Facebook werkt niet in het buitenland? Zo omzeil je blokkades!

Uitsmijter houdt touw vast om mensen toegang te geven tot Facebook
Klik hier voor de samenvatting van het artikel
Facebook geblokkeerd in het buitenland: een korte samenvatting

In een aantal landen wordt Facebook geblokkeerd en is het niet vrij toegankelijk. Het kan erg vervelend zijn als Facebook niet werkt tijdens je verblijf in het buitenland. Om toch toegang te krijgen tot Facebook, neem je de volgende stappen:

 1. Sluit een online-abonnement af bij een goede VPN-provider.
 2. Download de VPN-software op je smartphone, tablet, desktop of laptop.
 3. Maak verbinding met een VPN-server in een land waar Facebook niet wordt geblokkeerd, bijvoorbeeld Nederland.
 4. Je hebt nu toegang tot Facebook, omdat je dataverkeer wordt omgeleid via een land waar Facebook vrij toegankelijk is.

Wil jij ook een VPN gebruiken? Dan raden wij NordVPN aan. Deze VPN heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en is geschikt voor alle devices (Android, iPhone, iPad en Windows).

Meer informatie over het omzeilen van Facebook blokkades lees je in de rest van het artikel.

Facebook wordt door meer dan twee miljard mensen over de hele wereld actief gebruikt. Ondanks de overweldigende populariteit beperken sommige landen het gebruik van Facebook of verbieden het platform helemaal. Naast landen met autoritaire overheden, zoals Noord-Korea en Iran, beperken of blokkeren ook meer liberale landen Facebook.

Als je in het buitenland bent, kan het dus zomaar zijn dat je geen toegang krijgt tot je Facebook-account. Hoe kun je deze Facebook-blokkades omzeilen, tijdens jouw vakantie of verblijf in het buitenland? De oplossing is simpel.

In dit artikel zullen we uitleggen hoe je toch gebruik kunt maken van Facebook. Ook bekijken we welke landen Facebook (gedeeltelijk) blokkeren en waarom ze dit doen.

Facebook werkt niet: hoe omzeil je deze blokkade?

Het is erg vervelend als Facebook niet werkt in het buitenland. Of je nu op vakantie bent, op zakenreis of familie of vrienden opzoekt, het is fijn om gewoon gebruik te kunnen maken van Facebook.

Er zijn een aantal mogelijkheden om Facebook-blokkades te omzeilen.  Zo kun je je DNS-settings aanpassen of de Tor-browser gebruiken. We zullen beide methodes toelichten in dit artikel. De makkelijkste en meest effectieve manier om Facebook weer werkend te krijgen in het buitenland, is door het gebruik van een VPN. Hier zullen we dan ook mee beginnen.

VPN

De meest eenvoudige methode om de Facebook-blokkade te omzeilen, is het gebruik van een Virtueel Particulier Netwerk (VPN). Met een VPN maak je verbinding via een externe server, waardoor je IP-adres verandert.

Je kunt vanuit het buitenland bijvoorbeeld verbinding maken met een Nederlandse VPN-server om een Nederlands IP-adres toegewezen te krijgen. Je verbinding wordt als het ware omgeleid via Nederland. Omdat je verbinding wordt omgeleid via Nederland, heb je nu wel toegang tot Facebook. De Nederlandse regering blokkeert Facebook immers niet.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

Een VPN heeft nog meer voordelen. Zo kun je vanuit het buitenland Uitzending Gemist kijken en Nederlands voetbal. Ook ben je met een VPN volledig anoniem op het internet, doordat websites je niet meer kunnen traceren aan de hand van je eigen IP-adres. Je verbinding wordt door de VPN-server versleuteld en beveiligd. Zo ben je dus ook extra beveiligd tegen bijvoorbeeld hackers. Hierdoor kun je onder meer veilig verbinden met openbare wifi-netwerken.

Drie van de beste VPN-aanbieders zijn NordVPN, ExpressVPN en Surfshark. Hieronder gaan we op alle drie kort in.

Oplossing 1. NordVPN

Met NordVPN krijg je vanuit het buitenland binnen een handomdraai toegang tot Facebook. NordVPN werkt zowel op Android, iPhone, iPad en Windows. Het is een van de grootste VPN-aanbieders in de wereld met een goede reputatie. Daarbovenop heeft NordVPN een fantastische prijs-kwaliteitverhouding.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Oplossing 2. Surfshark

Surfshark is een goedkope en gebruiksvriendelijke VPN waarmee je overal ter wereld op Facebook kunt. Daarnaast is Surfshark  ook erg geschikt om Nederlandse tv te kijken in het buitenland. Laat je niet afschrikken door hoe laag de prijs is. Hoewel je slechts een prikkie betaalt, heeft Surfshark veiligheid hoog in het vaandel staan.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.30 per maand
Vanaf
€2.30
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Oplossing 3. CyberGhost

Toegang tot Facebook in het buitenland is ook geen enkel probleem met CyberGhost. Daarnaast kun je met CyberGhost anoniem downloaden en de Amerikaanse Netflix kijken vanuit Nederland. CyberGhost is erg snel, betrouwbaar en veilig.

De provider heeft een hoog serveraanbod en biedt bovendien de langste geld-terug-garantie van alle providers in onze top 5.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2.19 per maand!
Vanaf
€2.19
8.9
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Wijzigen van DNS-server

Een andere methode om een Facebook-blokkade op te heffen is het wijzigen van je DNS-serveradres. Domain Name Servers (DNS) houden bij welke websitenaam bij welk IP-adres hoort. De meeste internetgebruikers gebruiken de standaard DNS-server van hun internetprovider. Door deze standaard DNS-server te wijzigen in Googles Publieke DNS, kun je de Facebook-blokkade omzeilen. Jouw internetverkeer wordt dan namelijk niet meer ‘gefilterd’ door de DNS-servers van jouw internetprovider.

Om de DNS-server op je Windows-computer te wijzigen, volg je onderstaande stappen:

 1. Ga naar de instellingen. Hiervoor klik je op het tandwieltje binnen het Windows-startmenu.
 2. Selecteer ‘Netwerk en Internet’.
 3. Scherm "Instellingen" op Windows
 4. Kies ‘Adapteropties wijzigen’.
 5. Windows optie "Adapteropties wijzigen"
 6. Klik met de rechtermuisknop op de actieve verbinding. Deze is te herkennen aan de groene balkjes. Kies ‘Eigenschappen’. Je krijgt dan de volgende pop-up:
 7. Eigenschappen van een specifiek Wi-Fi netwerk op Windows
 8. Klik ‘Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)’ en klik op ‘Eigenschappen’. Waar deze opties staan, zijn in de bovenstaande afbeelding te zien.
 9. Selecteer ‘De volgende DNS-serveradressen gebruiken’ en vul 8.8.8.8 in als DNS-server adres.
 10. Eigenschappen van een specifiek Internet Protocol op Windows waarbij het DNS-serveradres is uitgelicht

TOR

Tor LogoAls het wijzigen van je DNS-serveradres niet voldoende is om toegang te krijgen tot Facebook, dan biedt de Tor browser nog mogelijkheden om de Facebook-blokkade te omzeilen.  Het Tor-netwerk verbergt je identiteit door je internetverkeer om te leiden langs verschillende Tor-servers. Deze servers worden ook wel ‘nodes’ genoemd.

Je data worden versleuteld en dan over de verschillende nodes gestuurd. Hier worden de verschillende encryptie-lagen stuk voor stuk ontsleuteld, tot de data uiteindelijk ‘kaal’ op hun bestemming zijn. Met dit systeem kan jouw online verkeer dus niet naar jou worden herleid. Je internetverbinding kan echter trager zijn dan je gewend bent, omdat het Tor-netwerk je gegevens langs meerdere nodes omleidt.

Waarom blokkeren landen Facebook?

Laptop met een platform dat lijkt op Facebook met een slotjeFacebook is, net als overige social media-sites, een platform waar mensen sociale, religieuze of politieke gedachten kunnen delen. De regering van sommige landen wil niet dat burgers toegang hebben tot deze informatie en blokkeren Facebook. Het blokkeren van Facebook is een vorm van censuur die bedoeld is om controle uit te oefenen op het nieuws dat mensen te zien krijgen.

In landen als Pakistan en Iran heeft het blokkeren van Facebook vaak te maken met religie. Zo heeft de Pakistaanse regering in 2010 de toegang tot Facebook geblokkeerd, omdat gebruikers getekende karikaturen van de profeet Mohammed inzonden in het kader van een campagne. Onder bepaalde islamitische wetten is elke afbeelding van de profeet Mohammed ten strengste verboden.

Ook proberen de autoriteiten te voorkomen dat het volk zich via Facebook mobiliseert, zoals het geval was bij de Arabische Lente. Via Facebook en Twitter organiseerden burgers van onder meer Egypte en Tunesië massale protesten tegen de overheden.

Ook landen als China en Turkije blokkeren Facebook met grote regelmaat, om het vrije woord en de oppositie te demobiliseren. Deze landen voeren beperkingen uit op social media om te voorkomen dat burgers toegang krijgen tot politieke ideeën die afwijken van die van de staat. Een voorbeeld hiervan is de censuur na de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016.

In welke landen wordt Facebook allemaal geblokkeerd of gecensureerd?

Wij hebben een bescheiden lijstje opgesteld met landen waar Facebook niet werkt. In de meeste van deze landen blokkeert de regering de website. Ook staan er landen op dit lijstje waar Facebook misschien wel werkt, maar waar de overheid het sterk monitort en reguleert.

Dit lijstje vertegenwoordigt dus landen waar Facebook momenteel niet ‘vrij’ toegankelijk is. Ook landen waar Facebook in recente jaren niet altijd vrij toegankelijk is geweest, includeren we in deze lijst. De lijst is niet compleet, maar geeft in ieder geval een globale indruk. Er komen namelijk continu blokkades bij en soms worden er blokkades opgeheven.

Overzicht van landen met de reden tot blokkade

Enkele landen waar Facebook niet ‘vrij’ toegankelijk is of was in recente jaren, of waar op last van de overheid content werd geweerd:

LandRedenHuidige staat blokkade
BangladeshIn 2010 heeft de regering Facebook geblokkeerd omdat er satirische afbeeldingen van de profeet Mohammed op een Facebook-pagina werden geplaatst.Het verbod is opgeheven, maar de regering blijft social media-sites bewaken.
ChinaChina wil haar burgers ‘beschermen’ tegen andere denkwijzen. Ook wil het concurrentie voor Chinese bedrijven verminderen door middel van online blokkades.Het Chinese overheidsprogramma om het binnenlandse internetverkeer te reguleren, ook wel bekend als The Great Firewall of China, blokkeert de toegang tot Facebook sinds 2009.
CubaToegang tot internet in Cuba is beperkt en erg duur. Bovendien censureert de overheid elke kritiek op Cuba.Facebook is in principe toegankelijk, maar wordt gemonitord. De VoIP-service van Facebook Messenger werkt echter niet.
Duitsland, Frankrijk en OostenrijkHet is in deze landen verboden om de Holocaust te ontkennen. Posts waarin dit gebeurt worden gedeletet.Je kunt Facebook vrijuit gebruiken, zolang je niet de Holocaust ontkent.
EgypteDe Egyptische overheid censureert online content om ‘de nationale veiligheid te beschermen’. Ze tolereert dus geen kritiek.De overheid monitort de content sterk. Ook ondervinden veel gebruikers problemen met de VoIP-service van Facebook Messenger.
IndiaDe overheid heeft Facebook is meerdere malen geblokkeerd vanwege politieke onrust.Facebook is toegankelijk in India, maar de overheid monitort de content.
IranIran wil alle online content die in de stabiliteit van de staat zou kunnen ondermijnen blokkeren. Ook mag content niet ingaan tegen de voorschriften van de staatsgodsdienst.Facebook is geheel geblokkeerd.
Noord-KoreaNoord-Korea wil de verspreiding van online informatie tegengaan.Naast Facebook worden ook andere social media sites geblokkeerd.
PakistanDe regering heeft in 2010 de toegang tot Facebook geblokkeerd, omdat er een campagne werd gevoerd om getekende karikaturen van de profeet Mohammed in te zenden.De regering blijft individuele Facebook-pagina’s blokkeren om religieuze en politieke inhoud te filteren die volgens hen schadelijk is.
RuslandRusland blokkeert sociale media, waaronder Facebook en Twitter, als de overheid meent dat het Russen of de Russische media censureert of discrimineert.De overheid monitort sociale media, maar je hebt nog toegang tot Facebook.
Saoedi-ArabiëContent rondom LHBTI+, gokken en pornografie is verboden. Ook mag je hier geen kritiek uiten op de regering of de Islam.De overheid monitort en censureert alles wat je post.
TadzjikistanDeze beperking is ingevoerd als reactie op negatieve opmerkingen die online zijn geplaatst over president Emomalii Rahmon en andere overheidsfunctionarissen.Sinds november 2012 heeft Tadzjikistan de toegang tot Facebook geblokkeerd.
TurkijeFacebook wordt regelmatig geblokkeerd om het vrije woord en de oppositie te demobiliseren.Facebook is soms toegankelijk, soms niet. Gebruikers kampen nog steeds vaak met bandbreedtebeperkingen of een algehele blokkade.
VenezuelaIn 2018 is Facebook korte tijd geblokkeerd geweest na de verkiezingen.De Venezolaanse overheid monitort Facebook, maar het platform is wel toegankelijk.
Verenigde Arabische EmiratenIn de VAE mag niemand kritiek uiten op de regering of de Islam. Ook LGBTI+-content is niet toegestaan, alsmede pornografie.Facebook is toegankelijk, met uitzondering van de VoIP-functie van Facebook Messenger. De overheid past wel strenge censuur toe.
Verenigd KoninkrijkVerschillende Facebookgroepen verwijderd en gecensureerd in verband met politieke onrust.Je kunt Facebook gewoon gebruiken in het Verenigd Koninkrijk.
VietnamIn 2016 heeft de Vietnamese regering de toegang tot Facebook twee weken officieel geblokkeerd wegens politieke redenen. Ook daarna zijn er momenten geweest in tijden van politieke onrust dat Facebook niet toegankelijk was.Facebook en de Vietnamese overheid zijn in een constante strijd. Soms wordt de website geblokkeerd, andere keren ‘slechts’ gecensureerd. Sinds 2017 plaatst een leger aan Vietnamese influencers propaganda op het platform.

Conclusie

Voor veel mensen zijn sociale netwerksites, zoals Facebook, een belangrijke manier om contact te houden met vrienden en familie. Helaas blokkeert de overheid in een aantal landen om politieke of religieuze reden de toegang tot Facebook. Het is natuurlijk erg frustrerend als je geen gebruik kunt maken van Facebook tijdens je verblijf in het buitenland. Met een VPN-verbinding kun je eenvoudig Facebook-blokkades in het buitenland omzeilen.

Door verbinding te maken met een VPN-server in een land waar Facebook niet wordt geblokkeerd, kun jij zonder enige beperking jouw Facebook-account bijwerken.

Facebook-blokkade omzeilen: veelgestelde vragen

Wil jij snel meer informatie over het gebruik van Facebook in het buitenland en het omzeilen van blokkades? Wij helpen je graag. Klik op onderstaande vragen en het antwoord verschijnt in beeld.

In sommige landen wordt Facebook geblokkeerd door de regering. Deze vorm van censuur is onder meer bedoeld zodat overheden:

 • Controle kunnen uitoefenen op het nieuws dat mensen te zien krijgen.
 • Kunnen voorkomen dat burgers zich mobiliseren tegen de overheid.
 • Kritiek ten opzichte van de politiek of religie kunnen onderdrukken.

Door gebruik te maken van een VPN-verbinding kan je je internetverbinding via een ander land laten lopen. Je maakt bijvoorbeeld verbinding met een VPN-server in Nederland. Al jouw internetverkeer wordt nu via Nederland omgeleid, inclusief Facebook. Omdat Facebook in Nederland niet geblokkeerd is, wordt de Facebook-blokkade opgegeven.

Een aantal landen waar Facebook wordt gecensureerd of niet ‘vrij’ toegankelijk is:

 • Bangladesh
 • China
 • Cuba
 • Egypte
 • India
 • Iran
 • Noord-Korea
 • Pakistan
 • Tajikistan
 • Turkije
 • Vietnam

We raden NordVPN aan. Dit is een ontzettend goede en snelle VPN. Wil je liever een goedkope VPN om Facebook te kunnen gebruiken in het buitenland? Dan raden wij Surfshark aan.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen