Cloud & backups

Cloud & backups

In dit dossier lees je alles over hoe je verantwoord en veilig kan werken in de cloud. Welke clouddiensten kan je jouw gevoelige data toevertrouwen? En hoe werkt dat precies, werken in de cloud? Daarnaast lees je waarom het belangrijk is backups te maken van je bestanden en hoe je dit precies aanpakt.


Wat is de cloud precies?

De cloud is een populair begrip tegenwoordig. Alles moet opgeslagen worden of is te vinden in de cloud. Maar wat is de cloud eigenlijk? De cloud is niks meer dan een opslagserver die bereikbaar is via het internet. Als je bestanden in de cloud zet, zet je deze dus op de server van een bedrijf. Dit bedrijf geeft je vervolgens toegang tot je bestanden via een website of app.

Dit brengt enkele risico’s met zich mee. Voor zowel zakelijk al privé gebruik is het van belang dat je bestanden in de Cloud goed beveiligd zijn. Anders krijg je dat foto’s en bestanden lekken en in verkeerde handen terechtkomen zoals in 2014 is gebeurd met de cyberaanval op de iCloud. Hierbij werden onder andere privé-foto’s van beroemdheden gestolen.

Werken en opslaan in de cloud

Met de opkomst van het nieuwe werken is ook de populariteit van de cloud toegenomen. Door mensen in de cloud te laten werken en bestanden daarin op te laten slaan is het niet meer nodig om op een specifieke plek te zijn om te kunnen werken. Sommige bedrijven zijn echter sceptisch over de veiligheid van cloud servers. Zijn hun bestanden wel veilig op andermans servers? Bedrijven hoeven zich hier tegenwoordig gelukkig geen zorgen meer om te maken. Er zijn veel gespecialiseerde B2B bedrijven die zeer veilige cloud-diensten aanbieden. Je krijgt dan een server, met dedicated support en een mate van veiligheid die gecertificeerd is.

Backups maken

Mocht je geen bestanden willen opslaan in de cloud kun je natuurlijk ook altijd backups maken op je computer of harde schijf. Het is sowieso goed om eens per maand een backup te maken van je meest belangrijke bestanden. Dit kan handmatig, of je kunt hier een backup-programma voor gebruiken. Beide opties hebben voor- en nadelen. Ook deze komen aan bod in dit cloud & backups dossier.