Censuur in de VS: massasurveillance na 9/11

Geblokkeerde website en een vastgebonden Wi-Fi symbool naast de vlag van de Verenigde Staten van Amerika

Klik hier voor een samenvatting
Censuur in de VS: een samenvatting

De vrijheid van meningsuiting van Amerikaanse burgers wordt beschermd door het eerste amendement van de Amerikaanse Grondwet. Bovendien heeft de VS een democratische maatschappij. Het land kent daarom weinig internetcensuur.

Na de aanslagen op de Twin Towers zijn er een aantal wetten gekomen die de bevoegdheden van de overheid op het gebied van toezicht hebben vergroot. Sinds Edward Snowden informatie over de massale surveillance door de NSA lekte, zijn de inwoners van de VS zich daar steeds meer van bewust.

De meeste censuur in de VS richt zich op schadelijke inhoud voor kinderen en op auteursrechten. Ook wordt er gecensureerd om aan wetgeving te voldoen. Echter, de Amerikaanse censuur is van een andere klasse dan de censuur in landen met een repressieve regering, zoals Rusland, Wit-Rusland en China.

Ben je in de Verenigde Staten en wil je voorkomen dat bepaalde inhoud niet beschikbaar is, of dat de overheid je gegevens verzamelt? Gebruik dan een VPN. NordVPN is een goede en betrouwbare dienst en werkt uitstekend in de VS. Meer informatie over hoe je blokkades in de VS kunt omzeilen, vind je in ons artikel over Amerikaanse IP-adressen.

Lees het volledige artikel voor meer informatie over internetcensuur in de VS.


Voor de meeste Amerikaanse burgers is internettoegang de normaalste zaak van de wereld. Van de 326 miljoen inwoners heeft ongeveer 90 procent toegang tot het internet; via thuis- of mobiele breedband.

Internetgebruikers in de Verenigde Staten krijgen vaak moeiteloos toegang tot online inhoud, vooral vergeleken met landen als China, Rusland, Wit-Rusland en Noord-Korea. De belangrijkste reden hiervoor is het eerste amendement van de Amerikaanse Grondwet. Hierin wordt het recht op vrijheid van meningsuiting en persvrijheid vastgelegd. De regering mag deze rechten niet schenden.

Echter, de laatste jaren zijn internetvrijheden in de VS afgenomen. Tegenwoordig censureert de overheid bepaalde inhoud. In dit artikel duiken we in de Amerikaanse censuur en leggen we uit waarom die plaatsvindt.

Wat censureert de VS?

In principe blokkeert of filtert de Amerikaanse overheid geen online inhoud. Hierop bestaan echter enkele uitzonderingen.

Zo zijn openbare bibliotheken in de VS verplicht om filtersoftware te installeren. Hiermee voorkomen ze dat minderjarigen toegang tot obscene of schadelijke inhoud krijgen. Dit is vastgelegd in de Children’s Internet Protection Act (CIPA) in het jaar 2000.

Ook kunnen media worden verwijderd als zij het auteursrecht in de VS schenden. Dit gebeurt volgens de Digital Millennium Copyricht Act (DMCA). Deze wet beschermt hosting sites tegen wettelijke aansprakelijkheid als ze overtredende inhoud verwijderen.

In de VS kan illegale online inhoud, zoals kindermisbruik, worden verwijderd als het in het land wordt gehost. Hier is echter wel een gerechtelijk bevel voor nodig. Bij websites waarbij gebruikers de inhoud genereren is ingrijpen nog lastiger. De overheid heeft slechts beperkte bevoegdheden voor het offline halen of op de zwarte lijst plaatsen van deze sites.

Als de VS inhoud censureert, betreft het dus vaak schadelijke inhoud of copyrights claims. Meestal is de censuur in de VS vooral gericht op het handhaven van wetten.

Data verzamelen

Na de terroristische aanslagen van 9/11 gaf de regering in de VS haar diensten meer bevoegdheden op het gebied van surveillance. Onder toezicht van de FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court), konden onder meer de NSA en de FBI Amerikaanse burgers observeren en hun persoonlijke informatie verzamelen. Denk hierbij aan telefoonlogs en online activiteiten.Folder met bestanden met op de achtergrond CPUs

De USA FREEDOM Act, ondertekend door toenmalig president Obama in 2015, verlengde de zogenaamde PATRIOT Act. Aan de ene kant maakt de wet het makkelijker om terroristen op te sporen en doelwitten te volgen via afluisterapparatuur. Aan de andere kant beperkt de wet inlichtingendiensten bij het in bulk verzamelen van metadata via telecommunicatie. Het wetsvoorstel voor de USA FREEDOM Act werd ingediend na publicatie van geheime NSA-memo’s door Edward Snowden. Hierin werden programma’s voor het verzamelen van bulkgegevens beschreven.

Echter, de NSA blijft de bevoegdheid hebben om communicatiegegevens van gebruikers te verzamelen. Door sectie 702 van de FISA Amendments Act kan de NSA deze gegevens bij Amerikaanse techbedrijven verzamelen of rechtstreeks aftappen van telecommunicatie-infrastructuur en onderzeese kabels.

De NSA kan bovendien communicatiegegevens van Amerikaanse burgers in bulk verzamelen via de Executive Order 12333. Op voorwaarde dat de gegevens alleen ‘incidenteel’ worden verzameld, kan de NSA metadata van burgers en de inhoud van hun communicatie verzamelen en tot vijf jaar lang bewaren. Dit geldt ook voor online activiteiten.

Wet- en regelgeving

Toezicht op de activiteiten van internetgebruikers en het bewaren en verzenden van gebruikersgegevens in de VS is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Er zijn een aantal wetten in de VS die de internetvrijheid van burgers beperken. Na de onthullingen van Edward Snowden waren veel Congresleden van mening dat er wetswijzigingen nodig waren om het publieke vertrouwen te herstellen. Sinds het begin van de onthullingen zijn erg veel wetsvoorstellen geschreven met als doel de toezichthoudende bevoegdheden van de overheid te verduidelijken.

‘Netneutraliteit’ is misschien wel het belangrijkste principe. In de VS is het al jaren een twistpunt tussen netwerkgebruikers en -aanbieders. Netneutraliteit betekent dat aanbieders van internetdiensten (ISP’s) alle gegevens op het internet gelijk behandelen, en niet discrimineren. Dit betekent dat internetdiensten hun gebruikers niet de toegang tot een dienst als Skype mogen ontzeggen, of Netflix mogen vertragen, zodat jij je kabelpakket behoudt of overstapt op een andere streamingdienst. Nadat de netneutraliteitsbepalingen in 2015 waren gegarandeerd, maakte de FCC (Federal Communications Commission) dit onder Trump ongedaan. Trumps opvolger Joe Biden herstelde de netneutraliteitsregels vervolgens weer.

Ook ondertekende president Trump de Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act (CLOUD). Hierdoor krijgen wethandhavingsinstanties aanzienlijk meer toegang tot gegevens die door bedrijven in het buitenland zijn opgeslagen. Volgens burgerrechtenactivisten ondermijnt deze CLOUD-wet de privacy van burgers. De Amerikaanse overheid krijgt namelijk speciale bevoegdheden om bedrijven te dwingen de gegevens van hun gebruikers af te staan.

SESTA/FOSTA

In 2017 ondertekende president Trump de Allow States and Victims to Fight Online Sex Trafficking Act of 2017 (SESTA/FOSTA). Deze wet was bedoeld om sekshandel op het internet te bestrijden. Echter, bedrijven die websites hosten waarbij gebruikers de inhoud genereren, konden door de wet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud op hun site. Met deze regel ondermijnt de wet de bescherming die de Telecommunicatiewet van 1996 biedt. De Telecommunicatiewet voorkomt namelijk dat online sites en diensten worden vervolgd voor de activiteiten van hun gebruikers.

Het doorvoeren van SESTA/FOSTA leidde ertoe dat bedrijven preventief zelfcensuur toepasten. Zo kondigde Craigslist aan dat het de rubriek “contactadvertenties” offline zou halen uit vrees voor gerechtelijke stappen. Ook Reddit, Tumblr en VerifyHim, een tool die sekswerkers helpt misbruikende klanten te vermijden, verwijderden delen van hun sites.

Zo kun je censuur vermijden

Sommige censuur in de VS, zoals de hierboven omschreven zelfcensuur, kun je niet omzeilen. Geblokkeerde inhoud is echter wel toegankelijk met behulp van een VPN. Met een VPN blijf je online anoniem, ook voor de overheid.

NordVPN is een goede VPN-provider om in de VS te gebruiken. De dienst is erg gericht op veiligheid en slaat je data niet op. Hierdoor blijven je gegevens dus uit handen van de Amerikaanse overheid, én van de VPN-provider zelf.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.88 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.88
9.3
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs
Bezoek NordVPN

VPN op Smartphone

Het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) om online anonimiteit te krijgen is volkomen legaal in de VS. Het is bovendien een effectieve manier om de surveillancebevoegdheden van de Amerikaanse overheid te omzeilen.

De Executive Order 12333 en de CLOUD Act kunnen VPN-aanbieders echter dwingen gebruikersgegevens te overhandigen, zelfs als deze niet in de VS zijn opgeslagen. Gebruik daarom een betrouwbare VPN-provider die je gegevens niet logt. Zo voorkom je dat je gegevens voor de Amerikaanse overheid zichtbaar zijn.

Conclusie

Vergeleken met landen als China, Iran en Turkije, leggen de VS zeer weinig beperkingen op aan internettoegang en -inhoud. Er wordt weinig materiaal geblokkeerd vanuit politieke, sociale of morele gronden en het recht op vrije meningsuiting en persvrijheid is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet.

Als reactie op de dreiging van het wereldwijde terrorisme heeft de Amerikaanse regering echter zowel haar bevoegdheden als haar mogelijkheden om de online activiteiten van haar burgers te controleren, enorm uitgebreid. Ook zijn er meer mogelijkheden voor het verzamelen en opslaan van persoonlijke gegevens van burgers. Dit alles heeft geleid tot een scherpe daling van de algemene internetvrijheden.

Wil je meer weten over de censuur in andere (repressievere) landen? Neem dan ook eens een kijkje bij onze volgende artikelen:

Censuur in de VS - veelgestelde vragen

Wil je meer weten over censuur in de Verenigde Staten? Hieronder vind je de meest gestelde vragen en onze antwoorden erop.

Internetcensuur komt niet extreem veel voor in de VS. De weinige gevallen waarin inhoud wordt verwijderd, hebben meestal te maken met auteursrechtclaims of schadelijke inhoud. Er is wel toezicht in het land; dit is na de terroristische aanslagen op de Twin Towers toegenomen. Internetcensuur in de VS vindt echter voor het grootste deel plaats om wetten te handhaven.

Ten eerste is de manier waarop de VS het internet censureert indirect. Regelgeving zoals SESTA/FOSTA heeft indirect invloed gehad op platforms zoals Tumblr of Craigslist. Ten tweede wordt de Amerikaanse censuur uitgevoerd aan de hand van mechanismen voor copyright claims. Ten slotte houden overheidsinstanties toezicht, met als doel het tegengaan van criminele activiteiten en terrorisme.

Hoewel internetcensuur in de VS geen groot probleem is, willen mensen die zich in het land bevinden misschien voorkomen dat ze door de overheid in de gaten worden gehouden. Een VPN (Virtual Private Network) kan daarbij helpen. Een VPN verbergt namelijk je IP-adres en maakt je anoniem wanneer je op het internet surft. Lees ons volledige artikel over censuur in de VS voor meer informatie.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen