Laptop met snelheidsmeter en VPN Trofee

Wat is de snelste VPN? Bekijk onze VPN-snelheidstest

Laatst bijgewerkt: 19 december 2019
Leestijd: 6 minuten, 37 seconden
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
In het kort: de snelste VPN

Een VPN helpt je je online veiligheid, privacy en vrijheid te waarborgen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar veel VPN’s vertragen je internetverbinding. Hoewel dit logisch is, omdat al je data via een externe VPN-server wordt omgeleid, is het wel zo fijn als je ook met een VPN snel kunt internetten. Daarom hebben wij de meest populaire VPN’s getest op hun snelheid.

Uit onze tests kwam ExpressVPN als de absolute winnaar naar boven. Naast zijn snelheid, blinkt ExpressVPN ook uit op veel andere vlakken. Als je meer informatie wilt over deze provider, kun je onze review lezen of op de knop hieronder klikken.

Scrol naar beneden voor ons volledige onderzoek en een top 3 snelste VPN’s voor zowel servers in Nederland als in de Verenigde Staten.

Snelste VPN Laptop Raket

Voor snel surfen op het internet is de snelheid van een VPN-verbinding belangrijk. Een snelle VPN voorkomt bijvoorbeeld dat je lang moet wachten op je downloads. Ook bij het streamen van series of films is het prettig dat de verbinding snel genoeg is. Zo kijk je je favoriete films en series namelijk zonder horten, stoten en lange buffertijden. In dit onderzoek hebben we de snelheid van enkele bekende, razendsnelle VPN-providers getest en geven we je onze top 3 snelste VPN’s.

VPN snelheidstest van verschillende VPN-aanbieders

Om de tests zo min mogelijk door externe factoren te laten beïnvloeden, hebben we alle VPN’s op dezelfde dag rond hetzelfde tijdstip getest. Eerst testen we onze eigen internetverbinding zonder VPN, en daarna de verschillende VPN-providers. Voor de tests van de VPN-servers maken we eerst vanuit Nederland verbinding met een Nederlandse VPN-server. Vervolgens testen we de snelheid via speedtest.net. Daarna maken we verbinding met een Amerikaanse server van de VPN-aanbieder en testen we wederom de snelheid. Dit herhalen we per VPN-aanbieder om tot een compleet overzicht te komen.

Welke VPN’s hebben we getest?

Allereerst hebben we onze top 5 beste VPN’s op hun snelheid getest. Daarnaast hebben we ook andere populaire VPN-providers op de proef gesteld. Dit zijn bijvoorbeeld VPN-providers die bekend staan om hun snelheid, of aanbieders die die de meeste mensen al kennen. Dit is een kort overzicht van de VPN’s die we hebben getest:

VPN-provider Reden voor de test
ExpressVPN Dit is de beste overall VPN volgens onze experts. Hij staat dan ook al geruime tijd op nummer 1 in onze top 5.
CyberGhost CyberGhost neemt de tweede plek in in onze top 5 en staat vooral bekend om zijn gebruiksgemak.
NordVPN Snelheid was eerst het minpunt van NordVPN, maar tegenwoordig zijn ze daar erg op vooruit gegaan. We zijn dan ook benieuwd hoe deze aanbieder nu scoort.
Surfshark Surfshark is een relatief nieuwe VPN, dus we zijn benieuwd of ze hun zaakjes goed op orde hebben.
Private Internet Access Private Internet Access (PIA) staat bekend om zijn veiligheid en sterke encryptie. We zijn benieuwd of ze alsnog een goede snelheid kunnen behouden.
CactusVPN CactusVPN was voorheen de snelste VPN die we hebben getest. Daarom zijn we erg benieuwd of deze VPN nog steeds aan de top staat qua snelheid.
VyprVPN VyprVPN is vooral in de rest van de wereld een erg populaire VPN. We konden hem daarom ook niet uit onze tests laten.
IPVanish IPVanish is nog een VPN die erg goed scoorde op snelheid bij onze eerdere tests. Hoewel ze wat in opspraak zijn geraakt na enkele veiligheidsschandaaltjes, zijn we nog steeds benieuwd of deze VPN razendsnel is.
GOOSE VPN GOOSE VPN is dé VPN van Nederlandse bodem. Zal deze VPN uit ons eigen landje ook mee kunnen draaien met de grote jongens?
TunnelBear TunnelBear is een veilige, gratis VPN-optie en mag daardoor dienstdoen als graadmeter voor de snelheid van gratis VPN’s.

Welke VPN’s zijn het snelst? – resultaten

Omdat onze eigen dataverbinding redelijk snel is, kijken we vooral naar het percentuele verschil in snelheid tussen onze verbinding en die van de VPN’s. Deze methode geeft namelijk een eerlijker beeld van de snelheidsverandering die een VPN veroorzaakt. Dit heeft geleid tot de volgende resultaten.

Snelheidsresultaten Nederlandse VPN-servers

VPN Snelheidstest Grafiek Nederlandse Servers

Verbinding/Provider Downloadsnelheid (MB/S) Uploadsnelheid (MB/S) Ping % Downloadsnelheid % Uploadsnelheid
Eigen verbinding 92.76 93.56 4 100% 100%
ExpressVPN 79.79 82.50 7 86% 88%
CyberGhost 32.09 83.57 7 35% 89%
NordVPN 67.00 81.72 8 72% 87%
Surfshark 32.24 82.83 7 35% 89%
PIA 68.22 88.46 8 74% 95%
CactusVPN 75.53 84.80 6 81% 91%
VyprVPN 59.95 79.39 6 65% 85%
IPVanish 17.89 81.50 9 19% 87%
GOOSE VPN 43.11 83.98 14 46% 90%
TunnelBear 45.46 85.30 5 49% 91%

Snelheidsresultaten Amerikaanse VPN-servers

VPN Snelheidstest Grafiek Amerikaanse Servers

Verbinding/Provider Downloadsnelheid (MB/S) Uploadsnelheid (MB/S) Ping % Downloadsnelheid % Uploadsnelheid
Eigen verbinding 92.76 93.56 4 100% 100%
ExpressVPN 76.24 25.83 163 82% 28%
CyberGhost 24.77 13.99 158 27% 15%
NordVPN 26.47 12.13 205 29% 13%
Surfshark 30.15 8.94 244 32% 10%
PIA 28.66 13.75 166 31% 15%
CactusVPN 11.94 19.69 193 13% 21%
VyprVPN 19.22 13.17 163 21% 14%
IPVanish 4.89 12.07 196 5% 13%
GOOSE VPN 4.54 12.42 202 5% 13%
TunnelBear 3.80 13.93 165 4% 15%

Top 3 snelste VPN’s

Om onze top 3 snelste VPN-providers voor zowel Nederland als de Verenigde Staten te bepalen, hebben we voornamelijk gekeken naar de beste downloadsnelheid. Voor de meeste VPN-gebruikers zal dit namelijk belangrijker zijn dan de uploadsnelheid. Afhankelijk van waar je je VPN voor wilt gebruiken, zijn verschillende VPN’s je beste keuze. Zo is het bijvoorbeeld handig om een VPN met snelle Amerikaanse servers te kiezen als je in Nederland toegang wilt krijgen tot het Amerikaanse aanbod van Netflix.

Top 3 snelste VPN’s voor Nederland

Snelste 3 VPN's Nederland op podium

Nummer 1: ExpressVPN

Met ExpressVPN halen we consistent goede snelheden vanuit Nederland. Het verbaast ons dan ook niet dat de tests laten zien dat deze VPN-aanbieder de nummer 1 is als het aankomt op de downloadsnelheid van zijn Nederlandse servers.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

Nummer 2: CactusVPN

Bij onze vorige meting kwam CactusVPN als snelste uit de bus. Wederom scoort deze VPN-provider met zijn Nederlandse servers hoog op snelheid.

CactusVPN
7.5
 • Zeer snelle VPN
 • Simpele interface
 • Torrents toegestaan
Bezoek CactusVPN

Nummer 3: PIA

PIA heeft in onze tests een onverwachte derde plaats weten te bemachtigen. PIA is altijd een VPN geweest die zich vooral richt op beveiliging en encryptie. Vaak gaat dit ten koste van snelheid. We zijn dan ook zeer aangenaam verrast dat PIA zulke ontzettend goede snelheden haalt vanuit Nederland.

