Wat zijn de voordelen van een VPN-verbinding?

Duimpje omhoog naast een computerscherm met een VPN-schild

De wereld van het internet is helaas niet het vrije utopie geworden waar sommigen op hadden gehoopt. Het globale netwerk wordt beheerd door regeringen, multinationals en andere belanghebbenden terwijl het ook nog eens vol zit met malware, hackers en cybercriminaliteit. Daarom is wat extra beveiliging voor de thuisgebruiker helemaal geen overbodige luxe.

VPN’s zijn een goede uitkomst. Al zal dit je niet van alle kwalen beschermen, het is een uiterst nuttige bijdrage dat op meerdere vlakken je internetervaring verbeterd.

Kort samengevat: VPN’s kunnen je helpen met je online vrijheid, veiligheid en privacy. Dit wordt op verschillende manieren gedaan.

1. Je bent extra beschermd online

VPN Schild IcoonKwalitatieve VPN-diensten versleutelen al je internetverkeer. Op je device wordt je onbeveiligde data in een veilige, onleesbare code omgezet. Deze code gaat via je router, langs je internetprovider naar een VPN-server. Deze VPN-server zet de code weer om in leesbare data en communiceert met de website die je bezoekt. Vervolgens krijgt de VPN-server reactie. Deze reactie wordt weer omgezet in code. Deze code wordt weer teruggestuurd naar je computer, waar de code wordt omgezet in voor jou leesbare gegevens.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

Vergelijk het als het ware met een tolweg. Als je gebruik wilt maken van een tolweg moet je, net als bij het internet, betalen voor de infrastructuur. Het verschil is alleen dat ze je bij een tolweg doorlaten zonder problemen, en dat internetproviders en overheden bij een internetverbinding willen kijken wat je vervoert en waar je heen gaat. Erg vreemd, toch? In plaats van dat je betaalt en gebruik mag maken van de tolweg, moet je ook nog inzichtelijk maken wat er in je auto zit en waar je het naartoe brengt. Dit is in essentie wat er online gebeurt. Maak je echter gebruik van een VPN dan hoeft dit niet. Ze kunnen dan niet zien wat je over de tolweg vervoert en waar je heen gaat.

Met een VPN blijft al je data veilig. Hackers, maar ook internetproviders, netwerkbeheerders, bedrijven en overheden kunnen niet langer zomaar bij je gegevens. Daarnaast hebben veel VPN’s de optie om HTTPS af te dwingen. Dit betekent dat als je naar een onbeveiligd HTTP webadres gaat, dan wordt je automatisch naar een HTTPS-adres geleid als dit er is. Als dit er niet is, krijg je een waarschuwing met de vraag of je door wil gaan. Deze maatregelen zorgen allemaal voor een extra stukje beveiliging wanneer je op het web zit.

2. Je echte IP-adres wordt afgeschermd

Anoniem surfen incognito internetgebruikerAls je een VPN gebruikt, wordt je eigen IP-adres verborgen en krijg je het IP-adres mee van de VPN-server die je gebruikt. Ook houden de goede VPN’s niet bij wat je online doet. Dit is ook heel belangrijk. Het doel van het versleutelen en anonimiseren van je internetverkeer is niet om alle data netjes te bewaren en over te dragen aan bijvoorbeeld stichting Brein.

Waar websites en andere partijen normaliter een profiel van jou kunnen opbouwen aan de hand van je IP-adres, kan dit niet als je een VPN aan hebt staan. Dit betekent dat jouw gegevens niet zomaar verzameld kunnen worden en verkocht kunnen worden aan de hoogste bieder. Pas wel op: door middel van moderne technieken zoals browser fingerprinting kan je nog steeds online gevolgd worden. Maar een VPN haalt alvast de grootste kans op bespeuring onschadelijk.

3. Je kunt anoniem en veilig downloaden

Anoniem Downloaden met een VPN LaptopDit is eigenlijk een combinatie van de eerste twee punten, maar het wordt een voordeel op zich als je kijkt naar hoeveel mensen veilig en anoniem willen downloaden. Met de toenemende dreiging op downloadboetes en de gevaren van schadelijke downloadwebsites is het extra belangrijk geworden om ervoor te zorgen dat je anoniem en veilig bent tijdens het downloaden.

Met een VPN sla je twee vliegen in één klap, je bent anoniem waardoor je daarmee downloadboetes ontloopt en je beschermt je tegen hackers die uit zijn op je gegevens op downloadwebsites.

4. Je kunt censuur omzeilen

Censuur omzeilen Facebook met rode streepOnline censuur is een toenemend probleem in de wereld. Naast China, Rusland en Noord-Korea zijn er steeds meer landen die, soms tijdelijk, bepaalde websites, sociale media of het gehele internet blokkeren. Met een VPN kun je deze censuur omzeilen. Omdat je verbinding maakt via een server uit een ander land, kun je sites die geblokkeerd zijn in gecensureerde landen toch bezoeken.

In China is dit bijvoorbeeld bijna noodzakelijk als je zaken wil doen. Sites die wij hier in het westen dagelijks gebruiken, zoals Google, Gmail,  en YouTube, zijn in China niet eens toegankelijk. Erg lastig als je bijvoorbeeld een belangrijke spreadsheet moet hebben die in je Gmail staat.

Maar ook in andere gecensureerde landen is dit soms nodig. Denk aan journalisten of klokkenluiders die kritisch zijn op de lokale regering schandalen aan het licht brengen. Met een combinatie van een VPN en bijvoorbeeld de TOR-browser kunnen zij toch relatief veilig en beschermd communiceren met de buitenwereld en hun kritiek uiten op het lokale regime.

5. Je kunt toegang krijgen tot locatie-specifieke websites en services

Netflix App IcoonHetzelfde principe als het omzeilen van censuur is hier in zijn werking. In dit geval probeer je juist toegang tot eens dienst te krijgen in plaats van bepaalde informatie te publiceren.

Veel content is, door middel van een bolwerk aan licenties en uitzendrechten alleen toegankelijk voor inwoners van het desbetreffende land. Met een VPN kun je echter verbinden met een server uit dat land en toch toegang krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat ze in Amerika een veel ruimer Netflix-aanbod hebben? Wij hebben hier in Nederland toegang tot een lokaal aanbod van Netflix met onder andere Nederlandse films. Maar we hebben bijvoorbeeld niet The Office US op Netflix staan, terwijl ze dit in Amerika wel hebben. Bovendien kun je vanaf je vakantie adres het Nederlandse aanbod niet altijd zien.

Met een VPN kun je een server selecteren in een ander land. Hierdoor kun je toegang krijgen tot een groter aanbod aan content dan je normaal zou hebben. Denk hierbij ook aan internationale sportwedstrijden. Of het live kijken van sporten zoals F1, basketbal, American Football, boksen, ijshockey en meer.

Met name voor Nederlanders die lang op vakantie gaan kan een VPN geen overbodige luxe zijn. Met een VPN kun je namelijk ook vanuit het buitenland Nederlandse televisie kijken via bijvoorbeeld NPO Start, RTL XL en andere websites en apps van zenders. Let wel op dat je in de EU geen VPN meer nodig hebt om Nederlandse tv in het buitenland te kunnen kijken. Dit is alleen nog nodig als je buiten de EU op vakantie of zakenreis gaat.

6. Je kunt geld besparen op aankopen en reizen

VPN computer met zak geldWat veel mensen niet weten, is dat een VPN niet alleen geld kost, maar dat je er ook geld kunt besparen. Dit heeft te maken met locatie-specifieke prijzen. Waar je in Nederland bijvoorbeeld €200 euro betaalt voor een vliegticket, betaal je in Roemenië maar €130 voor exact hetzelfde ticket. De prijzen worden namelijk afgestemd per land. Nederland is vrij welvarend, waardoor de prijzen van diensten en goederen hier vaak hoger oplopen.

Met een VPN en een beetje zoekwerk kun je best vaak vrij hoge kortingen krijgen. Denk aan de prijzen van laptops, tablets, mobiele telefoons maar bijvoorbeeld ook software, software-abonnementen en vliegtickets. In onze “geld besparen” sectie kun je verschillende goederen en diensten vinden waarop je geld kunst besparen met een VPN. Op de meeste zaken kun je geld besparen als je ze boekt via een VPN-server uit een ander land.

7. Je kunt veilig gebruik maken van openbare wifi-netwerken

VPN RouterOmdat online data relatief duur is en de meeste websites en apps veel MB’s slurpen, maken we vaak gebruik van openbare wifi-netwerken. Helaas zijn deze helemaal niet zo veilig als je misschien zou denken.

Bij openbare wifi-netwerken weet je nooit helemaal zeker wie de netwerkbeheerder is. De netwerkbeheerder heeft vrij veel macht over het netwerk, en kan het netwerk zo instellen dat hij bepaalde gegevens van je kan inzien. Dit is natuurlijk niet wenselijk, zeker als je geen idee hebt wie de netwerkbeheerder is.

Maar ook als de netwerkbeheerder geen kwaad in de zin heeft zijn openbare wifi-netwerken niet altijd veilig. Hackers en zwendelaars kunnen via het openbare wifi-netwerk hun eigen netwerkje opzetten. Ze stellen dit dan zo in dat het lijkt alsof zij het officiële netwerk zijn. Je denkt dan dat je verbinding maakt met een te vertrouwen netwerk, maar eigenlijk verbind je met het netwerk van hackers. Ze kunnen je vervolgens op slinkse wijze naar websites sturen die exact lijken op bijvoorbeeld de website van jouw bank. Echter gaan de ingevoerde gegevens dan naar de hackers, en niet naar de bank. Voordat je er erg in hebt boeken ze dan jouw geld over naar hun rekening.

Een VPN zorgt ervoor dat elk wifi-netwerk waar je mee verbindt veilig wordt gemaakt. Je data wordt versleuteld, waardoor zelfs de netwerkbeheerder niks kan met de gegevens die jij verstuurt. En zelfs al mochten hackers je gegevens onderscheppen, ze kunnen hier niks mee omdat ze zijn versleuteld.

8. Je kunt verbinding maken met een netwerk op afstand

VPN Voordeel Netwerk Op AfstandNog een voordeel van een VPN is de mogelijkheid om met een netwerk op afstand te verbinden. Dit is voornamelijk voor bedrijven een groot voordeel, maar ook sommige particulieren zullen hier baat bij hebben.

Met een VPN kun je op afstand verbinden met bijvoorbeeld het netwerk van je werk. Hierdoor kun je ook vanuit huis verbinding maken met het beschermde bedrijfsnetwerk. Erg handig voor een organisatie met reguliere thuiswerkers of iemand die langdurig vanuit huis werkt, bijvoorbeeld vanwege ziekte. Sowieso hebben de meeste grote bedrijven al een VPN om hun netwerken te beveiligen. Voor de wat kleinere bedrijven, waarbij de bescherming van gegevens nog een kleinere rol speelt, zijn er natuurlijk ook goede, zakelijke VPN-oplossingen.

Ook voor sommige particuliere gebruikers kan deze functie van een VPN handig zijn. Als je bijvoorbeeld thuis je eigen netwerk hebt waarmee je je veiligheidscamera’s en buitenverlichting beheert wil je deze misschien ook vanaf vakantie in kunnen zien. Met een VPN kun je vanaf elke plek verbinden met jouw persoonlijke netwerk.

9. Je kunt op anonieme wijze met het TOR netwerk verbinden

Als je de Tor browser start wordt je internetverkeer versleuteld en door meerdere locaties gestuurd voordat deze bij zijn eindbestemming komt. Zo kun je een website opvragen in Nederland, vervolgens gaat dit verzoek naar Engeland, dan Marokko, dan naar Duitsland en uiteindelijk komt het bij de website aan. Perfect anoniem toch? Nou, nee. Al die verschillende locaties zijn namelijk Tor servers. Die servers zijn “open” onderdeel van het Tor netwerk. Iedereen die dus kijkt naar het verzoek, kan zien dat het van het Tor netwerk afkomt.

Daarnaast is het ook nog eens mogelijk voor je internet provider, netwerkbeheerder of zelfs regeringsinstanties te zien dat je vanuit jouw echte IP-adres een verbinding hebt gemaakt met het Tor netwerk. Dit netwerk wordt geassocieerd met het dark web en het dark web wordt weer geassocieerd met criminaliteit. Dit kun je beter vermijden.

Als je eerst een verbinding maakt met een VPN, verberg je op zijn minste het voor je internet provider dat jij die verbinding met het Tor netwerk hebt gemaakt. Dit is in theorie beter dan eerst te verbinden met het Tor netwerk en vervolgens nog een VPN aan te zetten.

10. VPN’s beschermen soms ook tegen hardnekkige advertenties, trackers en phishing methodes

De betere VPN providers voorzien hun software ook met extra beveiligingsmaatregelen. Zo bied NordVPN bijvoorbeeld de volgende extra’s aan:

Cybersec: Deze handige toevoeging van NordVPN zorgt ervoor dat je extra beschermd bent tegen malware, phishing en andere derde-partij gevaren.

Onzichtbaarheid op de LAN: Als je dit aanzet zullen alle andere gebruikers van het LAN netwerk niet zien dat jij erop zit met je VPN-verbinding

Kill Switch: Als je VPN-verbinding net verbroken wordt als je iets aan het downloaden bent of een site expres anoniem bezoekt is dat een ramp. Al je anonimiteit is in één klap weg. Tenzij je gehele internetverbinding ook meteen op houdt. Tuurlijk, je zult geheel opnieuw moeten beginnen met waar je mee bezig was, maar je anonimiteit en versleuteling is intact gebleven.

11. Je kunt meerdere devices tegelijkertijd beveiligen met één account

Met slechts één abonnement kun je meestal tot zo’n vijf apparaten voorzien van een VPN, met alle voordelen die daarbij komen. Sommige VPN-providers bieden zelfs tien of meer verbindingen per abonnement aan.

Dit klinkt misschien als niets veelzeggend, maar het is wel degelijk van belang. Het heeft namelijk vrij weinig zin om je desktop of laptop te voorzien van goede encryptie en IP-adres vermomming als je vervolgens via de gesynchroniseerde smartphone Chrome-browser daar zonder enige beveilig op een leien dakje verder gaat. De bescherming heeft pas zin als alle internetverkeer dat aan jou gekoppeld kan worden is versleuteld en voorzien van een afwijkend IP-adres.

Conclusie – alle voordelen op een rijtje

Een VPN biedt vele voordelen. Deze voordelen hebben met name te maken met veiligheid, privacy en het omzeilen van geografische blokkades. Hier zijn de voordelen nog eens op een rijtje:

 • Al je internetverkeer wordt veilig versleuteld
 • Je IP-adres wordt afgeschermd
 • Je kunt met een relatief gerust hart downloaden
 • Je kunt de censuur van andere landen omzeilen
 • Je kunt toegang krijgen tot locatie-specifieke websites en services
 • Als je aankopen doet online of je boekt vliegtickets kun je korting krijgen
 • Je kunt veilig gebruik maken van openbare wifi-netwerken
 • Maak overal verbinding met een specifiek netwerk
 • Verbind met het Tor netwerk zonder dat je ISP dit registreert
 • Zelfs Phishing en andere hardnekkige aanvallen zijn minder waarschijnlijk
 • Je krijgt ruime bescherming omdat meerdere devices tegelijkertijd worden voorzien van dezelfde beveiliging

Al met al zijn VPN’s niet de oplossing voor elk probleem op het internet. Er zijn meerdere problemen waar je tegen aan kunt lopen. Maar toch zijn VPN’s een uitstekende manier om je online vrijheid, veiligheid en privacy aanzienlijk te verbeteren.

Interesse gekregen in het uitproberen van een VPN? Klik dan op de onderstaande knop om een blik te werpen op de best gewaardeerde VPN-aanbieders:

Bekijk beste VPN's

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen