Beste gratis VPN – Top 6 veilige free VPN’s (december 2021)

Gratis VPN voor computer, tablet en smartphone

Klik hier voor een korte samenvatting van dit artikel
De beste gratis VPN's van dit moment: een samenvatting

Het vinden van een goede gratis VPN-service kan erg lastig zijn. Je wilt natuurlijk een VPN die echt goede bescherming biedt. Hoewel gratis VPN’s beperkt zijn, kunnen enkele je online veilig en anoniem houden. Sommige gratis VPN’s staan zelfs torrenting toe en kunnen de Amerikaanse Netflix ontgrendelen.

Dit is onze top 6 (geheel) gratis VPN-providers:

 1. PrivadoVPN: beste gratis VPN voor Windows en Mac gebruikers
 2. ProtonVPN: beste gratis VPN zonder datalimiet
 3. Hide.me: beste gratis VPN met het oog op klantenservice
 4. TunnelBear: beste gratis VPN als je op zoek bent naar veel serverlocaties
 5. Windscribe: beste gratis VPN voor hoge verbindingssnelheden
 6. ZoogVPN: beste keuze voor FireTV

Echter, veel goede gratis VPN’s hebben data- en snelheidslimieten. Door up te graden naar een betaalde versie heb je deze restricties niet meer. Wil je onbeperkt kunnen profiteren van VPN? Dan is een goedkope VPN een optie. Wil je een perfecte goedkope VPN zonder limieten eens een maandje uitproberen met 30 dagen geld-terug-garantie? Dan raden wij Surfshark aan voor minder dan €2 per maand:

Als je toch liever een gratis service hebt, raden wij PrivadoVPN, ProtonVPN of Hide.me aan. Deze VPN’s zijn betrouwbaar en hebben limieten waar goed mee te werken valt.

Wil je meer weten over gratis VPN’s en welke service het beste is voor jouw internetgebruik? Lees dan snel verder.


Met een VPN kun je veiliger en anoniemer internetten via een versleutelde verbinding. Bij de meeste VPN-providers moet je betalen om hun beveiligde servernetwerk te kunnen gebruiken. Er zijn echter ook VPN-aanbieders die een gratis VPN-verbinding ter beschikking stellen.

In dit artikel lees je alles over goede free VPN-services. Na uitgebreide testen kunnen we 6 gratis providers aanraden, waarmee je meteen aan de slag kan. Deze VPN-diensten zijn geschikt voor Nederland en België, maar je kunt ze in principe wereldwijd gebruiken.

Let op met gratis VPN-aanbieders

Je moet altijd oppassen met gratis producten en diensten, inclusief VPN’s. Gratis is namelijk zelden écht gratis, er zit altijd een commerciële partij achter een gratis VPN-dienst. Sommige gratis VPN’s, zoals Hola, stellen jouw dataverbinding beschikbaar voor andere klanten. Andere VPN-aanbieders registreren de sites die je bezoekt en verkopen deze informatie door aan adverteerders. Hierdoor ben je dus allesbehalve anoniem en veilig online. Dat je niet altijd veilig bent met een gratis VPN-provider bleek in maart 2021 nog, toen miljoenen gegevens van gebruikers van SuperVPN, GeckoVPN en ChatVPN op straat kwamen te liggen.

Gratis trial bij een premium VPN voor 45 dagen

Gratis VPN-services komen uiteraard met beperkingen. Betaalde VPN’s zijn veelal veiliger en bieden meer opties, zoals ongelimiteerde data, snelle verbindingen, customer support en toegang tot de Amerikaanse Netflix en andere streamingdiensten zoals Disney Plus.

Wil je een premium VPN gratis uitproberen? Dan is CyberGhost een VPN die wij aanraden. Voor zo’n €2 per maand krijg je de voordelen van een premium VPN. De gratis VPN-trial komt in de vorm van een 45 dagen geld-terug-garantie. Binnen die eerste 45 dagen, kun je zonder problemen je geld terugkrijgen.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €1.83 per maand!
Vanaf
€1.83
8.8
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Wil je meer weten over hoe je de CyberGhost geld-terug-garantie in jouw voordeel kunt gebruiken? Lees dan meer over de gratis proefversie van CyberGhost. Voor meer informatie over alle proefperiodes die de grote VPN-diensten te bieden hebben, bekijk je ons overzicht met gratis VPN trials.

Wil je toch écht een gratis VPN, dan zijn er gelukkig een aantal betrouwbare opties. Je zult misschien tegen data- en snelheidslimieten aanlopen, maar toch zijn de free VPN-aanbieders in onderstaande lijst vrij goed. Gratis is bij deze VPN-providers dus écht gratis.

Vergelijkingstabel met de beste gratis VPN’s van 2021

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de 6 beste gratis VPN’s en hun eigenschappen.

Gratis VPNPrivadoVPN

1. PrivadoVPN

ProtonVPN Logo Beeldmerk Klein

2. ProtonVPN

Hide.me Logo Beeldmerk Klein

3. Hide.me

TunnelBear Logo Beeldmerk Klein

4. TunnelBear

Windscribe Logo Beeldmerk Klein

5. Windscribe

ZoogVPN Logo Klein

6. ZoogVPN

Heeft een snelheidslimietNeeNeeNeeNeeNeeNee
Gratis data per maand10GBOnbeperkt10GB500MB 10GB 10GB
Aantal landen met gratis servers83449113
Netflix USA werktJaNeeNeeNeeNeeNee
Heeft gratis server in NederlandJaJaJaJaJaJa
Staat torrents downloaden toeJaNeeJaNeeJaJa
EncryptieAES 256-BitAES 256-BitAES 256-BitAES 256-BitAES 256-Bit128-Bit
Werkt opWindows, Mac, iOS, AndroidWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, AndroidWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
WebsiteBezoek PrivadoVPN
Badge Editor's Choice Klein
Bezoek ProtonVPNBezoek Hide.meBezoek TunnelBearBezoek WindscribeBezoek Zoog VPN

Wat is de beste gratis VPN?

Beste gratis VPNNa uitgebreid testen concluderen wij dat PrivadoVPN de beste gratis VPN-dienst van 2021 is. Andere goede free VPN-services zijn ProtonVPN, Hide.me, TunnelBear, Windscribe en Zoog VPN. Elk van deze VPN-aanbieders heeft weer unieke voordelen.

Onze toplijst met gratis VPN’s kan als volgt worden samengevat:

 1. PrivadoVPN: Beste gratis VPN voor Windows en Mac
 2. ProtonVPN: Beste gratis VPN zonder datalimiet
 3. Hide.me: Beste gratis VPN met het oog op klantenservice
 4. Tunnelbear: Beste gratis VPN als je op zoek bent naar veel serverlocaties
 5. Windscribe: Beste gratis VPN voor hoge verbindingssnelheden
 6. ZoogVPN: Beste gratis VPN voor FireTV

Hoe hebben we onze top 6 gratis VPN’s samengesteld?

Ten eerste is het belangrijk dat er geen directe of verborgen abonnementskosten zijn. Gratis trials die automatisch omgezet worden in een betaald abonnement hebben we dus niet meegenomen in ons overzicht. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de genoemde aanbieders klantinformatie niet doorverkopen aan anderen.

Tijdens het vergelijken van free VPN-diensten hebben we gekeken naar factoren als encryptie, datalimieten, snelheidslimieten, het aantal apparaten waar je de VPN gelijktijdig op kunt gebruiken en het aantal beschikbare servers. Gratis VPN’s hebben vaak een combinatie van beperkingen op het gebied van data, snelheid en serveraanbod. In de praktijk hoeft dit echter niet altijd een probleem te zijn. Wat de meest geschikte optie is voor jou hangt af van jouw persoonlijke wensen.

Wil jij een VPN die snel werkt in Nederland? Kies dan een provider met een gratis pakket dat servers in Nederland aanbiedt. Wil je veel streamen? Dan zijn de hoeveelheid data en de snelheid belangrijk.

In de rest van dit artikel volgt meer informatie over de gratis VPN-aanbieders uit onze top 6.


PrivadoVPN banner

1. PrivadoVPN – Beste gratis VPN voor Windows en Mac

PrivadoVPN is de beste gratis VPN van dit moment. Het is een verrassende nieuwkomer met een uitstekende interface. Deze VPN is bovendien erg gebruiksvriendelijk.

FeatureHoe dit zit bij PrivadoVPN
TorrentsToegestaan
Netflix USA toegangJa, voor VPNGids lezers
Gelijktijdige verbindingen per account1
Aantal landen met gratis servers8 landen
Datalimiet10 GB per maand
SnelheidslimietGeen
EncryptieAES 256-Bit
PrijsGeheel gratis
WebsiteBezoek de PrivadoVPN website

PrivadoVPN belooft om je privacy te beschermen, en het lijkt erop dat deze VPN-provider daarin excelleert. We bekijken stapsgewijs de wapenfeiten en wat we goed én minder goed vinden aan PrivadoVPN.

Redenen om te kiezen voor PrivadoVPN

Badge Editor's Choice GrootEr zijn verscheidene argumenten waarom deze gratis VPN als beste uit de bus komt. Ten eerste, PrivadoVPN werkt met Windows, Mac, iOS en Android. Daarbij heeft PrivadoVPN inmiddels een FireStick App gelanceerd, zodat deze VPN ook op een smart tv te gebruiken is. Je kunt PrivadoVPN ook gebruiken op Amazon Fire TV Stick en op Android TV.

Als je via de links op deze pagina een gratis abonnement afsluit, zorgt PrivadoVPN er bovendien voor dat je abonnement werkt met Netflix. Dit is best een groot pluspunt voor een gratis VPN.

Met PrivadoVPN is torrenten absoluut geen probleem. We probeerden zelf wat torrents te downloaden terwijl we verbonden waren met PrivadoVPN, en dat ging allemaal heel soepel. PrivadoVPN biedt onbeperkte snelheden zolang je binnen de maandelijkse 10 GB datalimiet blijft. Als je 10 GB maandelijkse data op is, kun je PrivadoVPN nog steeds gebruiken. We moeten wel opmerken dat je dan beperkt bent tot één server en 1 Mbit snelheden. Je bent wel nog steeds beschermd en geanonimiseerd.

Bij de gratis versie van PrivadoVPN zijn er tal van serverlocaties om uit te kiezen: Nederland (Amsterdam), Canada (Montreal), Duitsland (Frankfurt), Frankrijk (Parijs), Groot-Britannië (Londen), Mexico (Mexico-Stad), Verenigde Staten (Chicago, Los Angeles, Miami, Washington) en Zwitserland (Zürich). Daarmee scoort PrivadoVPN qua serverkeuze een stuk beter dan de gratis versies van ProtonVPN en Hide.me.

Zijn er tekortkomingen aan PrivadoVPN?

PrivadoVPN heeft een aantal ’tekortkomingen’. Allereerst is er geen speciale Linux-app. Dus Linux-gebruikers kunnen beter voor een andere VPN gaan, zoals Windscribe. Ook kun je de gratis versie van PrivadoVPN maar op één apparaat tegelijk gebruiken. Afgezien daarvan presteert PrivadoVPN erg goed in onze tests.

Ons oordeel over PrivadoVPN

PrivadoVPN is op dit moment de favoriete keuze van onze redactie voor beste gratis VPN. PrivadoVPN heeft een mooie app, werkt intuïtief, is snel en gebruiksvriendelijk. Een verfrissende nieuwe speler en eentje om in de gaten te houden.

Probeer PrivadoVPN gratis

ProtonVPN Logo

2. ProtonVPN – Beste gratis VPN zonder datalimiet

ProtonVPN is de bekendste gratis VPN van dit moment. Grootste pluspunt? Onbeperkte data en servers in Nederland en de VS.

FeatureHoe dit zit bij ProtonVPN
TorrentsNiet toegestaan
Netflix USA toegangNee
Gelijktijdige verbindingen per account1
Aantal landen met gratis servers3 landen
DatalimietGeen
SnelheidslimietGeen
EncryptieAES 256-Bit
PrijsGeheel gratis
WebsiteBezoek de ProtonVPN website

ProtonVPN kan met recht een van de beste kosteloze VPN-diensten van dit moment genoemd worden. Deze populaire VPN-aanbieder uit Zwitserland biedt gebruiksvriendelijke software en goed beveiligde applicaties aan.

Waarom kiezen voor de gratis versie van ProtonVPN? De voordelen!

Het gratis abonnement van ProtonVPN heeft geen datalimiet of snelheidslimiet. In vergelijking met andere gratis services is dit een groot pluspunt. Met name het ontbreken van een datalimiet is namelijk vrij uniek onder gratis VPN-services. Dit is wellicht de belangrijkste reden waarom ProtonVPN bij ons in de top zes staat.

ProtonVPN werkt op vrijwel al je apparaten. De VPN werkt op Mac, Windows, Android, iOS, Linux en bepaalde routers. Ook dit is erg positief.

De gratis versie van ProtonVPN heeft bovendien redelijk veel servers in Nederland beschikbaar; namelijk 11. Ook dit is een voordeel. Nederlandse servers zijn namelijk erg handig als je in het buitenland zit en met Nederlandse streamingdiensten wilt verbinden.

Nadelen van de gratis versie van ProtonVPN

Ook al heeft ProtonVPN officieel geen snelheidslimiet, toch kan de verbinding soms behoorlijk traag zijn. Dit komt omdat er vaak veel mensen gelijktijdig gebruikmaken van de enkele gratis servers die ProtonVPN beschikbaar stelt. Je moet deze servers dus delen met een vrij grote groep gebruikers, waardoor je internetsnelheid soms flink afneemt. Op de ProtonVPN website staat dan ook dat de geboden snelheid van de gratis versie “gemiddeld” is. Ter vergelijking: bij het betaalde abonnement staat “hoog” als geboden snelheid. Ook de supersnelle servers, die tot 10 Gb/sec bieden, zijn alleen beschikbaar voor premium abonnees.

Een ander nadeel is dat ProtonVPN Free geen torrent-verkeer ondersteunt. Dit betekent dat je niet kan downloaden via torrentsites als je verbonden bent met een gratis ProtonVPN-server. Jammer, maar voor wie wil torrenten, is een upgrade naar het betaalde pakket een optie.

Hetzelfde geldt voor mensen die willen streamen. De gratis editie van ProtonVPN heeft namelijk geen geoptimaliseerde servers voor streaming. Een streamingsdienst als Netflix werkt dus niet goed met deze VPN – in ieder geval niet voor gratis gebruikers. Een hoopvolle kanttekening hierbij is dat het ons in het verleden wel af en toe is gelukt Netflix te streamen via de gratis ProtonVPN-servers. Misschien heb jij dus ook geluk.

Als je een gratis ProtonVPN-account hebt, krijg je toegang tot servers in “slechts” drie landen: elf servers in Nederland, drie in Japan en negen in de Verenigde Staten staan tot je beschikking als gratis gebruiker. Maar het feit dat er zowel Nederlandse als Amerikaanse servers beschikbaar zijn, is uiteraard wel een voordeel voor Nederlandse gebruikers.

De gratis versie van ProtonVPN kun je op één apparaat tegelijkertijd gebruiken. Je kunt dit eventueel omzeilen door met verscheidene e-mailadressen meerdere accounts aan te maken. Zo kun je elk apparaat met een unieke ProtonVPN-account beschermen.

Ons oordeel over ProtonVPN

Onze redactie vindt ProtonVPN één van de beste gratis VPN-diensten van dit moment. De beveiliging is in orde, wat ook blijkt uit onze uitgebreide test van de betaalde versie van ProtonVPN.

Probeer ProtonVPN gratis

Hide.me

3. Hide.me – Beste gratis VPN met het oog op klantenservice

Een fijne gratis VPN waarmee je kan torrenten, maar niet kunt Netflixen.

FeatureHoe dit zit bij Hide.me
TorrentsToegestaan
Netflix USA toegangWerkte niet tijdens onze tests
Gelijktijdige verbindingen per account1
Aantal landen met gratis servers4 landen
Datalimiet10GB per maand
SnelheidslimietGeen
EncryptieAES 256-Bit
PrijsGeheel gratis
WebsiteBezoek de Hide.me website

Waarom kiezen voor de gratis VPN-service van Hide.me?

Hide.me is een gevestigde naam in de VPN-markt. Deze provider biedt zowel een betaalde als een “free VPN” aan. Het gratis pakket geeft je toegang tot vijf servers in vier landen, waarvan één in Nederland, één in Canada, één in Duitsland en twee in de VS (West en Oost).

Hide.me houdt geen logs bij. Dat betekent dat deze provider niets bijhoudt en opslaat over jouw internetgedrag. Dit is goed voor je privacy. Daarnaast biedt de dienst 24/7 klantondersteuning.

Vroeger mochten mensen met de gratis variant van Hide.me niet torrenten, maar tegenwoordig mag je als gratis gebruiker wel torrents (anoniem) downloaden. Erg fijn, en duidelijk een meerwaarde ten opzichte van andere free VPN-diensten. Wees je hierbij wel bewust van de maandelijkse datalimiet van 10GB.

Een ander voordeel is dat Hide.me geen snelheidslimiet heeft ingesteld voor gratis gebruikers. Wat we bovendien handig vinden is dat je Hide.me kan gebruiken op vrijwel alle apparaten. De VPN biedt ondersteuning voor veel besturingssystemen, onder meer voor Windows, iOS, Mac OSAndroid en Linux.

Hide.me besturingssystemen

Besturingssystemen waarmee Hide.me werkt

Nadelen van een gratis abonnement op Hide.me

Hide.me free VPN werkt doorgaans niet met de Amerikaanse of Nederlandse Netflix. We hebben dit zelf getest in december 2021, en kregen helemaal geen Netflix-aanbod te zien. Netflix is de afgelopen periode een sterk offensief begonnen tegen VPN-gebruikers.

Een ander nadeel van een gratis Hide.me account is de maandelijkse datalimiet van 10GB. Als je gaat streamen, ben je hier vrij vlot doorheen. Dan is de gratis versie van ProtonVPN mogelijk een betere optie. Je kunt uiteraard ook voor een goedkope premium VPN kiezen, zoals NordVPN of Surfshark.

Met de gratis versie van Hide.me kun je bovendien slechts één apparaat tegelijkertijd beschermen. Net als bij ProtonVPN kun je dit eventueel oplossen door meerdere accounts te registreren. Per apparaat waarop je Hide.me wenst te gebruiken maak je dan een account aan.

Ons oordeel over Hide.me

Hide.me is over de hele linie genomen een prima gratis VPN-service. Het datalimiet is niet ideaal, maar je krijgt nog steeds meer data per maand dan bij veel concurrenten. Bovendien is de grote plus van deze provider dat je met zijn free VPN ook kunt torrenten.

Probeer Hide.me gratis

Tunnelbear Banner

4. TunnelBear – Beste gratis VPN als je op zoek bent naar veel serverlocaties

Roar! TunnelBear is een van de meer betrouwbare partijen voor een free VPN-verbinding.

FeatureHoe dit zit bij TunnelBear
TorrentsNiet toegestaan
Netflix USA toegangWerkte niet tijdens onze tests
Gelijktijdige verbindingen per account5
Aantal landen met gratis servers49 landen
Datalimiet500MB per maand
SnelheidslimietGeen
EncryptieAES 256-Bit
PrijsGeheel gratis
WebsiteBezoek de TunnelBear website

Welke voordelen biedt de gratis VPN-dienst van TunnelBear?

TunnelBear is in de eerste plaats een bijzonder goede gratis VPN-dienst. De interface is netjes en eenvoudig in gebruik. Bovendien is de visuele stijl uniek en herkenbaar. Ook is de website gemakkelijk te navigeren en installeer je de TunnelBear software snel en eenvoudig.

De beveiliging en encryptie van TunnelBear zijn dik in orde. Verder heeft de gratis versie van TunnelBear geen snelheidslimiet.

TunnelBear geeft je ook bij de gratis versie de mogelijkheid om uit hun complete serveraanbod te kiezen. Dit betekent concreet dat je meer dan 49 servers tot je beschikking hebt. Daarmee kun je onder andere kiezen uit servers in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Japan, Nederland en Italië. De meeste servers van TunnelBear staan overigens in Europa.

TunnelBear servers

Serverlocaties van Tunnelbear VPN

Wij waren in staat verschillende online streamingdiensten – Hulu, BBC iPlayer, en YouTube – zonder problemen te kijken met TunnelBear. Bij Netflix konden we alleen het internationale aanbod bekijken.

TunnelBear is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS. Ook kun je de gratis versie op meerdere apparaten tegelijkertijd gebruiken. Voor een gratis service is TunnelBear vrij goed, zij het met de nodige beperkingen. Mocht je de gratis versie willen downloaden, zorg dan dat je op de site bovenin op “Pricing” klikt. Daar kun je het gratis pakket selecteren.

Nadelen van de gratis variant van TunnelBear

Het allergrootste nadeel aan TunnelBear vinden wij persoonlijk de datalimiet. Je krijgt slechts 500 MB data per maand. In de praktijk gaan veel mensen hier snel overheen. Zeker om te streamen is dit heel weinig. Je krijgt de mogelijkheid om gratis 1GB aan je datalimiet toe te voegen, maar daarvoor moet je wel over TunnelBear tweeten. De vraag is of je dat wilt als gebruiker die waarde hecht aan privacy.

De klantenservice is wat beperkt voor gratis gebruikers. TunnelBear zegt op zijn site dat betalende klanten “priority customer support” krijgen. Als betalende klant word je sneller en efficiënter geholpen wanneer je problemen hebt met TunnelBear. Wel reageert de klantenservice op Twitter, genaamd TunnelBear Support, vrij snel.

Ook staat TunnelBear geen P2P-verkeer toe op zijn servers, waardoor het downloaden van torrents via de servers van TunnelBear sterk af te raden is.

Ons oordeel over TunnelBear

De gratis versie van TunnelBear is heel erg goed, maar alleen als je weinig data verbruikt. Deze free VPN is bijvoorbeeld geschikt als je sporadisch een keer veilig wilt inloggen op een onveilig openbaar wifi-netwerk. Daarmee voorkom je dat je gegevens op dat moment in handen van een hacker vallen.

Probeer Tunnelbear gratis

Windscribe Banner

5. Windscribe – Beste gratis VPN voor hoge verbindingssnelheden

Leuke gratis VPN die werkt op vrijwel al je apparaten en besturingssystemen.

FeatureHoe dit zit bij Windscribe
TorrentsToegestaan
Netflix USA toegangWerkte niet tijdens onze tests
Gelijktijdige verbindingen per accountOnbeperkt
Aantal landen met gratis servers10 landen
Datalimiet2GB – 10GB per maand
SnelheidslimietGeen
EncryptieAES 256-Bit
PrijsGeheel gratis
WebsiteBezoek de Windscribe website

Wanneer kiezen voor de VPN-dienst van Windscribe?

Windscribe is een van de meer betrouwbare gratis VPN-diensten die wij de afgelopen jaren hebben getest. De beveiliging lijkt op orde, al kwam in juli 2021 aan het licht dat bepaalde servers niet meer waren geüpdatet sinds 2018.

Op welke operating systems werkt Windscribe dan precies? Nou, met alle grote besturingssystemen in principe. Denk aan Android en Windows, maar ook de besturingssystemen van Apple.

De gratis versie van Windscribe heeft niet zoveel opties als de betaalde versie. Voor gratis gebruikers stelt Windscribe meerdere servers verdeeld over 11 verschillende landen ter beschikking. Toch zien we dit als een pluspunt voor Windscribe, omdat 11 serverlocaties voor een gratis VPN-provider best veel is. Daarnaast zijn de Windscribe servers erg snel.

Een ander voordeel: je kunt Windscribe op zoveel apparaten tegelijk gebruiken als je wilt. Vrij uniek voor een VPN waar je niet voor betaalt.

Wat zijn de nadelen van gratis Windscribe?

Deze provider heeft een datalimiet van 2GB per maand, maar als je een geldig e-mailadres doorgeeft en verifieert, dan krijg je in totaal 10GB. Onthoud dat je dan in feite ‘betaalt’ met je e-mailadres: jij geeft meer informatie over jezelf bloot en krijgt daar data voor terug. Dit blijven wij toch wat vreemd vinden. Waarschijnlijk is het verzamelen van e-mailadressen bedoeld voor marketingdoeleinden, zodat Windscribe je per mail kan benaderen om je te verleiden een betaald pakket aan te schaffen. Zelfs met 10GB ben je al snel door je data heen als je enkele avondjes per maand goed aan het surfen, downloaden en streamen bent.

Over streamen gesproken: Netflix kregen wij niet werkend met Windscribe. Torrents daarentegen konden we probleemloos downloaden, volledig anoniem en met keurige snelheden.

Een ander nadeel vinden wij de software van Windscribe. Binnen de app van Windscribe kun je weinig instellingen aanpassen.

Ons oordeel over Windscribe

Op het free VPN-pakket van Windscribe is eigenlijk weinig aan te merken. De snelheid is fantastisch, al zijn we over de datalimieten minder te spreken. Windscribe is ook niet geschikt voor liefhebbers van Netflix.

Probeer Windscribe gratis

Zoog Banner

6. ZoogVPN – Beste keuze voor FireTV

Een gratis zero logs VPN-aanbieder waarbij je als gratis gebruiker een beperkt aantal servers en één gelijktijdige connectie krijgt.

FeatureHoe dit zit bij ZoogVPN
TorrentsToegestaan
Netflix USA toegangWerkte niet tijdens onze tests
Gelijktijdige verbindingen per account1
Aantal landen met gratis servers3 landen
Datalimiet10GB – 50GB per maand
SnelheidslimietGeen
Encryptie128-Bit
PrijsGeheel gratis
WebsiteBezoek de ZoogVPN website

Waarom zou je kiezen voor deze hekkensluiter van onze lijst met gratis VPN’s? Wat onderscheidt ZoogVPN?

ZoogVPN biedt verschillende beveiligingsprotocollen. Gratis gebruikers kunnen kiezen uit IKEv2 en OpenVPN. Betalende gebruikers hebben additionele protocollen tot hun beschikking. Maar voor de meeste gebruikers volstaan OpenVPN en IKEv2. Dit zijn prima protocollen voor respectievelijk veiligheid en snelheid.

Deze VPN werkt op Windows, Mac, Android, iOS en Linux. Ook AndroidTV en FireTV worden ondersteund.

Bij het testen van de gratis VPN-applicatie van ZoogVPN kwamen we erachter dat er zelfs een kill switch is! Een kill switch is een functie die je aan en uit kan zetten. Een kill switch zorgt ervoor dat je internetverbinding onderbroken wordt op het moment dat de beveiliging van de VPN onverhoopt wegvalt. De aanwezigheid van een kill switch is zeker een noemenswaardige functionaliteit, aangezien deze meestal niet aanwezig is bij gratis VPN’s.

Wanneer het gratis pakket van ZoogVPN wellicht minder geschikt is voor jou

Het grote nadeel aan ZoogVPN op het gebied van veiligheid en versleuteling is dat de gratis versie slechts beschikt over 128-bit encryptie. Dit is bij de andere gratis VPN-providers AES 256-bit encryptie, een encryptiestandaard die vele malen moeilijker te kraken is.

Waarom Zoog VPN er doelbewust voor kiest om hun gratis gebruikers een minder veilige verbinding aan te bieden is ons onduidelijk.

Als je een gratis abonnement hebt lopen bij ZoogVPN, dan mag je slechts 3 servers gebruiken uit het servernetwerk. Het gaat hier om een Amerikaanse, Nederlandse en Britse server. Ook kun je de gratis versie op één apparaat tegelijk gebruiken. In dat opzicht verschilt ZoogVPN niet zo veel van de andere aanbieders in dit overzicht.

ZoogVPN heeft een datalimiet van 10GB per maand. De datalimiet is op te hogen, maar daarvoor moet je betalende klanten aandragen. Voor elke betalende klant krijg je 5GB extra data, tot een maximum van 50GB per maand.

De VPN-servers van Zoog VPN zijn redelijk snel, maar als de servers problemen hebben met de drukte, zijn de gratis gebruikers de eersten die dat zullen merken. Toen wij de gratis servers van ZoogVPN in december 2021 testten, bleek bovendien Netflix helaas niet te werken. Ook andere streamingsdiensten ondersteunt ZoogVPN niet.

Ons oordeel over ZoogVPN

Ook al prijkt ZoogVPN niet bovenaan ons lijstje, bedenk dat er meer dan 300 gratis VPN-diensten op de markt zijn. Het feit dat een aanbieder het tot onze top zes gratis VPN-providers schopt, betekent dat de service van hoogwaardige kwaliteit is. ZoogVPN kent wat beperkingen, zoals elke gratis product dat kent, maar het blijft een uitstekende VPN.

Probeer ZoogVPN gratis

Free VPN versus betaalde VPN

Dit alles gezegd hebbende, blijft het belangrijk om voorzichtig te zijn met gratis VPN-diensten. Een onderzoek uit 2017 onder ruim 300 gratis VPN-applicaties toonde aan dat veel gratis VPN’s niet goed werken of niet goed omgaan met jouw gegevens. Ze vragen bijvoorbeeld onnodig toegang tot allerlei gevoelige bestanden, zoals je contacten, je foto’s en sociale media. Sommige gratis aanbieders infecteren je apparaat zelfs met spyware en andere malware.

Het blijkt ook dat veel gratis VPN-services in handen zijn van Chinese bedrijven. Je kunt dus vraagtekens zetten bij de intenties en veiligheid van deze zogenaamde ‘free VPN-providers’. Omdat we tegenwoordig met zijn allen non-stop online zijn, is het de moeite waard om je internetverkeer goed te beveiligen. Een VPN gebruiken is hier al een goede oplossing voor.

Betaalde VPN-diensten hebben over het algemeen meer respect voor jouw privacy, en bieden een meer geavanceerde beveiliging en veel extra functies. Deze diensten zorgen er vaak voor dat je een snelle verbinding hebt, met meerdere personen tegelijk online kunt zijn en toegang hebt tot een groot aantal servers. Ook kun je zorgeloos films en series downloaden door onbeperkte bandbreedte en onbeperkte data.

Veel van deze functies zijn bij gratis diensten niet beschikbaar. Daarnaast zijn betaalde VPN-abonnementen inmiddels erg goedkoop en hebben ze vaak een uitgebreide geld-terug-garantie.

Bekijk voor meer informatie eventueel ons complete overzicht van de beste betaalde VPN-diensten van dit moment.

Goedkope VPN’s

Er zijn grote prijsverschillen in betaalde VPN’s. Zeker als je eigenlijk op zoek was naar een gratis VPN, kun je schrikken van de prijs van sommige premium VPN-providers. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook een aantal premium VPN-aanbieders die een fantastische VPN-verbinding voor een zeer lage prijs aanbieden. Sommige goedkope VPN’s doen niet onder voor VPN’s met een hoger prijskaartje.

Zo heb je voor een paar euro per maand bijna geen omkijken meer naar de beveiliging van je internetverbinding en data. Een goed voorbeeld van een top VPN die maar weinig kost, is Surfshark. Mocht je interesse hebben in zo’n goedkope VPN, dan raden we je aan om het volgende artikel eens te lezen:

Bekijk de beste goedkope VPN's

Gratis VPN’s zonder datalimiet

Zoals je ongetwijfeld hebt opgemerkt, komen de meeste goede gratis VPN’s met een datalimiet. Omdat het onderhouden van VPN-servers en VPN-verbindingen geld kost, krijgen gratis VPN-gebruikers vaak een datalimiet opgelegd. Hierdoor kun je kennis maken met de VPN-dienst, zonder dat het de provider te veel geld kost.

Er is in ieder geval één goede gratis VPN zonder datalimiet: ProtonVPN. ProtonVPN kent soms wat snelheidsproblemen, doordat alle niet-betalende gebruikers verspreid zitten over een klein aantal servers. Deze servers raken dus vrij snel overbezet, waardoor je snelheid naar beneden gaat. Op die manier probeert ProtonVPN het minder aantrekkelijk te maken om zijn gratis VPN-verbinding langdurig te gebruiken. Voor hogere snelheden heb je immers een upgrade nodig.

Als de verminderde snelheid geen probleem voor je is (als je streamen met een VPN bijvoorbeeld totaal niet belangrijk vindt), kun je prima uit de voeten met ProtonVPN.

Een groot nadeel van de datalimieten van gratis VPN’s is dat je meestal geen hele film of serie via je VPN kunt kijken. Als je bijvoorbeeld een online stream of zelfs Netflix probeert te kijken, zul je merken dat je na een uur of twee al aan je maandelijkse datalimiet zit. Zelfs als je geen last hebt van lage snelheden, is je kijkplezier dus maar van korte duur.

Gratis VPN-aanbieders zonder snelheidslimiet

Omdat de meeste gratis VPN’s een datalimiet hebben, zien deze providers vaak niet de noodzaak om ook een snelheidslimiet op te leggen. Een free VPN is dus vaak net zo snel als een betaalde VPN. Sommige gratis VPN’s kiezen ervoor om geen snelheidslimiet in te stellen, omdat hun gratis servers zodanig druk zijn dat de snelheid toch niet heel hoog ligt. Een snelheidslimiet is dan overbodig.

Er zijn gelukkig providers zoals TunnelBear en Windscribe die relatief veel servers in hun gratis pakket includeren. Dit zorgt vaak voor een goede snelheid, ook al is de VPN-verbinding gratis. Zeker bij TunnelBear krijg je een uitstekende kijk in hoe zijn betaalde abonnement werkt. TunnelBear geeft je namelijk toegang tot al zijn servers.

Gratis VPN-services voor al je apparaten

Zo’n beetje alle goede gratis VPN’s hebben software voor de meest gebruikte apparaten. Dit betekent dat je de VPN gemakkelijk kunt installeren op zowel je computer als je smartphone of tablet. Sommige VPN’s hebben ook software voor minder bekende besturingssystemen. Zo kun je zelfs op Linux gebruikmaken van een gratis VPN.

Gratis VPN voor je computer of Mac

Veel VPN’s zijn compatibel met zowel Windows als Mac. Je kunt daarbij kiezen voor een gratis VPN die een applicatie voor je besturingssysteem aanbiedt, maar soms ook voor een gratis VPN in de vorm van een browserextensie.

Sommige VPN’s zijn alleen beschikbaar als browserextensie voor bijvoorbeeld Google Chrome of Mozilla Firefox. Hierdoor beschermen ze niet alle activiteiten waarvoor je een internetverbinding nodig hebt, zoals bijvoorbeeld torrents downloaden en e-mailen via Outlook. Al het internetverkeer dat via je browser loopt, zoals bankzaken, wordt wél beschermd met een VPN-browserextensie.

Voor verschillende besturingssystemen heb je verschillende VPN-software nodig. Zo is het voor Linux-gebruikers vaak lastiger om een VPN-verbinding op te zetten dan voor gebruikers van Windows of Mac. Het installeren van een VPN op Windows of Mac is meestal gewoon een kwestie van een programma downloaden en installeren, terwijl dit proces bij Linux vaak op een meer handmatige wijze verloopt.

Gratis VPN voor iOS en Android

VPN op SmartphoneNaast VPN’s voor desktop computers worden ook VPN’s voor smartphones steeds populairder. We doen immers steeds meer online met onze smartphones en verbinden dan vaak met een onbeveiligd wifi-netwerk. Hierdoor heeft een gratis VPN ook zeker meerwaarde voor smartphonegebruikers die vaak op pad zijn.

Naast applicaties voor Windows en Mac hebben veel providers ook goede gratis VPN-apps voor Android als iOS. Alle VPN’s die we hierboven noemen in onze lijst met de beste gratis VPN’s hebben software voor zowel Android als iOS.

Gratis VPN voor tablets

Naast smartphones die draaien op Android of iOS, hebben veel mensen ook een iPad of Android-tablet. Het is erg eenvoudig om de gratis VPN-software van je Android smartphone of iPhone ook op je tablet te installeren en in te stellen. Dit gaat op dezelfde manier en is ideaal als je bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix op je iPad wilt kijken. Alle gratis VPN’s die we in dit artikel bespreken hebben software voor zowel iPads als Android-tablets.

Free VPN voor Nederland en België

In dit artikel hebben we er in het bijzonder op gelet dat de genoemde gratis VPN’s goed werken in Nederland en België. Daarom hebben we alle genoemde gratis VPN’s ook daadwerkelijk getest vanuit Nederland. Hierbij hebben wij gekeken of er stabiele en snelle verbindingen behaald konden worden met de beschikbare servers. De meeste gratis VPN-diensten hebben servers in Nederland. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken.

Gratis VPNServerlocaties
PrivadoVPNNederland, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Zwitserland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk
ProtonVPNNederland, de Verenigde Staten, Japan
Hide.meNederland, de Verenigde Staten (Oost, West), Duitsland, Canada
TunnelBearAlle 49 waaronder Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk
WindscribeNederland, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada, Hong Kong, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Roemenië, Turkije
ZoogVPNNederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk

Gratis VPN-diensten die je beter kunt vermijden

Naast goede gratis VPN’s zijn er ook veel gratis VPN’s die erop uit zijn om je data te tracken en te verkopen. Sommige gratis VPN’s stellen zelfs je bandbreedte aan anderen beschikbaar, zodat zij gebruik kunnen maken van jouw internetverbinding. Andere (premium) gebruikers maken dan gebruik van jouw verbinding als ‘VPN-server’.

Hieronder vind je een overzicht van enkele veelgebruikte onveilige gratis VPN’s. Ook vertellen we je waarom het gevaarlijk of onverstandig kan zijn om deze VPN-diensten te gebruiken.

Gratis VPNWaarom je deze VPN beter niet kunt gebruiken
HolaHola stelt je verbinding beschikbaar aan betalende gebruikers, waardoor betalende gebruikers via jouw internetverbinding online kunnen gaan. Jouw IP-adres wordt zo mogelijk gekoppeld aan de verdachte activiteiten van vreemden.
SuperVPNSuperVPN houdt data van je bij om samen met de autoriteiten te kijken of je je wel aan de DMCA (Digital Millennium Copyright Act) houdt. Als je een manier zoekt om anoniem te downloaden, kun je dus beter geen gebruikmaken van deze VPN.
Psiphon Pro Psiphon Pro staat advertentiepartners toe om gebruikers te volgen en deelt gegevens met reclamepartners, andere partners en het moederbedrijf. Anoniem internetten is met deze VPN dus niet mogelijk.
Touch VPNTouch VPN voegt cookies, Pixel Tags en Web Beacons toe aan je browser en deelt gegevens met derden.
BetternetStaat adverteerders en andere partijen toe om gebruikersgegevens bij te houden.
AnonyTunStaat adverteerders toe om cookies te plaatsen en gebruiksprofielen op te bouwen.

Dit zijn overigens niet de enige gratis VPN’s die discutabele praktijken toestaan. Een groot aantal gratis VPN’s in de App Store of Google Play heeft geen duidelijk beleid met betrekking tot dataverwerking en dataretentie. Mocht je zelf zo’n VPN tegenkomen, pas dan altijd op. Ga er niet van uit dat je met zo’n VPN anoniem kunt internetten. Kom je een onbetrouwbare VPN tegen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel met informatie over welke VPN het gaat. Op die manier zijn andere lezers ook gewaarschuwd.

Conclusie: Wat is de beste gratis VPN?

De beste allround gratis VPN vinden wij op dit moment PrivadoVPN. Deze provider is wat betreft veiligheid en features de beste keuze.

ProtonVPN is de beste VPN als het gaat om ongelimiteerde data, Windscribe als het op snelheid aankomt en TunnelBear als het gaat om aantal servers en gebruiksgemak.

De gratis VPN-diensten die we in dit artikel aanraden, werken over het algemeen op meerdere platformen en besturingssystemen. Dus of je nu een gratis VPN voor iPad, Android of iPhone zoekt: met elk van de zes opties in dit artikel zit je goed.

Wanneer je met een gratis VPN wilt streamen, loop je al snel tegen datalimieten en snelheidsbeperkingen aan. Ook voor het downloaden van series of films zul je met een gratis variant vaak restricties ondervinden. In die gevallen ben je meestal toch beter af met een (goedkope) betaalde VPN. Hierbij kan je ook tactisch gebruikmaken van de uitgebreide geld-terug-garanties van betaalde VPN-diensten.

We raden je aan om niet zomaar de eerste de beste gratis VPN te downloaden die je tegenkomt. Blijf bijvoorbeeld ver weg van gratis VPN’s zoals Hola en Touch VPN. Deze VPN’s misbruiken je verbinding of verkopen je data door.

Er zijn enkele nieuwe gratis VPN’s op de markt die we nog niet op deze pagina hebben opgenomen. Deze providers zijn veelbelovend, maar we zullen ze pas in onze lijst met de beste gratis VPN-providers opnemen als ze zich gedurende langere tijd hebben bewezen.

Hieronder sommen we nog een laatste keer, per criterium, de beste gratis VPN-providers van dit moment voor je op in een handige tabel:

CriteriumBest free VPN provider
SnelheidWindscribe
Hoeveelheid dataProtonVPN
ServerlocatiesTunnelBear
VeiligheidPrivadoVPN
GebruiksgemakTunnelBear
De beste gratis VPN’s: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over gratis VPN’s? Klik op één van de veelgestelde vragen hieronder om het antwoord te lezen.

Veel ‘gratis’ VPN’s zijn eigenlijk helemaal niet gratis. Er zijn veel VPN-apps die jouw gegevens opslaan en doorverkopen. Je betaalt in zo’n geval dus eigenlijk met je gegevens. VPN-aanbieders die dit niet doen en wel gratis versies aanbieden, zijn bijvoorbeeld ProtonVPN, Windscribe en TunnelBear.

De gratis VPN’s in onze top 6 zijn allemaal geheel gratis én veilig.

Omdat gratis VPN’s vaak weinig servers aanbieden, kun je met veel van deze free VPN’s geen Netflix kijken. Sommige gratis versies van VPN’s, zoals ProtonVPN en Zoog VPN, geven af en toe toegang tot Netflix, maar ook dit is niet altijd het geval. Wil je onbeperkt toegang tot Netflix met een VPN, zodat je bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix kunt kijken? Dan kun je beter voor een goede premium VPN gaan.

Veel gratis VPN-programma’s doen helemaal niet wat ze beloven. Ze maken je bijvoorbeeld niet anoniem, verkopen je privégegevens door aan andere bedrijven of installeren zelfs malware op je computer of telefoon. Als je een gratis VPN wilt gebruiken, zorg dan altijd dat je zeker weet dat de VPN die je kiest écht veilig is. Voor een overzicht van veilige gratis VPN’s klik je hier.

Sommige (gratis) VPN’s verdienen geld door jouw data te verzamelen en door te verkopen aan andere bedrijven. Je betaalt hier dus niet met geld, maar met jouw gegevens. Gelukkig doen niet alle VPN’s dit. ProtonVPN, bijvoorbeeld, heeft een stabiele, gratis versie waarvan de kosten worden gedekt door de premium dienst.

Er zijn een aantal goede gratis VPN’s die je veilig kunt gebruiken, al hebben die vaak wel data- of snelheidslimieten. Welke de beste voor jou is, hangt af van jouw wensen. Wil je gratis bescherming met onbeperkte data? Dan is ProtonVPN een goede keuze. Heb je liever een gratis VPN met veel serverlocaties of supersnelle servers? Dan kun je beter voor andere opties gaan. Wij vinden PrivadoVPN op dit moment de beste gratis VPN.

Als je een gratis VPN wilt gebruiken, is het allereerst belangrijk dat je let op de veiligheid. Is de VPN te vertrouwen? Daarna kun je bekijken welke opties je graag wilt hebben. Veel free VPN’s hebben een data- of snelheidslimiet. Wil je geen last hebben van deze limieten? Dan is het misschien de moeite om een goedkope premium VPN te proberen, zoals Surfshark.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
81
Reacties
Plaats een reactie
 1. Wanneer ik in Frankrijk ben (enige maanden per jaar) wil ik met kpnitv de zenders van KPN op mijn TV bekijken.
  Dit gaat niet met de kpn-app (wel op laptop, mobiel en laptop) en daarom denk ik dat VPN een oplossing zou kunnen zijn.
  Biedt een gratis VPN daarvoor voldoende mogelijkheden en zo ja, wat is dan de beste keuze?

  • De KPN iTV app is helaas niet voor elke Smart TV beschikbaar. Als je geen Smart TV hebt, of de app van KPN niet kunt downloaden, zal een VPN hier helaas niet bij helpen.
   Je kunt wel je laptop via een HDMI-kabel koppelen aan de televisie of een Chromecast aanschaffen. Zo kun je toch de zenders bekijken op het grote scherm.

 2. Beste mensen,

  naar aanleiding van deze publicatie omtrent de vijf beste gratis vpn, wil ik u het volgende mededelen:
  na veel aarzelen, heb toch Proton vpn op mijn pc OS Windows 10. Het leek goed te gaan althans de installatie en het inloggen, tot dat ik een pop-up op mijn scherm kreeg met een mededeling van mijn Gmail. Mijn mail verkeer was ineens geblokkeerd. ik heb het eea geprobeerd om achter te komen. Ik heb uit gelogd van Proton, een testmail gedaan, toen was het mailverkeer weer normaal. Weer in proton gelogd, het mailverkeer was weer geblokt. Uiteindelijk heb Proton moet verwijderen.

  Vraag hoe kan ik proton VPN en mijn gmail tegelijk kunnen gebruiken?

  alvast bedankt voor uw feedback.

  M.J.

  • Het beste wat je kunt doen is contact opnemen met de klantenservice van ProtonVPN, waarschijnlijk kunnen zij jou hier verder mee helpen. Het zou kunnen dat het iets te maken heeft met e-mail ports die gewhitelist moeten worden, maar daar hebben zij waarschijnlijk beter zicht op.

 3. Bij de beschrijving van TunnelBear wordt gemeld dat iPlayer zonder problemen te gebruiken was. Ik heb dat geprobeerd met verschillende browsers maar krijg steeds de opmerking dat iPlayer uitsluitend bruikbaar is voor inwoners van UK. Toch verwijst het IP-nummer wat TunnelBear genereert wel degelijk naar een Engels adres. Suggesties?

  • Soms werken bepaalde IP-adressen van VPN’s niet met streamingservices. Dat is vaak omdat deze adressen zijn geïdentificeerd als IP’s van een VPN en worden geblokkeerd. Het beste kun je dan een andere server van TunnelBear proberen. Met een beetje geluk, werkt dat wel. Vergeet overigens ook niet om de opgeslagen cookies en trackers binnen je browser te wissen: als je browser deze heeft onthouden, zal je ook met een goede server geen toegang krijgen. Succes, en veel kijkplezier!

 4. Hoi Priscilla,
  Ik heb Proton geprobeerd, die duurt het langst gratis: 7 dagen
  CyberGhost had ik maar 1 dag gratis, en TunnelBear 2 dagen. Doe ik wat verkeerd, of zijn al die VPN’s na proefperiode niet meer gratis?
  Alvast bedankt
  Groetjes, Alen

  • Hallo Alen,

   Het klopt inderdaad dat CyberGhost alleen een betaald abonnement heeft. Zowel ProtonVPN als TunnelBear hebben echter wel gratis versies die je voor langere tijd kunt blijven gebruiken, dus meer dan alleen een gratis proefperiode.
   Als je deze link van TunnelBear volgt, krijg je automatisch een scherm te zien waar je kunt kiezen uit drie verschillende abonnementen. De eerste is het gratis abonnement. Het nadeel van de gratis versie van TunnelBear is wel dat je maar 500MB data per maand kunt beschermen met deze VPN.
   Ook ProtonVPN heeft een gratis versie die je kunt vinden via deze link. Als je op de groene knop in het midden drukt, kun je je gratis account aanmaken. Het verschil met het betaalde abonnement is dat ProtonVPN Free slechts drie verschillende serverlocaties heeft (waaronder Nederland) en dat de servers overvol kunnen raken, waardoor ze wat langzaam kunnen worden. Verder is dit een ontzettend goed gratis alternatief.
   Er zijn dus zeker ook gratis alternatieven beschikbaar voor op de lange termijn. Die zullen nooit zo optimaal zijn als de betaalde versie, maar doen hun werk goed. Hopelijk helpt deze informatie!

 5. In de tabel free VPN is een kolom “anoniem downloaden” maar er wordt niet duidelijk gemaakt wat dat specifiek inhoudt. Een VPN maakt je toch per definitie anoniem?

  • Dat klopt. Een VPN beveiligt je internetverbinding en geeft je een ander IP-adres, waardoor je tot op zekere hoogte anoniem blijft. Niet alle VPN’s ondersteunen echter het downloaden van torrents. Torrents downloaden gaat via P2P-netwerken, en als je VPN dit soort verbindingen niet ondersteunt, kan het dus zo zijn dat je echte IP-adres alsnog gelekt wordt. Sommige VPN’s zorgen ervoor dat hun gebruikers ook via deze P2P-netwerken veilig en anoniem kunnen downloaden. De kolom in de tabel laat je dus weten welke van de gratis VPN’s dit wel toelaten en welke niet. Als je meer wilt weten, kun je ook dit artikel over anoniem downloaden eens bekijken.

 6. Je moet elke VPN betalen, toch?

  • Niet elke VPN is betaald. De top 6 in dit artikel kun je allemaal kosteloos gebruiken. Wel moet je goed opletten bij gratis VPN’s: er zijn veel “free VPNs” op de markt die van ontzettend slechte kwaliteit zijn of zelfs malware bevatten. Vandaar dat we je ook aanraden één van de gratis VPN’s uit onze lijst te kiezen. Deze hebben we allemaal zelf uitgetest. Een ander nadeel van gratis VPN’s is dat er vaak limieten aan vastzitten. Zo werkt bijvoorbeeld de gratis versie van TunnelBear voor maar 500MB per maand en ondervindt de gratis versie van ProtonVPN vaak vertragingen door overbelasting van de servers.

 7. Ik gebruik CyberGhost. Ben daar heel tevreden over, maar CyberGhost komt niet voor in jullie advieslijst. Hebben jullie CyberGhost beoordeeld en wat zijn jullie bevindingen? Hoor graag!

  • Wij zijn zelf ook enorm fan van CyberGhost! Deze provider staat zelfs op nummer 2 in onze Beste VPN Top 5. CyberGhost staat echter niet in onze advieslijst met beste gratis providers, omdat CyberGhost nu een premium VPN is geworden. Je hebt er dus een betaald abonnement voor nodig. Wij vonden de dienst ontzettend goed. Je kunt onze bevindingen lezen in onze gedetailleerde CyberGhost review.

 8. Tot op dit moment heb ik goede ervaringen met de gratis VPN in de browser Opera. Op zich is Opera best een fijne browser zeker in combinatie met de zoekmachine “DuckDuckGo”. Misschien is het even wennen, maar dat is snel verleden tijd dat wennen.

  • Opera VPN is inderdaad een gemakkelijke en snelle manier om anoniem te internetten. Het is echter niet echt een VPN, maar meer een proxy. Let dus met deze service wel altijd op dat je dataverkeer niet versleuteld wordt, het bedrijf waarschijnlijk bijhoudt wat je allemaal online doet, en dat de VPN enkel werkt binnen de browser. Vanuit een privacy- en veiligheidsperspectief is Opera VPN dus verre van ideaal, al kan het handig zijn als je even snel en gemakkelijk enigszins anoniem wilt browsen.

 9. Wat is uw advies voor North

  • Bedoel je een alternatief voor het betaalde NordVPN? Wij raden ProtonVPN of TunnelBear aan als het aankomt op veiligheid en gebruiksgemak, waar NordVPN zelf erg hoog op scoort. Wel willen we benadrukken dat het betaalde NordVPN je alsnog meer serverlocaties en betere functies biedt dan gratis alternatieven.

   Hopelijk is dit de informatie waar je naar op zoek was. Voel je anders vrij om ons nog een berichtje te sturen.

 10. Ik woon sinds 2 jaar in Zweden en wil een VPN installeren, gratis of betaald, zodat ik veilig films kan downloaden. Welke kan ik het beste nemen. In Nederland downloadde ik met Spotnet en Grabit, is dit voor Zweden ook een optie. Of moet ik iets anders installeren? Alvast bedankt voor je reactie.

  • Ik ben zelf niet erg bekend met Spotnet en Grabit dus ik zou je niet kunnen zeggen of dit goed werkt. Ik kan je natuurlijk wel een VPN aanraden. Er zijn enkele gratis VPN’s waarmee je torrents kunt downloaden. Ik zou er dan één kiezen met een hoge datalimiet zoals ZoogVPN of ProtonVPN bijvoorbeeld. Een betaalde variant is wellicht veiliger, dan zou ik kiezen voor Surfshark (vooral met het oog op de prijs). We moeten je er wel op wijzen dat je niet zomaar films mag downloaden waar auteursrecht op rust, je riskeert hiermee een downloadboete. We weten niet precies hoe dit zit in Zweden, maar ik neem aan dat dit niet zomaar is toegestaan.

 11. zojuist hide.me uitgeprobeerd. de gratis limiet ligt (ook al adverteren ze met 2gb) nog maar op 500 mb. Misschien goed om ook in dit artikel te vermelden.

  • We hebben het zojuist ook getest en het lijkt inderdaad dat de Hide.me software maar 500MB gratis data aanbiedt. We zullen dit aanpassen in het artikel en onze reviews.

 12. Wonend in Nederland koop ik regelmatig een Duits computerblad met CD/DVD waarop software staat die geïnstalleerd kan worden maar….. alleen als je een Duits IP-adres hebt. Ik heb een tijd gebruik gemaakt van de gratis CyberGhost versie en kon daar een server in Duitsland kiezen, dat werkte prima. Kan iemand me informeren welke VPN-software alleen voor het kunnen installeren van software uit Duitsland voor mij geschikt is?
  B.v.d. voor je antwoord!

  • SurfEasy en TunnelBear hebben servers in Duitsland dus ik ga ervan uit dat je met één van deze twee VPN’s de software moet kunnen installeren. Ik zou zelf kiezen voor TunnelBear in dit geval.

 13. Interessant en goed artikel! Dank voor het delen. Toch mis ik informatie voor Chromebook gebruikers zoals ikzelf. Bestaan er goede en/of gratis VPN’s die als app of extensie op een Chromebook geïnstalleerd kunnen worden? Ik ga binnenkort op reis naar China en wil daar mijn Chromebook ook kunnen gebruiken.
  Ik hoor het graag!

  • In principe is een Chromebook gewoon een type laptop met ChromeOS als besturingssysteem. Je zult dus het meeste succes hebben met browserextensies van een VPN. De meeste VPN’s lijken zich niet te richten op ChromeOS. TunnelBear heeft een goede browserextensie die je zou kunnen gebruiken in combinatie met de Chrome browser.

 14. ik heb een jaarabonnement bij Goose VPN.
  die doet het nu ook niet meer maar heb wel betaald kan al een maand niks kijken.

  • Vervelend om te horen, alleen lastig voor ons om op basis van deze beknopte informatie te kunnen achterhalen waar het probleem precies zit. We zullen het doorgeven aan GOOSE VPN maar daarnaast raden we je aan contact op te nemen met de klantenservice. Er is een live chat beschikbaar via hun website, daar zouden ze je verder moeten kunnen helpen. Succes!

 15. Zie mijn reactie in het rijtje van Dirk: 1 juni 2017 at 19:07

  Altijd een eigen VPN in NL kun je ook zelf maken, dan heb je al die problemen een stuk minder en in principe altijd toegang tot de Nederlandse zenders als je in het buitenland via internet kijkt.
  En geen datalimiet meer. alleen van degene waar je in het buitenland het internet op gaat maar die heb je met elke VPN.
  En je kunt voor elk gezinslid een account aanmaken, gratis.
  Werkt met OpenVPN, zowel voor android als iOS (Iphone) is er een OpenVPN app zodat het ook op je mobiel werkt (wellicht beter om die een eigen accountje te geven, immers toch gratis.
  Heb hem nu ruim een maand, werkt prima.
  Altijd beschikbaar voor een eenmalige uitgave en per jaar een paar euro stroomkosten.

  Kosten: Hangt af of je al spullen hebt liggen anders ca 6 tientjes.

 16. Graag wil ik voor een maand bij b.v. tunnelbear van hun diensten gebruik maken, maar dan wel vanuit de VS, nààr Nederland.
  Is dit mogelijk of moet ik dit omgekeerd doen? Een abonnement in de VS afsluiten?
  Zoud dit gewoon graag hier doen vanuit nederland.

  • Als je een abonnement afsluit vanuit Nederland dan zou je Tunnelbear ook gewoon vanuit de VS moeten kunnen gebruiken náár Nederland. Je abonnement is niet locatiegebonden, je hoeft alleen in te loggen met het e-mailadres waar je het account mee hebt gemaakt. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je wilt doen vanuit de VS, Tunnelbear werkt namelijk bijvoorbeeld niet met Netflix.

 17. Hallo. Ik wil films kijken via popcorn time. Maar dat kan dus alleen met een VPN. Welke moet ik dan nemen? Snap niet hoe dit werkt.

  • Hallo Deborah,
   Omdat via Popcorn Time veel illegale streaming content wordt aangeboden is voorzichtigheid geboden, ook vanuit ons. Voor streaming services in het algemeen zijn gratis VPN-aanbieders veelal ongeschikt vanwege de datalimieten en de snelheidslimieten. Voor snel, veilig, anoniem en ongelimiteerd streamen wordt doorgaans een betaalde aanbieder aangeraden, zoals in ons overzicht met beste VPN-providers. Toch raden we je met klem af in Nederland Popcorn Time te gebruiken. De dienst is in ons land namelijk illegaal en je riskeert hoge boetes met het gebruik daarvan.

 18. En wat moet ik in Indonesië aanschaffen? Wil uitsluitend een VPN om gratis films te bekijken.
  Dank bij voorbaat

 19. Ik gebruik al langere tijd de gratis firefox-addon SetupVPN. Deze werkt prima en is behoorlijk snel. Nadeel is wel dat software die je buiten Firefox wilt draaien (bv. Spotnet) geen gebruik van de VPN-verbinding kan maken. Het hier genoemde Softether heb ik uitgeprobeerd maar is wat omslachtig in installatie/gebruik en lang niet zo snel als SetupVPN. Verder werken er uit de (grote) lijst van gratis servers er slechts een handjevol.

  • Bedankt voor de tip, SetupVPN hebben we zelf geen ervaring mee maar altijd goed om dit met andere bezoekers te delen.

 20. Op mijn telefoon heb ik Opera en werkt daar uitstekend, echter kom ik niet verder dan een paar regio’s die ik kan instellen. Zit bijvoorbeeld geen Australië tussen of doe ik iets fout? Nu heb ik deze ook op laptop geïnstalleerd met browser waar automatisch VPN in zou zitten, maar ik zie nergens waar ik het land kan aanpassen. Iemand?

 21. Ik besefte me even niet dat dit een nederlandse website was. lel.

  Ik heb zelf HMA gebruikt (hide my ass)
  Ze zijn niet gratis en zeker ook niet de goedkoopste. Maar het werkt wel gewoon zoals het moet.
  Ze geven je wat ze zeggen. ze zijn betrouwbaar, stabiel en nog snel ook.
  En hun service is gewoon geweldig.

  Ik heb hem zelf een paar keer gebruikt maar ben ermee gestopt omdat ik niet echt het geld ervoor heb.
  Maar als je naar een goede VPN service zoekt dan is HMA zeker het proberen waard.
  Als ik het geld ervoor had zal ik voor HMA kiezen.

 22. Welke VPN kan ik het beste gebruiken in Australië zodat ik hier de Australische tv kan kijken en in Australië de Nederlandse tv kan kijken?

  • ExpressVPN is zeer geschikt; ze hebben snelle servers in zowel Australië als Nederland.

 23. ik gebruikte goose ,werkt goed met windows maar met linux mint 18.2 krijg ik het niet werkend.
  Er zit ergens een fout in de opdracht die ze meesturen om het voor linux werkend te krijgen. Wel zijn ze erg goedkoop, 50 gb voor €2,95. Ik had er graag bij gebleven, maar ik gebruik meestal linux ,dus ik heb er niets aan.

 24. Gebruik Private Internet Access als vpn provider.
  Geeft wel issues met Netflix (US) maar werkt erg goed voor de rest.
  PIA is ook aanbevolen via diverse torrent sites.
  Prijs is goed en applicatie werkt vlot.
  Servers over een groot aantal landen.

 25. Ik gebruik zelf een proxy met end to end encryptie.

  Dik tevreden over.

  Kan alles zien. Downloaden en zonder limieten omdat er geen bedrijf achter zit die winst wil maken.

  Het nadeel is wel dat je het alleen in je router kan invoeren. En die optie zit alleen in de duurdere routers.
  Dus de standaard router van de internet provider zal deze optie niet hebben.

 26. Heb pas onavo protect gedownload, lees ook dat zenmate goed is, iemand tips? Ben nog geen beperkingen of meer advertenties tegengekomen. Gebruik geen Netflix, wel YouTube of spotify.

  • Zenmate zou je inderdaad een kans kunnen geven, staat nog niet in ons overzicht van gratis VPN’s. We kunnen daarom op dit moment ook nog niks zeggen over de privacy omgang en veiligheid van deze free VPN.

 27. Hallo, Wat ik ook doe – ik zit in Spanje – mijn IP adres blijft gesitueerd in Nederland. Modem en router al een nachtje uitgezet. Werkt niet. Erg benieuwd naar een oplossing. Ik gebruikte Tunnelbear. Inmiddels verwijderd. Henk.

  • Dan is er inderdaad iets mis. Ik zou even een andere gratis aanbieder proberen maar zo te lezen heb je dat reeds gedaan, hopelijk is het inmiddels verholpen.

 28. kaspersky secure connection kan iemand me zeggen of dit gebruikt kan worden met popcorntime. of de betaalde versie van betternet?

 29. Weet iemand toevallig ook of er een vpn is die ook bij netflix werkt?

  • Ik gebruik enige tijd airvpn. Echt anoniem surfen. Er wordt geen logfile bijgehouden. Dit in tegenstelling tot veel andere vpn providers (voornamelijk de bekende amerikaanse). AIRVPN werkte tot vorige week perfect met BBC iPlayer (UK), maar deze wordt samen met alle andere vpn aanbieders geblokkeerd. Blijkbaar zijn de IP ranges van vpn providers bekend en nu dus geblokkeerd. Weet niet of dat Netflix inmiddels ook IP’s van VPN providers blokkeert.

   Zelf overweeg ik een klein servertje te huren in UK en deze als proxy te laten werken. Kan mogelijke optie zijn om er zeker van te zijn dat jouw Netflix blijft werken

  • Ik heb het ook lange tijd geprobeerd met gratis aanbieders, maar uiteindelijk voor Cyberghost gegaan. Niet duur en geen problemen meet met het kijken van de Amerikaanse netflix.

 30. Gebruik al een hellepoos met Firefox AnonymoX is gratis of premium en werkt perfect hier.

  • Helaas komt de gratis versie van AnonymoX met advertenties. Advertenties die geinjecteerd worden in je browser leveren grote privacy risico’s en veiligheidsrisico’s.
   De gratis en premium versie beveiligen daarnaast alleen het verkeer van je firefox browser.
   Er zijn zeker betere en veiligere alternatieven.

 31. Wat is het verschil met het gebruik van bijvoorbeeld megaproxy? Ik ben een duidelijke leek.

  • Met VPN wordt je internetverbinding niet alleen omgeleid (net als bij een proxy), maar ook nog eens versleuteld en beveiligd. Dit garandaart veilig dataverkeer en volledige anonimiteit (mits je de juiste aanbieder kiest uiteraard)

 32. Ik gebruik al jaren mullvad gratis, maar die optie is niet meer mogelijk volgens mij. Wellicht ga ik binnenkort toch ook eens wat andere providers testen.

 33. En Opera vpn dan, deze is ook gratis en werkt prima

  • Bedoel je de ingebakken VPN in de Opera browser? Dat is inderdaad een optie. Daarnaast geven veel mensen toch de voorkeur aan een andere browser (Chrome, FireFox, Safari). Dan bieden de genoemde gratis VPN-opties in dit artikel uitkomst.

  • Hoe werkt dat precies?

   • Windows: Je download Opera browser, zet ergens de optie VPN aan, dan komt er een blauwe button voor de URL regel en daar kan je de regio mee instellen, bv Europa. Bij mij protesteert http://www.npo.nl dan nog steeds dat je niet in NL zit en dus mag je dan geen NPO streamen. Ik weet niet of dat consequent zo is, maar als het niet betrouwbaar is dan liever niet.

    Android: 2 opties: install Opera VPN app. Daarmee kun je onafhankelijk van de app die je wilt gaan gebruiken eerst een VPN opzetten en die op Nederland instellen. Dan de app starten bv NPOstart en kijken.
    Andere optie is Opera browser installeren maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Er is ook een Opera mini browser, ook nog niet geprobeerd.

    • lol die opera vpn.
     Toch raar dat het enkel in Opera wordt weergegeven dat nieuwe IP-adres.
     Als je cmd opent en ook in Firefox krijg je het effectieve IP-adres van je provider te zien.
     Doe het testje zelf maar eens.
     Dus die opera vpn klopt voor geen meter. Het staat er wel visueel maar that’s it.

     • Je gaat alleen met Opera browser de VPN in. Niet met de hele pc, dus het klopt wat je schrijft, maar ook deels niet.
      En Opera op de telefoon werkt niet meer. Een v/d laatste acties van de nieuwe Chinese eigenaren. De VPN in opera browser zal volgen? In de Opera mini zit geen VPN (iig niet op mijn Iphone).
      Ik heb voor een aantal tientjes gewoon mijn eigen VPN gemaakt met een Raspberry Pi en OpenVPN.
      Als je er ook nog pi-hole op zet dan heb je tot 30% minder last van verkeer waar je niet op zit te wachten zoals ads etc.
      Ik had hem in een avondje werken.
      Het helpt wel als je wat unix/linux ervaring hebt.
      Stroomverbruik heel laag, dus ik kan nu overal ter wereld NL-TV zonder beperkingen kijken en het is alsof ik thuis zit dus ik kan ook bij zaken die alleen lokaal staan, bijvoorbeeld backup van bestanden.
      Mijn foto’s zijn eerder thuis dan ik zelf op een vakantie.

 34. Ik gebruik de betaalde versie van hotspotshield maar kom niet meer op het internet als ik deze inschakel. heeft iemand een oplossing. het bedrijf zeg opnieuw installeren maar na even het ik weer hetzelfde probleem. Ik zit in frankrijk en wil een Nederlands ip-adres gebruiken.

  • Hoi bert,

   Erg vervelend. Beste kans heb je door iemand van de klantenservice aan de telefoon te krijgen. Dit is een klacht die ik niet eerder gehoord heb. Mocht je structureel problemen met Hotspotshield ervaren dan kan je overwegen over te stappen naar een andere betaalde VPN-dienst.

   • Ik heb hetzelfde probleem met hotspot shield op m’n telefoon. Blokkeert het internet…

    • Dat lijkt me niet de bedoeling! Probeer eens de andere gratis diensten uit de lijst, of Surfshark, daar hebben wij goede ervaring mee (voor een lage prijs).

 35. Typisch dat softether (Japan) niet wordt vermeld. Gebruik het al jaren en ben er over te spreken. Snelheid is wel af en toe een issue maar dat heeft ook te maken met de keuze van de server.

  • Hebben wij momenteel nog geen ervaring mee, wellicht ook een goede optie! Bedankt voor de tip in ieder geval!

 36. Probeer te surfen met de Opera browser. Standaard met VPN verbinding.

  • Heb ik nu ook. Surfen lukt, maar weet jij waar ik het land kan aanpassen zodat ik in buitenland nederlandse tv kan kijken? Op telefoon werkt opera heel goed en simpel hiervoor. Maar op laptop vind ik het niet……. Bedankt alvast!

   • Lukt bij mij ook niet, kan alleen voor Europa kiezen. Hij zegt dan dat hij met Nederland is verbonden maar als ik de locatie van het IP adres opzoek dan zit die en in NL en in Frankrijk en in Zweden en …. ????. De NPO site vindt in elk geval dat dat IP niet in NL zit. In de Android app kan ik gewoon voor Nederland kiezen en dat werkt. Maar bij Chromecasten vanuit de NPO app naar NVIDIA shield breekt de stream vaak af omdat ze dan toch ontdekken dat de shield blijkbaar op buitenlands IP zit. Soms werkt het echter wel. Probeer nu Opera direct op de shield te zetten, maar in de Google Play van de shield zijn blijkbaar veel apps gefilterd. Ik kan Opera niet vinden. Moet hem gaan side loaden (wordt de eerste keer dus even uitvinden hoe).

   • Zelfde probleem! op telefoon kun je landvoorkeur kiezen maar op laptop niet. help please

   • Je zal het inmiddels wel gevonden hebben na een jaar maar , klik op VPN naast de zoekbalk. Daar kan je veranderen tussen Europa/Azie en Noord en Zuid Amerika.

  • De VPN optie van de Opera browser is waarschijnlijk goed voor licht internet gebruik. Over de omgang met privacy kunnen wij nog niks zeggen. Momenteel zijn wij de dienst aan het testen. Voor nu adviseren wij het gebruik van een van de aanbieders die wij hebben gereviewed.

 37. Heb een gratis VPN dienst geprobeerd. Binnen een dag had ik een hacker uit Columbia die mijn computer leuk in de war had gebracht. Een hulpdienst is drie uren bezig geweest e.e.a. weer te herstellen.
  MIJN ADVIES: KIES NOOIT EEN GRATIS VPN en informeer voor zover mogelijk ook naar de te betalen VPN diensten. Op dit moment zou ik niet weten, welke VPN dienst volledig vertrouwd is.

  Misschien is er iemand, die mij hierover kan en wil inlichten.

  • De gratis versie van windscribe is wel goed, alleen zit ik al snel door mijn datalimiet heen.

  • Misschien handig om even aan te geven WELKE gratis VPN je geprobeerd hebt?

  • Vraagje ik kan niet vinden of Surfshark een data limiet heeft, iemand die dit weet?

   • Surfshark heeft geen datalimiet. Je kunt een Surfshark abonnement zelfs op meerdere apparaten gebruiken. Zo kun je je telefoon, tablet, laptop én computer allemaal tegelijkertijd beveiligen. Als je meer informatie over Surfshark wilt, kun je ook onze review van deze provider bekijken.

Een reactie plaatsen