Chinese (fire)wall met VPN Trofee

Beste VPN voor China: omzeil de Chinese firewall

Laatst bijgewerkt: 19 december 2019
Leestijd: 9 minuten, 57 seconden
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
In het kort: de beste VPN voor China

Internetten in China is een hele andere ervaring dan internetten in andere delen van de wereld. De Chinese overheid heeft veel websites geblokkeerd, waardoor je binnen de landsgrenzen geen toegang tot deze sites hebt. Met sommige VPN’s kun je deze Chinese firewall omzeilen. Hier zijn de drie beste VPN’s die jij kunt gebruiken om in China toch toegang te krijgen tot YouTube, Netflix, Facebook, Twitter, Discord en talloze andere websites en platformen.

 1. ExpressVPN (heeft speciale ‘stealth’-servers)
 2. VyprVPN (ontwikkelde Chameleon technologie)
 3. NordVPN (gebruikt ‘obfuscated’ servers)

Meer weten over China, internetblokkades en hoe VPN’s je kunnen helpen? Lees dan ons volledige artikel hieronder.

China, het land van ongekende economische groei. Binnen no-time is China uitgegroeid tot één van de grootste wereldmachten. Helaas is China ook het land waar vrij internet niet zo vanzelfsprekend is als hier in Nederland. Iedereen die naar China gaat, merkt dat sites als Gmail, Facebook en YouTube niet meer werken. Erg jammer, want het schrikt westerse toeristen, bedrijven en expats af.

Gelukkig is er een oplossing om Chinese blokkades te omzeilen. Deze oplossing is vrij simpel: gebruik een VPN. Een VPN is een softwareprogramma dat je internetverbinding beveiligt en je via een server in een ander land het internet opstuurt. Lees hier hoe dat precies zit en welke VPN’s het meest geschikt zijn voor gebruik in China.

De grote firewall van China: waarom blokkeert China websites?

China Met SlotDe grote firewall van China, ook wel het ‘gouden schild’ genoemd, is het grootste internetcensuur-systeem ter wereld. Lang niet alle delen van het internet die in Nederland gewoon toegankelijk zijn, zijn in China te bereiken. Zo zijn Google, Facebook, Twitter, YouTube en vele andere websites door het land geblokkeerd. Maar waarom?

Nou, het zit zo: door sites te blokkeren probeert de Chinese overheid zijn burgers te beschermen tegen content die als gevaarlijk of ongepast kan worden gezien. Hierbij worden Chinese bedrijven ook meteen beschermd tegen concurrentie vanuit het buitenland. Doordat bijvoorbeeld alleen de Chinese versie van Facebook bereikbaar is, worden de burgers als het ware gedwongen om deze te gebruiken in plaats van een concurrent van buiten China. Ook is het op deze manier gemakkelijker voor de overheid om de data van Chinese bedrijven te controleren.

Om dit te bereiken bestaat de firewall uit een scala aan technologieën. Dit betekent bijvoorbeeld het eenvoudig blokkeren van IP-adressen van websites, maar ook het filteren van domeinnaamsystemen (DNS), URL’s en pakketten. Ook is China actief bezig om VPN’s te blokkeren. Maar China is een enorm groot land, dus kan de regering onmogelijk alle internetactiviteit van al zijn burgers in detail bekijken. Daardoor kan de firewall ook erg inconsistent zijn: een site die in de ene provincie geblokkeerd is, kan in de andere provincie wél toegankelijk zijn.

De enorme firewall is dus niet perfect dichtgetimmerd. Het is een voortdurend kat-en-muis-spelletje tussen geblokkeerde sites en de Chinese autoriteiten. Eerst vindt iemand een gat in de muur, vervolgens dicht China dit gat en begint de cirkel weer opnieuw. Toch is het voor Chinese burgers steeds lastiger om het vrije internet te bereiken.

Welke websites worden in China geblokkeerd?

De Chinese overheid heeft verschillende redenen om sites te blokkeren. Soms gaat het om het ‘beschermen’ van hun burgers, soms om het tegenhouden van concurrentie van buitenaf en soms om het afdwingen of verbieden van een bepaalde ideologie. Wat het ook is, het is vervelend voor westerse bezoekers van het mooie land en burgers die vrij het internet op willen.

Om je een overzicht te geven van geblokkeerde sites hebben we een tabel voor je opgezet. Hierin zullen we niet alle sites noemen die geblokkeerd zijn (deze lijst is simpelweg te groot) maar we geven je wel een aantal bekende en veelgebruikte geblokkeerde sites.

Geblokkeerde site Geblokkeerd sinds
Chinese Wikipedia (deels) Mei 2015
Discord Juli 2018
Dropbox Juni 2014
DuckDuckGo September 2014
Facebook Juli 2009
Flickr Juli 2014
Google (Maps, Docs, Gmail etc.) Mei 2014
HBO Juni 2018
Instagram September 2014
Microsoft OneDrive Juli 2014
Netflix Onbekend
Pinterest Maart 2017
Pornhub Mei 2012
Reddit Augustus 2018
SlideShare Onbekend
The Pirate Bay Februari 2012
Tinder Onbekend
Torproject 2008
Twitch.tv September 2018
Twitter Juni 2009
Vimeo Oktober 2009
WhatsApp September 2017
YouTube Maart 2009

Gmail, Facebook en YouTube in China

Een VPN is gelukkig een simpele en vrij bekende oplossing om deze Chinese internetcensuur tegen te gaan. Met een VPN kun je de blokkades gemakkelijk ontwijken, omdat je verbindt met het internet via een server die buiten China ligt. Zo wordt het internetverkeer bijvoorbeeld omgeleid via Nederland. De Chinese Firewall ziet niet dat je verbindt met Google, maar alleen dat je verbinding maakt met een Nederlandse server. Deze server is gewoon toegestaan, dus de verbinding wordt tot stand gebracht. China weet dan niet dat je eigenlijk via die externe server op Google zit. Het kan lastig zijn om precies te begrijpen hoe een VPN werkt, maar globaal gezien werkt het in dit geval zo:

YouTube bezoeken vanuit China zonder VPN

Vrouw probeert zonder VPN vanuit China YouTube te bereiken

Zonder VPN ziet de Chinese Firewall dat je een site probeert te bezoeken die zij geblokkeerd hebben. Je zult hierdoor stuiten op een mededeling dat de site die je probeert te bezoeken niet bereikbaar is.

YouTube bezoeken vanuit China met VPN

Vrouw probeert met VPN vanuit China YouTube te bereiken

Met een VPN zal je data versleuteld zijn en zal de Chinese Firewall alleen zien dat je verbinding wil maken met een server in een ander land. De Chinese Firewall herkent dit niet als een geblokkeerde website en zal de verbinding toelaten. Nu is de site die je probeert te bezoeken wél beschikbaar.

De drie beste VPN’s voor China

Er zijn VPN’s die speciale functies hebben om de Chinese firewall te omzeilen en niet ontdekt te worden. Vaak kun je deze VPN’s ook op je smartphone of tablet installeren, zodat je die vrij in China kunt gebruiken. Hieronder vind je een overzicht van de beste VPN-aanbieders voor China. Op zoek naar een andere? Bekijk dan onze VPN vergelijkingstool.

ExpressVPN voor China

ExpressVPN is niet de goedkoopste VPN-service, maar wel een van de beste voor in China. Het gebruikt ‘stealth’-servers in Hong Kong, die speciaal zijn gemaakt om de firewall te omzeilen. Verder heeft ExpressVPN servers in de buurt van China voor een zo snel mogelijk censuurvrij internet. ExpressVPN gebruikt voor de privacy van zijn klanten een kill switch. Deze stopt alle internettoepassingen zodra de verbinding met de VPN wordt verbroken. Zo komt er geen informatie bloot te liggen via een onbeveiligde verbinding. Ook zorgt de VPN-service voor DNS-leak bescherming, WebRTC-leak bescherming en OpenVPN encryptie met perfect forward secrecy voor het versleutelen van je informatie en het waarborgen van je privacy. Het klinkt misschien wat technisch, maar het komt erop neer dat je veilig en anoniem bent, ook in China.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

NordVPN voor China

NordVPN maakt gebruik van een andere methode om de firewall te omzeilen, namelijk ‘obfsproxy VPN-technologie’. Dit is dezelfde robuuste technologie als Tor gebruikt om te ontkomen aan blokkades. Over privacy hoef je je bij deze service geen zorgen te maken. NordVPN maakt eveneens gebruik van een kill switch en zorgt voor DNS-leak bescherming. NordVPN heeft ook OpenVPN-encryptie met perfect forward secrecy. Wel is het zo dat je via een speciale NordVPN-server moet verbinden, omdat je gebruik moet maken van obfsproxy.

NordVPN
Actie:
Slechts €3,17 per maand bij een 3-jarig abonnement
9.1
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

VyprVPN voor China

VyprVPN maakt gebruik van port selection en ‘stealth’-technologie onder de naam ‘Chameleon’. Deze technologie is speciaal gemaakt om de firewall te omzeilen. Het zorgt ervoor dat jouw versleutelde VPN-verkeer lijkt op regulier internetverkeer. Het meest opvallende aan deze VPN-service is dat het de hele infrastructuur zelf in eigen beheer heeft. Er zijn geen derde partijen, wat zorgt voor verhoogde snelheid en privacy. Nadelen zijn dat er connection logs worden bijgehouden (wanneer je met de VPN verbindt) en dat P2P(torrenting) niet is toegestaan.

VyprVPN
8.0
 • Veel servers tegen goede prijzen
 • Netflix en torrenting mogelijk
 • Speciale "Chameleon" technologie om je data te maskeren
Bezoek VyprVPN

VPN installeren voor China

Om een VPN te installeren heb je vrijwel geen technische kennis nodig. Je kunt een VPN simpelweg installeren door een bestandje te downloaden en deze uit te voeren. Het werkt hetzelfde als het installeren van bijvoorbeeld Spotify. Stap voor stap installeer je een VPN op desktop als volgt:

 1. Ga naar de website van je gekozen VPN-provider
 2. Kies een abonnementsvorm en maak een account aan
 3. Download het VPN-installatiebestand voor jouw besturingssysteem, of log eerst in op de website en download het installatiebestand vanaf je accountpagina
 4. Voer het installatiebestand uit zodra deze klaar is met downloaden
 5. Doorloop de installatiewizard van het gedownloade bestand
 6. Wanneer de VPN-software is geïnstalleerd, kun je deze openen
 7. Na het openen van de software kun je inloggen met het door jou aangemaakte account
 8. Als je bent ingelogd, zit je in de VPN-software. Je kunt eventueel instellingen aanpassen en een server kiezen
 9. Zet de VPN aan. Dit is meestal een duidelijke knop of schakelaar in de VPN-software. Zodra de VPN is verbonden, kun je in China genieten van censuurloos internet

Op Android of iOS werkt dit vrijwel hetzelfde, maar je kunt de software dan gewoon downloaden uit de App Store of Google Play. Handig is ook dat je geen aparte account voor elk device hoeft te hebben. Je kunt je VPN installeren op al je apparaten en je hebt maar één account en abonnement nodig om in te loggen.

Belangrijk: sommige sites van VPN-aanbieders worden in China geblokkeerd. Dit betekent dat je vanuit China de VPN niet kunt downloaden en installeren. Zorg er dus altijd voor dat je de VPN installeert vóór je naar China gaat. Het kan namelijk nog wel eens moeilijk worden als je vanuit China een VPN-abonnement wil afsluiten.

Zijn VPN’s legaal in China?

Omdat China VPN’s blokkeert, vraag je je misschien af of VPN’s in China illegaal zijn. Dit is een beetje een grijs gebied. Er is nog geen zaak bekend van iemand die in de problemen is gekomen vanwege VPN-gebruik, maar China probeert het je wel zo moeilijk mogelijk te maken om een VPN te gebruiken. Sites van VPN’s zijn geblokkeerd en de VPN-software voor Android en iOS staat niet in de App Stores. Ook werd de telefoonverbinding van alle VPN-gebruikers in Xinjiang in 2015 verbroken. Deze verbinding werd pas weer tot stand gebracht toen de VPN-software was verwijderd. Dit was echter maar eenmalig.

Toch zul je als buitenlander tegen weinig problemen aanlopen als je een VPN in China gebruikt. Hoewel VPN’s die niet door de staat zijn goedgekeurd sinds kort verboden zijn in China, is hier nog niks mee gedaan. Kortom: er is vooralsnog niks om je zorgen over te maken, maar het is wel goed om op de hoogte te blijven van nieuws omtrent VPN-gebruik in China.

Chinese alternatieven voor westerse sites

Misschien wil je geen VPN gebruiken, of ben je benieuwd naar de Chinese alternatieven voor westerse sites. China heeft namelijk voor bijna elke bekende, westerse site wel een eigen tegenhanger. Ze hebben hun eigen zoekmachines, videowebsites en social media. Het is best interessant om deze eens te bekijken. Misschien dat je zelfs door het gebruik van deze sites een betere aansluiting kan vinden bij de locals. Vooral WeChat is in China zeer populair. Het wordt voor bijna alles gebruikt en het is echt een gemis als je voor langere tijd in China zit en je het niet gebruikt. Hoe dan ook, in de onderstaande tabel vind je enkele veelgebruikte westerse sites en diensten met hun Chinese tegenhanger. Het betreft hier trouwens niet altijd een verbod. Soms zijn er andere redenen waarom sites in het westen wel goed werken, maar in China niet (denk aan concurrentie, wetgeving etc.).

Veelgebruikte site of dienst Chinees alternatief
Facebook WeChat*, QQ
Google Bing, Google.cn (werkt niet altijd), Baidu
Google Maps Google.cn, Baidu Maps, Open Street Map, Mapquest
Nieuwssites Quartz, Asia Times, China Daily, The Diplomat, South China Morning Post
Online shopping sites Taobao, Tmall
Pinterest Woxihuan
Restaurant reviewsites Dianping
Tinder Tantan
Twitter Weibo
Uber DiDi, Mobike (voor fietsen)
YouTube Youko Tudou, Bilibili

*Een vergelijking met Facebook doet eigenlijk geen recht aan WeChat (Weixin). WeChat is veel groter en wordt voor veel meer doeleinden gebruikt. Het is een soort megaplatform met daarin Instagram, Facebook, WhatsApp, Uber, Apple Pay en meer. Je kunt er vragen stellen, een taxi bestellen, betalen bij restaurants, enzovoort. Chinezen gebruiken het voor bijna alles en het is dan ook zeker aan te raden het te bekijken en gebruiken als je voor langere tijd in China zit. Daarnaast zijn er ook enkele Chinese sites en diensten waar wij eigenlijk geen alternatief voor hebben. Een voorbeeld hiervan is Douban. Douban is een soort combinatie van IMDb, Spotify, SoundCloud en Myspace. Het is als het ware een verzamelplek voor allerlei culturele zaken als films en muziek.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen