Wat is de snelste VPN? Bekijk onze VPN-snelheidstest

Laptop met snelheidsmeter en VPN Trofee
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
In het kort: de snelste VPN

Een VPN helpt je je online veiligheid, privacy en vrijheid te waarborgen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar veel VPN’s vertragen je internetverbinding. Hoewel dit logisch is, omdat al je data via een externe VPN-server wordt omgeleid, is het wel zo fijn dat je ook met een VPN snel kunt internetten. Daarom hebben wij de populairste VPN’s getest op hun snelheid. 

Uit onze tests kwam Surfshark als de allround winnaar naar boven. Naast zijn snelheid blinkt Surfshark in onze algemene tests uit op andere vlakken. Als je meer informatie wilt over deze provider, kun je onze review lezen of op de knop hieronder klikken.

Scrol naar beneden voor ons volledige onderzoek en een top 3 van snelste VPN’s voor zowel servers in Nederland als in de Verenigde Staten. 

Snelste VPN Laptop Raket

Voor snel surfen op het internet is de snelheid van een VPN-verbinding belangrijk. Een snelle VPN voorkomt bijvoorbeeld dat je lang moet wachten op je downloads. Ook bij het streamen van series of films is het prettig dat de verbinding snel genoeg is. Zo kijk je je favoriete films en series zonder horten, stoten en lange buffertijden. In dit onderzoek hebben we de snelheid van enkele bekende, razendsnelle VPN-providers getest en geven we je onze top 3 snelste VPN’s.

Snelheidstest van verschillende VPN-aanbieders

Om de tests zo min mogelijk door externe factoren te laten beïnvloeden, hebben we alle VPN’s op dezelfde dag rond hetzelfde tijdstip getest, via een bekabelde verbinding. Dit zorgt ervoor dat storingen in het wifi-netwerk geen oneerlijke resultaten veroorzaken. Eerst testen we onze eigen internetverbinding zonder VPN en daarna de verschillende VPN-providers.

Voor de tests maken we eerst vanuit Nederland verbinding met een Nederlandse VPN-server. Vervolgens testen we de snelheid via speedtest.net. Daarna maken we verbinding met een Amerikaanse server van de VPN-aanbieder en testen we wederom de snelheid. Dit herhalen we per aanbieder om tot een compleet overzicht te komen.

Welke VPN’s hebben we getest?

Allereerst hebben we onze top 5 beste VPN’s op hun snelheid getest. Daarnaast hebben we ook andere populaire VPN-providers op de proef gesteld. Dit zijn bijvoorbeeld VPN-providers die bekend staan om hun snelheid, of aanbieders die de meeste mensen al kennen. Dit is een kort overzicht van de VPN’s die we hebben getest:

VPN-providerReden voor de test
ExpressVPNDit is volgens onze experts de beste VPN op veel fronten. ExpressVPN staat dan ook al geruime tijd op nummer 1 in onze top 5. Dit was voorheen al eens de allersnelste VPN die we hebben getest.
CyberGhostCyberGhost neemt de tweede plek in in onze top 5 en staat vooral bekend om zijn gebruiksgemak. Maar hoe snel is deze VPN?
NordVPNSnelheid was eerst het minpunt van NordVPN, maar tegenwoordig zijn ze daar erg op vooruitgegaan. We zijn dan ook benieuwd hoe deze aanbieder nu scoort.
SurfsharkSurfshark is een relatief nieuwe VPN. We gaan testen of ze hun zaakjes goed op orde hebben qua snelheid.
Private Internet AccessPrivate Internet Access (PIA) staat bekend om zijn veiligheid en sterke encryptie. De vraag is of ze met deze hoge niveaus van bescherming alsnog een goede snelheid kunnen behouden.
CactusVPNCactusVPN wordt gekenmerkt door simpele, gebruiksvriendelijke software en snelle servers. Daarom zijn we erg benieuwd of deze VPN kan wedijveren met de topspelers qua snelheid.
VyprVPNVyprVPN is vooral in de rest van de wereld een erg populaire VPN. We konden hem daarom ook niet uit onze tests laten.
IPVanishIPVanish is nog een VPN die bij onze eerdere tests erg goed scoorde. Hoewel ze in opspraak zijn geraakt na enkele veiligheidsschandalen, zijn we nog steeds benieuwd naar de snelheid van deze VPN.
GOOSE VPNGOOSE VPN is dé VPN van Nederlandse bodem. Zal deze VPN uit ons eigen landje ook mee kunnen draaien met de grote jongens?
TunnelBearTunnelBear is een veilige, gratis VPN-optie en mag daarom dienstdoen als graadmeter voor de snelheid van gratis VPN’s.

