Een korte handleiding voor het beschermen van jouw identiteit en privacy bij protesten

Video van protesterende mensen met balkjes voor hun ogen op een computer
Klik hier voor een samenvatting
In het kort: bescherm jezelf tijdens het online protesteren

Protesteren is een grondwettelijk recht. Overheden gebruiken echter vaak technieken om demonstranten op te sporen. Op deze manier blijf je anoniem:

  • Gebruik niet je eigen smartphone tijdens een protest.
  • Gebruik alleen goed beveiligde berichtenapps.
  • Beveilig je telefoon via een sterk wachtwoord.
  • Gebruik een VPN, zoals NordVPN.
  • Anonimiseer je sociale media accounts.
  • Bescherm jezelf tegen bewakingstechnologie.

Daarbij blijft het altijd belangrijk om alert te blijven. Wees je altijd bewust van de bewakingstechnologie en de bijkomende risico’s die op de loer liggen, online én offline.

Wil je meer weten over hoe je jouw privacy beschermt tijdens het protesteren? Lees dan snel verder.

Laptop met oogOver de hele wereld wordt geprotesteerd. Het recht om te protesteren is in de meeste westerse landen, waaronder Nederland, vastgelegd in de Grondwet. Overheden gebruiken toch vaak technieken om demonstranten op te sporen door middel van massasurveillance. Denk maar aan het Nederlandse leger dat maandenlang groeperingen als Viruswaanzin en activisten van de Gele Hesjes monitorde.

Eenzelfde online monitoring vond plaats op fora waarop protestanten de actie bij de inauguratie van president Trump organiseerden. De politie kan demonstranten echter ook opsporen door hun smartphone in beslag te nemen of door gebruik te maken van gezichtsherkenningssoftware. In dit artikel geven we aanwijzingen over de belangrijkste privacy-maatregelen die je kunt nemen, zodat jij toch je vrijheid om te protesteren (tegen de overheid) kunt uitoefenen.

Let wel: wij ondersteunen alleen vormen van vreedzaam protest, als middel om het recht op vrije meningsuiting uit te oefenen. Zodra protesten gewelddadig worden, wordt een onaanvaardbare grens overschreden. Kwaad met kwaad vergelden werkt niet, dus onthoud je van elke vorm van geweld of misbruik.

Tip 1: je smartphone anonimiseren

Smartphone met daarop het icoon van een incognito mannetjeHet is verstandig om helemaal geen telefoon mee te nemen als je gaat protesteren. Zo voorkom je dat de politie toegang krijgt tot je persoonlijke gegevens, wanneer agenten je smartphone in beslag nemen. Dit is in de praktijk bijna onmogelijk, omdat communicatiemiddelen essentieel zijn in geval van nood.

Het is echter wel mogelijk om een andere telefoon mee te nemen, waarop je berichtdiensten met end-to-end-encryptie gebruikt. De beste messaging-apps voor privacy zijn Surespot en Signal. Lees voor uitgebreide informatie over privéberichten-apps ons artikel over de beste WhatsApp-alternatieven voor privacy.

Naast het gebruik van end-to-end-versleutelde berichtendiensten is het mogelijk om het tracken van je locatie te stoppen met behulp van een Faraday-tas. Een Faraday-tas is gemaakt van materialen die elektromagnetische straling blokkeren. Dat betekent dat geen enkel signaal jouw telefoon kan bereiken of verlaten. Op die manier is je GPS-locatie alleen zichtbaar als je jouw telefoon uit de tas haalt.

Gegevens versleutelen

Smartphone met een vingerafdruk icoonJe telefoon kan in beslag worden genomen door de politie. Zorg er daarom voor dat je opslag gecodeerd is. Voor Android-telefoons is dit mogelijk via ‘Instellingen‘ > ‘Beveiliging‘ > ‘Encrypt Disk‘. iPhones hebben automatische schijfversleuteling, als je een vergrendelingsscherm met een wachtwoord gebruikt.

Over vergrendelingsschermen gesproken: gebruik geen biometrische methoden om je telefoon te ontgrendelen. Gebruik dus geen  vingerafdrukken en gezichtsscans. Een (goed) wachtwoord is veel moeilijker te omzeilen dan een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Als basisregel geldt uiteraard dat langere wachtwoorden altijd beter zijn dan kortere wachtwoorden. Voor meer tips over het creëren van goede wachtwoorden, kun je terecht bij onze korte handleiding ‘Veilige wachtwoorden maken en beheren‘.

Gebruik een VPN en voorkom IP-tracking

Smartphone met een donker VPN schild icoonWanneer je verbinding maakt met lokale netwerken, kunnen zowel je GPS-locatie als IP-adres getraceerd worden. Je kunt dit voorkomen door helemaal geen gebruik te maken van lokale wifi-netwerken. Het komt echter wel eens voor dat je vergeet je wifi uit te schakelen. Om dit te voorkomen kun je jouw verbinding omleiden via een VPN-server in een ander land. Op die manier verberg je jouw IP-adres.

Als je in Nederland bent, kun je het bijvoorbeeld laten lijken alsof je ergens anders in Europa zit. Je kunt zo met een meer gerust hart aanwezig zijn bij een demonstratie. Overheden zullen aan de hand van je IP-adres immers denken dat je in een ander land bent. Voor de meeste privacy kun je terecht bij NordVPN. Deze heeft servers in wel 59 landen.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.88 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.88
9.3
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs
Bezoek NordVPN

Social media

Laptop met een platform dat lijkt op Facebook met een slotjeVia jouw social mediapagina(‘s) kun je ook geïdentificeerd worden. Dit geldt vooral als je bijvoorbeeld via Discord of Twitter protesten coördineert. Als je social media gebruikt, dan is het bovendien aan te raden om geen foto’s of video’s te plaatsen. Via deze foto’s en video’s loop je het risico om herkend te worden, met mogelijk grote gevolgen. Bovendien zou de overheid andere demonstranten kunnen herkennen, waardoor je niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar brengt.

Je accounts helemaal verwijderen

Je kunt het natuurlijk ook echt grondig aanpakken en al je social media-accounts verwijderen. Platforms zoals Facebook en WhatsApp slaan een enorme hoeveelheid informatie over jou op. Als je geen risico’s wilt nemen, raden wij aan dat je een veilige berichtendienst gebruikt en je Facebook-account verwijdert, voordat je deelneemt aan protesten. Je kunt uiteraard ook je privacyinstellingen goed instellen op al je accounts. Hoe je dat doet lees je in onze korte handleiding per social mediaplatform.

Tip 2: verberg opvallende uiterlijke kenmerken

CameraNaast je telefoon en social media zijn er nog meer methoden die autoriteiten in kunnen zetten om jou op te sporen. De politie gebruikt bijvoorbeeld bewakingsbeelden of bewakingssoftware om mensen te tracken. Het is dus belangrijk om zo onherkenbaar mogelijk te zijn. Draag kleding in onopvallende kleuren, zodat je niet opvalt in je omgeving. Verberg opvallende uiterlijke kenmerken zoals piercings, tatoeages of sieraden.

Zorg ook dat je gezicht niet herkenbaar is en draag bijvoorbeeld een masker. Dit zorgt ervoor dat je onherkenbaar bent. In tijden van de coronacrisis zul je niet opvallen met een gezichtsmasker. Verder is het dragen van een zonnebril aan te raden om je ogen te verbergen. Sommige vormen van gezichtsherkenning kunnen zich namelijk al aanpassen aan gezichtsmaskers.

Niet alleen de politie kan je uiterlijk gebruiken om je identiteit bloot te leggen. Tegenstanders kunnen hun toevlucht nemen tot doxing of online intimidatie, om jou het zwijgen op te leggen. We raden aan om zoveel mogelijk van je informatie die online beschikbaar is te verwijderen. Lees voor meer tips hierover ons artikel over het verwijderen van je informatie uit de zoekresultaten van Google.

Blijf alert

Met bovenstaande maatregelen verminder je het risico dat je wordt herkend of gevolgd. Het is echter geen allesomvattende oplossing. Je kunt je echte identiteit alleen beschermen door middel van real-life maatregelen. Het is dus belangrijk dat je alert blijft, zowel online als offline. Wees je daarom altijd bewust van bewakingstechnologie die op de loer ligt.

We hebben dit artikel in de rubriek Unblock geplaatst omdat het recht om te protesteren en kritiek te leveren op jouw regering betrekking heeft op vrijheid van meningsuiting. In sommige landen, zelfs in de westerse wereld, wordt deze vrijheid soms onderdrukt. Dit artikel gaat kortom over het ‘deblokkeren’ van een veilige manier van protesteren. Zo  protesteer je op een manier waarop je privacy wordt beschermd.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen