Wat is een VPN woordweb

VPN uitgelegd: Wat is een VPN en waar gebruik je het voor?

Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2019
Leestijd: 13 minuten, 19 seconden

Steeds meer mensen gebruiken een VPN. Dit komt omdat een VPN-verbinding een gemakkelijke en efficiënte manier is om je online veiligheid, privacy en vrijheid te verbeteren. Als je nog niet helemaal op de hoogte bent van VPN’s en wat ze doen, kan het je best afschrikken. Geen zorgen! Op deze pagina lees je wat een VPN precies is en hoe je deze kunt gebruiken. We praten je bij over de vele voordelen van een VPN en de mogelijkheden die VPN’s bieden.

Aan de slag met een VPN in 3 simpele stappen

Wil je voor het eerst een VPN gaan gebruiken, maar weet je niet helemaal waar te beginnen? Maak je dan vooral geen zorgen. Het is erg gemakkelijk en duurt slechts vijf minuten om met een VPN aan de slag te gaan. Met deze drie simpele stappen ben je binnen de kortste keren beschermd door een VPN:

Stap 1: Kies een betrouwbare VPN-provider

Voor beginnende VPN-gebruikers raden wij ExpressVPN en NordVPN aan. We hebben deze providers uitgebreid getest en concludeerden dat ze erg gemakkelijk te begrijpen en gebruiken zijn. Bovendien zijn ze ook allebei erg snel, staan ze je toe je abonnement op verschillende apparaten tegelijkertijd te gebruiken en hebben ze een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Je kunt deze VPN’s dus een volle maand uitproberen vóór je je aan een abonnement bindt. Voor meer informatie over deze en andere providers kun je een kijkje nemen in ons reviewoverzicht.

ExpressVPN staat zonder twijfel in de top 5 van de beste VPN’s. Deze provider heeft meerdere duizenden servers en werkt met Netflix, zodat je ook tijdens het kijken van je favoriete show online veilig bent. Klik op de button in de onderstaande box om deze VPN af te sluiten voor een voordelige prijs.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

NordVPN is eveneens één van de beste VPN-providers van dit moment. Het gebruikt erg goede encryptie en is dus erg veilig. Bovendien ziet de software er netjes en overzichtelijk uit. Wil je korting op je NordVPN-abonnement? Klik dan zeker even op de onderstaande button.

NordVPN
Actie:
Slechts €3,17 per maand bij een 3-jarig abonnement
9.1
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Zodra je een VPN-provider hebt gekozen, hoef je enkel een abonnement af te sluiten. Maak een account aan en bewaar je inloggegevens goed – je zult deze info nodig hebben in de volgende stappen.

Stap 2: Download de VPN-app

Nu je een VPN-aanbieder hebt uitgekozen, hoef je enkel de software van de provider te downloaden. Dit kan via de officiële website van de provider. Download de app voor je smartphone, tablet of computer. Zodra je de software hebt geïnstalleerd, kun je met je gegevens inloggen.

Stap 3: Activeer de VPN-app en surf veilig en vrij online

Activeer de VPN. Bij veel VPN-providers hoef je hiervoor enkel op de ‘aan’-  of ‘connect’-knop te drukken. De VPN-verbinding wordt dan automatisch opgezet. Over het algemeen zul je nauwelijks merken dat je via een VPN met het internet verbonden bent. Laat de software simpelweg op de achtergrond draaien en je bent beschermd. Zolang de verbinding aan staat, kun je veiliger, anoniemer en vrijer internetten.

En dat is alles! Je bent nu beschermd door een VPN. In de rest van het artikel leggen we je uit hoe een VPN precies werkt. Ook lees je daar meer over de verschillende voordelen van een VPN.

Wat is een VPN?

Wat is een VPN precies

Een VPN is een veilige verbinding tussen jouw computer en het internet. Als je het internet opgaat, doe je dit met een uniek IP-adres. Je kunt dit adres vergelijken met je telefoonnummer of woonadres. Het IP-adres is als het ware de persoonlijke identificatiecode van jouw internetverbinding. Het staat op jouw naam en adres. Je bent herkenbaar en te traceren bij alles wat je doet zodra je online gaat – maar niet, of in ieder geval veel minder, als je een VPN gebruikt!

De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network. Dit ‘virtuele privénetwerk’ stelt je in staat om je dataverkeer via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe server te sturen. Van daaruit wordt het dataverkeer dan weer het internet op gestuurd. Hierdoor verandert het IP-adres dat de rest van het internet te zien krijgt.

Een VPN-verbinding biedt je drie essentiële zaken: veiligheid, anonimiteit en vrijheid op het internet.

 • Veiligheid: een VPN versleutelt en, tot op zekere hoogte, beveiligt al jouw internetverkeer tegen partijen die data proberen te onderscheppen, zoals hackers en overheden.
 • Anonimiteit: jouw IP-adres wordt verborgen zodra je verbinding maakt met een VPN-server. Als gebruiker neem je het IP-adres van deze server aan. Hierdoor kunnen andere partijen jouw locatie en identiteit op het internet niet langer achterhalen.
 • Vrijheid: een VPN-provider stelt je in staat te verbinden met servers over de hele wereld. Door te verbinden met een VPN-server in een bepaald land, ga je het internet op alsof je zelf in dat land bent. Het internet is namelijk niet overal ter wereld vrij toegankelijk. Je kunt daarbij denken aan online censuur, restricties op sociale media en beperkingen van online streamingdiensten. Ook als Nederlander heb je daarmee te maken: veel Nederlandse websites en streaming-diensten werken namelijk niet buiten Nederland. Dit kan je oplossen met een VPN. Ook kan je met een VPN vanuit Nederland toegang krijgen tot sites en diensten die normaal gesproken niet in Nederland beschikbaar zijn, zoals de Amerikaanse versie van Netflix.

Wil je graag zelf alvast gebruik gaan maken van een VPN, dan is ons overzicht met al onze VPN-reviews interessant voor jou. Bekijk het hier:

Vergelijk alle VPN's

Hoe maak je zelf gemakkelijk gebruik van een VPN?

Het is heel eenvoudig om zelf gebruik te maken van een VPN. Om te beginnen sluit je een abonnement af bij een betrouwbare VPN-aanbieder. Dit kan je heel gemakkelijk en snel online doen, waarna je direct de benodigde software (of apps) kunt downloaden en installeren. Zo krijg je toegang tot het servernetwerk van de VPN-provider. Met enkele klikken maak je vervolgens verbinding met een VPN-server. Dit kunnen servers over de hele wereld zijn. Vanaf dat moment loopt al je internetverkeer via de beveiligde VPN-verbinding en kan je veiliger, vrijer en anoniemer gebruikmaken van het internet.

Versleutelde VPN Verbinding

De meeste VPN-aanbieders bieden software aan voor al je apparaten en besturingssystemen (Windows, Mac, iPhone, Android). Ook is het in sommige gevallen mogelijk de VPN op je router in te stellen. Hierdoor worden alle apparaten die op het netwerk zijn aangesloten automatisch beveiligd.

Hoe werkt een VPN?

In de praktijk werkt een VPN erg makkelijk. Je kiest een aanbieder, sluit een abonnement af en downloadt de software. Vervolgens kies je de server waarmee je wilt verbinden. Vervolgens doet de VPN de rest van het werk.

Dit is hoe de VPN te werk gaat:

 1. De VPN-software versleutelt je internetverkeer en stuurt jouw data over een beveiligde verbinding naar de VPN-server.
 2. De VPN-server ontvangt jouw versleutelde internetverkeer en ontsleutelt het internetverkeer, zodat het weer leesbaar wordt.
 3. De server stuurt vervolgens het ontsleutelde internetverkeer het internet op. Daarna ontvangt dezelfde server teruggestuurd internetverkeer dat voor jou bedoeld is.
 4. Het internetverkeer dat de VPN-server ontvangt wordt vervolgens versleuteld en via de beveiligde verbinding naar jou teruggestuurd.
 5. De software op jouw apparaat ontsleutelt het internetverkeer weer, waardoor jij het kunt bekijken.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

De VPN-verbinding beveiligt je internetverkeer, zodat hackers je data niet meer zomaar kunnen onderscheppen en bekijken (door de versleuteling). Daarnaast biedt een VPN anonimiteit, doordat je internetverkeer wordt omgeleid via een externe server. Hierdoor registreert de rest van het internet het IP-adres en de locatie van de VPN-server, terwijl jouw échte IP-adres en locatie verborgen blijven. Normaal gesproken wordt je middels dit IP-adres online herkend, maar dit kan dus niet meer. Je bent een heel stuk anoniemer geworden op het internet.

De VPN-applicatie draait op de achtergrond van je computer, tablet of smartphone. Hier merk je zelf eigenlijk weinig van. Je kunt gewoon gebruikmaken van je computer en het internet zoals je altijd gewend bent. Voor meer informatie over de precieze werking van een VPN verwijzen wij naar het artikel: Hoe werkt een VPN-verbinding.

Waar wordt een VPN voor gebruikt?

Er zijn diverse redenen waarom mensen een VPN gebruiken. De meest voorkomende redenen zijn anonimiteit, veiligheid en blokkades omzeilen (vrijheid):

Anonimiteit en privacy met VPN:

 • Anonimiteit op het internet: Een VPN-verbinding verbergt je IP-adres en locatie. Als gebruiker neem je namelijk het IP-adres van de VPN-server aan. Het lijkt nu alsof jij je bevindt op de locatie van de de server. Hierdoor kunnen websites je echte locatie niet achterhalen. Ook andere partijen op het internet kunnen je niet langer identificeren middels je IP-adres, want ze zien slechts het nietszeggende IP-adres van de server waarmee jij verbonden bent.
 • Anoniem downloaden (en uploaden): Downloaders (bijvoorbeeld via Torrents of Usenet en nieuwsgroepen) worden steeds meer gevolgd. Veel mensen willen liever niet dat anderen weten wat ze gedownload hebben en kiezen er dus voor om anoniem te gaan downloaden. Een VPN-verbinding is hiervoor de perfecte uitkomst.
 • Een digitaal persoonsdossier voorkomen: Advertentienetwerken zoals Facebook, Google en Twitter proberen een zo goed mogelijk privédossier over iedereen op te bouwen. Deze informatie kan vervolgens worden doorverkocht aan adverteerders of overheden. Het gebruik van een anonieme VPN-verbinding gaat het opbouwen van zo’n dossier tegen.

Beveiliging tegen hackers:

 • Beveiliging tegen hackers en overheden: In toenemende mate wordt bekend hoeveel er op het internet wordt afgeluisterd. Zonder VPN-verbinding stuur je al je gegevens onbeveiligd het internet op. Je internetverbinding is hierdoor erg gemakkelijk af te luisteren. Een VPN versleutelt je internetverkeer, waardoor afluisteren geen zin heeft.
 • Veilig internetten op publieke netwerken: Het gebruik van publieke wifi-netwerken is riskant. Andere gebruikers van publieke netwerken (bijvoorbeeld hackers) kunnen namelijk al je internetverkeer gemakkelijk afluisteren of omleiden. De kans dat bijvoorbeeld de inloggegevens van je e-mail, of je creditcardgegevens op deze manier gesloten worden, is erg groot. Door een VPN te gebruiken, versleutel je alle gegevens die je het netwerk op stuurt. Hierdoor heeft een hacker niets aan de afgeluisterde internetgegevens. De hacker ziet slechts een gecodeerde wirwar van tekens (versleutelde data) in plaats van jouw belangrijke gegevens en wachtwoorden.
 • Toegang tot bedrijfsnetwerken: Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om thuis op hun netwerk in te loggen. Op deze manier kan men veilig vanuit huis werken. Hiervoor worden ook VPN-verbindingen frequent gebruikt.

Censuur en blokkades omzeilen met een VPN:

 • Censuur en overheidsblokkades tegengaan: In diverse landen wordt het internet gecensureerd (bijvoorbeeld in China, Turkije en sommige Arabische landen). Die landen blokkeren toegang tot bepaalde internetdiensten en websites (zoals Whatsapp, Skype en Facebook). Ook in Nederland gebeurt dat. Hier wordt bijvoorbeeld The Pirate Bay geblokkeerd. Een VPN verandert je weergegeven geografische locatie (afhankelijk van de gekozen VPN-server), waardoor je dergelijke blokkades kunt omzeilen.
 • Geografische blokkades omzeilen: Niet alleen overheden blokkeren soms internetdiensten en websites. Ook de diensten zelf laten bepaalde content alleen in bepaalde regio’s zien. Zo kun je vaak geen Nederlandse tv in het buitenland kijken. Ook kun je met Netflix in Nederland beduidend minder films en series kijken dan met Netflix in Amerika. Een VPN kan helpen om deze geografische blokkades te omzeilen.

Lees ook ons uitgebreidere artikel over waarom mensen een VPN gebruiken.

Een VPN-verbinding gebruiken

Om gebruik te maken van een VPN-netwerk heb je een VPN-account nodig. Een goed account kun je vaak al voor enkele euro’s per maand afsluiten. Na het registeren geeft de aanbieder je de inloggegevens voor hun programma en servers. Deze inloggegevens kun je vervolgens gebruiken om verbinding te maken met de servers van de aanbieder. De meeste (grote) aanbieders bieden speciale (gratis) programma’s of apps aan waarmee je heel eenvoudig een verbinding kunt opzetten. In deze programma’s kun je vaak kiezen welk protocol je wilt gebruiken en met welke servers in welk land of in welke stad je je wilt verbinden.

Twee goede providers

Wij hebben alle grote VPN-aanbieders van dit moment getest. Een uitgebreidere beschrijving van goede aanbieders vind je in ons overzicht van de beste VPN providers. Mocht je aan de slag willen met een makkelijke, gebruiksvriendelijke en betrouwbare VPN, dan kunnen wij CyberGhost en ExpressVPN aanbevelen.

CyberGhost

CyberGhost is een fijne VPN voor beginners. Deze aanbieder blinkt uit in prijs, snelheid en gebruiksgemak. De klantenservice reageert snel, wat zeker voor beginners fijn is. De apps van CyberGhost zijn heel makkelijk in te stellen en gebruiken. CyberGhost houdt je internetverbinding veilig en biedt je anonimiteit online. Er zijn apps beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS.

CyberGhost wordt veel gebruikt voor het omzeilen van geografische blokkades en downloaden van torrents. Ook is Cyberghost een goedkope VPN en kost de service minder dan €3 per maand. Voor dat bedrag mag je CyberGhost op 7 verschillende apparaten tegelijkertijd gebruiken. Een heel gezin kan gebruikmaken van één abonnement. Er geldt een ruime geld-terug-garantie van 45 dagen op alle pakketten.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor €2.45 per maand.
9.3
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

ExpressVPN

ExpressVPN is een van de beste VPN-aanbieders die wij tot dusver hebben getest. De servers zijn snel en de apps makkelijk in gebruik. Hedendaags kun je de app ook in meerdere talen instellen, waaronder Nederlands. De klantenservice van ExpressVPN reageert snel. Helaas is ExpressVPN niet de goedkoopste aanbieder. Vooral mensen die kwaliteit het belangrijkst vinden kiezen voor ExpressVPN. Via een speciale kortingsactie beginnen abonnementen nu bij $6,67 per maand. Dan heb je een abonnement waarmee je 5 apparaten tegelijkertijd kunt beveiligen.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

Extra tip: om in één keer alle apparaten in je huis gebruik te laten maken van de VPN-verbinding kun je deze op de router instellen. Hierdoor gebruiken alle apparaten die met die router verbonden zijn automatisch de VPN-verbinding. Dit instellen kan technisch uitdagend zijn. Indien mogelijk adviseren wij DD-WRT routersoftware te gebruiken. In een ander artikel leggen wij uit hoe je een VPN op je Router instelt. Een ander alternatief, mocht je heel veel apparaten hebben die je allemaal met een VPN wilt beveiligen, is Surfshark. Deze relatief nieuwe, maar uitstekende VPN-provider, staat je namelijk toe de VPN te gebruiken voor zoveel apparaten als je wilt! En dat vanaf  € 1,74.- per maand.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €1,79 per maand
8.8
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Welke VPN-protocollen zijn er?

VPN-verbindingen maken gebruik van een versleutelde verbinding. Er zijn verschillende protocollen waarmee een beveiligde verbinding kan worden opgezet. De meest gebruikte protocollen zijn:

 • OpenVPN: dit is momenteel één van de meest gebruikte protocollen. OpenVPN is een open-source protocol. Voor de versleuteling wordt OpenSSL en het SSLv3/TLSv1 protocol gebruikt. Het OpenVPN-protocol wordt door de meeste providers ondersteund.  Het protocol is beschikbaar voor diverse platformen. Hieronder vallen Windows, Mac (OSx), Android, iOS, Linux en DD-WRT routers. OpenVPN wordt over het algemeen als veiligste keuze gezien.
 • IPSec/L2TP: in dit gecombineerde protocol zorgt IPsec voor de versleuteling (encryptie) en L2TP voor de verbinding (tunnel). IPsec/L2TP zit standaard ingebouwd in de meeste besturingssystemen. Dit protocol is een goede keuze als OpenVPN niet beschikbaar is.
 • PPTP: PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) is één van de oudste protocollen. Het protocol kent een aantal veiligheidslekken. Hierdoor is het gebruik van PPTP af te raden tenzij snelheid belangrijker is dan veiligheid. PPTP wordt soms geadviseerd bij streamingdiensten.
 • Softether: Softether is een open-source applicatie die cross-platform werkt. Er is ondersteuning voor VPN-protocollen zoals SSL VPN, IPsec/L2TP, OpenVPN en Microsoft Secure Socket Tunneling Protocol.
 • WireGuard: WireGuard is een protocol waar de laatste tijd meer aandacht naar uitgaat. Het runt op Linux-kernel en is gericht op nóg betere prestaties dan OpenVPN en IPsec.

Een VPN-verbinding opzetten: zelf aan de slag

Er zijn verschillende manieren om een VPN-verbinding op te zetten. Thuisgebruikers kunnen het beste kiezen voor een abonnement bij een VPN-provider.

Er zijn een aantal zeer grote providers met zeer snelle servers over de hele wereld. Deze providers zorgen ervoor dat de beveiliging en snelheid van hun servers op orde is.

Wij hebben na uitgebreid testen de beste VPN-providers voor je op een rijtje gezet:

Bekijk beste VPN's

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
70
Reacties
 1. Wat vinden jullie beter? Een VPN om veilig te internetten of een proxy server?
  En is een gratis VPN net zo goed als een betaalde?

  • Dag Youri, ligt er aan hoe je veilig internetten definieert. Met een proxy mis je de versleuteling van een VPN, hetgeen de verbinding in dat opzicht minder veilig maakt. Een proxy kan je wel vaak een bepaalde mate van anonimiteit bieden, in de zin dat je IP-adres niet bekend wordt bij de website die je bezoekt.

   Er zijn wel degelijk goede gratis VPN-services. Wel heeft een gratis dienst de nodige beperkingen, maar afhankelijk van wat je met je VPN wil doen zijn die beperkingen soms te overzien. Kijk ook eens bij onze review-sectie, daar zit mogelijk een gratis of betaalde VPN-optie tussen die geschikt is voor je.

  • Hallo, Vpn express gedownload want wij willen graag de race formule 1 zien morgenvroeg maar hoe nu verder? Ik kan hem verbinden met Australië maar ik weet niet wat te doen daarna.. hoe kan ik nu de race vinden?

   Wie kan mij helpen?
   Mvg H D

   • Hallo HD, eerst zul je ook ergens een account moeten hebben op een site waarop F1 wordt uitgezonden. Het probleem is alleen dat buitenlandse sites je nog wel eens willen blokkeren als je niet in dat land woont. Daarvoor is de VPN. Door de VPN aan te zetten op een specifieke locatie (bijvoorbeeld Engeland) en dan in te loggen met een account op een Engelse site (bijvoorbeeld Channel 4) voorkom je dat je wordt geblokkeerd.

  • Een proxy server houd logs bij dus niet echt veilig te noemen.
   NordVPN geeft aan dat niet te doen dus is het niet “mogelijk” om je te achterhalen.
   Helaas is niets 100% waterdicht en is er door veiligheid diensten (gelukkig) altijd wel een mogelijkheid om je identiteit te achterhalen maar dan moet je wel iets heel ergs van plan te zijn.

 2. hoe kan ik een vpn opzetten met mijn ipad en iphone?

 3. Ik heb mijn laptop security geregeld met Avast (en eigenlijk al de laatste 3 computers daarvoor ook) en heb nooit problemen en het is gratis. Enige waar ik oplet is dat ik niet aan al die Google programma’s blijf hangen die ze promoten. Nu biedt Avast ook VPN aan voor een lage maandprijs afhankelijk van hoe lang je afsluit. Ze claimen van alles te hebben dat jullie hier als belangrijk noemen zoals geen log, 5 apparaten en snel enz. Hebben jullie ervaring met Avast?

  • Avast VPN hebben wij zelf nog niet uitebreid getest, staat wel op de planning. Wij kunnen daar op dit moment geen uitspraak over doen. Internationale reviews bekijkend lijken ze redelijk te zijn, maar niet behorend tot de top. Wij kunnen slechts adviseren enkele aanbieders te bekijken waar wij zelf goede ervaring mee hebben, zoals CyberGhost of ExpressVPN bijvoorbeeld.

   • In diverse artikelen over het VPN van Avast wordt gewaarschuwd dat Avast bv gebruikers die illegaal downloaden niet actief aangeeft, maar desgevraagd door instanties e.d., de gegevens van die gebruikers wel doorgeeft!

    • Ik heb inmiddels NordPVN geinstalleerd. Ben er tot nu toe tevreden over.

 4. Welke internetdata gebruik je dan die van jouw provider (bv Orange) of die van het vpn-abonnement?

  • Je verbruikt data bij zowel je internetprovider als bij de VPN aanbieder. Als je een VPN gebruikt, loopt alle data nog steeds eerst via je internetprovider. De data moet bijvoorbeeld eerst via een glasvezelkabel je huis verlaten of binnenkomen, en die glasvezelkabel is van de internetprovider. Hetzelfde geldt voor 3g en 4g, dit netwerk is van de internetprovider. Wat de VPN doet is echter al je data versleutelen, dus je internetprovider ziet nog steeds jouw dataverkeer voorbij komen in zijn netwerk, maar kan het niet langer ontcijferen. Ze zien hoeveel data je gebruikt, maar hebben geen idee wat voor data het is, wat je downloadt, welke websites je bezoekt. Het is één grote gecodeerde wirwar. Je data loopt vervolgens ook via de VPN-provider, de route die je dataverkeer aflegt wordt simpelweg langer en je data passeert zowel de internetprovider als de VPN-provider. Het tekeningetje in dit artikel is daarom misschien iets verwarrend. Maar het antwoord is dus dat je bij beide providers data verbruikt.

 5. Ik gebruik de openvpn mogelijkheid van mijn NAS synology (DSM) op mijn laptop. Ik krijg na het opstarten van openvpn een 10.8.0.X ip toegewezen. Net probeerde ik een torrent te downloaden en kreeg de melding met mijn eigen ip adres terwijl openvpn actief is. Ik zit dus thuis en maak gebruik van mijn wifi op mijn eigen router. Werkt mijn vpn wel goed en hoe kan ik dat testen. Ik gebruik deze openvpn ook op mijn iphone en tablet.

  Ik dacht al een hele poos veilig te werken, vooral als ik via externe wifi punten inlog.

  Wat gebeurt hier?

  • Dat klinkt inderdaad alsof er iets niet goed gaat met de VPN-verbinding. Je zou ter bevestiging een IP-check kunnen doen met je laptop, dit zou uitsluitsel moeten geven over welke IP-adres je toegewezen hebt gekregen. Indien hier problemen optreden, eens kijken naar de VPN-instellingen op de router.

 6. hoeveel uur kun je ongeveer kijken met 50 GB van Goose?

  • Netflix streamen in hoge kwaliteit kost ongeveer 1GB per uur, dus met de maandelijkse 50GB van GOOSE VPN kan je zo’n 50 uur streamen.

 7. Welke invloed heeft vpn op je thuisnetwerk (nas, andere pc)? Of is vpn alleen van invloed op de laptop van waaruit je downloadt?!

  • Als je de VPN alleen op je laptop installeert en hebt draaien, dan is alleen het verkeer via je laptop beveiligd. De rest van het netwerk blijft onveranderd.

 8. Ik ben afwisselend drie maanden in Nederland en drie maanden in Spanje.
  Moet ik dan twee abonnementen afsluiten?

  • Nee hoor, je kan hetzelfde abonnement wereldwijd gebruiken.

 9. Ik kan mijn emails niet meer versturen, hoe los ik dit op?

  • Dit is moeilijk om te diagnosticeren op basis van deze informatie. Hangt het niet kunnen versturen van e-mails samen met het gebruik van een VPN (aangezien u het in dit topic plaatst)? Als er een probleem is ofwel met de instellingen van de mailclient danwel de internetverbinding dan kan het voorkomen dat e-mails niet verstuurd worden. Is uw mailaccount nog actief, en heeft de mailbox van de ontvangende partij genoeg capaciteit?

 10. Lees hier nogal ‘incrowd-talk’. Heb geen behoefte om me in allerlei tunnell-verhalen, ssl-versies en wat nog meer te verdiepen, maar ben wel geïnteresseerd in een veilig wifi-netwerk. Wie weet een gebruiksvriendelijke oplossing?

  • Beste Jacques,

   Wil je op simpele wijze je wifi-netwerk beveiligen, gebruik dan gewoon een VPN. Dat werkt gewoon via een programma’tje of applicatie die je downloadt op je computer, tablet en smartphone. Door de applicatie te activeren beveilig je je wifi-verkeer, zo simpel is het. In dit overzicht vind je enkele goede, betrouwbare VPN aanbieders: https://www.vpngids.nl/reviews/beste-vpn/

   • Dank je, David, ga het proberen.

 11. Voel er veel voor om VPN te gebruiken voor mijn computer. Momenteel heb ik Ziggo als provider, kan ik die gewoon blijven houden? Heb n.l. een drie in één pakket.Ik heb begrepen dat ik niet van provider hoef te veranderen.Is dat juist?

  • Beste Jan,

   Ja hoor, het is perfect mogelijk om een VPN te gebruiken in combinatie met Ziggo. Daar zijn geen rare extra stappen voor nodig. Gewoon de VPN installeren en alles is klaar voor gebruik.

 12. Beste redactie,
  Kunnen jullie ook iets vertellen van de Tunnel Bear vpn?
  Heb die in spanje maar straks in Ned wil ik de vpn handhaven.
  Bevalt goed maar lees nergens iets.Heb een abonnement €5,49 voor 3 apparaten
  Vr gr Wa vd Haagen

  • Tunnelbear VPN staat vooral bekend om hun gratis VPN-pakket (voor een gratis VPN is die dienst best aardig, al kent elke gratis VPN behoorlijk wat beperkingen). In ons artikel over gratis VPN services (klik!) hebben we wat geschreven over onder andere Tunnelbear. Daarnaast hebben we TunnelBear ook uitgebreid bekeken, zie daarvoor onze TunnelBear review.

 13. Beste redactie,
  Ik ga binnenkort naar Italië en wil daar graag via de KPN-app Nederlandse tv kunnen kijken. Maar ik zou ook graag daar gebruik willen maken van het FON-netwerk dat ik bij KPN heb. Die FON mogelijkheid is volgens mij verbonden met mijn IP-adres (want ik moet zelf een stukje van mijn wifi thuis opgeven om gebruik te kunnen maken van wifi van andere FON gebruikers).
  Voor de ene toepassing heb ik dus juist wel mijn eigen IP-adres nodig (FON), en voor de ander juist niet (TV kijken in het buitenland).
  Als ik een VPN-abonnement neem kan ik dan kiezen via welk IP-adres ik wil internetten?
  Alvast bedankt voor een reactie.
  Karel

  • Goededag,

   In Italië maakt u verbinding met andermans FON-verbinding. Deze verbinding komt tot stand op basis van een wachtwoord en gebruikersnaam neem ik aan. Na verbinding te hebben gemaakt kunt u doorgaans gewoon gebruikmaken van de VPN. U verbindt met FON en daarmee KPN, daarna wordt uw internetverkeer doorgestuurd naar de VPN-server, en vanuit de VPN-server wordt uw internetverkeer weer het web opgestuurd, bijvoorbeeld naar de servers van KPN. Op die manier zou u gewoon Nederlandse televisie moeten kunnen kijken via FON in Italië.

 14. Op mijn smartphone kon ik op een gegeven moment geen series meer kijken omdat e.e.a. werd geblockt door VPN/Proxy. Nooit gehad of gemerkt tot dan. Mijn VPN mogelijkheid er af gehaald via mobiele netwerken. Ik kan nu weer Netflix kijken maar ben dus niet tegen streamen beveiligd? Overigens had ik nooit blokkades tot deze week.Op mijn PC en laptop werkt alles gewoon goed en heb ik dus denk ik nooit VPN bescherming gehad?
  Ik ben beveiligd door AVAST. De schuldige is dus Netflix. Mijn provider ZIGGO kon het probleem niet verhelpen en de hulpdienst van Netflix weet ook van niets of doen alsof. Wat nu?

  • Netflix doet actief haar best om VPN-gebruik te blokkeren. Hier lees je meer over hoe dat precies zit en welke VPN-aanbieders goed werken met Netflix: https://www.vpngids.nl/unblock/streaming/amerikaanse-netflix-in-nederland/

   • Het gaat mij helemaal niet om de Amerikaanse Netflix. Gewoon bij het aanbod van het reguliere nederlandse aanbod treedt het probleem op.

    • Een VPN provider die erg in opkomst is en tot op heden goede ondersteuning voor Netflix heeft is SurfShark. Die zou je kunnen overwegen in plaats van Avast.

 15. David, dank je! Zeer interessante info, ik ben geen nerd en dat hoeft van mij ook niet, ieder zijn specialiteit. Maar ik heb toch een vraag over hoe een VPN werkt. Als ik via een VPN een e-mail verstuur of een reactie op een website achterlaat, dan wordt dat bericht versleuteld verstuurd naar de VPN toe. Maar het wordt dan toch vanaf de VPN-server naar die ander onversleuteld doorgestuurd en omgekeerd ook? Tenzij die ander of de betreffende site ook een VPN heeft, begrijp ik dat nou goed?

  • Exact, het laatste stukje tussen de VPN en de uiteindelijke mailserver/website kan niet worden beveiligd door de VPN (tenzij er ook VPN software geïnstalleerd is bij die mailprovider of op de server waarop die website draait). Meestal zijn mailprogramma’s wel op andere wijze beveiligd/versleuteld. Vooral Wifi-netwerken zijn zeer kwetsbaar voor hacks; de (bekabelde) verbinding tussen de VPN-server en de server van de website of mailprovider die je bezoekt is veel minder kwetsbaar voor een hack. Het betreft vaak professionele bedrijven met gedegen beveiliging. De grote kwetsbaarheid ligt veelal bij mensen thuis, en daar biedt een VPN een oplossing voor.

 16. Ik wil graag een vpn zodat ik het meeste uit Google home kan halen(locatie usa).
  Is dit mogelijk? Vereist dit veel extra instellingen in bijvoorbeeld mijn modem (ziggo)
  Bij voorbaat dank… Een Vpn leek.

  • Is zeker mogelijk, gebruik bijvoorbeeld ExpressVPN en verbind deze via de router. Dan wordt al het internetverkeer dat via de router loopt automatisch beveiligd en omgeleid door ExpressVPN.

 17. heb je een vpn nodig per PC, of is 1 genoeg voor mijn kpn router ????

 18. Ik wil vanuit het buitenland mijn beveiligingscamera’s benaderen. Normaal gebeurt dit via mijn IP adres, kan dit ook als ik een VPN gebruik?

  • Ik weet niet precies hoe je beveiligingscamera’s werken, maar als ze je herkennen aan je IP-adres van thuis dan werken ze waarschijnlijk niet als je een ander IP-adres hebt (tenzij je nog een ander IP-adres toestaat op je camera’s). Een VPN geeft je een ander IP-adres, maar niet je IP-adres van thuis (het is afhankelijk van de VPN-server die je kiest). Wat je zou kunnen proberen is een VPN-aanbieder kiezen die Dedicated-IP mogelijk maakt. Je hebt dan een vast IP-adres bij de VPN-aanbieder, en dan kun je deze toestaan op je camera’s.

 19. In de afgelopen jaren heb ik meerdere VPN aanbieders geprobeerd, Private Internet Access, Goose, Opera VPN en nu ExpressVPN. Ik gebruik het vooral op mijn telefoon en tablet als ik onderweg ben, voor extra bescherming.
  Waar ik echter regelmatig tegenaan loop is dat sommige WiFi verbindingen niet meer werken als ik de VPN aan zet. Bijvoorbeeld het WiFi netwerk van de openbare bibliotheek, of die in de trein (al weet ik die niet meer zeker).

  Enig idee waar dat door komt en, belangrijker, hoe ik het kan verhelpen? De enige die daar geen last van had was overigens Opera VPN.

  • Het zou kunnen dat het netwerk VPN verbindingen probeert te blokkeren.
   Je zou eens kunnen proberen om het OpenVPN protocol te selecteren. Dit VPN protocol is wat moeilijk te herkennen en dus moeilijker te blokkeren.

 20. Beste redactie,

  Wanneer de VPNsoftware eenmaal geïnstalleerd is ben je dan verplicht om deze altijd te gebruiken of kun je ook aan/uit zetten om Gb’s te besparen?

  • Beste Bluesboy,
   Je kunt de de VPN gewoon aan- en uitzetten. Als je een VPN hebt die het aantal GB’s limiteert kun je er dus voor kiezen om deze alleen aan te zetten als je hem nodig hebt. De meeste VPN software heeft een duidelijke knop waarmee je de VPN aan- of uitzet.

 21. Ik gebruik een VPN op mijn smartphone die alleen met 4G verbinding maakt.
  Nu is 4G voor data, en dus maak ik, als ik gewoon bel, ook gebruik van dit datanetwerk.
  Dus gaat het telefoonverkeer dus automatisch via de VPN, toch?
  Sommige providers laten je met je smartphone gewoon bellen via je eigen internetverbinding, via wifi.
  (Spaart hen de bouw en onderhoud van zendmasten.)
  Weer gaat dit dan via de VPN (via Amerika als je wil).
  Waar is mijn redenering hier fout?

  Telefoon gaat overigens al jaren via internet, en toch durven ze je een kapitaal te vragen als je internationaal belt.
  Zou niks uit mogen maken of ik nou met China, of met de Achterhoek bel.

  • Als je belt vanuit een 06-nummer dan is dit vaak niet via het internet. Dit soort telefonie gaat nog gewoon via zendmasten. Als ik jou dus zou bellen van mijn 06 naar jouw 06, dan gaat dit dus via ouderwetse zendmasten, en niet via het internet. Er is wel een mogelijkheid om via internet te bellen, maar dit werkt anders dan reguliere telefonie. Bellen via internet met een VPN kan door middel van internettelefonie-apps of door het gebruik van SIP-accounts (internettelefoonnummers).

 22. Goedemorgen,
  Vraag. heeft het gebruik van VPN ook automatisch tot gevolg dat je b.v. veiliger op crypto Exchanges kan handelen? Dus de kans dat je dan gehackt wordt nihil is? Tenzij de Exchange zelf gehackt wordt dan.

  • Een VPN zorgt er inderdaad voor dat je veiliger op crypto exchanges kunt handelen. Veelal zal deze veiligheid worden gewonnen doordat een VPN je meer privacy biedt, waardoor het moeilijker, zo niet onmogelijk, wordt om te achterhalen is vanaf welk IP-adres wordt gehandeld. Daarnaast beschermt een VPN je goed tegen Man-in-the-middel-aanvallen. Dit is wanneer iemand de informatie die jij verstuurt onderschept. Met een VPN is deze informatie versleuteld, waardoor de hacker hier weinig mee kan. Als je handelt in Bitcoin is het aan te raden om een VPN te gebruiken, puur om je internetverbinding te beveiligen. Dit neemt niet weg dat je ook goed je computer of ander type wallet sterk moet beveiligen. Denk aan virusscanners, tweestapsauthenticatie en meer.

 23. Bij item: Hoe werkt een VPN? nr. 3 staat: De VPN server stuurt het ontsleutelde internet verkeer het internet op.
  Is dit dan door anderen te lezen?
  Hoe komt het versleutelde bericht van mij bij de andere persoon aan?
  Versleuteld?/Onversleuteld?
  Op welk moment wordt het bericht ontsleuteld, zodat de ontvanger het kan lezen?

  • Alles wat je doet online is als het ware internetverkeer. Als jij klikt op een link, dan doet jouw computer via je internetprovider een verzoek aan de website. De website reageert daarop door ene reactie terug te sturen (bijvoorbeeld door het tonen van een nieuwe pagina). Ook bij het invullen van gegevens of het versturen van berichten werkt dit zo. De VPN software op je device versleutelt deze data, deze versleutelde data wordt via je router, internetprovider en eventueel andere tussenliggende stations doorgestuurd naar de VPN server. Deze VPN server pakt de versleutelde data uit en communiceert met de website. Vervolgens wordt de reactie teruggestuurd naar de VPN-server. Daar wordt deze reactie weer ingepakt en teruggestuurd naar jouw computer. Hier wordt de reactie uitgepakt door de VPN software en krijg jij te zien wat je wil zien.

   Het bericht wordt dus ontsleuteld bij de VPN server. De enige manier hoe iemand anders er dus bij zou kunnen komen, is als hij zou inbreken op de verbinding tussen de VPN-server en het eindpunt. Deze verbinding wordt echter vrij sterk beveiligd door de VPN providers en aanbieders van servers. Zelfs al zou het onderschept worden, dan weet een hacker nog steeds niet waar het bericht vandaan komt, hij ziet alleen dat de VPN-server een verzoek heeft gedaan.

 24. Goede dag

  Kan ik ook KPN tv blijven kijken in Nederland en kan dit ook in het buitenland zoals nu op mijn telefoon of iPad met VPN

  • Wij hebben vooralsnog geen berichten gekregen over dat KPN TV niet werkt met VPN. Dit is geen garantie, maar het zou dus mogelijk moeten zijn.

 25. is een vpn verbinding terug opzegbaar? of ben ik verplicht een bepaalde periode er te blijven op betalen?

  • Meestal heb je een geld-terug-garantie. Deze verschilt per provider, soms is het 3 dagen, soms is het 45 dagen. Je kunt bij onze reviews kijken hoe lang deze garantie is per VPN-provider. Binnen die periode kun je het volledige bedrag terugvragen, daarna gaat het lastig worden. Je kunt er ook voor kiezen om een abonnement af te sluiten dat per maand opzegbaar is, deze zijn wel veel duurder.

 26. Ik heb ExpressVPN. Kan ik beter op al m’n apparaten afzonderlijk de app installeren of is het beter om het al op m’n router te installeren?

  • Als je al je apparaten wil beschermen kun je waarschijnlijk beter ExpressVPN op je router installeren. Het is hiervoor wel van belang op te zoeken op Google of je router hiervoor geschikt is. Wil je alleen ‘zo nu en dan’ gebruik maken van ExpressVPN dan zou ik ExpressVPN afzonderlijk po je devices installeren. Het ligt er dus maar net aan wat je zelf prettiger vindt.

 27. hallo ik heb express vpn ingestelt op mijn gsm met behulp van mijn laptop maar hoe kan ik die vpn delen met de gsm van mijn vriend?
  of zijn gsm aansluiten bij mij ?

  • Hoi Helena. Als je vriend de ExpressVPN voor Android of iOS (afhankelijk van wat voor smartphone hij heeft) installeert, kan hij daarop inloggen met jouw accountgegevens. Let wel op dat een ExpressVPN-abonnement maximaal 3 verbindingen tegelijkertijd toestaat. Als je via jouw account inlogt op méér dan drie apparaten, kunnen die dus niet allemaal tegelijkertijd gebruikmaken van de VPN. Hopelijk helpt dit!

 28. Ik ga binnenkort naar Rusland. Ik wil gebruik kunnen maken van online chatdiensten als Viber, Whatsapp en Signal.
  Heb ik een VPN account nodig ?
  Peter

  • Hoi Peter,
   Zover wij weten, worden Viber, WhatsApp en Signal op dit moment niet geblokkeerd in Rusland. Andere chatdiensten, zoals Telegram, zijn wel geblokkeerd. In principe heb je geen VPN nodig als je alleen Viber, WhatsApp of Signal wilt gebruiken. Toch raden wij dit wel aan. Met een VPN is jouw online dataverkeer beter beveiligd en jouw privacy beter beschermd.

 29. Hallo, ik gebruik al een jaar NORDVPN op mijn Windows pc en Linux Mint pc.
  Het werkte tot nu goed bij Linux, Windows geen problemen, maar de laatste dagen, als ik verbinding gemaakt heb, wordt NordVPN na een paar seconden weer uitgeschakeld en vraagt het om mijn gebruikersnaam en wachtwoord. Als ik dat weer invul, kan ik weer verbinding maken, die na een paar seconden weer uitgeschakeld wordt enz. enz.
  Wat kan hier aan de hand zijn?

  • Hallo Koos,
   NordVPN heeft de afgelopen dagen wat technische problemen ondervonden, waarbij mensen moeite hadden met verbinding maken en inloggen. Als het goed is zijn die problemen nu weer opgelost. Kan je alsnog geen verbinding maken met de service? Dan kun je het best contact opnemen met de klantenservice van NordVPN. Zij helpen je dan verder.

   • Goede middag, het gaat nog steeds niet. Ik probeer het over een paar dagen nog eens en als het dan nog niet gaat, neem ik contact op met de klantenservice. Toch nog bedankt voor de moeite. Groet, Koos

    • Graag gedaan. Vervelend dat het nog steeds niet wil lukken. Het klinkt als een bug in de software. De NordVPN klantenservice zou je daarmee moeten kunnen helpen. Een laatste idee is om te kijken of het beter gaat als je de software opnieuw op je apparaat installeert. Misschien verhelpt dit het probleem. Heel veel succes!

 30. Ik wil in Nieuw Zeeland mobiel internetten via VPN. Wordt mijn mobiele nr. daar geregistreerd? Heb ik daarvoor ivm mogelijke hogere kosten een provider uit NZ nodig of kan ik met mijn Nederlandse provider uit.

  • Als je buiten de Europese Unie wilt bellen, sms’en of internetten met het netwerk van je telefoon (dus niet via plaatselijke wifi), moet je roamingkosten betalen met je Europese telefoonabonnement. Daarom kun je, als je voor langere tijd in het buitenland blijft, het beste overstappen naar een mobiele provider uit Nieuw Zeeland. Vervolgens kun je het abonnement van je VPN-provider gewoon blijven gebruiken om je internetverbinding veilig en privé te stellen.

Een reactie plaatsen