Home - VPN info - VPN uitgelegd: Wat is een VPN en waar gebruik je het voor?

VPN uitgelegd: Wat is een VPN en waar gebruik je het voor?

Wat is een VPN?

Wat is een VPN precies

Een VPN is een Virtual Private Network. Dit ‘virtuele privénetwerk’ stelt gebruikers in staat om hun dataverkeer via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe VPN-server te sturen. Van daaruit wordt het dataverkeer dan weer het internet op gestuurd. Een VPN-verbinding biedt een internetgebruiker drie zeer essentiële zaken: veiligheid, anonimiteit en vrijheid op het internet.

 • Veiligheid wordt geboden doordat een VPN al het internetverkeer versleutelt en beveiligt tegen partijen die data proberen te onderscheppen, zoals hackers en overheden.
 • Anonimiteit wordt geboden doordat jouw IP-adres wordt verborgen zodra je verbinding maakt met een VPN-server. Het IP-adres is als het ware de persoonlijke identificatiecode van jouw internetverbinding, waaraan je herkend kan worden online. Als VPN-gebruiker neem je het IP-adres van de VPN-server aan. Hierdoor kunnen andere partijen op het internet jouw locatie en identiteit niet langer achterhalen.
 • Vrijheid wordt geboden doordat een VPN-provider je in staat stelt te verbinden met servers over de hele wereld. Door te verbinden met een VPN-server in een bepaald land, ga je het internet op alsof je zelf in dat land bent. Het internet is namelijk niet overal ter wereld vrij toegankelijk. Je kan daarbij denken aan online censuur, restricties op sociale media en beperkingen van online streamingdiensten. Ook als Nederlander heb je daarmee te maken. Veel Nederlandse websites en streamingdiensten werken niet buiten Nederland. Dit kan je oplossen met een VPN. Ook kan je vanuit Nederland toegang krijgen tot sites en diensten die normaal gesproken niet in Nederland beschikbaar zijn, zoals de Amerikaanse versie van Netflix.

Veel mensen vinden het fenomeen VPN maar complex. Daarom leggen we op deze pagina precies uit wat VPN is, hoe je het gebruikt en welke handige toepassingen er allemaal mogelijk zijn!

Wil je graag zelf alvast gebruik gaan maken van een VPN, dan is ons overzicht van de beste VPN-aanbieders interessant voor jou:

Bekijk beste VPN’s

Hoe maak je zelf makkelijk gebruik van een VPN?

Het is heel eenvoudig om zelf gebruik te maken van een VPN. Om te beginnen sluit je een abonnement bij een betrouwbare VPN-aanbieder af. Dit kan je heel gemakkelijk en snel online doen, waarna je direct de benodigde VPN-software (apps) kan downloaden en installeren. Nu heb je toegang tot het servernetwerk van de VPN-provider. Met enkele klikken maak je vervolgens verbinding met een VPN-server. Dit kunnen servers over de hele wereld zijn. Vanaf dat moment loopt al je internetverkeer via de beveiligde VPN-verbinding en kan je veilig, vrij en anoniem gebruikmaken van het internet.

Versleutelde VPN Verbinding

De meeste VPN-aanbieders bieden software aan voor al je apparaten en besturingssystemen (Windows, Mac, iPhone, Android). Ook is het in sommige gevallen mogelijk de VPN op de router te installeren. Hierdoor worden automatisch alle apparaten die op het netwerk zijn aangesloten beveiligd.

Hoe werkt een VPN

Als je een betrouwbare VPN-aanbieder gevonden hebt en de software hebt geïnstalleerd, kun je de gewenste veiligheidsinstellingen selecteren en verbinding maken met de gewenste VPN-server. Als de VPN-verbinding tot stand is gekomen, gebeurt er het volgende met je dataverkeer:

 1. De VPN-software versleutelt het internetverkeer en stuurt jouw data over een beveiligde verbinding naar de VPN-server.
 2. De VPN-server ontvangt het versleutelde internetverkeer van jouw apparaat en onstleutelt het internetverkeer.
 3. De VPN-server stuurt vervolgens het ontsleutelde internetverkeer het internet op. Ook ontvangt de VPN-server eventueel teruggestuurd internetverkeer dat bedoeld is voor jou als gebruiker.
 4. Het internetverkeer dat de VPN-server ontvangt wordt vervolgens versleuteld en via de beveiligde verbinding terug naar jou als gebruiker gestuurd.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

De VPN-verbinding beveiligt je internetverkeer, zodat hackers je data niet meer zomaar kunnen onderscheppen. Daarnaast biedt een VPN-verbinding anonimiteit, doordat je internetverkeer wordt omgeleid via een externe VPN-server. Hierdoor registreert de rest van het internet het IP-adres van de VPN-server, terwijl jouw echte IP-adres verborgen blijft. Normaal gesproken wordt je middels dit IP-adres herkend online, maar dit kan dus niet meer. Je bent anoniem geworden.

Het komt erop neer dat de VPN-applicatie op de achtergrond van je computer, tablet of smartphone draait. Hier merk je zelf eigenlijk weinig van, en je kan gewoon gebruikmaken van het internet. Voor meer informatie over de precieze werking van een VPN verwijzen wij naar het artikel: Hoe werkt een VPN verbinding.

Waar wordt een VPN voor gebruikt

Er zijn diverse redenen waarom mensen een VPN gebruiken. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Anonimiteit op het internet: Een VPN-verbinding verbergt je IP-adres en locatie. Als gebruiker neem je namelijk het IP-adres van de VPN-server aan. Het lijkt nu alsof jij je bevindt op de locatie van de VPN-server. Hierdoor kunnen websites en anderen je echte locatie niet achterhalen. Ook kunnen andere partijen op het internet je niet langer identificeren middels je IP-adres, want ze zien slechts het nietszeggende IP-adres van de VPN-server.
 • Beveiliging tegen hackers en overheden: In toenemende mate wordt bekend hoeveel er op het internet afgeluisterd wordt. Zonder VPN-verbinding stuur je al je gegevens onbeveiligd het internet op. Je internetverbinding is hierdoor erg makkelijk af te luisteren. Een VPN versleutelt je internetverkeer waardoor afluisteren geen zin heeft.
 • Veilig internetten op publieke netwerken: Het gebruik van publieke netwerken is erg riskant. Andere gebruikers van publieke netwerken (bijvoorbeeld hackers) kunnen namelijk al je internetverkeer makkelijk afluisteren of omleiden. De kans dat je bijvoorbeeld de inloggegevens van je email of je creditcardgegevens op deze manier kwijtraakt is erg groot. Door een VPN te gebruiken versleutel je alle gegevens die je het netwerk op stuurt. Hierdoor heeft een hacker niks aan de afgeluisterde internetgegevens. In plaats van jouw belangrijke gegevens en wachtwoorden ziet de hacker slechts een gecodeerde wirwar van tekens (versleutelde data).
 • Censuur en geografische blokkades omzeilen: Het internet kent vele restricties. Zo kun je normaal gesproken geen Nederlandse tv in het buitenland kijken en kun je met Netflix in Nederland beduidend minder films en series kijken dan met Netflix in Amerika. Daarnaast zijn er vele landen (bv China, Turkije en Arabische landen) die toegang tot bepaalde internetdiensten (bv Whatsapp, Skype of Facebook) blokkeren. Zelfs in Nederland wordt The Pirate Bay geblokkeerd. Een VPN verandert je geografische locatie waardoor dergelijke blokkades omzeild kunnen worden.
 • Anoniem downloaden (en uploaden): Downloaders (bv via Torrents of Usenet / nieuwsgroepen) worden steeds meer gevolgd. Veel mensen willen liever niet dat anderen weten wat ze gedownload hebben en kiezen er dus voor om anoniem te gaan downloaden. Een VPN verbinding is hier bij uitstek geschikt voor.
 • Een digitaal persoonsdossier voorkomen: Advertentienetwerken zoals Facebook, Google en Twitter proberen een zo goed mogelijk privédossier over iedereen op te bouwen. Deze informatie kan vervolgens verkocht worden aan adverteerders of overheden. Het gebruik van een anonieme VPN verbinding gaat het opbouwen van een dergelijk dossier tegen.
 • Toegang tot bedrijfsnetwerken: Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om van thuis op hun netwerk in te loggen en op deze manier van thuis uit te kunnen werken. Hiervoor worden ook VPN verbindingen gebruikt.

Voor een uitgebreider artikel over de redenen waarom mensen VPN netwerken gebruiken verwijzen wij je naar: Waarom mensen een VPN gebruiken.

Een VPN verbinding gebruiken

Om gebruik te maken van een VPN-netwerk heb je een VPN-account nodig. Een goed account kun je vaak al voor enkele euro’s per maand afsluiten. Na het registeren geeft de aanbieder je inloggegevens voor hun VPN-servers. Deze inloggegevens kun je vervolgens gebruiken om verbinding te maken met de servers van de aanbieder. De meeste (grote) aanbieders bieden speciale (gratis) VPN-programma’s of VPN-Apps waarmee je erg makkelijk een verbinding kunt opzetten. In deze programma’s kun je vaak kiezen welk protocol je wil gebruiken en met welke servers in welk land / stad je wilt verbinden.

Twee goede VPN-providers

Wij hebben alle grote VPN aanbieders van dit moment getest. Een uitgebreidere beschrijving van goede aanbieders vind je in ons overzicht van de beste VPN providers. Mocht u aan de slag willen met een makkelijke, gebruiksvriendelijke en betrouwbare VPN, dan kunnen wij GOOSE VPN en ExpressVPN aanbevelen.

GOOSE VPN

GOOSE VPNGOOSE is een VPN van Nederlandse bodem. Zo is er een Nederlandse klantenservice, wat heel fijn is als je ergens hulp bij nodig hebt. Ook de apps van GOOSE VPN zijn in te stellen op de Nederlandse taal. GOOSE VPN houdt je internetverbinding veilig en biedt je anonimiteit online. Er zijn makkelijke apps voor Windows, Mac, Android en iOS.

GOOSE VPN is uitermate geschikt voor het omzeilen van geografische blokkades en het veilig downloaden van torrents. En GOOSE VPN is erg goed geprijsd; voor slechts €2,99 per maand kan je de dienst al gebruiken. Dan heb je een datalimiet van 50GB per maand. Wil je zonder datalimiet al je internetverkeer beveiligen met GOOSE VPN, dan kan dat al voor €4,99 per maand. Met de kortingscode PRIVACY krijg je bij het afsluiten van je abonnement bovendien nog 30% korting.

Bezoek GOOSE VPNPrima Nederlandse VPN. Betrouwbaar en 30 dagen geld-terug-garantie.
Actie: Krijg 30% korting op de Unlimited Pakketten door bij het aanmelden de promotiecode ‘Privacy‘ te gebruiken.

ExpressVPN

ExpressVPNExpressVPN is een van de beste VPN-aanbieders die wij dusver hebben getest. Ze bieden snelle en stabiele servers, fijne apps voor alle devices en goede klantondersteuning. Wel is het zo dat ExpressVPN niet de goedkoopste VPN-aanbieder is. Ze zetten heel sterk in op kwaliteit, en dat komt met een prijskaartje. Via een speciale kortingsactie beginnen abonnementen nu bij $6,67 per maand. Dan heb je een abonnement waarmee je 3 apparaten tegelijkertijd kunt beveiligen met ExpressVPN.

Bezoek ExpressVPNBeste Premium VPN. Snel, veilig en 30 dagen geld-terug-garantie.
Actie: 3 maanden gratis bij een jaarabonnement. (Klik hier) *Werkt alleen via de links op onze website.

Extra tip: om in één keer alle apparaten thuis gebruik te laten maken van de VPN-verbinding kun je in sommige routers de VPN-verbinding instellen. Hierdoor gebruiken alle apparaten die met die router verbonden zijn automatisch de VPN-verbinding. Dit instellen kan technisch uitdagend zijn. Indien mogelijk adviseren wij DD-WRT routersoftware te gebruiken: zie dit artikel VPN op Router instellen (DD-WRT stappenplan)

Welke VPN protocollen zijn er?

VPN verbindingen maken gebruik van een versleutelde verbinding (tunnel). Er zijn verschillende manieren (protocollen) waarmee een dergelijke VPN verbinding kan worden opgezet. De meest gebruikte zijn:

 • OpenVPNOpenVPN is momenteel een van de meest gebruikte protocollen. OpenVPN is een open-source protocol met versleuteling op basis van OpenSSL en het SSLv3/TLSv1 protocol. OpenVPN wordt door de meeste VPN providers ondersteund e is beschikbaar voor vele diverse platformen (o.a. Windows, Mac (OSx), Android, iOS, Linux, DD-WRT routers). OpenVPN wordt over het algemeen als beste keuze gezien.
 • IPSec/L2TP: in dit gecombineerde protocol zorgt IPsec voor de versleuteling (encryptie) en L2TP voor de verbinding (tunnel). IPsec/L2TP zit standaard gebouwd in de meeste besturingssystemen en is een goede keuze indien OpenVPN niet beschikbaar is.
 • PPTP: PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) is een van de eerste protocollen die beschikbaar kwam. Het protocol kent een aantal (potentiële) veiligheidslekken. Hierdoor is het gebruik van PPTP is veel gevallen af te raden tenzij snelheid belangrijker is dan veiligheid (bijvoorbeeld in het omzeilen van blokkades van streamingdiensten).
 • Softether: Softether is geen stand-alone protocol maar een open-source applicatie die cross platform werkt en ondersteuning biedt voor VPN-protocollen zoals SSL VPN, L2TP / IPsec, OpenVPN en Microsoft Secure Socket Tunneling Protocol. Ondersteuning wordt door SoftEther geleverd in de vorm van één enkele VPN-server.

Een VPN verbinding opzetten: zelf aan de slag

Er zijn verschillende manieren om een VPN verbinding op te zetten. Thuisgebruikers kunnen het beste kiezen voor een abonnement bij een VPN-provider.
Er zijn een aantal zeer grote providers met zeer snelle VPN-servers over de hele wereld. Deze providers zorgen ervoor dat de beveiliging en snelheid van hun servers op orde is.
Wij hebben de beste VPN providers op een rij gezet:

Bekijk beste VPN’s

Duitse versie

48 reacties

 1. Youri hogenboom

  Wat vinden jullie beter? Een VPN om veilig te internetten of een proxy server?
  En is een gratis VPN net zo goed als een betaalde?

  • Dag Youri, ligt er aan hoe je veilig internetten definieert. Met een proxy mis je de versleuteling van een VPN, hetgeen de verbinding in dat opzicht minder veilig maakt. Een proxy kan je wel vaak een bepaalde mate van anonimiteit bieden, in de zin dat je IP-adres niet bekend wordt bij de website die je bezoekt.

   Er zijn wel degelijk goede gratis VPN-services. Wel heeft een gratis dienst de nodige beperkingen, maar afhankelijk van wat je met je VPN wil doen zijn die beperkingen soms te overzien. Kijk ook eens bij onze review-sectie, daar zit mogelijk een gratis of betaalde VPN-optie tussen die geschikt is voor je.

 2. hoe kan ik een vpn opzetten met mijn ipad en iphone?

 3. Ik heb mijn laptop security geregeld met Avast (en eigenlijk al de laatste 3 computers daarvoor ook) en heb nooit problemen en het is gratis. Enige waar ik oplet is dat ik niet aan al die Google programma’s blijf hangen die ze promoten. Nu biedt Avast ook VPN aan voor een lage maandprijs afhankelijk van hoe lang je afsluit. Ze claimen van alles te hebben dat jullie hier als belangrijk noemen zoals geen log, 5 apparaten en snel enz. Hebben jullie ervaring met Avast?

  • Avast VPN hebben wij zelf nog niet uitebreid getest, staat wel op de planning. Wij kunnen daar op dit moment geen uitspraak over doen. Internationale reviews bekijkend lijken ze redelijk te zijn, maar niet behorend tot de top. Wij kunnen slechts adviseren enkele aanbieders te bekijken waar wij zelf goede ervaring mee hebben, zoals GOOSE VPN of ExpressVPN bijvoorbeeld.

 4. Welke internetdata gebruik je dan die van jou provider orange of die van vpn ?

  • Je verbruikt data bij zowel je internetprovider als bij de VPN aanbieder. Als je een VPN gebruikt, loopt alle data nog steeds eerst via je internetprovider. De data moet bijvoorbeeld eerst via een glasvezelkabel je huis verlaten of binnenkomen, en die glasvezelkabel is van de internetprovider. Hetzelfde geldt voor 3g en 4g, dit netwerk is van de internetprovider. Wat de VPN doet is echter al je data versleutelen, dus je internetprovider ziet nog steeds jouw dataverkeer voorbij komen in zijn netwerk, maar kan het niet langer ontcijferen. Ze zien hoeveel data je gebruikt, maar hebben geen idee wat voor data het is, wat je downloadt, welke websites je bezoekt. Het is één grote gecodeerde wirwar. Je data loopt vervolgens ook via de VPN-provider, de route die je dataverkeer aflegt wordt simpelweg langer en je data passeert zowel de internetprovider als de VPN-provider. Het tekeningetje in dit artikel is daarom misschien iets verwarrend. Maar het antwoord is dus dat je bij beide providers data verbruikt.

 5. Ik gebruik de openvpn mogelijkheid van mijn NAS synology (DSM) op mijn laptop. Ik krijg na het opstarten van openvpn een 10.8.0.X ip toegewezen. Net probeerde ik een torrent te downloaden en kreeg de melding met mijn eigen ip adres terwijl openvpn actief is. Ik zit dus thuis en maak gebruik van mijn wifi op mijn eigen router. Werkt mijn vpn wel goed en hoe kan ik dat testen. Ik gebruik deze openvpn ook op mijn iphone en tablet.

  Ik dacht al een hele poos veilig te werken, vooral als ik via externe wifi punten inlog.

  Wat gebeurt hier?

  • Dat klinkt inderdaad alsof er iets niet goed gaat met de VPN-verbinding. Je zou ter bevestiging een IP-check kunnen doen met je laptop, dit zou uitsluitsel moeten geven over welke IP-adres je toegewezen hebt gekregen. Indien hier problemen optreden, eens kijken naar de VPN-instellingen op de router.

 6. hoeveel uur kun je ongeveer kijken met 50 GB van Goose?

  • Netflix streamen in hoge kwaliteit kost ongeveer 1GB per uur, dus met de maandelijkse 50GB van GOOSE VPN kan je zo’n 50 uur streamen.

 7. Erikv vanReijsen

  Welke invloed heeft vpn op je thuisnetwerk (nas, andere pc)? Of is vpn alleen van invloed op de laptop van waaruit je downloadt?!

  • Als je de VPN alleen op je laptop installeert en hebt draaien, dan is alleen het verkeer via je laptop beveiligd. De rest van het netwerk blijft onveranderd.

 8. Ik ben afwisselend drie maanden in Nederland en drie maanden in Spanje.
  Moet ik dan twee abonnementen afsluiten?

 9. Ik kan mijn emails niet meer versturen, hoe los ik dit op?

  • Dit is moeilijk om te diagnosticeren op basis van deze informatie. Hangt het niet kunnen versturen van e-mails samen met het gebruik van een VPN (aangezien u het in dit topic plaatst)? Als er een probleem is ofwel met de instellingen van de mailclient danwel de internetverbinding dan kan het voorkomen dat e-mails niet verstuurd worden. Is uw mailaccount nog actief, en heeft de mailbox van de ontvangende partij genoeg capaciteit?

 10. Jacques dorenbos

  Lees hier nogal ‘incrowd-talk’. Heb geen behoefte om me in allerlei tunnell-verhalen, ssl-versies en wat nog meer te verdiepen, maar ben wel geïnteresseerd in een veilig wifi-netwerk. Wie weet een gebruiksvriendelijke oplossing?

 11. Jan van Rijnbach

  Voel er veel voor om VPN te gebruiken voor mijn computer. Momenteel heb ik Ziggo als provider, kan ik die gewoon blijven houden? Heb n.l. een drie in één pakket.Ik heb begrepen dat ik niet van provider hoef te veranderen.Is dat juist?

  • David Janssen - VPNgids.nl

   Beste Jan,

   Ja hoor, het is perfect mogelijk om een VPN te gebruiken in combinatie met Ziggo. Daar zijn geen rare extra stappen voor nodig. Gewoon de VPN installeren en alles is klaar voor gebruik.

 12. Beste redactie,
  Kunnen jullie ook iets vertellen van de Tunnel Bear vpn?
  Heb die in spanje maar straks in Ned wil ik de vpn handhaven.
  Bevalt goed maar lees nergens iets.Heb een abonnement €5,49 voor 3 apparaten
  Vr gr Wa vd Haagen

  • David Janssen - VPNgids.nl

   Tunnelbear VPN staat vooral bekend om hun gratis VPN-pakket (voor een gratis VPN is die dienst best aardig, al kent elke gratis VPN behoorlijk wat beperkingen). In ons artikel over gratis VPN services (klik!) hebben we wat geschreven over onder andere Tunnelbear.

 13. Beste redactie,
  Ik ga binnenkort naar Italië en wil daar graag via de KPN-app Nederlandse tv kunnen kijken. Maar ik zou ook graag daar gebruik willen maken van het FON-netwerk dat ik bij KPN heb. Die FON mogelijkheid is volgens mij verbonden met mijn IP-adres (want ik moet zelf een stukje van mijn wifi thuis opgeven om gebruik te kunnen maken van wifi van andere FON gebruikers).
  Voor de ene toepassing heb ik dus juist wel mijn eigen IP-adres nodig (FON), en voor de ander juist niet (TV kijken in het buitenland).
  Als ik een VPN-abonnement neem kan ik dan kiezen via welk IP-adres ik wil internetten?
  Alvast bedankt voor een reactie.
  Karel

  • David Janssen - VPNgids.nl

   Goededag,

   In Italië maakt u verbinding met andermans FON-verbinding. Deze verbinding komt tot stand op basis van een wachtwoord en gebruikersnaam neem ik aan. Na verbinding te hebben gemaakt kunt u doorgaans gewoon gebruikmaken van de VPN. U verbindt met FON en daarmee KPN, daarna wordt uw internetverkeer doorgestuurd naar de VPN-server, en vanuit de VPN-server wordt uw internetverkeer weer het web opgestuurd, bijvoorbeeld naar de servers van KPN. Op die manier zou u gewoon Nederlandse televisie moeten kunnen kijken via FON in Italië.

 14. Op mijn smartphone kon ik op een gegeven moment geen series meer kijken omdat e.e.a. werd geblockt door VPN/Proxy. Nooit gehad of gemerkt tot dan. Mijn VPN mogelijkheid er af gehaald via mobiele netwerken. Ik kan nu weer Netflix kijken maar ben dus niet tegen streamen beveiligd? Overigens had ik nooit blokkades tot deze week.Op mijn PC en laptop werkt alles gewoon goed en heb ik dus denk ik nooit VPN bescherming gehad?
  Ik ben beveiligd door AVAST. De schuldige is dus Netflix. Mijn provider ZIGGO kon het probleem niet verhelpen en de hulpdienst van Netflix weet ook van niets of doen alsof. Wat nu?

 15. Willem v.d. Pol

  David, dank je ! Zeer interessante info, ik ben geen nerd en dat hoeft van mij ook niet, ieder zijn specialiteit, maar… als ik met VPN een mail of een reactie op een artikel op een willekeurig website verstuur naar een ander, dan wordt dat versleuteld naar de VPN toe, maar het wordt dan toch vanaf de VPN naar die ander onversleuteld doorgestuurd en omgekeerd ook, tenzij die ander of de betreffende site ook een VPN heeft, begrijp ik dat nou goed ?

  • David Janssen - VPNgids.nl

   Exact, het laatste stukje tussen de VPN en de uiteindelijke mailserver/website kan niet worden beveiligd door de VPN (tenzij er ook VPN software geïnstalleerd is bij die mailprovider of op de server waarop die website draait). Meestal zijn mailprogramma’s wel op andere wijze beveiligd/versleuteld. Vooral Wifi-netwerken zijn zeer kwetsbaar voor hacks; de (bekabelde) verbinding tussen de VPN-server en de server van de website of mailprovider die je bezoekt is veel minder kwetsbaar voor een hack. Het betreft vaak professionele bedrijven met gedegen beveiliging. De grote kwetsbaarheid ligt veelal bij mensen thuis, en daar biedt een VPN een oplossing voor.

 16. Ik wil graag een vpn zodat ik het meeste uit Google home kan halen(locatie usa).
  Is dit mogelijk? Vereist dit veel extra instellingen in bijvoorbeeld mijn modem (ziggo)
  Bij voorbaat dank… Een Vpn leek.

  • David Janssen - VPNgids.nl

   Is zeker mogelijk, gebruik bijvoorbeeld ExpressVPN en verbind deze via de router. Dan wordt al het internetverkeer dat via de router loopt automatisch beveiligd en omgeleid door ExpressVPN.

 17. heb je een vpn nodig per PC, of is 1 genoeg voor mijn kpn router ????

 18. Ik wil vanuit het buitenland mijn beveiligingscamera’s benaderen. Normaal gebeurt dit via mijn IP adres, kan dit ook als ik een VPN gebruik?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Ik weet niet precies hoe je beveiligingscamera’s werken, maar als ze je herkennen aan je IP-adres van thuis dan werken ze waarschijnlijk niet als je een ander IP-adres hebt (tenzij je nog een ander IP-adres toestaat op je camera’s). Een VPN geeft je een ander IP-adres, maar niet je IP-adres van thuis (het is afhankelijk van de VPN-server die je kiest). Wat je zou kunnen proberen is een VPN-aanbieder kiezen die Dedicated-IP mogelijk maakt. Je hebt dan een vast IP-adres bij de VPN-aanbieder, en dan kun je deze toestaan op je camera’s.

 19. In de afgelopen jaren heb ik meerdere VPN aanbieders geprobeerd, Private Internet Access, Goose, Opera VPN en nu ExpressVPN. Ik gebruik het vooral op mijn telefoon en tablet als ik onderweg ben, voor extra bescherming.
  Waar ik echter regelmatig tegenaan loop is dat sommige WiFi verbindingen niet meer werken als ik de VPN aan zet. Bijvoorbeeld het WiFi netwerk van de openbare bibliotheek, of die in de trein (al weet ik die niet meer zeker).

  Enig idee waar dat door komt en, belangrijker, hoe ik het kan verhelpen? De enige die daar geen last van had was overigens Opera VPN.

 20. Beste redactie,

  Wanneer de VPNsoftware eenmaal geïnstalleerd is ben je dan verplicht om deze altijd te gebruiken of kun je ook aan/uit zetten om Gb’s te besparen?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Beste Bluesboy,
   Je kunt de de VPN gewoon aan- en uitzetten. Als je een VPN hebt die het aantal GB’s limiteert kun je er dus voor kiezen om deze alleen aan te zetten als je hem nodig hebt. De meeste VPN software heeft een duidelijke knop waarmee je de VPN aan- of uitzet.

 21. Ik gebruik een VPN op mijn smartphone die alleen met 4G verbinding maakt.
  Nu is 4G voor data, en dus maak ik, als ik gewoon bel, ook gebruik van dit datanetwerk.
  Dus gaat het telefoonverkeer dus automatisch via de VPN, toch?
  Sommige providers laten je met je smartphone gewoon bellen via je eigen internetverbinding, via wifi.
  (Spaart hen de bouw en onderhoud van zendmasten.)
  Weer gaat dit dan via de VPN (via Amerika als je wil).
  Waar is mijn redenering hier fout?

  Telefoon gaat overigens al jaren via internet, en toch durven ze je een kapitaal te vragen als je internationaal belt.
  Zou niks uit mogen maken of ik nou met China, of met de Achterhoek bel.

  • Quinten - VPNgids.nl

   Als je belt vanuit een 06-nummer dan is dit vaak niet via het internet. Dit soort telefonie gaat nog gewoon via zendmasten. Als ik jou dus zou bellen van mijn 06 naar jouw 06, dan gaat dit dus via ouderwetse zendmasten, en niet via het internet. Er is wel een mogelijkheid om via internet te bellen, maar dit werkt anders dan reguliere telefonie. Bellen via internet met een VPN kan door middel van internettelefonie-apps of door het gebruik van SIP-accounts (internettelefoonnummers).

 22. Goedemorgen,
  Vraag. heeft het gebruik van VPN ook automatisch tot gevolg dat je b.v. veiliger op crypto Exchanges kan handelen? Dus de kans dat je dan gehackt wordt nihil is? Tenzij de Exchange zelf gehackt wordt dan.

  • Quinten - VPNgids.nl

   Een VPN zorgt er inderdaad voor dat je veiliger op crypto exchanges kunt handelen. Veelal zal deze veiligheid worden gewonnen doordat een VPN je meer privacy biedt, waardoor het moeilijker, zo niet onmogelijk, wordt om te achterhalen is vanaf welk IP-adres wordt gehandeld. Daarnaast beschermt een VPN je goed tegen Man-in-the-middel-aanvallen. Dit is wanneer iemand de informatie die jij verstuurt onderschept. Met een VPN is deze informatie versleuteld, waardoor de hacker hier weinig mee kan. Als je handelt in Bitcoin is het aan te raden om een VPN te gebruiken, puur om je internetverbinding te beveiligen. Dit neemt niet weg dat je ook goed je computer of ander type wallet sterk moet beveiligen. Denk aan virusscanners, tweestapsauthenticatie en meer.

 23. Bij item: Hoe werkt een VPN? nr. 3 staat: De VPN server stuurt het ontsleutelde internet verkeer het internet op.
  Is dit dan door anderen te lezen?
  Hoe komt het versleutelde bericht van mij bij de andere persoon aan?
  Versleuteld?/Onversleuteld?
  Op welk moment wordt het bericht ontsleuteld, zodat de ontvanger het kan lezen?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Alles wat je doet online is als het ware internetverkeer. Als jij klikt op een link, dan doet jouw computer via je internetprovider een verzoek aan de website. De website reageert daarop door ene reactie terug te sturen (bijvoorbeeld door het tonen van een nieuwe pagina). Ook bij het invullen van gegevens of het versturen van berichten werkt dit zo. De VPN software op je device versleutelt deze data, deze versleutelde data wordt via je router, internetprovider en eventueel andere tussenliggende stations doorgestuurd naar de VPN server. Deze VPN server pakt de versleutelde data uit en communiceert met de website. Vervolgens wordt de reactie teruggestuurd naar de VPN-server. Daar wordt deze reactie weer ingepakt en teruggestuurd naar jouw computer. Hier wordt de reactie uitgepakt door de VPN software en krijg jij te zien wat je wil zien.

   Het bericht wordt dus ontsleuteld bij de VPN server. De enige manier hoe iemand anders er dus bij zou kunnen komen, is als hij zou inbreken op de verbinding tussen de VPN-server en het eindpunt. Deze verbinding wordt echter vrij sterk beveiligd door de VPN providers en aanbieders van servers. Zelfs al zou het onderschept worden, dan weet een hacker nog steeds niet waar het bericht vandaan komt, hij ziet alleen dat de VPN-server een verzoek heeft gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *