VPN en Proxy op weegschaal

VPN vs Proxy – wat is het verschil?

Laatst bijgewerkt: 19 februari 2019
Leestijd: 11 minuten, 19 seconden

VPN en Proxy VerschilAls je anoniem het internet op wilt, kun je zowel een VPN-server als een proxyserver gebruiken. Ook kunnen VPN’s en proxies allebei je geografische locatie veranderen en zo de geo-blokkades van websites omzeilen. Denk bijvoorbeeld aan de vele tv-streaming websites die je niet buiten hun land van herkomst kunt kijken. Veel VPN-providers bieden naast hun VPN ook een soort proxy-dienst aan. Bovendien zijn er publieke proxyservers die gratis gebruikt kunnen worden. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een VPN en een proxy? En welke kun je het beste gebruiken?

Hoewel de twee een vergelijkbare functie hebben, zijn de werkelijke processen waardoor je verbinding tot stand komt erg verschillend. Deze verschillen hebben de nodige gevolgen. Wij leggen je uit wat deze gevolgen zijn, hoe verschillende proxyservers werken, en welke voor- en nadelen proxies en VPN’s met zich meebrengen.


Proxyservers

Een proxyserver is een server die tussen jouw computer en het internet in staat. Zodra je via een proxy het web opgaat, wordt al je internetverkeer eerst langs de proxy gestuurd. Het zal daarom lijken alsof al jouw verkeer vanuit die proxyserver komt en niet van jouw eigen computer en IP-adres. Hoewel VPN-servers al je dataverkeer versleutelen, doet een computer met een proxy dat niet. Daarom kan een proxy tegelijkertijd een groot aantal verbindingen van verschillende gebruikers (meestal tienduizenden) accepteren.

Proxyservers kunnen op verschillende manieren met het internet communiceren. Hierbij gebruiken ze meestal één van de volgende twee protocollen: HTTP of SOCKS. We leggen je even kort uit wat het verschil is tussen deze protocollen.


HTTP-proxyservers

Het HTTP-protocol is ontworpen om het verkeer op HTTP-niveau te interpreteren. Dit betekent dat proxies die dit protocol gebruiken alléén webpagina’s kunnen openen. Alles dat begint met http:// of het beter beveiligde https:// wordt dus gedekt door je proxy. Als gevolg zijn proxies met dit protocol alleen bruikbaar als je via je browser het internet op wil. Omdat het enkel HTTP-verzoeken verwerkt, werkt het in theorie sneller dan een VPN of een SOCKS-proxy. Het kan je bovendien helpen om geografische blokkades te omzeilen, zodat je toegang hebt tot sites waar je op jouw locatie anders niet bij zou kunnen. Vaak zijn HTTP-proxies ook nog eens gratis, en anders heel goedkoop.

Het probleem van een proxy met het HTTP-protocol is dat je gegevens alsnog vrij gemakkelijk achterhaalt kunnen worden. Door slim gebruik van Flash of JavaScript, wat het HTTP-protocol niet aankan, kunnen veel websites je echte IP-adres alsnog detecteren. Ook wordt je internetverkeer niet versleuteld, zodat hackers, de overheid, bewakingssystemen, en je internetprovider met je mee zouden kunnen kijken. Als je op een HTTPS-website zit, wordt je dataverkeer niet gecontroleerd, maar kan je IP-adres wel bewaard worden. Als je je proxyserver wilt gebruiken op meerdere browsers, moet je die bovendien allemaal apart configureren. Dit kost een hoop extra moeite.

Om alles even simpel op te sommen, is hier een kort overzichtje met de voor- en nadelen van een HTTP-proxy.

Voordelen:

 • Goedkoop (vaak zelfs gratis)
 • Verbergt je IP-adres
 • Snel in gebruik
 • Geeft toegang tot sommige geo-beperkte websites

Nadelen:

 • Alleen nuttig voor toegang tot websites
 • Je IP kan gemakkelijk achterhaald worden
 • HTTP-verkeer is niet versleuteld en vatbaar voor hackers
 • Individuele configuratie voor elke browser

SOCKS-proxyservers

Het andere protocol dat een proxyserver kan gebruiken is SOCKS. SOCKS-proxyservers kunnen meer dan alleen webpagina’s interpreteren. Ze nemen al het andere internetverkeer ook mee, zoals bijvoorbeeld applicaties voor je e-mail, IRC chat en het downloaden van torrent-bestanden. Zo ben je ook buiten het gebruik van je browser om tot op een zekere hoogte anoniem.

Omdat SOCKS-proxies meer verkeer verwerken dan HTTP-proxies, zijn ze meestal ook een stuk langzamer. Ze hebben wel dezelfde beveiligingsproblemen: je bent nog steeds vatbaar voor hackers en je IP kan achterhaalt worden, al gaat dit minder gemakkelijk dan bij een HTTP-proxy. Ten slotte moet je deze proxy opnieuw afzonderlijk op elk stukje software (bijvoorbeeld BitTorrent) configureren.

Een SOCKS-proxy heeft dus zowel voor- als nadelen ten opzichte van een HTTP-proxy. Het kan heel handig zijn voor specifieke situaties en wensen. Als je bijvoorbeeld alleen je identiteit voor het downloaden via BitTorrent wilt verbergen, is een SOCKS-proxy met een SSL-verbinding (een verbinding met gecertificeerde encryptie) meestal voldoende.

Voordelen

 • Verbergt je IP-adres
 • Geeft toegang tot geo-beperkte websites
 • Werkt voor elke vorm van internetverkeer (inclusief torrents)
 • Voldoende bescherming voor anoniem gebruik van BitTorrent

Nadelen

 • Langzamer dan HTTP-proxy
 • Dataverkeer is niet versleuteld en vatbaar voor hackers
 • Individuele configuratie van alle software

Publieke vs. privé proxyservers

We weten nu wat de protocollen zijn die proxyservers kunnen gebruiken. Deze protocollen werken voor verschillende soorten proxyservers. Allereerst is er een verschil tussen privé proxies en openbare proxies.

Publieke proxyservers

Gratis Proxy Lijst

Publieke, of openbare, proxyservers zijn proxies waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Dit is mogelijk omdat proxies duizenden verbindingen tegelijkertijd kunnen accepteren. Online zijn er veel publieke servers (ook wel ‘open proxies’) te vinden die vrij gebruikt mogen worden. Dit zijn zowel HTTP- als SOCKS-servers, al zijn er over het algemeen meer publieke HTTP-proxies. Er zijn talloze lijsten met deze publieke proxies te vinden op sites zoals freeproxylist.org en HideMyAss.

Helaas zijn publieke proxyservers vaak behoorlijk instabiel. Dit komt omdat een té drukke server overbelast kan raken. Als een publieke server gemakkelijk online te vinden is, zullen veel mensen er tegelijkertijd gebruik van maken. Dit zorgt voor heel wat kuren. Je verbinding kan zonder pardon verbreken, en de snelheid die geboden wordt is meestal vreselijk slecht. Bovendien moet je de eigenaars van deze anonieme servers vaak zeer gevoelige informatie toevertrouwen – al jouw dataverkeer gaat immers via hen. Ook is er geen verdere ondersteuning beschikbaar. Aan de andere kant zijn open proxyservers wel gratis!

Privé proxyservers

Privé proxyservers zijn niet voor iedereen beschikbaar. Vaak moet je een kleine vergoeding betalen om er een te krijgen. Meestal werken deze servers sneller dan de openbare proxies en heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om ze te gebruiken. Privé proxyservers hebben de neiging veel betrouwbaarder te zijn omdat ze worden beheerd door bedrijven met een goede reputatie. Ook bieden ze vaak uitgebreide ondersteuning en op maat gemaakte software. Zo zijn BTGuard en TorGuard vooraf speciaal geconfigureerd om optimaal te werken bij het downloaden van torrents. Zij bieden speciale SOCKS ‘torrent’-diensten aan, terwijl VPN’s bijvoorbeeld vaak zowel een HTTP- als SOCKS-service aanbieden.


Verschillende soorten proxies

Naast het verschil tussen een publieke en een privé proxyserver, is er nog een andere manier om proxies onder te verdelen: naar functie. Zo zijn er webproxies, transparante proxies, anonieme proxies en reverse proxies. Elk van die categorieën zullen wij kort toelichten.

Webproxy

Webproxy-diensten, zoals aangeboden door bijvoorbeeld CyberGhost, zorgen voor een verbinding met een openbare HTTP-server. Zodra jij een webaanvraag doet, onderscheppen deze proxies dat. Ze kunnen de aanvraag vervolgens veranderen en doorsturen naar zijn bestemming. Met een webproxy kun je binnen je browser anoniem surfen zonder extra software te downloaden of installeren. Je hoeft je browser niet eens te configureren. Bovendien zijn deze webproxies vaak ook gratis.

Helaas hebben webproxies ook hun nadelen: ze gebruiken meestal een hoop advertenties, die jij allemaal voor je kiezen krijgt. Ook zijn ze vaak langzaam en worden flash en javascript maar deels ondersteund. Daarnaast blokkeren veel websites de IP-adressen van deze proxies bij voorbaat, waardoor je met je webproxy geen toegang krijgt tot de informatie op deze pagina’s. De standaard problemen van een openbare HTTP-server gelden ook voor webproxies; ze zijn niet goed beveiligd en geven geen volledige garantie voor anoniem surfen.

Webproxies zijn erg gemakkelijk in gebruik. Het gaat bijna vanzelf. Toch zijn ze door hun snelheidsproblemen, veiligheidsproblemen en blokkeringen vrij beperkt in gebruik. Voor een goede bescherming en snellere werking kun je dus beter een ander soort proxy gebruiken.

Transparante proxy

Een proxy is transparant wanneer hij niet door zijn gebruikers gezien kan worden. Hij is dus als het ware ‘onzichtbaar’. Net als bij een webproxy hoef je deze niet in te stellen op je browser. Wel is het in een zekere zin verplicht deze proxies te gebruiken – al weet je dat als gebruiker vaak niet. Een transparante proxy staat tussen de gebruiker en een service in. Hoewel de gebruiker niet kan zien dat zijn gegevens éérst naar een proxy gaan, kan de provider dat wel.

Het voordeel van transparante proxies is dat ze door middel van caching het internetgebruik sneller maken zonder dat je daar erg in hebt. Een voorbeeldje: als je als nieuwe gebruiker inlogt op de gratis wifi van de Starbucks, moet je eerst wat voorwaarden accepteren. Dit scherm – met die voorwaarden dus – is een gecachete pagina gemaakt door de proxyserver. Zodra je op accepteren klikt, ga je direct door naar de daadwerkelijke service. Je komt dus eerst op een voorheen opgeslagen versie van de site terecht. Zo wordt het gebruik van grote netwerken sneller en gemakkelijker door een transparante proxy.

Als je op zoek bent naar een proxy die je IP-adres verbergt, ben je hier helaas verkeerd. Een transparante proxy stuurt jouw IP-adres direct door naar de service. Het geeft dus geen anonimiteit en biedt alleen gebruiksgemak en snelheid.

Anonieme proxy

Een anonieme proxy houdt je IP-adres geheim. De services waar je gebruik van maakt kunnen zien dat iemand met een proxy op hun website is geweest, maar weten niet wie. Dit soort proxy is redelijk goed voor het behouden van je anonimiteit, hoewel het niet onmogelijk te kraken is. Er zijn ook zogenaamde ‘extreme’ anonieme proxies, die ook niet prijsgeven dat ze een proxy zijn. Dit terwijl een normale anonieme proxy dus wél te detecteren is.

Reverse proxy

Een reverse (of omgekeerde) proxy doet het tegenovergestelde van een normale proxy. In plaats van de gegevens van de surfende internetgebruiker te beschermen, werkt deze proxy in het voordeel van de webserver. Een reverse proxy kan gebruikt worden om online gegevens van de server te beschermen door middel van een firewall. Toegang tot specifieke pagina’s kan met de proxy toegestaan of geweigerd worden. Zo kunnen klanten van een bank dus nooit zomaar terechtkomen op het bankoverzicht van een vreemde. Ook worden reverse proxies vaak ingezet om statische pagina’s te cachen, waardoor de server niet makkelijk overbelast wordt.


VPN

VPN voor anoniem internetIn plaats van een proxy kun je ook een VPN gebruiken. Een Virtual Private Network (VPN) creëert een versleutelde ‘tunnel’ tussen je computer en de server. Het enige wat je internetprovider, een mogelijke hacker of de overheid van jou kan zien, is dat je verbinding hebt met een VPN-server. Al je online activiteiten, je IP-adres, locatie en downloads blijven volledig verborgen door de sterke encryptie van de VPN. Bovendien heb je met een VPN toegang tot verschillende serverlocaties, waardoor je diensten kunt bereiken die normaal niet in jouw land beschikbaar zijn.

Logbeleid

De enige die wél kan zien wat je online doet, is je VPN-aanbieder. Al het dataverkeer wordt daar immers langs gestuurd. Daarom is het belangrijk dat je een betrouwbare VPN-provider vindt die geen informatie over jou opslaat. Dat gaat immers tegen het hele principe van VPN’s in: het garanderen van anonimiteit en online veiligheid. De zogenaamde ‘logs’ die je VPN-aanbieder van jouw data kan maken, hebben mogelijk slechte gevolgen. Zo zou een overheidsinstantie de aanbieder kunnen dwingen jouw gegevens in te zien. Check dus altijd of jouw gewenste aanbieder een ‘no-logbeleid’ heeft. Als dat het geval is, beloven ze jouw gegevens niet op te slaan, zodat anderen die ook niet in kunnen zien.

Werkzaamheid en prijs

Als je een VPN-verbinding op wilt zetten, moet je een VPN-service downloaden en installeren. Soms moeten je computers of mobiele apparaten op een andere wijze geconfigureerd worden om de VPN te laten werken. Meestal is dit een vrij vanzelfsprekend proces: veel providers hebben een gedetailleerde stap-voor-stap installatiegids waardoor je niet veel computervaardigheden nodig hebt om gebruik te maken van een VPN. Zodra je VPN is ingesteld, worden al je online gegevens veilig via de VPN gestuurd. Het maakt daarbij dus niet uit welk programma of welke browser je gebruikt.

VPN-abonnementen kosten vaak geld. De prijzen vallen gelukkig best mee: voor een paar euro per maand heb je al een goede VPN. Kijk voor de prijzen van verschillende VPN’s en onze beoordelingen vooral even op onze VPN reviews.

Voordelen van een VPN:

 • Je internetactiviteit is onbereikbaar voor anderen
 • Hoge niveaus van encryptie
 • Snel
 • In veel landen beschikbaar

Nadelen van een VPN:

 • Prijs
 • Mogelijke logs

Conclusie

Een proxyserver leidt jouw internetverkeer om zodat je anoniem blijft of je verbinding sneller werkt door middel van caching. Er zijn veel verschillende proxies die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.

In bijna elk opzicht is een VPN superieur aan een proxy. VPN’s bieden veel betere online anonimiteit en beschermen je hele online leven in plaats van enkel delen daarvan. Ook kan een VPN je internet sneller maken: als je internetprovider jouw internetverbinding handmatig afknijpt, kan een VPN dit effectief omzeilen.

De enige echte reden voor het kiezen van een proxyserver boven een VPN is de prijs. Proxies zijn nu eenmaal goedkoper dan VPN’s. Desondanks heb je voor een kleine maandelijkse vergoeding al een VPN-dienst met een hoge kwaliteit, bijvoorbeeld HideMyAss, PureVPN of ExpressVPN. Vaak is het verstandig om je data echt veilig te stellen en dit kleine bedrag te betalen. Bovendien zijn er ook een aantal gratis VPN’s die je zou kunnen gebruiken. Deze aanbieders plaatsen meestal wel een limiet op het gebruik van hun VPN’s en zijn niet altijd even handig of veilig, maar ze bieden in ieder geval betere bescherming dan een proxy.

Bedenk wel dat niets in deze wereld volledig veilig is. Wees dus altijd voorzichtig met wat je doet, zelfs als je gebruikmaakt van een proxy of VPN.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
7
Reacties
 1. Ik kan een VPN verbinding opzetten via mijn eigen router.
  Ben ik dan goed beveiligd, gaat niet eerst al het verkeer gewoon over het internet dan pas door mijn VPN en dan verder het internet op?

 2. Kun je via VPN ook een proxyserver bereiken? Is dat dan “dubbele” zekerheid?

  • Dit wordt niet aangeraden, omdat je internetverkeer door dermate veel servers wordt gestuurd dat het alleen maar onnodig vertraagt. Al zou het in theorie wel gewoon moeten werken. Voor zekerheid geniet een VPN zeker de voorkeur boven een proxy (een proxyverbinding is extra niet beveiligd/versleuteld).

 3. Men zegt me dat ik hier moet zijn om te vragen wat ik moet doen! Wanneer ik een email binnen krijg i.v.m. education en funds die hebben een link of meerdere en als ik ze open krijg ik het Darwin hub
  verkeersteken forbidden voor outsiders van de USA. Hieronder zie je het:

  International Unsubscriber

  According to your location, it looks like you are located outside of the United States of America.
  Unfortunately nothing is available in your area… please enter your email below and we will make sure to remove you from future email messages.
  Sorry for the inconvenience.
  Email Address

  • Mocht het een mail zijn waar je je niet voor hebt aangemeld en die wellicht niet te vertrouwen is, dan zou ik hem verwijderen en kijken of je computer geen virussen heeft opgelopen. Mocht het een bericht zijn waar je wel in geïnteresseerd zijn dan moet je de website uit de mail laten geloven dat je in Amerika zit. Dit doe je met behulp van een VPN. Door de VPN in te stellen op de juiste locatie (in dit geval de Verenigde Staten) zou je toegang moeten krijgen tot de website die je probeert te openen. Hoe dit precies werkt is is afhankelijk van welke device je gebruikt en welke VPN je precies hebt. Op onze website kun je daar veelal meer informatie over vinden.

 4. Hallo,

  Ik heb een erg brandende vraag en ik weet niet waar ik die kan stellen dus ik dacht ik doe het hier. Door wisselende IP’s ben ik op het advertentiegedeelte van facebook verbannen. Als ik een account maak zal dit heel snel worden verbannen doordat mijn IP geblacklist is. Ik wil daarom VPN, VPS of proxy gaan gebruiken. Op welke manier zal ik niet ontdekt worden en blijf ik ook een vast IP behouden elke keer dat ik de service gebruik?

  Ik hoop dat u antwoord op mijn vraag kan geven.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Robin

  • Hoe Facebook precies bepaalt dat jij verbannen bent weet ik niet. Als het puur en alleen op basis van IP-adres is dan zouden VPN’s en Proxy’s uitkomst moeten bieden. Als je een vast IP-adres wil, dan moet je een VPN of Proxy kiezen waarbij dedicated IP mogelijk is. In dit geval zou ik gaan voor een VPN aangezien een Proxyserver minder anoniem is. Bij proxy’s is de kans namelijk groter dat ze bijhouden wat je online doet dan bij een VPN. Als ik jou was zou ik gewoon wat verschillende methoden uitproberen en kijken welke het beste werkt. Facebook is slim en zal dus wellicht op meer letten dan alleen je IP-adres. Mocht je willen kiezen voor een VPN met dedicated IP-adres dan zou ik gaan voor NordVPN. Let wel op dat als je een dedicated IP wil aanschaffen bij VPN’s of proxy’s je hier vaak voor moet bijbetalen en de geld-terug-garantie van de proxy of VPN meestal komt te vervallen.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past