Youtube video met kruis erdoorheen

Youtube video’s niet beschikbaar in jouw land? Dé oplossing

Laatst bijgewerkt: 31 maart 2020
Leestijd: 5 minuten, 23 seconden

Als actief YouTube bezoeker heb je de melding vast wel eens gehad: “Deze video is niet beschikbaar in jouw land”. Niet alle video’s op YouTube zijn namelijk over de hele wereld beschikbaar. Dit heeft in de meeste gevallen te maken met de auteursrechten die op bepaalde onderdelen van een video rusten. Zowel overheden als auteursrechtenorganisaties kunnen ervoor zorgen dat YouTube zelf, of bepaalde content op YouTube, niet toegankelijk is.

Youtube filmpje werkt niet

Waarom wordt YouTube geblokkeerd?

Er zijn verschillende redenen waarom je een bepaalde video niet kunt bekijken. Zo kan het bijvoorbeeld worden veroorzaakt door de netwerkinstellingen van je werkplek, wanneer deze bijvoorbeeld bepaalde content blokkeren zodat medewerkers de focus op het werk niet verliezen. Het kan ook dat er een technisch probleem is. Maar in de meeste gevallen is de reden van blokkade hetzelfde: er gelden bepaalde beperkingen door de uitzendrechten in het land waarin jij op dat moment die ene video probeert te bekijken. En dat probleem, is gelukkig heel makkelijk op te lossen.

3 manieren om een YouTube block te omzeilen

Op school, op het werk, of tijdelijk in het buitenland: tijd om de handen uit de mouwen te steken en die vervelende YouTube blokkades op te heffen. Hieronder vind je 3 manieren om zowel nationale als lokale YouTube blokkades te omzeilen, vermijden, of zelfs geheel uit te sluiten.

1. Gebruik een VPN

VPN Schild IcoonDe veiligste en meest effectieve manier om de YouTube blokkade op te heffen is door gebruik te maken van een VPN-verbinding. Met een VPN-verbinding wordt jouw internetverkeer beveiligd en omgeleid via een externe server. Waar jouw IP-adres normaal aantoont vanuit welk land jij gebruik maakt van het internet, zorgt een VPN-verbinding ervoor dat het land van ‘herkomst’ verandert. De meeste VPN-providers hebben servers verspreid over de hele wereld. Hierdoor kun je gaan voor een server in een land naar keuze. Zo kun je het bijvoorbeeld doen lijken alsof je in Nederland zit terwijl je eigenlijk op reis bent in China. Op deze manier kun je dus gewoon gebruik maken van alle websites die normaal geblokkeerd zouden zijn. YouTube denkt op dat moment dat jij in een ander land bent dan waar je je werkelijk bevindt. Een VPN ontgrendelt YouTube video’s van over de hele wereld, maar biedt ook andere voordelen zoals anonimiteit. En dit beschermt je weer tegen het toezicht van bedrijven en natuurlijk de overheid. De voordelen van een VPN zorgen ervoor dat wij eerder een VPN zouden aanraden om YouTube blocks te omzeilen dan een proxy-server. Vooral ook omdat dit zorgt voor extra anonimiteit en bescherming.

Het installeren van een VPN heb je zo gedaan. VPN’s hebben software die je van hun site kunt halen. Als je deze installeert ben je er al bijna. Hoe het precies gaat kun je ook hieronder vinden in dit stappenplan:

  1. Maak een account aan bij een goede VPN-provider, bijvoorbeeld NordVPN
  2. Download de VPN software van hun website
  3. Installeer de VPN-software, vaak gaat dit met een installatiewizard
  4. Open de VPN-app
  5. Log in met je accountgegevens
  6. Selecteer een server in een land naar keuze en zet de VPN aan

Nu ben je klaar om veilig het internet op te gaan! Wij raden zelf NordVPN aan als goede VPN. NordVPN is zeer gebruiksvriendelijk en je kunt via hun site aanvragen om de VPN 3 dagen gratis uit te proberen. Daarnaast ondersteunt NordVPN het downloaden van torrents en kun je er Amerikaanse Netflix mee kijken. Hieronder zie je kort de specificaties van NordVPN.

NordVPN
Actie:
Slechts €3,17 per maand bij een 3-jarig abonnement
9.1
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs
Bezoek NordVPN

2. Gebruik https:// in plaats van http://

Veel bedrijven en scholen leggen blokkades binnen het internetnetwerk handmatig op. Dit betekent dat een blokkade als YouTube over het algemeen als: “http://www.youtube.com” ingevoerd wordt. Voeg jij een ‘s’ toe aan de ‘http’, dan is de kans groot dat die specifieke website niet in de lijst van geblokkeerde website voorkomt. Https is simpel gezegd de veiligere versie van een website, die soms nog niet in de blokkadelijst is opgenomen. Hoewel dit niet altijd zal werken, de systemen worden namelijk steeds slimmer, is het in ieder geval een poging waard; je weet binnen een paar seconden of het werkt.

3. Gebruik een mobiele hotspot

Smartphone met Wifi symboolEen kleine blokkade kan ook omzeild worden door verbinding te maken met een mobiele hotspot. Zet de hotspot van je mobiele telefoon aan, laat je computer met het wifi-netwerk van deze hotspot verbinden, en maak gewoon gebruik van de websites die door de organisatie achter het wifi-netwerk geblokkeerd zijn. Je maakt immers geen gebruik van de wifi: maar van je eigen internetbundel. Dit betekent natuurlijk wel dat je gebruik maakt van jouw eigen mobiele data, en dat het gebruik van een hotspot dus flink in de kosten kan lopen. Dit werkt niet voor landelijke blokkades maar kan wel een oplossing zijn voor het omzeilen van school- of werknetwerken.

Landen met YouTube blokkades

Met dagelijks ruim een miljard gebruikers, en de vrijheid om allerlei video’s te uploaden, worden er in sommige landen maatregelen genomen om deze ‘vrije content’ te censureren. Landen als China, Noord-Korea en Iran hebben YouTube in het verleden meer dan eens laten blokkeren, en heffen regelmatig een volledige blokkade op het gebruik van deze website. In onderstaande tabel vind je de landen (en hun redenen) terug die een op dit moment geldende YouTube blokkade hebben.

Land Reden voor de blokkade
China Onbekend
Eritrea Bandbreedte overwegingen
Europese Unie Copyright redenen
Noord-Korea Nationale wetten met betrekking tot de toegankelijkheid van het internet
Pakistan Volgens de overheid vertoonde YouTube ‘anti-islamitische’ content
Zuid-Sudan Volgens de overheid vertoonde YouTube ‘anti-islamitische’ content
Tadzjikistan Een video waarop de president vals meezingt op de muziek van de bruiloft van zijn zoon heeft tot de blokkade van YouTube geleid
Turkmenistan Veiligheidsoverwegingen
Oezbekistan Onbekend

Conclusie: toch toegang krijgen tot video’s op YouTube

Hoewel er dankzij school- of werknetwerken, censuur, en de beperkingen op de uitzendrechten veel lokale en nationale YouTube blokkades zijn, kun je deze blokkades dus ook op meerdere manieren omzeilen. Sommige oplossingen zullen niet altijd werken, maar zijn simpel om uit te proberen. Andere oplossingen duren iets langer om in te stellen maar werken vrijwel altijd. Een VPN is zo’n oplossing die vrijwel altijd werkt, ook bij landelijke blokkades van YouTube. Het instellen van deze VPN verbinding kost je een paar minuten, maar levert je naast YouTube, ook de hoognodige anonimiteit en veiligheid op. Wij zouden zelf NordVPN aanraden, maar er zijn ook andere uitstekende VPN’s waar je uit zou kunnen kiezen. Meer weten over de werking van een VPN verbinding? Lees dan hier verder.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Streaming’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen