Beste VPN voor Wit-Rusland: omzeil de censuur in Belarus

Vlag van Belarus met daarachter een VPN schild met VPN trofee
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
In het kort: de beste VPN voor Wit-Rusland

De regering van “de laatste dictator van Europa”, president Loekasjenko, censureert het Belarussische internet. Hoewel dit volgens de wet verboden is, gebeurt het toch onder het mom van het waarborgen van de nationale veiligheid. De overheid heeft een lijst van verboden websites samengesteld, die voor de inwoners van Wit-Rusland niet of slechts beperkt toegankelijk zijn.

Met sommige VPN’s kun je deze censuur omzeilen. Hier zijn de drie beste VPN’s die jij kunt gebruiken om in Belarus toch toegang te krijgen tot verboden websites.

 1. ExpressVPN
 2. CyberGhost
 3. NordVPN

Wil je meer weten over hoe je de internetcensuur in Wit-Rusland omzeilt? Lees dan de rest van dit artikel.

Belarus is het land van president Aleksandr Loekasjenko, ook wel “de laatste dictator van Europa” genoemd. Nadat Loekasjenko de winst van de presidentsverkiezingen in 2020 opeiste, braken er in het hele land demonstraties uit. Het regime beantwoordde dit vervolgens met veel geweld. Sindsdien is er nog meer internetcensuur in het land. Ook treedt Loekasjenko hard op tegen politieke tegenstanders of mensen die kritiek uiten op de overheid.

Hoewel censuur volgens de grondwet verboden is in Wit-Rusland, controleert de regering het internet toch. Dit alles gebeurt uit naam van het waarborgen van de nationale veiligheid. Het land heeft een lijst met geblokkeerde websites en beïnvloedt de informatiestroom. Zo is bijvoorbeeld informatie over de coronapandemie zeldzaam en incompleet. Toen er in 2020 protesten uitbraken, sloot de regering zelfs het internet in het hele land af.

De toegang tot informatie via het internet is in Belarus dus beperkt. Bovendien moet je oppassen wat je online zegt. Bevind je je in Wit-Rusland of wil je het land binnenkort bezoeken? Dan is het handig om te weten hoe je toch vrij gebruik kunt maken van het internet. Dit is vrij simpel: gebruik een VPN. Een Virtual Private Network laat je verbinding maken met een server in een ander land en beveiligt bovendien je internetverbinding. Lees hier hoe je dit precies kunt doen en welke VPN’s het meest geschikt zijn voor gebruik in Belarus.

De drie beste VPN’s voor Wit-Rusland

Bij het kiezen van de beste VPN’s voor Wit-Rusland lag onze primaire focus op veiligheid. Buurland Rusland is berucht om de strenge controle op internetcensuur en het regime van president Loekasjenko monitort op verboden inhoud. Dit in acht nemende is vooral de veiligheid van je verbinding en van jezelf belangrijk. Naar onze mening zijn daarom de volgende VPN’s het beste om te gebruiken in Belarus:

ExpressVPN

Als je een land zoals Belarus bezoekt, waar het risico op internetsurveillance groot is, is ExpressVPN een uitstekende optie. ExpressVPN’s combinatie van geweldige versleuteling en een veilig logbeleid houdt je namelijk zeker anoniem. Verder heeft ExpressVPN een gigantisch aanbod van servers in veel verschillende landen. Het zou dus geen probleem moeten zijn om een snelle en veilige verbinding te vinden.

ExpressVPN heeft privacy erg hoog in het vaandel staan. Het systeem heeft een ingebouwde kill switch om de privacy van klanten te verbeteren. De kill switch stopt alle internettoepassingen zodra de verbinding met de VPN wordt verbroken. Zo komt er dus geen informatie bloot te liggen via een onbeveiligde verbinding.

Met ExpressVPN kun je dus vrij en anoniem je gang gaan op het internet en je ongefilterde mening uiten. Ook geblokkeerde inhoud is toegankelijk met het gebruik van een VPN. ExpressVPN is dus zeker in een land met internetcensuur een geweldige oplossing.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.91
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

CyberGhost

Het team achter CyberGhost bestaat uit echte supporters van burgerrechten. Zij dragen dan ook bij aan een vrije samenleving en een ongecensureerd internet. Met CyberGhost kunnen klanten het internet vrij en anoniem gebruiken. Dit maakt CyberGhost dus een uitstekende VPN om in Wit-Rusland te gebruiken.

De software is goed versleuteld, snel en gebruiksvriendelijk. De pakketten en opties zijn niet duur en bieden bovendien veel functies voor een vriendelijke prijs. CyberGhost heeft bovendien een 45 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Hiermee kun je de service gratis uitproberen.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2.03 per maand!
Vanaf
€2.03
8.9
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

NordVPN

NordVPN maakt gebruik van een andere methode om internetrestricties te omzeilen, namelijk “obfsproxy VPN-technologie”. Dit is dezelfde technologie als Tor gebruikt om aan blokkades te ontkomen. Je verbinding en privacy zijn dus veilig in Wit-Rusland.

NordVPN maakt eveneens gebruik van een kill switch. Bovendien biedt de VPN dedicated IP-adressen. Deze unieke IP-adressen worden maar aan één gebruiker toegekend. Hierdoor ben je als VPN-gebruiker veel moeilijker te detecteren en blokkeren. Je bent dus vrijwel onzichtbaar voor de Wit-Russische autoriteiten.

Een extra voordeel is dat NordVPN erg handig in gebruik is. Het is volgens ons de beste VPN qua gebruiksgemak. Bovendien krijg je bij NordVPN een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand + 3 maanden gratis bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Krijg je geen toegang tot deze VPN’s?

Alle genoemde VPN’s geven aan dat ze bereikbaar zijn in Belarus. Bovendien maken veel Wit-Russen gebruik van de diensten, volgens de VPN-providers. Echter, omdat er internetrestricties zijn in Belarus, kan verbinden met de servers van een VPN wat lastiger zijn dan normaal. Ook kan het afhankelijk zijn van je internetprovider of je internetverbinding of je bovenstaande VPN-aanbieders kunt bezoeken vanuit Wit-Rusland.

Mocht je de website of app van je favoriete VPN-provider niet kunnen bezoeken, probeer dan een van de andere VPN’s uit de lijst, of kies een VPN uit onze top 5 beste VPN’s. Werkt ook dit niet? Probeer dan de Tor browser te installeren.

Is het gebruik van een VPN legaal in Wit-Rusland?

Vlag van Belarus met wetboeken en een weegschaalPresident Loekasjenko blokkeerde in 2015 het gebruik van VPN-verbindingen en Tor. In het land is zelfs iedere technologie verboden die het internetgebruik anonimiseert. Sindsdien zijn diensten zoals VPN’s en Tor dus illegaal. Ondanks het verbod blijven ze echter in de praktijk weleens toegankelijk.

Tijdens de verkiezingen in augustus 2020 had de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko slechts één tegenstander: Svetlana Tichanovskaja. Nadat Loekasjenko met 80 procent van de stemmen de overwinning uitriep, braken er protesten uit. Vervolgens sloot de regering van Loekasjenko het internet in het hele land af. Om toch online te blijven, zochten mensen in Wit-Rusland alternatieven. De populariteit van VPN-verbindingen steeg in deze periode enorm.

Het is dus nog steeds mogelijk om VPN-diensten in Belarus te gebruiken. Er staan echter wel hoge boetes op het gebruik van deze diensten. Zo kan toegang tot buitenlandse websites een boete opleveren van bijna de helft van het gemiddelde Wit-Russische maandsalaris.

Zo installeer je een VPN voor Wit-Rusland

Om een VPN te installeren hoef je slechts een bestandje te downloaden en uit te voeren. Hiervoor is vrijwel geen technische kennis vereist. Het installeren van een VPN op je desktop gaat als volgt:

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Desktop

 1. Ga naar de website van je gekozen VPN-provider, kies een abonnementsvorm en maak een account aan.
 2. Download het VPN-installatiebestand voor jouw besturingssysteem.
 3. Voer de installatie uit en doorloop de installatiewizard.
 4. Open de VPN-software en log in met het door jou aangemaakte account.
 5. Kies een server.
 6. Zet de VPN aan. Dit is meestal een duidelijke knop of schakelaar in de VPN-software. Zodra de VPN is verbonden, geniet je in Wit-Rusland van ongecensureerd internet!

Het installeren van een VPN op Android of iOS werkt vrijwel hetzelfde, al staat de software dan vaak in de App Store of Google Play Store. Je kunt bij de meeste VPN-providers met hetzelfde account inloggen op meerdere apparaten.

Let op! Aangezien het gebruik van een VPN in Wit-Rusland verboden is, kan het lastig zijn de VPN vanuit het land te downloaden en te installeren. Zorg er daarom voor dat je de VPN installeert voordat je naar Belarus gaat. Het afsluiten van een VPN-abonnement in Belarus kan door de internetcensuur namelijk moeilijk zijn.

Conclusie

Internetten in Belarus is anders dan in Nederland. Door overheidscensuur zijn verschillende websites, bijvoorbeeld die van de politieke oppositie, geblokkeerd. Dit gebeurt onder het mom van het waarborgen van de nationale veiligheid. Met de juiste VPN kun je deze websites toch bereiken. Wij raden ExpressVPN, CyberGhost en NordVPN aan, omdat deze VPN-providers jouw online privacy en veiligheid hoog in het vaandel hebben.

In 2015 heeft president Loekasjenko het gebruik van VPN’s en Tor verboden. De regering voegde deze diensten toe aan de zwarte lijst met sites waar geen of beperkte toegang tot is. Toch maken miljoenen Wit-Russen nog steeds gebruik van VPN-verbindingen om toegang te krijgen tot geblokkeerde websites. Vooral bij de verkiezingen in 2020 gebruikten veel mensen in Wit-Rusland VPN-diensten. Zij deden dit zowel om geblokkeerde websites te kunnen bezoeken als om überhaupt toegang tot internet te krijgen, aangezien president Loekasjenko het internet geheel had afgesloten. Hoewel het afgekeurd wordt en gebruikers hoge boetes riskeren, blijft het gebruik van een VPN in Belarus populair.

Wil je meer lezen over het gebruik van VPN’s in landen waar de internetvrijheid wordt onderdrukt? Kijk dan ook eens naar onze andere artikelen hierover:

Beste VPN voor Wit-Rusland: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het omzeilen van de censuur in Belarus met een geschikte VPN? Bekijk dan onze FAQ!

Het antwoord is simpel: gebruik een VPN. Met een VPN leid je jouw zoekverkeer vanuit Wit-Rusland om via een buitenlandse server, bijvoorbeeld Nederland. Hierdoor detecteren de Wit-Russische autoriteiten niet dat een gebruiker vanuit Belarus een geblokkeerde website bezoekt. Daardoor krijg je gewoon toegang tot websites en apps die in het land verboden zijn. De beste VPN’s voor Wit-Rusland vind je in het artikel hierboven.

De beste VPN voor Wit-Rusland is ExpressVPN. Deze provider biedt snelle servers en een geweldige versleuteling, waardoor je veilig en anoniem gecensureerde websites kunt bezoeken. Je leest meer over ExpressVPN in onze uitgebreide review.

Sinds 2015 is het gebruik van een VPN in Wit-Rusland verboden. Veel providers blijven echter hun diensten aanbieden in het land en de bevolking maakt hier ook graag gebruik van. Hoewel het wordt afgekeurd en gebruikers hoge boetes riskeren, blijft het gebruik van een VPN in Belarus populair.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen