Wat is spyware?

Twee criminelen bespioneren een smartphone en computer

Spyware Laptop

Spyware is software die veelal heimelijk informatie verzamelt over een computergebruiker. Door op deze wijze informatie in te winnen kan er een gebruiksprofiel worden samengesteld. Deze informatie is zeer waardevol voor externe partijen om geld aan te verdienen. Spyware ‘bespioneert’ dus in feite een computergebruiker en registreert wat deze allemaal uitvoert. Het kan grote risico’s met zich meebrengen op het gebied van privacyschending.

Spyware is een geliefd middel voor reclamemakers

Spyware wordt vaak gekoppeld aan andere programma’s. Zodra je een dergelijk programma downloadt en installeert, dan komt de spyware ook ongemerkt op je computer terecht. De spyware begint vervolgens met het verzamelen van informatie. Reclamemakers gebruiken deze informatie om zo gericht mogelijk te adverteren. Hoe meer men over jou weet, hoe beter de reclames afgestemd worden op jouw voorkeuren en behoeften.

Spyware en criminaliteit

Niet alleen reclamemakers gebruiken spyware. Criminelen gebruiken spyware onder meer om gevoelige informatie, data en bestanden te stelen. Veelal merkt een gebruiker niets van de aanwezigheid van spyware. Het draait subtiel op de achtergrond om niet ontdekt te worden. Dit betekent ook dat veel computers besmet zijn met spyware zonder dat gebruikers dit doorhebben. Meer dan 50% van de computers is zelfs besmet met een vorm van spyware.

Spyware kan je onder meer oplopen door een illegale kopie te downloaden van een programma. Via torrent-netwerken kan je gekraakte versies van bijvoorbeeld Photoshop downloaden, maar vaak heeft een hacker een ‘achterdeurtje’ of ‘spyware’ ingebouwd. Het programma werkt meestal wel, maar ongemerkt installeer je dus ook spyware. Dit brengt risico’s met zich mee.

Spyware diagnosticeren en verwijderen

Het beste is om met enige regelmaat een spywarecontrole uit te voeren. Hiermee kun je eventuele spyware opsporen en verwijderen. Een spywarecontrole met een speciaal programma is ook de makkelijkste manier om te ontdekken of je wellicht spyware op je systeem hebt staan. Sommige anti-spyware programma’s kun je permanent op de achtergrond laten meekijken. Op deze manier voorkom je het downloaden en installeren van Spyware.

Goede (betaalde) anti-spywaresoftware kan je vinden bij onder andere:

Gratis anti-spywaresoftware kan je vinden bij de volgende aanbieders:

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen