WhatsApp restricties op reis. Hoe krijg je toegang tot WhatsApp?

Telefoon WhatsApp met Kruis Erdoorheen Wereldkaart
Klik hier voor de samenvatting van het artikel
WhatsApp geblokkeerd in het buitenland: een korte samenvatting

In een aantal landen wordt WhatsApp geblokkeerd en is het niet vrij toegankelijk. Het kan erg vervelend zijn als WhatsApp niet werkt tijdens je verblijf in het buitenland. Om toch toegang te krijgen tot WhatsApp, neem je de volgende stappen:

 1. Sluit een online-abonnement af bij een goede VPN-provider.
 2. Download de VPN-software op je smartphone, tablet, desktop of laptop.
 3. Maak verbinding met een VPN-server in een land waar WhatsApp niet wordt geblokkeerd, bijvoorbeeld Nederland.
 4. Je hebt nu toegang tot WhatsApp, omdat je dataverkeer wordt omgeleid via een land waar WhatsApp vrij toegankelijk is.

Wil jij ook een VPN gebruiken? Dan raden wij ExpressVPN aan. Deze VPN staat garant voor  hoge kwaliteit, perfecte verbindingssnelheden en is geschikt voor alle devices (Android, iPhone, iPad en Windows). Daarnaast is ExpressVPN zeer gebruiksvriendelijk.

Meer informatie over het omzeilen van WhatsApp blokkades lees je hieronder.

WhatsApp geblokkeerd op reis? Dit is een bekend fenomeen. In bepaalde landen, onder meer in China, Turkije en enkele Arabische landen, worden diensten als WhatsApp ingeperkt door de autoriteiten. Met name de voice call en video call functionaliteiten worden vaak geblokkeerd. Net als bij Skype, valt dit namelijk onder VoIP (Voice over IP). Wil je tijdens je vakantie of verblijf in het buitenland toch gebruik maken van WhatsApp? De oplossing is simpel! In dit artikel lees je hoe je WhatsApp-blokkades kunt omzeilen.

Waarom wordt WhatsApp geblokkeerd?

In sommige landen wordt Whatsapp geblokkeerd door telecom- en internetproviders, omdat ze inkomsten mis denken te lopen als mensen goedkoop via internet kunnen bellen. In plaats daarvan proberen ze mensen te bewegen met het telefoonnetwerk te bellen, wat vele malen duurder is (en resulteert in meer winst voor de aanbieders). Vaak heeft de staat een financieel belang in deze telecombedrijven en internetaanbieders. Hierdoor blijft het systeem in stand.

Een tweede reden voor het blokkeren van diensten als WhatsApp is overheidscensuur. verblijf je in China, Turkije of een ander land met overheidscensuur, dan kan WhatsApp dus geblokkeerd zijn. In 2016 heeft de Turkse overheid een aantal online diensten zoals Facebook, Youtube en WhatsApp geblokkeerd. Wat de exacte reden was voor de blokkade is niet helemaal duidelijk, mogelijk had het iets te maken met de arrestatie van een aantal leiders van de pro-Koerdische democratische partij HDP.  Het komt regelmatig voor dat sociale netwerken worden geblokkeerd in Turkije.

In Brazilië is in 2014 een grondwet aangenomen die netneutraliteit ondersteunt. Dat houdt in dat providers gelijke toegang moeten geven aan alle gebruikers zonder dat bepaalde onderdelen vertraagd of geblokkeerd worden. In 2015 en 2016 heeft de regering WhatsApp echter twee keer geblokkeerd. Dit kwam omdat de overheid een geschil had met WhatsApp’s eigenaar Facebook over het overhandigen van gegevens om cybercriminaliteit te onderzoeken. De Braziliaanse overheid heeft sindsdien meer wetten aangenomen die cybercriminaliteit bestrijden. Deze wetten beperken ook de internetvrijheid van veel Brazilianen.

Saoedi-Arabië verbood vóór 2017 telefoongesprekken met WhatsApp, Skype en andere VoIP-diensten (Voice over Internet Protocol). Dit maakte het voor Saudische inwoners lastig om met de buitenwereld te communiceren. Het doel was om de informatiestroom en ideeën van buitenaf te beperken. Het verbod werd in 2017 opgeheven om het bedrijfsleven en de economische groei te bevorderen.  Het idee dat diensten als WhatsApp en Skype moeten worden beperkt om zich te verdedigen tegen negatieve invloeden van buitenaf wordt door China gedeeld.

Hoe krijg je WhatsApp werkend in het buitenland?

WhatsApp messenger logo

Als je toegang wil tot WhatsApp als je reist, en WhatsApp blijkt niet te werken, dan is daar een oplossing voor. Met een VPN-verbinding kan je je internetverbinding laten lopen via een ander land. Vanuit het buitenland maak je bijvoorbeeld verbinding met een VPN-server in Nederland. Al jouw internetverkeer wordt nu via Nederland omgeleid, inclusief WhatsApp. Omdat WhatsApp in Nederland niet geblokkeerd is, wordt jouw WhatsApp blokkade opgeheven. Ook als je dus in een land zit waar WhatsApp eigenlijk niet toegankelijk is.

Een VPN leidt dus je verbinding om via een externe server. Daarnaast beveiligt een VPN al je dataverkeer en geeft je complete anonimiteit in de vorm van een nieuw IP-adres. Niemand kan op deze manier zien wat jij doet op het internet, of jouw data onderscheppen. Een VPN geeft je dus toegang tot WhatsApp in het buitenland, maar heeft nog meer voordelen. Een VPN is ideaal om veilig op openbare wifi-netwerken te surfen bijvoorbeeld. Of om naar de Amerikaanse versie van Netflix te kijken. Ook kan je toegang te krijgen tot Youtube-content wereldwijd. Lees hier meer over de voordelen en mogelijkheden om je IP-adres te verbergen met een VPN.

Drie goede VPN’s voor WhatsApp op reis

Veel VPN-diensten zijn geschikt om toegang tot Whatsapp op reis te bewerkstelligen. We zullen drie aanbieders voorstellen die in onze ogen excellent zijn, maar er zijn nog veel meer goede VPN-providers. Enkele van de beste VPN’s voor WhatsApp:

Oplossing 1.  WhatsApp werkend met ExpressVPN

ExpressVPN is perfect om WhatsApp werkend te krijgen, waar ook ter wereld. ExpressVPN is erg geschikt voor anoniem surfen, downloaden en streamen. De VPN-provider staat bekend om de hoge kwaliteit, perfecte verbindingssnelheden en gebruiksgemak.  ExpressVPN is ook zeer veilig en werkt op vrijwel alle besturingssystemen en devices (iPhone, Android, Windows etc.).

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Drie maanden cadeau bij een jaarabonnement
Vanaf
€5.76
9.5
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

Oplossing 2. WhatsApp werkend met NordVPN

NordVPN biedt een mooi totaalpakket aan. Veel servers over de hele wereld en zeer zware encryptie. Als anonimiteit en bescherming van je data van groot belang zijn, dan is NordVPN de perfecte keuze.  NordVPN is een van de populairste VPN’s ter wereld, en geschikt voor elk besturingssysteem.

NordVPN
Actie:
Tijdelijk €2.80 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.80
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Oplossing 3. WhatsApp werkend met Surfshark

Surfshark is een van de beste en goedkoopste VPN-providers. Surfshark staat ook bekend om het gebruikersgemak.  Voor het gebruik van WhatsApp op vakantie of op reis is Surfshark een goede optie.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2,14 per maand
Vanaf
€2.14
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

In welke landen wordt WhatsApp geblokkeerd?

China heeft WhatsApp de afgelopen jaren grotendeels verboden. Sinds september 2017 heeft de regering WhatsApp volledig geblokkeerd.

Hoewel het verbod op WhatsApp in China bekend is, beperken ook andere landen de app. In landen waar WhatsApp wordt geblokkeerd, zie je vaak ook dat social media zoals Facebook wordt geblokkeerd.
We hebben hieronder een lijst opgesteld met landen waar WhatsApp deels of geheel is geblokkeerd.

 • China
 • Cuba
 • Iran
 • Noord-Korea
 • Syrië
 • Verenigde Arabische Emiraten

Belangrijk: sommige sites van VPN-aanbieders worden in China geblokkeerd. Dit houdt in dat je vanuit China de VPN niet kunt downloaden en installeren. Zorg er dus altijd voor dat je de VPN installeert vóór je naar China gaat. Het kan namelijk lastig worden als je vanuit China een VPN-abonnement wil afsluiten.

Conclusie

Met een VPN-verbinding ben je in staat om probleemloos WhatsApp-blokkades in het buitenland te omzeilen. Een VPN werkt heel eenvoudig, en je merkt er tijdens het surfen of WhatsAppen niets van dat je een VPN gebruikt. Behalve dan dat je nu wél toegang hebt tot bepaalde diensten! Het VPN-programma draait op de achtergrond en jij kan in alle vrijheid WhatsAppen op reis. Dus als WhatsApp voice call en WhatsApp video call niet werken in het buitenland, weet je nu de oplossing!

WhatsApp blokkade omzeilen: veelgestelde vragen

Wil jij snel meer informatie over het gebruik van WhatsApp in het buitenland en het omzeilen van blokkades? Wij helpen je graag. Klik op onderstaande vragen en het antwoord verschijnt in beeld.

In sommige landen wordt het gebruik van diensten als Whatsapp belemmerd door internetaanbieders. Zij zijn bang dat ze inkomsten mis lopen als mensen goedkoop via internet kunnen bellen. Door WhatsApp te blokkeren proberen ze mensen te stimuleren om via het telefoonnetwerk te bellen. Dit is veel duurder en resulteert in meer winst voor de aanbieders. Een andere reden voor het blokkeren van WhatsApp is overheidscensuur.

Door gebruik te maken van een VPN-verbinding kan je je internetverbinding via een ander land laten lopen. Je maakt bijvoorbeeld verbinding met een VPN-server in Nederland. Al jouw internetverkeer wordt nu via Nederland omgeleid, inclusief WhatsApp. Omdat Facebook in Nederland niet geblokkeerd is, wordt de WhatsApp-blokkade opgegeven.

Een aantal landen waar WhatsApp wordt geblokkeerd, voor zover bekend:

 • China
 • Cuba
 • Iran
 • Noord-Korea
 • Syrië
 • Verenigde Arabische Emiraten

We raden ExpressVPN aan. Dit is een ontzettend goede en snelle VPN. Wil je liever een goedkope VPN om WhatsApp te kunnen gebruiken in het buitenland? Dan raden wij Surfshark aan.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
2
Reacties
Plaats een reactie
 1. Ik geraak niet op Whatsapp

  • Heb je wellicht wat meer informatie voor ons? Dan kunnen we kijken of we je hiermee kunnen helpen. Als het gaat om geografische blokkades dan zou een VPN uitkomst kunnen bieden.

Een reactie plaatsen