VPN: hoe werkt een VPN-verbinding?

VPN server met devices en cloud verbinding

Hoe werkt een VPN Een VPN-verbinding (wat staat voor Virtual Private Network), geeft een gebruiker beveiligde (versleutelde) en anonieme (omgeleide) toegang tot een netwerk en maakt daarmee de internetverbinding veiliger. Net zoals een firewall de gegevens op je computer beschermt, beschermt een VPN je gegevens online.

Een VPN-verbinding werkt op de achtergrond en verandert dus niks in het gebruik van de computer of smartphone. Al je internetverkeer wordt versleuteld waardoor andere partijen (zoals hackers, overheden, internetproviders, websites en je werkgever) niet meer kunnen zien waar jij mee bezig bent op het internet. Daarnaast wordt het internetverkeer via de VPN-server omgeleid waardoor je locatie wordt verborgen. Een VPN-verbinding kan om verschillende redenen worden gebruikt. Het gebruik van een VPN wordt op publieke wifi-netwerken bijvoorbeeld sterk aangeraden. Ook stelt een VPN je in staat om anoniem te downloaden.


Hoe werkt het internet?

Om een VPN te begrijpen is het eerst belangrijk om basaal te begrijpen hoe het internet werkt. Als je een website wil bezoeken dan doe je een aanvraag via je computer aan je router. Je router geeft deze aanvraag door aan je internetprovider. De internetprovider geeft deze aanvraag door aan de website die zich bevindt op een server ergens op de wereld. Deze server stuurt vervolgens een reactie op je aanvraag terug via dezelfde weg als waar de aanvraag vandaan komt. Deze aanvraag kan zijn het verzoek om een website te bezoeken door een webadres in te voeren, of bijvoorbeeld een muisklik om naar een nieuwe pagina te navigeren.

Alles wat je online doet is dus in principe een reeks van verzoekjes en antwoorden. Zie het als het versturen en ontvangen van een brief. Je schrijft iets op en doet het in de brievenbus. Vervolgens zorgt PostNL dat je brief wordt bezorgd. De reactie wordt via PostNL weer terug bij jou bezorgd. Zo werkt het als het ware op internet ook.

Een VPN is een extra laag beveiliging en privacy die als een soort van veilige en anonieme tunnel werkt zodat niemand jouw correspondentie kan onderscheppen.


Hoe werkt een VPN?

Een VPN werkt als een veilige en anonieme tunnel waar alle communicatie met het internet doorheen loopt. VPN-software op je computer of smartphone pakt elk verzoek wat je doet in en zet er een slot op. Dit slot is zo goed als niet te kraken. Vervolgens wordt je verzoek via je router en internetprovider verstuurd naar een VPN-server. Deze server pakt je verzoek uit en stuurt je verzoek door naar de website die je bezoekt. De reactie van de website wordt naar de VPN-server gestuurd waar de data weer wordt ingepakt. Deze versleutelde reactie wordt bezorgd aan jouw computer of device, waar de VPN-software de reactie weer uitpakt en toont. Dit is in de basis hoe een VPN werkt.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

De versleuteling is natuurlijk niet een echt wachtwoord met een slot. Jouw verzoek wordt middels een complexe encryptiemethode omgevormd tot een soort onleesbare reeks van letters en cijfers. Omdat in dit verzoek ook verwerkt zit waar het verzoek vandaan komt en waar het naartoe gaat, wordt ook die data onleesbaar gemaakt. Hierdoor kan niemand die tussen jou en de VPN-server zit zien waar het verzoek vandaan komt, wie het verzoek heeft gedaan en waar het naartoe gaat. Het enige wat ze kunnen zien zijn de gegevens van de VPN-server. Zelfs het getoonde IP-adres en de locatie waar het verzoek vandaan komt wordt veranderd naar het IP-adres en de locatie van de VPN server. Als je bijvoorbeeld verbinding maakt met een server in de Verenigde Staten, krijg je een Amerikaans IP-adres.

Het fijne hieraan is, is dat alles wat je op je computer doet waar het internet bij wordt gebruikt, versleuteld kan worden. Denk aan e-mail, het bezoeken van websites, videogames of zelfs het streamen van online video’s. Deze encryptie zorgt er ook voor dat je volledig anoniem bent op het internet. Het enige wat anderen kunnen achterhalen zijn de gegevens van de VPN-server, waarbij niets nog te herleiden valt tot jou als gebruiker.


Hoe maak je gebruik van een VPN verbinding?

Om daadwerkelijk verbinding te maken met een VPN netwerk moet je een VPN abonnement hebben. Tegenwoordig zijn er tientallen VPN aanbieders. Om zeker te zijn dat je privacy goed wordt beschermd én je internetverbinding niet traag wordt is het belangrijk een abonnement af te nemen bij een goede VPN aanbieder. Een goede plek om te beginnen is ons overzicht met VPN-reviews.

Momenteel is ExpressVPN onze eerste keus aanbieder vanwege de bewezen betrouwbaarheid. Je kan deze VPN uitproberen met een 30 dagen geld-terug-garantie . Lees hier de gehele ExpressVPN review.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Drie maanden cadeau bij een jaarabonnement
Vanaf
€5.76
9.5
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

ExpressVPN is dus erg goed, maar voor een VPN redelijk prijzig. Een kwalitatief maar goedkoper alternatief is NordVPN (bekijk NordVPN review). Ook bij NordVPN krijg je een uitgebreide geld-terug-garantie.

NordVPN
Actie:
Tijdelijk €2.80 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.80
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

De stappen om als gebruiker een VPN-verbinding op te zetten zijn tegenwoordig erg makkelijk:

 • Sluit een VPN abonnement af bij een VPN provider die voor jou geschikt lijkt.
 • Installeer de VPN software op het device waar je gebruik van maakt. Dit kan bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone zijn.
 • Start de VPN software vervolgens op.
 • Log in indien nodig.
 • Zet de VPN aan en kies eventueel de gewenste VPN serverlocatie. Meestal heeft de VPN-software hier een duidelijke knop voor. Zodra de VPN aanstaat krijg je hier een melding van in de software.
 • Je bent nu beveiligd middels VPN. Vanaf nu is al je internetverkeer versleuteld en kun je anoniem browsen, downloaden en mailen.

Hoe werken VPN’s op je computer?

Hierboven kun je lezen hoe VPN’s basaal werken en hoe je deze kunt installeren en gebruiken. Er zit echter een verschil tussen VPN’s op verschillende besturingssystemen. Niet elke VPN werkt op elk besturingssysteem en soms kan het installatieproces verschillen. Hieronder bespreken we kort enkele bijzonderheden van VPN’s per besturingssysteem.

Windows

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem voor VPN’s. Zo’n beetje elke serieuze VPN heeft software voor Windows. Windows wordt dan ook vaak gezien als de ‘standaard’ vanuit VPN’s. Bij het installeren van een VPN op een Windows computer kan het zijn dat je de VPN software toestemming moet geven om aanpassingen te maken aan je netwerkinstellingen. Dit is nodig zodat de VPN kan worden opgezet. De standaardinstellingen van je netwerk zijn namelijk niet altijd geschikt voor VPN verkeer.

MacOS

Naast Windows is MacOS het meest gebruikte besturingssysteem voor desktop PC’s en laptops. Het is dan ook niet verbazend dat de meeste VPN’s ook werken op MacOS. Het verschil tussen de werking van VPN’s op MacOS en Windows zijn minimaal. Bekijk ook ons artikel: VPN instellen op Mac.

Linux

Een VPN gebruiken op Linux is een ander verhaal. Omdat Linux vanuit zichzelf al redelijk veilig is, en omdat de gebruikers van Linux meestal enige technische kennis hebben, hebben de meeste VPN’s geen speciale VPN-software voor het Linux besturingssysteem. Toch bieden de grote VPN-providers wel aan dat je hun VPN op Linux kunt gebruiken. De installatie hiervan vereist iets meer technische kennis omdat je zelf het een en ander moet instellen. Zo moet je bij de VPN-provider eerst nieuwe credentials aanmaken. Hierbij selecteer je het protocol en eventueel het land waarmee je wil verbinden. Je krijgt vervolgens een server, speciale username en een wachtwoord die je kunt gebruiken om verbinding te maken met het internet middels die VPN-server.


Hoe werkt een VPN op je tablet of smartphone?

VPN’s op tablet en smartphone installeren is vrij simpel. De meeste VPN’s zijn namelijk gewoon beschikbaar als app. Dit betekent dat je de VPN kunt downloaden uit de app store. Je hoeft dan alleen je accountgegevens in te voeren als je de VPN hebt opgestart en je zou hem moeten kunnen gebruiken. Wel vraagt de VPN-app toestemming om aanpassingen te maken aan je netwerkinstellingen. Dit is nodig om de VPN-verbinding werkend te krijgen op je smartphone. Op Android, iOS en Windows zal de VPN je ook beveiligen als je gebruikmaakt van andere apps die internet nodig hebben. Zo beveiligen ze al je mobiele gegevens online. Tevens zorgt een VPN voor een sterk verbeterde veiligheid als je verbinding maakt met onbeschermde of publieke wif-netwerken. Omdat je vaker met dit soort netwerken zal verbinden op je smartphone en tablet dan op je desktop PC, is een VPN op tablet of smartphone geen overbodige luxe.


Hoe werkt een VPN op je router?

VPN-providers hebben een limiet ingesteld op hoeveel devices je tegelijkertijd gebruik kunt maken van een VPN. Mocht je dit willen omzeilen, of mocht je gemakshalve alle devices in huis willen laten verbinden middels VPN, dan kun je er voor kiezen om een VPN te installeren op je router. Je hoeft de VPN dan niet meer individueel op elk apparaat te installeren. Elk apparaat wat gebruik maakt van jouw router zal beveiligd zijn.

Het installeren van een VPN op je router is lastiger dan op de meeste andere devices. Je moet namelijk een speciale router hebben of je router ‘flashen’. Dit betekent het aanpassen van de firmware van je router zodat je er en VPN op kunt installeren. Hoe dit precies werkt kun je hier vinden: VPN instellen op je router. Ook is het mogelijk om een router te kopen die al eerder geflashed is. Je hoeft dan zelf alleen nog maar de VPN te installeren op deze pre-flashed routers.


VPN en veiligheid: hoe werken VPN protocollen?

De meeste VPN’s geven de optie om te kiezen uit verschillende beveiligingsprotocollen. Deze protocollen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Vaak is dit een technisch verhaal waarbij het ene protocol wel een bepaalde toepassing toestaat en de ander niet. De meeste VPN-gebruikers kunnen uit de voeten met OpenVPN. Dit is een open-source VPN protocol dat gebruikmaakt van verschillende algoritmes voor encryptie. Dit protocol kent dan ook weinig veiligheidsproblemen. Hieronder kun je kort een uitwerking lezen van enkele andere veel voorkomende VPN-protocollen en hoe die werken.

VPN beveiligingsprotocollen

Veel verschillende securityprotocollen zijn ontwikkeld voor VPN’s, elk met verschillende niveaus van beveiliging en functies. De meest voorkomende zijn:

IP-beveiliging (IPSec):

IPSec wordt vaak gebruikt om internetcommunicatie te beveiligen en kent twee versies (modi). Transportmodus versleutelt alleen het datapakket zelf terwijl de Tunneling modus het gehele datapakket versleutelt. Dit protocol kan ook gebruikt worden in combinatie met andere protocollen om gezamenlijk het veiligheidsniveau te verhogen.

Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) / IPsec:

De L2TP en IPsec-protocollen combineren hun beste individuele eigenschappen om een zeer veilige VPN-verbinding te creëren. Aangezien L2TP niet kan coderen genereert deze de tunnel en wordt het IPSec protocol gebruikt voor de codering.

Secure Sockets Layer (SSL) en Transport Layer Security (TLS):

SSL en TLS worden veel gebruikt in de beveiliging van online retailers en dienstverleners. Deze protocollen werken door middel van een handshake-methode. IBM legt uit: “Een HTTP-SSL-verbinding wordt altijd geïnitieerd door de klant via een URL beginnend met https:// in plaats van http://. Aan het begin van een SSL-sessie, is een SSL-handshake uitgevoerd. Deze handdruk produceert de cryptografische parameters van de sessie.” Deze parameters, meestal digitale certificaten, zijn de middelen waarmee de twee systemen encryptiesleutels uitwisselen, de sessie autoriseren en de beveiligde verbinding creëren.

Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP):

PPTP is een zeer veel gebruikt VPN-protocol en kan op een enorme verscheidenheid aan besturingssystemen worden geïnstalleerd. Net als L2TP, encrypt PPTP zelf geen data, maar legt het een tunnel en kapselt het daarbij het datapakket in. Daarbij wordt een tweede protocol (bv TCP of GRE) gebruikt voor de codering. PPTP is overschaduwd door nieuwere methoden; het protocol blijft sterk, maar is niet meer de veiligste.

Secure Shell (SSH):

SSH legt de VPN-tunnel en zorgt voor de encryptie. De data zelf is niet versleuteld, maar het kanaal wel. SSH-verbindingen worden gemaakt door een SSH-client, die het verkeer doorstuurt van een lokale poort naar een externe server. Alle gegevens tussen de twee kanten van de tunnel stromen door deze gespecificeerde poorten.

Om daadwerkelijk gebruik te maken van de VPN-tunnel, moet de lokale machine een VPN-client (programma) draaien. Open-VPN is een populaire (én gratis) multi-platform applicatie, maar de meeste goede VPN providers leveren hun eigen software mee.


Wat is een goede VPN provider?

De keuze voor een VPN provider kan moeilijk zijn. Het aantal providers waaruit je kunt kiezen neemt bijna dagelijks toe. Helaas zit er een heleboel “rommel” tussen de beschikbare providers en is het soms lastig om een goed onderscheid te maken tussen goede providers en slechte VPN providers.

Een goede VPN provider moet voldoen aan verschillende voorwaarden. Allereerst moet de aanbieder een goed server netwerk hebben. Het server netwerk moet verspreid zijn over verschillende landen, omdat elk land weer zijn eigen voor- en nadelen heeft. Daarnaast moeten de servers zélf snel zijn én hun verbinding met de rest van het internet moet snel zijn.

Daarnaast moet de provider een goede omgang met jouw gegevens garanderen. Er moeten zo min mogelijk logs bijgehouden worden en de beste protocollen (zoals OpenVPN) moeten beschikbaar zijn. Hier zit bij veel providers een groot probleem. Het kan ook lastig zijn voor consumenten om goed na te gaan welke providers het beste met hun privacy omgaan.

Wij hebben een uitgebreide selectie aan VPN providers getest en hebben de 5 beste keuzes op een rij gezet.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
54
Reacties
Plaats een reactie
 1. Ben in het bezit van een laptop alsook een smartphone, beiden kunnen wifi ontvangen. Ik heb GEEN provider, geen router, heb ‘k voldoende aan enkel een VPN-abonnement zonder meer?

  • De meeste VPN-providers staan je toe om met meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding te maken met een VPN. Met NordVPN kun je bijvoorbeeld met 6 apparaten tegelijkertijd verbinding maken met de VPN, bij een provider als Surfshark is dit een oneindig aantal. Je hebt dus in principe genoeg aan een enkel VPN-abonnement.

 2. Kan ik VPN gebruiken zonder een router te hebben? Bij ons komt de aansluiting rechtstreeks uit de muur zonder router.

  • Je kunt een VPN gebruiken zonder router. Je moet de VPN dan installeren op de apparaten waarop je de VPN wilt gebruiken. Dus wil je de VPN gebruiken op je laptop, dan installeer je de VPN op je laptop.

 3. Hi
  Duidelijk en goed artikel. Zelf maak ik gebruik van ExpressVPN in mijn Linksys router. Heel handig natuurlijk omdat elk device in mijn huis dan veilig het internet op gaat. Maar hoe zit het dan met het stukje wifi tussen mijn device en mijn router? Dat is dan onbeveiligd denk ik en kunnen partijen dat dan oppikken als ze zouden willen?

  • Dit klopt inderdaad. Het stukje wifi tussen jouw apparaat en de router is onbeveiligd. Gelukkig zijn thuisnetwerken sowieso veiliger dan openbare wifi-netwerken. Omdat je, als het goed is, je thuisnetwerk hebt afgesloten met een sterk wachtwoord, kan niet iedereen daar zomaar gebruik van maken. Dit betekent dat mensen ook niet zomaar jouw data kunnen oppikken in de tijd dat dit van je device naar je router gaat. Alleen partijen die toegang hebben tot jouw wifi-netwerk, zouden dus eventueel informatie kunnen oppikken. Er is dus weinig om je zorgen over te maken als je je netwerkgegevens niet zomaar met iedereen deelt. Overigens raden we om deze reden wél iedereen aan om een VPN-app op hun apparaten te gebruiken wanneer ze online gaan via openbare wifi-netwerken.

 4. Ik overweeg om een VPN aan te schaffen. Voor mijn thuisnetwerk wil ik deze dan op mijn Fritz-box activeren, zodat alles op mijn thuisnetwerk via de VPN-verbinding gaat.
  Voor alle verbindingen buiten mijn eigen netwerk, moeten de (mobile) devices van mijn gezin ook gebruik maken van de VPN. Dit betekent waarschijnlijk dat ik op alle mobile devices binnen mij gezin de VPN app moet installeren. Dit leidt tot twee vragen bij mij:
  Moet ik hierdoor automatisch een provider zoeken die geen limiet op het aantal verbindingen heeft, zo ja wat zou dan een goede optie zijn.
  Wat is het gevolg als een mobile device met de VPN app connectie maakt met mijn thuisnetwerk, dat via de VPN op mijn Fritz-box naar internet gaat (“VPN in VPN”)

  • Als je de VPN-app inderdaad op alle mobiele apparaten van je gezin wilt installeren, is het verstandig om een VPN te kiezen die veel verschillende gelijktijdige verbindingen toestaat, zodat je maar één abonnement af hoeft te sluiten. In dit geval kunnen wij Surfshark aanraden, omdat deze VPN een ongelimiteerd aantal verbindingen toestaat.
   Een mogelijk gevolg van je ‘VPN in VPN’-verbinding is dat het je internetsnelheid wellicht iets omlaag haalt. Al je dataverkeer wordt immers dubbel versleuteld. Dit zou echter alsnog gewoon moeten werken, in ieder geval wanneer je een goede VPN voor routers gebruikt. Voor meer informatie hierover, kun je dit artikel over VPN routers lezen. Veel succes!

   • Ik had op mijn iPhone een VPN verbinding om de app “my datamanager” te kunnen gebruiken, maar daardoor kon ik buitenshuis geen enkele website meer bezoeken. Geen NOS, geen buienradar etc. Kan dat kloppen?

    • Een VPN zou er niet voor moeten zorgen dat je geen andere sites meer kunt bezoeken. Wellicht dat de VPN je verbinding zodanig vertraagt dat sites niet meer laden? Dit probleem zijn we nog niet eerder tegengekomen, wij zouden je willen adviseren om contact op te nemen met de klantenservice van je VPN-provider.

 5. hoi allemaal. als je een vpn verbinding heb kan je dan met de zelfde account ook tv kijken in het buitenland (ibiza)?

  • Een VPN-account staat los van de account die je nodig hebt om online streams te kijken. Wil je dus bijvoorbeeld NPO kijken online, dan heb je zowel een NPO abonnement nodig, als een VPN (tenzij je binnen de EU zit).

 6. Hallo,
  Ik woon in Nicaragua en vraag me af of het werkt als ik een VPN abonnement heb. Ik zie namelijk dat de meeste aanbieders geen servers hebben hier. Daarbij, ik heb geen vast abonnement bijeen telefoon/internet maatschappij, zoals normaal is in Nederland.
  Wil dus graag weten of een VPN werkt voor mij.

  • Ja hoor, VPN werkt voor jou. Dan moet je een server selecteren in een nabij gelegen land. Het hoeft niet per se een server in Nicaragua te zijn. Je moet wel een internetverbinding hebben om van VPN gebruik te kunnen maken.

 7. Ik ga naar Curaçao op vakantie, heb een Ziggo abonnement met Ziggo GO. Kan ik Ziggo GO op Curaçao met een VPN-verbinding ontvangen?

  • Met verschillende VPN-providers kun je ook vanuit Curaçao gewoon van je Ziggo GO abonnement genieten. Let wel op, want Ziggo heeft in het verleden wat blokkades opgezet, waardoor dit niet mogelijk was. Soms verschilt het per dag of je toegang kunt krijgen tot Ziggo. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen bij dit artikel.

 8. ik ga naar egypte op vakantie, heb een ziggo abonnement , met ziggo go, maar in egypte heb ik daar niets aan, kan ik ziggo go daar wel metr een vpn verbinding ontvangen?, in egypte is de internetsnelheid bij de hotels wel minder als hier

  • In principe zou je Ziggo Go moeten kunnen ontvangen met een VPN. Als de internetsnelheid niet hoog genoeg is kan het wel zijn dat de stream van Ziggo hapert.

 9. Iemand van het darknet zei mij dat mijn Nord VPN niet veilig zou zijn. … ze zouden niet eerlijk zijn.
  In welk opzicht moet ik dat aannemen aangezien ik betaald heb met mijn eigen legale creditcard.

  Hoe plaatst je meerdere VPN achter elkaar ?

  • Voor zover wij kunnen beoordelen is NordVPN veilig. Mocht je het toch niet vertrouwen dan is het mogelijk om meerdere VPN’s achter elkaar aan te sluiten, maar dit is technisch vrij ingewikkeld. Je moet dan namelijk gebruik maken van een Virtual Machine. Hoe dit in zijn werk gaat kun je hier lezen: Meerdere VPN’s achter elkaar installeren.

 10. Ik heb een Chrome notebook, ik zie niets over VPN op Chrome, is dat niet mogelijk, niet nodig of wat kan hiervoor de reden zijn?

  • Niet alle VPN’s hebben VPN software specifiek voor ChromeOS. Toch kun je wel een VPN installeren op Chrome. Dit zal vaak in de vorm zijn van VPN-browserextensies. Je kunt de VPN dan als extensie installeren in je Chrome browser. Ook kun je VPN Android apps gebruiken op ChromeOS. ChromeOS begint steeds meer apps uit de Play Store te ondersteunen. Je zou dus gewoon een Android VPN app kunnen installeren en gebruiken. NordVPN, CyberGhost of ExpressVPN hebben goede Android apps dus zouden ook moeten werken op je Chromebook.

 11. Dag,
  VPN op mobiel werkt blijkbaar anders dan VPN op PC. Op mijn mobiel kom ik op vrijwel ‘alle’ websites als de VPN-app actief is. Met mijn PC lukt dat niet. Vooral financiële websites laten het afweten.
  Kunt u mij uitleggen waar dit aan ligt. Wordt de VPN verbinding anders opgebouwd?

  • Dit zou geen verschil moeten maken als je gebruik maakt van dezelfde VPN en dezelfde browser. Wellicht dat de klantenservice van je VPN je hierbij kan helpen. Anders kun je altijd nog contact opnemen met de websites in kwestie om dit probleem te melden.

 12. Ik heb een snelle glasvezelverbinding van KPN en ik wil regelmatig torrents downloaden. Die torrents download ik via mijn notebook met linux met qbittorrent app. De downloadsnelheid zal dan behoorlijk afnemen maar dat vind ik niet erg.
  Verder kijk ik ook youtube videos op deze notebook dus die wil ik dan weer niet via VPN. Kan dat? Of gaat al het internetverkeer op deze notebook dan via VPN?
  Mijn zoon heeft een PS4 en die wil echt geen snelheid inleveren dus die wil zeker niet via VPN.

  • Je kunt de VPN aan- en uitzetten wanneer je dat wil. Je hebt dus zelf de regie over welke dingen je wel of niet via de VPN verbinding doet. Als je de VPN aan hebt staan op je Notebook heeft dat verder geen invloed op de internetverbinding van de PS4 van je zoon. In dit geval zet je de VPN dus aan als je torrents wil downloaden, en uit wanneer je YouTube video’s wil kijken. Zolang je de VPN alleen installeert en aan hebt staan op je notebook heeft dit geen invloed op de rest van de apparaten die je thuis gebruikt.

 13. Als ik me in Spanje abonneer kan ik dan evenzogoed alle door Nederland uitgezonden programma’s bekijken en tot hoelang terug?

  • Zolang de VPN waar je je op abonneert servers in Nederland heeft staan moet je programma’s gewoon terug kunnen kijken. Je moet dan natuurlijk wel ook een abonnement hebben op de Nederlandse zender die het programma uitzendt. Sommige programma’s zijn namelijk niet gratis online terug te kijken, je moet dan een account hebben op de website van de Nederlandse zender. Dit is meestal niet gratis. Ook is het afhankelijk van de zender tot hoelang je een programma kunt terugkijken, dit wordt niet door de VPN-dienst bepaald.

 14. ja ik heb nooit een vpn aan staan of wat dan ook
  heb wel opera onder linux mint 18.3 x64 uitgeprobeerd
  deze kan gewoon met de optie vpn aan in opera zelf
  via een vpn je laten internetten .. let wel alleen in opera
  blijkt ook uit mijn ip is ineens ergens aan de andere
  kant v/d wereld.

  • Opera heeft inderdaad een eigen VPN-service die je kunt aanzetten in de browser. Deze VPN biedt echter niet dezelfde bescherming en anonimiteit als een andere VPN. Opera VPN is meer een proxy dan een VPN. Daarnaast bewaart Opera VPN meerdere gegevens voor marketingdoeleinden. Dit is iets wat mensen juist niet willen met een VPN.

 15. Hoe kan ik gebruik maken van de 30 dagen geld terug optie bij NordVPN?

  • Als je je geld terug wil van NordVPN dan zul je contact op moeten nemen met hun support-team. Dit kan middels de live-chat op hun website, maar we hebben gelezen dat je vaak meer succes hebt als je een e-mail stuurt. Het adres hiervoor kun je vinden op de NordVPN contact-pagina. In de e-mail moet je dan gewoon aangeven dat je graag je abonnement wil opzeggen en je geld terug zou willen. Verdere afhandeling vindt dan gewoon plaats via de mail. Hou wel in de gaten dat je daadwerkelijk het geld teruggeboekt krijgt op je rekening.

 16. Ik heb nu een ExpressVPN account. Kan ik, wanneer ik in Duitsland ben en verbinding maak met VPN (via een NL server), dan met de XS4ALL web-app verbinding maken zodat ik gewoon mijn tv zenders kan ontvangen?

  • Beste Leon,

   Dit zou in principe gewoon mogelijk moeten zijn. Omdat je al een account hebt bij ExpressVPN zou je kunnen testen of je verbinding kan maken met de XS4ALL web-app als je de VPN aanzet op een Nederlandse server (ook wanneer je in Nederland zit). Als dat gewoon werkt zou dat vanuit Duitsland ook moeten werken.

 17. Hoe kan het dat Google Maps mijn locatie weet als mijn VPN op locatie VS staat ?

  • Hallo Oga,

   Je locatie op Google Maps wordt niet alleen bepaald op basis van je IP-adres. Sommige browsers en apps vragen ook toestemming om je GPS te gebruiken of gegevens van netwerken en routers in de buurt waarmee je bent verbonden. Ze zien dan aan je IP-adres dat je in de VS zit, maar de GPS en netwerkgegevens laten iets anders zien. Deze zijn dan blijkbaar leidend voor Google Maps. In de instellingen van je browser of specifieke app (in dit geval Google Maps) zou je moeten kunnen aangeven dat je niet toestaat dat ze je locatie bepalen aan de hand van deze gegevens.

 18. Ik ben me ook eens aan het verdiepen in VPN. Installeer je VPN op elke computer in je netwerk, of is het voldoende om VPN op je router in te stellen (mijn router R7000p schijnt dat te ondersteunen).

 19. Het type verbinding is IPSec Xauth PSK.
  Ik heb op mijn android een VPN aangemaakt om via een Webtv app, tv te kunnen kijken via 4g in het buitenland.
  De vraag is dus kan dat via mijn modem, via de app of gaat dit veel data kosten?
  Of moet ik totaal wat anders proberen?

 20. Ik heb op mijn android toestel een VPN verbinding aangemaakt via mijn Fritzbox. (provider xs4all). Is deze verbinding net zo veilig als bij die betaalde VPN provider?
  Is het mogelijk om met 4g via de VPN verbinding, webtv van xs4all te ontvangen in het buitenland?

  • Weet je iets over de encryptiesleutel voor de VPN-verbinding die tot stand gebracht wordt tussen je androidtoestel en Fritzbox? Kan zo niet zo snel beoordelen hoe veilig deze verbinding precies. Als je webtv van xs4all toegankelijk krijgt door in te loggen op een bepaalde site, zou het in theorie wel mogelijk moeten zijn om middels 4G een VPN-verbinding op te zetten met een Nederlandse VPN-server. Op deze manier zou webtv van xs4all moeten werken.

 21. Ik zit in Canada en heb de afgelopen weken gewoon goed via VPN series kunnen kijken van de NPO. Sinds twee dagen is dat ineens veranderd; ik krijg geen verbinding meer met NPO als ik VPN heb ingeschakeld. Hetzelfde geldt voor de NOS. Hoe kan ik zorgen dat ik toch weer kan kijken?

  • Welke VPN-provider gebruik je Merijn? Je zou kunnen proberen om een andere Nederlandse server te kiezen dan je gewend bent, vaak hebben VPN-aanbieders meerdere servers in een land staan namelijk.

   • Nord VPN. Een paar andere servers geprobeerd maar het lukt niet helaas…

    • Kan het misschien zijn dat NPO detecteert dat ik VPN gebruik en me dan alsnog afsluit, of is dat wat paranoia? Kan dat technisch gezien?

     • Dat kan technisch gezien wel, al is het de eerste keer dat wij dit zouden horen over NPO en VPN. Netflix blokkeert bijvoorbeeld wel IP-adressen van VPN servers. In theorie zou het kunnen dat de NPO hier ook mee begonnen is. Wat ook nog kan is dat toevallig een andere VPN gebruiker die op dezelfde server als jij zit, ook verbinding zoekt met een dienst van NPO. Op dat moment registreert de NPO meerdere verbindingsverzoeken vanaf hetzelfde IP-adres (het IP-adres van de VPN-server) en wellicht blokkeert er dan het een en ander.

 22. Stel dat je nu een VPN account neemt bij Goose of Express VPN. Is dan al je internetdata versleuteld? Zowel van al je (kabelverbonden) computers en (wifi verbonden) laptops en mobiele telefoons? Die dus allemaal via hetzelfde modem en dezelfde router lopen? Met andere woorden, als ik ga downloaden maakt het dan niet uit via welke PC/laptop dat gebeurt?

  Of moet je voor elke PC, laptop, mobiele telefoon etc. een appart abonnement afsluiten? Ik zie namelijk dat je bijvoorbeeld bij Goose software moet downloaden die naar ik aanneem geïnstalleerd moet worden op je PC/laptop.

  Is het dan niet handiger om bijvoorbeeld een VPN router te kopen en al het verkeer via dat ding te laten lopen?

  • Bij GOOSE VPN heb je slechts één abonnement nodig om al je toestellen te beveiligen. Je mag namelijk met meerdere apparaten tegelijk verbonden zijn op hetzelfde abonnement, dat is geen probleem.

 23. Wat ik niet duidelijk uitgelegd vind is dit: mijn internetverkeer gaat via het modem van – in dit geval – Ziggo. Hoezo passeer ik dan zoals in het tekeningetje aangegeven mijn provider Ziggo?

  • Het tekeningetje geeft een iets vertekend beeld. Je internetverkeer gaat nog steeds via de kabel van Ziggo in dit geval. Echter, Ziggo ziet slechts een rits versleutelde data voorbij komen, en heeft geen enkel inzicht meer in de sites die je bezoekt, wat je streamt of wat je downloadt. Binnen je ziggo-verbinding wordt door de VPN-software een beveiligde tunnel opgezet die uitkomt bij de VPN-server, en vanuit daar wordt informatie van de rest van het internet voor jou opgevraagd.

 24. En hoe zit het met OpenVPN?

 25. Ik heb onlangs een free VPN geïnstalleerd met het doel vertrouwd te raken met deze materie. Als test ben ik naar de site van mijn dagblad gegaan en nu blijkt, dat mijn (IP) adres nog steeds wordt herkend (welkom met mijn E-mailadres terwijl ik VPN gebruik). Ik heb dan toch een ander IP adres en dan is mijn E-mailadres toch ook niet meer bekend?).

  • Hallo,

   Wellicht zijn het in dit geval de cookies waarmee een gebruiker wordt geïdentificeerd. Wat u zou kunnen proberen is de internetgeschiedenis te wissen en verbinding te maken met de VPN. Het is goed mogelijk dat u nu niet meer als zodanig wordt herkend bij de website van het dagblad.

Een reactie plaatsen