Internetcensuur in Cuba – hoe krijg je toegang tot het vrije internet

Censuur op Cuba uitgelicht
Samenvatting: internetcensuur in Cuba
Meer over de internetcensuur in Cuba

Toegang tot gratis internet kan op veel manieren worden beperkt. In Cuba wordt de toegang tot internet voornamelijk beperkt door het feit dat het duur is, en niet veel mensen het kunnen betalen. Zelfs als ze het budget hebben om internettoegang te verkrijgen, loopt het internetverkeer meestal door overheids-gecontroleerde terminals.

Daarnaast verbiedt de Cubaanse regering alle content die in strijd is met de standpunten van de staat.

Een goede manier om toch toegang te krijgen tot dit soort geblokkeerde inhoud, is het gebruik van een VPN. Een VPN leidt je internetverkeer om via servers in verschillende landen, waardoor je online-identiteit anoniem blijft. Je zou Surfshark kunnen proberen: een goede VPN die niet al teveel kost! 

Meer weten over de internetcensuur in Cuba en hoe je deze kunt omzeilen? Lees het volledige artikel.

Cuba is onder de Castro-regering één van de meest onderdrukte landen geworden wanneer het om vrije toegang tot het internet gaat. Zowel internettoegang als online activiteiten worden goed in de gaten gehouden: de internetcensuur in Cuba is enorm. Een combinatie van extreem lage verbindingssnelheden en hoge verbindingskosten per uur (gelijk aan 10% van het minimum maandloon!) heeft het internet voor de meeste Cubanen onbereikbaar gemaakt. 

Langzaam, duur en vol propaganda

Gezien toegang tot het wereldwijde internet ontzettend hoge kosten met zich meebrengt, kunnen de meeste Cubanen zich alleen gebruik van het genationaliseerde staatsinternet veroorloven. Op dit staatsinternet krijgen ze o.a. toegang tot CubaDebate, een door de overheid gesteunde nieuwssite uitgegeven door de Cuban Journalists’ Association Against Terrorism. Ook Reflejos, een blogplatform met hevige overheidscontrole en EcuRed, een alternatief voor Wikipedia met als doel ‘het creëren en verspreiden van kennis vanuit een dekoloniserend standpunt‘ vallen onder de toegankelijke mogelijkheden.

Sinds het aangaan van diplomatieke banden tussen de Cubaanse en Amerikaanse regering heeft Cuba prioriteit gegeven aan het digitaliseren van de Cubaanse samenleving. Onderdeel van deze digitalisering is een betere internetdekking. Maar vooralsnog dringt de Cubaanse regering er op aan dat iedere verdere digitalisering “de onkwetsbaarheid van de revolutie, de verdediging van cultuur en het duurzame socialisme dat Cubanen opbouwen” garandeert. Dit maakt vrije en ongecensureerde toegang tot het internet een onwaarschijnlijk.

Waarom is er internetcensuur in Cuba?

Laptopscherm met oog met streep eromheen. Icoon voor online censuurCuba is sinds 1959 een communistisch land met een politiek systeem dat gebaseerd is op het ‘één staat, één partij’ principe. De Cubaanse grondwet definieert dit als een “marxistisch-leninistische socialistische staat, geleid door de politieke ideeën van Marx, Engels en Lenin”, waarbij de Communistische Partij van Cuba de “leidende kracht van samenleving en staat” is.

Het is sinds de revolutie dat de Cubaanse regering een actief standpunt heeft ingenomen in de strijd tegen ‘contrarevolutionaire activiteiten en propaganda’. Internetcensuur in Cuba wordt op de eerste plaats gebruikt om mogelijke toegang tot content met kritiek op de huidige regering, het marxisme, het communisme of de Castro familie te voorkomen. Uit onderzoek van de Open Observatory of Network Interference (OONI) blijkt dat de meeste gecensureerde inhoud direct of indirect kritiek uit op het Castro-regime, spreekt over de schending van mensenrechten of hulpmiddelen biedt om de censuur te omzeilen .

Welke content wordt er door de regering van Cuba gecensureerd?

De Cubaanse regering is ontzettend onderdrukkend en de internetcensuur in Cuba is intens: zowel offline als online. De primaire focus ligt op het censureren van politieke inhoud waarin de Cubaanse regering of de Castro-familie bekritiseerd wordt. Ook andere diensten en content zijn doelwit van de Cubaanse censuur:

Skype

Toegang tot Skype’s Voice over Internet Protocol (VoIP) service is geblokkeerd in Cuba. Andere VoIP-services zoals Facebook Messenger en WhatsApp zijn daarentegen wel gratis beschikbaar. Toch zijn blokkades hier niet het probleem: het meest voorkomende probleem bij het gebruik van VoIP-services is de lage verbindingssnelheid in Cuba. Met verbindingssnelheden lager dan 2000 KBps, is multimediacommunicatie vaak onmogelijk.

Nieuwsmedia

De meest geblokkeerde websites in Cuba zijn nieuwsmedia websites: zowel buitenlandse als Cubaanse websites. De focus ligt op nieuwsmedia die kritiek leveren op de regering, het Cubaanse leger en veiligheidstroepen, schendingen van de mensenrechten, het communisme of de familie Castro.

Content gebaseerd op mensenrechten

Niet alleen wordt toegang tot mensenrechten- en censuur activist Freedom House geblokkeerd, ook toegang tot de websites van verschillende nationale mensenrechtenorganisaties wordt nog steeds geblokkeerd in Cuba. Denk hierbij o.a. aan Las Damas de Blanco (een oppositiebeweging in Cuba opgericht door echtgenotes van gevangengenomen dissidenten), Hermanos Al Rescate (een in Miami gevestigde activistische non-profitorganisatie) en Fundacion Hispano Cubana (een non-profitorganisatie die zich inzet voor de bescherming van de mensenrechten in Cuba).

Wikipedia

In lijn met de pogingen van de Cubaanse regering om toegang tot informatie vanuit een alternatief standpunt te blokkeren, is ook toegang tot Wikipedia geblokkeerd. Het Cubaanse alternatief EcuRed, is beschikbaar via het staatsinternet, en biedt een meer bevooroordeeld standpunt door prominente Cubaanse mensenrechtenactivisten bijvoorbeeld als “terroristen” en “Amerikaanse huurlingen” te bestempelen.

Hoe werkt de internetcensuur in Cuba?

Waar de regering op een laag percentage internetgebruik rekende, is het gebruik van het internet de afgelopen jaren flink toegenomen in Cuba. Nu steeds meer mensen gebruik maken van het internet, wordt er een ontwikkeling van meer geavanceerde censuurmethoden van de Cubaanse regering verwacht.

Deep packet inspection (DPI)

Uit censuuronderzoek door OONI blijkt dat de Cubaanse regering gebruik maakt van Deep packet inspection (DPI), om op deze manier inhoud door een centraal inspectiepunt te filteren, en websites op de zwarte lijst direct te blokkeren. Ook viel op dat dit alleen gebeurde bij de HTTP-versie van websites: niet de beveiligde HTTPS-versie. Wat betekent dat internetgebruikers zomaar eens toegang zouden kunnen krijgen tot dit soort websites, door direct naar de beveiligde HTTPS-versie te navigeren. Hieruit blijkt maar dat de regering op dit moment minder geavanceerde vormen van internetcensuur in Cuba gebruikt dan landen zoals bijvoorbeeld China of Iran.

Staatsgecontroleerde telecommunicatie

Telecomgebouw met zendmastDe ruggengraat van de Cubaanse internetinfrastructuur wordt volledig gecontroleerd door twee Internet Service Providers (ISP’s) van de staat: het Center for Automatic Interchange of Information (CENIAI) en La Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A. (ETECSA).

Omdat beide ISP’s eigendom zijn van, en beheerd worden door de overheid, is dit ook het geval voor Cubacel: de enige mobiele provider in Cuba. Op deze manier heeft de regering zowel het wettelijke mandaat als de mogelijkheid om zowel internet- als mobiele connectie naar eigen wens te beperken.

De Cubaanse regering heeft herhaaldelijk gebruik gemaakt van het feit dat zij de Cubaanse telecommunicatie beheren, door zowel toegang tot het internet als gsm-netwerken geheel af te sluiten in tijden van politieke spanning. Zo werden oproepen en sms-berichten van politieke dissidenten en journalisten door de overheid gefilterd en geblokkeerd op de basis van specifieke woorden of zinnen.

Hoge verbindingskosten

Hoewel het sommige opvalt dat de Cubaanse regering geen technologisch geavanceerde censuurmethoden toepast in vergelijking tot landen als China, zorgen de hoge kosten van internetgebruik ervoor dat veel Cubanen zich toegang tot het internet niet kunnen veroorloven.

In een land met bijna 12 miljoen inwoners, hebben minder dan 4 miljoen van deze inwoners toegang tot het internet. Een uur gebruik maken van het internet kost $1.50 – in een land waar het maandelijkse salaris zo rond de $30 ligt.

Hoewel het internet voor veel mensen nog steeds onbetaalbaar is, wordt de toegang ertoe als “essentieel” verklaard wanneer het gaat om de verdere ontwikkeling van Cuba. De Cubaanse regering zegt dan ook dat ze alles doen om het internet toegankelijker te maken.

Geen thuis internet

PC’s waren tot 2008 verboden in Cuba, waarna de regering het decennialange verbod op pc’s en mobiele telefoons eindelijk ophief. Ondanks het feit dat je deze apparaten nu legaal kunt kopen, blijven de kosten van het bezitten van een pc voor de meeste Cubanen onbetaalbaar.

Internettoegang in eigen huis blijft illegaal, en er is dan ook geen infrastructuur om internettoegang voor pc’s buiten bepaalde bedrijven mogelijk te maken. In een land met zo’n 11 miljoen mensen hebben slechts iets meer dan een miljoen mensen toegang tot een pc. En slechts de helft van deze computers heeft ook daadwerkelijk een internetverbinding.

Hoewel dit in de afgelopen twee jaar verbeterd is, en steeds meer bedrijven en huizen toegang hebben gekregen tot het internet, is er nog veel werk aan de winkel.

Geregistreerd internetgebruik

Toegang krijgen tot het internet betekent voor de meeste Cubanen dat ze door de overheid beheerde diensten in zogenaamde “navigatiehallen” moeten gebruiken, of een “Nauta” kaart van ETECSA aan moeten schaffen. Met deze kaart hebben ze toegang tot een geregistreerd account met gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres. Met deze gegevens hebben ze vervolgens toegang tot internet middels Wi-Fi hotspots van de overheid.

Dit soort accounts worden geleverd met een hoog niveau van overheidstoezicht. ETECSA kan de activiteit van het account volgen, gebruikersinformatie voor een niet nader genoemde tijd bewaren, en de toegang tot het internet beëindigen voor een breed scala aan overtredingen. Het spreekt dan ook voor zich dat je een dure privé verbinding nodig hebt, wil je in Cuba onbeperkte toegang tot het internet krijgen.

Beperkingen op de vrijheid van meningsuiting

De grondwet van Cuba maakt de vrijheid van meningsuiting expliciet ondergeschikt aan de doelstellingen van een socialistische samenleving. Vrijheid van meningsuiting, gratis gebruik van internet en vrijheid van culture meningsuiting zijn alleen gegarandeerd wanneer het gebruik van deze vrijheden niet in strijd is met de doelstellingen van de Revolutie.

Elke activiteit, online of offline, die als kritiek op de regering wordt gezien, wordt met zware straffen, variërend van enkele maanden tot twintig jaar gevangenisstraf, bestraft. Een individu kan voor iedere activiteit die gezien wordt als een bedreiging voor de Cubaanse staat of de openbare orde, zonder vragen gearresteerd worden. De staat heeft de absolute autoriteit om iemand gevangen te nemen, op te sluiten, te ondervragen, ‘om te scholen’ of om vage redenen (zoals “het overtreden van de normen van de socialistische samenleving” of “het tonen van een neiging tot het plegen van misdaden”) te controleren.

De internetbeperkingen in Cuba omzeilen

De Cubaanse regering beperkt de internetvrijheden, maar dit betekent niet dat je dit verbod niet kunt omzeilen. Een VPN (Virtual Private Network) kan ervoor zorgen dat het lijkt alsof jouw internetverkeer vanuit een ander land komt: en dit zorgt ervoor dat websites en services worden gedeblokkeerd. 

Zijn VPN’s legaal in Cuba?

VPN op schildHet gebruik van een Virtual Private Network (VPN) is volledig legaal in Cuba. Maar door de unieke telecommunicatiestructuur in het land, is het gebruik van een VPN mogelijk niet zo effectief als in andere landen. De Cubaanse regering censureert het internet grotendeels door de volledige toegang ertoe te verhinderen. Dit doen ze door de toegang veel te duur te maken voor de gemiddelde Cubaan of de verbindingssnelheden flink te beperken. Het gebruik van een VPN heeft niet veel zin wanneer je geen daadwerkelijke verbinding met het internet kunt maken.

De beste VPN-aanbieders om de internetcensuur in Cuba te omzeilen

De Cubaanse regering gebruikt geen geavanceerde technologie om internetverkeer te volgen en VPN’s zijn niet verboden. Dit maakt dat iedereen met internettoegang zonder problemen hun IP-adres kan verbergen, en anoniem gebruik kan maken van het internet. We hebben de beste VPN-aanbieders voor Cuba voor je op een rij gezet.

NordVPN

NordVPN Logo Klein

Wil je ongecontroleerde internettoegang waar je ook bent? Dan is NordVPN een uitstekende keuze. NordVPN houdt namelijk geen gegevens bij van je activiteiten en maakt gebruik van een super veilige 2048-bit SSL-codering. De aanbieder heeft daarnaast ook nog eens een gecodeerde chatservice en ingebouwde kill-switch. Alles om je zo veilig mogelijk te houden.

Ook kan het gebruik van NordVPN niet makkelijker zijn: ze bieden 24/7 klantenservice via live chat, e-mail en Facebook voor Windows, Mac OS, iPhone, iPad, Android, Linux, routers en Windows-mobile.

Met servers in meer dan 50 landen, P2P-ondersteuning voor torrent-downloads en de mogelijkheid om een dubbele VPN te gebruiken voor meer anonimiteit, is NordVPN de ideale service voor degenen die online veilig willen blijven.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.89 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.89
9.3
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs
Bezoek NordVPN

CyberGhost

CyberGhost Logo Klein

CyberGhost is een uitstekende VPN voor de nieuwe VPN-gebruiker. Het is makkelijk te gebruiken, eenvoudig te installeren, heeft een gebruiksvriendelijke interface en biedt erg betaalbare abonnementen aan.

Het feit dat CyberGhost gebruiksvriendelijk is, betekent niet dat het minder mogelijkheden heeft. Je kunt CyberGhost gewoon gebruiken om de Amerikaanse Netflix te kijken, en het grote aantal betrouwbare servers zorgt ervoor dat je anoniem en veilig gebruik kunt maken van het internet. Mocht je nu toch besluiten dat CyberGhost niet is wat je zoekt, dan krijg je met de 45-daagse niet-goed-geld-terug garantie je initiële betaling gewoon teruggestort.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €1.99 per maand!
Vanaf
€1.99
8.8
  • Hoge mate van gebruiksgemak
  • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Surfshark

surfshark logo klein

Surfshark is een betrouwbare VPN, met tientallen servers wereldwijd en een minimalistische interface die de VPN ontzettend gebruiksvriendelijk maakt. Het is één van onze top 5 VPN’s en ontzettend toegankelijk gezien de lage abonnementskosten. Je kunt Surfshark al gebruiken voor een kleine 2 dollar per maand, wat deze aanbieder bij uitstek geschikt maakt voor de Cubanen.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.29 per maand
Vanaf
€2.29
9.0
  • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
  • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
  • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Conclusie

Cuba is en blijft een extreem restrictief land wanneer het gaat om online journalistiek en internetvrijheid. De internettoegang in Cuba wordt zwaar beknot: net als het gebruik en bezit van een pc. De Cubaanse regering bezit én controleert de volledige telecommunicatie in het land: inclusief alle ISP’s.

Hoewel de internetcensuur in Cuba met methoden werkt die niet zo geavanceerd zijn als in andere landen, wordt de internettoegang wel zwaar gecensureerd. Het rechtstreeks beperken van toegang tot het internet is in sommige opzichten net zo effectief als het gebruik van gecompliceerde censuurmethoden.

Maar áls je een computer en internetverbinding hebt, kun je met behulp van een VPN onbeperkt gebruik maken van het internet.

Ben je ook benieuwd naar de internetcensuur in andere landen? Bekijk dan onze volgende artikelen:

Internetcensuur in Cuba: veelgestelde vragen

Tijdens ons onderzoek naar de internetcensuur in Cuba kwamen we een aantal veelgestelde vragen tegen. Hieronder vind je onze antwoorden.

De Cubaanse regering neemt maatregelen om het internet te censureren om op deze manier politiek afwijkende meningen het zwijgen op te leggen. Elke kritiek op de regerende partij (of de familie) van het land, kan hun machtspositie in gevaar brengen. Meer informatie vind je in dit artikel.

Om te beginnen maakt de regering in Cuba het internet moeilijk toegankelijk. Door de staat gecontroleerde ISP’s en hoge verbindingsprijzen maken het verkrijgen van toegang haast onmogelijk. Daarnaast heeft de Cubaanse overheid eigen internettoegangspunten om op deze manier te monitoren waar mensen hun verbinding voor gebruiken.

Als klap op de vuurpijl kunnen de weinige bedrijven en huishoudens die zich internet kunnen veroorloven, nog steeds niet rekenen op vrije toegang tot alle websites. De ISP’s werken samen met de overheid om toegang tot alle websites die als problematisch worden beschouwd, te beperken. 

Iedereen met internettoegang in Cuba kan beperkingen en blokkades omzeilen door een VPN te gebruiken. Een VPN stuurt je internetverkeer via servers over de hele wereld, en verandert je IP-adres waardoor je toegang tot alle denkbare websites krijgt. Lees ons artikel om te ontdekken welke VPN’s je het beste in Cuba kunt gebruiken.

Gezien het lage gemiddelde inkomen in Cuba, is Surfshark waarschijnlijk de beste VPN die je kunt gebruiken: Surfshark is vooral betaalbaar wanneer je een 2-jarig abonnement aanschaft. Als een betaalde VPN buiten je budget valt, kunt je ook een gratis VPN gebruiken.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen