Cloud & back-ups

Cloud & back-ups

In dit dossier lees je alles over de cloud en back-ups. Hoe werk je verantwoord en veilig in de cloud? Welke clouddiensten kun je jouw gevoelige data toevertrouwen? En hoe werkt dat precies, wanneer je je bestanden opslaat in de cloud? Ook laten we zien waarom het belangrijk is back-ups te maken van je bestanden en hoe je dit precies aanpakt.

Wat is de cloud?

De cloud is een populair begrip. Alles moet opgeslagen worden of is te vinden in de cloud. Maar wat is de cloud eigenlijk? "Cloud" is Engels voor wolk. Het voelt dus een beetje als een abstracte plek in de lucht die niet echt aan te raken is. Dit is niet helemaal waar. De cloud is niks meer dan een opslagserver die bereikbaar is via het internet. Als je bestanden in de cloud zet, zet je deze dus op de server van een bedrijf. Dit bedrijf geeft je vervolgens toegang tot je bestanden via een website of app. Zo kun je, ook als je niet op je eigen computer zit, toegang krijgen tot al je bestanden op de cloud. Dit brengt enkele risico’s met zich mee. Als jij namelijk overal bij deze bestanden kan, zouden andere mensen dat ook kunnen. Voor zowel zakelijk al privé gebruik is het daarom van belang dat je bestanden in de cloud goed beveiligd zijn. Als dat niet zo is, loop je het risico dat jouw foto’s en persoonlijke bestanden in de verkeerde handen terechtkomen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2014 met de cyberaanval op de iCloud. Hierbij werden onder andere privé-foto’s van beroemdheden gestolen en openbaar gemaakt.

Werken en opslaan in de cloud

Door mensen in de cloud te laten werken, is het niet meer nodig om op een specifieke plek te zijn om te kunnen werken. Thuiswerken wordt zo dus veel gemakkelijker. Dit betekent echter niet dat je zelf geen maatregelen moet nemen: werken op de cloud maakt het belang van veilig browsen alleen maar groter. Zo is een sterk en uniek wachtwoord voor het gebruik van de cloud één van de allerbelangrijkste dingen. Sommige bedrijven zijn sceptisch over de veiligheid van de cloud in het algemeen. Zijn hun bestanden wel veilig op andermans servers? Dit is een begrijpelijke zorg, maar ook één die vrij gemakkelijk weggenomen kan worden. Er zijn namelijk veel gespecialiseerde bedrijven die uiterst veilige clouddiensten aanbieden, speciaal voor andere bedrijven. Je krijgt dan een eigen server die ontzettend goed beveiligd is.

Back-ups maken

Mocht je geen bestanden willen opslaan in de cloud, dan kun je er ook altijd voor kiezen om back-ups te maken op je computer of harde schijf. Dit betekent dat je een extra kopie hebt van je bestanden. Mocht je computer kapot gaan, dan heb je deze back-up altijd achter de hand. Het is sowieso goed om eens per maand een back-up te maken van je belangrijkste bestanden. Dit kan handmatig of met een back-up-programma. Beide opties hebben voor- en nadelen. Back-ups zijn niet alleen belangrijk voor de bestanden op je computer. Al je andere apparaten kunnen vaak ook een back-up gebruiken. Je smartphone staat waarschijnlijk vol met belangrijke informatie die je niet graag kwijt zou raken. Een back-up van WhatsApp kan ervoor zorgen dat je altijd toegang hebt tot je belangrijkste gesprekken, ook als je smartphone kapot gaat. Ditzelfde geldt voor allerlei soorten programma's en apparaten.