Cloud & back-ups

Cloud & back-ups

Hoe werk je verantwoord en veilig in de cloud? Welke clouddiensten kun je jouw gevoelige data toevertrouwen? En hoe werkt het opslaan van bestanden in de cloud precies? In dit dossier lees je alles over de cloud en back-ups. Ook laten we zien waarom het belangrijk is back-ups te maken van je bestanden en hoe je dit precies aanpakt.

Wat is de cloud?

De cloud is een populair begrip. Alles moet opgeslagen worden of is te vinden in de cloud. Maar wat is de cloud eigenlijk? 'Cloud' is Engels voor wolk. Het voelt dus een beetje als een abstracte plek in de lucht die niet echt aan te raken is. Dit is niet helemaal waar. De cloud is niks meer dan een opslagserver die bereikbaar is via het internet. Als je bestanden in de cloud zet, zet je deze dus op de server van een bedrijf.

Dit brengt enkele risico’s met zich mee. Als jij namelijk overal bij deze bestanden kunt, zouden andere mensen dat ook kunnen. Voor zowel privé als zakelijk gebruik is het daarom van belang dat je bestanden in de cloud goed beveiligd zijn.

Clouddiensten getest: werken en opslaan in de cloud

Door mensen in de cloud te laten werken, is het niet meer nodig om op een specifieke plek te zijn om te kunnen werken. Thuiswerken wordt zo dus veel gemakkelijker. Sommige bedrijven zijn sceptisch over de veiligheid van de cloud in het algemeen. Zijn hun bestanden wel veilig op andermans servers?

Dit is een begrijpelijke zorg, maar ook één die vrij gemakkelijk weggenomen kan worden. Er zijn namelijk verschillende gespecialiseerde bedrijven die uiterst veilige clouddiensten aanbieden, speciaal voor andere bedrijven. Wij testten verschillende cloudproviders voor je uit. In deze artikelen vind je onze bevindingen en geven we tips om jouw gebruik van de cloud zo veilig mogelijk te maken.

Back-ups maken

De cloud is ook handig voor het maken van back-ups. Als je computer of telefoon kapotgaat, dan heb je deze back-up altijd achter de hand. Mocht je geen bestanden willen opslaan in de cloud, dan kun je er ook altijd voor kiezen om back-ups te maken op een andere computer of harde schijf.

Hoe je precies een back-up maakt van je foto's en bestanden, lees je in deze artikelen hieronder.