YouTube-video’s niet beschikbaar in jouw land? Dé oplossing

Youtube video met kruis erdoorheen
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Samenvatting: kijk snel geblokkeerde video's op YouTube

Loop jij tegen een YouTube-blokkade aan? Soms kun je bepaalde YouTube-video’s niet bekijken omdat ze geblokkeerd zijn vanwege auteursrechten of censuur. Met een VPN-verbinding krijg je alsnog toegang tot deze video’s. Dit gaat erg gemakkelijk:

 1.  Sluit een abonnement af bij de VPN-provider van jouw keuze. Kies bijvoorbeeld één van de uitstekende VPN-providers uit onze top 5 of bekijk onze aanbeveling hieronder.
 2. Download de VPN-software op de officiële website van je VPN-provider.
 3. Log in met je account.
 4. Selecteer een server in een land naar keuze en zet de VPN aan.

Het lijkt nu net alsof jij je op een andere locatie bevindt. Door servers te kiezen op plekken die wél toegang tot jouw geblokkeerde video hebben, kun jij die video ook bekijken.

Voor het unblocken van YouTube video’s raden wij de snelle en veilige provider NordVPN aan:

Wil je meer weten over het opheffen van Youtube-blokkades? Lees dan de rest van het artikel.

Als je veel YouTube-video’s kijkt, heb je deze melding vast wel eens gehad: “Deze video is niet beschikbaar in jouw land”. Niet alle filmpjes op YouTube zijn over de hele wereld beschikbaar. Dit heeft vaak te maken met censuur. Het kan ook komen door auteursrechten die op bepaalde onderdelen van een video rusten. Zowel overheden als auteursrechtenorganisaties kunnen ervoor zorgen dat YouTube, of bepaalde content op YouTube, niet toegankelijk is. Een foutmelding op YouTube ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Youtube filmpje werkt niet

Gelukkig is er een gemakkelijke manier om YouTube-blokkades te omzeilen. Dit kan met behulp van een VPN! In dit artikel leggen we uit hoe een VPN kan helpen wanneer een YouTube-video niet beschikbaar is. Wil je een YouTube-premium abonnement afsluiten, ook dan heeft een VPN voordelen.

Waarom wordt YouTube geblokkeerd?

Er zijn verschillende redenen waarom je een bepaalde video op YouTube niet kunt bekijken. Hieronder noemen we enkele verklaringen:

 • Je netwerkinstellingen zorgen ervoor dat je geen toegang krijgt tot YouTube. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak op werkplekken. Het platform (of bepaalde content op het platform) wordt geblokkeerd, zodat medewerkers de focus op het werk niet verliezen.
 • Er is een technisch probleem met de video.
 • Door beperkingen van uitzendrechten is een video op jouw locatie niet beschikbaar. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een video onderdelen bevat van een organisatie die geen toestemming heeft gegeven om de inhoud in jouw land uit te zenden. Vaak zorgt YouTube zelf voor deze blokkades.
 • De uploader van de video heeft zelf aangegeven dat de video in bepaalde regio’s niet bekeken mag worden.
 • Landelijke censuur opgezet door de overheid zorgt dat je geen toegang krijgt tot (delen van) YouTube. Vaak is in dit geval de hele website niet langer toegankelijk. Dit gebeurt bijvoorbeeld in China en Noord-Korea. We zullen hier later dieper op ingaan.

In veel van deze gevallen is er een gemakkelijke manier om toch je gewenste YouTube-filmpjes te kijken. Online blokkades zoals die opgezet door je werkgever, organisaties, uploaders en overheden kunnen namelijk vrij snel omzeild worden.

Hoe omzeil ik een YouTube-blokkade?

Of je nu op school, op het werk, of tijdelijk in het buitenland bent, je hoeft niet bang te zijn dat je zonder YouTube komt te zitten. Er zijn verschillende manieren om zowel nationale als lokale YouTube-blokkades te omzeilen, vermijden, of zelfs geheel uit te sluiten. De eerste, en meest effectieve, optie is het gebruiken van een VPN.

Unblock YouTube met een VPN

VPN Schild IcoonDe veiligste manier om YouTube-blokkades te omzeilen, is door gebruik te maken van een VPN-verbinding. Met een VPN-verbinding wordt jouw internetverkeer versleuteld en omgeleid via een externe server. Hierdoor krijg je een ander IP-adres toegewezen. Dit betekent dat je virtuele locatie verandert. Je kunt dus met een VPN doen alsof je je in een ander land bevindt dan waar je eigenlijk bent.

De meeste VPN-providers hebben servers verspreid over de hele wereld. Je kiest dus zelf vanuit welk land jij online wilt gaan. Zo kun je verbinding maken met een Nederlandse server terwijl je op reis bent in China. Het lijkt dan alsof je in Nederland bent. Je kunt vervolgens alle websites gebruiken die anders geblokkeerd zouden zijn. Ook YouTube-video’s kun je op deze manier overal ter wereld kijken.

Een VPN ontgrendelt YouTube-video’s van over de hele wereld, maar biedt daarnaast nog veel meer voordelen. Een VPN geeft meer online anonimiteit, veiligheid en privacy.

Welke VPN is het beste voor YouTube?

Er zijn veel onafhankelijke VPN-aanbieders die hun diensten aanbieden. Niet al deze VPN’s zijn even goed. Sommige diensten zijn onveilig of niet in staat om geblokkeerde online content beschikbaar te maken. De drie VPN-providers hieronder werken heel goed met YouTube. Als je twijfelt over welke VPN je moet nemen, probeer dan gerust één van deze opties uit.

1. NordVPN: unblock talloze platformen

NordVPN is een van de populairste VPN’s van dit moment. Deze provider staat bekend om zijn vele unblockmogelijkheden. Met de duizenden servers van NordVPN zul je niet alleen naar hartenlust YouTube kunnen kijken, maar ook andere online platformen. Denk aan de Amerikaanse versie van Netflix, die veel meer te bieden heeft dan de Nederlandse versie. Ook voor andere platformen, zoals Pluto TV en Peacock, werkt dit perfect.

Met NordVPN kun je YouTube-filmpjes van over de hele wereld bekijken. Daarnaast is deze dienst erg veilig, zodat jouw online anonimiteit intact blijft.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand + 3 maanden gratis bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

2. ExpressVPN: supersnel YouTube kijken

Als je je geen zorgen wilt maken over je internetsnelheid, moet je bij ExpressVPN zijn. ExpressVPN heeft een erg groot servernetwerk en komt daarnaast consistent naar voren als een van de snelste VPN-providers van het moment. Je zult met deze provider dus niet hoeven wachten op ladende YouTube-video’s . Met ExpressVPN kun je geografische blokkades omzeilen en toegang krijgen tot YouTube en andere websites die worden geblokkeerd.

Het voordeel van ExpressVPN is dat het eigenlijk op alle fronten uitblinkt. Deze provider is snel, gebruiksvriendelijk en heeft een fantastische klantenservice. ExpressVPN biedt duizenden servers en is perfect voor anoniem downloaden en streamen. Deze VPN werkt met talloze online diensten zoals Netflix en is ontzettend veilig.

Helaas betekent dit ook wel dat er een prijskaartje aan hangt. In vergelijking met andere providers, is ExpressVPN een enigszins dure keuze. Wil je écht kwaliteit? Dan raden we ExpressVPN alsnog van harte aan. Wil je ExpressVPN eerst gratis uitproberen? Dan kan met de handige proefperiode.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.91
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

3. Surfshark: goed voor je portemonnee

Een derde goede optie voor het kijken van geblokkeerde YouTube video’s is Surfshark. Surfshark is een vrij jonge VPN-aanbieder die snel is uitgegroeid tot een van de beste diensten die wij hebben getest.

Het grootste voordeel van deze provider is dat een abonnement erg goedkoop is. Voor slechts een paar euro per maand heb je al volledige bescherming én de mogelijkheid om online te kijken wat je wilt. Met Surfsharks geld-terug-garantie kun je de VPN eerst 30 dagen gratis proberen. Bevalt de VPN niet? Dan kun je de volledige betaling terugvragen.

Surfshark heeft servers over de hele wereld, zodat je vrijwel elke video kunt unblocken. Bovendien kun je Surfshark op een oneindig aantal apparaten gebruiken: de hele familie kan gebruikmaken van slechts één abonnement.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.05 per maand
Vanaf
€2.05
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Hoe installeer ik een VPN?

Het installeren van een VPN gaat erg gemakkelijk. VPN’s hebben vaak software die je van hun site downloadt. Als je deze installeert, ben je al zo goed als klaar. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je hieronder:

 1. Maak een account aan bij een goede VPN-provider, bijvoorbeeld NordVPN.
 2. Download de VPN-software van de officiële website.
 3. Installeer de VPN-software. Vaak hoef je hierbij enkel de stappen van een installatiewizard te volgen.
 4. Open de VPN-app.
 5. Log in met de accountgegevens die je in stap 1 hebt aangemaakt.
 6. Selecteer een server in een land naar keuze en zet de VPN aan.

Nu ben je klaar om veilig en vrij YouTube te kijken! Het is ook mogelijk om een VPN te installeren op verschillende apparaten, zoals bijvoorbeeld je Google Chromecast of je iPad.

Andere manieren om YouTube-video’s te unblocken

Naast het gebruiken van een VPN zijn er nog andere manieren om toegang te krijgen tot geblokkeerde YouTube-video’s. Hieronder bespreken we een aantal eenvoudige manieren om YouTube te deblokkeren.

Gebruik https:// in plaats van http://

Veel bedrijven en scholen leggen blokkades binnen hun netwerk handmatig op. Dit betekent dat een blokkade voor YouTube over het algemeen als “http://www.youtube.com” wordt ingevoerd. Voeg jij een ‘s’ toe aan de ‘http’, dan is de kans groot dat die specifieke website niet in de lijst van geblokkeerde website voorkomt. Zo krijg je gemakkelijk alsnog toegang.

Om het even simpel te stellen: HTTPS is de veiligere versie van een website. Het is mogelijk dat deze versie nog niet in de blokkadelijst is opgenomen, waardoor je dus alsnog YouTube kunt kijken op school of op je werk. Dit zal echter lang niet altijd werken. De systemen worden immers steeds slimmer en zullen dit vaak al doorhebben. Alsnog is het in ieder geval een poging waard. Je weet binnen een paar seconden of het werkt.

Gebruik een mobiele hotspot

Smartphone met Wifi symboolEen kleine, lokale blokkade kan ook omzeild worden door verbinding te maken met een mobiele hotspot. Zet de hotspot van je mobiele telefoon aan. Laat vervolgens je computer met het wifi-netwerk van deze hotspot verbinden. Op deze manier kun je websites bezoeken die door de organisatie achter het wifi-netwerk geblokkeerd zijn. Je maakt dan immers geen gebruik van de wifi, maar van je eigen internetbundel.

Dit betekent natuurlijk wel dat je jouw eigen mobiele data verbruikt, waardoor het gebruik van een hotspot flink in de kosten kan lopen. Houd hier dus altijd rekening mee. Hoewel deze truc niet werkt voor landelijke blokkades, kan het wel een oplossing zijn voor het omzeilen van blokkades op school- of werknetwerken.

Gebruik een proxyserver

In plaats van een VPN zou je ook een proxyserver kunnen gebruiken. Een proxyserver staat je toe je IP-adres te veranderen in dat van de proxy. Er zijn bijvoorbeeld veel online unblockingwebsites die als proxy’s werken. Je plakt er simpelweg de link naar de geblokkeerde YouTube-video in en wordt vervolgens doorgestuurd naar een pagina waar je deze direct kunt kijken.

Hoewel proxy’s in sommige opzichten op VPN’s lijken, zijn de twee niet hetzelfde. Een VPN beschermt je internetverbinding en zorgt ervoor dat jouw gegevens niet door anderen kunnen worden gelezen. Een proxyserver doet dit niet en is dus een stuk minder veilig. Bovendien raken (publieke) proxyservers snel overbelast of zijn ze langzaam. Een VPN werkt dus over het algemeen beter.

Hoe weet ik waar een YouTube-video geblokkeerd wordt?

Als je een YouTube-video tegenkomt die op jouw locatie geblokkeerd wordt, kun je deze met een VPN unblocken. Daarvoor moet je echter wel weten in welke landen deze video niet geblokkeerd wordt. Vervolgens selecteer je een VPN-server in één van deze landen en kun je je video kijken.

Er zijn verschillende websites die je kunt raadplegen om uit te vinden welke server je moet gebruiken. Een voorbeeld hiervan is Unblockvideos. Voer de link van een YouTube-filmpje in en de website laat je een wereldkaartje zien waarop met kleuren is aangegeven waar de video beschikbaar is. Dit is bijvoorbeeld hoe dat kaartje eruitziet als je zoekt op de officiële video van Danza Kuduro op het kanaal van artiest Don Omar:

Unblockvideos kaartje YouTube geblokkeerd

Zoals je ziet, is deze muziekvideo in veel landen in Europa niet beschikbaar. Dit kan bijvoorbeeld met uitzendrechten te maken hebben. In de Verenigde Staten is deze video bijvoorbeeld wel beschikbaar. Wanneer jij verbinding maakt met een VPN-server in de Verenigde Staten zul je wel toegang krijgen.

Landen met YouTube blokkades

YouTube heeft ruim een miljard gebruikers en geeft al deze gebruikers de vrijheid om allerlei filmpjes te uploaden. Daarom worden er in sommige landen maatregelen genomen om deze ‘vrije content’ te censureren. Landen als China, Noord-Korea en Iran hebben YouTube in het verleden meer dan eens laten blokkeren, en heffen regelmatig een volledige blokkade op het gebruik van deze website.

Het besluit om YouTube te blokkeren heeft vaak te maken met het controleren en beïnvloeden van de denkwijze van burgers. Zo vinden de overheden van sommige landen dat het platform illegale berichten verspreidt. YouTube wordt gezien als een dreiging, omdat iedereen daar zijn gedachten kan delen. Vandaar dat vooral veel totalitaire regimes ervoor kiezen YouTube te blokkeren. Meer over dit soort censuur kun je lezen in ons dossier “Censuur”.

In onderstaande tabel staan de landen waarvan bekend is dat ze op dit moment werken met een YouTube-blokkade. Ook staat erbij waarom deze blokkade is opgezet.

LandReden voor de blokkade
ChinaOnbekend
EritreaBandbreedte overwegingen
Noord-KoreaNationale wetten met betrekking tot de toegankelijkheid van het internet
Zuid-SudanVolgens de overheid vertoonde YouTube ‘anti-islamitische’ content
TadzjikistanEen video waarop de president vals meezingt op de muziek van de bruiloft van zijn zoon heeft tot de blokkade van YouTube geleid
TurkmenistanVeiligheidsoverwegingen
OezbekistanOnbekend

Conclusie: krijg toegang tot alle video’s op YouTube

School- of werknetwerken, censuur en de beperkingen op de uitzendrechten kunnen zorgen voor lokale en nationale YouTube blokkades. Gelukkig kun je deze blokkades op meerdere manieren omzeilen. Sommige oplossingen, zoals het gebruiken van een proxyserver of mobiele hotspot, werken niet altijd. Met andere opties heb je meer succes.

Een VPN is zo’n oplossing die vrijwel altijd werkt. Ook bij landelijke blokkades van YouTube biedt een VPN uitkomst. Het instellen van een VPN-verbinding kost je slechts een paar minuten. Vervolgens geniet je op YouTube en op andere websites van online anonimiteit, veiligheid en vrijheid.

NordVPN is een prima VPN om uit te proberen, vooral in combinatie met YouTube. Er zijn echter ook andere uitstekende VPN’s waar je uit kunt kiezen. Hoe dan ook zul je met de juiste VPN altijd in staat zijn om video’s op YouTube te kijken, waar ter wereld je ook bent.

YouTube-video's niet beschikbaar: veelgestelde vragen

Heb je vragen over dit artikel of over YouTube-blokkades in het algemeen? Wij beantwoorden ze voor je. Check de vragen hieronder en klik op een tekst om het antwoord te laten verschijnen. Loop je nog steeds tegen iets aan? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel. We helpen je graag.

De melding “Deze video is niet beschikbaar op jouw locatie” komt op YouTube vaak voor. Soms werkt het hele platform zelfs niet. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • De eigenaar van je netwerk heeft YouTube geblokkeerd.
 • De video bevat inhoud die door uitzendrechten niet in jouw land getoond mag worden.
 • De uploader van de video heeft aangegeven dat de video niet in jouw land getoond mag worden.
 • Censuur op landelijk niveau blokkeert (delen van) YouTube.

Met een goede VPN kun je deze blokkades omzeilen en toch de video’s kijken die je wilt zien.

Met een VPN kun je alsnog geblokkeerde video’s bekijken. Kies een VPN-provider en download de software. Vervolgens log je in met je account en maak je verbinding met een server uit een land naar keuze. Een VPN verandert je IP-adres, waardoor je geo-restricties kunt omzeilen en de geblokkeerde YouTube-filmpjes toch kunt bekijken.

Als je graag geblokkeerde YouTube-filmpjes wilt kijken, raden wij NordVPN aan. NordVPN is een betrouwbare en snelle VPN-provider die je binnen de kortste keren toegang tot alle video’s op YouTube geeft. Je kunt meer lezen over deze provider in onze gedetailleerde review van NordVPN.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen