Beste VPN voor China: omzeil de Chinese firewall

Chinese (fire)wall met VPN Trofee
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
In het kort: de beste VPN voor China

Internetten in China is een hele andere ervaring dan internetten in andere delen van de wereld. De Chinese overheid heeft veel websites geblokkeerd, waardoor je binnen de landsgrenzen geen toegang tot deze sites hebt.

Met sommige VPN’s kun je deze Chinese firewall omzeilen. Hier zijn de drie beste VPN’s die jij kunt gebruiken om in China toch toegang te krijgen tot YouTube, Netflix, Facebook, Twitter, Discord en talloze andere websites en platformen.

 1. ExpressVPN: heeft speciale ‘stealth’-servers
 2. NordVPN: gebruikt ‘obfuscated’ servers
 3. VyprVPN: ontwikkelde Chameleon technologie

Let op! Installeer de VPN vóórdat je naar China gaat. Door alle restricties is het lastig om in het land zelf anti-censuur software te downloaden.

Meer weten over China, internetblokkades en hoe VPN’s je kunnen helpen? Lees dan ons volledige artikel hieronder.

China, het land van ongekende economische groei. Binnen no-time is China uitgegroeid tot één van de grootste wereldmachten. Helaas is China ook een land waar vrij internet niet zo vanzelfsprekend is als hier in Nederland. Sterker nog; China is een van de strengste landen wat betreft internetcensuur. Iedereen die naar China gaat, merkt dat sites als Google, Gmail, Facebook, YouTube en Netflix niet meer werken. Erg jammer, want dit schrikt Westerse toeristen, bedrijven en expats af.

Gelukkig is er een oplossing om deze blokkades te omzeilen. Deze oplossing is vrij simpel: gebruik een VPN. Een VPN (Virtual Private Network) is een programma dat je internetverbinding beveiligt en je via een server in een ander land het internet op kan sturen. Lees hier hoe dat precies zit en welke VPN’s het meest geschikt zijn voor gebruik in China.

De drie beste VPN’s voor China

Niet alle VPN’s werken in China. Gelukkig zijn er enkele VPN’s die speciale functies hebben om de Chinese firewall te omzeilen en niet ontdekt te worden. Vaak kun je deze VPN’s ook op je smartphone of tablet installeren, zodat je die vrij in China kunt gebruiken. Hieronder vind je de drie beste VPN-aanbieders voor China. Op zoek naar een andere? Bekijk dan onze VPN vergelijkingstool.

ExpressVPN voor China

ExpressVPN is niet de goedkoopste VPN-service, maar wel één van de beste voor in China. Het gebruikt ‘stealth’-servers in Hong Kong, die speciaal zijn gemaakt om de Chinese firewall te omzeilen. Verder heeft ExpressVPN veel servers in de buurt van China, o.a. in Japan, Maleisië en Thailand. Hierdoor is het mogelijk ook in China een snel en censuurvrij internet te bereiken.

ExpressVPN gebruikt een kill switch om de privacy van zijn klanten te verbeteren. Deze stopt alle internettoepassingen zodra de verbinding met de VPN wordt verbroken. Zo komt er geen informatie bloot te liggen via een onbeveiligde verbinding.

Ook zorgt de VPN-service ervoor dat je online veilig, anoniem en vrij bent, ook in China. Voor de techneuten onder ons: dit gebeurt door middel van DNS-leak bescherming, WebRTC-leak bescherming en OpenVPN-encryptie met perfect forward secrecy voor het versleutelen van je informatie en het waarborgen van je privacy.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.91
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

NordVPN voor China

NordVPN maakt gebruik van een andere methode om de firewall te omzeilen, namelijk ‘obfsproxy VPN-technologie’. Dit is dezelfde robuuste technologie als Tor gebruikt om blokkades te ontwijken. NordVPN heeft obfuscated servers die verbergen dat je een VPN gebruikt. De VPN-servers laten je dataverkeer eruit zien als regulier internetverkeer.

Zo hebben landen die deep packet inspection gebruiken om VPN-verkeer op te sporen, zoals Iran en Turkije, moeite met het detecteren van jouw VPN. Ook China gebruikt deep packet inspection. Over privacy hoef je je bij deze service dus geen zorgen te maken.

NordVPN maakt eveneens gebruik van een kill switch en zorgt voor DNS-leak bescherming. NordVPN heeft ook OpenVPN-encryptie met perfect forward secrecy. Wel is het zo dat je via een speciale NordVPN-server moet verbinden, omdat je gebruik moet maken van obfsproxy.

Een ander voordeel dat NordVPN biedt voor gebruikers in China, zijn de dedicated IP-adressen van de provider. Dit zijn unieke IP-adressen die maar aan één gebruiker worden toegekend. Dit in tegenstelling tot normale VPN IP-adressen, die door iedereen op dezelfde VPN-server worden gedeeld. Hierdoor zijn VPN-gebruikers met dedicated IP-adressen veel moeilijker te detecteren en blokkeren.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

VyprVPN voor China

VyprVPN maakt gebruik van port selection en ‘stealth’-technologie onder de naam ‘Chameleon’. Deze technologie is speciaal gemaakt om de Chinese firewall te omzeilen. Het zorgt ervoor dat jouw versleutelde VPN-verkeer lijkt op regulier HTTPS-verkeer. Zo kun je ook met VyprVPN veilig en anoniem internetten vanuit China.

Het meest opvallende aan VyprVPN is dat het de hele infrastructuur in eigen beheer heeft. Alle servers zijn dus in het beheer van de provider. Er zijn geen derde partijen, wat zorgt voor verhoogde snelheid en betere privacy. Helaas houdt deze VPN-provider wel connectie-logs bij, wat betekent dat er wordt opgeslagen wanneer je met de VPN verbindt. Ook is P2P-verkeer (torrenting) niet toegestaan met Vypr.

VyprVPN
Vanaf
€1.39
8.0
 • Veel servers tegen goede prijzen
 • Netflix en torrenting mogelijk
 • Speciale "Chameleon" technologie om je data te maskeren
Bezoek VyprVPN

De grote firewall van China: waarom blokkeert China websites?

China Met SlotDe grote firewall van China, ook wel het ‘gouden schild’ genoemd, is het grootste internetcensuur systeem ter wereld. Lang niet alle delen van het internet die in Nederland toegankelijk zijn, zijn in China te bereiken. Zo zijn Google, Facebook, Twitter, YouTube en vele andere websites door het land geblokkeerd. Maar waarom?

De Chinese overheid heeft verschillende redenen om sites te blokkeren. Soms gaat het om het ‘beschermen’ van hun burgers, soms om het tegenhouden van concurrentie van buitenaf en soms om het afdwingen of verbieden van een bepaalde ideologie.

Door sites te blokkeren, probeert de Chinese overheid content die als gevaarlijk of ongepast wordt gezien, te verbergen voor haar burgers. Zo wil ze de denkwijze van haar bevolking beïnvloeden.

Tegelijkertijd worden Chinese bedrijven op deze manier beschermd tegen concurrentie vanuit het buitenland. Doordat bijvoorbeeld alleen de Chinese versie van Facebook (WeChat) bereikbaar is, worden de burgers als het ware gedwongen om deze te gebruiken in plaats van de website van een concurrent buiten China. Censuur maakt het bovendien gemakkelijker voor de overheid om de data van Chinese bedrijven te controleren.

Hoe werkt Chinese overheidscensuur?

De Great Firewall van China bestaat uit een scala aan technologieën. Zo blokkeert het land bijvoorbeeld IP-adressen van websites, en filtert het domeinnaamsystemen (DNS), URL’s en pakketten. Ook is China actief bezig om VPN’s te blokkeren. Er zijn echter VPN’s die hier oplossingen voor hebben gevonden, zoals de VPN’s in onze top 3 hierboven.

China is een enorm groot land. Daardoor kan de regering onmogelijk alle internetactiviteit van al haar burgers in detail bekijken. Dit betekent dat de Great Firewall soms erg inconsistent is: een site die in de ene provincie geblokkeerd is, kan in de andere provincie wél toegankelijk zijn.

De enorme firewall is dus niet perfect dichtgetimmerd. Het is een voortdurend kat-en-muis-spelletje tussen geblokkeerde sites en de Chinese autoriteiten. Eerst vindt iemand een gat in de muur, vervolgens dicht China dit gat en begint de cirkel weer opnieuw. Toch is het voor Chinese burgers steeds lastiger om het vrije internet te bereiken.

Welke websites worden in China geblokkeerd?

Het is voor zowel Chinese burgers als buitenlandse bezoekers vervelend dat ze geen toegang hebben tot het volledige, vrije internet. De tabel hieronder geeft een overzicht van een aantal bekende en veelgebruikte sites die in China geblokkeerd zijn. Dit is echter geen complete lijst: er zijn nog veel meer minder populaire websites die ontoegankelijk zijn binnen China’s landsgrenzen.

Geblokkeerde siteGeblokkeerd sinds
Discordjuli 2018
Dropboxjuni 2014
DuckDuckGoseptember 2014
Facebookjuli 2009
Flickrjuli 2014
Google (Maps, Docs, Gmail etc.)mei 2014
HBOjuni 2018
Instagramseptember 2014
Microsoft OneDrivejuli 2014
Netflixonbekend
Pinterestmaart 2017
Pornhubmei 2012
Redditaugustus 2018
SlideShareonbekend
The Pirate Bayjanuari 2017
Tinderonbekend
Torproject2008
Twitch.tvseptember 2018
Twitterjuni 2009
Vimeooktober 2009
WhatsAppseptember 2017
Wikipediamei 2015
YouTubemaart 2009

Gmail, Facebook en YouTube in China: zo werkt een VPN

Een VPN is een simpele en vrij bekende oplossing om Chinese internetcensuur tegen te gaan. Met een VPN omzeil je de blokkades gemakkelijk, omdat je via een server buiten China verbinding maakt met het internet. Zo wordt het internetverkeer bijvoorbeeld omgeleid via Nederland.

De Chinese firewall ziet niet dat je verbindt met Gmail, YouTube of Facebook, maar alleen dat je verbinding maakt met een Nederlandse server. Deze server is gewoon toegestaan, dus de verbinding wordt tot stand gebracht. China weet dan niet dat je via die externe server op Google zit. Globaal gezien werkt een VPN zo:

YouTube bezoeken vanuit China zonder VPN

Vrouw probeert zonder VPN vanuit China YouTube te bereiken

Zonder VPN ziet de Chinese firewall dat je een site probeert te bezoeken die de overheid blokkeert. Zodra je naar de website van YouTube surft, stuit je op een mededeling dat de site die je probeert te bezoeken niet bereikbaar is.

YouTube bezoeken vanuit China met VPN

Vrouw probeert met VPN vanuit China YouTube te bereiken

Met een VPN is je data versleuteld en zal de Chinese firewall alleen zien dat je verbinding wilt maken met een server in een ander land. De Chinese firewall herkent dit niet als een geblokkeerde website en zal de verbinding toestaan. Vanuit die server ga je nu naar de website van YouTube. Omdat je via een externe server naar deze website gaat, krijg je deze keer geen melding. De website is nu wél beschikbaar.

Zijn VPN’s legaal in China?

Omdat China VPN’s blokkeert, vraag je je misschien af of VPN’s in China illegaal zijn. Dit is grijs gebied. Er is nog geen zaak bekend waarbij iemand in de problemen is gekomen enkel vanwege VPN-gebruik, maar China probeert het je wel zo moeilijk mogelijk te maken om een VPN te gebruiken. Sites van VPN’s zijn geblokkeerd en de VPN-software voor Android en iOS staat niet in de App Stores. In 2015 werd de telefoonverbinding van alle VPN-gebruikers in Xinjiang verbroken. Deze verbinding werd pas weer tot stand gebracht toen de VPN-software was verwijderd.

Toch zul je als buitenlander tegen weinig problemen aanlopen als je een VPN in China gebruikt. Hoewel VPN’s die niet door de staat zijn goedgekeurd verboden zijn (waaronder ook NordVPN en ExpressVPN), is deze wet in de praktijk nog niet gehandhaafd. Kortom: er is nog niks om je zorgen over te maken, maar het is wel goed om op de hoogte te blijven van nieuws omtrent VPN-gebruik in China.

VPN installeren voor China

Om een VPN te installeren heb je vrijwel geen technische kennis nodig. Je hoeft enkel een bestandje te downloaden en uit te voeren. Het werkt hetzelfde als het installeren van een programma als Spotify. Het installeren van een VPN op desktop gaat als volgt:

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Desktop

 1. Ga naar de website van je gekozen VPN-provider, kies een abonnementsvorm en maak een account aan.
 2. Download het VPN-installatiebestand voor jouw besturingssysteem, of log eerst in op de website en download het installatiebestand vanaf je accountpagina.
 3. Voer het installatiebestand uit en doorloop de installatiewizard.
 4. Open de VPN-software en log in met het door jou aangemaakte account.
 5. Pas eventueel instellingen aan naar je eigen wensen en kies een server. Let op dat veel VPN’s specifieke manieren hebben om de verbinding werkend te krijgen in China. De stappen die je hiervoor moet ondernemen, verschillen per provider.
 6. Zet de VPN aan. Dit is meestal een duidelijke knop of schakelaar in de VPN-software. Zodra de VPN is verbonden, geniet je in China van censuurloos internet.

Het installeren van een VPN op Android of iOS werkt vrijwel hetzelfde, al staat de software dan vaak in de App Store of Google Play Store. Je hoeft hier geen tweede VPN-account voor aan te maken. Je kunt bij de meeste VPN-providers met hetzelfde account en hetzelfde abonnement inloggen op meerdere apparaten.

Belangrijk: de sites van sommige VPN-aanbieders worden in China geblokkeerd. Dit betekent dat je de VPN vanuit China niet kunt downloaden en installeren. Zorg er dus altijd voor dat je de VPN installeert vóór je naar China gaat. Een VPN-abonnement afsluiten in China kan namelijk nog lastig worden.

Chinese alternatieven voor populaire websites

Misschien wil je geen VPN gebruiken, of ben je benieuwd naar de Chinese alternatieven voor Westerse sites. China heeft namelijk voor bijna elke bekende, Westerse site een eigen tegenhanger. Het land heeft haar eigen zoekmachines, videowebsites en social media.

In de onderstaande tabel vind je enkele veelgebruikte Westerse sites en diensten met hun Chinese tegenhanger. Dit betekent trouwens niet altijd dat de Westerse dienst geblokkeerd wordt. Soms zijn er andere redenen waarom sites in het westen wel goed werken, maar in China niet. Denk bijvoorbeeld aan concurrentie, wetgeving, enzovoort.

Veelgebruikte site of dienstChinees alternatief
FacebookWeChat*, QQ
GoogleBing, Google.cn (werkt niet altijd), Baidu
Google MapsGoogle.cn, Baidu Maps, Open Street Map, Mapquest
NieuwssitesQuartz, Asia Times, China Daily, The Diplomat, South China Morning Post
Online shopping sitesTaobao, Tmall
PinterestWoxihuan
Restaurant reviewsitesDianping
TinderTantan
TwitterWeibo
UberDiDi, Mobike (voor fietsen)
YouTubeYouko Tudou, Bilibili

*Een vergelijking met Facebook doet eigenlijk geen recht aan WeChat (Weixin). WeChat is veel groter en wordt voor meer doeleinden gebruikt. Het is een megaplatform dat Facebook als het ware combineert met Instagram, WhatsApp, Uber, Apple Pay en meer. Je kunt er vragen stellen, een taxi bestellen, betalen bij restaurants, enzovoort. Chinezen gebruiken het erg vaak en het is dan ook zeker aan te raden het te bekijken en gebruiken als je voor langere tijd in China zit.

Er zijn ook Chinese sites en diensten waar de rest van de wereld geen alternatief voor heeft. Een voorbeeld is Douban. Douban is een soort combinatie van IMDb, Spotify, SoundCloud en Myspace. Het is als het ware een verzamelplek voor allerlei culturele zaken als films en muziek.

Conclusie

Internetten in China is een andere beleving dan internetten in Nederland. Door overheidscensuur zijn veel bekende websites, zoals Facebook en Google, geblokkeerd. Met de juiste VPN kun je deze websites toch bereiken. Wij raden ExpressVPN, NordVPN en VyprVPN aan, omdat deze VPN-providers alles op alles zetten om ook hun Chinese gebruikers een vrij internet te kunnen bieden.

China heeft veel lokale online diensten en sociale netwerken die het uitproberen waard zijn. WeChat wordt bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt. Ga je zelf voor langere tijd naar China? Zorg dan dat je van tevoren een goede VPN op je apparaten hebt geïnstalleerd.

Ben jij geïnteresseerd in toegang tot vrij internet in landen waar dit beperkt wordt? Neem dan ook eens een kijkje bij onze volgende artikelen:

Beste VPN voor China: omzeil de Chinese firewall - veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het omzeilen van de Chinese firewall met een geschikte VPN? Bekijk dan onze FAQ!

Er is een simpele manier om dit te doen: gebruik een VPN. Met een VPN leid je jouw zoekverkeer vanuit China om via een buitenlandse server, bijvoorbeeld in Nederland. Hierdoor detecteert de Chinese firewall niet dat een gebruiker vanuit China een geblokkeerde website bezoekt en krijg je gewoon toegang tot websites en apps als YouTube, WhatsApp, Facebook en Gmail. De beste VPN’s voor China vind je hier.

De beste VPN voor China is ExpressVPN. Deze aanbieder biedt snelle servers en speciale technologie om ongezien langs de firewall van China te komen. Zo kun je vrij internetten zonder last te hebben van internetcensuur. Je leest meer over ExpressVPN in onze uitgebreide review.

De Chinese overheid blokkeert een groot aantal websites en apps, waaronder Gmail, Facebook, WhatsApp, Google en de Chinese Wikipedia. Een uitgebreidere lijst vind je in ons artikel over de Chinese firewall.

Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste wil de Chinese overheid bepaalde ideeën en boodschappen censureren, zodat burgers hier niet aan blootgesteld worden. Ten tweede is het blokkeren van buitenlandse webshops een efficiënte manier om Chinese bedrijven tegen internationale concurrentie te beschermen. Tot slot is het voor de Chinese overheid zo gemakkelijker om het internetgebruik van burgers te controleren.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen