Nieuws (VPN en privacy) Archives - VPNgids.nl

Nieuws (VPN en privacy)

Wereldwijde ransomware-aanval; zo bescherm je jezelf

Veilig internetten

Een van de grootste cyberaanvallen uit de geschiedenis is vrijdag 12 mei in gang gezet. Over de hele wereld zijn onder meer ziekenhuizen en banken getroffen. Het betreft een grootschalige ransomware-aanval, waarbij belangrijke bestanden op geïnfecteerde computersystemen worden geblokkeerd. Pas wanneer er losgeld wordt betaald, worden de versleutelde bestanden weer vrijgegeven.

Lees meer »

Weinig cybercriminelen veroordeeld in 2016

Weinig cybercriminelen veroordeeld

In 2016 had het Openbaar Ministerie met slechts 171 verdachten van cybercrime te maken. Dat lijkt veel, maar de norm lag op 190. De cijfers zijn bekend gemaakt in het jaarverslag 2016 van het Openbaar Ministerie, dat maandag werd gepubliceerd. 

Lees meer »

Gebruikers Google Docs doelwit phishingaanval

Phishingaanval Google Docs

Cybercriminelen gebruikten gisteren een zeer geraffineerde phishingaanval. Zij richtten zich daarbij op de gebruikers van Google Docs. Voor de aanval werd gebruik gemaakt van een phishingmail, die onder andere via gehackte accounts werd rondgestuurd. Aanvallers probeerden de slachtoffers via een kwaadaardige app toegang tot hun Google-account te ontfutselen. 

Lees meer »

E-mail verspreidt Mac-malware ‘Dok’

Mac-malware Dok

Dok is een nieuw malware-exemplaar dat zich richt op Mac-gebruikers. Via een aanval per e-mail probeert de malware om systemen van Mac-gebruikers te infecteren om ssl-verkeer te onderscheppen. De malware heeft een geldig ontwikkelaarscertificaat van Apple en is gesigneerd. Hierdoor werkt Dok op alle macOS-versies.

Lees meer »

Ransomware losgeld verdrievoudigd

Ransomware losgeld verdrievoudigd

In één jaar tijd wordt er bij ransomware-besmettingen drie keer zoveel losgeld geëist. Het gemiddelde ransomware losgeld was in 2015 een bedrag van 294 dollar. In 2016 is het ransomware losgeld gestegen naar gemiddeld 1077 dollar. Dit vermeldt Symantec in een rapport over ransomware 2016.

Lees meer »

Lengte Gmail wachtwoorden onthuld door Google-protocol

Gmail wachtwoorden: QUIC onthuld lengte

Een beveiligingslek in een Google-protocol zorgt er voor dat aanvallers de lengte van iemands wachtwoord kunnen achterhalen. Het lek werd ontdekt door onderzoekers van de Amerikaanse Purdue University. Het betreffende Google-protocol wordt door meer dan 1 miljard gebruikers gebruikt. 

Lees meer »

Beveiligingslek treft 200.000 Magento webwinkels

Magento beveiligingslek

Door een ongepatcht beveiligingslek in de webwinkelsoftware van Magento zijn meer dan 200.000 webshops in gevaar. Het lek biedt aanvallers de mogelijkheid om het systeem van de webshop volledig over te nemen. Magento is van het lek op de hoogte, maar er is nog geen update beschikbaar, aldus beveiligingsbedrijf DefenseCode.

Lees meer »

Virus dwingt Amerikaans ziekenhuis om zonder computers te werken

Malware

Afgelopen weekend is een Amerikaans ziekenhuis geconfronteerd met een ernstige virusbesmetting van de ICT-systemen. Er werd een virus ontdekt op het computernetwerk van het Erie County Medical Center, en daaropvolgend zijn alle computersystemen offline gegaan. Het blijft onduidelijk of het ziekenhuis zelf heeft besloten om het IT-systeem plat te leggen – om bijvoorbeeld verdere verspreiding van het virus te voorkomen – of dat het …

Lees meer »

Sterke encryptie essentieel voor economie van de toekomst

Sterke encryptie essentieel

Internet Society wil dat alle G20 landen erkennen dat sterke encryptie essentieel is voor de economie van de toekomst. De organisatie, die zich hard maakt voor een open en transparant internet, wil dat de landen zich hier sterk voor gaan maken. Belangrijke leden van Internet Society zijn onder andere Microsoft, Mozilla en Google.

Lees meer »

Zoekopdrachten van gebruikers van Ask.com per ongeluk openbaar

askc.om logo

Een maand lang zijn de zoekopdrachten van gebruikers van Ask.com per abuis inzichtelijk geweest voor het grote publiek. Het lekken van deze gevoelige data werd veroorzaakt doordat de statuspagina van Apache niet goed beveiligd was. Normaal gesproken hoort deze pagina compleet afgeschermd te zijn, maar door nog onbekende oorzaak kon iedereen gedurende een maand toegang krijgen. Hierdoor kon men van alle …

Lees meer »

Google ontdekt beveiligingslek smartphone wifi

beveiligingslek smartphone

De wifi-chips van fabrikant Broadcom, die in veel smartphones zitten, stelden gebruikers bloot aan enorme beveiligingsrisico’s. Door een enorm beveiligingslek konden aanvallers zonder enige interactie met gebruikers iPhones, Nexus-toestellen en Samsung smartphones overnemen. Het enige wat hier voor nodig was, was dat het slachtoffer zich in de buurt van de aanvaller bevond. De beveiligingslekken zijn inmiddels gedicht. 

Lees meer »

FireEye biedt mac-gebruikers een gratis monitor-applicatie aan

FireEye

Het uit de Verenigde Staten afkomstige bedrijf FireEye, dat zich toelegt op de beveiliging van computers, heeft een nieuwe applicatie geïntroduceerd voor macOS-gebruikers. De applicatie draagt de naam Monitor. Met Monitor kunnen gebruikers direct zien welke processen en activiteiten uitgevoerd worden op de achtergrond. Monitor verschaft onder meer informatie over welke programma’s er draaien, of er bestanden aangemaakt, aangepast of verwijderd worden en …

Lees meer »