Facebook werkt niet in het buitenland? Zo omzeil je blokkades!

Facebook Niet Werkend Buitenland Vrouw Achter Laptop
Klik hier voor de samenvatting van het artikel
Facebook geblokkeerd in het buitenland: een korte samenvatting

In een aantal landen wordt Facebook geblokkeerd en is het niet vrij toegankelijk. Het kan erg vervelend zijn als Facebook niet werkt tijdens je verblijf in het buitenland. Om toch toegang te krijgen tot Facebook, neem je de volgende stappen:

 1. Sluit een online-abonnement af bij een goede VPN-provider.
 2. Download de VPN-software op je smartphone, tablet, desktop of laptop.
 3. Maak verbinding met een VPN-server in een land waar Facebook niet wordt geblokkeerd, bijvoorbeeld Nederland.
 4. Je hebt nu toegang tot Facebook, omdat je dataverkeer wordt omgeleid via een land waar Facebook vrij toegankelijk is.

Wil jij ook een VPN gebruiken? Dan raden wij NordVPN aan. Deze VPN heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en is geschikt voor alle devices (Android, iPhone, iPad en Windows).

Meer informatie over het omzeilen van Facebook blokkades lees je in de rest van het artikel.

Facebook wordt door meer dan 1 miljard mensen over de hele wereld actief gebruikt. Ondanks de overweldigende populariteit is het gebruik van Facebook in sommige landen verboden of beperkt.  Naast landen met autoritaire overheden zoals Noord-Korea en Iran, wordt Facebook ook in meer liberale landen beperkt of geblokkeerd.

Als je je in het buitenland bevindt, kan het dus zomaar zijn dat je Facebookaccount niet toegankelijk is. Hoe kun je deze Facebook-blokkades omzeilen tijdens jouw vakantie of verblijf in het buitenland? De oplossing is simpel.
In dit artikel zullen we uitleggen hoe je toch gebruik kunt maken van Facebook. Ook bekijken we waarom Facebook geblokkeerd wordt.

Waarom wordt Facebook geblokkeerd?

Facebook geblokkeerd

Facebook is, net als overige social media-sites, een platform waar mensen sociale, religieuze of politieke gedachten kunnen delen. De regering van sommige landen wil niet dat burgers toegang hebben tot deze informatie en blokkeren Facebook. Het blokkeren van Facebook is een vorm van censuur die bedoelt is om controle te kunnen uitoefenen op het nieuws dat mensen te zien krijgen.

In landen als Pakistan en Iran heeft het blokkeren van Facebook vaak te maken met religie. Zo heeft de Pakistaanse regering in 2010 de toegang tot Facebook geblokkeerd omdat er een campagne werd gevoerd om zelfgetekende karikaturen van de profeet Mohammed in te zenden. Onder bepaalde islamitische wetten is elke afbeelding van de profeet Mohammed ten strengste verboden.

Ook proberen de autoriteiten te voorkomen dat het volk zich via Facebook mobiliseert, zoals het geval was bij de Arabische Lente. Via Facebook en Twitter werden massale protesten tegen de overheden van onder meer Egypte en Tunesië georganiseerd. Ook landen als China en Turkije blokkeren Facebook met grote regelmaat, om het vrije woord en de oppositie te demobiliseren. Deze landen voeren beperkingen uit op social media om te voorkomen dat burgers toegang krijgen tot politieke ideeën, die als gevaarlijk worden beschouwd voor de staat. Dit was ook te zien na de mislukte Staatsgreep in Turkije in 2016. De beperking op vrijheid van meningsuiting en social media is daarna toegenomen.

Facebook werkt niet: hoe omzeil je deze blokkade?

Het is erg vervelend als Facebook niet werkt in het buitenland. Of je nu op vakantie bent, op zakenreis bent of familie of vrienden opzoekt, het is fijn om gewoon gebruik te kunnen maken van Facebook. Er zijn een aantal mogelijkheden om Facebook-blokkades te omzeilen.  Zo kun je je DNS-settings aanpassen of de Tor-browser gebruiken. We zullen beide methodes toelichten in dit artikel. De makkelijkste en meest effectieve manier om Facebook weer werkend te krijgen in het buitenland, is door het gebruik van een VPN. Hier zullen we dan ook mee beginnen.

VPN

De meest eenvoudige methode om de Facebook-blokkade te omzeilen, is het gebruik van een VPN (lees ook: wat is een VPN). Kort samengevat; met een VPN maak je verbinding via een externe server waardoor je ip-adres verandert. Je kan vanuit het buitenland bijvoorbeeld verbinding maken met een Nederlandse VPN-server, en krijgt dan een Nederlands IP-adres toegewezen. Je verbinding wordt als het ware omgeleid via Nederland. Omdat je verbinding wordt omgeleid via Nederland heb je nu wel ineens toegang tot Facebook, omdat de Nederlandse regering Facebook niet blokkeert.

Een VPN heeft nog meer voordelen. Zo kan je vanuit het buitenland Uitzending gemist kijken en Nederlands voetbal. Ook word je met een VPN volledig anoniem op het internet, doordat je niet meer getraceerd kan worden via je eigen ip-adres. Je verbinding wordt door de VPN-server versleuteld en beveiligd en geeft dus ook extra beveiliging tegen bijvoorbeeld hackers. Hierdoor kan je onder meer veilig verbinden met openbare wifi-netwerken. Drie goede VPN-aanbieders zijn NordVPN, ExpressVPN en Surfshark.

Oplossing 1. NordVPN

Met NordVPN krijg je vanuit het buitenland binnen een handomdraai toegang tot Facebook. NordVPN werkt zowel op Android, iPhone, iPad en Windows. Het is een van de grootste VPN-aanbieders in de wereld met een goede reputatie. Daarbovenop heeft NordVPN een fantastische prijs-kwaliteitsverhouding.

NordVPN
Actie:
Tijdelijk €2.80 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.80
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Oplossing 2. ExpressVPN

Toegang tot Facebook in het buitenland is ook geen enkel probleem met ExpressVPN. Daarnaast kan je met ExpressVPN anoniem downloaden en de Amerikaanse Netflix kijken vanuit Nederland. ExpressVPN is erg snel, betrouwbaar en veilig.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Drie maanden cadeau bij een jaarabonnement
Vanaf
€5.76
9.5
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

Oplossing 3. Surfshark

Surfshark is een goedkope en gebruiksvriendelijke VPN waarmee je overal ter wereld op Facebook kunt. Daarnaast is Surfshark  ook erg geschikt om Nederlandse tv te kijken in het buitenland. Surfshark heeft veiligheid hoog in het vaandel staan.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2,14 per maand
Vanaf
€2.14
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Wijzigen van DNS-server

Een andere methode om een Facebook-blokkade op te heffen is het wijzigen van je DNS-serveradres. Domain Name Servers (DNS) houden bij welke websitenaam bij welk IP-adres hoort. De meeste internetgebruikers gebruiken de standaard DNS-server van hun internetprovider. Echter, door deze standaard DNS-server te wijzigen in Googles Publieke DNS, kun je de Facebook-blokkade omzeilen. Jouw internetverkeer wordt dan namelijk niet meer “gefilterd” door de DNS-servers van jouw internet-provider.

Om de DNS-server op je Windows Computer te wijzigen, volg je onderstaande stappen:

 1. Ga naar Start > Instellingen (tandwiel) > Netwerk en Internet > Adapteropties wijzigen’.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de actieve verbinding en kies “Eigenschappen”.
 3. Klik met de rechtermuisknop op “Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)” en klik op “Eigenschappen”.
 4. Selecteer “De volgende DNS-serveradressen gebruiken” en vul 8.8.8.8 in als DNS-server adres.

TOR

Als het wijzigen van je DNS-serveradres niet voldoende is om toegang te krijgen tot Facebook, dan biedt de Tor browser misschien mogelijkheden om de Facebook-blokkade te omzeilen.  Het Tor-netwerk verbergt je identiteit door je internetverkeer om te leiden langs verschillende Tor-servers (of ‘nodes’). Je data wordt versleuteld en dan over de verschillende nodes gestuurd, waar de verschillende encryptie-lagen stuk voor stuk ontsleuteld worden, tot de data uiteindelijk ‘kaal’ op zijn bestemming is. Met dit systeem kan jouw online verkeer niet naar jou worden herleid.

Doordat je gegevens langs meerdere ‘nodes’ omgeleid worden, kan je internetverbinding hierdoor wel trager zijn dan je gewend bent.

In welke landen wordt Facebook allemaal geblokkeerd of gecensureerd?

Wij hebben een bescheiden lijstje opgesteld met landen waar Facebook niet werkt. Meestal is dit zo omdat het door de regering wordt geblokkeerd. Ook staan er landen op dit lijstje waar Facebook misschien wel werkt, maar waar het door de overheid sterk wordt gemonitord en gereguleerd. Dit lijstje vertegenwoordigt dus landen waar Facebook momenteel niet ‘vrij’ toegankelijk is. Ook landen waar Facebook in recente jaren niet altijd vrij toegankelijk is geweest, includeren we in deze lijst. De lijst is niet compleet, maar geeft in ieder geval een globale indruk. Er komen namelijk continu blokkades bij en soms worden er blokkades opgeheven.

Enkele landen waar Facebook niet ‘vrij’ toegankelijk is of was in recente jaren, of waar op last van de overheid content werd geweerd:

 • Bangladesh – In 2010 heeft de regering Facebook geblokkeerd omdat er satirische afbeeldingen van de profeet Mohammed op een Facebook-pagina werden geplaatst. Het verbod is opgeheven, maar de regering blijft social media-sites bewaken.
 • China – Het Chinese overheidsprogramma om het binnenlandse internetverkeer te reguleren, ook wel bekend als The Great Firewall of China, blokkeert de toegang tot Facebook sinds 2009.
 • Cuba – De toegang tot internet in Cuba is beperkt en erg duur.
 • Egypte – De toegang tot social media is beperkt en de regering houdt toezicht op het internetgebruik.
 • India – Facebook is meerdere malen geblokkeerd geweest.
 • Iran – De toegang tot social media is sterk beperkt.
 • Noord-Korea – Naast Facebook worden ook andere social media sites geblokkeerd.
 • Pakistan – De regering heeft in 2010 de toegang tot Facebook geblokkeerd omdat er een campagne werd gevoerd om zelfgetekende karikaturen van de profeet Mohammed in te zenden. De regering blijft individuele Facebook-pagina’s blokkeren om religieuze en politieke inhoud te filteren die volgens hen schadelijk is.
 • Tadzjikistan – Sinds november 2012 heeft Tadzjikistan de toegang tot Facebook geblokkeerd. Deze beperking is ingevoerd als reactie op negatieve opmerkingen die online zijn geplaatst over president Emomalii Rahmon en andere overheidsfunctionarissen.
 • Turkije – Facebook wordt regelmatig geblokkeerd, om het vrije woord en de oppositie te demobiliseren.
 • Vietnam – In 2016 heeft de Vietnamese regering de toegang tot Facebook twee weken officieel geblokkeerd. Ook daarna zijn er momenten geweest in tijden van politieke onrust dat Facebook niet toegankelijk was.

Conclusie

Voor veel mensen zijn sociale netwerksites zoals Facebook een belangrijke manier om contact te houden met vrienden en familie. Helaas wordt in een aantal landen om politieke of religieuze reden de toegang tot Facebook geblokkeerd. Het kan erg frustrerend zijn als je geen gebruik kunt maken van Facebook tijdens je verblijf in het buitenland. Met een VPN-verbinding kun je eenvoudig Facebook-blokkades in het buitenland omzeilen.

Door verbinding te maken met een VPN-server in een land waar Facebook niet wordt geblokkeerd, kun jij zonder enige beperking jouw Facebook-account bijwerken.

Facebook blokkade omzeilen: veelgestelde vragen

Wil jij snel meer informatie over het gebruik van Facebook in het buitenland en het omzeilen van blokkades? Wij helpen je graag. Klik op onderstaande vragen en het antwoord verschijnt in beeld.

In sommige landen wordt Facebook geblokkeerd door de regering. Deze vorm van censuur is onder meer bedoeld zodat overheden controle kunnen uitoefenen op het nieuws dat mensen te zien krijgen. Ook proberen de autoriteiten te voorkomen dat het volk zich via Facebook mobiliseert.

Door gebruik te maken van een VPN-verbinding kan je je internetverbinding via een ander land laten lopen. Je maakt bijvoorbeeld verbinding met een VPN-server in Nederland. Al jouw internetverkeer wordt nu via Nederland omgeleid, inclusief Facebook. Omdat Facebook in Nederland niet geblokkeerd is, wordt de Facebook-blokkade opgegeven.

Een aantal landen waar Facebook wordt gecensureerd of niet ‘vrij’ toegankelijk is:

 • Bangladesh
 • China
 • Cuba
 • Egypte
 • India
 • Iran
 • Noord-Korea
 • Pakistan
 • Tajikistan
 • Turkije
 • Vietnam

We raden NordVPN aan. Dit is een ontzettend goede en snelle VPN. Wil je liever een goedkope VPN om Facebook te kunnen gebruiken in het buitenland? Dan raden wij Surfshark aan.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen