Wat is de snelste VPN? Bekijk onze VPN-snelheidstest

VPN-schild met een snelheidsmeter in een racewagen
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
In het kort: de snelste VPN

Een VPN helpt je je online veiligheid, privacy en vrijheid te waarborgen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar veel VPN’s vertragen je internetverbinding. Hoewel dit logisch is, omdat al je data via een externe VPN-server wordt omgeleid, is het wel zo fijn dat je ook met een VPN snel kunt internetten. Daarom hebben wij de populairste VPN’s getest op hun snelheid. 

Uit onze tests kwam Surfshark als de allround winnaar naar boven. Naast zijn snelheid blinkt Surfshark in onze algemene tests uit op andere vlakken. Als je meer informatie wilt over deze provider, kun je onze review lezen of op de knop hieronder klikken.

Scrol naar beneden voor ons volledige onderzoek en een top 3 van snelste VPN’s voor zowel servers in Nederland als in de Verenigde Staten. 

Voor snel surfen op het internet is de snelheid van een VPN-verbinding belangrijk. Een snelle VPN voorkomt bijvoorbeeld dat je lang moet wachten op je downloads. Ook bij het streamen van series of films is het prettig dat de verbinding snel genoeg is. Zo kijk je je favoriete films en series zonder horten, stoten en lange buffertijden. In dit onderzoek hebben we de snelheid van enkele bekende, razendsnelle VPN-providers getest en geven we je onze top 3 snelste VPN’s.

Snelheidstest van verschillende VPN-aanbieders

Om de tests zo min mogelijk door externe factoren te laten beïnvloeden, hebben we alle VPN’s op dezelfde dag rond hetzelfde tijdstip getest, via een bekabelde verbinding. Dit zorgt ervoor dat storingen in het wifi-netwerk geen oneerlijke resultaten veroorzaken. Eerst testten we onze eigen internetverbinding zonder VPN en daarna de verschillende VPN-providers.

Voor de tests maakten we eerst vanuit Nederland verbinding met een Nederlandse VPN-server. Vervolgens testten we de snelheid via speedtest.net. Daarna maakten we verbinding met onder meer een Amerikaanse server van de VPN-aanbieder en testten we wederom de snelheid. Dit herhaalden we per aanbieder om tot een compleet overzicht te komen.

Welke VPN’s hebben we getest?

Allereerst hebben we onze top 5 beste VPN’s op hun snelheid getest. Daarnaast hebben we ook andere VPN-providers op de proef gesteld. Dit zijn VPN-providers die in onze reviews erg hoog scoorden op snelheid. We onderzochten welke van deze tien VPN-diensten nou echt de snelste is. Dit is een kort overzicht van de VPN’s die we hebben getest:

VPN-providerKorte omschrijving
NordVPNNordVPN staat momenteel op nummer 1 in onze top 5. De dienst is erg snel en veilig en scoort op alle fronten uitstekend.
SurfsharkSurfshark is een relatief nieuwe, maar populaire VPN-dienst. De provider is gebruiksvriendelijk en goedkoop.
ExpressVPNExpressVPN is vrij duur, maar wel snel en veilig.
CyberGhostCyberGhost is goedkoop en toont hoge kwaliteit voor de scherpe prijs.
PIAOok PIA is goedkoop en heeft een sterke focus op privacy.
OVPNOVPN doet er alles aan om jou zo veilig mogelijk te maken. Helaas is de dienst redelijk prijzig en is het servernetwerk klein.
Hide.meHide.me is een snelle VPN die ook een gratis abonnement biedt.
MullvadMullvad heeft een hoge snelheid en scoort goed op het gebied van privacy. Wel is de dienst relatief prijzig.
ZenMateZenMate is erg goedkoop en gebruiksvriendelijk. De dienst werkt vaak niet met Netflix.
TunnelBearOok TunnelBear is zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief. Netflix en torrents werken bij de dienst niet altijd.

Welke VPN’s zijn het snelst? – Resultaten

Om vast te stellen hoe snel een VPN daadwerkelijk is, moet je je de snelheid van je verbinding zonder VPN in acht nemen. We kijken daarom vooral naar het (procentuele) verschil in snelheid tussen onze verbinding en die van de VPN’s. Deze methode geeft een eerlijker beeld van de snelheidsverandering die een VPN veroorzaakt. Dit heeft geleid tot de volgende resultaten.

Snelheidsresultaten Nederlandse VPN-servers

Zoals hieronder in de grafiek en tabel duidelijk wordt, zijn alle geteste VPN-providers erg snel op de Nederlandse servers. De VPN’s zorgen geen van alle voor grote vertragingen van je verbinding. Zelfs de ‘langzaamste’ VPN uit onze top 10, Hide.me, weet bijna 92% van je snelheid te behouden.

Verbinding/ProviderDownloadsnelheid (Mbps)Uploadsnelheid (Mbps)Ping (ms)% downloadsnelheid
Eigen verbinding94,4094,522100%
NordVPN90,6990,61696,07%
Surfshark90,7790,73496,15%
ExpressVPN88,3988,07493,63%
CyberGhost87,5688,59592,75%
PIA90,2790,69495,63%
OVPN90,8191,13696,12%
Hide.me86,4687,01391,59%
Mullvad89,7390,63495,05%
ZenMate88,3188,77593,55%
TunnelBear87,6488,721192,84%

Snelheidsresultaten Amerikaanse VPN-servers

Hieronder zie je in de grafiek en tabel het overzicht van onze speedtests met Amerikaanse servers. Surfshark steekt er bovenuit, maar is niet veel sneller dan NordVPN. Wel valt het op dat de downloadsnelheden per VPN-provider erg verschillen. Dit was bij de Nederlandse server niet het geval.

Het is normaal dat de snelheid van de verbinding afneemt naarmate de server verder weg staat. Vandaar dat de resultaten van de Amerikaanse VPN-servers lager zijn dan die van Nederlandse VPN-servers. Ook zie je dat de ping een stuk omhoog schiet. De erg hoge snelheden van Surfshark, NordVPN en ExpressVPN vallen vergeleken met de andere diensten extra op.

Verbinding/ProviderDownloadsnelheid (Mbps)Uploadsnelheid (Mbps)Ping (ms)% downloadsnelheid
Eigen verbinding94,4094,522100%
NordVPN90,3389,318995,69%
Surfshark90,5590,589095,92%
ExpressVPN87,0588,739392,21%
CyberGhost73,1232,509077,46%
PIA50,6091,259053,60%
OVPN67,7090,029071,72%
Hide.me12,4052,969313,14%
Mullvad62,4390,309166,13%
ZenMate24,8553,739026,32%
TunnelBear29,6340,238131,39%

De snelste VPN’s van dit moment

Om onze top 3 snelste VPN-providers voor zowel Nederland als de Verenigde Staten te bepalen, hebben we voornamelijk gekeken naar de beste downloadsnelheid. Voor de meeste VPN-gebruikers zal dit namelijk belangrijker zijn dan de uploadsnelheid.

Welke VPN het best bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke wensen. Zo is het bijvoorbeeld handig om een VPN met snelle Amerikaanse servers te kiezen als je in Nederland toegang wilt krijgen tot het Amerikaanse aanbod van Netflix.

Top 3 snelste VPN’s voor Nederland

Zoals gezegd: geen enkele verbinding die wij hebben getest met een Nederlandse server was echt traag. In principe zit je qua snelheid dus goed bij alle geteste providers. Deze drie providers kwamen bij onze tests als snelste uit de bus:

VPN top 3 NL server

Nummer 1: OVPN

OVPN is een kleine VPN die de meeste mensen (nog) niet zullen kennen. Volgens ons moet hier verandering in komen. De dienst is enorm snel voor een wat kleinere VPN, en besteedt bovendien erg veel aandacht aan jouw privacy en veiligheid. Mede daarom verbaast het ons dat de snelheden alsnog zo hoog zijn. Nadeel hiervan is wel dat het servernetwerk klein is, en dat de VPN relatief duur is. Als snelheid en veiligheid jouw belangrijkste doelen zijn, raden wij OVPN zeker aan.

OVPN
Vanaf
€4.99
8.3
 • Uitstekende veiligheid
 • Hoge mate van anonimiteit
 • Klein servernetwerk
Bezoek OVPN

Nummer 2: Surfshark

Met Surfshark halen we extreem goede snelheden vanuit Nederland. Het verlies in snelheid is verwaarloosbaar. Je zult bij Surfshark niet merken dat je verbinding langzamer is. We hebben Surfshark met nog meer serverlocaties getest, en de snelheden blijven extreem hoog. Complimenten!

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.05 per maand
Vanaf
€2.05
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Nummer 3: NordVPN

NordVPN is onze algehele nummer één. De dienst is snel, veilig en betrouwbaar en dat bewijst NordVPN ook bij deze snelheidstest weer. Met 96,07% snelheidsbehoud is het verschil met onze eigen verbinding – en met Surfshark en OVPN – verwaarloosbaar. NordVPN heeft dus wederom bewezen een uitstekende keuze te zijn.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand + 3 maanden gratis bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Top 3 snelste VPN’s voor de Verenigde Staten

Terwijl de snelheden voor Nederlandse servers bij alle providers tenminste redelijk te noemen waren, zijn de verschillen bij de Amerikaanse servers veel groter. Normaal gesproken zakken de snelheden significant wanneer je met een Amerikaanse VPN-server verbindt. Het is opvallend dat dit niet het geval is bij Surfshark, NordVPN en ExpressVPN. Bij deze drie providers zijn de snelheden nog steeds enorm hoog. Wel steken deze drie er met kop en schouders bovenuit. De rest van de VPN-diensten hebben aanzienlijk mindere snelheden. We lichten de top 3 uit:

VPN Speedtest Top 3 Amerikaanse Servers Podium

Nummer 1: Surfshark

Surfshark bleek bij de Nederlandse server al de snelste VPN-dienst te zijn. Bij de Amerikaanse server is dit niet anders. De dienst is dus echt razendsnel. De downloadsnelheid die overblijft als je verbindt met een server in Amerika is bijna net zo hoog als die in Nederland. Dit is uitzonderlijk.

Nummer 2: NordVPN

Ook bij de Amerikaanse VPN-server blijkt dat NordVPN niet onderdoet voor Surfshark. Zowel bij de Nederlandse als bij de Amerikaanse server is NordVPN nog geen kwart procentpunt ‘langzamer’ dan Surfshark. Dit is een miniem verschil, en je merkt dit uiteraard niet aan je verbinding. Deze ongelooflijke snelheid, gecombineerd met de prima veiligheid van deze provider, maakt NordVPN een fantastische optie voor iedereen die Amerikaanse sites wil unblocken.

Nummer 3: ExpressVPN

ExpressVPN is een allround goede keuze, vanwege een prima snelheid, strikt “no log”-beleid en groot gebruiksgemak. ExpressVPN is net als Surfshark en NordVPN bij beide servers erg snel. Toch is het snelheidsverlies van ExpressVPN ongeveer drie procent meer dan de andere twee providers. Hoewel dit wederom niet te merken is aan je verbinding, zijn Surfshark en NordVPN in onze ogen betere keuzes als je op zoek bent naar de állersnelste VPN.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.91
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

Resultaat: wat is de snelste VPN?

Op basis van onze speedtests bleek OVPN de snelste provider bij de Nederlandse server te zijn. De dienst werd op de voet gevolgd door Surfshark, die bij de Amerikaanse server wél de eerste plek wist te behalen. Als we de resultaten van beide servers combineren, blijkt Surfshark de overall snelste provider te zijn. Erg bijzonder is het weinige verschil in snelheid tussen de Nederlandse en Amerikaanse server bij Surfshark. Dit is een knappe prestatie. Wel dient genoemd te worden dat Surfshark er niet met kop en schouders bovenuit steekt. De verschillen met NordVPN zijn bijna verwaarloosbaar. Beide diensten zijn dus erg snel, maar bij deze metingen blijkt Surfshark nét iets sneller te zijn.

Conclusie

Surfshark komt bij onze test als snelste VPN-provider uit de bus. Dit is een uitstekende prestatie, maar het verschil met NordVPN is niet groot.

Internetsnelheid geeft echter niet het hele plaatje weer. Ook de ping is belangrijk. Als we kijken naar zowel de Amerikaanse als Nederlandse servers, dan doet Surfshark het ook op dit gebied erg goed.

Hoewel snelheidstesten momentopnamen zijn, probeerden we toch een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen. Zo gebruikten we de standaardinstellingen van de VPN en testten we de servers meerdere keren. We hebben helaas niet alle beschikbare VPN-diensten in onze tests kunnen meenemen. We legden de VPN’s die in onze reviews hoog scoorden op snelheid naast elkaar en voerden hier de testen mee uit.

Wees je ervan bewust dat het niveau van encryptie tussen de providers verschilt. Goede beveiliging zorgt soms voor een tragere verbinding. Om deze reden waren we ook verbaasd door de hoge snelheden van OVPN, die een uitstekende beveiliging heeft. Als snelheid erg belangrijk voor je is, dan is bovenstaand overzicht erg waardevol, maar verlies ook de andere factoren niet uit het oog.

Kortom, laat je bij de keuze van een VPN niet alleen leiden door de snelheid. We raden je in ieder geval aan ook ons algemene overzicht van de beste VPN-diensten te bekijken. Zo kom jij uiteindelijk tot een gefundeerde keuze en vind je de VPN die het beste bij jou past.

Snelste VPN - Veelgestelde vragen

Heb je een snel antwoord op je vraag nodig? Klik dan hieronder op één van de veelgestelde vragen. Wie weet is je probleem in no time opgelost!

OVPN is de allersnelste VPN-provider voor Nederlandse servers. De snelheden die deze provider behaalt komen overeen met de snelheid van onze verbinding zonder VPN, wat een erg goede prestatie is. Het moet overigens gezegd worden dat we nog meer aanbieders tegenkwamen die fantastische resultaten boekten. Zo zaten Surfshark en NordVPN qua snelheid erg dicht bij OVPN.

De allersnelste VPN-server voor Amerikaanse servers is Surfshark, die op de hielen wordt gezeten door NordVPN. Surfshark is volgens onze review een prima allround VPN-provider, en dus altijd een uitstekende keuze. De snelheden zijn erg hoog op zowel Nederlandse als Amerikaanse servers.

De snelste allround VPN is Surfshark, aangezien deze provider zowel in Nederland als in de VS hoge snelheden behaalt op VPN-servers. Dit betekent dat zowel het streamen van content via een buitenlandse server (bijvoorbeeld het kijken van de Amerikaanse versie van Netflix) goed zal lukken met Surfshark.

Aangezien het dataverkeer van je internetverbinding een korte afstand moet afleggen als je zelf in Nederland bent en een server in Nederland kiest, zal de vertraging op je verbinding erg meevallen of zelfs niet merkbaar zijn.

Als het internetverkeer echter via bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt geleid, duurt het simpelweg langer om de bestemming te bereiken. Het is daarom aan te raden om alleen servers op locaties in het (verre) buitenland te gebruiken als dit voordelen oplevert, zoals toegang krijgen tot de Amerikaanse Netflix-bibliotheek.

Een snelle VPN is vooral handig voor gaming, streaming of grote bestanden downloaden. Anoniem internetten wordt bij die activiteiten nogal ergerlijk als alles met enorme vertraging verloopt. Wij raden echter sterk aan om ook te letten op een goed privacybeleid, veel serverlocaties, geen exorbitant hoge kosten, en gebruiksgemak. Zie ons overzicht van de top 5 beste VPN’s voor de beste allround-VPN’s.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
3
Reacties
Plaats een reactie
 1. Hebben jullie een apart lijntje naar VPNservers? Of openen ze de kraan voor jullie? Ik heb ook 600Mbps van Ziggo hier.

  Ookza Speedtest-enkele -Mbps
  ExpressVPN:
  – Den Haag – 92,7 – 37,8
  – Rotterdam – 88,3 – 37,8
  – Amsterdam – 88,8 – 17,4
  – Amsterdam2 – 92,2 – 37,8
  – Zonder VPN – Den Haag – 591 – 40,4

  Analiti Speedtest Mbps
  – Zonder VPN – Den Haag – 604 – 35
  – Amsterdam2 – 109- 37
  – Amsterdam – 107 – 33
  – Rotterdam – 106 – 38
  – Den Haag – 107 – 38
  Gedaan op Nvidia Shield TV.

  • Wij hebben onze speedtests gedaan middels speedtest.net (Ookla). Dit hebben wij gedaan met reguliere particuliere abonnementen van VPN-providers (dus zonder hun medeweten). Verschillen kunnen altijd ontstaan op basis van verschillende factoren (tijdstip meting, bezetting server, applicaties of apparaten die invloed hebben op je verbindingssnelheid, VPN-protocollen), dus het is altijd goed om zelf de snelheid te meten. Dit zijn enkel onze metingen.

  • Hoe kan dat nu? 600 mbps hebben bij uwe provider en dan via een vpn maar 100 mbps behalen? Dat is rampzalig als je bv een film ofzo zou downloaden. Of begrijp ik u verkeerd dan?
   Als je 600 mbps hebt zou je ook met een vpn minstens 400mbps moeten kunnen behalen.

Een reactie plaatsen