordt! Ook Google en andere (besturing)programma’s eigenen zich dat recht toe. In hoeverre wordt dit door een VPN tegengehouden?
  Geweldig trouwens jullie info en hulp hier. Dank daarvoor.
  Groet,

  • David - VPNgids.nl

   1. Dit zou niet langer mogen met nieuwe Europese regelgeving. Je moet overal in kunnen loggen.
   2. Cookies komen op je computer. Het is daarom ook verstandig op adequate wijze je cookies te beheren.
   3. Ja hoor, updates worden gewoon uitgevoerd.
   4. Daarom blijft het verstandig ook bij Windows je privacyinstellingen goed te beheren. Een VPN kan helaas niet al je gegevens afschermen in dat geval.

 31. Nord heeft ook de mogelijkheid om ‘Invisibility on LAN’ bij instellingen te kiezen.
  Deze staat echter niet standaard aan. Wat is dit en doet men er goed aan deze keuzemogelijkheid te gebruiken?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Deze setting houdt in dat je computer niet meer zichtbaar is voor andere computers die zich op hetzelfde netwerk bevinden. Als je bijvoorbeeld thuis bent verbonden op je Wifi-netwerk met verschillende devices, dan kun je deze devices terugzien op je computer. Door ‘Invisibility on LAN’ aan te zetten zorg je er voor dat jouw apparaat niet meer te zien is door anderen die zich op hetzelfde netwerk bevinden. Voor privacyredenen kan dit inderdaad een goede keuze zijn om deze optie aan te zetten.

 32. Ik heb onlangs VPN aangeschaft en draai op windows 10. Nu staat er telkens onderin bij netwerken een geel uitroepteken met de melding:
  Onbekend netwerk
  geen internet toegang

  Netwerk
  geen internet toegang

  • Quinten - VPNgids.nl

   Dit is een vaker voorkomend probleem. Meestal is dit op te lossen door met de volgende stappen: Klik met de rechtermuisknop op het wifi-symbool rechts onderin je taakbalk, klik vervolgens op ‘Netwerk- en internetinstellingen’, klik dan op ‘Adapteropties wijzigen’, klik vervolgens met de rechtermuisknop op het wifi-netwerk en selecteer ‘Uitschakelen’. Zodra hij is uitgeschakeld klik je met je rechtermuisknop weer op het wifi-netwerk en selecteer je inschakelen. Dit verhelpt meestal het probleem.

 33. Ik heb NordVPN en ben eigenlijk benieuwd of iemand mij kan vertellen of je met de fair use policy van een mobiele telefoon (10GB) max. gebruik in het buitenland hiermee kan omzeilen. Om Nordvpn op een Nederlandse server te zetten zodat het dus net is dat je in Nederland bent i.p.v. b.v. Spanje

 34. Hoi Ik gebruik Nord VPN nu een jaar en mag zeggen naar tevredenheid. Echter heb ik een vraag over het gebruik op mijn iPhone. Telkens als ik de telefoon gaat gebruiken moet de VPN opnieuw connectie maken met een server. Dat is best lastig. Komt dit door een verkeerde instelling of hebben jullie een andere tip voor mij.

  • Quinten - VPNgids.nl

   Het is wel zo dat de instellingen op sommige telefoons aangepast moeten worden om te zorgen dat VPN altijd aanstaat. Dit is niet zozeer iets wat met Nord te maken heeft maar meer met je telefoon. Je kunt hiervoor het beste even contact opnemen met de klantenservice van NordVPN via hun eigen website of Googelen op het probleem (en daarbij je type telefoon meenemen in de zoekopdracht).

 35. Ik ga emigreren naar Aruba en overweeg een vpn-abonnement. Is het handig om dit in Nederland al te nemen of kan ik ook wachten totdat ik in Aruba ben.
  En kan ik NordVPN in Aruba gebruiken?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Het afnemen van een VPN-abonnement zou gewoon vanaf Aruba moeten kunnen. Misschien goed om het abonnement af te sluiten zodra je daar bent, zodat je meteen kunt testen of alles naar behoren werkt. Mocht dit niet zo zijn kun je je geld terugvragen bij Nord of contact opnemen met hun klantenservice. Wat betreft het gebruik van NordVPN op Aruba zou dit ook gewoon mogelijk moeten zijn. NordVPN heeft geen servers op Aruba, maar je kan hun VPN wel gebruiken om verbinding te maken met Nederlandse servers of servers in Amerika.

 36. Ik woon in België en heb vandaag een test abonnement afgesloten bij NordVPN omdat ik graag video’s in de NOS app wil bekijken die onder geo blocking vallen maar dat lijkt niet te werken. Ik kan namelijk geen enkele video meer afspelen met de VPN, ook niet die zonder geo blocking. Die andere wel werken vanuit België… NPO start werkt wel, ook video met geo blocking…

  Iemand enig idee hoe dit te fixen en of dit beter werkt met expressvpn want die hebben geen free trial..

  Thanks,
  M

  • Quinten - VPNgids.nl

   Nederlandse publieke omroepen zouden hun aanbod in de gehele EU gewoon moeten tonen. Eigenlijk zou het dus niet mogen dat ze hun content blokkeren voor inwoners van België. Je zou hierover dus contact kunnen opnemen met de klantenservice van de NOS. Zolang je een abonnement hebt op NPO Start of NOS mogen ze je in België niet zomaar geo-blocken.

   Mocht je het toch willen uitzoeken met NordVPN dan kun je het beste contact opnemen met hun klantenservice, wellicht dat zij je hier verder mee kunnen helpen. ExpressVPN heeft trouwens niet een free trial, maar je kunt wel de eerste maand gratis gebruik maken. Zolang je je abonnement opzegt binnen deze maand kun je er dus gratis een maand gebruik van maken. Mocht je dit willen uitproberen kun je hier terecht voor de ExpressVPN website.

 37. NordVPN heeft sinds kort een softwareupdate gehad (6.17.6.0).
  Nu zie ik echter het gekozen server nr. niet meer, alleen het ip adres.
  Soms weet ik nu dus niet meer welke server ik heb gekozen. Kun je dat met een instelling weer veranderen dat het weer overzichtelijk is want anders kun je deze update niet echt een vooruitgang vinden?
  Overigens, wat zijn nu precies de gemaakte veranderingen met deze nieuwe update?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Met de nieuwe update van NordVPN zie je inderdaad niet meer het servernummer staan als je reeds bent verbonden. Wat je wel kunt doen is bij instellingen een standaardserver selecteren waar je altijd mee wil verbinden als je gebruikmaakt van de ‘Auto Connect’ functie. Ook kun je in de serverlijst aan de linkerkant van de kaart (ervan uitgaande dat je gebruik maakt van de desktop-applicatie van NordVPN) selecteren met welke specifieke regio en server je wilt verbinden. Op die manier kun je altijd verbinden met dezelfde server.

   De update heeft een paar bugs opgelost en heeft de ‘regio’ of ‘city’ functionaliteit toegevoegd. Dit betekent dat als je verbinding wil maken met een specifiek land, je kunt kiezen met welke regio je precies wil verbinden. Ze hebben dit verwerkt in de nieuwe serverlijst aan de linkerzijde van de interactieve VPN-map.

   • Heb contact met Nord erover gehad en die gaven als antwoord dat er snel een nieuwe update komt (over zo’n twee weken) gezien deze versie inderdaad niet overzichtelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *