WhatsApp restricties op reis. Hoe krijg je toegang tot WhatsApp?

Telefoon WhatsApp met Kruis Erdoorheen Wereldkaart
Klik hier voor de samenvatting van het artikel
WhatsApp geblokkeerd in het buitenland: een korte samenvatting

In een aantal landen wordt WhatsApp geblokkeerd en is het niet vrij toegankelijk. Het kan erg vervelend zijn als WhatsApp niet werkt tijdens je verblijf in het buitenland. Om toch toegang te krijgen tot WhatsApp, neem je de volgende stappen:

 1. Sluit een online-abonnement af bij een goede VPN-provider.
 2. Download de VPN-software op je smartphone, tablet, desktop of laptop.
 3. Maak verbinding met een VPN-server in een land waar WhatsApp niet wordt geblokkeerd, bijvoorbeeld Nederland.
 4. Je hebt nu toegang tot WhatsApp, omdat je dataverkeer wordt omgeleid via een land waar WhatsApp vrij toegankelijk is.

Wil jij ook een VPN gebruiken? Dan raden wij ExpressVPN aan. Deze VPN staat garant voor  hoge kwaliteit, perfecte verbindingssnelheden en is geschikt voor alle devices (Android, iPhone, iPad en Windows). Daarnaast is ExpressVPN zeer gebruiksvriendelijk.

Meer informatie over het omzeilen van WhatsApp blokkades lees je hieronder.

WhatsApp geblokkeerd op reis? Dit is een bekend fenomeen. In bepaalde landen, zoals China, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, worden diensten als WhatsApp ingeperkt door de autoriteiten. Ze blokkeren met name de voice call en video call functionaliteiten. Net als bij Skype, valt dit namelijk onder VoIP (Voice over IP).

Wil je tijdens je vakantie of verblijf in het buitenland toch gebruik maken van WhatsApp? De oplossing is simpel! In dit artikel lees je hoe je WhatsApp-blokkades kunt omzeilen.

Waarom wordt WhatsApp geblokkeerd?

Laptop met een oog met een kruis daar doorheen om censuur te symboliserenIn sommige landen blokkeren de telecom- en internetproviders WhatsApp. Zij denken namelijk inkomsten mis te lopen als mensen goedkoop via internet kunnen bellen in plaats van via het telefoonnetwerk. Door WhatsApp te blokkeren, hopen de providers dat mensen het normale, duurdere, telefoonnetwerk gebruiken. Zij zullen hier immers meer aan verdienen. Aangezien de staat in veel van deze landen financieel belang heeft in de telecombedrijven, blijft dit systeem in stand.

Een tweede reden voor het blokkeren van diensten als WhatsApp is overheidscensuur. Zo blokkeerde de Turkse overheid in 2016 bijvoorbeeld een aantal online diensten zoals Youtube en WhatsApp. Wat de exacte reden was voor de blokkade is niet helemaal duidelijk, mogelijk had het iets te maken met de arrestatie van een aantal leiders van de pro-Koerdische democratische partij HDP. Het komt regelmatig voor dat sociale netwerken worden geblokkeerd in Turkije.

Andere landen met een geschiedenis van WhatsApp blokkades

In 2015 en 2016 heeft de Braziliaanse regering WhatsApp twee keer geblokkeerd. Dit kwam omdat de overheid een geschil had met WhatsApp’s eigenaar Facebook over het overhandigen van gegevens om cybercriminaliteit te onderzoeken. In 2014 heeft Brazilië echter een grondwet aangenomen die netneutraliteit ondersteunt. Dat houdt in dat internetproviders gelijke toegang moeten geven aan alle gebruikers zonder dat bepaalde onderdelen vertraagd of geblokkeerd worden.

De Braziliaanse overheid heeft sindsdien meer wetten aangenomen die cybercriminaliteit bestrijden. Deze wetten beperken ook de internetvrijheid van veel Brazilianen.

Saoedi-Arabië verbood vóór 2017 telefoongesprekken met WhatsApp, Skype en andere VoIP-diensten (Voice over Internet Protocol). Dit maakte het voor Saudische inwoners lastig om met de buitenwereld te communiceren. Het doel was om de informatiestroom en ideeën van buitenaf te beperken. Het verbod werd in 2017 opgeheven om het bedrijfsleven en de economische groei te bevorderen. In 2019 blokkeerde de overheid WhatsApp’s VoIP-diensten echter opnieuw.

In welke landen wordt WhatsApp geblokkeerd?

China heeft WhatsApp de afgelopen jaren grotendeels verboden. Sinds september 2017 heeft de regering WhatsApp volledig geblokkeerd.

Hoewel het verbod op WhatsApp in China bekend is, beperken ook andere landen de app. Landen die WhatsApp blokkeren, blokkeren vaak ook andere social media, zoals Facebook.

We hebben hieronder een lijst opgesteld met landen waar WhatsApp, voor zover bekend, deels of geheel ontoegankelijk is.

Hoe krijg je WhatsApp werkend in het buitenland?

WhatsApp messenger logo

Als je op reis bent en WhatsApp blijkt niet te werken, dan is daar een oplossing voor. Met een VPN-verbinding laat je namelijk je internetverbinding lopen via een ander land. Ben je op vakantie in Egypte bijvoorbeeld, dan maak je simpelweg verbinding met een VPN-server in Nederland. Al jouw internetverkeer wordt nu via Nederland omgeleid, inclusief WhatsApp.

Omdat WhatsApp in Nederland niet geblokkeerd is, wordt jouw WhatsApp-blokkade opgeheven. Dit geldt ook als je in een land zit waar WhatsApp eigenlijk niet toegankelijk is.

Een VPN leidt dus je internetverbinding om via een externe server. Daarnaast beveiligt een VPN al je dataverkeer en geeft je complete anonimiteit in de vorm van een nieuw IP-adres. Niemand kan op deze manier zien wat jij doet op het internet. Ook kunnen bijvoorbeeld overheden jouw data niet onderscheppen.

Een VPN geeft je dus toegang tot deze populaire chat-app in het buitenland, maar heeft nog meer voordelen. Een VPN is ideaal om veilig op openbare wifi-netwerken te surfen bijvoorbeeld. Of om naar de Amerikaanse versie van Netflix te kijken. Ook bekijk je gemakkelijk de wereldwijde Youtube-content.

Belangrijk: sommige sites van VPN-aanbieders worden in China geblokkeerd. Dit houdt in dat je vanuit China de VPN niet kunt downloaden en installeren. Zorg er dus altijd voor dat je de VPN installeert vóór je naar China gaat. Het abonnement op locatie pas afsluiten kan immers erg lastig worden.

Drie goede VPN’s voor WhatsApp op reis

Veel VPN-diensten zijn geschikt om toegang tot Whatsapp op reis te bewerkstelligen. We zullen drie aanbieders voorstellen die in onze ogen excellent zijn, maar er zijn nog veel meer goede VPN-providers. Enkele van de beste VPN’s voor WhatsApp:

Oplossing 1. WhatsApp werkend met ExpressVPN

ExpressVPN is perfect om WhatsApp werkend te krijgen, waar ook ter wereld. ExpressVPN is erg geschikt voor anoniem surfen, downloaden en streamen. De VPN-provider staat bekend om de hoge kwaliteit, perfecte verbindingssnelheden en gebruiksgemak. ExpressVPN is ook zeer veilig en werkt op vrijwel alle besturingssystemen en devices (iPhone, Android, Windows etc.).

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.59
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

Oplossing 2. WhatsApp werkend met NordVPN

NordVPN biedt een mooi totaalpakket aan. Veel servers over de hele wereld en zeer zware encryptie. Als anonimiteit en bescherming van je data van groot belang zijn, dan is NordVPN de perfecte keuze. NordVPN is een van de populairste VPN’s ter wereld, en geschikt voor elk besturingssysteem.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Oplossing 3. WhatsApp werkend met Surfshark

Surfshark is een van de beste en goedkoopste VPN-services. Surfshark staat ook bekend om het gebruikersgemak. Voor het gebruik van WhatsApp op vakantie of op reis is Surfshark dus een goede optie.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.30 per maand
Vanaf
€2.30
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Conclusie: hoe je verbinding maakt met de populaire chat-app in het buitenland

Met een VPN-verbinding ben je in staat om probleemloos WhatsApp-blokkades in het buitenland te omzeilen. Een VPN werkt heel eenvoudig, en je merkt er tijdens het surfen of WhatsAppen niets van dat je een VPN gebruikt. Behalve dan dat je nu wél toegang hebt tot bepaalde diensten! Het VPN-programma draait op de achtergrond en jij kan in alle vrijheid WhatsAppen op reis. Als WhatsApp voice call en WhatsApp video call niet werken in het buitenland, weet je nu dus de oplossing!

WhatsApp blokkade omzeilen: veelgestelde vragen

Wil jij snel meer informatie over het gebruik van WhatsApp in het buitenland en het omzeilen van blokkades? Wij helpen je graag. Klik op onderstaande vragen en het antwoord verschijnt in beeld. Staat jouw vraag er niet bij, stel hem dan in de reacties.

In sommige landen wordt het gebruik van diensten als Whatsapp belemmerd door internetaanbieders. Zij zijn bang dat ze inkomsten mis lopen als mensen goedkoop via internet kunnen bellen. Door WhatsApp te blokkeren proberen ze mensen te stimuleren om via het telefoonnetwerk te bellen. Dit is veel duurder en resulteert in meer winst voor de aanbieders. Een andere reden voor het blokkeren van WhatsApp is overheidscensuur.

Gelukkig is er een manier om deze Whatsapp blokkade te omzeilen.

Je omzeilt een WhatsApp blokkade door gebruik te maken van een VPN-verbinding. Je laat je internetverbinding hierdoor via een ander land lopen. Als je verbinding maakt met een VPN-server in Nederland, gaat al jouw internetverkeer via Nederland, inclusief WhatsApp. Omdat Facebook in Nederland niet geblokkeerd is, wordt de WhatsApp-blokkade opgegeven.

Voor zover bekend, wordt WhatsApp in de volgende landen geblokkeerd:

 • China
 • Cuba
 • Egypte
 • Iran
 • Noord-Korea
 • Qatar
 • Saudi-Arabië
 • Syrië
 • Verenigde Arabische Emiraten

Ben je in een van deze landen en wil je toch gebruik maken van WhatsApp? Lees dan onze tips om de WhatsApp blokkade te omzeilen.

We raden ExpressVPN aan om WhatsApp te gebruiken. Dit is een ontzettend goede en snelle VPN. Wil je liever een goedkope VPN? Dan raden wij Surfshark aan.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
2
Reacties
Plaats een reactie
 1. Ik geraak niet op Whatsapp

  • Heb je wellicht wat meer informatie voor ons? Dan kunnen we kijken of we je hiermee kunnen helpen. Als het gaat om geografische blokkades dan zou een VPN uitkomst kunnen bieden.

Een reactie plaatsen