Antivirus tests

Antivirus tests

Welke virusscanner past bij jou? Dat weet je alleen door verschillende producten met elkaar te vergelijken. Om het gemakkelijk voor je te maken, hebben wij er al een hoop getest. Jij kunt de antivirus reviews naast elkaar leggen en zo de beste keuze voor jou maken.

Beste antivirusprogramma's uit onze tests

Er zijn een hele hoop virusscanners die je kunt downloaden. De ene is beter dan de andere. Daarom hebben wij allerlei virusscanners aan uitgebreide tests onderworpen. Hier vind je de resultaten van al onze antivirustests. Wil je ze allemaal naast elkaar zien en direct vergelijken? Ga dan naar ons artikel 'Beste antivirus software van dit jaar'. Er zijn echter ook goede gratis services. Deze vind je in het overzicht met de beste gratis virussscanners.

Waar moet een antivirusprogramma aan voldoen?

Om jouw privacy en online veiligheid te garanderen is het belangrijk om een goede virusscanner aan te schaffen die bij jouw voorkeuren past. Waar moet je op letten bij het kopen van een goede antivirus? Een aantal factoren zijn erg belangrijk:

  • Veiligheid. Beschermt de virusscanner je echt tegen verschillende soorten malware?
  • Privacy. Hoe gaan de antivirusprogramma's om met je persoonlijke gegevens?
  • Gebruiksgemak. Krijg je het programma bijvoorbeeld gemakkelijk aan de praat?
  • Snelheid en systeembelasting. Vraagt de virusscanner niet te veel van je computer?

Pakketten en prijzen

Natuurlijk is ook de prijs-kwaliteitverhouding van de antivirus belangrijk. Verschillende antivirussen bieden verschillende extra features naast een simpele virusscanner. Denk aan online beveiliging in de vorm van een VPN. Houd er wel rekening mee dat een VPN en een antivirus twee verschillende soorten software zijn, ook al hebben ze soms vergelijkbare functies.

Beveiliging

Hoe zit het met de daadwerkelijke bescherming tegen virussen en malware aanvallen? Dat is immers de belangrijkste reden om een antivirus aan te schaffen. Je wilt niet dat malware alsnog op je computer komt, maar ook niet dat legitieme bestanden onterecht als schadelijk aangemerkt worden. Naast onze eigen tests hebben we onze beoordeling van de beveiliging deels gebaseerd op de tests van AV-comparatives. Deze antivirus tests zijn van een uitmuntend niveau en geven extra inzicht in de positie van antivirusprogramma's ten opzichte van elkaar.

Privacy

Op het gebied van privacy is er bij antivirussoftware nog heel wat te verbeteren. Online anonimiteit is echter erg belangrijk en het is daarmee ook van belang hoe een provider met je gegevens omgaat. Daarom doen wij uitgebreid onderzoek naar het privacybeleid en eventuele privacyschandalen bij de providers die wij testen. Denk bijvoorbeeld aan praktijken als het doorverkopen van gebruikersdata.

Gebruiksgemak

Het is natuurlijk erg belangrijk dat een virusscanner gemakkelijk is in gebruik, ook voor de beginnende klant. De installatie zou snel en eenvoudig moeten zijn. In principe moet een virusscanner na de installatie min of meer zelfstandig zijn werk moeten kunnen doen. Het is daarnaast prettig als je vragen over het product snel worden beantwoord. De geboden klantenservice is daarom ook een belangrijke factor die wij testen bij iedere provider.

Snelheid en systeembelasting

Ook de snelheid van de scans is van belang bij een virusscanner. Je wilt geen uren wachten tot je scan is uitgevoerd. Daarnaast moet een virusscanner geen systeembelasting opleveren waardoor je pc langzamer of slechter gaat draaien. Het is dus belangrijk om te bekijken of een antivirus je computer langzamer maakt. Om dit te testen draaien we meerdere programma's terwijl de virusscanners actief zijn, en bekijken we welk aandeel de antivirusprogramma's hebben in het gebruik van werkgeheugen, de harde schijf en de processor.