Unblock

Unblock

Krijg jij geen toegang tot een website of app vanwege je locatie? Dan heb je te maken met een geografische blokkade. Dit kan je zowel in Nederland als in het buitenland overkomen. Deze blokkades worden opgeworpen om te censureren of om wetten en gebruiksvoorwaarden na te leven. Toch is het soms nodig om deze websites of apps te unblocken (of deblokkeren). Zo krijg je bijvoorbeeld toegang tot online streams en sportwedstrijden, waar ter wereld je ook bent. Ook kun je zo censuur van overheden tegengaan en zelfs geld besparen. Wil je leren hoe je dit allemaal kunt doen? Je leest er alles over in onze unblock-artikelen.

Een kleine disclaimer: let altijd goed op of het omzeilen van een blokkade in lijn is met de wetgeving van een land en de gebruiksvoorwaarden van een bepaalde dienst of service. In sommige landen gelden andere regels dan in Nederland, dus we raden je aan de gebruiksvoorwaarden van online services goed te lezen.

Censuur

Censuur op het internet komt in vele soorten en maten. Overheden in landen beperken het internet soms om de politieke stabiliteit te bewaken, traditionele waarden af te dwingen of de nationale veiligheid te waarborgen. Ook worden online platformen en websites soms geblokkeerd voor economische redenen.

Vaak zijn social media platformen zoals Facebook de dupe van deze vormen van censuur, maar ook nieuwswebsites en VoIP-apps zoals Skype en WhatsApp hebben hieronder te lijden. Gelukkig is er een simpele manier om alsnog toegang te krijgen tot deze platformen. Lees dit dossier voor meer informatie over (het omzeilen van) online censuur.

Streaming

Online tv kijken wordt steeds gebruikelijker. Of je dit nu doet via je computer, je Smart TV of je telefoon, je kunt tegenwoordig op talloze manieren genieten van de beste films en series. Toch kan het soms een uitdaging zijn om je favoriete entertainment ten alle tijden te kunnen kijken. NPO, RTL en zelfs Netflix en HULU kunnen niet vanuit elk land worden bekeken vanwege uitzendrechten. Toch is het mogelijk om dit soort kanalen, streamingdiensten en filmaanbieders wereldwijd te unblocken. Meer daarover lees je in dit dossier.

Sport

Als je een sportfan bent, is de kans groot dat online sport kijken belangrijk voor je is. Overal en altijd toegang hebben tot streams van je favoriete sporten is een van de vele voordelen van het internet. Met een VPN kan dit, waar ter wereld je ook bent. Zo kijk je bijvoorbeeld ook gemakkelijk Amerikaanse sporten of internationale sportwedstrijden die normaal niet in Nederland worden uitgezonden. Ben je in het buitenland? Dan kun je natuurlijk ook gewoon je Nederlandse clubs blijven volgen. Lees meer in ons volledige Sport-dossier.

Geld besparen

Het is altijd fijn om geld te besparen. Ook online is dit vaak mogelijk - en niet alleen met kortingscoupons. Ook een VPN kan je online verrassend veel geld schelen. Soms zijn producten en diensten in andere landen namelijk goedkoper dan in Nederland. Dit komt omdat Nederland een relatief welvarend land is. Met een VPN kun je je digitale locatie veranderen, waardoor je soms korting kunt krijgen op producten, software en diensten die je online aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan vliegtickets, maar ook aan abonnementen op online streamingdiensten. Meer tips om geld te besparen vind je in dit dossier.