PIA
Actie:
PIA is altijd scherp geprijsd met een 7 dagen geld-terug-garantie
8.5
 • Sterke focus op privacy en security
 • Scherp geprijsd
 • Snelle, stabiele servers
Bezoek PIA

Top 3 snelste VPN’s voor de Verenigde Staten

Snelste 3 VPN's Amerika op podium

Nummer 1: ExpressVPN

Naast de snelste te zijn voor Nederland, is ExpressVPN ook nog eens de snelste VPN voor Amerika. Als je dus op zoek bent naar een razendsnelle VPN, dan zit je met ExpressVPN sowieso goed. De downloadsnelheid die overblijft als je verbindt met een server in Amerika is bijna net zo hoog als die in Nederland. Dit is uitzonderlijk snel.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

Nummer 2: Surfshark

Hoewel Surfshark in Nederland niet zo hoog scoorde, zorgt de consistente snelheid van al hun servers ervoor dat je met een Amerikaanse server van Surfshark erg goed zit in vergelijking met andere providers. Dit, gecombineerd met de gunstige prijs, maakt Surfshark een fantastische VPN voor iedereen die Amerikaanse sites wil unblocken.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €1,79 per maand
8.8
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Nummer 3: PIA

PIA en ExpressVPN zijn de enige twee VPN’s die qua snelheid in zowel de top 3 voor Nederland als de top 3 voor Amerika staan. Dit betekent dat ze niet alleen snel zijn, maar ook zeer consistent qua snelheid. Daarbovenop is PIA ook nog eens een zeer veilige VPN, iets wat normaal gepaard gaat met wat lagere snelheden. Wij zijn dan ook opnieuw zeer aangenaam verrast dat PIA zulke hoge snelheden haalt bij gebruik van hun Amerikaanse servers.

PIA
Actie:
PIA is altijd scherp geprijsd met een 7 dagen geld-terug-garantie
8.5
 • Sterke focus op privacy en security
 • Scherp geprijsd
 • Snelle, stabiele servers
Bezoek PIA

Conclusie

ExpressVPN is absoluut de snelste VPN-provider. Daarnaast scoren CactusVPN, Surfshark en PIA ook zeer goed. Toch blijven snelheidstesten een momentopname. Vaak zie je dat de snelheid van een VPN-server nogal wat fluctueert. Dit kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld door drukte op desbetreffende server. Wij waren ook niet in staat voor iedere VPN-aanbieder precies hetzelfde protocol te kiezen, omdat niet elke provider dezelfde VPN-protocollen hanteert. Dit geeft mogelijk dus een vertekend beeld.

Wees je ervan bewust dat er verschillen in encryptie en beveiliging bestaan tussen de VPN-aanbieders. NordVPN staat bijvoorbeeld bekend om zijn zeer zware encryptie en veiligheid, maar deze zware encryptie zorgt wel voor een wat tragere verbinding. Dit is een afweging die je zelf moet maken; wat vind je belangrijk bij een VPN? Als snelheid erg belangrijk voor je is, dan is bovenstaand overzicht erg waardevol, maar verlies ook de andere factoren niet uit het oog.

Bovendien hebben wij niet alle beschikbare VPN-diensten in onze tests mee kunnen nemen. We kozen vooral voor grote bekende aanbieders op de Nederlandse markt. Andere, minder bekende VPN-providers, zoals CactusVPN, hebben we meegenomen in de test omdat deze in onze eerdere test van meer dan een jaar geleden zo hoog scoorde dat we vonden dat we hem deze keer ook moesten opnemen in ons overzicht van de top 3 snelste VPN’s.

Kortom, laat je bij de keuze van een VPN niet alleen leiden door de snelheid. Voor veel mensen is de snelheid uiteraard een belangrijke factor, maar er zijn ook andere aspecten die de moeite waard zijn. We raden je in ieder geval aan ook ons algemene overzicht van de beste VPN-services te bekijken. Zo kom jij uiteindelijk tot een gefundeerde keuze en vind je de VPN die het beste bij jou past.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen