Censuur in Egypte: generaal Sisi vs nieuwsmedia

Geblokkeerde website en een vastgebonden Wi-Fi symbool naast de vlag van Egypte
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Censuur in Egypte: een samenvatting

In Egypte past de regering zware online censuur toe. De censuur richt zich vooral op nieuwsmedia, maar ook social media wordt regelmatig geblokkeerd, evenals:

 • Online activisme
 • Diensten voor videobellen, zoals Skype en Whatsapp
 • LHBTIQ+-sites
 • Komedie

Ook anonieme web-diensten en versleutelde apps worden gecensureerd. Tijdens de coronapandemie manipuleerde de overheid bovendien informatie over het aantal coronagevallen in het land.

Doordat de staat eigenaar is van de internetinfrastructuur, kan ze gemakkelijk internetsnelheden verlagen en de toegang tot het internet beperken. Dit gebeurt vooral bij politieke onrust. Wetten en surveillance worden gebruikt om de internetcensuur mogelijk te maken. Door de zware straffen die staan op ‘overtredingen’, doen veel burgers in Egypte aan zelfcensuur.

Het is mogelijk om de internetblokkades in het land te omzeilen. Dit kan met behulp van een VPN. CyberGhost is uitstekend geschikt voor gebruik in Egypte.

Lees het volledige artikel voor meer informatie over de Egyptische internetcensuur.

Na de Egyptische revolutie in 2011, ook wel de ’25-januari-revolutie’ genoemd, kende Egypte een periode van vrije toegang tot het internet. Sinds generaal Sisi (Abdel Fattah el-Sisi) in 2014 president werd, treedt de regering echter hard op tegen de toegang van hun burgers tot bepaalde online inhoud. Op deze manier beperkt ze de vrijheid van meningsuiting op het internet.

In 2015 begon Egypte met het filteren van regionaal nieuws. Ondertussen zijn ruim 600 websites geblokkeerd en op de zwarte lijst gezet. Egypte is een van de lijstaanvoerders wereldwijd wat betreft het aantal gevangengenomen journalisten. Sommigen zitten jaren in detentie zonder te zijn aangeklaagd of berecht, en anderen zagen levenslange gevangenisstraffen tegen zich eisen in onrechtvaardige massaprocessen. Egypte staat dan ook op plaats 168 van de 180 in de wereld persvrijheid index van Verslaggevers zonder Grenzen. Freedom House geeft de internetvrijheid in het land een score van 26 uit 100.

Door de herverkiezing van el-Sisi in 2018 en een referendum in 2019 dat een langere presidentiële termijn mogelijk maakte, is de censuur alleen maar toegenomen. Ook buitenlandse media ontkomen er niet aan. Artikelen worden online geblokkeerd en verslaggevers worden het land uitgezet of het wordt hen verboden om Egypte te bezoeken.

In dit artikel laten we zien hoe en waarom de regering van generaal Sisi het internet censureert. Ook leggen we uit welke inhoud het regime censureert en wat burgers kunnen doen om de online blokkades te omzeilen.

Waarom censureert Egypte het internet?

De Egyptische regering censureert online content onder het mom van het beschermen van de nationale veiligheid. Veel websites worden op de zwarte lijst geplaatst als gevolg van terrorismebestrijding. Ook zijn al meerdere keren telefoon- en internetdiensten op het Sinaï-schiereiland afgesloten; zogenaamd om te voorkomen dat deze door islamitische militanten worden gebruikt.Laptop met een oog met een kruis daar doorheen om censuur te symboliseren

Het merendeel van de geblokkeerde websites zijn nieuwssites. Verder blokkeert de overheid websites over mensenrechtengroepen, politieke sites en online diensten die het mogelijk maken om de censuur te omzeilen.

De meeste internetcensuur in Egypte vindt dus plaats om politieke redenen. De regering richt de censuur actief op de media, groepen op social media, en bloggers die kritiek hebben op het regime.

Wat censureert de Egyptische regering?

De overheid in Egypte censureert erg veel online content, net als bijvoorbeeld de overheden van Iran en Rusland. De censuur richt zich vooral op nieuwsmedia, maar het regime blokkeert ook andere inhoud. De Egyptische Hoge Raad voor Mediaregulering is een wetgevende organisatie, opgericht door president el-Sisi, die ervoor moet zorgen dat Egyptische media zich aan bepaalde “morele normen” houden.

Nieuwsmedia

De overgrote meerderheid van de websites die de Egyptische overheid censureert, zijn nieuwswebsites. Het gaat hier om zowel buitenlandse als lokale nieuwssites.

Na de diplomatieke crisis van 2018 tussen een aantal landen in het Midden-Oosten, blokkeerde Egypte permanent de toegang tot 21 nieuwswebsites. Het regime van generaal Sisi rechtvaardigde deze actie door te beweren dat de sites terrorisme promootten.

Onder deze geblokkeerde sites was ook de website van al-Jazeera. Egypte verbood het nieuwsmedium omdat de redactie het Moslimbroederschap en de voormalige president Mohamed Morsi zou steunen.

De in 2018 ingevoerde Pers en media regulatiewet zorgt ervoor dat de regering nieuwswebsites kan blokkeren wanneer deze geen geldige licentie hebben. Ook kunnen autoriteiten op basis van deze wet journalisten vervolgen en gevangenzetten en websites sluiten voor het delen van online informatie door onafhankelijke verslaggevers.

Komedie

In 2018 verbood de Egyptische Hoge Raad voor Mediaregulering vier amusements- en satirische shows. De shows hadden ofwel de regering ofwel el-Sisi zelf bespot voordat ze werden stilgelegd. Zij hadden zich dus niet aan de “morele normen” gehouden, waar de Hoge Raad op handhaaft.

Online activisme

President el-Sisi legt strikte beperkingen op aan activistische en politieke organisaties op het internet. Burgers die politieke verandering proberen te stimuleren of kritiek hebben op de regering, kunnen arrestaties, lange gevangenisstraffen en in sommige gevallen zelfs de dood verwachten.

Zelfs vreedzame protesten zijn in Egypte verboden. Het organiseren van zo’n protest via het internet is dan ook strafbaar. Door de Anti-Cyber and Information Technology Crimes Law (ook wel de Cybercrimewet) kunnen burgers worden opgepakt voor het bezoeken van websites die de regering bedreigend vindt voor de nationale veiligheid of economie.

Sinds april 2020 treden de autoriteiten hard op tegen vrouwelijke TikTok-gebruikers. Zij zouden gezinswaarden en -principes schenden op grond van de cybercrimewet. Ten minste drie vrouwen kregen hiervoor gevangenisstraffen.

LHBTIQ+-inhoud

In Egypte is homoseksualiteit niet officieel illegaal. Autoriteiten hebben echter al verschillende personen vervolgd voor het promoten van een “seksuele afwijking” en “losbandigheid”.

Ook arresteerde de politie tientallen mensen na een concert van de Libanese band Mashrou’ Leila, waarvan de zanger openlijk homoseksueel is. Hiervoor gebruikte ze beelden van social media waarop mensen regenboogvlaggen vasthielden. Deze mensen werden vervolgens gearresteerd wegens “losbandigheid en immoraliteit”. De rechter legde gevangenisstraffen op van één tot zes jaar.Grindr Logo

De Egyptische politie maakte zelfs gebruik van de datingapp Grindr om homoseksuele mannen op te sporen en te arresteren. De app waarschuwde haar lokale gebruikers hiervoor en adviseerde hen locatie-gegevens in Egypte uit te schakelen.

The New York Times schat dat ten minste 250 homoseksuele, lesbische en transgender Egyptenaren tussen 2013 en 2016 zijn gearresteerd vanwege informatie die van hun social media afkomstig was.

Anonieme web-diensten

De Egyptische regering blokkeert regelmatig websites van diensten die het omzeilen van de censuur mogelijk maken. Hieronder vallen sites van het Tor-netwerk, proxydiensten en VPN-providers, waaronder CyberGhost en NordVPN.

International Freedom of Expression Exchange (IFEX) berichtte in november 2020 dat de Egyptische autoriteiten sinds 2017 ten minste 394 VPN- en proxydiensten hebben geblokkeerd. Sommige hiervan waren tijdelijk geblokkeerd, maar anderen permanent.

Bellen via internet

Skype Logo NieuwHoewel het verbod al sinds 2010 geldt, zijn VoIP-diensten (Voice over IP, ofwel internetbellen) nog steeds geblokkeerd in Egypte. De diensten zijn niet illegaal, maar gebruikers ervaren veel storingen als ze via apps zoals WhatsApp, Skype en Facebook Messenger proberen te bellen. In tijden van politieke onrust in Egypte steeg het aantal blokkades van deze diensten.

Versleutelde apps

Egyptische autoriteiten blokkeren al sinds december 2016 de toegang tot de versleutelde communicatie app Signal. Voor zover bekend is dit het eerste incident waarbij de autoriteiten een app in zijn geheel blokkeren. Andere versleutelde apps, zoals Telegram, ervaren vaker verbindingsproblemen als gevolg van vertragingen van de bandbreedte. In oktober 2020 werd ook Telegram in Egypte geblokkeerd. Dit was echter maar tijdelijk.

Informatie over coronagevallen

De Egyptische overheid erkent dat er coronagevallen in het land zijn. Het aantal is echter onduidelijk. Begin 2020 stelde Egypte dat er zo’n 200 coronabesmettingen bekend waren. Volgens een hoogleraar kan het zijn dat het daadwerkelijke aantal rond de 19.000 lag. Hier reageerde de Egyptische overheid fel op. Zo trok ze onder andere de persvergunning van een journalist van The Guardian in, omdat de krant het onderzoek van de hoogleraar rapporteerde. Autoriteiten beschuldigden de krant vervolgens van het publiceren van “valse cijfers”.Virusdeeltje

Dit doet vermoeden dat Egypte de daadwerkelijke cijfers verborgen houdt. Mensen die tegen het coronabeleid van de regering protesteren, kunnen arrestaties en boetes verwachten. De Egyptische autoriteiten gebruiken het coronavirus als een manier om nieuwe websites te blokkeren op basis van het publiceren van nepnieuws.

Hoe censureert Egypte het internet?

Het regime van generaal Sisi gebruikt verschillende methoden om de internetcensuur in Egypte toe te passen. Zo voert de regering onder meer wetten door om blokkades op te leggen, en legt ze restricties op via telecombedrijven, die ze zelf bezit. Door de zware straffen, intimidatie en surveillance passen veel Egyptische internetgebruikers zelfcensuur toe. Dit is voornamelijk het geval bij onafhankelijke media en regeringscritici.

Wetgeving

De anti-terrorismewet van 2015 stelt autoriteiten in staat om bij een terroristisch misdrijf communicatie en telefoongespreken te censureren en op te nemen, privébijeenkomsten op te nemen en te filmen, te bepalen wat er online komt, en om brieven, drukwerk, pakketten en telegrammen in beslag te nemen. Het Openbaar Ministerie heeft ook het recht om websites te blokkeren die materiaal publiceren dat erop gericht is de rechter te misleiden.

VPN Censuur Omzeilen Bord met StreepIn augustus 2018 stelde de regering de Cybercrimewet in werking. Door de wet kan het regime de online vrijheid van meningsuiting sterk beperken. Autoriteiten kunnen hard optreden tegen de toegang van hun burgers tot sites die zij kritisch naar of risicovol voor het regime achten. Ook kunnen zij eenvoudig websites blokkeren die ze als een bedreiging voor de nationale veiligheid of de nationale economie beschouwen.

De wet maakt het eveneens mogelijk om zware gevangenisstraffen op te leggen wanneer iemand bijvoorbeeld weigert om informatie over zijn online activiteiten aan de politie te geven. Deze info is niet alleen in handen van de persoon zelf; internet service providers (ISP’s) zijn verplicht om informatie over de activiteiten van hun gebruikers op te slaan. Deze gegevens moeten zij bovendien aan Egyptische veiligheidsdiensten geven als zij ernaar vragen.

Enkele dagen na het aannemen van de Cybercimewet, keurde president el-Sisi de Pers en media regulatiewet goed. Deze wet beschouwt social media-accounts of blogs met meer dan 5.000 volgers als een ‘mediakanaal’. Op deze manier kan de regering de persoonlijke accounts gemakkelijk blokkeren en hun gebruikers vervolgen; bijvoorbeeld wegens het publiceren van nepnieuws, het goedkeuren van discriminatie en racisme, en het beledigen van individuen en religies.

Staatsbedrijven

De internetcensuur in Egypte is voor een deel mogelijk doordat de internetinfrastructuur en alle glasvezelkabels eigendom zijn van een staatsbedrijf: Telecom Egypte. De meeste ISP’s in het land zijn wel particulier. Omdat Telecom Egypte alle communicatie-infrastructuur in handen heeft, kunnen de autoriteiten onder andere de toegang tot het internet beperken en de internetsnelheid enorm verlagen.Telecomgebouw met zendmast

De regering heeft al verschillende keren de internettoegang geblokkeerd. Dit gebeurt met name in tijden van politieke onrust. Zo blokkeerden de autoriteiten in 2011 de toegang tot het internet in het hele land volledig. De aanleiding was een aankondiging voor een politiek protest. Hierop reageerde de overheid door ISP’s te dwingen alle mobiele internet- en sms-diensten af te sluiten. Dit deed ze zogenaamd om terroristische activiteiten te stoppen.

Een aantal maanden later legde de rechtbank de voormalige president, voormalige premier en voormalige minister van Binnenlandse Zaken een boete op van omgerekend ongeveer 18,5 miljoen euro. Dit bedrag was bedoeld als compensatie voor gebruikers die last hadden van de internet- en mobiele blokkade.

De uitspraak van de rechtbank luidde: “Het besluit om de communicatie en internetdiensten af te sluiten was niet bedoeld om de nationale veiligheid te beschermen, maar om het regime en haar hoofd te beschermen. Er was niets dat de nationale veiligheid in gevaar bracht; niets maakte het noodzakelijk om de beslissing te nemen de communicatie af te sluiten. Dit waren vreedzame uitingen van mening door ongewapend Egyptisch volk, waarin werd gevraagd om vrijheid, brood, democratie en sociale rechtvaardigheid.”

In 2018 vernietigde de hoogste administratieve rechtbank deze uitspraak.

Surveillance

Net als een aantal andere landen, bijvoorbeeld Iran, heeft Egypte surveillancetechnologieën aangeschaft waarmee ze het internetverkeer kan beperken, controleren en omleiden. Met de aanschaf van deze technologieën van internationale bedrijven zoals Blue Coat, Nokia Siemens Network en Hacking Team heeft de regering extra staatscontrole over het internet gekregen.

Egyptische autoriteiten maken gebruik van Sandvine-technologie om websites te blokkeren en internetgebruikers in de gaten te houden. Dit is dezelfde technologie die in Belarus tijdens de presidentsverkiezingen werd gebruikt om het internet in het land af te sluiten.

Digitale aanvallen

In 2016/2017 kregen mensenrechtenactivisten en non-gouvernementele organisaties in Egypte te maken met een golf van phishing-aanvallen. Binnen een jaar werden 92 phishing-aanvallen gedocumenteerd. Zowel de zakelijke als de persoonlijke accounts van mensenrechtenactivisten en NGO’s waren het doelwit. Tegen vrijwel alle slachtoffers van deze aanvallen liep een onderzoek vanwege het ontvangen van illegale buitenlandse fondsen.

De phishing-aanvallen waren pogingen om persoonlijke informatie en accountgegevens te verkrijgen. De e-mails leken afkomstig te zijn van betrouwbare bedrijven en diensten, zoals Google en Dropbox, of van andere mensenrechtenactivisten.

Volgens een cybersecuritybedrijf waren de aanvallen afkomstig van de Egyptische overheid. Zo was de centrale server die gebruikt werd bij de aanvallen geregistreerd op de naam van het Egyptische ministerie van Communicatie en Informatietechnologie.

Ook bij een reeks phishing-aanvallen begin 2019 waren er volgens Amnesty International sterke aanwijzingen van betrokkenheid van de Egyptische overheid.

Hoe kun je de censuur in Egypte omzeilen?

Met een VPN (virtual private network), is het mogelijk de censuur in Egypte te omzeilen. Het gebruik van een VPN is niet illegaal in het land. Echter, in de Cybercrimewet is opgenomen dat een individu vervolgd kan worden voor het bekijken van geblokkeerde inhoud in Egypte.

VPN op schildOok volgens de anti-terrorismewet zouden VPN-gebruikers veroordeeld kunnen worden voor het “aanzetten tot het overtreden van de wet.” De definitie van terrorist is namelijk erg vaag omschreven. Iedereen die de openbare orde bedreigt, op welke manier dan ook, kan als terrorist worden beschouwd.

Veel websites die op de zwarte lijst van de Egyptische regering staan, bieden VPN-diensten of andere methodes aan om de censuur te omzeilen. Dus: als je van plan bent om een VPN te gebruiken in Egypte, kun je deze het beste installeren voordat je in het land aankomt.

CyberGhost is een goede VPN voor Egypte. Het team achter de VPN-provider promoot burgerrechten, een vrije maatschappij en ongecensureerd internet, en richt zich op vrij en anoniem gebruik van het internet.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2.03 per maand!
Vanaf
€2.03
8.9
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Conclusie

Het regime van president Abdel Fattah el-Sisi treedt hardhandig op tegen de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Egypte. Dit harde optreden omvat een aanzienlijke censuur van het internet. De regering bezit de internetinfrastructuur van het land en gebruikt dit om de toegang tot het internet te controleren, censureren en soms volledig af te sluiten. Vooral nieuwsmedia zijn vaak slachtoffer van censuur.

Met vage termen en wetten rechtvaardigt de regering de internetcensuur. Op deze manier kunnen hoge straffen worden opgelegd voor relatief kleine ‘overtredingen’. Dit leidt ertoe dat veel internetgebruikers in Egypte uit voorzorg zelfcensuur toepassen. De internetblokkades in het land zijn te omzeilen met een VPN-verbinding. De overheid treedt hier echter ook tegen op en is VPN-providers in het land actief aan het verbieden.

Meer censuur

Wil je meer weten over internetcensuur in andere landen? We hebben de volgende landen onder de loep genomen:

Censuur in Egypte: veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over de internetcensuur in Egypte? Hieronder vind je de meest gestelde vragen, samen met onze antwoorden.

De Egyptische regering censureert online inhoud onder het mom van het beschermen van de nationale veiligheid. De meeste censuur vindt echter plaats om politieke redenen. De regering censureert actief online inhoud waarin het regime wordt bekritiseerd.

De Egyptische censuur richt zich vooral op nieuwsmedia. Verder worden social mediaplatformen regelmatig geblokkeerd. De regering censureert onderstaande inhoud:

 • Online activisme
 • LHBTIQ+-inhoud
 • VoIP-bellen
 • Komedie
 • Versleutelde apps
 • Anonieme web-diensten
 • Informatie over de coronapandemie

Lees voor meer informatie het volledige artikel.

De regering voert onder meer wetten door om blokkades op te leggen. Ook legt ze restricties op via telecombedrijven, die ze zelf in bezit heeft. Bovendien maakt de Egyptische overheid gebruik van surveillancetechnologieën, en voert ze digitale aanvallen uit op bijvoorbeeld mensenrechtenactivisten.

Met een VPN (virtual private network) is het mogelijk de censuur in Egypte te omzeilen. Een VPN verbergt je IP-adres en maakt je anoniem op het internet. Lees er meer over in ons artikel over internetcensuur in Egypte.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen