VPN weegschaal voordelen

Wat zijn de voordelen van een VPN-verbinding?

Laatst bijgewerkt: 13 maart 2019
Leestijd: 8 minuten, 38 seconden

In de wereld van malware, spionerende cookies, hackers, online censuur en cybercriminaliteit is een beetje extra beveiliging geen overbodige luxe meer. Hiervoor zijn VPN’s in het leven geroepen. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een VPN? Je leest hieronder enkele van de belangrijkste en meest praktische voordelen.


1. Je bent extra beschermd online

VPN Schild IcoonEen VPN versleutelt al je internetverkeer. Op je device wordt je onbeveiligde data in een veilige, onleesbare code omgezet. Deze code gaat via je router, langs je internetprovider naar een VPN-server. Deze VPN-server zet de code weer om in leesbare data en communiceert met de website die je bezoekt. Vervolgens krijgt de VPN-server reactie. Deze reactie wordt weer omgezet in code. Deze code wordt weer teruggestuurd naar je computer, waar de code wordt omgezet in voor jou leesbare gegevens.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

Vergelijk het als het ware met een tolweg. Als je gebruik wil maken van een tolweg moet je, net als bij het internet, betalen voor de infrastructuur. Het verschil is alleen dat ze je bij een tolweg doorlaten zonder problemen, en dat internetproviders en overheden bij een internetverbinding willen kijken wat je vervoert en waar je heen gaat. Erg vreemd, toch? In plaats van dat je betaalt en gebruik mag maken van de tolweg, moet je ook nog inzichtelijk maken wat er in je auto zit en waar je het naartoe brengt. Dit is in essentie wat er online gebeurt. Maak je echter gebruik van een VPN dan hoeft dit niet. Ze kunnen dan niet zien wat je over de tolweg vervoert en waar je heen gaat.

Met een VPN blijft al je data veilig. Hackers, maar ook internetproviders, bedrijven en overheden kunnen zo niet meer bij je gegevens. Daarnaast hebben veel VPN’s de optie om HTTPS af te dwingen. Wat dit betekent is dat als je naar een onbeveiligd HTTP webadres gaat, dan wordt je automatisch naar een HTTPS-adres geleid als dit er is. Als dit er niet is dan krijg je een waarschuwing met de vraag of je door wil gaan. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat jij extra beschermd bent als je het internet gebruikt.


2. Je kunt anoniem surfen op het internet

Anoniem surfen incognito internetgebruikerAls je een VPN gebruikt dan wordt je eigen IP-adres verborgen en krijg je het IP-adres mee van de VPN-server die je gebruikt. Ook houden de meeste VPN’s niet bij wat je doet online. Deze combinatie zorgt ervoor dat je anoniem kunt surfen op het internet.

Waar websites en andere partijen normaliter een profiel van jou kunnen opbouwen aan de hand van je IP-adres, kan dit niet als je een VPN aan hebt staan. Dit betekent dat jouw gegevens niet zomaar verzameld kunnen worden en verkocht kunnen worden aan de hoogste bieder.

Voor veel van onze bezoekers is dit een belangrijke reden om een VPN te nemen. Mensen willen namelijk niet dat anderen, en met name overheden, kunnen zien wat ze online doen. Ongeacht wat je doet, je zou het ook niet zomaar prettig vinden als de overheid een camera in je huis plaatst, toch? Dus waarom zouden ze dan wel mogen zien wat je online doet? Nu steeds meer van onze communicatie via het web gaat is het juist belangrijk dat we onze privacy beschermen.


3. Je kunt anoniem en veilig downloaden

Anoniem Downloaden met een VPN LaptopDit is eigenlijk een combinatie van de eerste twee punten, maar het wordt een voordeel op zich als je kijkt naar hoeveel mensen veilig en anoniem willen downloaden. Met de toenemende dreiging op downloadboetes en de gevaren van schadelijke downloadwebsites is het extra belangrijk geworden om ervoor te zorgen dat je anoniem en veilig bent tijdens het downloaden.

Met een VPN sla je twee vliegen in één klap, je bent anoniem en ontloopt daarmee downloadboetes en je beschermt je tegen hackers die uit zijn op je gegevens op downloadwebsites. Dit is ook ideaal als je regulier streamt met diensten als Kodi.


4. Je kunt censuur omzeilen

Censuur omzeilen Facebook met rode streepCensuur is een steeds groter wordend probleem in de wereld. Naast China, Rusland en Noord-Korea zijn er steeds meer landen die, soms tijdelijk, bepaalde websites of sociale media bannen. Met een VPN kun je deze censuur omzeilen. Omdat je verbinding maakt via een server uit een ander land, kun je sites die geblokkeerd zijn in gecensureerde landen toch bezoeken.

In China is dit bijvoorbeeld bijna noodzakelijk als je zaken wil doen. Sites die wij hier in het westen namelijk heel normaal vinden (Google/Gmail, Youtube) zijn in China namelijk niet toegankelijk. Erg lastig als je bijvoorbeeld een belangrijke spreadsheet moet hebben die in je mail staat.

Maar ook in andere gecensureerde landen is dit soms nodig. Denk aan journalisten die kritisch zijn op de lokale regering. Met een combinatie van een VPN en bijvoorbeeld de TOR-browser kunnen zij toch relatief veilig en beschermd communiceren met de buitenwereld en hun kritiek uiten op het lokale regime.


5. Je kunt toegang krijgen tot locatie-specifieke websites en services

Netflix App IcoonDit werkt eigenlijk net als het omzeilen van censuur, maar dan juist op een manier om meer content te unlocken op sites waar we wel gewoon toegang tot hebben. Wist je bijvoorbeeld dat ze in Amerika een veel ruimer Netflix-aanbod hebben? Wij hebben hier in Nederland toegang tot een lokaal aanbod van Netflix met onder andere Nederlandse films. Maar we hebben bijvoorbeeld niet The Office US op Netflix staan, terwijl ze dit in Amerika wel hebben.

Met een VPN kun je een server selecteren in een ander land. Hierdoor kun je toegang krijgen tot een groter aanbod aan content dan je normaal zou hebben. Denk hierbij ook aan internationale sportwedstrijden. Of het live kijken van sporten zoals F1, basketbal, American Football, boksen, ijshockey en meer.

Met name voor Nederlanders die lang op vakantie gaan kan een VPN geen overbodige luxe zijn. Met een VPN kun je namelijk ook vanuit het buitenland Nederlandse televisie kijken via bijvoorbeeld NPO Start, RTL XL en andere websites en apps van zenders. Let wel op dat je in de EU geen VPN meer nodig hebt om Nederlandse tv in het buitenland te kunnen kijken. Dit is alleen nog nodig als je buiten de EU op vakantie of zakenreis gaat.


6. Je kunt geld besparen op aankopen en reizen

VPN computer met zak geldWat veel mensen niet weten is dat een VPN niet alleen geld kost, maar dat je ook geld kunt besparen met een VPN. Dit heeft te maken met locatie-specifieke prijzen. Waar je in Nederland bijvoorbeeld €200 euro betaalt voor een vliegticket, betaal je in Roemenië maar €130 voor exact hetzelfde ticket. De prijzen worden namelijk afgestemd per land. Nederland is vrij welvarend, waardoor de prijzen van diensten en goederen hier vaak hoger.

Met een VPN en een beetje zoekwerk kun je vaak vrij hoge kortingen krijgen. Denk aan de prijzen van laptops, tablets, mobiele telefoons maar bijvoorbeeld ook software, software-abonnementen en vliegtickets. Op de meeste zaken kun je geld besparen als je ze boekt via een VPN-server uit een ander land.


7. Je kunt veilig gebruik maken van openbare wifi-netwerken

VPN RouterOmdat data tegenwoordig vrij duur is en de meeste websites en apps veel MB’s slurpen maken we vaak gebruik van openbare wifi-netwerken. Helaas zijn deze niet zo veilig als je misschien zou denken.

Bij openbare wifi-netwerken weet je nooit helemaal zeker wie de netwerkbeheerder is. De netwerkbeheerder heeft vrij veel macht over het netwerk, en kan het netwerk zo instellen dat hij bepaalde gegevens van je kan inzien. Dit is natuurlijk niet wenselijk, zeker als je geen idee hebt wie de netwerkbeheerder is.

Maar ook als de netwerkbeheerder geen kwaad in de zin heeft zijn openbare wifi-netwerken niet altijd veilig. Hackers en zwendelaars kunnen via het openbare wifi-netwerk hun eigen netwerkje opzetten. Ze stellen dit dan zo in dat het lijkt alsof zij het officiële netwerk zijn. Je denkt dan dat je verbinding maakt met een te vertrouwen netwerk, maar eigenlijk verbind je met het netwerk van hackers. Ze kunnen je vervolgens op slinkse wijze naar websites sturen die exact lijken op bijvoorbeeld de website van jouw bank. Echter gaan de ingevoerde gegevens dan naar de hackers, en niet naar de bank. Voordat je er erg in hebt boeken ze dan jouw geld over naar hun rekening.

Een VPN zorgt ervoor dat elk wifi-netwerk waar je mee verbindt veilig wordt gemaakt. Je data wordt versleuteld, waardoor zelfs de netwerkbeheerder niks kan met de gegevens die jij verstuurt. En zelfs al mochten hackers je gegevens onderscheppen, ze kunnen hier niks mee omdat ze zijn versleuteld.


8. Je kunt verbinding maken met een netwerk op afstand

VPN Voordeel Netwerk Op AfstandNog een voordeel van een VPN is de mogelijkheid om met een netwerk op afstand te verbinden. Dit is voornamelijk voor bedrijven een groot voordeel, maar ook sommige particulieren zullen hier baat bij hebben.

Met een VPN kun je op afstand verbinden met bijvoorbeeld het netwerk van je werk. Hierdoor kun je ook vanuit huis verbinding maken met het beschermde bedrijfsnetwerk. Erg handig voor een organisatie met reguliere thuiswerkers of iemand die langdurig vanuit huis werkt, bijvoorbeeld vanwege ziekte. Sowieso hebben de meeste grote bedrijven al een VPN om hun netwerken te beveiligen. Voor de wat kleinere bedrijven, waarbij de bescherming van gegevens nog een kleinere rol speelt, zijn er natuurlijk ook goede, zakelijke VPN-oplossingen.

Ook voor sommige particuliere gebruikers kan deze functie van een VPN handig zijn. Als je bijvoorbeeld thuis je eigen netwerk hebt waarmee je je veiligheidscamera’s en buitenverlichting beheert wil je deze misschien ook vanaf vakantie in kunnen zien. Met een VPN kun je vanaf elke plek verbinden met jouw persoonlijke netwerk.


Conclusie – voordelen op een rijtje

Een VPN biedt vele voordelen. Deze voordelen hebben met name te maken met veiligheid, privacy en het omzeilen van geografische blokkades. Hier zijn de voordelen nog eens op een rijtje:

  • Je bent extra beschermd online
  • Je kunt anoniem gebruik maken van het internet
  • Tijdens het downloaden ben je anoniem en veilig
  • Je kunt de censuur van andere landen omzeilen
  • Je kunt toegang krijgen tot locatie-specifieke websites en services
  • Als je aankopen doet online of je boekt vliegtickets kun je korting krijgen
  • Je kunt veilig gebruik maken van openbare wifi-netwerken
  • Maak overal verbinding met een specifiek netwerk

Interesse gekregen in het uitproberen van een VPN? Klik dan op de onderstaande knop om een blik te werpen op de best gewaardeerde VPN-aanbieders:

Bekijk beste VPN's

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past