Cybercrime

Cybercrime

Cybercrime, of cybercriminaliteit, is een vorm van criminaliteit die voornamelijk op de computer en online plaatsvindt. Denk hierbij aan het stelen van creditcardgegevens of het verspreiden van virussen en spyware om je online activiteit te bespioneren. Omdat een steeds groter deel van ons leven zich online afspeelt, groeit en verandert cybercrime constant. Het is daarom belangrijk om te weten wat je wel én niet moet doen om jezelf veilig te houden. In dit dossier lees je alles wat je moet weten over cybercriminaliteit.

Verschillende soorten cybercrime

Cybercrime wordt soms ook computercriminaliteit of internetcriminaliteit genoemd. Net als gewone vormen van misdaad, komt ook cybercrime in allerlei soorten en maten. De meest bekende vorm van cybercrime is phishing. Bij phishing sturen criminelen e-mails of andere online berichten die onwetende internetbezoekers proberen over te halen geld of persoonlijke informatie te delen.

Naast phishing zijn er ook andere vormen van cybercriminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het verspreiden van virussen, het plegen van digitale identiteitsfraude of het inbreken op computers om een DDoS-aanval uit te voeren. Dit valt allemaal onder cybercrime. De artikelen hieronder geven je meer informatie over verschillende vormen van cybercriminaliteit. Ook laten ze je zien hoe je kunt zorgen dat je zelf geen slachtoffer wordt.

Cybercrime en hackers

Met de toenemende populariteit en groeiende mogelijkheden van het internet is ook de dreiging van cybercriminelen ontzettend hard gegroeid. Het is immers altijd zo: waar veel geld te halen valt, zijn criminelen actief. Dit is op het internet niet anders.

De cijfers liegen er niet om: cybercrime is een ontzettend groot probleem. Het is dan ook belangrijk dat je goed op je persoonlijke gegevens past wanneer je online bent. Zogenaamde "black hat" hackers worden steeds slimmer en bedenken constant nieuwe manieren om online geld te stelen.

De artikelen hieronder geven meer informatie over cybercrime in Nederland, hackers en hoe je je gegevens kunt beschermen.

Waar zijn cybercriminelen op uit?

Of het nou gaat om het stelen van persoonlijke informatie of het ontfutselen van creditcardgegevens, de meeste cybercriminelen zijn uit op geld. Kunnen ze dit niet direct krijgen, dan gebruiken ze je gegevens om geloofwaardig over te komen bij anderen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld vaak bij WhatsApp-fraude.

Sommige cybercriminelen zijn niet alleen uit op geld, maar ook op je persoonsgegevens. Je kunt dan slachtoffer worden van identiteitsfraude. Dit kan op zijn beurt weer heftige financiële gevolgen hebben, maar heeft ook andere nare consequenties. De crimineel kan jouw gegevens bijvoorbeeld gebruiken om anderen op te lichten. Zo word jij mogelijk opgezadeld met een strafblad, onbetaalde rekeningen en ernstige imagoschade, ook al heb je niets gedaan.

Bescherm jezelf tegen cybercrime

Als je geen slachtoffer van cybercrime wilt worden, is één ding het allerbelangrijkste: wees je bewust van de gevaren en risico's. Cybercriminelen maken vaak misbruik van het feit dat de gemiddelde internetgebruiker niet weet hoe het internet werkt. Vroeger waren er bijvoorbeeld de pop-up berichten die je vertelden dat je een nieuwe telefoon of laptop had gewonnen, zolang je je persoonlijke gegevens maar doorgaf. Als je weet dat deze berichten nep zijn, geef je je gegevens niet zomaar door en staan de criminelen kansloos.

Hetzelfde geldt voor meer moderne vormen van cybercrime. Als je weet dat Whatsapp-fraude bestaat, zul je niet zomaar een tikkie aanklikken van "je zoon" die toevallig net een nieuw nummer heeft. Ook zijn phishingmails veel gemakkelijker te herkennen als je weet waar je op moet letten. Stap één is dus: leer over cybercrime.

Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om te zorgen dat je online veilig blijft voor cybercrime:

Wil je meer informatie over hoe je een bepaalde vorm van cybercrime tegen kunt gaan? Lees dan onze artikelen in de sectie "Verschillende soorten cybercrime" hierboven. Voor meer tips over hoe je veilig online surft, lees je dit artikel.

Cybercrime melden

Ben je zelf slachtoffer geworden van cybercrime? Dan kun je dit op verschillende manieren melden. Allereerst is het in Nederland mogelijk aangifte te doen bij de politie. Dit kan bij elk politiebureau in het land en is zowel telefonisch, in persoon als via internet mogelijk. Klik hier als je direct aangifte bij de politie wilt doen.

Doe je liever anoniem aangifte? In Nederland is dit mogelijk via Meld Misdaad Anoniem. Je kunt hen bereiken via het telefoonnummer 0800 7000 of via hun website, meldmisdaadanoniem.nl.