Beste VPN voor Rusland: omzeil de Russische censuur

VPN schild in trofee met op de achtergrond de kaart van Rusland op een laptopscherm
Klik hier voor een samenvatting van het artikel
Omzeil de censuur in Rusland met een VPN

Internetcensuur is een groot probleem voor Russische burgers of toeristen, zeker met het oog op de invasie van Oekraïne. Als je in Rusland het internet opgaat zonder VPN, controleert de regering je activiteit. Ook kun je te maken krijgen met straffen als je probeert de censuur te omzeilen.

Zelfs met alle maatregelen kunnen Russische burgers en toeristen een VPN gebruiken om toch toegang te krijgen tot geblokkeerde content. Surfshark is een geweldige aanbieder die je de mogelijkheid geeft om het internet vrij te gebruiken, zowel in Rusland als daarbuiten.

Neem de volgende stappen om Surfshark te installeren:

 1. Neem een abonnement op Surfshark.
 2. Download de app van de site en installeer deze.
 3. Open de app en log in.
 4. Verbind met een server in een land zonder censuur, en zet de VPN aan.

Lees het volledige artikel voor meer informatie over hoe je de internetcensuur in Rusland omzeilt. Wil je meer weten over de inhoud en het ontstaan van de censuur? Lees dan ons informatieve artikel over de Russische censuur.

In Rusland is het slecht gesteld met de persvrijheid. In naam van de strijd tegen extremisme en terrorisme wordt het internet al jaren op grote schaal aan banden gelegd. Sinds 2012 worden met regelmaat nieuwe wetten aangenomen die de internetvrijheid van Russische burgers verder beperken.

Volgens tegenstanders is de censuur vooral een manier om de politieke oppositie het zwijgen op te leggen. Rusland is zelfs op weg naar ‘soeverein internet’, dat volledig kan worden afgesloten van het wereldwijde internet. Zo versterkt de regering in Moskou steeds meer de controle op het Russische internet.

Ben je in Rusland of ben je van plan er binnenkort heen te gaan? Dan zul je merken dat de censuur ook invloed heeft op jou. Sites en sociale media zoals Facebook, Twitter of YouTube kunnen in Rusland geblokkeerd worden als ze Russen of Russische media censureren of discrimineren.

Het belang van een VPN is Rusland is nog duidelijker geworden met de toegenomen censuur, waaronder de nieuwste wetgeving met straffen tot vijftien jaar cel voor het verspreiden van ‘nepnieuws’ over de oorlog in Oekraïne. Wil je meer weten over deze censuur? Lees dan ons artikel over hoe de censuur in Rusland in elkaar steekt.

Maar geen zorgen! Er zijn manieren om de censuur in Rusland te omzeilen en zo toch je favoriete websites te kunnen bezoeken.

Zo omzeil je de internetcensuur in Rusland

Russische burgers en tegenstanders van het regime gebruiken verschillende methoden om online vrij te communiceren. Zo werd de versleutelde app Telegram gebruikt om protesten te organiseren. De autoriteiten blokkeerden deze app vervolgens voor twee jaar. Een simpele en effectieve manier om de censuur in Rusland te omzeilen is met behulp van een VPN. Hiermee kun je – naast het bezoeken van websites en mobiele apps op de zwarte lijst – ook je online veiligheid vergroten.

VPN-diensten

VPN Schild IcoonZowel inwoners van Rusland als toeristen kunnen gebruik maken van VPN’s om de censuur te omzeilen. Met een VPN (Virtual Private Network) verberg je je locatie voor internetproviders en websites door je internetverkeer via een andere server te leiden. Je kunt verbinden met servers over de hele wereld.

De Russische regering begon in 2012 met het samenstellen van een zwarte lijst met verboden websites. Hier zijn ook VPN-providers aan toegevoegd. Met een VPN is het namelijk mogelijk de censuur te omzeilen en geblokkeerde websites toch te bezoeken. Hoewel de Russische overheid hard haar best doet om de toegang tot VPN’s te limiteren, zijn er een aantal VPN-aanbieders die het nog steeds mogelijk maken om het internet vrij te gebruiken – zonder dat er iemand met je meekijkt. Veel activisten, zoals de Russische groep Roskomsvoboda, bieden hulp en informatie aan burgers om nieuwe beperkingen te ontwijken. Roskomsvoboda houdt onder andere een lijst bij van betrouwbare VPN’s, zoals ExpressVPN, NordVPN en PIA, waarmee gebruikers toegang tot geblokkeerde websites kunnen krijgen.

Wat zijn de beste VPN’s voor Rusland?

Bevind je je in Rusland en wil je vrij het internet gebruiken? Dit zijn volgens ons de beste VPN-diensten voor Rusland:

Surfshark

Surfhark is één van de beste VPN-providers voor iedereen met een kleiner budget. Een langdurig abonnement kost je slechts een paar euro per maand, en zelfs het maandabonnement is niet zo duur. Bij deze goedkopere optie ontbreekt het niet aan kwaliteit. Sterker nog: het is één van de beste VPN-providers die we ooit hebben mogen testen.

Surfshark biedt speciale VPN-servers en ondersteuning aan mensen die het internet vanuit Rusland willen gebruiken. Zo kunnen al haar gebruikers blokkades en censuur vermijden en veilig internetten. Met andere woorden: je kunt volledig op Surfshark vertrouwen wanneer het gaat om online vrijheid, extra opties, snelle verbindingen en geweldige service!

Volgens onze gegevens is Surfshark momenteel bereikbaar vanuit Rusland.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.21 per maand
Vanaf
€2.21
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

NordVPN

Mocht je een land als Rusland bezoeken, waar het risico op internetsurveillance groot is en je je online activiteiten wilt beschermen, dan is NordVPN een goede oplossing. Je kunt er zeker van zijn dat NordVPN’s combinatie van geweldige versleuteling en een veilig logbeleid je anoniem houdt.

NordVPN heeft speciale functies om censuur te omzeilen. Zo heeft de dienst obfuscated servers, die erop zijn ingericht om overheidscensuur te omzeilen en geblokkeerde sites beschikbaar te maken. De obfuscated servers helpen verbergen dat je een VPN gebruikt. Zelfs geavanceerde detectiemechanismen die veel onderdrukkende overheden gebruiken, zoals Deep Packet Inspection, kunnen niet zien dat je met een VPN bent verbonden. Ook heeft NordVPN een ingebouwde kill switch om datalekken te voorkomen.

NordVPN is dus een veilige optie in een land als Rusland. De VPN-dienst heeft een gigantisch aanbod met duizenden servers in tientallen landen. Het zou dus geen probleem moeten zijn om een server te vinden die voor goede snelheden en een veilige verbinding zorgt. Je kunt NordVPN op zes apparaten tegelijk gebruiken. Helaas is NordVPN niet overal in Rusland toegankelijk. Daarom raden wij in dit geval aan eerst Surfshark te proberen.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.88 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.88
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

CyberGhost

Het team achter CyberGhost bestaat uit echte supporters van burgerrechten en draagt bij aan een vrije samenleving en een ongecensureerd internet. De dienst biedt een platform waarmee klanten het internet vrij en anoniem kunnen gebruiken.

De software is goed versleuteld, snel en gebruiksvriendelijk. De pakketten en opties zijn niet duur en bieden veel functies voor een lage prijs. Sterker nog: dankzij een niet-goed-geld-terug-garantie van 45 dagen kun je de service gratis testen. Niet tevreden? Dan krijg je jouw betaling zonder vragen teruggestort.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2.11 per maand!
Vanaf
€2.11
8.9
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Stappenplan

Volg het stappenplan hieronder om verbinding te maken met een VPN en de internetcensuur in Rusland te omzeilen.

 1. Neem een abonnement op een goede VPN-provider. Ga hiervoor naar de VPN-website en maak een account aan. Bij veel diensten kan dit anoniem. Volgens ons is Surfshark de beste keuze. Je kunt ook gebruikmaken van de proefperiode van Surfshark. Is de website van jouw gewenste VPN-provider geblokkeerd? Probeer dan een gratis VPN en volg dezelfde stappen. Als je verbonden bent met een gratis VPN, herhaal deze stappen dan om een betrouwbare VPN te downloaden.
 2. Download de VPN-software en volg de installatieprocedure.
 3. Open de app en log in met de gegevens die je bij het aanmaken van het account hebt ingevoerd.
 4. Maak verbinding met een VPN-server in een land zonder censuur. Je kunt kiezen voor een server dicht bij Rusland, of juist verder weg voor het unblocken van content.
 5. Zet de VPN aan. Dit gaat vaak eenvoudig via een simpele knop, of bij het selecteren van de server. Je IP-adres is nu veranderd naar dat van de VPN-server en je bent online anoniemer en veiliger.

Krijg je geen toegang tot deze VPN’s?

Vanwege het onderdrukkende klimaat in Rusland hebben een aantal VPN-diensten zich uit het land teruggetrokken. Het kan dus zijn dat het niet mogelijk is om bovenstaande VPN-aanbieders te bezoeken wanneer je in Rusland bent.

TOR The Onion Router LogoMocht je de website van je favoriete VPN-dienst niet kunnen bezoeken, probeer dan één van de andere VPN’s uit de lijst, of kies er een uit onze top 5 beste VPN’s. Werkt ook dit niet? Probeer dan de Tor browser te installeren. Deze browser stelt je in staat om – zonder een VPN-verbinding – anoniem op het internet te surfen. Let wel, het bezoeken van geblokkeerde sites via deze browser is sinds 2017 verboden in Rusland.

Ook kun je gebruikmaken van een gratis VPN om op deze manier toch je gewenste VPN te installeren. Gratis VPN’s zijn niet altijd betrouwbaar en kunnen je gegevens loggen. Verwijder daarom de gratis VPN na het installeren van je gewenste provider.

Is het gebruik van een VPN legaal in Rusland?

VPN Icoon met voorzittershamer ernaastTechnisch gezien is het gebruik van een VPN in Rusland niet illegaal. Echter, de diensten mogen geen toegang bieden tot ‘verboden’ websites. In 2017 keurde de Doema (het Russische parlement) een nieuwe wet goed die internetproviders verplicht om toegang tot websites die VPN- en proxydiensten aanbieden, te blokkeren.

De Yaroyava-wet, die in 2016 inging, staat toe dat al het internetverkeer gevolgd en bewaard mag worden. Het voldoen aan deze wet betekent voor VPN-diensten dat zij verbinding moeten maken met de database van Roskomnadzor, de Russische toezichthouder op internet en media, waardoor bepaalde sites geblokkeerd worden.

Verschillende VPN-diensten, zoals NordVPN, hebben laten weten hier niet aan mee te werken en zich uit Rusland terug te trekken. Bovendien heeft Roskomnadzor in juni 2021 het gebruik van OperaVPN en VyprVPN door particulieren in het land verboden. Zo heeft de overheid het steeds moeilijker gemaakt om toegang tot VPN-providers te krijgen binnen de landsgrenzen.

Maar maak je geen zorgen! Met het gebruik van een VPN is het nog altijd mogelijk om de censuur in Rusland te omzeilen. Of je nu in Rusland woont, werkt, of er gewoon even op vakantie bent; met ons simpele stappenplan heb je in een mum van tijd meer vrijheid op het internet!

Wil jij meer weten over hoe je toegang krijgt tot vrij internet in landen waar internetgebruik gelimiteerd wordt? Lees dan ook eens onze volgende artikelen:

Veelgestelde vragen: Censuur in Rusland

Heb je nog vragen over VPN-gebruik in Rusland? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen.

De beste manier om de censuur in Rusland te omzeilen is door een VPN (Virtual Private Network) te gebruiken. Een VPN verbergt je IP-adres door je internetverkeer via servers in andere landen te leiden en je gegevens te versleutelen. Hoewel het lastig kan zijn om bepaalde VPN’s in Rusland te installeren, is het gebruik van een VPN wel mogelijk, zolang je maar weet hoe je dit moet aanpakken.

De beste VPN voor Rusland is volgens ons Surfshark. Het is gebruiksvriendelijk, betrouwbaar, effectief, goedkoop en het heeft speciale ondersteuning voor Russische gebruikers om ze op deze manier te helpen om blokkades en censuur te overwinnen. Lees meer in onze Surfshark review.

Mensen in Rusland gebruiken VPN’s om de censuur in het land te omzeilen. Een VPN helpt je om je identiteit online te verbergen. Zo ben je beter beschermd tegen het hardhandig optreden van de overheid tegen de vrijheid van meningsuiting. Ook helpt een VPN je om regionaal geblokkeerde content van nieuwsdiensten, sociale media en streamingdiensten te deblokkeren. Lees meer over VPN-gebruik in ons artikel over de beste VPN voor Rusland.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen