NordVPN logo

NordVPN Review 2019

Laatst bijgewerkt: 11 oktober 2019
Hoogtepunten
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
9.1

Onze score

 • Snelheid
  8.5
 • Veiligheid
  10
 • Gebruiksgemak
  8.5
 • Servers
  9.5

NordVPN review (2019) – Snelle VPN, géén logs, sterke beveiliging en Netflix werkend!

NordVPN is één van de marktleiders in de VPN markt. Sterker nog, in 2019 is NordVPN zelfs de marktleider geworden. Dit is onder andere vanwege goede marketing op online diensten zoals YouTube. Je zult vast eens een “sponsored video” van NordVPN tegengekomen zijn het afgelopen jaar.

NordVPN valt onder Tefinkom & Co, waarvan het hoofdkantoor in Panama is gevestigd. Deze strategische locatie van het hoofdkantoor betekent ook dat deze provider niet wordt gehinderd door wetten of instanties die inzage in internetdata afdwingen. Het is dus ook niet vatbaar voor het digitale deelbeleid van de zogenaamde “14 eyes”.

NordVPN bestaat sinds 2008 en heeft zich weten te bewijzen als een betrouwbare en snelle VPN provider die privacy hoog in het vaandel heeft staan. NordVPN heeft zelfs een manier gevonden om de Amerikaanse Netflix via VPN te laten werken. In deze review bespreken we de snelheid, de veiligheid, het gebruiksgemak, het servernetwerk en de mogelijkheden van NordVPN.

Specificaties NordVPN
 • Gelijktijdige verbindingen: 6
 • Torrents:
 • Netflix:
 • Besturingssystemen: Windows, Mac, iOS, Android, Linux
 • Protocollen: OpenVPN, L2TP/IPsec, SSTP, IKEv2, PPTP
 • Logbeleid: Geen logs
 • Servers: 5500+ servers in 59 landen
 • Prijs: Vanaf €3,17 per maand
 • Geld-terug-garantie: 30 dagen

Snelheid – Hoe snel is NordVPN?

Om te weten te komen of je NordVPN kunt gebruiken zonder een merkbaar snelheidsverlies, hebben we deze VPN provider langere tijd gebruikt op verschillende devices en hebben we verschillende speedtests gedaan. Hieronder vind je onze bevindingen.


Speedtest resultaten NordVPN

Bij het uitvoeren van de speedtests werden we verrast door de fantastische prestaties van NordVPN. Hoewel de snelheid van NordVPN vorige keer niet kon tippen aan andere premium VPN-aanbieders, is NordVPN tegenwoordig pijlsnel. We hebben de VPN-aanbieder vanuit Nederland getest op een Nederlandse server en een server in de VS. Afhankelijk van je eigen internetsnelheid en locatie kan je snelheid verschillen.


Zonder VPN (speedtest.net)

Speedtest NordVPN Zonder VPN

Dit zijn de uitkomsten van de speedtest op ons netwerk zonder NordVPN (bedoeld als nulmeting).

Server NL (speedtest.net)

Speedtest NordVPN Nederland

Dit zijn de snelheden die NordVPN haalde wanneer we verbinding maakten met een server in Nederland. Zoals je kunt zien is de download- en uploadsnelheid minimaal afgenomen.

Server USA (speedtest.net)

Speedtest NordVPN Verenigde Staten

Bij het verbinden met de snelste server in de VS kwamen de volgende speedtest resultaten naar boven. Zoals je kunt zien is de ping flink toegenomen. Daarnaast is vooral de uploadsnelheid aangetast. De downloadsnelheid is nog steeds uitstekend. Deze prestaties zijn dus nog zeer goed.


Snelheid in alledaags gebruik

Is NordVPN ook nog snel tijdens alledaags gebruik? Jazeker! Eigenlijk merkten we geen enkel verschil tussen of NordVPN aan of uit stond wat betreft snelheid. Dit gold voor alle verschillende online activiteiten: van regulier browsen tot hardcore gamen en downloaden.

NordVPN kiest automatisch de snelste server om mee te verbinden (net als de meeste providers tegenwoordig). Omdat NordVPN veel servers heeft, garandeert je dit altijd van een goede en snelle verbinding.

Ook het downloaden, zowel P2P als games van Steam, ging zeer snel. Hier was het zo dat NordVPN eigenlijk geen merkbaar snelheidsverschil veroorzaakte.


Conclusie snelheid NordVPN

 • NordVPN is veel sneller dan voorheen
 • De speedtests met NordVPN laten maar een zeer kleine daling in snelheid zien
 • Tijdens dagelijks gebruik was er geen merkbaar verschil in snelheid, zelfs niet bij het gamen
 • NordVPN kiest automatisch de snelste beschikbare server
 • P2P downloads gingen ook zeer snel

Veiligheid – Hoe veilig is NordVPN?

Een zeer belangrijk onderdeel in het keuzeproces voor een VPN provider is de omgang met beveiliging (security) en privacy. Op deze punten scoort NordVPN erg goed. Het hoofdkantoor van NordVPN is gelegen in Panama. Dit brengt zeer veel positieve aspecten met zich mee op het gebied van privacy en veiligheid. Hieronder bespreken we de protocollen, het logbeleid en de Kill Switch-mogelijkheid van NordVPN.


Protocollen

De encryptie van NordVPN bestaat uit 256-bit AES voor data-encryptie. Dit is “military-grade encryption”. NordVPN beweert zelfs dat de meest geavanceerde computers ter wereld hun versleuteling niet kan kraken. Hoe dan ook, de veiligheid bij NordVPN is zeer solide. Zo zijn de servers bijvoorbeeld beveiligd met een firewall. Daarnaast is er ook ondersteuning voor het snellere IKEv2/IPsec, maar OpenVPN blijft de superieure optie wat betreft veiligheid. Veel beter dan AES-256-GCM via OpenVPN ga je op dit moment niet snel vinden. De volgende protocollen worden ondersteund:

 • OpenVPN (aan te raden)
 • PPTP (niet aan te raden, alleen voor geavanceerde gebruikers)
 • L2TP/IPsec (niet aan te raden, alleen voor geavanceerde gebruikers)
 • IKEv2/IPsec (aan te raden)
 • SSTP

Logbeleid en privacy

NordVPN Logs IconDe juridische situatie in Panama behoeft waarschijnlijk weinig introductie. Panama is niet voor niks een belastingparadijs geworden; de privacywetgeving is in Panama goed geregeld. Panama kent een klimaat van geheimzinnigheid. Panama heeft geen verplichte bewaarplicht-wetten, waardoor NordVPN geen logs hoeft bij te houden. Het “totaal geen logs” beleid zie je helaas maar bij weinig andere VPN-providers terug komen.

Daarnaast ondersteunt NordVPN ook obfsproxy. Deze (TOR-) techniek is gericht op het voorkomen van Deep Packet Inspectie, waardoor het gebruik van een VPN-verbinding verborgen kan worden en een VPN in bijvoorbeeld China en Turkije werkend te krijgen is. Tevens biedt NordVPN extra bescherming tegen IP-leaks.

Al met al is NordVPN van de premium VPN’s één van de meeste veilige. De locatie, in combinatie met het sterke geen-logs-beleid en de focus op veiligheid maken het een ijzersterk beveiligde VPN.


Kill switch

Voor de toegevoegde veiligheid heeft NordVPN een eigen kill switch optie. Deze is vergelijkbaar met elke andere VPN Kill Switch. Hij zorgt dat je data niet op straat komt te liggen als je even de verbinding met de VPN kwijt bent.

Daarnaast kun je ook een app kill-list instellen. Op deze wijze wordt niet meteen je gehele internetverbinding verbroken als de verbinding met de VPN verbroken wordt, maar slechts een paar apps die je zelf gekozen hebt. Stel je voor: je gebruikt één specifieke browser om privépagina’s te bezoeken terwijl je een andere voor doorsnee gebruik hebt. Je kunt dan in de app van NordVPN instellen dat alleen de browser met de privépagina’s afgesloten wordt zodra je VPN-verbinding verbroken wordt.

Kortom: dik in orde!


Welke gegevens heeft NordVPN nodig?

NordVPN Gegevens IconOm een account aan te maken bij NordVPN heb je enkel een e-mail en een wachtwoord nodig. Verder zijn ze niet op zoek naar je persoonlijke informatie zoals telefoonnummer of adres. Wat betreft betaalmogelijkheden kun je ervoor kiezen om met cryptocurrencies, zoals Bitcoin, te betalen. Dit maakt NordVPN een zeer anonieme VPN. Let wel op dat als je een andere betaalmethode kiest, er meer van je persoonlijke gegevens naar NordVPN gaan.


Conclusie veiligheid NordVPN

 • Het hoofdkantoor van NordVPN zit in Panama
 • Sterke 256-bit encryptie wordt ondersteund
 • NordVPN heeft sterke veiligheidsprotocollen voor alle devices (OpenVPN, IKEv2 en IPSec)
 • De keuze uit meerdere protocollen (voor de geavanceerde gebruiker)
 • NordVPN houdt zich aan een strikt no-logs beleid
 • Er is een kill switch functie ingebouwd
 • Om een account aan te maken heb je alleen een e-mailadres en wachtwoord nodig

Hoe gebruiksvriendelijk is NordVPN?

NordVPN probeert met haar software een combinatie te zoeken tussen uitstraling en simpliciteit zonder dat het ten koste gaat van de mogelijkheden en instellingen. Dit doen ze uitstekend!

Je kunt hieronder meer lezen over de gebruiksvriendelijkheid, uitstraling en betaalmogelijkheden van NordVPN.


De NordVPN website

NordVPN heeft een simpele, overzichtelijke website. Ze maken goed gebruik van rustige kleuren, zodat ze hun website duidelijk en simpel kunnen houden zonder dat ze al hun informatie moeten verstoppen. Dit maakt de NordVPN website één van de beste VPN websites die er is.

Wanneer je bent ingelogd is ook de accountpagina zeer overzichtelijk. Alle essentiële informatie is ondergebracht onder het tabblad ‘dashboard’.  Verder heb je nog 2 tabbladen: ‘downloads’ en ‘change password’. Bij downloads vind je de software en apps voor verschillende devices. En bij ‘change password’ kun je je wachtwoord veranderen. Eigenlijk is er weinig aan te merken op de website en accountpagina van NordVPN. Alles werkt zoals het moet werken en het is allemaal makkelijk terug te vinden.


Installatieprocedure

Het installatiegemak van NordVPN is zeer hoog. Je kunt via je accountpagina de verschillende software downloaden voor alle besturingssystemen en devices. Je hoeft daarna alleen nog maar in te loggen. Op mobiele devices en tablets kun je de NordVPN app downloaden uit de app store. Eigenlijk is het installeren van een VPN tegenwoordig een koud kunstje. Alle grote VPN-aanbieders hebben easy-to-install software en specifieke apps voor tablet en mobiel. NordVPN is geen uitzondering. Naast desktop en mobiele applicaties zijn er browser extensies voor zowel Chrome als Firefox beschikbaar.

NordVPN Besturingssystemen

Mocht je er niet uitkomen met de installatie van NordVPN, kijk dan in hun database. Hier hebben ze een hoop handleidingen staan voor installatie van hun software. Ook staat hier hoe je bijvoorbeeld NordVPN instelt voor Netflix.


Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid NordVPN software

De desktopapplicatie voor Windows en Mac heeft een scala aan keuzes en instelmogelijkheden.

De software van NordVPN is duidelijk en visueel aantrekkelijk. Je kunt op verschillende manieren een VPN-server kiezen. Allereerst is er een kaart (Map) waarop je op basis van locatie kan kiezen welke server je wilt gebruiken. Daarnaast kun je ook keuzes maken uit de soorten VPN-servers en hun specifieke eigenschappen (Snelheid, security, P2P, TOR, extra snel streamen, anti DDOS, dubbele VPN-verbinding via een tweede VPN-server en/of eigen IP-adres). Ook kun je op basis van land een lijst laten samenstellen. De applicatie werkt stabiel en snel. Wij missen helaas de optie om binnen NordVPN zelf een speedtest uit te voeren om zo de snelste servers te kunnen vinden.

NordVPN Screenshots Windows

Naast de wereldkaart kun je er dus ook voor kiezen om gewoon een lijst te laten zien van landen in alfabetische volgorde. Per land kun je zelfs verbinding maken met een specifieke server. Wil je dus handmatig een andere server kiezen, dan kan dit. Dit is handig als je op een specifieke server bijvoorbeeld bent geblokkeerd van een website. De serverlijst geeft ook informatie over de geografische afstand tussen jouw internetverbinding en de VPN-server en hoe druk de server bezet is (load).

Ook de iOS app van NordVPN is stabiel en makkelijk in gebruik. Tijdens de installatie moet je de app toegang verlenen om een VPN-verbinding in te stellen in iOS. Daarna kan je app deze verbinding voor je beheren. Het verbinden met een VPN-server gaat snel en is erg simpel. Ook in deze app kun je kiezen uit het type VPN-server dat je wilt gebruiken en zal er gekeken worden naar een server die voor jou snel zal werken. Helaas missen wij ook hier de speedtest optie, maar dit zal voor de meesten geen groot gemis zijn.

NordVPN iPhone Screenshots

Er is weinig verschil tussen de mobiele app en de desktop software van NordVPN. Beiden zijn duidelijk, gebruiksvriendelijk en hebben een uniforme uitstraling. Dit geeft NordVPN een bepaalde look-and-feel die als gebruiker zeer prettig is. Het enige jammere is dat de software niet in het Nederlands beschikbaar is.


Prijzen en betaalmogelijkheden (korting)

NordVPN heeft één abonnementstype, maar kent daarbij verschillende prijsstellingen die afhangen van de duur waarvoor je het abonnement afsluit. Hierbij geldt dat hoe langer je een account afsluit, des te goedkoper hun VPN-dienst per maand wordt. Elke abonnementsvorm verschaft je toegang tot meer dan 5500 servers wereldwijd, er worden geen logbestanden bijgehouden en je hebt de mogelijkheid om een account op 6 apparaten tegelijk te gebruiken. NordVPN biedt bovendien op alle pakketten een 30-dagen niet-tevreden-geld-terug garantie aan. Hieronder zie een overzicht van de verschillende abonnementen.

Prijzen NordVPN Nieuw

 • 1 maandplan: Het 1 maandplan is goed om NordVPN een keer uit te proberen. NordVPN biedt dit abonnement aan voor €10,87 per maand.
 • 1 jaar plan: Wil je het komende jaar veilig en vrij het internet op? Je hebt een NordVPN 1 jarig abonnement al voor €6,36 per maand.
 • 2 jaar plan: Het 2 jaarplan abonnement heeft een looptijd van 24 maanden. Dit abonnement kost €4,54 per maand.
 • Exclusieve NordVPN kortingsaanbieding – 3 jaar plan: Het 3 jaarplan abonnement is een NordVPN abonnement dat je voor 36 maanden afsluit. Dit abonnement kost €3,17 per maand via links op onze website. Dit is de goedkoopste optie indien je een stabiele VPN verbinding voor een langere tijd wil. Wij raden dit abonnement aan.

Bekijk de speciale deal van NordVPN

NordVPN biedt verschillende betaalmogelijkheden aan. Voor het perfecte betaalgemak kun je met iDeal, PayPal, Amazon Pay, Alipay en creditcard betalen. Daarnaast accepteren ze ook verschillende cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ripple en Monero. Erg geschikt voor de gebruiker die anoniem wil blijven.


Klantenservice

De klantenservice van NordVPN is zeer goed. Naast de uitgebreide database met veelgestelde vragen hebben ze ook een e-mail en live chat-mogelijkheid. Dit maakt NordVPN in ieder geval makkelijk te bereiken met prangende vragen. Om live te kunnen chatten moet je echter wel je naam en e-mail invoeren. Maar dit is eigenlijk vooral om spam te voorkomen.

De meeste van onze vragen konden we beantwoorden door in de veelgestelde vragen database te kijken. Op de overige vragen kregen we binnen een minuut antwoord via de live chat. Wel merkten we dat niet alle medewerkers van NordVPN op de hoogte waren van hun eigen diensten en aanbiedingen. Zo wist één van de medewerkers nog niet dat ze een ook een VPN voor business aanbieden. Dit was verder geen probleem, maar komt wel wat slordig over.

Al met al zijn we zeer te spreken over de klantenservice van NordVPN. Ze zijn goed te bereiken en proberen je zo snel mogelijk te helpen.


Conclusie gebruiksgemak NordVPN

 • De website van NordVPN is duidelijk en overzichtelijk
 • NordVPN is simpel te installeren op alle besturingssystemen en devices
 • De website heeft een handige database met veelgestelde vragen en handleidingen
 • De software van NordVPN heeft een uniforme uitstraling en werkt intuïtief
 • Betalen kun je met creditcard, PayPal, cryptocurrencies en andere mogelijkheden zoals iDeal
 • De klantenservice van NordVPN is makkelijk te bereiken en antwoordt zeer snel

Servernetwerk NordVPN

NordVPN heeft op het moment van schrijven tal van servers in 59 landen. In tegenstelling tot een groot deel van de concurrenten zijn niet alle VPN-servers van NordVPN hetzelfde ingericht.

Zo zijn er VPN-servers die een dubbele VPN verbinding aanbieden voor extra veiligheid. Deze servers regelen verbindingen tussen jou en het internet middels twee VPN-servers in plaats van één. Ook zijn er VPN-servers die speciaal voor Netflix of P2P verkeer zijn ingesteld. Daarbovenop hebben ze ook nog eens servers die extra veiligheidsmaatregelen hebben tegen DDoS-aanvallen en speciale ‘Onion over VPN’ servers. Bij dit laatste servertype bieden ze als het ware TOR-bescherming zonder dat je de TOR-browser hoeft te gebruiken. Tot slot hebben ze ook dedicated IP servers. Voor mensen die een statisch IP-adres willen. Wat betreft geografisch blokkades is NordVPN een fantastische VPN om bijvoorbeeld Nederlandse tv te kijken buiten Europa of internationale sporten, waar je ook bent.


Aantal servers en locaties

NordVPN heeft meer dan 5500servers verspreid over 59 landen. VPN-servers zijn te vinden in de volgende landen:

NordVPN Servers Wereldwijd

 • Amerika: Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Mexico, Costa Rica, Argentinië, Chili
 • Europa: Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Zwitserland, België, Noorwegen, Polen, Italië, Spanje, Oostenrijk, Luxemburg, Finland, Tsjechië, Roemenië, IJsland, Rusland, Hongarije, Portugal, Bulgarije, Kroatië, Estland, Ierland, Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Slowakije, Letland, Georgië, Macedonië, Moldavië, Slovenië, Oekraïne, Cyprus, Griekenland, Servië
 • Azië-Pacific: Australië, Singapore, Japan, Hong Kong, Nieuw-Zeeland, Taiwan, Indonesië, Maleisië, Zuid-Korea, Thailand, Vietnam
 • Afrika, het Midden-Oosten en India: India, Zuid-Afrika, Turkije, Israël, Verenigde Arabische Emiraten

Dedicated IP-adres

NordVPN Dedicated IP IconNordVPN heeft sinds een tijdje haar eigen dedicated IP-service. Je kunt het dedicated IP-adres los aanschaffen naast je NordVPN abonnement. De dedicated IP-adressen werken allemaal met het OpenVPN-protocol. Om een dedicated IP aan te vragen, kun je contact opnemen met het NordVPN-supportteam. Op het moment van schrijven worden dedicated IP aangeboden voor de volgende locaties:

 • De Verenigde Staten (Buffalo, Los Angeles, Dallas, Matawan)
 • Duitsland (Frankfurt)
 • Het Verenigd Koninkrijk (Londen)
 • Nederland (Amsterdam)

Conclusie servernetwerk en locaties

 • NordVPN heeft meer dan 5500 servers verspreid over 59 locaties
 • Dedicated IP is mogelijk voor verschillende landen, waaronder Nederland
 • NordVPN heeft veel verschillende servertypen zoals voor Netflix, P2P, dedicated IP, Double VPN, Anti DDoS en Onion Over VPN.

Mogelijkheden NordVPN

Naast snelheid, veiligheid, gebruiksgemak en servers hebben we ook gekeken naar de extra mogelijkheden van NordVPN. Hieronder vind je een overzicht van deze extra features.


NordVPN en Netflix

NordVPN Streaming Icon

Voor al je streamingplezier heeft NordVPN SmartPlay ontworpen. Met deze technologie maken ze het gebruikers heel makkelijk om toegang te krijgen tot de Amerikaanse Netflix content. Door te verbinden met een NordVPN-server in alle landen behalve Canada, Japan, Duitsland, VK, Frankrijk en Italië, krijg je automatisch de Amerikaanse content te zien. Dit gebeurt dus ook wanneer je met een Nederlandse server verbindt. Voor de meeste mensen is dit ideaal omdat je voor al je andere sites alsnog een Nederlands IP-adres hebt, maar toch het meest uitgebreide Netflix aanbod kan zien.

Toch heeft SmartPlay ook een groot nadeel. Het is hierdoor namelijk niet mogelijk om met NordVPN toegang te krijgen tot het Nederlandse Netflix aanbod. Dit kan jammer zijn wanneer je in het buitenland zit en een Nederlandse film wilt kijken. Ook op de Amerikaanse Netflix staan wel enkele Nederlandse films, maar lang niet evenveel als op de Nederlandse Netflix.


NordVPN en torrents

NordVPN P2P IconNordVPN heeft servers speciaal voor torrents. Deze P2P servers staan het down- en uploaden van torrents toe. Via de handige software kun je aanklikken dat je verbinding wil maken met een dergelijke server. Zo kun je snel, veilig en anoniem torrents downloaden.

NordVPN is dus een goede VPN voor P2P-verkeer, en wordt dan soms ook gebruikt om bijvoorbeeld de schikkingsvoorstellen van Dutch Filmworks voor illegaal downloaden te voorkomen.


CyberSec

NordVPN CyberSec IconCyberSec is een optie van NordVPN die advertenties blokkeert en je beschermt tegen malware, phishing en andere online bedreigingen. Deze handige veiligheids-feature van NordVPN zorgt er zelfs voor dat je computer niet ingezet kan worden in een DDoS-aanval, ook al is je computer wel geïnfecteerd met malware. Kortom: een handig extra snufje voor veilig internet.


De NordVPN browserextensie voor Chrome, Brave en Firefox

NordVPN Browser Extensie Chrome Firefox IconNordVPN heeft een handige browser extensie voor Chrome, Brave en Firefox. Deze beschermt alleen de informatie uit je browser. Dit kan handig zijn als je alleen deze informatie middels VPN wil beschermen. Daarnaast is deze browser-extensie zeer gebruiksvriendelijk.


NordVPN business solutions

NordVPN Zakelijk IconNordVPN heeft naast haar particuliere abonnement ook een zakelijke optie. Deze zakelijke optie geeft je recht op prioriteits-support. Daarnaast krijg je een dedicated account manager, wordt administratie makkelijker en kun je een dedicated IP aanvragen voor elke VPN account. Zelfs gebruikersadministratie en licentieoverdracht wordt makkelijker gemaakt. Eigenlijk is dit zakelijke pakket net zo goed als het particuliere pakket, maar dan met wat extra opties.


Conclusies – Onze ervaring met NordVPN

Samenvattend waren wij erg te spreken over de diensten van NordVPN. We zijn vooral positief over het feit dat ze totaal geen logs bijhouden en speciale servers hebben ingericht voor specifieke doeleinden. NordVPN is een uitstekende VPN om anoniem te blijven op internet. Het is goed om te zien dat ze Netflix werkend weten te houden via hun VPN diensten. Qua prijs zijn ze zeker ook zeer competitief. Al met al is dit een van onze favoriete VPN aanbieders en raden wij deze VPN provider van harte aan.

Pluspunten Minpunten
Amerikaanse Netflix werkt Geen speedtest in de applicatie
Geen logs (perfecte privacy regelingen) Software niet in het Nederlands
Sterke encryptie en hoge snelheden
Duidelijke, uniforme gebruiksinterface
Heeft een Kill switch
Goedkoop (zeker met coupon code)
Speciale P2P, torrent en TOR VPN servers
VPN servers met dubbele VPN verbinding
Speciale VPN-servers voor verschillende doeleinden
Dedicated IP mogelijk
Ruime keuze uit verschillende servers

 

Persoonlijke meningen
experts VPNgids.nl

David
David
NordVPN heeft altijd veel lof mogen ontvangen van onze kant. Encryptie, gebruiksgemak en prijs waren altijd al dik in orde. Het grootste minpunt vond ik in afgelopen jaren alleen de snelheid; de verbindingssnelheden waren voor klanten uit West Europa niet zo goed als voor klanten uit de Verenigde Staten. Echter, recentelijk heeft NordVPN fors geïnvesteerd in de verbetering van het servernetwerk. De behaalde snelheden zijn daardoor sterk verbeterd. Hiermee heeft NordVPN een ijzersterke positie veroverd in onze top 3. Gewoon een ontzettend goede VPN.
Tove
Tove
De uitstraling van NordVPN spreekt mij erg aan gezien deze rustig en overzichtelijk is. Verder is de prijs van NordVPN een grote plus. Het is de goedkoopste premium VPN op de markt. Persoonlijk zal ik niet alle veiligheidsopties van NordVPN gebruiken, maar de gedachten dat het kan als het ooit nodig is, is desalniettemin erg fijn. Ik kan NordVPN erg aanraden!
Quinten
Quinten
NordVPN is misschien wel mijn favoriete VPN. De servers zijn snel, veilig en ze hebben servers voor verschillende doeleinden. Daarnaast is de software mooi, duidelijk en zeer intuïtief. Tijdens mij uitgebreide test kwam ik eigenlijk geen echt negatieve punten tegen bij Nord. Ook de prijs is zeer scherp. Voor mij is het duidelijk: NordVPN is een echte aanrader voor iedere VPN-gebruiker!
Onze score
9.1
NordVPN is een van de bekendste en veiligste VPN-opties op de markt. Wij zijn erg enthousiast over NordVPN.
Bezoek NordVPN website
Reacties
Plaats een reactie
99
Reacties
 1. Heb Nordvpn aan geschaft, maar waar moet default protocol opstaan, UDP of TCP

  • Ons advies is om in eerste instantie UDP te selecteren en te kijken hoe dat bevalt

   • Je kan er helaas geen Ziggo go mee bekijken in het buitenland (dus buiten Europa)!

 2. Ik ben erg te spreken over NordVPN nadat ik eerst met gratis VPN diensten ben gaan stoeien. Je betaalt een paar euro (zeker met die kortingslink) en bent zeker van een stabiele snelle en veilige verbinding. Ik wil niet meer anders en vind NordVPN een aanrader.

  • Hallo,
   Heb nu ook NordVPN. Heb het in mijn box staan maar wat moet er allemaal aanstaan bij de settings? Ben er heel nieuw in.

   • Hallo Nico,
    Meestal zullen de standaardinstellingen van NordVPN prima in orde zijn om mee aan de slag te gaan. Je hoeft er dus niet per se iets in aan te passen.

 3. Wat is er mis met de app? Ik kan geen verbinding maken met servers, dus ik probeerde opnieuw te installeren, hoop dat het zal worden opgelost. Dan kan ik niet inloggen? NordVPN werkt niet. Ik denk dat ik terug naar Astrill moet gaan.

  • Eerste keer dat we dit horen. Voor ons werkt de app van Nord doorgaans prima. Weet je zeker dat het een probleem met Nord is? Mogelijk een netwerkprobleem?

  • NordVPN aangeschaft en samen met een helpchatter uren doorgebracht tot ik er klaar mee was. Internetsnelheid met VPN viel terug naar 1%, oftewel tussen 1 en 4 kb/s. Met een Belgische server i.p.v. een Nederlandse werd het marginaal beter. Ze doen gelukkig niet moeilijk over een refund.

 4. Welke virusscanner werkt het beste met NordVPN?
  Of hoef je deze niet meer te gebruiken

 5. Ik overweeg abo af te sluiten echter…

  Welke VPN bedrijven kun je het beste kiezen voor veilige P2p?
  En welke bedrijven/programma’s werken met versies macs OS 10.9.5 en 10.6.8 ?

  • Nord, GOOSE, IPVanish; allemaal uitstekende P2P-opties. Zouden ook moeten werken met genoemde mac OS versies.

 6. Ik gebruik al drie jaar IP Vanish, ben redelijk tevreden (snel genoeg om 95% van mijn bandbreedte te gebruiken). Omdat mijn abonnement verlopen is, wil ik overstappen naar Nord. Hoe verhouden de snelheden van Nord en IP Vanish zich tot elkaar? Zijn er andere zaken waar ik moet letten als ik IP Vanish gewend ben? Als ik je review lees, dan heeft Nord alle functies die ik gewend ben van IP Vanish (Kill switch, DNS Leaking preventie, servers in Nederland, mogelijkheid tot zelfstandig servers kiezen).

  • NordVPN biedt een uitstekend product, maar qua snelheid halen ze het niet bij IPVanish. IPVanish is een van de snelste aanbieders op de markt, terwijl de snelheid bij NordVPN in onze optiek ‘redelijk oké’ is. Mogelijk ga je dat wel merken.

 7. Ik heb NordVPN gedownload, ik wilde Netflix van Nederland kijken (zit nu in Spanje). Dit werkte niet, nu had ik NordVPN uitgezet en nu kan ik helemaal niet meer inloggen op Netflix. Hij blijft volhouden dat mijn wachtwoord fout is, terwijl dit echt niet het geval is.

  • Hoi Nathalie, dit is niet gebruikelijk. Het wachtwoord van Netflix zou niks te maken moeten hebben met het gebruik van een VPN, of moeten resetten door het gebruik van een VPN. Mijn tip zou zijn om een wachtwoordreset bij Netflix aan te vragen en te kijken of dit het euvel oplost.

 8. Ik wil 1 maand gedurende onze vakantie in Frankrijk, stop het abonnement hierna automatisch?

  • Veel VPN-aanbieders werken met automatische verlenging, indien je op wilt zeggen zul je dit moeten aangeven.

 9. Is er ook minder spam mail in mijn bestaande e-mail box wanneer ik NordVPN heb?

  • Nee, NordVPN heeft geen controle over jouw e-mail inbox. Hiervoor zou je moeten kijken naar spamfilters en de instellingen in je e-mail client.

 10. @Nathalie. Ik heb ook recent gekozen voor Nord VPN en ook ik kan geen NL Netflix kijken. Netflix geeft foutmelding dat er iets is met de netwerk verbinding fout 3.2. Als ik daarna via de gewone verbinding wil kijken duurt het heel lang voordat Netflix het weer doet. Lijkt wel of Netflix dan nog aan het uitzoeken is of je geen VPN gebruikt. Erg irritant en balen dat ik voor Nord VPN heb gekozen. Op internet wordt op diverse plaatsen melding gemaakt dat op dit moment alleen Goose VPN zou werken met NL Netflix.

 11. Hallo, ik overweeg nord bon aan te schaffen maar wil zeker weten dat dit ivm chromecast kan.

  • Excuses, ik bedoel uiteraard nord vpn

  • Bij NordVPN weten we dit niet zeker, bij ExpressVPN kan het in ieder geval wel.

 12. Heeft NordVPN ook een speciale bescherming voor als je openbare wifi netwerken gebruikt (zoals ExpressVPN)? Welke VPN raden jullie aan als je regelmatig gebruikt maakt van openbare wifi?

  • Beide aanbieders zijn excellent voor dit doeleinde eerlijk gezegd.

 13. Ik overweeg een abonnement te nemen en de vpn in te stellen op mijn router. Mijn laptop is in het beheer van mijn werk en dwingt mij om altijd via een proxy server te surfen en indien ik op het interne netwerk wil, via vpn in te loggen. Werkt dat nog zonder problemen als ik mijn router heb aangepast?

  • Dit zou nog wel eens problemen kunnen geven; een dubbele VPN-verbinding werkt niet altijd naar behoren. Aangezien je bij het NordVPN artikel gereageerd hebt, zou je het eens 30 dagen kunnen uitproberen en als het niet werkt kan je altijd een terugbetaling krijgen.

 14. Sinds kort heb ik NordVPN in gebruik, echter als ik nu gebruik wil maken van WiFi bij anderen (waar het normaal altijd werkte) schakelt mijn telefoon over op 4G. Ik heb geprobeerd met aan- en uitzetten van de dienst. Zodra VPN af gaat heb ik WiFi, zet ik het weer aan is WiFi weg. Kunt u mij vertellen wat ik moet doen/instellen? Alvast bedankt!

  • NordVPN zou moeten werken met in principe elke wifi-verbinding. Wat gebeurt er als u een andere server selecteert, of van protocol wisselt?

 15. Ik gebruik nu ook nordVPN
  Gebruik zelf windows 10 64 bit. ik heb het programma van nordvpn geinstalleerd.
  Maar als ik de de vpn aanzet dan werkt de windows update niet. en zet ik de vpn uit
  dan werkt windows update wel. houd de vpn de updates tegen?
  De protocol staat op UDP, maar Op TCP werkt de windows update ook niet.

  De custom DNS staat standaard uit, moet deze aan of uit staan?

  • Ik heb het zojuist zelf geprobeerd en ik kan Windows updates zonder problemen installeren als ik NordVPN aan heb staan.
   Het kan zeker liggen aan een verkeerd geconfigureerde custom DNS server als je die ingesteld hebt.
   Het probleem ligt dan niet bij NordVPN. Welke Custom DNS servers heb jij ingesteld?

   • Custom DNS aan deze schuif heb ik niet aan gezeten, deze staat op off
    deze stond zo toen ik nordvpn geinstalleerd had. dus die schuif staat op off.
    maar moet de op off of op on staan.

 16. Heb ik deze op dubbel vpn staan, op of op de gewone servers dan kan de windows update geen verbinding
  maken. zet ik de vpn P2P dan werkt de windows update wel.

 17. Sinds kort de overstap gemaakt van PIA naar NordVPN.
  Alles werkt lekker soepel zowel de software alsmede de Ios apps.
  Draai het op Laptop, desktop en IOS,
  Snelheid testen (Ziggo 200mbit) op desktop 185Mbit, via 5ghz wifi max. 50Mbit.
  Geen idee waarom de wifi altijd tegenvalt was bij PIA niet anders. Zonder VPN haal ik makkelijk 185Mbit.

  De Cybersec functie heb ik uitgezet, ik had een (legale) site waar ik niet op kwam met de Cybersec on.

  Met de 2 jaars actie is het prijs verschil met PIA nihil, dit was voor mij de voornaamste reden om over te stappen.
  Persoonlijk vind ik de verschillen niet heel groot, Nordvpn levert iets meer diensten, zoals Dubbel VPN,anti Ddos, onion vpn en dedicated ip maar of iedereen dit echt nodig heeft vraag ik me af.

 18. Ik heb nu nordvpn sinds eind oktober 2017, en het draaide zonder problemen.
  Maar eind november t/m vandaag 14-12-2017 is het een beetje hopeloos aan het
  worden dat de verbinding regelmatig weg valt. en ook dat je vaak niet een verbinding
  kunt maken, ongeacht met welke server je verbinding wilt maken. en dat probleem
  doet zich voor op 3 verschillende computers en zelf ook op mijn mobiel heb ik dezelfde
  problemen. En deze problemen is nu al ruim 14 dagen, van te voren liep nordvpn perfect.
  Hebben daar meer mensen daar hinder van.

  • Bij ons loopt NordVPN goed en stabiel. Maar we horen het natuurlijk ook graag als ook anderen iets bemerkt hebben, het feit dat het op meerdere toestellen is is opvallend. Is dat allemaal via dezelfde wifi toevallig? Is de wifi-verbinding zelf stabiel?

 19. Ik wil ook een Nord-VPN abo nemen maar ben een leek op dat gebied.
  1) Is het wel te doen als ik b.v. de auto install neem?
  2) zijn er dan nog instellingen die ik zelf moet maken?
  3) In welk land kan ik b.v. het beste een server pakken, moet dat in NL zijn.
  4) Welke server is snel en hoe zie ik dat?
  5) Moet ik elke keer als ik de pc of android tvbox opstart zelf verbinding maken met Nord-VPN?

  Groet Piet

  • Beste Piet,

   Om in te gaan op je vragen:
   1. Ja, dat werkt doorgaans prima (de auto install).
   2. In principe kan je de basisinstellingen gebruiken.
   3. Dat ligt aan je doelstelling. Wil je gewoon veilig surfen, kies dan een server zo dicht mogelijk bij je eigen locatie. Dat komt de snelheid ten goede. Zit je in het buitenland en wil je Uitzending Gemist kijken of andere Nederlandse televisieprogramma’s kijken op vakantie, kies dan een Nederlandse server.
   4. Dat zul je uit moeten proberen. Meestal zijn de servers die het dichtst bij je in de buurt zitten het snelste (althans, hoe verder een server van je verwijderd is, des te langer de route die je data moet afleggen).
   5. Dat is een optie, maar je kan ook instellen dat NordVPN automatisch verbinding maakt na het opstarten van bijvoorbeeld de pc.

   Heel veel succes, als er nog vragen zijn horen we het graag.

 20. Beste David,

  Dank voor je snelle antwoord.
  Ik heb nog een vraagje.
  Bestaat er een NL handleiding voor NordVPN?

 21. Waarom komt Nordvpn niet meer in de lijst voor OVPN voor mijn Kodi box?
  3 weken geleden was deze nog gewoon zichtbaar maar nu niet meer.

  • Is er een update geweest van ofwel NordVPN of Kodi waardoor het wellicht opnieuw ingesteld dient te worden?

 22. Ik had ook graag het antwoord op de vraag Van Piet gelezen: bestaat NordVPN in het nederlands?

 23. Ik had een abonnement bij NordVPN afgesloten in september 2017, geen problemen gehad met de IP-adressen in Nederland, ik zit in Portugal, echter in maart 2018 kon ik niet meer verbinden met de IP-adressen in Nederland , ik kan dus niet meer mijn tv programma bekijken, ik ben gewoon mijn geld kwijt, ik had voor 2 jaar betaald, ze willen niets terug betalen.

  • Kan je helemaal niet meer verbinden met de Nederlandse servers van NordVPN of zijn er problemen met bepaalde diensten zoals Ziggo Go of NPO Start?

 24. Ik heb NordVPN vijf maanden naar volle tevredenheid gebruikt. Daarna zegde ik mijn maandabonnement op. Echter blijven ze elke maand (nu al vier maanden achter elkaar) geld van mijn rekening afhalen. Hierover al meerdere malen contact gehad. Ik moet telkens een maand wachten voor ik mijn geld terugkrijg. Erg ontevreden hierover en ook over behandeling van deze kwestie door de klantenservice. Via Paymentwall krijg ik per mail te weten dat ze deze maand weer een afschrijving gaan doen. Ik mail NordVPN, zei claimen dat dit niet het geval is en alles nu echt is opgehouden. Nog geen week later is er toch weer geld van mijn rekening gehaald. Onbetrouwbare partij! Heeft mij al veel ernergie en kopzorgen gekost.

  • Spijtig te horen! Dit strookt niet met onze ervaringen met NordVPN. Wij zullen dit zelf ook aankaarten bij NordVPN. Wij hopen en gaan ervan uit dat deze kwestie inmiddels een goede afloop heeft gekend.

 25. Ik had een vraagje over NordVPN. Ik heb deze nu op een computer en een laptop staan.
  Allebei de dezelfde versies 6.13.13.0, de laatste versie. Op mijn pc in de software van
  NordVPN zie ik bij tabblad map weinig landen staan waar je mee kunt verbinden.
  En op mijn laptop zie ik in de software bij tabblad map heel veel landen staan waar je
  mee kunt verbinden. het is op beide apparaten dezelfde versie software van Nord.

  • Hallo Gerard,
   Ik denk dat je in deze situatie het beste even contact kunt opnemen met het support-team van Nord. Dit kan via e-mail of via hun chatsysteem op de website.

 26. NordVPN heeft de mogelijkheid voor 6 aansluitingen.
  Kun je dan ook bijv. kosten besparen door samen te doen met vrienden?

  • Dit zou je inderdaad kunnen doen. Het is dan wel zo dat iedereen toegang moet hebben tot hetzelfde account.

 27. Dit staat op de site van NordVPN
  .Torrenting works fine, but remember to respect your country’s copyright laws. We do not condone or encourage any illegal activities.

  (Torrenting werkt prima, maar onthoud dat u de auteursrechten van uw land moet respecteren. We tolereren of moedigen geen illegale activiteiten aan).

  Dat klinkt toch niet zo lekker als je een filmpje binnen haalt temeer dat het bedrijf in de Servicevoorwaarden vermeld dat het wel trackingcookies gebruikt voor “het analyseren van trends, het beheren van de site, het volgen van gebruikersbewegingen rond de site en het verzamelen van demografische informatie

  • De trackingcookies voor “het analyseren van trends, het beheren van de site, het volgen van gebruikersbewegingen rond de site en het verzamelen van demografische gegevens” zijn van toepassing op de website van NordVPN. Dit heeft dus verder niks te maken met hun VPN-dienst zelf. Het feit dat NordVPN de “copyright laws” noemt is om zichzelf juridisch in te dekken. Het product wat NordVPN verkoopt is complete anonimiteit. Op het moment dat ze dat niet bieden schaden ze hun eigen business-model. Je surf- en downloadgedrag is dus veilig.

 28. Ik kan op een torrentsite me niet registreren via VPS verbinding, krijg dan de melding ‘helaas is het niet toegestaan om u te registreren via een proxy of vpn verbinding. Deactiveer uw vps-verinding en probeer het opnieuw. Is op Nord-VPN toch nog iets in te stellen zodat ik me op zo’n site kan registreren?

  • Dit kun je het beste opnemen met NordVPN zelf. Omdat dit een vrij specifiek geval is kunnen wij je hier helaas niet verder mee helpen. De supportdesk van NordVPN is te bereiken via hun eigen website.

 29. Vreemd, als ik via google naar het weer ga wordt het weer in deze regio beschreven terwijl ik gewoon op mijn NordVPN IP zit.
  IPLeak zegt toch echt dat mijn ip die van Nord is. Hoe kan dit dan, terwijl toch CCleaner met broser telkens schoon maakt en niets achter laat bij het afsluiten van de browser?

  • Het is mogelijk dat Google je locatie vaststelt op een andere manier dan alleen je IP-adres. Bijvoorbeeld door GPS of hardware-gegevens van het netwerk waar je mee bent verbonden. Je moet dan bij je instellingen aangeven dat je dit niet toestaat.

 30. Ik heb via deze site NordPVN geinstalleerd en heb, aangezien ik geen compunerd ben, gebruik gemaakt van de installatie app die ze hebben. Ging makkelijk en ook de latere instellingen worden grotendeels uitgelegd in tutorials, zodat je enigszins weet wat je kunt kiezen. Toch heb ik nog een aantal basale vragen:
  1-Ik log eigenlijk altijd aan op een Nederlandse server, maar als ik TV wil kijken via de laptop op de site van KPN dan krijg ik een foutmelding omdat ze dan vinden dat ik mij niet in mijn eigen netwerk bevindt. Ze herkennen me dus niet meer als hun klant ook niet na inloggen met de gebruikersnaam en paswoord die ik bij hen heb. Hoe kom ik daar omheen?
  2-wat me onduidelijk blijft is wat nu wel en wat nu niet afgeschermd wordt door een VPN. Bijvoorbeeld als een site alleen werkt als je cookies accepteert, komen die cookies nu niet verder dan de VPNserver of toch op mijn computer?
  3-En hoe zit het met updates voor programma’s zoals voor Avast, Windows, email en textverwerkingsprogramma’s enz. komen die dan nog wel automatisch binnen? Want daarvoor moeten ze kunnen ‘uitlezen’ wat er op mijn computer gebruikt wordt.
  4-Over dat ‘uitlezen’ nog een vraag: Windows heeft per 1 mei nieuwe voorwaarden die ik voor de verandering maar eens gelezen heb. Kort gezegd komt het er op neer dat als je hun producten/diensten gebruikt dat zij vinden dat ze alles op je computer mogen uitlezen dat met die producten /diensten is gedaan en dat vervolgens met allerlei organisaties mogen delen. Echter mijn hele computer draait op Windows dus in theorie is dat alles dat op mijn computer gemaakt, bekeken, geïnstalleerd, ontvangen of bewaard wordt! Ook Google en andere (besturing)programma’s eigenen zich dat recht toe. In hoeverre wordt dit door een VPN tegengehouden?
  Geweldig trouwens jullie info en hulp hier. Dank daarvoor.
  Groet,

  • 1. Dit zou niet langer mogen met nieuwe Europese regelgeving. Je moet overal in kunnen loggen.
   2. Cookies komen op je computer. Het is daarom ook verstandig op adequate wijze je cookies te beheren.
   3. Ja hoor, updates worden gewoon uitgevoerd.
   4. Daarom blijft het verstandig ook bij Windows je privacyinstellingen goed te beheren. Een VPN kan helaas niet al je gegevens afschermen in dat geval.

 31. Nord heeft ook de mogelijkheid om ‘Invisibility on LAN’ bij instellingen te kiezen.
  Deze staat echter niet standaard aan. Wat is dit en doet men er goed aan deze keuzemogelijkheid te gebruiken?

  • Deze setting houdt in dat je computer niet meer zichtbaar is voor andere computers die zich op hetzelfde netwerk bevinden. Als je bijvoorbeeld thuis bent verbonden op je Wifi-netwerk met verschillende devices, dan kun je deze devices terugzien op je computer. Door ‘Invisibility on LAN’ aan te zetten zorg je er voor dat jouw apparaat niet meer te zien is door anderen die zich op hetzelfde netwerk bevinden. Voor privacyredenen kan dit inderdaad een goede keuze zijn om deze optie aan te zetten.

 32. Ik heb onlangs VPN aangeschaft en draai op windows 10. Nu staat er telkens onderin bij netwerken een geel uitroepteken met de melding:
  Onbekend netwerk
  geen internet toegang

  Netwerk
  geen internet toegang

  • Dit is een vaker voorkomend probleem. Meestal is dit op te lossen door met de volgende stappen: Klik met de rechtermuisknop op het wifi-symbool rechts onderin je taakbalk, klik vervolgens op ‘Netwerk- en internetinstellingen’, klik dan op ‘Adapteropties wijzigen’, klik vervolgens met de rechtermuisknop op het wifi-netwerk en selecteer ‘Uitschakelen’. Zodra hij is uitgeschakeld klik je met je rechtermuisknop weer op het wifi-netwerk en selecteer je inschakelen. Dit verhelpt meestal het probleem.

 33. Ik heb NordVPN en ben eigenlijk benieuwd of iemand mij kan vertellen of je met de fair use policy van een mobiele telefoon (10GB) max. gebruik in het buitenland hiermee kan omzeilen. Om Nordvpn op een Nederlandse server te zetten zodat het dus net is dat je in Nederland bent i.p.v. b.v. Spanje

 34. Hoi Ik gebruik Nord VPN nu een jaar en mag zeggen naar tevredenheid. Echter heb ik een vraag over het gebruik op mijn iPhone. Telkens als ik de telefoon gaat gebruiken moet de VPN opnieuw connectie maken met een server. Dat is best lastig. Komt dit door een verkeerde instelling of hebben jullie een andere tip voor mij.

  • Het is wel zo dat de instellingen op sommige telefoons aangepast moeten worden om te zorgen dat VPN altijd aanstaat. Dit is niet zozeer iets wat met Nord te maken heeft maar meer met je telefoon. Je kunt hiervoor het beste even contact opnemen met de klantenservice van NordVPN via hun eigen website of Googelen op het probleem (en daarbij je type telefoon meenemen in de zoekopdracht).

 35. Ik ga emigreren naar Aruba en overweeg een vpn-abonnement. Is het handig om dit in Nederland al te nemen of kan ik ook wachten totdat ik in Aruba ben.
  En kan ik NordVPN in Aruba gebruiken?

  • Het afnemen van een VPN-abonnement zou gewoon vanaf Aruba moeten kunnen. Misschien goed om het abonnement af te sluiten zodra je daar bent, zodat je meteen kunt testen of alles naar behoren werkt. Mocht dit niet zo zijn kun je je geld terugvragen bij Nord of contact opnemen met hun klantenservice. Wat betreft het gebruik van NordVPN op Aruba zou dit ook gewoon mogelijk moeten zijn. NordVPN heeft geen servers op Aruba, maar je kan hun VPN wel gebruiken om verbinding te maken met Nederlandse servers of servers in Amerika.

 36. Ik woon in België en heb vandaag een test abonnement afgesloten bij NordVPN omdat ik graag video’s in de NOS app wil bekijken die onder geo blocking vallen maar dat lijkt niet te werken. Ik kan namelijk geen enkele video meer afspelen met de VPN, ook niet die zonder geo blocking. Die andere wel werken vanuit België… NPO start werkt wel, ook video met geo blocking…

  Iemand enig idee hoe dit te fixen en of dit beter werkt met expressvpn want die hebben geen free trial..

  Thanks,
  M

  • Nederlandse publieke omroepen zouden hun aanbod in de gehele EU gewoon moeten tonen. Eigenlijk zou het dus niet mogen dat ze hun content blokkeren voor inwoners van België. Je zou hierover dus contact kunnen opnemen met de klantenservice van de NOS. Zolang je een abonnement hebt op NPO Start of NOS mogen ze je in België niet zomaar geo-blocken.

   Mocht je het toch willen uitzoeken met NordVPN dan kun je het beste contact opnemen met hun klantenservice, wellicht dat zij je hier verder mee kunnen helpen. ExpressVPN heeft trouwens niet een free trial, maar je kunt wel de eerste maand gratis gebruik maken. Zolang je je abonnement opzegt binnen deze maand kun je er dus gratis een maand gebruik van maken. Mocht je dit willen uitproberen kun je hier terecht voor de ExpressVPN website.

 37. NordVPN heeft sinds kort een softwareupdate gehad (6.17.6.0).
  Nu zie ik echter het gekozen server nr. niet meer, alleen het ip adres.
  Soms weet ik nu dus niet meer welke server ik heb gekozen. Kun je dat met een instelling weer veranderen dat het weer overzichtelijk is want anders kun je deze update niet echt een vooruitgang vinden?
  Overigens, wat zijn nu precies de gemaakte veranderingen met deze nieuwe update?

  • Met de nieuwe update van NordVPN zie je inderdaad niet meer het servernummer staan als je reeds bent verbonden. Wat je wel kunt doen is bij instellingen een standaardserver selecteren waar je altijd mee wil verbinden als je gebruikmaakt van de ‘Auto Connect’ functie. Ook kun je in de serverlijst aan de linkerkant van de kaart (ervan uitgaande dat je gebruik maakt van de desktop-applicatie van NordVPN) selecteren met welke specifieke regio en server je wilt verbinden. Op die manier kun je altijd verbinden met dezelfde server.

   De update heeft een paar bugs opgelost en heeft de ‘regio’ of ‘city’ functionaliteit toegevoegd. Dit betekent dat als je verbinding wil maken met een specifiek land, je kunt kiezen met welke regio je precies wil verbinden. Ze hebben dit verwerkt in de nieuwe serverlijst aan de linkerzijde van de interactieve VPN-map.

   • Heb contact met Nord erover gehad en die gaven als antwoord dat er snel een nieuwe update komt (over zo’n twee weken) gezien deze versie inderdaad niet overzichtelijk is.

 38. Telkens bij een Adobe Flash Player update heb ik problemen met de installatie.
  De exe. file laat zich domweg niet installeren. Geen probleem zodra ik zonder VPN verbinding de update installeer. Waarom lukt dit niet met een VPN verbinding?

  • Omdat Flash Player een plug-in is zal deze door sommige VPN-providers automatisch worden geblokkeerd. Wellicht dat NordVPN wel een optie heeft om Flash Player toe te staan. Hiervoor zou je het beste contact op kunnen nemen met de helpdesk van NordVPN zelf.

 39. Sinds enkele weken heb ik NordVPN geïnstalleerd op mijn computer.
  Tot nog toe ben ik tegen een aantal beperkingen aangelopen:

  *Bij ingeschakelde VPN wordt er geen email verzonden met Windows Live mail; de mails komen in postvak uit te staan en worden pas verzonden als ik VPN uitschakel.
  * Bij ingeschakelde VPN maakt mijn computer geen verbinding met mijn WIFI-scanner; er wordt dan een foutmelding in de verbinding gegeven en dit is alleen op te lossen door wederom de VPN uit te schakelen.
  * In tegenstelling tot hierboven genoemde berichtgeving werkt Netflix dus niet met ingeschakelde VPN; ik heb verbinding gemaakt met allerlei verschillende VPN-servers, maar krijg steeds een melding dat Netflixtoegang geblokkeerd wordt, omdat er een VPN server actief is.
  * Mijn internetsnelheid met ingeschakelde VPN is ongeveer de helft trager, dit ook weer in tegenstelling tot bovengenoemde berichtgeving.

  Ik zou graag horen hoe ik deze beperkingen kan omzeilen, want op deze manier heb ik meer last dan gemak van VPN.

  • Ik zal je proberen antwoord te geven op je vragen maar voor extra support over de werking van NordVPN kun je het beste contact opnemen met de support van NordVPN. Dat gezegd hebbende ga ik hieronder kort in op je vragen:
   – Wat betreft het probleem met je e-mail komt dit waarschijnlijk omdat je e-mail wordt verstuurd door port 25. Deze port wordt door veel VPN’s niet geaccepteerd (waaronder NordVPN). Om dit te omzeilen kun je het beste in je e-mail client de uitgaande en incoming ports veranderen naar door NordVPN geaccepteerde ports. Dit zijn bijvoorbeeld port 587 of port 465.
   – Waar het probleem met je wifi scanner hem precies in zit weet ik niet, maar vaak als er een probleem is met de verbinding tussen een computer/device met VPN en een extern wifi-apparaat kun je dit oplossen door split tunneling in te stellen. Op die manier kun je via je LAN verbinding maken met apparaten, maar daarbuiten met de VPN server (een soort van whitelisting van IP-adressen). Helaas heeft NordVPN niet deze mogelijkheid op dit moment. Je zou het beste contact op kunnen nemen met NordVPN om te kijken of ze dit voor je kunnen oplossen op een andere manier.
   – Netflix probeert VPN’s actief tegen te houden, dus NordVPN moet steeds nieuwe servers aanmaken die Netflix mogelijk maken. Alle informatie over Netflix kijken op NordVPN kun je vinden op hun eigen site: How to securely watch Netflix with NordVPN.
   – De internetsnelheden zullen inderdaad variëren op basis van de gekozen server, je eigen internetsnelheid en welke server/site je probeert te bezoeken. De helft trager is echter vrij laag, zeker voor NordVPN. Waarschijnlijk zul je de hoogste snelheden halen als je verbinding maakt met een Nederlandse VPN server die relatief rustig is. In de NordVPN desktop app kun je bij een land kiezen voor ‘Fastest’ je zou dan in principe de snelste server voor jou moeten krijgen. Mocht dit geen hogere snelheden opleveren kun je ook handmatig een server kiezen met een laag percentage (een rustige server). Mocht dit geen hogere snelheden opleveren kun je wederom het beste contact opnemen met de support van NordVPN zelf.

 40. Mijn download-snelheid wordt door NordVPN GEHALVEERD !

  • Dag Chiel,

   NordVPN was jaren terug vrij traag in Europa (en dus ook Nederland), tot ze een jaar of anderhalf geleden fors gingen investeren in het upgraden van hun Europese servernetwerk. Onze laatste speedtests waren erg gunstig zoals je kan zien in deze review. We zullen op korte termijn een nieuwe reeks snelheidstesten uitvoeren. Enig snelheidsverslies bij VPN-gebruik is te verwachten (vanwege encryptie en het omleiden van de verbinding), maar idealiter wordt snelheidsverlies beperkt zodat je alsnog kan downloaden met 70% tot 90% van je normale downloadsnelheid. Het hangt ook sterk af van de verbindingssnelheid van de seeders van het bestand dat je downloadt.

 41. Goede dag,
  Ik heb al jaren VPN: PIA. Maar ik ben er erg ontevreden over en wil graag overstappen naar een aanbieder met hogere kwaliteit. Wat mij opvalt is het grote prijsverschil tussen Express VPN en de nummers 2 en 3: Nord VPN en Cyber Ghost. Gezien het feit dat mijn voornaamste zorg niet de snelheid is, maar veiligheid en gebruiksvriendleijkheid, zou u mij gericht kunnen adviseren welke aanbieder ik het beste kan kiezen?

  M.V.G.
  Halcon.

  • Beste Halcon,
   Vervelend dat PIA niet naar wens is, PIA staat namelijk bekend als een zeer veilige VPN-provider. Wel is het inderdaad zo dat deze minder gebruiksvriendelijk is dan bijvoorbeeld NordVPN, CyberGhost en ExpressVPN. Als ik je verhaal zo lees dan zou ik als ik jou was kiezen voor NordVPN. CyberGhost is (vooral nu CyberGhost 7 uit is) wellicht iets gebruiksvriendelijker, maar NordVPN geeft meer veiligheidsopties in termen van TOR ondersteuning, Dubbele VPN-tunnels en Obfuscated servers (servers waarmee je ook vanuit zwaar beveiligde landen als China kunt surfen). Voor streaming is CyberGhost wellicht gebruiksvriendelijker (maar niet per se beter). Mijn advies zou dus zijn NordVPN.
   Vriendelijke groet!

   • Beste Quinten,

    Dank voor je reactie. Het is wel jammer dat je bij NordVPN niet met Paypal kunt betalen. Ik ben nog niet zo ver om met Bitcoins te kunnen betalen en wil mijn rekening niet gebruiken. Maar ik zal je advies volgen.
    M.v.g.
    Halcon.

    • Graag Gedaan! Mocht je trouwens toch een VPN willen waarbij je kunt betalen met Paypal en die toch een goede mate van veiligheid en gebruiksgemak heeft kun je ook kiezen voor Surfshark. Dit is een vrij nieuwe provider, maar qua gebruiksvriendelijk vinden wij hem momenteel zelfs ietsje beter dan NordVPN en CyberGhost. Daarnaast heeft deze VPN ook de mogelijkheid om via een Dubbele VPN-tunnel verbinding te maken en heeft het zijn eigen variant van Obfuscated Servers genaamd genaamd ‘NoBorders’. Wellicht dat je dus ook Surfshark eens zou kunnen bekijken.

 42. Dankjewel Quinten. Ik dacht voor 3 jarige (eigenlijk te lang) NordVPN te kiezen maar nu ga ik weer twijfelen! Ik vind Surfshark aantrekkelijker met die optie van twee VPN kanalen tegelijk en uitstekende tweejarige prijs. Maar vreemd dat ze vanuit Engeland opereren! Dat maakt het weer minder aantrekkelijker. NordVPN zit in Panama, dat is betrouwbaarder, maar als je hun privacy statement leest, wordt er veel gebiedende vormen gebruikt, en je kunt niet via Paypal betalen. Kortom: ik kom er niet uit.

  • NordVPN heeft zijn hoofdkantoor in Panama net zoals Surfshark een hoofdkantoor heeft op de Britse Maagdeneilanden: hun vestiging zit daar, maar ze werken vanuit een ander land. NordVPN zit als het goed is in Litouwen, mocht dat je nog helpen bij het maken van een beslissing. Wellicht dat je ook nog zou kunnen kijken naar Mullvad. Deze provider hebben we zelf nog niet getest dus over het gebruiksgemak en de snelheid kunnen we niet veel zeggen, maar je kunt betalen met PayPal en ze zetten zwaar in op anonimiteit. Mullvad is wel €5 per maand, dus niet goedkoop. Toch denk ik zelf dat Surfshark of NordVPN allebei uitstekende opties zijn in jouw situatie. Je kunt NordVPN een paar dagen gratis uitproberen, dat moet je alleen speciaal aanvragen op hun website. Dan kun je zelf kijken of het iets voor je is. Tevens hebben zowel Surfshark als NordVPN een geld-terug-garantie van een bepaalde periode, je zit er dus niet direct aan vast. Wellicht goed om ze eens uit te proberen.

   • Beste Quinten,
    Veel dank voor je aanwijzingen. Ik heb geprobeerd in aanmerking te komen voor 7 dagen gratis uitproberen van NordVPN. Het probleem is dat je je eerst moet registreren met een automatisch 3 jarig abonnement eraan gekoppeld, dat je weleenswaar zou kunnen opzeggen, maar ze willen per se je gegevens hebben, doordat je je creditcard moet gebruiken. En dat voelt bij mij al niet goed. Ze zeggen ook dat je wel met giftcards kunt betalen, MAAR alleen de giftcards waar je naam, adres en rekeningnummer bekend worden! Nee dank u, heb ik gezegd. Ik denk dat ik toch voor een tweejarige abonnement van Surfshark kies. Nogmaals: veel dank voor je aanwijzingen. Hartelijks.

    • Graag gedaan. Hopelijk bevalt Surfshark je goed!

 43. Ben XS4All-klant en heb daarbij F Secure als antivirusprogramma. Tevens heb je dan de zgn Bankiersbeveiliging van F Secure als je inlogt bij je bank (in mijn geval de ING).
  Heb zowel in Chrome als in Firefox de Nord vpn-extensie. Als ik die “enable” ,krijg ik bij beide browsers de mededeling dat ik op dat moment niet kan bankieren.
  Als ik ze “disable” en vervolgens het op mijn laptop staande Nord vpn-programma activeer ,dan is er bij beide browsers geen belemmering,maar Bankierbeveiliging van F Secure “popt niet up”.

  Rara………

  • Wellicht dat je bank NordVPN probeert te blokkeren (om welke reden dan ook). Je zou hiervoor het best even contact op kunnen nemen met je bank.

 44. Ik gebruik Nordvpn al jaren. Op Windows geen probleem, maar op mijn Imac is het bij elke update weer raak; geen verbinding meer te krijgen. Gelukkig reageren ze snel op de chat maar vaak weten ze ook niet wat er aan de hand is. Ze lossen het iig niet altijd direct op. Later komt dan de aap uit de mouw dat er een bug was voor de besturings systemen van Apple en komt er weer een update. Voor windows dus prima, maar als je een Imac hebt dan zou ik verder kijken. Ik heb nu voor mijn mac een andere provider. Mijn abonnement bij Nord vpn loopt nog tot 2020. maar voor op mijn laptopje kan ik het nog gebruiken.

  • Vervelend dat je dit probleem al zo lang hebt! Wellicht kun je nog proberen om de OpenVPN-app versie van Nord te installeren, in plaats van de IKE-versie. In ieder geval bedankt voor het delen van je ervaringen.

 45. Ik kies vaak een server die op 50 a 60% zit, maar alhoewel ik zelf niet merk als ik download/upload of op het net surf is een server vaak na verloop van tijd weer overloaded (rode kleur). Er zijn dan dus te veel gebruikers op een server.
  Is je veiligheid dan minder dan als een server op 50 % hangt, want soms heb ik een pc gewoon een dag draaien zonder dat ik er na omkijk.
  Overigens kun je ook gewoon van een server gebruik maken die overloaded is (het maakt niets in snelheid uit, is mijn bevinding)

  • De veiligheid van je VPN-verbinding zou niet uit moeten maken van de drukte op de server. Zolang de verbinding staat, ben je beveiligd. Wat wél kan gebeuren als de server overvol raakt, is dat je je verbinding helemaal verliest. Om te voorkomen dat je dan niet per ongeluk informatie lekt, is het het beste om de kill switch van NordVPN aan te zetten.

 46. Ik heb NordVPN geprobeerd omdat ik graag Australische series kijk. Ik kon wel op mijn pc streamen maar sommige zenders zoals 9now maken gebruik van een app. En het lukte niet om de 9Now app te gebruiken. Dus op mijn telefoon kon ik niet kijken, wat ik juist graag wilde voor in de trein.

  • Hoi Nienke,

   Is het wel gelukt om de NordVPN-app op je telefoon te installeren en activeren? Als je op je mobiel een Australische VPN-server kiest, zou dit voor de app ook moeten werken. Je kunt verschillende (Australische) servers uitproberen om te kijken of het probleem daar misschien zit. Streamingdiensten blokkeren soms specifieke VPN IP-adressen, waardoor je met die servers ineens geen toegang meer hebt. Ook zou je de cookies en cache op je telefoon nog kunnen legen en kijken of dat helpt. Hopelijk werkt dit en kun jij ook in de trein snel weer genieten van je series!

 47. Hallo,
  Ik ga volgende week naar China en heb daarom NordVPN op mijn iphone geinstalleerd. Verbinden met gewone servers lukt, maar ik zie nu dat de obfuscated servers niet beschikbaar zijn op iOS. Klopt het dat zonder die servers NordVPN niet werkt in China, of is er een manier om het toch werkend te krijgen?

  • Hallo Saskia,
   Obfuscated servers zijn inderdaad niet beschikbaar voor iOS. Er is wel een manier om handmatig connectie te maken met de juiste servers op iOS, al is dit een vrij lastig proces. Als je via het Helpcentrum op de website van NordVPN naar obfuscated servers zoekt, kom je bij een stappenplan voor iOS terecht. Overigens kun je ook altijd contact opnemen met de klantenservice van NordVPN. Dan helpen ze je direct en kun je al je vragen ter plekke stellen. Heel veel succes!

Een reactie plaatsen

Bezoek NordVPN