Zakelijk

Zakelijk

Het is altijd belangrijk om je bedrijfsgegevens goed te beveiligen, of je nu vooral online opereert of het internet nauwelijks gebruikt. Zeker als je thuiswerkers in dienst hebt, is het verstandig om een veilige online werkomgeving te verzorgen waar alleen jouw werknemers bij kunnen. Niet alleen bedrijfsgegevens, maar ook de gegevens van je klanten en websitebezoekers moet je goed beschermen. Om nog maar te zwijgen over de persoonlijke gegevens van je medewerkers. De artikelen hieronder vertellen je hoe je als bedrijf belangrijke gegevens veilig houdt.

Veilig thuiswerken en online vergaderen

Thuiswerken is sinds de coronacrisis steeds normaler. Talloze mensen zitten doordeweeks in hun woonkamers, op hun laptop, van 9 tot 5 te werken. Het feit dat dit mogelijk is, is fantastisch, maar het brengt ook de nodige vraagstukken met zich mee. Hoe zorg je dat alle bestanden van je bedrijf veilig blijven? Hoe onderhoud je op een veilige maar handige manier contact met je collega's? Kun je daar WhatsApp of andere sociale media voor gebruiken bijvoorbeeld? De artikelen hieronder geven antwoorden op deze en andere thuiswerk-gerelateerde vragen.

Als werkgever zorgen voor een veilige online werkomgeving

Als hoofd van een bedrijf wil je je kunnen focussen op het onderhouden en verbeteren van je business. Je wilt daarbij geen uren kwijt zijn aan het controleren van de online veiligheid van verschillende systemen en netwerken. Gelukkig hoeft dit ook niet. Er zijn een aantal simpele manieren waarop je snel een goed, veilig bedrijfsnetwerk op kunt zetten, of je werknemers nu thuiswerken of elke dag op kantoor zitten. Er zijn zelfs verschillende bedrijven, zoals MSSP's (Managed Security Service Providers), die je helpen je zaken op orde te krijgen.

Het blijft wel belangrijk zelf ook stappen te ondernemen om toekomstige problemen te voorkomen. Denk aan het informeren van je personeel over veelvoorkomende vormen van cybercrime. De artikelen hieronder vertellen je alles dat je weten moet over het online beveiligen van jouw bedrijf.

Zorgen voor veiligheid op je eigen werkplek

Niet alleen bedrijfseigenaren, ook (toekomstige) werknemers hebben verantwoordelijkheden als het gaat om cybersecurity op kantoor. Zelfs voor je ergens gaat werken, zijn er zaken waarop je kunt letten als het gaat om je privacy. In deze sectie vind je artikelen die je helpen je privacy en online veiligheid als (toekomstige) werknemer te waarborgen.

AVG en andere wetgeving in het bedrijfsleven

Bedrijven die werken binnen de EU hebben de plicht om persoonsgegevens van hun klanten en bezoekers te beschermen. Dit is vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarnaast zijn er nog veel meer regels en wetten waaraan bedrijven zich moeten houden als het aankomt op het internet. Dit heeft gevolgen op haast alle niveaus van het werkproces. De AVG stelt dat je een klant of bezoeker de mogelijkheid moet geven om diens gegevens in te zien en aan te passen. Ook is de AVG leidend in hoe lang je iemands gegevens mag bewaren.

Dit soort zaken zijn nauw verbonden met veilig internetgebruik van bedrijven. Als een bedrijf geen veilige internetomgeving kan bieden, is de kans dat ze niet in lijn met de AVG werken immers ook groter. Veel MKB's hebben eigenlijk niet de tijd om zich echt te verdiepen in de AVG. Daarom hebben we een artikel geschreven over makkelijk te implementeren maatregelen om je bedrijf AVG-proof te maken.