Welke VPN’s zijn het snelst? – Resultaten

Onze eigen dataverbinding is redelijk snel, namelijk met een downloadsnelheid van 503.51 Mbps. We kijken daarom vooral naar het (procentuele) verschil in snelheid tussen onze verbinding en die van de VPN’s. Deze methode geeft een eerlijker beeld van de snelheidsverandering die een VPN veroorzaakt. Dit heeft geleid tot de volgende resultaten.

Snelheidsresultaten Nederlandse VPN-servers

Zoals hieronder in de grafiek en tabel duidelijk wordt, blijven alle geteste VPN-providers behalve PIA boven de 250 Mbps op Nederlandse servers. Wel zijn er maar drie providers die in de buurt blijven van onze eigen verbinding zonder VPN, waarbij GOOSE VPN en CactusVPN zelfs even snel zijn.
Grafiek Speedtest VPN Nederlandse Servers top 10

Verbinding/ProviderDownloadsnelheid (Mbps)Uploadsnelheid (Mbps)Ping% Downloadsnelheid% Uploadsnelheid
Eigen verbinding503.51482,113100%100%
ExpressVPN322,38171,11864%35%
CyberGhost441,67214,62488%45%
NordVPN257,20388,64951%81%
Surfshark381,40265,15476%55%
PIA131,72202,63526%42%
CactusVPN502,39504,753100%100%
VyprVPN313,77177,75462%37%
IPVanish288,1295,46657%20%
GOOSE VPN503,89505,404100%100%
TunnelBear371,34200,61474%42%

Snelheidsresultaten Amerikaanse VPN-servers

Hieronder zie je in de grafiek en tabel het overzicht van onze speedtests met Amerikaanse servers. Surfshark steekt er duidelijk bovenuit, maar ook NordVPN en ExpressVPN laten prima scores zien. De middenmoot met providers die rond de 100 Mbps zitten is ook prima bruikbaar voor de meeste doeleinden.

Grafiek Speedtest VPN Amerikaanse Servers top 10

Verbinding/ProviderDownloadsnelheid (Mbps)Uploadsnelheid (Mbps)Ping% Downloadsnelheid% Uploadsnelheid
Eigen verbinding503.51482,113100%100%
ExpressVPN139,6826,9711428%6%
CyberGhost122,0717,307824%4%
NordVPN146,6427,247829%6%
Surfshark372,4619,027874%4%
PIA79,1271,988416%15%
CactusVPN60,489,239912%2%
VyprVPN103,4212,318421%3%
IPVanish121,1917,88224%4%
GOOSE VPN94,059,967819%2%
TunnelBear26,706,18975%1%

De snelste VPN’s van dit moment

Om onze top 3 snelste VPN-providers voor zowel Nederland als de Verenigde Staten te bepalen, hebben we voornamelijk gekeken naar de beste downloadsnelheid. Voor de meeste VPN-gebruikers zal dit namelijk belangrijker zijn dan de uploadsnelheid.

Welke VPN het best bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke wensen. Zo is het bijvoorbeeld handig om een VPN met snelle Amerikaanse servers te kiezen als je in Nederland toegang wilt krijgen tot het Amerikaanse aanbod van Netflix.

Top 3 snelste VPN’s voor Nederland

Zoals gezegd: geen enkele verbinding die wij hebben getest met een Nederlandse server was echt traag. In principe zit je qua snelheid dus goed bij alle geteste providers. Zelfs TunnelBear is, als gratis VPN, erg snel. Wel steken drie providers er met kop en schouders bovenuit, namelijk de volgende:

VPN top 3 NL server

Nummer 1: GOOSE VPN

Met GOOSE VPN halen we extreem goede snelheden vanuit Nederland, maar wat minder goede snelheden in het buitenland. Het verbaast ons niet heel erg dat deze VPN-aanbieder de nummer 1 is als het aankomt op de downloadsnelheid op Nederlandse servers. Het is immers een Nederlands bedrijf. Complimenten!

GOOSE VPN
Actie:
Nederlandse VPN tegen een scherpe prijs
Vanaf
€1.80
7.8
 • Nederlandstalige software, apps en klantondersteuning
 • Heel makkelijk te bedienen op alle devices
 • Klantenservice reageert snel
Bezoek GOOSE VPN

Nummer 2: CactusVPN

Bij onze vorige snelheidsmeting kwam CactusVPN als tweede uit de bus, en nu was dat opnieuw het geval. CactusVPN viel in onze review op door goede klantenservice en simpele software. Wederom scoort deze VPN-provider met zijn Nederlandse servers dus hoog op snelheid.

CactusVPN
Vanaf
€2.77
7.5
 • Zeer snelle VPN
 • Simpele interface
 • Torrents toegestaan
Bezoek CactusVPN

Nummer 3: CyberGhost

CyberGhost heeft in onze tests een mooie derde plaats weten te bemachtigen. CyberGhost is altijd een VPN geweest die zich vooral richt op gebruiksgemak. Soms gaat dit ten koste van snelheid, maar we zijn aangenaam verrast dat CyberGhost vanuit Nederland dergelijke prima snelheden haalt. Het is dan ook een fantastische keuze voor beginnende gebruikers.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €1.99 per maand!
Vanaf
€1.99
8.8
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Top 3 snelste VPN’s voor de Verenigde Staten

Terwijl de snelheden voor Nederlandse servers bij alle providers tenminste redelijk te noemen waren, zijn de verschillen bij de Amerikaanse servers veel groter. Het is opvallend dat de Amerikaanse servers van CactusVPN, GOOSE VPN en CyberGhost alle drie duidelijk langzamer zijn dan de Nederlandse server. Verder is het niet geheel onverwacht dat de gratis aanbieder TunnelBear de laatste plek bezet. De top 3 ziet er als volgt uit:

VPN Speedtest Top 3 Amerikaanse Servers Podium

Nummer 1: Surfshark

Surfshark deed voor Nederland mee in de subtop, maar vooral de verbinding met de Amerikaanse server is supersnel. Als je dus op zoek bent naar een allround razendsnelle VPN, dan zit je met Surfshark altijd goed. De downloadsnelheid die overblijft als je verbindt met een server in Amerika is bijna net zo hoog als die in Nederland. Dit is uitzonderlijk.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.29 per maand
Vanaf
€2.29
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Nummer 2: NordVPN

Hoewel NordVPN in Nederland de op één na laagste plek haalde, was die snelheid nog steeds aardig. Bovendien zorgen de consistente servers ervoor dat de Amerikaanse servers van NordVPN juist erg snel zijn in vergelijking met andere providers. Dit, gecombineerd met de prima veiligheid van deze provider, maakt NordVPN een fantastische optie voor iedereen die Amerikaanse sites wil unblocken.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.89 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.89
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Nummer 3: ExpressVPN

ExpressVPN is een allround goede keuze, niet alleen door een prima snelheid, maar ook door hun strikte “no log”-beleid, gebruiksgemak en uitstekende veiligheidsomstandigheden. Deze optie komt dan ook als beste uit onze algemene test voor de beste VPN.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.33
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

Conclusie

Surfshark is de snelste VPN-provider als je de Nederlandse en Amerikaanse server allebei meeneemt. Daarnaast scoren CactusVPN, NordVPN, ExpressVPN en GOOSE VPN ook goed op snelheid. Toch blijven snelheidstesten een momentopname.

Vaak zie je dat de snelheid van een VPN-server nogal wat fluctueert. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Zo kan een bepaalde server op het moment van testen bijvoorbeeld net drukker zijn dan normaal. Wij waren ook niet in staat voor iedere aanbieder precies hetzelfde protocol te kiezen, omdat niet elke provider dezelfde protocollen hanteert. Dit geeft mogelijk dus een vertekend beeld.

Wees je er ook van bewust dat het niveau van encryptie tussen de providers verschilt. NordVPN staat bekend om zijn zware encryptie en veiligheid, maar scoorde toch redelijk goed. Deze beveiliging zorgt echter toch soms voor een tragere verbinding. Dit is een afweging die je zelf moet maken; wat vind je belangrijk bij een VPN? Als snelheid erg belangrijk voor je is, dan is bovenstaand overzicht erg waardevol, maar verlies ook de andere factoren niet uit het oog.

Bovendien hebben wij niet alle beschikbare VPN-diensten in onze tests mee kunnen nemen. We kozen vooral voor grote bekende aanbieders op de Nederlandse markt. Andere, minder bekende providers, zoals CactusVPN, hebben we getest omdat deze in onze eerdere test erg hoog scoorden.

Kortom, laat je bij de keuze van een VPN niet alleen leiden door de snelheid. Voor veel mensen is de snelheid uiteraard een belangrijke factor, maar er zijn ook andere aspecten die de moeite waard zijn. We raden je in ieder geval aan ook ons algemene overzicht van de beste VPN-services te bekijken. Zo kom jij uiteindelijk tot een gefundeerde keuze en vind je de VPN die het beste bij jou past.

Snelste VPN - Veelgestelde vragen

Heb je een snel antwoord op je vraag nodig? Klik dan hieronder op één van de veelgestelde vragen. Wie weet is je probleem in no time opgelost!

GooseVPN is de allersnelste VPN-providers voor Nederlandse servers. De snelheden die deze provider behaalt komen overeen met de snelheid van onze verbinding zonder VPN, wat een erg goede prestatie is. Het moet overigens gezegd worden dat we nog meer aanbieders tegenkwamen die fantastische resultaten boekten.

De allersnelste VPN-server voor Amerikaanse servers is Surfshark, die hier met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Surfshark is bovendien een prima allround VPN-provider, en dus altijd een uitstekende keuze. De snelheden zijn erg hoog op zowel Nederlandse als Amerikaanse servers.

De snelste allround VPN is SurfShark, aangezien deze provider zowel in Nederland als in de VS hoge snelheden behaalt op VPN-servers. Dit betekent dat zowel het streamen van content via een buitenlandse server (bijvoorbeeld voor het kijken van de Amerikaanse versie van Netflix) goed zal lukken met Surfshark.

Aangezien het dataverkeer van je internetverbinding een korte afstand moet afleggen als je zelf in Nederland bent en een server in Nederland kiest, zal de vertraging op je verbinding erg meevallen of zelfs niet merkbaar zijn.

Als het internetverkeer echter via bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt geleid, duurt het simpelweg langer om de bestemming te bereiken. Het is daarom aan te raden om alleen servers op locaties in het (verre) buitenland te gebruiken als dit voordelen oplevert, zoals toegang krijgen tot de Amerikaanse Netflix-bibliotheek.

Een snelle VPN is vooral handig voor gaming, streaming of grote bestanden downloaden. Anoniem internetten wordt bij die activiteiten nogal ergerlijk als alles met enorme vertraging verloopt. Wij raden echter sterk aan om ook te letten op een goed privacybeleid, veel serverlocaties, geen exorbitant hoge kosten en gebruiksgemak. Voor de beste allround-VPN’s, zie ons overzicht van de top 5 beste VPN’s.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
3
Reacties
Plaats een reactie
 1. Hebben jullie een apart lijntje naar VPNservers? Of openen ze de kraan voor jullie? Ik heb ook 600Mbps van Ziggo hier.

  Ookza Speedtest-enkele -Mbps
  ExpressVPN:
  – Den Haag – 92,7 – 37,8
  – Rotterdam – 88,3 – 37,8
  – Amsterdam – 88,8 – 17,4
  – Amsterdam2 – 92,2 – 37,8
  – Zonder VPN – Den Haag – 591 – 40,4

  Analiti Speedtest Mbps
  – Zonder VPN – Den Haag – 604 – 35
  – Amsterdam2 – 109- 37
  – Amsterdam – 107 – 33
  – Rotterdam – 106 – 38
  – Den Haag – 107 – 38
  Gedaan op Nvidia Shield TV.

  • Wij hebben onze speedtests gedaan middels speedtest.net (Ookla). Dit hebben wij gedaan met reguliere particuliere abonnementen van VPN-providers (dus zonder hun medeweten). Verschillen kunnen altijd ontstaan op basis van verschillende factoren (tijdstip meting, bezetting server, applicaties of apparaten die invloed hebben op je verbindingssnelheid, VPN-protocollen), dus het is altijd goed om zelf de snelheid te meten. Dit zijn enkel onze metingen.

  • Hoe kan dat nu? 600 mbps hebben bij uwe provider en dan via een vpn maar 100 mbps behalen? Dat is rampzalig als je bv een film ofzo zou downloaden. Of begrijp ik u verkeerd dan?
   Als je 600 mbps hebt zou je ook met een vpn minstens 400mbps moeten kunnen behalen.

Een reactie plaatsen