VPN: hoe werkt een VPN-verbinding?

VPN schild wordt bekeken met vergrootglazen en laat daardoor de interne werking zien
Klik hier voor een samenvatting van het artikel
Hoe werkt een VPN-verbinding: een korte samenvatting

Een Virtual Private Network (VPN) versleutelt je data en zendt deze via een beveiligde tunnel het internet op. Wanneer je online informatie opvraagt, zoals bij het bezoeken van een website, versleutelt de VPN deze informatie. Via de VPN-server komt alle data weer aan op jouw computer of smartphone, waar het vervolgens ontsleuteld wordt. Stapsgewijs ziet dit er zo uit:

 1. Een VPN versleutelt je internetverkeer en stuurt jouw data over een versleutelde verbinding naar de VPN-server.
 2. Deze server pakt de data uit, zodat de informatie leesbaar wordt, en stuurt het door naar de website die je bezoekt.
 3. De reactie van de website wordt naar de VPN-server gestuurd, waar de data weer wordt versleuteld.
 4. De versleutelde reactie wordt via de beveiligde verbinding naar jou gestuurd.
 5. De VPN-software op jouw apparaat ontsleutelt de reactie, waardoor jij het kunt bekijken.

Of dit proces snel of langzaam gebeurt en of de versleuteling echt wel goed is, hangt af van de VPN-provider die je gebruikt. Voor de beste combinatie van snelheid en veiligheid raden wij NordVPN aan.

Wil je meer details over de werking van een VPN? Lees dan de rest van het artikel. We bespreken bovendien hoe je VPN-software installeert op verschillende besturingssystemen en de diverse beveiligingsprotocollen die de diensten gebruiken.

Een VPN (Virtual Private Network) geeft een gebruiker beveiligde en anonieme toegang tot een netwerk. Hierdoor is jouw internetverbinding veiliger. Net zoals een firewall de gegevens op je computer beschermt, beschermt een VPN je gegevens online.

Een VPN-verbinding werkt op de achtergrond en verandert dus niks in het gebruik van de computer of smartphone. Een VPN versleutelt al je internetverkeer waardoor andere partijen (zoals hackers, overheden, internetproviders, websites en je werkgever) niet meer kunnen zien waar jij mee bezig bent op het internet.

Daarnaast wordt het internetverkeer via de VPN-server omgeleid waardoor je locatie wordt verborgen. Het gebruik van een VPN biedt veel voordelen. Het zorgt voor een beveiligde verbinding en het stelt je in staat om anoniem bestanden te downloaden en geografische blokkades te omzeilen. Ook helpt een VPN jou om veilig te blijven op openbare wifi netwerken.

In dit artikel bespreken we gedetailleerd hoe een VPN precies werkt. Ook geven we een aantal aanbevelingen voor goede VPN’s.

Hoe werkt het internet?

Om een VPN te begrijpen is het eerst belangrijk om basaal te begrijpen hoe het internet werkt:

 1. Als je een website wil bezoeken, doe je een aanvraag via je computer aan je router.
 2. Je router geeft deze aanvraag door aan je internetprovider.
 3. De internetprovider geeft de aanvraag door aan de website die zich bevindt op een server ergens op de wereld.
 4. Deze server stuurt vervolgens een reactie op je aanvraag terug via dezelfde weg als waar de aanvraag vandaan komt.

Een voorbeeld van een aanvraag is bijvoorbeeld het verzoek om een website te bezoeken door een webadres in te voeren. Een ander voorbeeld is een muisklik om naar een nieuwe pagina te navigeren.

Alles wat je online doet is dus in principe een reeks van verzoekjes en antwoorden. Zie het als het versturen en ontvangen van een brief. Je schrijft iets op en doet het in de brievenbus. Vervolgens zorgt PostNL dat je brief wordt bezorgd. De reactie wordt via PostNL weer terug bij jou bezorgd. Zo werkt het als het ware op internet ook.

De werking van het internet kun je ook vergelijken met het bestellen van een kast bij Ikea. Hoe deze metafoor werkt, zie je in de illustratie hieronder:

Uitleg van wat het Internet is met als vergelijking het bestellen van een IKEA kast

Hoe werkt een VPN?

Wanneer je via een Virtual Private Netwerk (VPN) verbinding maakt met het internet, wordt al jouw communicatie verstuurd via een versleutelde, virtuele tunnel.

