VPN instellen op je router (DD-WRT stappenplan)

Enorme router met VPN schild

VPN DD-WRTDD-WRT is alternatieve firmware (software) die gebruikt kan worden op verschillende routers en extra functionaliteiten toevoegt aan je router. Ook voor het instellen van een VPN-verbinding (VPN server) is DD-WRT firmware goed bruikbaar. In deze korte handleiding leggen wij uit hoe je een VPN verbinding op een router met DD-WRT instelt.


Wat is DD-WRT

DD-WRT is een gratis alternatieve firmware uitgebracht voor vele IEEE 802.11a / b / g / h / n draadloze routers die werken op basis van een Broadcom of Atheros chip.
DD-WRT biedt vele geavanceerde extra functies die niet standaard gevonden in de normale firmwares van deze apparaten. DD-WRT voegt vele extra functies toe waaronder goede VPN (met name OpenVPN) ondersteuning, WDS wireless bridging / repeating protocol, Radius Authentication veiligere draadloze communicatie, geavanceerdere Quality of Service beheer voor het toewijzen van bandbreedte.


Waarom VPN instellen op een router

Er zijn vele redenen waarom men een VPN verbinding op de router zou willen instellen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat video-diensten niet beschikbaar zijn in uw land, u een betere prijs op software of vliegtickets wilt, of u wilt niet ten prooi vallen aan censuur, hackers of privacy-schendende bedrijven (Facebook), organisaties en overheden. Als DD-WRT router dus staat ingesteld als VPN client, surf je altijd anoniem en veilig, met al je (draadloos en bedraad) aangesloten apparaten.


Benodigdheden voor VPN op router

Om ervoor te zorgen dat al het internetverkeer via een VPN verbinding gaat heb je de volgende dingen nodig:


DD-WRT installeren op je router

De installatiestappen om DD-WRT firmware op je router te installeren verschillen per router.

 • Zoek in de routerdatabase op de website van DD-WRT je router op en download (Routerdatabase)
 • Download het bijbehorende .bin bestand
 • Kijk naar de hardware specific instructions om te zien hoe een nieuwe firmware op jouw router geflasht kan worden
 • Er zijn 3 manieren waarop je een nieuwe firmware kan flashen:
  • Via de Web-GUI (makkelijkst)
  • Via TFTP
  • Via de command line

DD-WRT via Web-GUI flashen

Deze mogelijkheid is bij o.a. routers van Linksys de aangewezen keuze:

 1. Reset je router (via harde reset knopje achter op je router)
 2. log in het beheersysteem van je router in door naar het IP-adres van je router te gaan (vaak via 192.168.0.1 of 192.168.1.1 (zie kopje Router IP Adres opzoeken))
 3. Zoek naar het menu-onderdeel waar je je router kunt updaten / nieuwe firmware kan flashen
 4. Flash de nieuwe firmware (Let op: dit proces moet koste wat kost niet onderbroken worden, indien dit wel gebeurt kan je router blijvend onbruikbaar worden)
 5. Reset je router opnieuw 

Router IP handmatig opzoeken

Volg de volgende stappen om handmatig je router IP in Windows te vinden:

Stap 1. Druk in het ‘Start’-menu op ‘Uitvoeren’

In Windows 10 kan dit misschien moeilijk te vinden zijn. Je kunt ook de sneltoets WIN (de toets met het raampje) en r gebruiken. Op deze manier krijg je ook het onderstaande plaatje te zien.

Uitvoeren

Stap 2. Typ ‘cmd’ en druk op Enter

IPConfig

Stap 3. Typ in dit venster ‘ipconfig’ en druk op Enter

Je router IP

Het IP-adres achter default gateway of standaard gateway is het IP-adres van je router. Vul dit nummer in in de adresbalk van je browser om je router te kunnen bereiken.


DD-WRT firmware via TFTP flashen

Meestal verdient de GUI flash methode de voorkeur, maar in sommige hardware-specifieke gevallen kan er toch voor TFTP gekozen worden. TFTP is over het algemeen een veilige methode om je router te flashen.

TFTP is eenvoudig en vereist vaak maar 2 klikjes. Deze manier is met name geweldig voor gevallen waarin web GUI storingen geeft of de router onbereikbaar lijkt te zijn.


DD-WRT firmware via de command-line flashen

Deze manier is alleen toepasbaar op routers die DD-WRT reeds hebben en waarbij Telnet/SSH ingeschakeld is. Dit is de enige manier waarop wireless upgraden gedaan kan worden, aangezien het bestand van de DD-WRT servers wordt gehaald en via een checksum gecontroleerd wordt.

 • Telnet of ssh naar de DD-WRT router.
 • Download de firmware naar de router’s /tmp map met wget of scp.
cd /tmp
wget http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/stable/dd-wrt.v2x_generic.bin
 • Vergelijk de checksum met het origineel

md5sum dd-wrt.v2x_generic.bin

 • Flash de firmware
write dd-wrt.v2x_generic.bin linux
 • Reboot

Instellen van vpn verbinding op DD-WRT

Nu heb je DD-WRT naar je router geflasht en is je router in staat om VPN verbindingen aan te gaan en te beheren. Gefeliciteerd, het moeilijkste deel zit erop!

 1. Login op op je router (zie Router IP Adres opzoeken voor het inlog adres van je router)
 2. Ga naar “Setup” en dan “Basic Setup”.
 3. Ga naar het onderdeel “Network Address Server Setting (DHCP) en vul daar de DNS-server adressen in van jouw VPN-provider. Sla de instellingen op.
 4. Schakel IPv6 uit (Bij het gebruik van IPv6 willen er nog wel eens IP leaks voorkomen).
 5. Ga naar het onderdeel “Services” en klik vervolgens op het tabblad “VPN”. Schakel de OpenVPN client in door het onderdeel “Start OpenVPN Client” op enable te zetten.
 6. Vul vervolgens de gegevens van je VPN Provider in (bv van je abonnement van NordVPN: Loginnaam, password, server adres en VPN protocol type
 7. Kopieer vervolgens de inhoud van het certificaat en de key file in de bijbehorende vakken
 8. Zodra je de gegevens opslaat (Apply Settings) zal er verbinding gemaakt worden met de VPN server. Vanaf nu gaat al het internet verkeer via de VPN server. Om te controleren of het gelukt is ga je naar het tabblad “status” en vervolgens het onderdeel “OpenVPN”.

Conclusie

Wil je dat al het internetverkeer bij jou thuis via een VPN-verbinding loopt? Dan is het installeren van DD-WRT op je router een goed idee. Met het bovengenoemde stappenplan stel je alles op de juiste manier in. Daarna ben je klaar om veilig en anoniem te gaan internetten op alle apparaten die met de router verbonden zijn.

Mocht je besluiten om jouw router met DD-WRT firmware de optie te geven om verbinding te maken met een VPN-server, dan adviseren wij om naar NordVPN of PureVPN te kijken als VPN provider. Als alternatief voor het zelf flashen van je router, kan je er ook voor kiezen om een reeds goed ingestelde (geflashde) router te kopen. Daarvoor hebben wij een handig overzicht gepubliceerd met de beste routers voor je VPN. Je vindt hier goede routers die je zelf kunt flashen en die goed werken met elke VPN-provider. Maar je vindt er ook routers die al helemaal ingesteld zijn om goed te werken met ExpressVPN, NordVPN, IPVanish, Private Internet Access, HideMyAss en PureVPN.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
19
Reacties
Plaats een reactie
 1. Goedenavond, Als ik ExpressVPN op mijn Ziggo Connectbox heb gezet, kan ik dan nog switchen naar een Engels of Amerikaans IP adres?

  • Dit zou mogelijk moeten zijn. ExpressVPN heeft zelf geen specifieke handleiding voor de Ziggo Connectbox, maar ze geven wel aan dat als je de VPN handmatig instelt op je router met behulp van de OpenVPN of L2TP/PPTP servers, dat je van server kan wisselen door de ‘Server Adres’ informatie op de router te veranderen.

 2. Hallo,

  Ik heb een TPlink Archer AC1200 en een VPN-account bij CyberGhost. Nu krijg ik het niet voor elkaar om dat te koppelen. Kunnen jullie mij hierbij helpen?
  Gr Patrick

  • Als je een TP-Link router wilt koppelen aan je VPN, moet je eerst met je gebruikersnaam en wachtwoord inloggen op je router. Vervolgens kun je binnen de client van TP-Link een VPN-server toevoegen door bovenin op ‘Advanced’ en dan aan de zijkant op ‘VPN Server’ en dan ‘OpenVPN’ te klikken. Je kunt hier een certificaat aanmaken door de informatie van jouw VPN in te vullen. Als je tegen een specifiek probleem aanloopt, neem dan vooral opnieuw contact met ons op! Succes.

 3. Hallo ik ben Jos en heb een Asus rt-ax88u en ik krijg mijn router niet ingesteld met de NordVPN-client. Ik krijg er koppijn van. Wie kan mij helpen? B.v.d Jos

  • Hallo Jos,
   Vervelend dat het niet werkt! De NordVPN-website heeft wat tutorials die je misschien kunnen helpen. Wat zijn precies de problemen waar je tegenaan loopt? Wellicht weten wij een oplossing! We horen het graag.

 4. Ik zou heel graag DD-WRT willen uitvoeren, maar mijn router staat niet op de lijst (ZTE ZXHN H369A). Is er een manier om dit toch voor elkaar te krijgen, en zo niet: Hoe zou ik een router moeten plaatsen die wel vpn ondersteund (inplaats van mijn ZTE of er tussen?)

  • Het gemakkelijkste is denk ik om de ZTE te vervangen door een VPN router. Andere opties zijn om je ZTE toch proberen te flashen (maar de kans is groot dat deze dan kapot gaat), of om je ZTE op Bridge-Modus te zetten en de verbinding door te geven aan een extra VPN-router. Maar in dat geval is het waarschijnlijk gemakkelijker om de ZTE te vervangen door een VPN router, in plaats van deze twee te koppelen.

 5. Hoi ik heb een TL-R600VPN router maar ben weken bezig om die VPN in te stellen. Maar ik zie te veel IP-adressen het wil maar niet lukken. Hoe kun je weten welke IP-adressen je moet gebruiken. Die van mij eigen modem of die van de VPN router? Groetjes

  • Hallo Gino. Vervelend dat je hier al zo lang problemen mee hebt. Kun je ons vertellen waar je deze IP-adressen ziet? Waar moet je een IP-adres voor kiezen? Wellicht kunnen we je dan verder helpen.

   • Goedemiddag,

    Ik weet niet of ik juist ben, maar toch de vraag:
    Ik heb aparte 2 netwerken (zie het als 2
    huizen). op een netwerk heb ik een NAS met een (Open)VPN server draaien.

    Nu wil ik het andere netwerk met de NAS laten verbinden, zou dit mogelijk kunnen zijn door middel van een DD-WRT router?

    Alvast bedankt.

    • Dit zou inderdaad moeten kunnen. Al je internetverkeer zou dan eerst via je ‘hoofdrouter’ lopen, en dus langs de VPN-verbinding, dus dan ben je op allebei de netwerken beschermd.

 6. Hallo, Ik was (ben) op zoek naar een VPN provider. Ik heb een Router (Cisco RV310) en die kan VPN (IKE). Omdat ExpressVPN zo’n goede score heeft dacht ik daar een abonnement te nemen. Helaas, er zijn geen downloads voor het instellen van dit soort routers. Je kunt alleen uit een lijstje kiezen. Allemaal WiFi routers en die wil ik niet. Helaas moest ik eerst een abonnement nemen voordat die aap uit de mouw kwa. Dat wordt refunden. Weet iemand een goede VPN provider die wel instellingen of SW heeft om een willekeurige VPN router manual in te stellen? Ik had dit niet verwacht van de nummer 1 uit de Top 5.

  • Hey Guus, vervelend dat ExpressVPN niet lijkt te werken met je router. Misschien dat een van onze andere bezoekers met dezelfde router je verder zou kunnen helpen?

 7. Goedemiddag hoe kom ik bij de Instellingen van de media box van ziggo?
  Ik ben nieuw hier weet niet wat wel en wat niet mag.

  • Hallo Theo, je kunt bij de instellingen komen van je Ziggo media box door je computer of tablet te laten verbinden met de media box. Dit kan via wifi of een netwerkkabel. Vervolgens moet je in je browser naar een specifiek webadres navigeren. Dit webadres is te vinden op de website van Ziggo zelf. Mocht je er niet zelf uitkomen dan kun je het beste contact opnemen met de klantenservice van Ziggo zelf.

 8. Beste,
  Ik zag dat het al een oud bericht is maar toch een vraagje. Is de Asus RT-AC5300 DD-WRT FlashRouter de enige router waarbij je per netwerkpoort een VPN in kan stellen of kan dit met allee DD-WRT routers?
  Vriendelijke groet,
  Jeroen

  • Beste Jeroen,
   Het is niet exclusief aan deze router voorbehouden, maar niet elke DD-WRT router kan dit.

 9. Hallo,

  Ik gebruik zelf OpenVPN van PIA tot volle tevredenheid, maar ik heb nu een linux server (router/firewall/nas) draaien
  Waar ik zelf per device kan bepalen wie wel of niet over de openVPN moet.

  nu ga ik verhuizen en in mijn nieuwe woning heb ik gewoonweg geen ruimte meer hiervoor.
  Ik zit te denken om een Linksys WRT1200AC te kopen deze heeft DD-WRT wat u ook beschrijft, maar ik kan nergens vinden of je per device kan aangeven of die wel of niet via de openVPN moet ?
  of bijvoorbeeld alles boven de .200 IP adres (static) moet via de openVPN.

  is dit mogelijk met DD-WRT ?. dit is een must omdat mail programma’s zoals bijvoorbeeld Outlook met Gmail mail adres.
  gewoon weg niet willen e-mailen via PIA. omdat vele IP adressen in de blacklist staan (ik vermoed spammers ?) .
  effect is dan ook dat je soms wel goed kan mailen en soms niet …

  Ik hoor graag van u of er opties zijn hierin of dat u een andere oplossing heeft

  mvg
  Andre

Een reactie plaatsen