Antivirus tests

Antivirus tests

Vergelijk en vind de ideale antivirusprovider

In het onderstaande overzicht staan de antivirusprogramma's die onze tests tot nu toe doorlopen hebben. Ze staan gerangschikt op waardering, beginnend met de best beoordeelde software. Wij testen de verschillende aanbieders doorlopend, dus dit overzicht wordt standaard up-to-date gehouden. Scroll naar beneden voor meer informatie over onze testmethodes.

Waar moet een antivirusprogramma aan voldoen?

Om jouw privacy en online veiligheid te garanderen is het belangrijk om een goede virusscanner aan te schaffen die bij jouw voorkeuren past. Waar moet je op letten bij het kopen van een goede antivirus? Een aantal factoren zijn erg belangrijk. We hebben de belangrijkste punten voor jou op een rijtje gezet.

Pakketten en prijzen

Het is belangrijk om de features te bekijken die de virusscanner biedt en te bekijken of deze voldoen aan jouw eisen. Natuurlijk speelt de prijs daarbij ook een rol. Naast betaalde virusscanners zijn er ook gratis virusscanners. Anders dan bij VPN-aanbieders zijn veel gratis virusscanners wel vaak het overwegen waard. Wel gaat het dan natuurlijk om een antivirusprogramma met beperkte mogelijkheden, vergeleken met betaalde producten. We zullen gratis versies altijd meenemen in onze beoordeling.

Beveiliging

Hoe zit het met de daadwerkelijke bescherming tegen virussen en malware aanvallen? Worden onschadelijke bestanden bijvoorbeeld onterecht als schadelijk aangemerkt? Behalve onze test door middel van eigen gebruik hebben we onze beoordeling van de beveiliging deels gebaseerd op de tests van AV comparatives. Deze tests zijn van een uitmuntend niveau en geven extra inzicht in de positie van antivirusprogramma's ten opzichte van elkaar.

Privacy

Het is ook van belang hoe een provider met je gegevens omgaat. Daarom doen wij uitgebreid onderzoek naar eventuele privacyschandalen of andere nadelen bij de providers die wij testen. Denk bijvoorbeeld aan praktijken als het doorverkopen van gebruikersdata.

Gebruiksgemak

Het is natuurlijk erg belangrijk dat een virusscanner gemakkelijk is in gebruik, ook voor de beginnende klant. De installatie zou snel en eenvoudig moeten zijn. In principe moet een virusscanner na de installatie min of meer zelfstandig zijn werk moeten kunnen doen. Het is daarnaast prettig als je vragen over het product snel kunnen worden beantwoord. De geboden klantenservice is daarom ook een belangrijke factor die wij testen bij iedere provider.

Snelheid en systeembelasting

Ook de snelheid van de scans is van belang bij een virusscanner. Je wilt geen uren wachten tot je scan is uitgevoerd. Daarnaast moet een virusscanner geen systeembelasting opleveren waardoor je pc langzamer of slechter gaat draaien. Het is dus belangrijk om te bekijken of een antivirus je computer langzamer maakt. Om dit te testen draaien we meerdere programma's terwijl de virusscanners actief zijn, en bekijken we welk aandeel de antivirusprogramma's hebben in het gebruik van werkgeheugen, de harde schijf en de processor.