Wachtwoordmanagers

Wachtwoordmanagers

Als je je gegevens wilt beschermen, zijn je wachtwoorden je belangrijkste verdedigingslinie. Elk wachtwoord dat je gebruikt, moet sterk en uniek zijn. Het is lastig om deze verschillende wachtwoorden allemaal te onthouden. Een wachtwoordmanager helpt hierbij: het maakt wachtwoordbeheer veilig en gemakkelijk. Het helpt je om elk uniek wachtwoord voor elke website te onthouden. Wachtwoordmanagers helpen je ook unieke en sterke wachtwoorden voor nieuwe accounts te verzinnen. In deze categorie lees je alles over wachtwoordmanagers.

Wachtwoordmanagers en online veiligheid

E-mail, streamingdiensten, Google, webwinkels, sociale media – je hebt waarschijnlijk talloze accounts verspreid over deze websites en platforms. Voor bijna elke account die je aanmaakt, moet je een wachtwoord bedenken waarmee je toegang krijgt tot alle gegevens en mogelijkheden van dat account. Het is belangrijk dat al deze wachtwoorden uniek zijn, anders is de kans dat je accounts worden gehackt, behoorlijk groot. Dit betekent dat je tientallen wachtwoorden moet onthouden - tenzij je een wachtwoordmanager gebruikt.

Wachtwoordmanagers (of password managers, in het Engels) zoals Blur en 1Password bieden je de mogelijkheid om al je wachtwoorden veilig in een digitale kluis op te slaan. Vanaf het moment dat je een manager hebt geïnstalleerd, hoef je alleen je “master password” te onthouden. Deze geeft je vervolgens toegang tot de wachtwoordmanager en alle accounts die je daar hebt opgeslagen. Je hoeft dus nooit meer wachtwoorden op papier te schrijven, met de kans dat het kwijtraakt. Ook Word-documentjes met gevoelige informatie zijn verleden tijd. Je wachtwoordmanager bewaart alles netjes binnen één eenvoudige app.

In de onderstaande artikelen lees je meer over hoe wachtwoordmanagers werken en welke aanbieders het veiligst zijn.

Wachtwoordmanager reviews

Er zijn verschillende bedrijven die wachtwoordmanagers aanbieden. Voor je een wachtwoordmanager downloadt, wil je echter natuurlijk wel zeker weten dat je in zee gaat met een bedrijf dat je vertrouwt. De manager die jouw wachtwoorden gaat bewaren, moet zorgvuldig met die informatie omgaan. Daarnaast is het belangrijk dat de software gemakkelijk in gebruik is.

Wij hebben verschillende wachtwoordmanagers getest op hun veiligheid en gebruiksgemak. Twijfel je over welke manager je moet kiezen? Onze reviews helpen je een handje!

Zijn alle wachtwoordmanagers veilig?

We raden iedereen die veel tijd online doorbrengt aan om een wachtwoordmanager te installeren, zodat deze je wachtwoorden en andere gevoelige informatie kan bijhouden. Niet alle wachtwoordmanagers zijn echter 100% veilig. Als je een manager gebruikt, geef je deze toegang geven tot al je wachtwoorden en andere gevoelige gegevens. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je een wachtwoordmanager kiest die je kunt vertrouwen.

Sommige zelfbenoemde "wachtwoordmanagers" misbruiken dat vertrouwen, verzamelen je persoonlijke informatie, en gebruiken die tegen je. Dit kan nare gevolgen hebben. Wat als je creditcard bijvoorbeeld gekoppeld is aan je Amazon-account, die nu niet langer veilig is? Sommige andere wachtwoordmanagers zijn simpelweg niet veilig genoeg, al hebben ze de beste bedoelingen. Als hun software niet in staat is je informatie veilig te bewaren, is het beter om ze niet te gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk een wachtwoordmanager gebruikt die meer kwaad dan goed doet, hebben we verschillende managers getest op hun veiligheid, mate van privacy en andere factoren zoals gebruiksvriendelijkheid. Op deze manier weet je altijd wat je kunt verwachten, of je nu op zoek bent naar de beste wachtwoordmanager die er is, of naar een fatsoenlijke gratis versie.

De voordelen van wachtwoordmanagers

Wachtwoordmanagers helpen je al je online wachtwoorden te bewaren, wat erg handig is. Maar daarnaast zijn er nog meer voordelen. In feite helpen wachtwoordbeheer-apps je systeem veiliger, efficiënter en gebruiksvriendelijker te maken. Dit komt omdat wachtwoordmanagers:

  • Je wachtwoorden versleutelen, zodat niemand er toegang toe heeft behalve jij.
  • Je tijd besparen, omdat je automatisch of met slechts één klik op al je accounts kunt inloggen.
  • Unieke en sterke wachtwoorden voor al je accounts creëren, zodat ze voor buitenstaanders niet gemakkelijk te raden zijn.
  • Werken op verschillende apparaten, zodat je zonder moeite op zowel je computer als je smartphone toegang hebt tot al je accounts.

Kortom, wachtwoordmanagers kunnen je online leven gemakkelijker en veiliger maken. Wil je nog meer online bescherming? Zorg ervoor dat je altijd een goed antivirusprogramma op je apparaat hebt om malware op afstand te houden. Daarnaast helpt een VPN je veilig en anoniem te blijven terwijl het je ook meer vrijheid op het internet geeft.