Beste VPN voor Rusland: omzeil de Russische censuur

VPN schild in trofee met op de achtergrond de kaart van Rusland op een laptopscherm
Klik hier voor een samenvatting van het artikel
Omzeil de censuur in Rusland met een VPN

Sinds 2012 is de Russische regering actief het internet aan het censureren. Moskou komt regelmatig met nieuwe wetten om het vrije internetverkeer te beperken.

Zelfs met alle maatregelen kunnen Russische burgers en toeristen een VPN gebruiken om deze censuur te omzeilen. Surfshark is een geweldige aanbieder die je de mogelijkheid geeft om het internet vrij te gebruiken, zowel in Rusland als daarbuiten.

Neem de volgende stappen om Surfshark te installeren:

 1. Neem een abonnement op Surfshark.
 2. Download de app van de site.
 3. Installeer de software op je apparaat.
 4. Verbind met een server in een land zonder censuur.

In Rusland is het slecht gesteld met de persvrijheid. In naam van de strijd tegen extremisme en terrorisme wordt het internet al jaren op grote schaal aan banden gelegd. Sinds 2012 worden met regelmaat nieuwe wetten aangenomen die de internetvrijheid van Russische burgers verder beperken. Volgens tegenstanders is de censuur vooral een manier om de politieke oppositie het zwijgen op te leggen. Rusland is zelfs op weg naar ‘soeverein internet’, dat volledig kan worden afgesloten van het wereldwijde internet. Zo versterkt de regering in Moskou steeds meer de controle op het Russische internet. Als je benieuwd bent naar waar deze censuur op is gebaseerd en hoe deze wordt gestructureerd, lees dan ons artikel over hoe de censuur in Rusland in elkaar steekt.

Ben je in Rusland of ben je van plan er binnenkort heen te gaan? Dan zal je merken dat de censuur ook invloed heeft op jou. Sites en sociale media zoals Facebook, Twitter of YouTube kunnen in Rusland geblokkeerd worden als ze Russen of Russische media censureren of discrimineren.

Maar geen zorgen! Er zijn manieren om de censuur in Rusland te omzeilen en zo toch je favoriete websites te kunnen bezoeken.

Zo omzeil je de internetcensuur in Rusland

Russische burgers en tegenstanders van het regime gebruiken verschillende methoden om online vrij te communiceren. Zo werd de versleutelde app Telegram gebruikt om protesten te organiseren. De autoriteiten blokkeerden deze app vervolgens voor twee jaar. Een simpele en effectieve manier om de censuur in Rusland te omzeilen is met behulp van een VPN. Hiermee kun je – naast het bezoeken van websites en mobiele apps op de zwarte lijst – ook je online veiligheid vergroten.

VPN-diensten

VPN Schild IcoonZowel inwoners van Rusland als toeristen kunnen gebruik maken van VPN’s om de censuur te omzeilen. Met een VPN (Virtual Private Network) verberg je je locatie voor internetproviders en websites door je internetverkeer via een andere server te leiden. Je kunt verbinden met servers over de hele wereld.

De Russische regering begon in 2012 met het samenstellen van een zwarte lijst met verboden websites. Hier zijn ook VPN-providers aan toegevoegd. Met een VPN is het namelijk mogelijk de censuur te omzeilen en geblokkeerde websites toch te bezoeken. Hoewel de Russische overheid hard haar best doet om de toegang tot VPN’s te limiteren, zijn er een aantal VPN-aanbieders die het nog steeds mogelijk maken om het internet vrij te gebruiken – zonder dat er iemand met je meekijkt. Veel activisten, zoals de Russische groep Roskomsvoboda, bieden hulp en informatie aan burgers om nieuwe beperkingen te ontwijken. Roskomsvoboda houdt onder andere een lijst bij van betrouwbare VPN’s, zoals ExpressVPN, NordVPN en PIA, waarmee gebruikers toegang tot geblokkeerde websites kunnen krijgen.

Wat zijn de beste VPN’s voor Rusland?

Bevind je je in Rusland en wil je vrij het internet gebruiken? Dit zijn volgens ons de beste VPN-diensten voor Rusland:

ExpressVPN

Mocht je een land als Rusland bezoeken, waar het risico op internetsurveillance groot is en je je online activiteiten wilt beschermen, dan is ExpressVPN een goede oplossing. Je kunt er zeker van zijn dat ExpressVPN’s combinatie van geweldige versleuteling en een veilig logbeleid je anoniem houdt. Het systeem komt zelfs met een ingebouwde kill switch om datalekken te voorkomen. De VPN-dienst heeft een gigantisch aanbod met duizenden servers in tientallen landen. Het zou dus geen probleem moeten zijn om een server te vinden die voor goede snelheden en een veilige verbinding zorgt.

Wil je jouw VPN op verschillende apparaten en besturingssystemen gebruiken? Dit is geen probleem voor ExpressVPN: hun gebruiksvriendelijke app werkt op Android, iPhone, iOS, Windows, Mac, Linux en zelfs op smart tv’s. Je kunt tot wel vijf gelijktijdige verbindingen hebben.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Drie maanden cadeau bij een jaarabonnement
Vanaf
€5.76
9.5
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

CyberGhost

Het team achter CyberGhost bestaat uit echte supporters van burgerrechten en draagt bij aan een vrije samenleving en een ongecensureerd internet. De dienst biedt een platform waarmee klanten het internet vrij en anoniem kunnen gebruiken.

De software is goed versleuteld, snel en gebruiksvriendelijk. De pakketten en opties zijn niet duur en bieden veel functies voor een lage prijs. Sterker nog: dankzij een niet-goed-geld-terug-garantie van 45 dagen kun je de service gratis testen. Niet tevreden? Dan krijg je jouw betaling zonder vragen teruggestort.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €1.90 per maand!
Vanaf
€1.90
8.8
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Surfshark

Surfhark is één van de beste VPN-providers voor iedereen met een kleiner budget. Een langdurig abonnement kost je slechts een paar euro per maand, en zelfs het maandabonnement is niet zo duur. Bij deze goedkopere optie ontbreekt het niet aan kwaliteit. Sterker nog: het is één van de beste VPN-providers die we ooit hebben mogen testen.

Surfshark biedt speciale VPN-servers en ondersteuning aan mensen die het internet vanuit Rusland willen gebruiken. Zo kunnen al haar gebruikers blokkades en censuur vermijden en veilig internetten. Met andere woorden: je kunt volledig op Surfshark vertrouwen wanneer het gaat om online vrijheid, extra opties, snelle verbindingen en geweldige service!

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2,14 per maand
Vanaf
€2.14
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Stappenplan

Volg het stappenplan hieronder om verbinding te maken met een VPN en de internetcensuur in Rusland te omzeilen.

 1. Neem een abonnement op een goede VPN-provider. Volgens ons is Surfshark de beste keuze. Je kunt ook gebruikmaken van de proefperiode van Sufshark.
 2. Download de software van de VPN-aanbieder en log in.
 3. Maak verbinding met een VPN-server in een land zonder censuur, bijvoorbeeld Nederland.
 4. Geniet van meer internetvrijheid!

Krijg je geen toegang tot deze VPN’s?

Alle genoemde VPN’s geven aan dat ze bereikbaar zijn vanaf Russische IP-adressen. We hebben dit zelf getest door alle platforms vanaf een Russisch IP-adres te bezoeken – en het werkte. Toch kan het zo zijn dat het, afhankelijk van je internetprovider, niet mogelijk is om bovenstaande VPN-aanbieders te bezoeken wanneer je in Rusland bent. Dat kan het downloaden van de nodige VPN-software erg lastig maken.

TOR The Onion Router LogoMocht je de website van je favoriete VPN-dienst niet kunnen bezoeken, probeer dan één van de andere VPN’s uit de lijst, of kies er een uit onze top 5 beste VPN’s. Werkt ook dit niet? Probeer dan de Tor browser te installeren. Deze browser stelt je in staat om – zonder een VPN-verbinding – anoniem op het internet te surfen.  Let wel, het bezoeken van geblokkeerde sites via deze browser is sinds 2017 verboden in Rusland.

Is het gebruik van een VPN legaal in Rusland?

VPN Icoon met voorzittershamer ernaastTechnisch gezien is het gebruik van een VPN in Rusland niet illegaal. Echter, de diensten mogen geen toegang bieden tot ‘verboden’ websites. In 2017 keurde de Doema (het Russische parlement) een nieuwe wet goed die internetproviders verplicht om toegang tot websites die VPN- en proxydiensten aanbieden, te blokkeren.

De Yaroyava-wet, die in 2016 inging, staat toe dat al het internetverkeer gevolgd en bewaard mag worden. Het voldoen aan deze wet betekent voor VPN-diensten dat zij verbinding moeten maken met de database van Roskomnadzor, de Russische toezichthouder op internet en media, waardoor bepaalde sites geblokkeerd worden.

Verschillende VPN-diensten, zoals NordVPN, hebben laten weten hier niet aan mee te werken en zich uit Rusland terug te trekken. Bovendien heeft Roskomnadzor in juni 2021 het gebruik van OperaVPN en VyprVPN door particulieren in het land verboden. Zo heeft de overheid het steeds moeilijker gemaakt om toegang tot VPN-providers te krijgen binnen de landsgrenzen. Een mooie oplossing is het gebruik van een gratis VPN om daarna je gewenste VPN te installeren.

Maar maak je geen zorgen! Met het gebruik van een VPN is het nog altijd mogelijk om de censuur in Rusland te omzeilen. Of je nu in Rusland woont, werkt, of er gewoon even op vakantie bent; met ons simpele stappenplan heb je in een mum van tijd meer vrijheid op het internet!

Wil jij meer weten over hoe je toegang krijgt tot vrij internet in landen waar internetgebruik gelimiteerd wordt? Lees dan ook eens onze volgende artikelen:

Veelgestelde vragen: Censuur in Rusland

De beste manier om de censuur in Rusland te omzeilen is door een VPN (Virtual Private Network) te gebruiken. Een VPN verbergt je IP-adres door je internetverkeer via servers in andere landen te leiden en je gegevens te versleutelen. Hoewel het lastig kan zijn om bepaalde VPN’s in Rusland te installeren, is het gebruik van een VPN wel mogelijk, zolang je maar weet hoe je dit moet aanpakken.

De beste VPN voor Rusland is Surfshark. Het is gebruiksvriendelijk, betrouwbaar, effectief, goedkoop en het heeft speciale ondersteuning voor Russische gebruikers om ze op deze manier te helpen om blokkades en censuur te overwinnen. Lees meer in onze Surfshark review.

Tech redacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen