Beste VPN: Top 5 Premium & 3 Gratis VPN's - Upd: dec. 2022

Laatst bijgewerkt: 1 dec 2022
Klik hier voor de samenvatting
In het kort: de top 5 beste VPN-providers

Wil je een VPN, maar weet je niet welke je moet kiezen? Wij hebben er tientallen getest en komen op de onderstaande top 5 beste VPN-providers uit.

 1. NordVPN. Deze provider scoort een mooie 9.3 en is voornamelijk erg gebruiksvriendelijk. Lees ook de andere plus- en minpunten van NordVPN.
 2. Surfshark. De beste prijs-/kwaliteitverhouding vind je bij deze provider. Kijk snel waarom Surfshark een 9 waard is.
 3. ExpressVPN. Met een score van 8.9 is dit een goede all-round VPN. Lees waarom ExpressVPN op de derde plek staat.
 4. CyberGhost. Deze topper scoort een mooie 8.9. Bovendien biedt deze VPN-provider de langste geld-terug-garantie van allemaal.
 5. Private Internet Access. Zoals de naam al zegt, is PIA een voorloper op het gebied van privacy. Check waarom deze VPN zijn 8.6 zeker waard is.

Er zijn uiteraard ook gratis VPN’s op de markt. De drie beste zijn volgens ons PrivadoVPN, ProtonVPN en Hide.me.

Meer informatie over al deze providers en over onze tests? Lees dan de rest van dit artikel.

Wat is de beste VPN (Virtual Private Network)? Deze vraag is lastig te beantwoorden omdat er zoveel keuze is. Om je wat richting te geven in het doolhof van VPN-providers, hebben wij een lijst met de beste VPN-providers van 2022 samengesteld.

Alle VPN-providers uit onze top 5 hebben servers in Nederland (voor dagelijks gebruik) en de Verenigde Staten (handig voor Amerikaanse Netflix). Daarnaast hebben de VPN’s goede privacyvoorwaarden, ondersteunen ze de veiligste VPN-protocollen en werken ze op je laptop/desktop, smartphone en tablet. De VPN’s uit ons lijstje ‘Beste VPN’s’ hebben hun hoofdkantoor doorgaans gevestigd in een land met gunstige privacyregels.

Laptop met daarop de tekst "Beste VPN"Deze providers voldoen allemaal aan de hoogste privacy- en veiligheidsnormen en zijn betrouwbare diensten met een goede reputatie.

Elke VPN-dienst in ons overzicht biedt zijn eigen unieke pakket met bijbehorende voordelen. Bij onze selectie van de beste VPN-providers houden wij rekening met:

 • Beveiliging en betrouwbaarheid
 • Privacy en logging
 • Servers
 • Kosten
 • Snelheid
 • Gebruiksgemak
 • Klantenservice

Omdat VPN-aanbieders af en toe hun beleid, serveraanbod, prijzen of mogelijkheden aanpassen, werken wij onze lijst van top 5 VPN-aanbieders regelmatig bij. Ook onze top 3 met beste gratis VPN’s wordt regelmatig geüpdatet. Lees snel verder om deze lijsten te bekijken.

Wil je meer weten over ons reviewproces bij het testen van VPN-services? Je leest daar in de specifieke reviews meer over. Ook vind je op die pagina beoordelingen van alle andere VPN’s die wij hebben getest.

Beste VPN-kortingsdeals van dit moment (december 2022)

VPN-aanbieders stunten geregeld met hun prijzen. Elke maand bekijken wij de scherpste kortingsdeals onder de beste VPN’s. Momenteel zijn er mooie acties bij onder meer NordVPN én Surfshark.

1. NordVPN aanbieding

Een eerste scherpe deal vind je momenteel bij NordVPN. Met de Kerst-deal krijg je nu 68% korting. Je kunt deze top VPN uitproberen voor €2,99 per maand.

2. Surfshark aanbieding

Surfshark heeft ook een scherp aanbod voor je. Je probeert deze VPN al voor €2,05 per maand uit.

Vergelijkingstabel met de beste VPN-services

We beginnen met een samenvattende tabel waarmee je de geteste VPN-diensten in één oogopslag eenvoudig kunt vergelijken. Dit geeft je een goed beeld van de verschillende features van de VPN-providers die wij als beste getest hebben. Onder de tabel vind je uitgebreide informatie per provider.

VPNNordVPN Logo Klein

NordVPN

Surfshark Logo Icoon

Surfshark

ExpressVPN Logo

ExpressVPN

CyberGhost Logo Klein

CyberGhost

Score9.39.08.98.9
Aantal servers5.600+ servers in 59 landen3.200+ servers in 100 landen3.000+ servers in 94 landen7.000+ servers in 90+ landen
Torrents/P2P-verkeer toegestaanJaJaJaJa
Netflix USA werkendJaJaJaJa
Gelijktijdige verbindingen6Geen limiet57
Werkt opWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
VPN-ProtocollenOpenVPN, IKEv2/IPsec, NordLynx (WireGuard)OpenVPN, IKEv2, WireGuardOpenVPN, IKEv2, L2TP/IPsec, LightwayOpenVPN, IKEv2, WireGuard
LogbeleidGeen logsGeen logsGeen logsGeen logs
PrijsVanaf €2,99 per maandVanaf €2,05 per maandVanaf €6,91 per maandVanaf €2,03 per maand
Geld-terug-garantie30 dagen30 dagen30 dagen45 dagen
WebsiteGa naar NordVPNGa naar SurfsharkGa naar ExpressVPNGa naar CyberGhost

Wat is de beste VPN in 2022?

Dit zijn volgens ons de 5 beste VPN-providers:

 1. NordVPN: De beste all-round VPN
 2. Surfshark: De VPN met de beste prijs-kwaliteitverhouding
 3. ExpressVPN: Goede VPN als geld geen rol speelt
 4. CyberGhost: Goede VPN met de meest uitgebreide geld-terug-garantie
 5. Private Internet Access (PIA): Beste VPN met een groot servernetwerk voor een klein prijsje

De beste VPN van dit moment is NordVPN. Ook Surfshark, ExpressVPN, CyberGhost en PIA verdienen een plek op onze lijst met de top 5 beste VPN-providers. Elke VPN heeft unieke voordelen, zoals speciale servers of sterke encryptiemogelijkheden. We zullen uitgebreid toelichten waarom deze VPN’s zo goed uit onze test komen.


NordVPN Banner

1. NordVPN

De beste VPN van 2022. NordVPN is een van de beste en meest gebruiksvriendelijke VPN-providers voor een schappelijke prijs.

 • Goede beveiligingsopties met dubbele data-encryptie technologie.
 • Mooie applicatie die intuïtief werkt.
 • Met zes apparaten tegelijk online.
 • 30-dagen niet-goed-geld-terug garantie op alle pakketten.
 • Zeer scherp geprijsd als je een abonnement voor een langere periode afsluit.
Specificaties NordVPN
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
 • ,
 • Linux
Gelijktijdige verbindingen
 • 6
Torrents
 • Torrents toegestaan
Netflix
 • Werkt met Netflix
Logbeleid
 • Zero logs
Protocollen
 • OpenVPN
 • ,
 • IKEv2
 • ,
 • Wireguard
Betaalmethoden
 • iDeal
 • ,
 • Creditcard
 • ,
 • Bitcoin
 • ,
 • Google Pay
 • ,
 • Amazon Pay
Geld-terug-garantie
 • Ja

Waarom kiezen voor NordVPN?

NordVPN is een uiterst betrouwbare aanbieder met een ruim wereldwijd serveraanbod (5.600+ servers in ongeveer 60 landen), geavanceerde encryptie en een scherpe prijs. NordVPN is niet voor niets de meest populaire VPN wereldwijd volgens Google Trends.

Is NordVPN geschikt voor streamen en torrents downloaden?

Voor P2P-verkeer (torrenten) heb je bij NordVPN speciale servers. Deze zijn gemakkelijk te herkennen binnen de interface van de NordVPN-app.

NordVPN is daarnaast een van de betere VPN-diensten voor Hulu, BBC iPlayer en Netflix. Ook bij NordVPN werkt de Amerikaanse Netflix dus vanuit Nederland. NordVPN heeft zelfs een extra optie, genaamd SmartPlay. Deze functie ervoor zorgt dat je met willekeurige servers (ook als ze niet in de Verenigde Staten staan) toegang krijgt tot de Amerikaanse Netflix. Zo heb je altijd toegang tot het uitgebreide aanbod films en series op Netflix USA. Wel even opletten dat je de juiste server kiest natuurlijk.

Met NordVPN geniet je niet alleen van een groot aanbod series en films maar ook van sportwedstrijden die geo-restricted zijn. Zo kijk je met deze VPN zonder problemen live Eredivisie, MotoGP en Formule 1 in het buitenland. Het is zelfs mogelijk om met NordVPN naar gratis Formule 1-streams te kijken.

Welke apparaten en besturingssystemen worden ondersteund?

Je kunt met één account op zes apparaten tegelijkertijd veilig online. Er is ondersteuning voor Windows, Android, Mac, iPhone en Linux-gebruikers.

Ook voor het beschermen van je smart-tv kun je bij NordVPN terecht. De dienst kun je bijvoorbeeld instellen op Android TV. Ook kun je NordVPN installeren op je Amazon Firestick.

Beveiliging en privacy

Hecht je veel waarde aan je (online) privacy? Dan zit je met NordVPN absoluut goed. Na een veiligheidsincident met betrekking tot een van NordVPN’s servers in Finland in 2018, bleek dat NordVPN de veiligheid van zijn klanten erg serieus neemt. NordVPN heeft sindsdien meerdere security audits door een onafhankelijke partij ondergaan en de nodige maatregelen getroffen. Zodoende is NordVPN een zeer goede keuze voor de privacy- en veiligheidsbewuste VPN-gebruiker.

NordVPN maakt gebruik van het goed beveiligde en betrouwbare OpenVPN-protocol. Dit open-source protocol wordt momenteel in de encryptiewereld als de gouden standaard gezien voor VPN-verbindingen.

Daarnaast moeten we NordLynx niet vergeten, een uniek protocol dat gebaseerd is op het snelle WireGuard. Het is snel en veilig, en zal naar verwachting OpenVPN op den duur vervangen als standaard.

We hebben NordVPN getest op DNS-lekken en niets kunnen vinden. Dit is ook een goed teken.

Klantenservice

De NordVPN-klantenservice reageert erg snel via de 24/7 live chat. Het support-team is daarnaast per e-mail goed te bereiken.

Daarbij moeten we wel aankaarten dat de kwaliteit van de klantenservice wisselend is. Niet elke supportmedewerker is even goed op de hoogte van de ontwikkelingen bij het bedrijf. Wij vermoeden dat dit te maken heeft met de enorme groei van NordVPN, waarbij er in korte tijd forse teamuitbreiding heeft plaatsgevonden.

Verbeterpunten

Er is één ding in het bijzonder waar we niet zo over te spreken zijn bij NordVPN. Om in te loggen via de app, word je naar je browser doorgestuurd. Dit vinden wij wat omslachtig en enigszins gebruiksonvriendelijk. Het komt de privacy bovendien niet ten goede. Onze browser hoeft toch niet te weten dat we NordVPN gebruiken?

Daarnaast zouden we in de toekomst graag een volledig Nederlandstalige versie van de NordVPN-app zien. Nu is de app weliswaar in meerdere talen beschikbaar, maar niet in het Nederlands. Buiten dat hebben wij op NordVPN niet veel aan te merken.

NordVPN eindoordeel: 9.3

NordVPN Logo Klein NordVPN is wat ons betreft de beste VPN op de markt, ondanks de beveiligingslekken in het verleden.

NordVPN biedt veel geavanceerde veiligheidsfeatures. Hoewel veel beginnende VPN-gebruikers deze niet nodig zullen hebben, is NordVPN ook voor hen gelukkig een toegankelijke VPN-service.

Deze provider heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om te bewijzen dat de veiligheid van gebruikers gewaarborgd is. Dit heeft goed uitgepakt. Het is en blijft een fijne VPN met goede applicaties, die ontzettend veel mogelijkheden biedt.

NordVPN hanteert een 30-dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Je kunt dus NordVPN een maand uitproberen om te kijken of je er net zo tevreden mee bent als wij. Lees ons uitgebreide oordeel in onze NordVPN-review.

Bezoek de NordVPN-website: https://nordvpn.com/


Surfshark Banner

2. Surfshark

Surfshark is een erg snelle en fijne VPN met vooral een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

 • Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.
 • Gebruiksvriendelijke en simpele applicatie.
 • Geen apparatenlimiet: ga met zoveel apparaten tegelijkertijd online als je wilt.
 • Netflix werkt, ook met Nederlandse servers.
 • 30-dagen niet-goed-geld-terug-garantie.
 • Snelste VPN uit onze test.
Specificaties Surfshark
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
 • ,
 • Linux
Gelijktijdige verbindingen
 • Geen limiet
Torrents
 • Torrents toegestaan
Netflix
 • Werkt met Netflix
Logbeleid
 • Zero logs
Protocollen
 • OpenVPN
 • ,
 • IKEv2
 • ,
 • Wireguard
Betaalmethoden
 • iDeal
 • ,
 • PayPal
 • ,
 • Creditcard
 • ,
 • Bitcoin
 • ,
 • Amazon Pay
 • ,
 • Sofort
Geld-terug-garantie
 • Ja

Waarom kiezen voor Surfshark?

Surfshark is een betrouwbare en voordelige VPN die zich snel heeft ontpopt van nieuwkomer tot een hoogwaardige service in VPN-land. Met zijn lage prijs, gebruiksvriendelijke software en sterke veiligheidsopties biedt deze VPN een goed en goedkoop alternatief voor andere premium VPN’s. Met name de hoge snelheid is een groot pluspunt voor Surfshark.

Is Surfshark geschikt voor streamen en torrents downloaden?

Surfshark werkt met vele streamingdiensten, waaronder Netflix. Sterker nog, van alle VPN-providers geeft Surfshark zelfs toegang tot het grootste aantal Netflix-bibliotheken. Op moment van schrijven zijn dat maar liefst 30 verschillende Netflix-library’s, waaronder de Nederlandse én Amerikaanse Netflix.

En voor de oldschool torrent-liefhebbers onder ons: Surfshark staat je ook gewoon toe torrents te downloaden in volledige anonimiteit.

Surfshark komt bij ons als een van de snelste VPN’s uit de test. Streamen en torrenting zullen je met deze provider dus gemakkelijk afgaan.

Welke apparaten en besturingssystemen worden ondersteund?

Surfshark heeft als enige VPN-provider in onze top 5 géén limiet op het aantal apparaten dat tegelijkertijd van één abonnement gebruik kan maken. Je kunt Surfshark dus met het hele gezin gebruiken zonder je zorgen te maken over beperkingen.

Combineer dat met het feit dat Surfshark goed werkt op alle grote besturingssystemen en je begrijpt waarom Surfshark zo’n geliefde keuze is onder VPN-gebruikers. Niet alleen zijn er goede apps voor Windows, Mac, iOS, Android en Linux, maar er zijn ook speciale browserextensies voor Chrome, Firefox en Edge.

Beveiliging en privacy

Surfshark heeft een speciale optie om je verbinding via twee VPN-servers tegelijkertijd te laten lopen, zodat je privacy nóg beter gewaarborgd is. Dit maakt Surfshark een goede keuze om écht veilig en anoniem te internetten.

Daarnaast is er de keuze uit verscheidene protocollen, waaronder IKEv2, OpenVPN, L2TP/IPSec en WireGuard. Versleuteling geschiedt standaard via uiterst veilige AES-256-GCM-encryptie en ChaCha20 voor WireGuard.

Klantenservice

De klantenservice van Surfshark is een van de beste in de industrie. Dit was vanaf dag één dat het de markt opkwam al het geval. Wij zijn fan. Responsief en kundig, meer kunnen we er niet over zeggen.

Verbeterpunten

Vergeleken met concurrenten als NordVPN en CyberGhost, loopt Surfshark wat achter met het serveraanbod. Je hebt als klant namelijk de keuze uit zo’n 3.200 servers. Deze zijn wel verspreid over bijna 100 landen. We verwachten dat het serveraanbod de komende jaren zal doorgroeien.

Daarbij konden we de software niet in het Nederlands instellen.

Surfshark eindoordeel: 9.0

Surfshark Logo IcoonSurfshark is een geweldige VPN voor de prijs die je betaalt. Zelfs na al een aantal jaar te draaien, houdt de dienst zijn grote succes goed vol. Net als ExpressVPN en NordVPN, heeft Surfshark zijn kwaliteit tot dusver kunnen waarborgen, ondanks de grotere druk op de servers. De provider biedt simpelweg goede beveiliging, veel opties en anonimiteit voor een fantastische prijs.

Wil je Surfshark eerst even uitproberen? Dan kun je de geld-terug-garantie gebruiken om een gratis proefperiode van Surfshark te krijgen. Lees meer hierover in onze Surfshark-review.

Bezoek de Surfshark-website: https://surfshark.com/


ExpressVPN Logo Banner

3. ExpressVPN

Een goede VPN als geld geen rol speelt. Deze premium VPN is gebruiksvriendelijk, snel en veilig.

 • Fijne, gebruiksvriendelijke applicaties voor al je apparaten en besturingssystemen.
 • Uitermate geschikt voor anoniem en veilig surfen, streamen en downloaden.
 • Stabiele verbindingen en goede klantenondersteuning.
 • 30-dagen niet-goed-geld-terug-garantie.
 • Nu tijdelijk fikse korting bij een abonnement van 12 maanden via de links op onze site (je krijgt dan 15 maanden voor de prijs van 12 maanden).
Specificaties ExpressVPN
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
 • ,
 • Linux
Gelijktijdige verbindingen
 • 5
Torrents
 • Torrents toegestaan
Netflix
 • Werkt met Netflix
Logbeleid
 • Zero logs
Protocollen
 • Lightway
 • ,
 • OpenVPN
 • ,
 • IKEv2
Betaalmethoden
 • iDeal
 • ,
 • PayPal
 • ,
 • Creditcard
 • ,
 • Bitcoin
 • ,
 • Sofort
 • ,
 • UnionPay
Geld-terug-garantie
 • Ja

Waarom kiezen voor ExpressVPN?

ExpressVPN is één van de grootste en bekendste VPN-aanbieders ter wereld. Deze provider biedt een compleet pakket met vrijwel alle voordelen die je van een VPN kunt wensen.

Er zijn meer dan 3.000 stabiele servers in bijna 100 landen. ExpressVPN heeft dus een groot servernetwerk, dat vergelijkbaar is met dat van Surfshark.

Is ExpressVPN geschikt voor streamen en torrents downloaden?

Je kunt met ExpressVPN gemakkelijk anoniem downloaden via torrent-netwerken. We hebben dit getest met verscheidene P2P-applicaties, waaronder uTorrent en Bittorrent. Dit werkt feilloos.

Ook krijg je snel toegang tot allerlei internationale streamingdiensten met ExpressVPN. Daardoor weet je bijvoorbeeld altijd zeker dat je het internationale aanbod van Disney Plus, Hulu en de Amerikaanse Netflix kunt kijken.

Welke apparaten en besturingssystemen worden ondersteund?

Een ExpressVPN-abonnement kun je tot op wel vijf apparaten tegelijkertijd gebruiken. Wij zijn erg te spreken over de simpele en goed functionerende applicaties voor Android, iPhone, Windows, Mac en Linux. Bovendien kun je deze apps zowel in het Engels als in het Nederlands instellen (naast de vele overige beschikbare talen).

Beveiliging en privacy

De beveiliging van deze aanbieder is top of the bill. Onder meer OpenVPN en ExpressVPN’s eigen Lightway worden aangeboden als protocollen. Daarmee is je dataverkeer uitstekend beveiligd middels 256-bit encryptie.

ExpressVPN houdt geen activiteitenlogs bij, zodat je surfgedrag niet getraceerd kan worden. Wel kan er eventueel worden bijgehouden op welke dagen en vanuit welke locatie je verbinding hebt gezocht met de ExpressVPN-servers. Dit heeft gelukkig geen serieuze implicaties voor de privacy.

Daarbij werkt ExpressVPN met zogenaamde ‘diskless servers‘, wat betekent dat zelfs de provider zelf je data en browsergeschiedenis niet in kan zien. Deze provider heeft over de jaren heen dan ook een goede reputatie opgebouwd.

Klantenservice

De klantenservice van ExpressVPN reageert snel en kundig. Er is een uiterst responsieve chat, waarbij wij steeds binnen enkele minuten deskundig antwoord kregen. Wel vragen de medewerkers vaak onnodig om persoonsgegevens, zoals je e-mailadres. Daarnaast kun je ook een e-mail sturen.

Verbeterpunten

ExpressVPN kent een behoorlijk hoge prijs vergeleken met de andere aanbieders op deze lijst. Daarom kiezen veel gebruikers uiteindelijk toch voor NordVPN of Surfshark, omdat dat ook goede keuzes zijn voor een lager prijsje.

Een ander euvel waar wij bij ExpressVPN tegenaan lopen, is dat de kill switch soms activeert als je overgaat op een ander netwerk. Daar krijg je geen bericht van. Dit betekent dat de internetverbinding tijdelijk onderbroken wordt zonder dat je het doorhebt. Er komen dan bijvoorbeeld ook geen notificaties meer binnen op je telefoon van WhatsApp of andere social media, wat onhandig kan zijn.

Vroeger kon een enkel ExpressVPN-abonnement maar op drie apparaten tegelijkertijd gebruikt worden. Inmiddels is dat opgeschroefd naar vijf gelijktijdige verbindingen, maar daarmee doet ExpressVPN het nog steeds niet zo goed als bijvoorbeeld Surfshark. Die provider staat namelijk een ongelimiteerd aantal gelijktijdige verbindingen toe. In ons artikel ExpressVPN vs. Surfshark lees je een uitgebreide vergelijking tussen de twee VPN-providers.

Goed om te weten over ExpressVPN

Er was het afgelopen jaar de nodige commotie rond ExpressVPN. ExpressVPN is in september 2021 voor bijna 1 miljard USD overgenomen door Kape Technologies, het bedrijf achter o.a. CyberGhost en ZenMate.

Daarnaast is er ophef ontstaan rondom de CIO van ExpressVPN, Daniel Gericke. Deze CIO is door de US Department of Justice veroordeeld tot het betalen van een boete voor betrokkenheid bij Project Raven. Concreet wordt hij ervan beschuldigd namens de Verenigde Arabische Emiraten aanvallen en hacks te hebben uitgevoerd op onder meer Amerikaanse staatsburgers en mensenrechtenactivisten in het verleden. Dit alles heeft plaatsgevonden voordat hij bij ExpressVPN werkte.

Het team van VPNGids.nl heeft onderzocht welke implicaties bovenstaande ontwikkelingen hebben voor de betrouwbaarheid van ExpressVPN. Er is geen directe aanleiding om aan te nemen dat de veiligheid van ExpressVPN-gebruikers in het geding is.

ExpressVPN eindoordeel: 8.9

ExpressVPN Logo ExpressVPN is een VPN die gemakkelijk is in het gebruik en veel stabiele servers heeft. Deze VPN-dienst is perfect voor mensen die anoniem willen surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix).

De enige kanttekening die gemaakt moet worden, is dat het niet de goedkoopste VPN is, zeker wanneer je kiest voor een los maandabonnement. Als je bereid bent voor een jaarabonnement te gaan, profiteer je van een gunstigere prijs, maar dan nog is de prijs vrij hoog ten opzichte van de concurrentie.

Wel is er een 30-dagen geld-terug-garantie op alle pakketten, zodat je ExpressVPN zonder risico kunt uitproberen. Lees meer over ExpressVPN in onze ExpressVPN-review.

Bezoek de ExpressVPN-website: https://www.expressvpn.com/

CyberGhost Review Banner

4. CyberGhost

Goede VPN die je als beginner rustig eens kunt uitproberen vanwege de uitgebreide geld-terug-garantie.

Specificaties CyberGhost
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
 • ,
 • Linux
Gelijktijdige verbindingen
 • 7
Torrents
 • Torrents toegestaan
Netflix
 • Werkt met Netflix
Logbeleid
 • Zero logs
Protocollen
 • OpenVPN
 • ,
 • IKEv2
 • ,
 • Wireguard
Betaalmethoden
 • iDeal
 • ,
 • PayPal
 • ,
 • Creditcard
 • ,
 • Bitcoin
Geld-terug-garantie
 • Ja

Waarom kiezen voor CyberGhost?

Ben je op zoek naar een goede, voordelige en gebruiksvriendelijke VPN-aanbieder die een groot serveraanbod heeft met duizenden servers over de hele wereld? Dan moet je bij CyberGhost VPN zijn. Het ruime serveraanbod en de uiterst gebruiksvriendelijke software, maken CyberGhost een van de populairste aanbieders op de markt.

Is CyberGhost geschikt voor streamen en torrents downloaden?

Deze gebruiksvriendelijke VPN is perfect om de Amerikaanse Netflix in Nederland te kijken. CyberGhost heeft namelijk speciale servers ingericht voor streaming doeleinden. Gebruik simpelweg de ‘Netflix US server’ om van de Amerikaanse Netflix te genieten. Helaas werkt de Nederlandse Netflix soms niet met CyberGhost.

Met CyberGhost kun je naast Netflix nog een hele hoop andere content kunt bekijken, zoals Hulu, HBO Max en Amazon Prime Video. CyberGhost heeft hier allemaal speciale streamingservers voor die precies zijn geoptimaliseerd voor specifieke streamingdiensten. Dit is erg handig en een grote plus voor filmliefhebbers. In onze ervaring is CyberGhost een van de slimste VPN’s voor het omzeilen van geoblokkades.

Downloaden met Bittorrent, uTorrent en andere P2P-aanbieders doe je gemakkelijk met de speciale P2P-servers van CyberGhost. Het is daardoor heel gemakkelijk om vanuit Nederland anoniem torrents te downloaden met deze VPN-provider.

Welke apparaten en besturingssystemen worden ondersteund?

Met één account kun je op zeven verschillende apparaten tegelijkertijd verbinding maken met de servers van CyberGhost – handig als je een VPN voor het hele gezin zoekt. Bovendien kun je bij CyberGhost ook een dedicated IP-adres aanvragen. Dit kan onder andere helpen bij het omzeilen van VPN-blokkades.

Daarbij is de software van CyberGhost VPN beschikbaar voor Windows, Mac, iPhone, iPad, Android en Linux. Je kunt met deze app dus makkelijk al je apparaten beveiligen.

Beveiliging en privacy

CyberGhost is voorzien van degelijke beveiliging met 256-bit AES-encryptie. Je hebt als gebruiker de keuze uit verschillende encryptieprotocollen zoals OpenVPN, IKEv2 en WireGuard. CyberGhost maakt bovendien gebruik van RAM-only servers. Deze diskless servers zorgen ervoor dat VPN-gegevens niet langdurig opgeslagen worden. Dit is positief voor de privacy van de gebruikers.

CyberGhost houdt wel geanonimiseerd bij hoe vaak je de app gebruikt, om zo zijn service te verbeteren. Verder wordt er helemaal niks opgeslagen over hoe jij de app gebruikt.

Klantenservice

Je kunt CyberGhost gemakkelijk bereiken met al je vragen via de 24/7 live chat. De klantenservice is beschikbaar in het Engels, Frans en Duits. Helaas niet in het Nederlands dus. Je wordt wel uiterst vriendelijk geholpen. Mocht je liever zelf op zoek gaan naar een antwoord, dan kun je terecht op de CyberGhost-website waar je een uitgebreide database vindt met handleidingen en veelgestelde vragen.

Verbeterpunten

Wellicht vraag je je af waarom CyberGhost op de vierde plaats in onze lijst van beste VPN-aanbieders staat. Dit heeft een aantal redenen die vooral te maken hebben met veiligheid. Zo biedt CyberGhost geen dubbele VPN-optie, terwijl ExpressVPN, NordVPN en Surfshark dit wel doen. Ook is de klantenservice van CyberGhost niet altijd even snel en accuraat.

CyberGhost eindoordeel: 8.9

CyberGhost Logo KleinCyberGhost is een VPN van hoge kwaliteit voor een scherpe prijs. Dit alles maakt CyberGhost een uitstekende VPN voor torrents en Netflix. Hoewel de uitgebreidere opties van andere providers ervoor zorgen dat CyberGhost uiteindelijk op nummer vier terecht is gekomen, blijft het een uitstekende keuze.

Wil jij CyberGhost eens uitproberen? Maak gebruik van de 45-dagen niet-goed-geld-terug-garantie van CyberGhost als een proefperiode. Lees meer over de provider in onze uitgebreide CyberGhost-review.

Bezoek de CyberGhost-website: https://www.cyberghostvpn.com/


PIA Banner

5. Private Internet Access

PIA is goed beveiligd, heeft een groot serveraanbod voor zijn scherpe prijs en is beschikbaar in het Nederlands.

 • Sterke focus op privacy en veiligheid.
 • Groot serveraanbod met snelle servers.
 • Goedkoop en toch goede kwaliteit.
 • Veel opties voor de gevorderde VPN-gebruiker.
 • Nederlandstalige software.
Specificaties PIA
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
 • ,
 • Linux
Gelijktijdige verbindingen
 • 10
Torrents
 • Torrents toegestaan
Netflix
 • Werkt met Netflix
Logbeleid
 • Zero logs
Protocollen
 • OpenVPN
 • ,
 • IKEv2
 • ,
 • Wireguard
Betaalmethoden
 • iDeal
 • ,
 • PayPal
 • ,
 • Creditcard
 • ,
 • Bitcoin
Geld-terug-garantie
 • Ja

Waarom kiezen voor PIA?

Private Internet Access is een VPN die consistent goed scoort. De focus van deze aanbieder ligt vooral op veiligheid en privacy. Je kunt rekenen op sterke beveiliging en een groot aanbod aan VPN-servers als je voor Private Internet Access kiest. PIA is in 2019 overigens overgenomen door het bedrijf dat ook CyberGhost en ExpressVPN in bezit heeft, dus wellicht dat de dienst in de aankomende jaren nog veranderingen door zal maken.

PIA is een erg goede keuze als je voor een lage prijs een goede VPN wilt hebben. Vooral ervaren VPN-gebruikers zullen de vele mogelijkheden en veiligheidsvoordelen van PIA kunnen waarderen.

Is PIA geschikt voor streamen en torrents downloaden?

Ook op het gebied van internetvrijheid is PIA een goede optie. PIA geeft je ondersteuning voor het bekijken van het Netflix- en Amazon Prime Video-aanbod van andere landen. Het zet zijn krachten echter vooral in voor extra privacy en veiligheid. Hierdoor werkt Netflix niet constant op alle servers. Dit is immers niet de focus van het bedrijf.

Omdat PIA goed scoort op het gebied van privacy, kun je er natuurlijk ook veilig en anoniem torrents mee downloaden.

Welke apparaten en besturingssystemen worden ondersteund?

PIA-software werkt op Windows, MacOS, Linux, iOS en Android. Daarnaast kun je ook gemakkelijk de PIA-browserextensie gebruiken voor Chrome, Firefox, Edge en Opera. Met één account kun je bovendien tot wel 10 gelijktijdige verbindingen aangaan.

Beveiliging en privacy

Zoals eerder genoemd hecht PIA veel waarde aan online veiligheid en privacy. PIA werkt met verschillende protocollen, waaronder OpenVPN en het nieuwe WireGuard. Verder hanteert PIA een strikt no-logbeleid, waardoor er geen informatie over jou wordt opgeslagen.

Daarnaast heeft PIA een ingebouwde kill switch om te voorkomen dat je ooit onbeschermd bent. PIA helpt zijn klanten ook graag bij het blokkeren van advertenties, trackers en malware met de PIA MACE functie. De VPN-provider is dan ook echt ideaal voor de VPN-gebruiker die graag aan instellingen knutselt om zijn of haar internetverbinding zo veilig mogelijk te maken.

Klantenservice

Op de site van PIA vind je een uitgebreide database aan veelgestelde vragen en handige gidsen. Mocht je er daarmee niet uitkomen, kun je ook contact zoeken met de klantenservice via e-mail. Een antwoord kan soms even op zich laten wachten, maar dan ben je wel goed geholpen. Wil je graag goed en snel worden geholpen? PIA heeft een nuttige live chat. Hoewel de software en website van PIA beschikbaar zijn in het Nederlands, is de live chat-functie dit niet.

Verbeterpunten

PIA is niet de meest toegankelijke VPN-provider in deze lijst. Voor mensen die nog nooit een VPN hebben gebruikt zijn de andere providers in onze top 5 misschien betere keuzes. Dat neemt niet weg dat PIA nog altijd met recht een van de beste VPN’s genoemd kan worden.

Private Internet Access eindoordeel: 8.6

Private Internet Access IcoonPrivate Internet Access draait al erg lang mee op de VPN-markt en heeft een goede naam opgebouwd. Hopelijk blijft het de komende jaren wel goed vernieuwen en innoveren, ook nu het eigendom is van Kape Technologies.

Bezoek de PIA-website: https://www.privateinternetaccess.com/. Je kunt de dienst bovendien gratis proberen met PIA’s 30-dagen geld-terug-garantie. Voor meer informatie bekijk je onze PIA-review.


De 3 beste gratis VPN-diensten

Naast de bovenstaande premium VPN’s, zijn er ook enkele degelijke gratis VPN-providers. Uiteraard komen deze free VPN’s met de nodige beperkingen, maar sommige gebruikers kunnen daarmee leven. Onze drie favoriete gratis VPN-providers van het moment zijn PrivadoVPN, ProtonVPN en Hide.me. Bekijk eventueel ook ons complete overzicht met goede gratis VPN’s en hun specificaties, pluspunten en minpunten.

1. PrivadoVPN (gratis)

Wil je echt een gratis VPN-dienst gebruiken? Dan raden wij PrivadoVPN aan boven alle anderen. De gratis versie van Privado is namelijk een stuk beter dan de andere gratis diensten die we tot nu toe hebben gezien.

Privado heeft een veel breder serveraanbod dan andere gratis diensten. Ook werken torrents zonder problemen en krijgen onze lezers met de gratis versie exclusieve toegang tot het streamen van Netflix!

Bij andere gratis diensten word je na het bereiken van de datalimiet gewoon afgekapt. Bij PrivadoVPN heb je een maandelijkse datalimiet van 10GB, maar als je deze bereikt kun je gewoon blijven internetten. Boven de limiet heb je dan nog maar de keuze uit één server en een maximale snelheid van 1 Mbit. Wel blijven je beveiligde verbinding en anonimiteit hoe dan ook gewaarborgd! Wij testten ook de betaalde abonnementen van PrivadoVPN.

Bezoek PrivadoVPN

2. ProtonVPN (gratis)

ProtonVPN Logo LiggendProtonVPN is momenteel een van de meest gebruikte gratis VPN-services ter wereld. In onze ogen is ProtonVPN momenteel ook een van de beste VPN-diensten voor mensen die een gratis service zoeken.

Het allergrootste voordeel aan ProtonVPN? Geen datalimiet! Wel is het aantal servers voor gratis gebruikers zeer beperkt. Dat betekent dat er op elk willekeurig moment vele ProtonVPN-gebruikers allemaal via de paar beschikbare gratis servers online zijn. Het gevolg is dat de snelheid flink kan afnemen. Dit is niet zo handig bij bijvoorbeeld streamen.

Gelukkig is ProtonVPN voor een gratis VPN-dienst veilig en gemakkelijk onder de knie te krijgen. De apps werken namelijk erg intuïtief. Op de snelheid na, hebben we over de gratis versie van ProtonVPN weinig klachten. We hebben ook de betaalde versie van ProtonVPN getest, daar waren we erg tevreden over. Via de onderstaande button kom je bij de gratis versie van ProtonVPN uit.

Bezoek ProtonVPN

3. Hide.me (gratis)

Hide.me Logo Beeldmerk KleinEen andere goede gratis VPN die al lang meedraait is Hide.me. Dit is een fijne en snelle VPN in het alledaags gebruik. Het grootste bezwaar bij de gratis versie is de maandelijkse datalimiet van 10GB. Dit was eerst 2GB, dus de huidige situatie is al een hele verbetering.

Hide.me is prima om even je mail te checken of veilig te internetbankieren, maar torrents worden bij de gratis versie geblokkeerd. Toch blijft Hide.me een prima optie als je eens een VPN gratis wilt uitproberen. Wees je er echter van bewust dat streamen lastig is door de datalimiet.

Als je de site van Hide.me bezoekt, zorg dan dat je in het menu op ‘prijzen’ klikt. Op die manier verschijnt het gratis pakket als optie. Meer weten over deze provider? Wij hebben ook de premium variant van Hide.me voor je getest.

Bezoek Hide.me

Hoe kies je de beste VPN voor jou?

Er zijn ontzettend veel VPN-aanbieders in de wereld die jou als klant binnen proberen te halen. Daarom zien de meeste mensen al snel door de bomen het bos niet meer. Wat is nu eigenlijk een goede VPN? Waar moet je op letten? Om wat duidelijkheid te scheppen, hebben we hier een aantal belangrijke overwegingen opgesomd die je waarschijnlijk wilt maken vóór je een VPN uitkiest. Wij hebben deze overwegingen zelf ook gebruikt bij het opstellen van onze top 5 VPN-providers.

Gratis VPN versus betaalde VPN

Naast betaalde VPN-diensten bestaan er dus ook gratis varianten. Toch bestaat écht ‘gratis’ in de (VPN-)wereld eigenlijk niet. Bedrijven willen nu eenmaal geld verdienen, dus zit er vrijwel altijd een verdienmodel achter een gratis VPN.

Vaak verdienen deze VPN’s aan het buitmaken van jouw persoonlijke informatie, bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden. In 2017 toonde onderzoek onder ruim 300 gratis VPN-apps aan dat gratis providers vaak toegang eisen tot allerlei onnodige informatie, zoals je contactpersonen, mediabestanden en sociale media. Uit onze eigen tests blijkt dat dit ook in 2022 nog steeds het geval is.

Ook blijkt de encryptie en beveiliging van veel gratis diensten niet (goed) te functioneren. Een substantieel deel van de gratis diensten (zo’n 35%) installeert zelfs malware op je apparaat, waardoor je online veiligheid juist achteruitgaat. Gratis VPN’s kunnen dus behoorlijk gevaarlijk zijn.

Daarnaast leggen veel gratis VPN’s hun gebruikers allerlei beperkingen op. Denk aan datalimieten, snelheidslimieten, downloadbeperkingen, advertenties en wachttijden voor je verbonden wordt met een server. Over het algemeen is het daarom handiger, veiliger en verstandiger om een betaalde VPN te kiezen. De kosten hiervan zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Voor enkele euro’s per maand heb je al een kwalitatieve, snelle en betrouwbare VPN-dienst die je met het hele gezin kunt gebruiken. Als je op zoek bent naar de beste VPN op de markt, dan zal een gratis versie je teleurstellen.

Privacy en logging

Smartphone met daarop het icoon van een incognito mannetjeNiet elke VPN-provider hoeft zich aan dezelfde wet- en regelgeving te houden. Sommige providers zijn verplicht bepaalde logs op te slaan of bepaald internetverkeer (zoals torrents) te beperken. Dit betekent dat ze jouw internetdata – en vaak ook je persoonlijke gegevens – moeten bewaren, zodat de overheid of andere partijen die eventueel in kunnen zien.

Onder meer het land waar het hoofdkantoor van een provider staat, speelt hier een bepalende rol in. Wetten, rechten en verplichtingen op het gebied van internet en privacy verschillen namelijk per land. Zoals je misschien al verwachtte, willen de meeste VPN-gebruikers hun internetgedrag juist verbergen. Verplichte logging is in zo’n geval niet erg handig.

Gelukkig zijn niet alle VPN-providers gebonden aan strikte regels. Zo scoort NordVPN bijvoorbeeld extra punten omdat het hoofdkantoor in Panama staat. Hier is de wetgeving op het gebied van online privacy gunstig voor consumenten en bedrijven. NordVPN is niet verplicht logs bij te houden, terwijl sommige providers in andere landen dat dus wel zijn.

Als het om logging gaat, is het belangrijk je te realiseren wat er precies gelogd wordt. Geen enkele van de aanbieders uit de top 5 in dit artikel houdt logs van internetverkeer bij. Met deze VPN’s worden jouw internetgedrag en browsergeschiedenis dus nooit opgeslagen. Dit is voor ons een vereiste om in aanmerking te komen voor een plek op onze lijst van beste VPN-aanbieders.

Prijs

Laptop met geldWe hebben alle VPN’s die we hebben getest naast elkaar gezet en onszelf de vraag gesteld: is deze VPN het geld waard? Een VPN-abonnement is niet zo duur, maar als gebruiker wil je waar voor je geld. Het is daarom belangrijk om kritisch te kijken hoeveel je betaalt en wat je daarvoor terugkrijgt. Duurder is namelijk niet altijd beter.

Voor vrijwel elke VPN-aanbieder geldt dat langlopende abonnementen uiteindelijk per maand goedkoper zijn dan losse maandabonnementen. Het is vaak voordeliger om je apparaten voor langere tijd met dezelfde VPN te beschermen. Dan hoef je minder vaak om te kijken naar je abonnement en het scheelt dus in je portemonnee.

Bovendien kun je veel VPN’s gratis uitproberen door gebruik te maken van een proefperiode. Sommige VPN’s hebben een geld-terug-garantie die je als proefperiode kunt zien. Andere VPN’s, zoals HMA VPN, laten je de dienst bijvoorbeeld een week gebruiken zonder te betalen. Sommigen beperken deze free trial wel tot alleen smartphones of browserextensies.

Werking met verschillende apparaten en besturingssystemen

Bijna alle VPN-diensten die wij hebben getest, bieden meerdere gelijktijdige connecties aan. Dit betekent dat je de VPN-verbinding op meerdere apparaten tegelijkertijd kunt gebruiken. In zo’n geval is het wel fijn als de VPN die je kiest ook goed werkt voor al je apparaten en besturingssystemen. Bij het samenstellen van onze selectie van de beste VPN’s hebben we daarom extra punten uitgedeeld aan VPN-providers die goed werken met zowel Windows, Mac, iOS als Android, en waar mogelijk ook met Linux.

Serveraanbod

Smartphone met locatiemarkerWe hebben bij het beoordelen van de verschillende VPN-diensten speciale aandacht besteed aan het serveraanbod van de VPN-providers. Hoeveel servers en serverlocaties biedt een VPN-provider aan? Een servernetwerk met een goede dekkingsgraad over de hele wereld is belangrijk voor snelle verbindingen, maar ook voor ultieme vrijheid.

Wil je specifieke streamingdiensten bekijken of sites unblocken uit een bepaald land? Dan is het vaak nodig om te verbinden met een VPN-server uit dat specifieke land. Daarom is het ook belangrijk dat alle VPN-aanbieders in onze ‘beste VPN lijst’ servers in bijvoorbeeld zowel Nederland als België hebben staan.

Beveiliging en betrouwbaarheid

Het is over het algemeen een goed teken als een VPN-service meerdere VPN-protocollen aanbiedt. Dit geeft namelijk meer mogelijkheden voor unblocking en veiligheid. We kijken natuurlijk ook naar de protocollen zelf. Sommige protocollen zijn namelijk minder stabiel, snel of veilig dan andere. De ene VPN focust zich meer op veiligheid, door alleen de veiligste protocollen aan te bieden. De ander meer op unblocking, door meerdere soorten VPN-protocollen aan te bieden die geschikter zijn in bepaalde landen. We kijken altijd goed naar deze combinatie van factoren.

Als een aanbieder ook een kill switch heeft, levert dat eveneens extra punten op. Als je een geactiveerde kill switch hebt, worden je internetactiviteiten automatisch onderbroken zodra de connectie met de VPN-server wegvalt. Hierdoor raak je nooit per ongeluk je beveiligde verbinding kwijt zonder dat je het doorhebt.

Daarnaast is het goed om te kijken naar wat het bedrijf achter een VPN-dienst precies doet met jouw data. Is het bedrijf achter de VPN te vertrouwen? In het verleden is van enkele VPN-aanbieders al gebleken dat ze niet eerlijk waren over het bijhouden van gebruikersdata. Daarom letten we hier goed op.

Netflix en torrents

Wij vinden dat een goede VPN je in staat moet stellen om torrents te downloaden. Daarnaast zijn er veel mensen die toegang willen krijgen tot het Amerikaanse aanbod van Netflix vanuit Nederland. We hebben voor deze groep zelfs een speciale stap voor stap handleiding om Netflix werkend te krijgen met een VPN. Als een VPN werkt met Netflix en het mogelijk is om torrents te downloaden, dan krijgt de VPN extra punten in onze beoordeling. Werkt jouw VPN niet als je Netflix gebruikt? Lees dan ons artikel met tips om de meest voorkomende VPN-problemen te verhelpen.

Snelheid

We controleren de snelheid van elke VPN die we testen. We verbinden met verschillende servers en doen dan speedtests, om te kijken in hoeverre er snelheidsverlies optreedt. Er is eigenlijk altijd wel sprake van enige vorm van snelheidsverlies, maar bij een goede VPN-provider met goede servers merk je dit eigenlijk niet. Er zijn ook VPN-services waarbij je zo 80% van je internetsnelheid inlevert, wat erg frustrerend is.

Vooral bij gratis VPN-aanbieders zie je vaak dat snelheden artificieel afgeknepen worden. Bij betaalde VPN-diensten is dit gelukkig meestal niet het geval. Onze ideale VPN-provider kent in ieder geval geen datalimieten of snelheidslimieten.

Gebruiksgemak en klantenservice

Hoe eenvoudig is de VPN te installeren en in te stellen? Is de informatie op de website van de VPN-aanbieder goed te begrijpen? We testen vanuit VPNGids ook de apps van elke VPN-provider op diverse apparaten en besturingssystemen. Daarbij is het van belang dat alles intuïtief en gemakkelijk werkt, ook voor onervaren gebruikers.

Daarnaast zijn het gebruiksgemak en de kwaliteit van de klantenondersteuning van belang. Zo vinden veel Nederlanders het fijn als de website en de apps van een VPN-provider in het Nederlands beschikbaar zijn. Als je er niet helemaal uitkomt met je VPN, is het erg fijn dat je je tot een klantenservice kunt wenden. We benaderen dan ook de customer support van elke VPN die we testen. Daarbij kijken we hoe snel en adequaat we geholpen worden wanneer we een vraag hebben.

Waarom heb je een VPN nodig?

VPN beveiligingWellicht vraag je je af waarom je überhaupt geld uit zou geven aan een Virtual Private Network (VPN). Is internetten zonder VPN niet net zo goed? Niet helemaal. Wanneer je online gaat zonder de bescherming van een VPN, laat je ongemerkt heel wat persoonlijke virtuele sporen achter.

Meer privacy met een VPN

Een simpel voorbeeld is dat jouw internetprovider precies kan zien welke websites je bezoekt en welke data je via je smartphone, tablet of computer ontvangt én verstuurt. Het IP-adres dat je van je internetprovider toegewezen hebt gekregen, zorgt ervoor dat je online te traceren en te volgen bent door bedrijven, overheden, reclamemakers, websites, hackers en andere partijen. Ook mensen die hetzelfde (wifi-)netwerk gebruiken, kunnen vaak zien welke websites jij bezocht hebt. Jouw locatie, surfgewoonten en geschiedenis: alles is door anderen te volgen. Een VPN voorkomt dit.

Meer veiligheid met een VPN

Wanneer je een VPN gebruikt, kunnen inlichtingendiensten, websites die je bezoekt, Google, Facebook, je internetprovider, medebewoners en werkgever dus niet meer zo gemakkelijk met je meekijken. De VPN versleutelt je internetverkeer, zodat dit niet langer in te zien is voor deze externe partijen. Deze encryptie heeft nog een voordeel.

De versleutelde VPN-service biedt extra bescherming tegen cybercriminelen die je data willen stelen. Denk hier aan inloggegevens, maar ook informatie die voortkomt uit banktransacties of e-mailverkeer. Met een VPN ben je bovendien ook veiliger en anoniemer op publieke wifi-punten.

Meer vrijheid met een VPN

Een VPN-service geeft je, naast online veiligheid en privacy, ook meer online vrijheid. Soms zijn (delen van) websites alleen bereikbaar als je in een bepaald land bent. Denk maar aan sommige nieuwsplatformen en specifieke content van diensten zoals Spotify, YouTube en Netflix.

Met een goede VPN, zoals een van de providers in onze top 5 beste VPN’s hierboven, krijg je alsnog toegang tot al deze websites en services. Of je nu in Nederland, Zuid-Afrika of Canada bent, je kunt wereldwijd content unblocken met een VPN-verbinding.

Conclusie: de beste VPN van 2022

Wij hebben tientallen populaire VPN-diensten getest en zijn zo tot onze top 5 beste VPN-providers van dit moment gekomen. Welke van de vijf providers de beste keuze voor jou is, hangt af van jouw wensen. Met ons overzicht weet je zeker dat je de goede keuze maakt. Je kunt erop vertrouwen dat alle providers in deze lijst zo betrouwbaar en veilig mogelijk zijn.

Welke top 5 provider je ook kiest, met een van deze VPN’s blijven jouw online privacy en veiligheid beter gewaarborgd. De VPN-diensten in dit overzicht werken op vrijwel al je apparaten en besturingssystemen: voor Mac, Windows, Android, iOS (iPhone), Linux en soms zelfs op je router. Hierdoor kun je al je internetverkeer met één account beveiligen.

Opsomming met de beste VPN-diensten

Voor het gemak vatten we onze bevindingen over de vijf beste VPN-providers samen in de onderstaande tabel.

Positie en VPNScoreBeste voorWebsite VPN-provider
1. NordVPN9.3AllroundNaar de NordVPN-website
2. Surfshark9.0Prijs/kwaliteitNaar de Surfshark-website
3. ExpressVPN8.9GebruiksgemakNaar de ExpressVPN-website
4. CyberGhost8.9GarantieNaar de CyberGhost-website
5. Private Internet Access8.6Servers en prijsNaar de PIA-website
Beste VPN-providers van 2022: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de beste VPN-providers van dit moment en wil je een snel antwoord? Kijk dan naar onze FAQ hieronder. Grote kans dat jouw vraag erbij staat!

Gratis VPN’s kunnen handig zijn, maar bieden zelden goede service.

 • Ze zijn vaak traag.
 • Ze hebben vaak snelheidsbeperkingen.
 • Ze hebben vaak datalimieten.
 • Ze verkopen soms je gegevens door.
 • Ze misbruiken je verbinding soms om bijvoorbeeld crypto te minen.

Gelukkig zijn zelfs de beste VPN’s tegenwoordig erg goedkoop. Daarom raden wij aan een goedkope premium optie te verkiezen boven een gratis VPN.

Voor de meeste mensen zal NordVPN de beste keuze blijken vanwege de snelle verbinding, het grote serveraanbod, ondersteuning voor Netflix en sterke privacy-opties.

Er is echter een aantal fantastische VPN’s die je kunt overwegen. Welke de beste is, hangt af van jouw wensen.Wil je zelf diensten vergelijken? Bekijk ons top 5 VPN overzicht om uit te vinden welke VPN-service het best bij jou past.

NordVPN is momenteel de beste VPN voor streaming. Of je nu de Amerikaanse versie van Netflix, Hulu, Kodi of NPO wilt kijken, met NordVPN werkt het allemaal probleemloos, waar ter wereld je ook bent. Daarnaast is een NordVPN-abonnement helemaal niet duur.

Surfshark is zonder twijfel de beste goedkope VPN van 2022. Het biedt snelle verbindingen, geeft je toegang tot verschillende versies van Netflix (inclusief de Amerikaanse) en heeft sterke encryptiemethoden.

Als je wilt weten welke andere goedkope VPN’s er zijn, neem dan een kijkje bij onze top 3 beste goedkope VPN’s.

Op dit moment is Surfshark de beste VPN voor Android. Deze VPN is erg goedkoop, biedt snelle servers en heeft bovendien een erg handige en gebruiksvriendelijke app.

Heb je een iPhone? Dan zit je goed met NordVPN.

Auteur:

92
Reacties
Plaats een reactie
 1. Hebben jullie ook naar Intego gekeken?

  • We zijn op het moment bezig met het testen van Intego’s VPN!

 2. *PIA heeft wel live chat als onderdeel van de klantenservice.
  In dit artikel staat van niet, maar dat is incorrect.
  Denk persoonlijk dat deze ook wel een hogere positie verdient dan de 5e 🙂

  • Goed gezien! We hadden het inderdaad al in de PIA Review gezet dat deze provider een live chat had, maar hier nog niet.

 3. Hoi, hebben jullie wel eens van Torguard gehoord en wat is jullie mening over deze???

  • Hallo Aad,
   We hebben zeker van TorGuard gehoord. We hebben deze VPN dan ook uitgebreid getest en gereviewd. Het is volgens ons een prima VPN met vele servers. TorGuard is echter niet zo goed dat hij binnen onze top 5 valt.

 4. Hi VPNGids, wat is jullie mening over de AVG Secure VPN & AVG Internet Security?

  • Hallo Robbert, AVG Internet Security hebben we uitgebreid gereviewd. We vinden dat de beveiliging van de antivirussoftware erg goed is, maar het bedrijf logt veel persoonlijke gegevens. Privacy-wise is dit dus niet de beste keuze.
   AVG Secure VPN hebben we nog niet zelf getest. We hebben wel al het privacybeleid proberen door te nemen. Dit beleid van de VPN leidt echter tot een 404-pagina. Aangezien AVG met zijn andere services wel veel gegevens over je logt, zijn we dus niet hoopvol over het VPN-logbeleid. Over de snelheid of veiligheid kunnen we echter nog niets zeggen over AVG Secure VPN.

 5. Dank voor jullie duidelijke uitleg…

  Ik vraag mij na bijna alles te hebben gelezen over VPN, zou dit ook betekenen dat ik een Ziggogo waarvan men beweert dat het door heel de EU te zien en volgen is zonder VPN, of dit met VPN ook buiten de EU te volgen is?

  • Je kunt via Ziggo Go alles van deze app binnen Europa bekijken.
   Als je een VPN gebruikt, kun je ook buiten Europa alles via Ziggo Go bekijken. Voor beide geldt uiteraard dat je wel een abonnement op Ziggo nodig hebt om toegang te krijgen tot Ziggo Go.

 6. Dag, Onze dochter woont in Duitsland. Ze zou graag via een VPN nederlandse TV-programma’s kijken en Netflix. Wij willen haar dat graag voor haar regelen en betalen. Kunnen wij een abonnement afsluiten bij een VPN aanbieder? Zodat zij er in Duitsland gebruik van kan maken. Wij zijn zelf op leeftijd en hebben geen idee hoe dat werkt

  • Het kijken van Nederlandse TV in Duitsland is met de meeste VPN’s mogelijk. We hebben een artikel over Nederlandse TV kijken in het buitenland, wellicht dat dat helpt, mochten jullie je wat meer willen inlezen. In dit geval zou ik adviseren om Surfshark te gebruiken, omdat Surfshark veel Nederlandse servers heeft, maar ook een speciale server om toegang te krijgen tot Nederlandse Netflix. Tevens is dit één van de goedkoopste VPN’s die op een oneindig aantal apparaten te gebruiken is. Jullie dochter zou dan niet tegen restricties aan moeten lopen.

   Met Surfshark zou ze in ieder geval toegang moeten krijgen tot Nederlandse Netflix en andere Nederlandse kanalen die online gratis toegankelijk zijn. Veel andere Nederlandse zenders zijn online alleen beschikbaar tegen een betaalabonnement. Hiervoor is een abonnement nodig per zender, en dit kan flink prijzig zijn, maar daarvoor is niet per se een VPN nodig binnen de EU.

 7. zou je ook VPN unlimited eens willen beoordelen

  • Hij staat bij ons op de lijst om te reviewen, wanneer we tijd hebben om daarnaar te kijken kan ik echter nog niet zeggen. Op het eerste gezicht lijkt het een degelijke VPN-provider, zeker niet slecht, maar niet zo goed als de providers uit onze top 5 als we meningen van bezoekers en gebruikers lezen.

 8. Uit ervaring weet ik dat Netflix kijken met GhostVPN niet werkt. Ook de inschakeling van de klantenservice brengt daarin geen verandering. Voor mij dus geen GhostVPN. En zover ik eerder begrijp heeft Netflix het gebruik van een VPN om de Amerikaanse Netflix te kunnen bekijken al weten te blokkeren voor het merendeel van de andere VPN’s wellicht met uitzondering van NordVPN. Dus ik vind de algemene bevinding in jullie oordeel ‘werkt met Netflix’ nogal prematuur.

  • We hebben zojuist onze top 3 VPN’s getest om te kijken of ze met Amerikaanse Netflix werken. ExpressVPN, CyberGhost en NordVPN hebben alledrie servers die werken met de Amerikaanse Netflix. GhostVPN hebben we niet getest en raden we dan ook niet aan. Mocht je het hebben over CyberGhost dan werkt de ‘Netflix US Firestick’ server bij ons momenteel.

 9. Gebruik al jaren het Norton VPN! tot alle tevredenheid!

 10. Gebruik sinds een week of 3 Surfshark. Vandaag kon ik plotseling niet meer gebruikmaken van Netflix met buitenlandse content en servers van NPO/NOS en BNN/Vara. Ik bevind mij in Nederland. De servers van de NPO/NOS en BNN/Vara geven aan dat er geen beveiligde verbinding gemaakt kan worden met de servers en dat de pagina die bekeken wil worden niet kan worden weergegeven, omdat de echtheid van de ontvangen gegevens niet geverifieerd kan worden. Met andere sites heb ik geen problemen.
  Heb geïnformeerd bij Surfshark maar zij konden dit verhelpen. Wat kan er aan de hand zijn en hoe kan dit worden opgelost?

  • Hallo Piet,
   Wij hadden zelf inderdaad ook even last van deze problemen! Gisteren hadden wij ook geen toegang tot Netflix, tot wij een specifieke Amerikaanse server probeerden die de klantenservice van Surfshark ons aanraadde. Op dit moment werkt alles weer wel voor ons, dus we vermoeden dat Surfshark het probleem al heeft opgelost. Waarschijnlijk was er iets mis met de Nederlandse servers. We hopen dat jij ook weer overal toegang tot hebt. Mocht dat niet zo zijn, laat het dan vooral even weten.

   • Dat kan inderdaad kloppen! Wij updaten ons overzicht met de beste VPN’s regelmatig, omdat VPN-aanbieders hun diensten ook constant aan het veranderen en verbeteren zijn. Het kan dus zijn dat je in oudere reacties andere providers tegenkomt dan de vijf die je op dit moment in dit artikel ziet staan, omdat onze top 5 af en toe verandert. Als je meer informatie over GOOSE VPN wilt, kun je een kijkje nemen bij onze uitgebreide review.

 11. Ook ik ben n leek en het kost moeite om alles in een keer te begrijpen. Bijvoorbeeld: al deze VPN bedrijven hebben heel veel servers in vele landen. Hoe weet je welke server en welk land je moet nemen?

  • Dit hangt helemaal af van jouw situatie. In veel gevallen is het het beste om de server te gebruiken die het dichtst bij jou in de buurt is, omdat die meestal het snelst is en je verbindingssnelheid niet te veel aantast. Voor specifieke dingen kun je andere servers gebruiken. Als je de Amerikaanse Netflix wilt bekijken, heb je een server in de Verenigde Staten nodig. Voor BBC iPlayer heb je een Britse server nodig. Ben je op vakantie in het buitenland en wil je Nederlandse programma’s kijken? Dan heb je een goede Nederlandse server nodig. Gelukkig staan alle VPN’s in onze top 5 je toe om zo vaak als je wilt tussen servers te wisselen. Je hoeft er dus niet ééntje te kiezen die je voor altijd moet gebruiken.

 12. Wat is het allemaal duur geworden zeg.
  Ik moet mijn NordVPN vernieuwen en al die VPN’s zijn allemaal dubbel zo duur geworden
  Ik betaalde 2 jaar terug €67 voor 2 jaar, en nu kost bijna het dubbele.
  Wat is de reden?

  • Het klopt inderdaad dat de prijzen van veel VPN’s flink fluctueren en over het algemeen duurder worden. Dit heeft met een aantal verschillende factoren te maken. Aan de ene kant zijn VPN’s de laatste paar jaar veel populairder geworden onder gewone consumenten. Dit betekent dat de providers een groter netwerk moeten hebben dat bovendien kan concurreren met het netwerk van andere providers. Ze moeten hun technologie constant ontwikkelen en verbeteren om voorop te blijven, en dit kost geld.

   Daarnaast zijn VPN-aanbieders ook gewoon bedrijven die winst willen maken. Ze stunten dus ook vaak met de prijs voor marketingdoeleinden: als ze de prijs op een bepaald moment verhogen, kunnen ze later zeggen dat ze een actie hebben met wel 50% korting, waardoor ze daar niet te veel geld mislopen. Zo zijn er verschillende factoren die een rol spelen in de prijs van een VPN.

   Gelukkig zijn er een aantal écht goedkope providers, zoals bijvoorbeeld Surfshark, die daarnaast ook nog eens heel goed werken. Hopelijk hebben we je vraag zo voldoende beantwoord!

 13. Goedemorgen. Ik woon in Spanje. Ik wil graag de Nederlandse Netflix HD kijken. Is dit mogelijk nadat ik een VPN abonnement afsluit? Kan ik vanuit Spanje dan ook een NLse account aanmaken bij Netflix. De internetprovider hier levert nu 25mbs download snelheid. Upload meet ongeveer ruim 2mbs.

  • Hallo Frank,
   Met een VPN-abonnement van de juiste provider kun je ook in Spanje naar het Nederlandse aanbod van Netflix kijken. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dat doet en geven we tips voor VPN-providers die dit mogelijk maken. Het kan zijn dat een VPN je verbindingssnelheid iets naar beneden haalt, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Zolang je een stabiele verbinding hebt (Netflix zegt dat 5 mbs voldoende is om goed HD te kunnen kijken), zou dit gewoon moeten werken.

 14. Hallo Steven, We zullen deze VPN-provider op onze lijst zetten om te reviewen. Dankjewel voor de suggestie!

 15. Kan er vanuit Suriname ook gekeken worden naar Nederlandse TV-programma’s (bv. Dossier van den Heuvel). Wat moet er gedaan worden?

  • Dit kan met een VPN. In het geval van Dossier van den Heuvel kun je afleveringen online terugkijken via RTL XL. Vanuit het buitenland moet je hiervoor allereerst een VPN installeren. Zorg dat de VPN-aanbieder die je kiest ook servers in Nederland heeft. Zodra je een VPN hebt aangeschaft en geïnstalleerd, kies je een Nederlandse server en zet je de VPN aan. Daarna log je in op RTL XL en kun je Nederlandse TV kijken. Voor meer informatie over hoe je RTL XL in het buitenland kunt kijken, verwijzen we je naar dit artikel: https://www.vpngids.nl/unblock/streaming/rtl-xl-kijken-buitenland/

 16. Ik heb inmiddels veel vpn-services geprobeerd en kan mij goed vinden in jullie Best VPN toplijst. Ik ben benieuwd wat jullie van VeePN vinden?

  • Wij hebben VeePN zelf getest, maar helaas zijn wij hierover niet al te positief. De software heeft diverse problemen, de snelheid is vaak matig en Netflix werkt niet. Daarnaast geeft VeePN aan in hun privacy policy dat ze registreren hoeveel data je gebruikt en wanneer je hun VPN gebruikt. Dit roept vragen op in verband met het logbeleid en de privacy van de gebruiker wat ons betreft. Voor nu zou ik toch eerder kiezen voor Surfshark als je op zoek bent naar een voordelige VPN met goede verbinding.

 17. Er zijn toch veel meer VPN services, 5 is wel een zeer beperkt aantal

  • Er zijn inderdaad tientallen zo niet honderden VPN-diensten. Er zit echter een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende VPN-providers. Wij proberen in onze top 5 alleen VPN-providers op te nemen die wij zonder twijfel kunnen aanraden. Hierdoor kan het zijn dat een VPN-provider die je eerder bent tegengekomen niet door ons wordt genoemd. Voor een compleet overzicht van onze reviews kun je hier terecht: Onze VPN Reviews.

 18. Hoeveel apparaten kunnen er op één betaalde VPN verbinding?

  • Dat ligt eraan bij welke VPN-provider je een abonnement afsluit. Je kunt in principe een VPN installeren op elk gewenst apparaat, maar je kunt maar op een beperkte aantal apparaten tegelijkertijd de VPN aan hebben staan. ExpressVPN heeft bijvoorbeeld een limiet van 5 verbindingen, terwijl NordVPN een limiet heeft van 6. Op onze VPN-overzichtspagina kun je filteren op het gewenste aantal verbindingen.

 19. Ik heb IPVanish gebruikt in het buitenland zoals o.a. Sri Lanka. Dit gebruikte ik bij hotel WIFI’s .Echter waren heel veel sites niet bereikbaar of toegankelijk als VPN aan stond. Ook Facebook, banken etc. deden het gewoon niet. Verder wordt thuis de snelheid gehalveerd van 150Mb naar rond 70-80Mb dus ben gestopt met IPVanish.

 20. Ik heb een abonnement afgesloten voor 3 jaar bij NordVPN. Deze is geactiveerd op mijn laptop en op mijn mobiel heb ik de app van NordVPN geïnstalleerd. Ik kan dus nog 4 andere apparaten op mijn abonnement beveiligen. Maar hoe log ik in op andere apparaten.

  • Op de meeste smartphones en tablets kun je een app downloaden waarop je inlogt. Op andere devices zoals laptops kun je naar de website gaan van NordVPN, daar inloggen en dan de juiste software downloaden door het desbetreffende besturingssysteem. Mocht je een specifieke device hebben waarvan je niet kunt vinden hoe je daar NordVPN op moet installeren, dan kun je contact opnemen met hun klantenservice of kijken op onze ‘VPN Instellen’ categorie.

 21. Veilig mailen kun je het beste doen met een beveiligde mailservice. Je zou bijvoorbeeld eens kunnen kijken naar Protonmail.

 22. Ik ben vaak in Zuid Afrika, en mijn man gaat naar zuid Amerika, wij willen alleen mailen en soms iets zoeken op internet. Welke VPN dienst zouden wij dan moeten installeren?

  • Alle VPN’s uit onze top 5 zijn goede aanraders. Je kunt in dit geval het beste kijken naar een VPN die servers heeft in zowel Zuid Afrika als Zuid Amerika. Het is echter niet altijd nodig om een VPN te gebruiken als je in het buitenland wil mailen of iets wil opzoeken. Niet alle websites en maildiensten worden namelijk geblokkeerd. Voor zover wij kunnen vinden is Gmail niet geblokkeerd in Zuid Amerika of Zuid Afrika. Je hebt hiervoor dus niet per se een VPN nodig, alleen een werkende internetverbinding. Een VPN is namelijk niet een opzichzelfstaande internetverbinding, het is een extra veiligheidsmaatregel waarmee je ook geografische blokkades kunt omzeilen.

 23. Vaak zijn deze series wel terug te kijken op het online streamingplatform van de Nederlandse zender. In sommige gevallen heb je hier een abonnement op de Nederlandse zender voor nodig. Wil je dus bijvoorbeeld een programma terugkijken dat werd uitgezonden op NPO1, 2 of 3, dan heb je een abonnement nodig op NPO Start. De meeste Nederlandse zenders hebben hun eigen site waar je hun uitzendingen kunt bekijken. Of je een serie kunt terugkijken is wel afhankelijk van of deze online wordt aangeboden. Je kunt bijvoorbeeld vaak op de website van een Nederlandse zender zien of je een serie daarop kunt terugkijken. Zo weet je meteen of het afnemen van een abonnement op die zender nut heeft voor jou.

  Indien gebruik van een bepaalde streaming dienst (zoals NPO start, BBC, Hulu etc.) geblokkeerd is voor jouw locatie dan heb je een snelle VPN nodig met servers servers een land dat wel toegang heeft. Kun je een serie alleen terugkijken in Amerika bijvoorbeeld, dan moet je een abonnement hebben op die Amerikaanse zender en een VPN met servers in Amerika.

 24. Ik wil de VPN van mijn browser Opera gaan gebruiken. Is deze voldoende veilig? ook met betrekking tot eventueel downloaden?

  • De Opera browser heeft inderdaad een VPN. Deze draagt wel de naam VPN, maar is niet zo veilig en biedt niet dezelfde mate van bescherming en anonimiteit als een andere VPN. Opera VPN lijkt meer op een Proxy dan op een VPN. Daarnaast werkt hij alleen in je Opera browser. Als je torrents downloadt zal deze VPN dus geen effect hebben. Je bent dan niet beschermd of anoniem. Mocht je een VPN willen gebruiken voor algehele anonimiteit, bescherming en het downloaden van torrents dan is NordVPN wellicht een optie.

 25. Ik wil graag een klantenkaart aanschaffen van een Amerikaans bedrijf, maar die site werkt niet omdat ik NL zit. De kaart wil ik tijdens mijn vakantie daar gebruiken en nu dus al graag even online activeren. Welke VPN moet ik dan kiezen, want als de VPN in NL tot stand komt blijft de site me natuurlijk herkennen als Europeaan. Welke VPN kan ik het beste gebruiken zodat de site mij als een Amerikaan gaat zien en me wel op de site laat?

  • Bijna alle VPN’s hebben servers in Amerika. Ze zullen dus bijna allemaal geschikt zijn voor dit doel. Als je echter maar een enkele keer de VPN wil gebruiken dan kun je het beste een goedkopere, doch degelijke VPN kiezen en wellicht alleen een maandabonnement afsluiten. In dit geval zou ik zelf kiezen voor NordVPN. Deze VPN is een van de beste en ook nog eens zeer scherp geprijsd.

 26. Ik gebruik Avast secure Line, betaald, maar kan Google nog steeds reclames sturen als je een VPN verbinding hebt? Die Avast stond niet in het rijtje overigens, misschien vallen ze buiten de boot omdat ze te veel willen weten van je via hun andere diensten…

  • Google kan je nog steeds reclame sturen als je een VPN gebruikt. Als je geen reclame wil zien dan kun je het beste gebruik maken van een Adblocker. De VPN van Avast hebben we getest, maar deze blijkt niet veilig en je gegevens bij te houden. Wij adviseren een VPN te kiezen uit bovenstaande toplijst.

 27. Ik hoorde dat men beter Unblocker kan gebruiken, omdat deze je IP verandert en geen logs bewaard, waardoor je als gebruiker niet bent te traceren.
  Dit systeem zou sneller zijn en geen handshake delay en bij alles wat je bezoekt zelf beste server zoeken, waardoor dus ook veilig Hulu gebruikt kan worden voor films.
  Hoe kijken jullie hier naar?

  • Unblocker is een soort DNS proxy. Omdat deze je data niet versleutelt en niet omleidt (anonimiseert) zal deze in sommige gevallen sneller zijn dan een VPN. Helaas zijn ze veel minder veilig. Ze versleutelen namelijk niet de gegevens die jij verstuurt of ontvangt via het internet en je bent niet volledig anoniem. Je echte IP-adres wordt niet verborgen. Unblockers worden vaak ook snel geblokkeerd door bijvoorbeeld Netflix en andere streamingdiensten.

 28. Ik ga naar China op vakantie en heb gehoord, dat een VPN dan wel erg handig is.
  Nu snap ik er nog niet zo veel van, vandaar mijn vragen:
  – bestaat er een mogelijkheid om voor een maand een VPN te regelen op 4 apparaten? Of moet ik een jaarabonnement nemen? Ik ga maar een paar weken.
  – waar kan ik dan het beste mijn server hebben? In Nederland of juist in China? Ik wil gewoon bv Facebook gebruiken in China of iets opzoeken op Google.
  – ik zie veel berichten over een router. Heb ik zoiets nodig voor mijn mobiel?
  – als ik een VPN neem, hoe krijg ik die op mijn mobiel, of moet ik hem op mijn mobiel aanschaffen?

  • Hallo Anja,
   Ik zal puntsgewijs even ingaan op je vragen:
   – bestaat er een mogelijkheid om voor een maand een VPN te regelen op 4 apparaten? Of moet ik een jaarabonnement nemen? Ik ga maar een paar weken.
   antwoord: de meeste aanbieders hebben ook abonnementen voor 1 maand, dus dit is in principe mogelijk. Wat je ook kan doen is een abonnement afsluiten bij een VPN-aanbieder met een 30 dagen geld terug garantie. Je sluit hem dan af vlak voor je reis en vraagt na je reis het geld terug. Op die manier kun je zelfs gratis gebruik maken van een VPN wanneer je in China zit. Wat betreft de hoeveelheid apparaten zijn er genoeg VPN-aanbieders die op meer dan 4 apparaten tegelijkertijd gebruikt kunnen worden, let wel op dat je niet een VPN kiest die maar op maximaal 3 apparaten tegelijkertijd gebruikt mag worden.

   – waar kan ik dan het beste mijn server hebben? In Nederland of juist in China? Ik wil gewoon bv Facebook gebruiken in China of iets opzoeken op Google.
   antwoord: als je toegang wil krijgen tot sites die geblokkeerd in China dan moet je juist servers hebben die zich buiten China bevinden. Dan moet je dus servers hebben in Nederland of een ander land waar de sites of apps niet worden geblokkeerd.

   – ik zie veel berichten over een router. Heb ik zoiets nodig voor mijn mobiel?
   antwoord: je hoeft een VPN niet per se op je router te installeren. Een VPN kun je ook direct installeren op je tablet, smartphone, desktop of laptop. Op mobiel kun je vaak gewoon een VPN-app downloaden van de door jou gekozen VPN-aanbieder.

   – als ik een VPN neem, hoe krijg ik die op mijn mobiel, of moet ik hem op mijn mobiel aanschaffen?
   antwoord: als je een VPN neemt maak je een account aan waaraan het abonnement gekoppeld zit. Het enige wat je dan hoeft te doen is de VPN-app van de door jou gekozen VPN-aanbieder te installeren op je mobiel (dit werkt net als het installeren van iedere andere mobiele app via de App Store) en op die app in te loggen met je account. Net als bijvoorbeeld Netflix hoef je bij een VPN alleen een abonnement te hebben en je kunt er op verschillende apparaten gebruik van maken.

   We willen je nog wel even waarschuwen wat betreft het gebruik van VPN’s in China. Sinds kort is China begonnen met het verbieden van VPN-diensten die niet goedgekeurd zijn door de Chinese overheid. Het is nog niet duidelijk hoe dit geïmplementeerd gaat worden en wat de gevolgen hier van zijn, maar het zou dus mogelijk voor problemen kunnen zorgen. Momenteel is er nog veel onduidelijkheid over deze ban, en het kan even duren voor er echt gevolgen of risico’s aan vast zitten (we weten nog niet eens 100% zeker welke VPN’s wel en niet zijn goedgekeurd) maar het is belangrijk om je daar van bewust te zijn. Voor meer informatie hierover kun je het volgende nieuwsbericht lezen: Ban op niet-goedgekeurde vpn’s door Chinese overheid actief

 29. In principe staat de VPN los van de router. Je zou dus gewoon een abonnement kunnen nemen op ExpressVPN en deze na 1-2 maanden installeren op je router, je hoeft hier niet een los abonnement voor te nemen of voor bij te betalen (tenzij je met de router natuurlijk overstapt op een andere VPN-provider).

 30. Ik zit te denken aan de ExpressVPN. Ziet er goed uit. Vraag mij af hoe e.e.a. werkt met een smart TV.
  Heeft een internetverbinding en ik vrees dat daarop Nederlandse content ook deels geblokkeerd is.
  Ik woon nu in Spanje. Zou je zo’n Samsung daarvoor in kunnen stellen of moet je dan echt
  aan een VPN-router denken?

  • Het is zeer afhankelijk van het type Smart TV of het mogelijk is dat je een VPN direct op de TV kunt installeren. Meestal is het nodig om dit via een VPN-router te doen. Als je in Spanje woont dan zal je Smart TV waarschijnlijk verbonden zijn met de Spaanse server van je Internetprovider. Je zult dan inderdaad niet alle Nederlandse content kunnen zien tenzij je gebruik maakt van een VPN. Voor het instellen van een VPN op je Smart TV kun je het beste kijken bij ons artikel: VPN instellen op je Smart TV.
   Als je smart TV geen ondersteuning heeft voor een VPN dan kun je de VPN ook instellen op je router.

 31. Kan men bij gebruik van WiFi netwerk op het werk ook traceren waar men op internet gaan surfen is en dit met een smartphone?
  Of kunnen ze mijn IP adres zo niet te weten komen?

  • De systeembeheerders op werk kunnen, indien jij je data en verbinding niet beveiligd, zien wat jij uitspookt via hun netwerk.
   Indien je een VPN installeert en aanzet, dan wordt je data op jouw computer/apparaat allereerst versleuteld. Hierdoor kan de systeembeheer de data niet meer inzien.
   Daarnaast wordt je data eerst naar de VPN server verstuurd. Hierdoor dat de systeembeheerder niet meer zien naar welke sites jij gaat.

 32. Mijn dochters downloaden allerlei films en series via vage sites.
  Ik download wel eens een film via een Torrent site.

  Kan ik dan het beste een VPN op mijn Router nemen? Het nadeel van een VPN apart per apparaat instellen is dat het makkelijk uitgezet kan worden.

  • Je zou inderdaad een VPN op je router kunnen installeren om al jullie downloadverkeer te beveiligen en te anonimiseren. Het is echter ook gewoon een goede beslissing om de VPN toch op elk apparaat te installeren. Dit beperkt namelijk niet de vrijheid maar zorgt er juist voor dat je meer vrijheid hebt (omdat je verbinding kan maken met andere servers en geografische blokkades kan omzeilen). Op die manier hoef je ook niet te controleren of je router geschikt is om een VPN op te installeren. Hoewel we een stappenplan hebben opgesteld om een VPN op je router te installeren. Mocht je er voor kiezen om een VPN per apparaat te installeren, let dan goed op dat je een VPN kiest die genoeg apparaten tegelijkertijd toestaat.

 33. Kan ik VPN zowel op de router als op de apparaten (Tablet, iPhone) afzonderlijk instellen (voor als ik niet in de buurt van mijn eigen router/wifi ben)? Of sluit dat elkaar uit?

 34. Stel dat ik een VPN-provider neem die is gevestigd in de USA, en ik maak vervolgens verbinding met een server die bijvoorbeeld in Duitsland staat.
  Welke wet is er op dat moment dan van toepassing? Die van de USA of Duitsland?

  • Goede vraag! Nou, dat ligt eraan. Als je in Nederland zit, en je verbindt met een Duitse server van een Amerikaanse VPN-provider, vallen jouw handelingen nog steeds onder Nederlandse jurisdictie (als je bijvoorbeeld illegaal downloadt of het dark web bezoekt). Voor de VPN-provider geldt dat deze onder de jurisdictie valt van het land waar ze gevestigd zijn (in jouw voorbeeld is dat de VS). De losse server kan dan vaak weer opgeëist worden door justitie in het land waar de server gevestigd is (zo heeft de Nederlandse politie wel eens servers van buitenlandse VPN providers geconfisceerd in Rotterdam meen ik). Een VPN-aanbieder die geen logs bijhoudt is daarom aan te raden; als een server dan in beslag wordt genomen is er geen informatie om te traceren.

 35. Zijn er ook nederlandse VPN’s, mijn Engels is niet goed en alles staat in dollars.

  • Ja, er zijn ook Nederlandse VPN-aanbieders. Ik raad je aan een kijkje te nemen bij GOOSE VPN. We hebben een uitgebreide review over GOOSE VPN geschreven: https://www.vpngids.nl/reviews/goosevpn-vpn-provider/ (*klik) .
   Dit is een Nederlandse bedrijf, met Nederlandstalige klantenservice en ook de apps zijn in het Nederlands.
   Daarnaast hebben de beste VPN aanbieders in bovenstaand overzicht vaak ook een Nederlandse app.

 36. Ik woon in Spanje en kijk veel TV. Ik heb een smart TV waarmee ik Nederlandse TV wil kijken. Hoe kan ik dit het beste doen? Heb ik hier een VPN voor nodig?

  • Het makkelijkst is om een VPN in te stellen op je router zodat al het dataverkeer via de VPN loopt, zo ook de data van de Smart-TV. Een goede aanbieder die veel verschillende typen routers ondersteunt is ExpressVPN (zie: ExpressVPN review). Na het afsluiten van een abonnement kan je op hun site selecteren welke router je hebt en dan kunnen ze je helpen met de installatie.

 37. Ik ben veel op Bali en heb daar geen wifi maar een lokale simkaart met internet in mijn laptop en tablet.
  Wat is de beste VPN om Nederlandse tv te kunnen kijken?

  • Het is belangrijk een VPN te kiezen waarbij je toegang hebt tot snelle Nederlandse servers. Ik heb een vermoeden dat je met internet via een internetkaart geen super snelle verbinding tot je beschikking hebt. Om Nederlandse televisie te kijken vanuit Bali zou ik persoonlijk kiezen voor ExpressVPN of CyberGhost. Beide aanbieders hebben snelle Nederlandse VPN servers.

   Meer informatie over ExpressVPN: ExpressVPN informatie
   Meer informatie over CyberGhost: Cyberghost informatie

 38. Ik heb een Windows 7 desktop PC, een iPhone en een iPad, kan ik met 1 abonnement bij een VPN provider op alle drie de apparaten VPN software installeren?

  • Dat is absoluut mogelijk bij de meeste VPN-aanbieders. ExpressVPN staat bijvoorbeeld 5 gelijktijdige connecties toe, dus je kunt met alle 5 de apparaten gelijktijdig verbinding maken met een VPN-server. Hier heb je maar één abonnement voor nodig. Ook aanbieders als NordVPN en Cyberghost staan meerdere verbindingen tegelijkertijd toe, dat is geen probleem.

 39. Ik lees over veilig internetgebruik en torrents downloaden via een browser.
  Maar is het ook mogelijk met een VPN om te downloaden van Spotnet?

 40. Welke VPN werkt het beste als ik popcorntime wil gaan gebruiken?

  • ExpressVPN is een goede keuze hiervoor, of Surfshark. Beide aanbieders bieden snelle verbindingen, wat erg belangrijk is bij streamen en downloaden, dus ook bij Popcorn Time.

 41. Ik heb nog een aantal vragen over deze best VPNs:

  Moet ik om gebruik te maken van een VPN tem behoeve van anoniem te surfen iets veranderen aan mijn router instellingen?

  Als ik niets verander aan mijn router instellingen is mijn IP-adres dan toch niet te achterhalen?

  Kan een overheid toch mijn gegevens achterhalen door deze op te eisen bij een VPN provider? (ik heb het hier over technische mogelijkheden en onmogelijkheden en dus niet over restricties die worden geregeld in (inter)nationale wetgeving).

  Kan bij gebruik van een VPN mijn surfgedrag alsnog worden gevolgd bijvoorbeeld doordat er spyware o.i.d. op mijn computer is geplaatst of wanneer mijn pc op een andere manier is gehackt?

  • Hierbij een antwoord op je vragen:

   Om gebruik te maken van een VPN hoef je doorgaans niets te veranderen aan je routerinstellingen. De VPN-software installeer je op je laptop, smartphone, computer, tablet etc. en je zet simpelweg de VPN-app aan. Dit is de simpelste manier. Echter, sommige mensen kiezen er ook voor om een VPN op hun router in te stellen. Alle apparaten op het routernetwerk zijn dan direct veilig verbonden via VPN. Hier moet je vaak wel wat aanpassingen voor maken aan de routerinstellingen.

   Je IP-adres wordt ook verborgen als je simpelweg een VPN-app installeert en geen aanpassingen maakt aan de routerinstellingen.

   Dat kan in theorie, als een VPN-provider logs bijhoudt. Dat betekent dat jouw internetsessies op een of andere manier gemonitord en geregistreerd worden. Een VPN-provider die ervoor kiest geen gegevens te registreren omtrent de activiteit van haar gebruikers, heeft ook geen informatie om te overhandigen als een overheid aan komt kloppen. Kies dus voor een no-log provider als je niet wilt dat een overheid data kan achterhalen. Providers als NordVPN en ExpressVPN zitten bovendien in privacy-paradijzen (Panama en de Britse Maagdeneilanden). Die hebben geen boodschap aan een Nederlandse overheid die aan komt klopppen met een verzoek tot informatie.

   Ja, als je een keylogger of andere spyware op je apparaat hebt staan dan kan je in theorie alsnog gevolgd worden. Gebruik daarom altijd een VPN in combinatie met goede, up-to-date antimalware software.

 42. VPN op meerdere computers met 1 abonnement, is dat ook mogelijk?

  • Bij de meeste aanbieders is dit mogelijk, in ieder geval bij alle aanbieders in dit beste VPN overzicht.

   • Is streaming van b.v. NLziet mogelijk bij alle providers.

    • Zolang de gekozen VPN servers heeft in Nederland zou dit gewoon mogelijk moeten zijn.

 43. Een VPN op mijn router aanzetten, is dat alleen bedoeld voor als ik in het buitenland ben en via mijn eigen netwerk thuis wil internetten?
  Heb ik als ik thuis iets aan een van deze beste VPNs op mijn router? Blijf ik dan hetzelfde IP-adres houden en ben ik niet anoniem?

  Heb ik om anoniem te surfen met een ander IP-adres altijd een VPN nodig?

  • Met een VPN op je router wordt al het netwerkverkeer dat via die router loopt omgeleid via de VPN-server. Je krijgt dus wel degelijk een ander IP-adres.

 44. Is het noodzakelijk om VPN op je router in te stellen of kan ik gewoon de software van een van de best VPN aanbieders installeren? Ik zou heel graag zo veilig en anoniem mogelijk over het net willen surfen. (router: Sitecom AC1750).

  • Het is niet noodzakelijk de VPN op je router in te stellen. Je kan ook gewoon de VPN-applicatie aanzetten op je computer, tablet of smartphone. Dat werkt zeer eenvoudig, en je bent dan volledig beschermd online.

   • Dank David voor je snelle reactie

 45. Als je nu een router/modem gebruikt van provider zoals Ziggo voor Wifi thuis, hoe beschermd VPN deze of moet je elk device apart inschakelen?

 46. heb ik bij iedere vpn een router nodig en waar kan ik die vinden

  • Je hebt niet altijd een router nodig. Met je telefoon ben je bijvoorbeeld verbonden met het internet via 3g of 4g, in die gevallen heb je geen router nodig. Routers zijn wel veelal noodzakelijk om thuis een WiFi-netwerk aan te leggen.

 47. Leuk overzicht. Zelf ben ik nu sinds 5 maanden over op het gebruik van een VPN voor al mijn internetverkeer.
  Vroeger deed ik hem alleen aan bij downloaden, inmiddels zijn ze zo snel dat ik ze gewoon altijd aan heb staan. Lekker voor mijn privacy, zeker in deze tijd met al die hackers en afluisterende overheden.

Een reactie plaatsen