Zo werkt een VPN in de basis:

 1. VPN-software versleutelt je internetverkeer op je computer of smartphone. Elk verzoek wat je doet wordt ingepakt en er wordt een slot op gezet.
 2. Vervolgens wordt je verzoek via je router en internetprovider verstuurd naar een VPN-server.
 3. Deze VPN-server pakt je verzoek uit en stuurt het ontsleutelde internetverkeer door naar de website die je bezoekt.
 4. De reactie van de website wordt naar de VPN-server gestuurd waar de data weer wordt ingepakt.
 5. Deze versleutelde reactie wordt bezorgd aan jouw computer of device, waar de VPN-software de reactie weer uitpakt en toont.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

De versleuteling is natuurlijk niet een echt wachtwoord met een slot. Jouw verzoek wordt middels een complexe encryptiemethode omgevormd tot een soort onleesbare reeks van letters en cijfers. Hierdoor kan niemand die tussen jou en de VPN-server zit, zien waar het verzoek vandaan komt, wie het verzoek heeft gedaan en waar het naartoe gaat.

Een VPN verandert je IP-adres en maskeert je locatie. Alleen de gegevens van de VPN-server zijn zichtbaar. Als je bijvoorbeeld verbinding maakt met een server in de Verenigde Staten, krijg je een Amerikaans IP-adres van de VPN-server. Dit Amerikaanse IP-adres kun je gebruiken om in Nederland naar het uitgebreide aanbod aan series en films te kijken van de Amerikaanse Netflix.

Alles wat je doet via het internet, kan versleuteld kan worden. Denk aan e-mails versturen, websites bezoeken, videogames spelen of zelfs het streamen van online video’s. Deze encryptie zorgt er ook voor dat je volledig anoniem bent op het internet. Het enige wat anderen kunnen achterhalen zijn de gegevens van de VPN-server, die geen persoonlijke informatie over jou bevatten.

Hoe je een VPN gebruikt

Om daadwerkelijk verbinding te maken met een VPN-netwerk heb je een VPN-abonnement nodig. Tegenwoordig zijn er erg veel VPN-aanbieders. Om er zeker van te zijn dat je privacy goed wordt beschermd én dat je internetverbinding niet traag wordt, is het belangrijk een abonnement te nemen bij een betrouwbare VPN-aanbieder. Een goede plek om te beginnen is ons overzicht met VPN-reviews.

Onze aanraders

Momenteel is NordVPN onze eerste keus vanwege de bewezen betrouwbaarheid. Je kunt deze VPN uitproberen met een 30-dagen geld-terug-garantie. Hiermee test je alle servers en beveiligingsmogelijkheden dus als het ware gratis uit.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

NordVPN is op zich al niet duur. Als je nog goedkoper uit wilt zijn zonder aan kwaliteit in te leveren, kun je terecht bij Surfshark. Ook deze provider biedt een uitgebreide geld-terug-garantie.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.30 per maand
Vanaf
€2.30
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Als je een geschikte VPN-aanbieder hebt gevonden, kun je beginnen met het opzetten van een VPN-verbinding. Volg hiervoor onderstaand stappenplan.

Een VPN-verbinding opzetten: een stappenplan

Het is erg eenvoudig om een VPN-verbinding op te zetten:

 1. Sluit een VPN-abonnement af bij een VPN-provider die voor jou geschikt lijkt.
 2. Installeer de VPN-software op het apparaat dat je wilt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone zijn.
 3. Start de VPN-software op en log in.
 4. Zet de VPN aan en kies eventueel de gewenste VPN-serverlocatie. Meestal heeft de VPN-software hier een duidelijke knop voor. Zodra de VPN aanstaat krijg je hier een melding van in de software.

Je bent nu beveiligd middels een VPN. Vanaf nu is al je internetverkeer versleuteld en kun je anoniem browsen, downloaden en mailen. Een visuele weergave van de stappen zie je in onderstaande illustratie:

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Desktop

Hoe werken VPN-diensten op je computer?

Hierboven kun je lezen hoe VPN’s basaal werken en hoe je deze kunt installeren en gebruiken. Er zit echter een verschil tussen VPN’s op diverse besturingssystemen. Niet elke VPN werkt op elk besturingssysteem en soms kan het installatieproces afwijken. Hieronder bespreken we kort enkele bijzonderheden van VPN’s per besturingssysteem.

Windows

Laptopscherm met slot en Windows 10 logoWindows is het meest gebruikte besturingssysteem voor VPN’s. Zo’n beetje elke serieuze VPN heeft software voor Windows. Windows wordt dan ook vaak gezien als ‘de standaard’ vanuit VPN’s. Bij het installeren van een VPN op een Windows computer kan het zijn dat je de VPN-software toestemming moet geven om aanpassingen te maken aan je netwerkinstellingen. Dit is nodig zodat de VPN kan worden opgezet. De standaardinstellingen van je netwerk zijn namelijk niet altijd geschikt voor VPN-verkeer.

MacOS

Naast Windows is MacOS het meest gebruikte besturingssysteem voor desktop PC’s en laptops. Het zal je dan ook niet verbazen dat de meeste VPN’s ook werken op MacOS. Het verschil tussen de werking van VPN’s op MacOS en Windows zijn minimaal. Bekijk ook ons artikel: VPN instellen op Mac.

Linux

Laptopscherm met Linux pinguïnEen VPN gebruiken op Linux is een ander verhaal. Linux is vanuit zichzelf al redelijk veilig. Ook hebben mensen die Linux gebruiken meestal al enige technische kennis. Om deze redenen hebben de meeste VPN’s geen speciale VPN-software voor het Linux besturingssysteem. Toch kun je de grote VPN-providers wel gebruiken op Linux.

De installatie hiervan vereist iets meer technische kennis omdat je zelf het een en ander moet instellen. Zo moet je bij de VPN-provider eerst nieuwe credentials aanmaken. Hierbij selecteer je het protocol en eventueel het land waarmee je wilt verbinden. Je krijgt vervolgens een server, een speciale username en een wachtwoord die je kunt gebruiken om verbinding te maken met het internet middels die VPN-server.

Hoe werkt een VPN op je tablet of smartphone?

VPN’s op tablet en smartphone installeren is vrij eenvoudig. De meeste VPN’s zijn namelijk gewoon beschikbaar als app. Dit betekent dat je de VPN kunt downloaden uit de App Store. Je hoeft dan alleen je accountgegevens in te voeren als je de VPN hebt opgestart. Je zou de VPN direct moeten kunnen gebruiken. Wel vraagt de VPN-app toestemming om aanpassingen te maken aan je netwerkinstellingen. Dit is nodig om de VPN-verbinding werkend te krijgen op je smartphone.

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Smartphone

Op Android, iOS en Windows zal de VPN je ook beveiligen als je gebruikmaakt van andere apps die internet nodig hebben. Zo zijn al je mobiele gegevens online beveiligd. Tevens zorgt een VPN voor een sterk verbeterde veiligheid als je verbinding maakt met onbeschermde of openbare wifi-netwerken. Omdat je vaker met dit soort netwerken zal verbinden op je smartphone en tablet dan op je desktop PC, is een VPN op tablet of smartphone geen overbodige luxe.

Hoe werkt een VPN op je router?

Veel VPN-providers hebben een limiet op de hoeveelheid devices die je tegelijkertijd kunt gebruiken met een VPN. Wil je dit omzeilen of wil je gemakshalve alle devices in huis laten verbinden middels VPN? Dan kun je ervoor kiezen om een VPN te installeren op je router. Je hoeft de VPN dan niet meer individueel op ieder apparaat te installeren. Elk apparaat dat gebruikmaakt van jouw router zal beveiligd zijn.

Het installeren van een VPN op je router is lastiger dan op de meeste andere devices. Je moet namelijk een speciale router hebben of je router ‘flashen. Hiermee bedoelen we het aanpassen van de firmware van je router zodat je er een VPN op kunt installeren. Hoe dit precies werkt kun je hier vinden: VPN instellen op je router. Ook is het mogelijk om een router te kopen die al eerder geflashed is. Je hoeft dan zelf alleen nog maar de VPN te installeren.

Je kunt je smartphone met VPN ook als mobiele hotspot gebruiken. Dat is in dit geval waarschijnlijk eenvoudiger. Bovendien is het mogelijk om een virtuele router te maken van je Windows computer of Mac. Ook op deze manier maak je direct makkelijk verbinding via de VPN op bijvoorbeeld je Smart tv.

VPN en veiligheid: hoe werken VPN-protocollen?

VPN’s maken gebruik van een versleutelde verbinding en gebruiken hiervoor beveiligingsprotocollen. De meeste VPN’s geven de optie om te kiezen uit verschillende protocollen. Deze VPN-protocollen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Vaak is dit een technisch verhaal waarbij het ene protocol wel een bepaalde toepassing toestaat en het ander niet. Hieronder bespreken we kort de meest voorkomende VPN-protocollen.

VPN-beveiligingsprotocollen

Veel verschillende securityprotocollen zijn ontwikkeld voor VPN’s, elk met verschillende niveaus van beveiliging en functies. De meest voorkomende zijn:

 • OpenVPN: Dit VPN-protocol wordt het meest gebruikt. Het is een open-source protocol dat gebruikmaakt van verschillende algoritmes voor encryptie. Dit protocol kent dan ook weinig veiligheidsproblemen.
 • L2TP/IPsec: Dit is een gecombineerd protocol waarbij IPsec zorgt voor de encryptie en L2TP zorgt voor de verbinding. Wanneer OpenVPN niet beschikbaar is, is dit een goede optie.
 • IKEv2/IPsec: Dit protocol maakt snel verbinding met netwerken en wordt veel gebruikt op mobiele apparaten.
 • WireGuard: Dit relatief nieuwe protocol wordt steeds populairder. Het werkt op Linux-kernel en is bovendien erg snel.

Wat is een goede VPN-provider?

VPN-schild naast een trofeeDe keuze voor een VPN-provider kan moeilijk zijn. Het aantal providers waaruit je kunt kiezen neemt bijna dagelijks toe. Helaas zit er een heleboel ‘rommel’ tussen de beschikbare providers. Hoe maak je een onderscheid tussen goede providers en slechte VPN-providers? Wij helpen je een beetje op weg en bespreken een aantal voorwaarden waar een goede VPN aan moet voldoen:

 • Het is belangrijk dat de aanbieder een goed servernetwerk heeft.
 • Het is handig als het servernetwerk verspreid is over verschillende landen, omdat ieder land weer zijn eigen voor- en nadelen heeft.
 • Het is prettig als een VPN snelle servers heeft.
 • Het is voor jouw privacy belangrijk dat de VPN-provider goed omgaat met je gegevens. Kies daarom voor een VPN die zo min mogelijk of geen logs bijhoudt. Let hier extra op bij gratis VPN’s. Veel gratis VPN’s verkopen je data of proberen malware te installeren.

Het kan lastig zijn voor consumenten om goed na te gaan welke providers het beste met hun privacy omgaan. Zoals we eerder in dit artikel bespraken, raden wij NordVPN en Surfshark aan. Deze privacy-vriendelijke VPN-providers voldoen aan al de bovenstaande voorwaarden. Je kunt deze VPN-providers eerst rustig op je gemak uitproberen door middel van de gratis proefperiode. Wil je liever een andere VPN gebruiken? Wij hebben een uitgebreide selectie aan VPN-providers getest en hebben de vijf beste VPN’s op een rijtje gezet. Heb je een goede VPN gekozen, maar loop je in het gebruik toch tegen problemen aan? Lees dan ons artikel met tips over het verhelpen van de meest voorkomende VPN-problemen.

Hoe werkt een VPN: veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over de werking van een VPN? Wij helpen je graag verder. Bekijk de vragen hieronder en klik op een vraag om het antwoord te zien.

VPN staat voor Virtual Private Network of Virtueel Particulier Netwerk in het Nederlands. In het kort versleutelt het je data en stuurt dit via een beveiligde tunnel het internet op. Zo kunnen anderen niet meekijken en blijf je beveiligd tegen hackers.

Ook leidt de VPN je verkeer om via een zogenaamde VPN-server. Je internetverkeer krijgt daardoor een ander IP-adres mee. Hierdoor krijg je toegang tot content die normaal gesproken in jouw land geblokkeerd wordt.

Meer informatie over wat een VPN is, hoe het werkt en waarom je er een zou willen gebruiken vind je in het artikel ‘Wat is een VPN?‘.

Een VPN versleutelt je gegevens en laat je via een beveiligde tunnel verbinding maken met het internet. Zelf gebruikmaken van een VPN is erg gemakkelijk:

 1. Sluit een abonnement af bij een betrouwbare VPN-provider.
 2. Installeer de software.
 3. Open de app en log in.
 4. Maak verbinding met een server. Dit doe je vaak al met één klik op de knop.

Een uitgebreide uitleg over de werking van VPN’s vind je in het artikel ‘Hoe werkt een VPN?’.

Een goede VPN zorgt voldoet aan deze eisen:

 • Heeft veel servers in verschillende landen.
 • Behoudt veel van je internetsnelheid.
 • Logt geen persoonlijke gegevens.
 • Beveiligt je verkeer goed.
 • Is makkelijk in gebruik.

Wij hebben veel VPN’s getest op bovenstaande punten en zijn zo tot onze lijst met top 5 beste VPN’s gekomen.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
58
Reacties
Plaats een reactie
 1. Ik ga binnenkort een tijdje naar het buitenland ( buiten Europa).
  Om contact te houden met het thuisfront zou ik graag willen appen of videobellen. Via 4G is dat onbetaalbaar. Kan ik, als ik een VPN gebruik nu dan deze kosten omzeilen omdat het lijkt dat ik in Nederland ben?

  • Helaas kun je met een VPN data roaming kosten niet omzeilen. Je internetdata wordt inderdaad omgeleid via een externe server, hierdoor verandert je IP-adres en denken websites dat je in het land van de VPN-server bent. Telefoonproviders gebruiken echter niet je IP-adres om je locatie te achterhalen, maar de telefoontoren waar je in de buurt bent. Via 4g appen en videobellen vanuit het buitenland met een VPN zorgt er dus niet voor dat je de roamingkosten kunt omzeilen. Als je via een wifi-netwerk belt of appt, ben je wel anoniem en veilig wanneer je een VPN gebruikt.

 2. Ik gebruik Shark VPN en ok wil eigenlijk weten of als je een website bezoekt men toch aan je mailadres kan komen (uiteraard als je dat niet bekend maakt.

  Ik krijg steeds mails van websites aanbieders waar ik niet om gevraagd heb en dacht dat dit met VPN minder zou zijn

  • Hoi Henk,
   Als je e-mailadres al bekend is bij aanbieders, kan een VPN hier helaas niets tegen doen. Een VPN zorgt ervoor dat websites je daadwerkelijke locatie niet kunnen detecteren, en houdt je online anoniemer. Dit staat los van persoonlijke gegevens die je zelf bewust op een website achterlaat, zoals een naam of e-mailadres. Een website kan sowieso niet zomaar je e-mailadres achterhalen, tenzij je deze zelf invoert of de website deze van andere partijen ontvangt. Wellicht is het mogelijk om je af te melden voor de mails die je ontvangt. Bij sommige e-mails staat onderaan een optie voor afmelding. Je kunt ook contact opnemen met de klantenservice van de bedrijven.

 3. Ben in het bezit van een laptop alsook een smartphone, beiden kunnen wifi ontvangen. Ik heb GEEN provider, geen router, heb ‘k voldoende aan enkel een VPN-abonnement zonder meer?

  • De meeste VPN-providers staan je toe om met meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding te maken met een VPN. Met NordVPN kun je bijvoorbeeld met 6 apparaten tegelijkertijd verbinding maken met de VPN, bij een provider als Surfshark is dit een oneindig aantal. Je hebt dus in principe genoeg aan een enkel VPN-abonnement.

 4. Kan ik VPN gebruiken zonder een router te hebben? Bij ons komt de aansluiting rechtstreeks uit de muur zonder router.

  • Je kunt een VPN gebruiken zonder router. Je moet de VPN dan installeren op de apparaten waarop je de VPN wilt gebruiken. Dus wil je de VPN gebruiken op je laptop, dan installeer je de VPN op je laptop.

 5. Hi
  Duidelijk en goed artikel. Zelf maak ik gebruik van ExpressVPN in mijn Linksys router. Heel handig natuurlijk omdat elk device in mijn huis dan veilig het internet op gaat. Maar hoe zit het dan met het stukje wifi tussen mijn device en mijn router? Dat is dan onbeveiligd denk ik en kunnen partijen dat dan oppikken als ze zouden willen?

  • Dit klopt inderdaad. Het stukje wifi tussen jouw apparaat en de router is onbeveiligd. Gelukkig zijn thuisnetwerken sowieso veiliger dan openbare wifi-netwerken. Omdat je, als het goed is, je thuisnetwerk hebt afgesloten met een sterk wachtwoord, kan niet iedereen daar zomaar gebruik van maken. Dit betekent dat mensen ook niet zomaar jouw data kunnen oppikken in de tijd dat dit van je device naar je router gaat. Alleen partijen die toegang hebben tot jouw wifi-netwerk, zouden dus eventueel informatie kunnen oppikken. Er is dus weinig om je zorgen over te maken als je je netwerkgegevens niet zomaar met iedereen deelt. Overigens raden we om deze reden wél iedereen aan om een VPN-app op hun apparaten te gebruiken wanneer ze online gaan via openbare wifi-netwerken.

 6. Ik overweeg om een VPN aan te schaffen. Voor mijn thuisnetwerk wil ik deze dan op mijn Fritz-box activeren, zodat alles op mijn thuisnetwerk via de VPN-verbinding gaat.
  Voor alle verbindingen buiten mijn eigen netwerk, moeten de (mobile) devices van mijn gezin ook gebruik maken van de VPN. Dit betekent waarschijnlijk dat ik op alle mobile devices binnen mij gezin de VPN app moet installeren. Dit leidt tot twee vragen bij mij:
  Moet ik hierdoor automatisch een provider zoeken die geen limiet op het aantal verbindingen heeft, zo ja wat zou dan een goede optie zijn.
  Wat is het gevolg als een mobile device met de VPN app connectie maakt met mijn thuisnetwerk, dat via de VPN op mijn Fritz-box naar internet gaat (“VPN in VPN”)

  • Als je de VPN-app inderdaad op alle mobiele apparaten van je gezin wilt installeren, is het verstandig om een VPN te kiezen die veel verschillende gelijktijdige verbindingen toestaat, zodat je maar één abonnement af hoeft te sluiten. In dit geval kunnen wij Surfshark aanraden, omdat deze VPN een ongelimiteerd aantal verbindingen toestaat.
   Een mogelijk gevolg van je ‘VPN in VPN’-verbinding is dat het je internetsnelheid wellicht iets omlaag haalt. Al je dataverkeer wordt immers dubbel versleuteld. Dit zou echter alsnog gewoon moeten werken, in ieder geval wanneer je een goede VPN voor routers gebruikt. Voor meer informatie hierover, kun je dit artikel over VPN routers lezen. Veel succes!

   • Ik had op mijn iPhone een VPN verbinding om de app “my datamanager” te kunnen gebruiken, maar daardoor kon ik buitenshuis geen enkele website meer bezoeken. Geen NOS, geen buienradar etc. Kan dat kloppen?

    • Een VPN zou er niet voor moeten zorgen dat je geen andere sites meer kunt bezoeken. Wellicht dat de VPN je verbinding zodanig vertraagt dat sites niet meer laden? Dit probleem zijn we nog niet eerder tegengekomen, wij zouden je willen adviseren om contact op te nemen met de klantenservice van je VPN-provider.

 7. hoi allemaal. als je een vpn verbinding heb kan je dan met de zelfde account ook tv kijken in het buitenland (ibiza)?

  • Een VPN-account staat los van de account die je nodig hebt om online streams te kijken. Wil je dus bijvoorbeeld NPO kijken online, dan heb je zowel een NPO abonnement nodig, als een VPN (tenzij je binnen de EU zit).

 8. Hallo,
  Ik woon in Nicaragua en vraag me af of het werkt als ik een VPN abonnement heb. Ik zie namelijk dat de meeste aanbieders geen servers hebben hier. Daarbij, ik heb geen vast abonnement bijeen telefoon/internet maatschappij, zoals normaal is in Nederland.
  Wil dus graag weten of een VPN werkt voor mij.

  • Ja hoor, VPN werkt voor jou. Dan moet je een server selecteren in een nabij gelegen land. Het hoeft niet per se een server in Nicaragua te zijn. Je moet wel een internetverbinding hebben om van VPN gebruik te kunnen maken.

 9. Ik ga naar Curaçao op vakantie, heb een Ziggo abonnement met Ziggo GO. Kan ik Ziggo GO op Curaçao met een VPN-verbinding ontvangen?

  • Met verschillende VPN-providers kun je ook vanuit Curaçao gewoon van je Ziggo GO abonnement genieten. Let wel op, want Ziggo heeft in het verleden wat blokkades opgezet, waardoor dit niet mogelijk was. Soms verschilt het per dag of je toegang kunt krijgen tot Ziggo. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen bij dit artikel.

 10. ik ga naar egypte op vakantie, heb een ziggo abonnement , met ziggo go, maar in egypte heb ik daar niets aan, kan ik ziggo go daar wel metr een vpn verbinding ontvangen?, in egypte is de internetsnelheid bij de hotels wel minder als hier

  • In principe zou je Ziggo Go moeten kunnen ontvangen met een VPN. Als de internetsnelheid niet hoog genoeg is kan het wel zijn dat de stream van Ziggo hapert.

 11. Iemand van het darknet zei mij dat mijn Nord VPN niet veilig zou zijn. … ze zouden niet eerlijk zijn.
  In welk opzicht moet ik dat aannemen aangezien ik betaald heb met mijn eigen legale creditcard.

  Hoe plaatst je meerdere VPN achter elkaar ?

  • Voor zover wij kunnen beoordelen is NordVPN veilig. Mocht je het toch niet vertrouwen dan is het mogelijk om meerdere VPN’s achter elkaar aan te sluiten, maar dit is technisch vrij ingewikkeld. Je moet dan namelijk gebruik maken van een Virtual Machine. Hoe dit in zijn werk gaat kun je hier lezen: Meerdere VPN’s achter elkaar installeren.

 12. Ik heb een Chrome notebook, ik zie niets over VPN op Chrome, is dat niet mogelijk, niet nodig of wat kan hiervoor de reden zijn?

  • Niet alle VPN’s hebben VPN software specifiek voor ChromeOS. Toch kun je wel een VPN installeren op Chrome. Dit zal vaak in de vorm zijn van VPN-browserextensies. Je kunt de VPN dan als extensie installeren in je Chrome browser. Ook kun je VPN Android apps gebruiken op ChromeOS. ChromeOS begint steeds meer apps uit de Play Store te ondersteunen. Je zou dus gewoon een Android VPN app kunnen installeren en gebruiken. NordVPN, CyberGhost of ExpressVPN hebben goede Android apps dus zouden ook moeten werken op je Chromebook.

 13. Dag,
  VPN op mobiel werkt blijkbaar anders dan VPN op PC. Op mijn mobiel kom ik op vrijwel ‘alle’ websites als de VPN-app actief is. Met mijn PC lukt dat niet. Vooral financiële websites laten het afweten.
  Kunt u mij uitleggen waar dit aan ligt. Wordt de VPN verbinding anders opgebouwd?

  • Dit zou geen verschil moeten maken als je gebruik maakt van dezelfde VPN en dezelfde browser. Wellicht dat de klantenservice van je VPN je hierbij kan helpen. Anders kun je altijd nog contact opnemen met de websites in kwestie om dit probleem te melden.

 14. Ik heb een snelle glasvezelverbinding van KPN en ik wil regelmatig torrents downloaden. Die torrents download ik via mijn notebook met linux met qbittorrent app. De downloadsnelheid zal dan behoorlijk afnemen maar dat vind ik niet erg.
  Verder kijk ik ook youtube videos op deze notebook dus die wil ik dan weer niet via VPN. Kan dat? Of gaat al het internetverkeer op deze notebook dan via VPN?
  Mijn zoon heeft een PS4 en die wil echt geen snelheid inleveren dus die wil zeker niet via VPN.

  • Je kunt de VPN aan- en uitzetten wanneer je dat wil. Je hebt dus zelf de regie over welke dingen je wel of niet via de VPN verbinding doet. Als je de VPN aan hebt staan op je Notebook heeft dat verder geen invloed op de internetverbinding van de PS4 van je zoon. In dit geval zet je de VPN dus aan als je torrents wil downloaden, en uit wanneer je YouTube video’s wil kijken. Zolang je de VPN alleen installeert en aan hebt staan op je notebook heeft dit geen invloed op de rest van de apparaten die je thuis gebruikt.

 15. Als ik me in Spanje abonneer kan ik dan evenzogoed alle door Nederland uitgezonden programma’s bekijken en tot hoelang terug?

  • Zolang de VPN waar je je op abonneert servers in Nederland heeft staan moet je programma’s gewoon terug kunnen kijken. Je moet dan natuurlijk wel ook een abonnement hebben op de Nederlandse zender die het programma uitzendt. Sommige programma’s zijn namelijk niet gratis online terug te kijken, je moet dan een account hebben op de website van de Nederlandse zender. Dit is meestal niet gratis. Ook is het afhankelijk van de zender tot hoelang je een programma kunt terugkijken, dit wordt niet door de VPN-dienst bepaald.

 16. ja ik heb nooit een vpn aan staan of wat dan ook
  heb wel opera onder linux mint 18.3 x64 uitgeprobeerd
  deze kan gewoon met de optie vpn aan in opera zelf
  via een vpn je laten internetten .. let wel alleen in opera
  blijkt ook uit mijn ip is ineens ergens aan de andere
  kant v/d wereld.

  • Opera heeft inderdaad een eigen VPN-service die je kunt aanzetten in de browser. Deze VPN biedt echter niet dezelfde bescherming en anonimiteit als een andere VPN. Opera VPN is meer een proxy dan een VPN. Daarnaast bewaart Opera VPN meerdere gegevens voor marketingdoeleinden. Dit is iets wat mensen juist niet willen met een VPN.

 17. Hoe kan ik gebruik maken van de 30 dagen geld terug optie bij NordVPN?

  • Als je je geld terug wil van NordVPN dan zul je contact op moeten nemen met hun support-team. Dit kan middels de live-chat op hun website, maar we hebben gelezen dat je vaak meer succes hebt als je een e-mail stuurt. Het adres hiervoor kun je vinden op de NordVPN contact-pagina. In de e-mail moet je dan gewoon aangeven dat je graag je abonnement wil opzeggen en je geld terug zou willen. Verdere afhandeling vindt dan gewoon plaats via de mail. Hou wel in de gaten dat je daadwerkelijk het geld teruggeboekt krijgt op je rekening.

 18. Ik heb nu een ExpressVPN account. Kan ik, wanneer ik in Duitsland ben en verbinding maak met VPN (via een NL server), dan met de XS4ALL web-app verbinding maken zodat ik gewoon mijn tv zenders kan ontvangen?

  • Beste Leon,

   Dit zou in principe gewoon mogelijk moeten zijn. Omdat je al een account hebt bij ExpressVPN zou je kunnen testen of je verbinding kan maken met de XS4ALL web-app als je de VPN aanzet op een Nederlandse server (ook wanneer je in Nederland zit). Als dat gewoon werkt zou dat vanuit Duitsland ook moeten werken.

 19. Hoe kan het dat Google Maps mijn locatie weet als mijn VPN op locatie VS staat ?

  • Hallo Oga,

   Je locatie op Google Maps wordt niet alleen bepaald op basis van je IP-adres. Sommige browsers en apps vragen ook toestemming om je GPS te gebruiken of gegevens van netwerken en routers in de buurt waarmee je bent verbonden. Ze zien dan aan je IP-adres dat je in de VS zit, maar de GPS en netwerkgegevens laten iets anders zien. Deze zijn dan blijkbaar leidend voor Google Maps. In de instellingen van je browser of specifieke app (in dit geval Google Maps) zou je moeten kunnen aangeven dat je niet toestaat dat ze je locatie bepalen aan de hand van deze gegevens.

 20. Ik ben me ook eens aan het verdiepen in VPN. Installeer je VPN op elke computer in je netwerk, of is het voldoende om VPN op je router in te stellen (mijn router R7000p schijnt dat te ondersteunen).

 21. Het type verbinding is IPSec Xauth PSK.
  Ik heb op mijn android een VPN aangemaakt om via een Webtv app, tv te kunnen kijken via 4g in het buitenland.
  De vraag is dus kan dat via mijn modem, via de app of gaat dit veel data kosten?
  Of moet ik totaal wat anders proberen?

 22. Ik heb op mijn android toestel een VPN verbinding aangemaakt via mijn Fritzbox. (provider xs4all). Is deze verbinding net zo veilig als bij die betaalde VPN provider?
  Is het mogelijk om met 4g via de VPN verbinding, webtv van xs4all te ontvangen in het buitenland?

  • Weet je iets over de encryptiesleutel voor de VPN-verbinding die tot stand gebracht wordt tussen je androidtoestel en Fritzbox? Kan zo niet zo snel beoordelen hoe veilig deze verbinding precies. Als je webtv van xs4all toegankelijk krijgt door in te loggen op een bepaalde site, zou het in theorie wel mogelijk moeten zijn om middels 4G een VPN-verbinding op te zetten met een Nederlandse VPN-server. Op deze manier zou webtv van xs4all moeten werken.

 23. Ik zit in Canada en heb de afgelopen weken gewoon goed via VPN series kunnen kijken van de NPO. Sinds twee dagen is dat ineens veranderd; ik krijg geen verbinding meer met NPO als ik VPN heb ingeschakeld. Hetzelfde geldt voor de NOS. Hoe kan ik zorgen dat ik toch weer kan kijken?

  • Welke VPN-provider gebruik je Merijn? Je zou kunnen proberen om een andere Nederlandse server te kiezen dan je gewend bent, vaak hebben VPN-aanbieders meerdere servers in een land staan namelijk.

   • Nord VPN. Een paar andere servers geprobeerd maar het lukt niet helaas…

    • Kan het misschien zijn dat NPO detecteert dat ik VPN gebruik en me dan alsnog afsluit, of is dat wat paranoia? Kan dat technisch gezien?

     • Dat kan technisch gezien wel, al is het de eerste keer dat wij dit zouden horen over NPO en VPN. Netflix blokkeert bijvoorbeeld wel IP-adressen van VPN servers. In theorie zou het kunnen dat de NPO hier ook mee begonnen is. Wat ook nog kan is dat toevallig een andere VPN gebruiker die op dezelfde server als jij zit, ook verbinding zoekt met een dienst van NPO. Op dat moment registreert de NPO meerdere verbindingsverzoeken vanaf hetzelfde IP-adres (het IP-adres van de VPN-server) en wellicht blokkeert er dan het een en ander.

 24. Stel dat je nu een VPN account neemt bij Goose of Express VPN. Is dan al je internetdata versleuteld? Zowel van al je (kabelverbonden) computers en (wifi verbonden) laptops en mobiele telefoons? Die dus allemaal via hetzelfde modem en dezelfde router lopen? Met andere woorden, als ik ga downloaden maakt het dan niet uit via welke PC/laptop dat gebeurt?

  Of moet je voor elke PC, laptop, mobiele telefoon etc. een appart abonnement afsluiten? Ik zie namelijk dat je bijvoorbeeld bij Goose software moet downloaden die naar ik aanneem geïnstalleerd moet worden op je PC/laptop.

  Is het dan niet handiger om bijvoorbeeld een VPN router te kopen en al het verkeer via dat ding te laten lopen?

  • Bij GOOSE VPN heb je slechts één abonnement nodig om al je toestellen te beveiligen. Je mag namelijk met meerdere apparaten tegelijk verbonden zijn op hetzelfde abonnement, dat is geen probleem.

 25. Wat ik niet duidelijk uitgelegd vind is dit: mijn internetverkeer gaat via het modem van – in dit geval – Ziggo. Hoezo passeer ik dan zoals in het tekeningetje aangegeven mijn provider Ziggo?

  • Het tekeningetje geeft een iets vertekend beeld. Je internetverkeer gaat nog steeds via de kabel van Ziggo in dit geval. Echter, Ziggo ziet slechts een rits versleutelde data voorbij komen, en heeft geen enkel inzicht meer in de sites die je bezoekt, wat je streamt of wat je downloadt. Binnen je ziggo-verbinding wordt door de VPN-software een beveiligde tunnel opgezet die uitkomt bij de VPN-server, en vanuit daar wordt informatie van de rest van het internet voor jou opgevraagd.

 26. En hoe zit het met OpenVPN?

 27. Ik heb onlangs een free VPN geïnstalleerd met het doel vertrouwd te raken met deze materie. Als test ben ik naar de site van mijn dagblad gegaan en nu blijkt, dat mijn (IP) adres nog steeds wordt herkend (welkom met mijn E-mailadres terwijl ik VPN gebruik). Ik heb dan toch een ander IP adres en dan is mijn E-mailadres toch ook niet meer bekend?).

  • Hallo,

   Wellicht zijn het in dit geval de cookies waarmee een gebruiker wordt geïdentificeerd. Wat u zou kunnen proberen is de internetgeschiedenis te wissen en verbinding te maken met de VPN. Het is goed mogelijk dat u nu niet meer als zodanig wordt herkend bij de website van het dagblad.

Een reactie plaatsen