VPN vs proxy – wat is het verschil?

Persoon tussen twee servers in waar de labels "VPN" en "Proxy" boven staan
Klik hier voor een korte samenvatting van dit artikel
Wat is het verschil tussen een proxy en een VPN?

VPN’s en proxies helpen je allebei je IP-adres te verbergen en veranderen. Je kunt deze diensten dus allebei gebruiken om, bijvoorbeeld, internetblokkades te omzeilen. Een proxy geeft je echter geen extra beveiliging en is veel gemakkelijker te kraken dan een VPN-verbinding.

Als je echt anoniem en veilig wilt internetten, kun je beter een VPN kiezen. VPN’s werken met een versleutelde tunnel, waardoor jouw online activiteiten niet langer zomaar door iedereen zijn in te zien. Dit is met een proxy nog wel het geval.

Wil je een goede en betaalbare VPN proberen, dan raden wij NordVPN aan.

Meer weten over het verschil tussen VPN’s en proxyservers? En ben je benieuwd naar de diverse proxies die er bestaan? Lees dan snel verder!

Als je anoniem het internet op wilt, kun je zowel een VPN-server als een proxyserver gebruiken. Beide verbergen namelijk jouw echte IP-adres.

Ook veranderen VPN’s en proxies (in het Nederlands ook proxy’s) allebei je geografische locatie, zodat je geo-blokkades van websites kunt omzeilen. Denk aan de vele streamingdiensten en sportuitzendingen die je niet buiten hun land van herkomst kunt kijken. Of denk aan Amerikaanse Netflix kijken in Nederland.

Hoewel proxies en VPN’s een vergelijkbare functie hebben, zijn de werkelijke processen waardoor je verbinding tot stand komt erg verschillend. Deze verschillen hebben de nodige gevolgen, zowel qua privacy en veiligheid als mogelijkheden.

Wat is dan eigenlijk het verschil tussen deze twee? Welke kun je het beste gebruiken en voor welke doelen? Wij leggen je uit wat de verschillen zijn, hoe verschillende proxyservers werken en welke voor- en nadelen proxies en VPN’s met zich meebrengen.

Proxyservers

Een proxyserver is een server die tussen jouw computer en het internet in staat. Zodra je via een proxy online gaat, wordt al je internetverkeer eerst langs die proxy gestuurd. Het zal daarom lijken alsof al jouw verkeer vanuit die proxyserver komt en niet vanuit jouw eigen computer en IP-adres.

Hoewel VPN-servers al je dataverkeer automatisch versleutelen, gebeurt dit met een proxy meestal niet. Er zijn wel proxyservers met encryptie, soms zelfs gratis, maar dit is een stuk zeldzamer. Door het gebrek aan encryptie kan een proxy tegelijkertijd een groot aantal verbindingen van verschillende gebruikers (meestal tienduizenden) accepteren. Veel VPN-aanbieders hebben, naast hun VPN-service, ook een aparte proxy-dienst waar klanten gebruik van kunnen maken.

Wat is een Proxy Server

Proxyservers kunnen op verschillende manieren met het internet communiceren. Hierbij gebruiken ze meestal een van de volgende twee protocollen: HTTP of SOCKS. We leggen je even kort uit wat het verschil tussen deze protocollen is.

HTTP-proxyservers

Het HTTP-protocol is ontworpen om het verkeer op HTTP-niveau te interpreteren. Dit betekent dat proxies die dit protocol gebruiken alléén webpagina’s kunnen openen. Alles dat begint met http:// of het beter beveiligde https:// wordt dan gedekt door je proxy. Als gevolg zijn proxies met dit protocol alleen bruikbaar als je via je browser het internet op gaat.

Omdat deze proxy alleen HTTP-verzoeken verwerkt, is het in theorie sneller dan een VPN of een SOCKS-proxy, die meer data moeten verwerken. Een HTTP-proxy kan je bovendien helpen sommige geografische blokkades te omzeilen. Zo krijg je toegang tot sites waar je op jouw locatie anders niet bij zou kunnen. Vaak zijn HTTP-proxies ook nog eens gratis, of in ieder geval heel goedkoop.

Het probleem van een proxy met het HTTP-protocol is dat je gegevens vrij gemakkelijk achterhaald kunnen worden. Met Flash of JavaScript, wat het HTTP-protocol niet aankan, kunnen veel websites je echte IP-adres alsnog detecteren. Ook wordt je internetverkeer niet versleuteld, zodat hackers, de overheid, bewakingssystemen, en je internetprovider met je mee kunnen kijken.

Als je op een HTTPS-website zit, weet alleen deze website wat je doet en niet alle andere internetgebruikers. Wel kan kan je IP-adres nog steeds bewaard worden. Als je je proxyserver wilt gebruiken op meerdere browsers, moet je die bovendien allemaal apart configureren. Dit kost een hoop extra tijd en moeite.

Om alle voor- en nadelen van een HTTP-proxy simpel op te sommen, is hier een kort overzichtje:

VoordelenNadelen
Goedkoop (vaak zelfs gratis)Alleen nuttig voor toegang tot websites
Verbergt je IP-adresJe IP kan gemakkelijk achterhaald worden
Snel in gebruikHTTP-verkeer is niet versleuteld en vatbaar voor hackers
Geeft toegang tot sommige geo-beperkte websitesIndividuele configuratie voor elke browser nodig

SOCKS-proxyservers

Een proxyserver kan, naast HTTPS, ook nog een ander protocol gebruiken: SOCKS. SOCKS-proxyservers kunnen meer dan alleen webpagina’s interpreteren. Ze nemen al het andere internetverkeer ook mee, zoals de applicaties voor je e-mail, IRC chat en torrenting programma’s voor je downloads. Zo ben je ook buiten het gebruik van je browser om tot op een zekere hoogte anoniem.

Omdat SOCKS-proxies meer verkeer verwerken dan HTTP-proxies, zijn ze meestal ook een stuk langzamer. Ze hebben wel dezelfde beveiligingsproblemen: je bent nog steeds vatbaar voor hackers en je IP kan achterhaald worden, al gaat dit minder gemakkelijk dan bij een HTTP-proxy. Ten slotte moet je deze proxy opnieuw afzonderlijk op elk stukje software configureren. Je moet de proxy dus instellen voor bijvoorbeeld je browser, BitTorrent én je e-mailprogramma.

Een SOCKS-proxy heeft dus zowel voor- als nadelen ten opzichte van een HTTP-proxy. Het kan in specifieke situaties heel handig zijn. Als je bijvoorbeeld alleen je identiteit voor het downloaden via BitTorrent wilt verbergen, is een SOCKS-proxy met een SSL-verbinding (een verbinding met gecertificeerde encryptie) meestal voldoende.

VoordelenNadelen
Verbergt je IP-adresLangzamer dan HTTP-proxy
Geeft toegang tot geo-beperkte websitesDataverkeer is niet versleuteld en vatbaar voor hackers
Werkt voor elke vorm van internetverkeer (inclusief torrents)Individuele configuratie van alle software
Voldoende bescherming voor anoniem gebruik van BitTorrent

Verschillende soorten proxies

We weten nu wat de twee protocollen zijn die proxyservers kunnen gebruiken. Deze protocollen werken voor verschillende soorten proxyservers. Je kunt ze in groepen verdelen op twee manieren:

 • Aan de hand van de openbaarheid.
 • Aan de hand van functie.

Publieke proxy vs. privé proxyservers

Laten we beginnen met het verschil tussen publieke en openbare proxies.

Publieke proxyservers

Een lijst met de titel "Gratis Proxy"Publieke, of openbare, proxyservers zijn proxies waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Dit is mogelijk omdat proxies duizenden verbindingen tegelijkertijd kunnen accepteren. Online zijn er veel publieke servers (ook wel ‘open proxies’) te vinden, die iedereen vrij mag gebruiken.

Het gaat hier om zowel HTTP- als SOCKS-servers, al zijn er over het algemeen meer publieke HTTP-proxies. Er zijn talloze lijsten met deze publieke proxies op het internet te vinden. Zo heeft HideMyAss een gratis publieke proxy op zijn website staan.

Helaas zijn publieke proxyservers vaak behoorlijk instabiel. Dit komt doordat té veel gelijktijdige bezoekers kunnen leiden tot een overbelaste server. Als een publieke server gemakkelijk online te vinden is, zullen er echter veel mensen tegelijkertijd gebruik van maken. Overbelasting zorgt voor heel wat kuren. Je verbinding kan zonder pardon verbreken en de snelheid die geboden wordt, is meestal verschrikkelijk traag.

Een ander nadeel van gratis publieke proxyservers is dat je de eigenaren van deze anonieme servers vaak zeer gevoelige informatie toevertrouwt. Al jouw dataverkeer gaat immers via hen en het is de vraag wat zij met deze gegevens doen. Ook is er geen verdere ondersteuning beschikbaar als je vragen hebt. Een positief aspect is natuurlijk dat open proxyservers wel gemakkelijk en gratis zijn!

Privé proxyservers

Privé proxyservers zijn niet voor iedereen beschikbaar. Vaak moet je een kleine vergoeding betalen om er één te krijgen. Deze servers zijn over het algemeen sneller dan openbare proxies. Ook moet je vaak inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord om ze te gebruiken. Privé proxyservers zijn bovendien vaak veel betrouwbaarder, omdat ze meestal worden beheerd door bedrijven met een goede reputatie.

Daarnaast bieden ze vaak uitgebreide ondersteuning en op maat gemaakte software. Zo zijn BTGuard en TorGuard vooraf speciaal geconfigureerd om optimaal te werken bij het downloaden van torrents. Zij bieden speciale SOCKS ‘torrent’-diensten aan, terwijl andere VPN-providers bijvoorbeeld vaak zowel een HTTP- als SOCKS-service aanbieden.

Proxyservers verdeeld naar functie

Naast het verschil tussen een publieke en een privé proxyserver, is er nog een andere manier om proxies onder te verdelen: naar functie. Zo zijn er:

 • Webproxies
 • Transparante proxies
 • Anonieme proxies
 • Reverse proxies

We zullen elk van deze categorieën kort toelichten. Voor meer functies voor proxies, verwijzen we je naar ons artikel “Wat is een proxyserver”.

Webproxy

De tekst "Webproxy" in een browserWebproxy-diensten, zoals aangeboden door bijvoorbeeld CyberGhost, zorgen voor een verbinding met een openbare HTTP-server. Zodra jij een webaanvraag doet, onderscheppen deze proxies dat. Ze veranderen de aanvraag en sturen het vervolgens door naar de oorspronkelijke bestemming. Met een webproxy surf je anoniemer binnen je browser zonder extra software te downloaden of installeren. Je hoeft je browser niet eens te configureren. Bovendien zijn deze webproxies vaak ook gratis.

Helaas hebben webproxies ook hun nadelen. Zo gebruiken ze meestal een hoop advertenties, die jij allemaal voor je kiezen krijgt. Ook zijn ze vaak langzaam en worden Flash Player en JavaScript maar deels ondersteund. Daarnaast blokkeren veel websites de IP-adressen van deze proxies bij voorbaat, waardoor je met je webproxy geen toegang krijgt tot de informatie op deze pagina’s. De standaard problemen van een openbare HTTP-server gelden ook voor webproxies; ze zijn niet goed beveiligd en geven geen volledige garantie voor anoniem surfen.

Webproxies zijn erg gemakkelijk in gebruik. Toch zijn ze door hun snelheidsproblemen, veiligheidsproblemen en blokkeringen vrij beperkt in gebruik. Voor een goede bescherming en snellere werking kun je dus beter een ander soort proxy gebruiken.

Transparante proxy

Een proxy is transparant wanneer hij niet door zijn gebruikers gezien kan worden. Hij is dus als het ware ‘onzichtbaar’. Net als bij een webproxy hoef je deze niet in te stellen op je browser. Wel is het in een zekere zin verplicht deze proxies te gebruiken – al weet je dat als gebruiker vaak niet. Een transparante proxy staat tussen de gebruiker en een service in. Hoewel de gebruiker niet kan zien dat zijn gegevens éérst langs een proxy gaan, kan de provider dat wel.

Het voordeel van transparante proxies is dat ze het internetgebruik sneller maken door middel van caching. Een voorbeeldje: als je als nieuwe gebruiker inlogt op de gratis wifi van de Starbucks, moet je eerst de voorwaarden accepteren. Dit scherm met voorwaarden is een gecachete pagina gemaakt door de proxyserver. Zodra je op accepteren klikt, ga je direct door naar de daadwerkelijke service. Je komt dus op een voorheen opgeslagen versie van de site terecht. Zo wordt het gebruik van grote netwerken met een transparante proxy sneller en gemakkelijker.

Als je op zoek bent naar een proxy die je IP-adres verbergt, ben je hier helaas verkeerd. Een transparante proxy stuurt jouw IP-adres direct door naar de service. Het geeft dus geen anonimiteit en biedt alleen gebruiksgemak en snelheid.

Anonieme proxy

Smartphone met daarop het icoon van een incognito mannetjeIn tegenstelling tot een transparante proxy, houdt een anonieme proxy je IP-adres wél geheim. De services die je gebruikt, kunnen zien dat iemand met een proxy op hun website is geweest, maar weten niet wie. Ze kunnen namelijk je oorspronkelijke IP-adres niet zien. Ze krijgen alleen het IP van de proxy voorgeschoteld.

Dit soort proxy is redelijk goed voor het behouden van je anonimiteit, hoewel het niet onmogelijk is om te kraken. Er zijn echter ook zogenaamde ‘extreme’ anonieme proxies (hoge anonimiteit proxies), die zelfs niet prijsgeven dat ze een proxy zijn. Dit terwijl een normale anonieme proxy dus wél te detecteren is.

Reverse proxy

Een reverse (of omgekeerde) proxy doet het tegenovergestelde van een normale proxy. In plaats van de gegevens van de surfende internetgebruiker te beschermen, werkt deze proxy in het voordeel van de webserver.

Een reverse proxy kan worden gebruikt om online gegevens van de server te beschermen door middel van een firewall. Toegang tot specifieke pagina’s kan met de proxy toegestaan of geweigerd worden. Zo kunnen klanten van een bank dus nooit zomaar terechtkomen op het bankoverzicht van een vreemde. Ook worden reverse proxies vaak ingezet om statische pagina’s te cachen, waardoor de server niet zo gemakkelijk overbelast wordt.

Virtueel Particulier Netwerk

In plaats van een proxy kun je ook een VPN gebruiken. Een Virtueel Particulier Netwerk, of Virtual Private Network (VPN), creëert een versleutelde ’tunnel’ tussen je computer en de server. Het enige wat je internetprovider, een mogelijke hacker of de overheid van jou kan zien, is dat je verbonden met een VPN-server. Al je online activiteiten, je IP-adres, locatie en downloads blijven volledig verborgen door de sterke encryptie van de VPN.

Bovendien heb je met een VPN toegang tot verschillende serverlocaties in andere landen, waaronder Amerika, waardoor je diensten kunt bereiken die normaal niet in jouw land beschikbaar zijn. De werking van een VPN wordt uitgelegd in de afbeelding hieronder.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

Niet alle VPN’s zijn echter hetzelfde. Hoewel ze allemaal ongeveer dezelfde functie hebben, zijn er verschillende extra factoren waar je rekening mee moet houden. Hier noemen we drie belangrijke overwegingen die je zult moeten maken. Voor informatie over deze en andere factoren per VPN-provider en onze persoonlijke beoordelingen kun je een kijkje nemen bij onze verschillende gedetailleerde VPN-reviews.

Wil je snel aan de slag met een goede VPN? Kijk dan eens bij NordVPN.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand + 3 maanden gratis bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Logbeleid van de VPN-provider

Lijst met een vergrootglas en schildDe enige die met een VPN wél kan zien wat je online doet, is je VPN-aanbieder. Jouw verkeer gaat immers via zijn servers. Daarom is het belangrijk dat je een betrouwbare VPN-provider vindt die geen informatie over jou opslaat. Dat gaat immers tegen het hele principe van VPN’s in: het garanderen van anonimiteit en online veiligheid.

De zogenaamde ‘logs’ die je VPN-aanbieder van jouw data kan maken, hebben mogelijk slechte gevolgen. Zo zou een overheidsinstantie de aanbieder kunnen dwingen jouw gegevens in te zien. Check dus altijd of jouw gewenste aanbieder een ‘no log’-beleid heeft. Als dat het geval is, belooft het jouw gegevens niet op te slaan, zodat anderen ook niets in kunnen zien. Heb je geen zin om dit zelf helemaal uit te zoeken? We bespreken in onze reviews altijd het logbeleid van de provider. Ook hebben we al een lijst samengesteld met de beste ‘no log’-VPN’s.

Let op! Pas op met gratis VPN-providers. Sommige van deze providers compenseren namelijk voor hun gebrek aan lidmaatschapsinkomsten door gebruikersgegevens te loggen en door te verkopen. Daarbij is de beveiliging bij gratis VPN-providers soms minder goed op orde. In de lijst beste gratis VPN’s staan diensten waarbij dit in ieder geval niet het geval is.

Werkzaamheid en gebruiksvriendelijkheid van de VPN-service

Als je een VPN-verbinding op wilt zetten, moet je een VPN-service downloaden en installeren. Soms moeten je computers of mobiele apparaten op een andere wijze geconfigureerd worden om de VPN te laten werken. Meestal is dit echter een vrij eenvoudig proces. Veel providers hebben namelijk een gedetailleerde stap-voor-stap installatiegids, waardoor je niet veel computervaardigheden nodig hebt om gebruik te maken van een VPN.

Zodra je VPN is ingesteld, worden al je online gegevens veilig via de VPN gestuurd. Het maakt daarbij dus niet uit welk programma of welke browser je gebruikt.

De software van een VPN-aanbieder kan flink verschillen van provider tot provider. Sommige providers hebben erg simpele en overzichtelijke apps, waardoor je gemakkelijk je weg kunt vinden. Andere VPN’s kozen ervoor om meer opties beschikbaar te maken binnen hun software, waardoor het wat lastiger kan zijn om daarmee te werken. Afhankelijk van je eigen wensen zal je voorkeur misschien naar één van deze twee uitersten uitgaan.

Prijs van de VPN-service

Laptop met geldVPN-abonnementen kosten vaak geld. De prijzen vallen gelukkig best mee: voor een paar euro per maand heb je al een goede VPN. Tegenover een gratis webproxy lijkt dit misschien overbodig, maar daar staat tegenover dat je veel betere bescherming en encryptie krijgt. Bovendien zijn er zelfs een aantal degelijke gratis VPN’s op de markt. Let wel op dat je een goede gratis VPN kiest. Deze hebben vaak snelheids- of datalimieten, maar zijn beter dan de verschillende ‘nep VPN’s’ die online te vinden zijn en vaak vol met malware zitten. Een goede gratis VPN biedt in ieder geval betere bescherming dan een proxy.

Als je volledige bescherming wilt voor ongelimiteerd gebruik, zouden we je toch aanraden om een klein bedrag per maand opzij te zetten voor een goede premium VPN. Vergeleken met een proxy, ben je met een VPN veel veiliger en anoniemer. Als je dan ook nog eens een goedkope provider kiest, zoals Surfshark, zit je helemaal goed.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.05 per maand
Vanaf
€2.05
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Voor het gemak hebben we ook de voor- en nadelen van een VPN voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van een VPNNadelen van een VPN
Je internetactiviteit is veel beter beschermd dan bij een proxyPrijs (betaalde providers)
Hoge niveaus van encryptieMogelijke logs
Snel
In veel landen beschikbaar/veel serverlocaties voor unblocking van content

Wat is beter: een VPN of een proxy?

Op het gebied van privacy en veiligheid zijn VPN’s veel beter dan proxies. Hoewel proxies je IP-adres verbergen, doen ze niet veel om je online te beschermen. Alsnog zou je onder specifieke omstandigheden toch voor een proxy kunnen kiezen. VPN’s bieden weliswaar veel meer encryptie en veiligheid dan proxies, maar ze zijn niet voor alle doeleinden per definitie nodig.

Wanneer gebruik je een proxy?

Proxy-icoon naast een trofeeEen proxy-server is ideaal als je te maken hebt met een van deze zaken:

 • Om een firewall of geo-blokkade te omzeilen. Als je toegang probeert te krijgen tot een voor jou geblokkeerde streamingdienst of website, kan een proxy al genoeg zijn om je te helpen. Dit is echter alleen waar als je niet werkt met gevoelige data en je je online activiteiten niet wilt verbergen. Bovendien hebben sommige diensten, zoals Netflix, anti-proxy technologieën die jouw proxy kunnen blokkeren. Hierdoor krijg je alsnog geen toegang.
 • Wanneer je een verouderd besturingssysteem gebruikt. Je hoeft geen software te installeren om met een proxy te kunnen werken. Dit kan in je voordeel werken als je een langzaam of een verouderd besturingssysteem hebt. VPN’s kunnen de snelheid van je internetverbinding naar beneden halen, terwijl vooral HTTP-proxyservers je snelheid nauwelijks beïnvloeden. Ook kunnen cachende proxyservers je internetervaring versnellen door kopieën van bezochte websites op te slaan.

Wanneer gebruik je een VPN?

VPN-schild naast een trofeeEen VPN gebruik je in deze gevallen:

 • Tijdens het online browsen. Als je online bezig bent met gevoelige informatie, helpt een VPN je data te versleutelen om het zo uit de handen van hackers en cybercriminelen te houden.
 • Voor wanneer je met een publieke wifi-hotspot verbindt. Wanneer je met een publieke wifi-hotspot of een ander onbeveiligd netwerk wilt verbinden, is een VPN van uiterst belang. Cybercriminelen hacken vaak onbeveiligde netwerken en hebben dan toegang tot alle data die jij via dat netwerk uitwisselt. Een VPN houdt je data privé en veilig tegen deze hackers.
 • Om toegang te krijgen tot locatiespecifieke content. Hoewel proxies misschien werken om sommige online content te unblocken, hebben veel services software om proxies automatisch te blokkeren. Soms kan deze software ook IP-adressen van VPN-servers blokkeren, maar over het algemeen helpt een goede premium VPN je wel toegang te krijgen.
 • Om overheidscensuur te omzeilen. Als je in een land woont waar internetcensuur en online surveillance normaal zijn, kan alleen een premium VPN je helpen op een veilige manier blokkades te omzeilen en je online activiteiten te verschuilen voor de overheid.

Samenvatting: VPN vs proxy uitgelegd

VPN’s en proxies zijn beide hulpmiddelen die je privacy en online vrijheid verbeteren. De manieren waarop ze dit doen zijn echter best verschillend.

Een proxy-server is een (veelal gratis) externe server waarmee internetgebruikers kunnen verbinden om hun dataverkeer via deze server om te leiden. Voor websites lijkt het er dan op alsof dit je internetverkeer van de proxyserver af komt en dat jij je op dezelfde plek als de proxyserver bevindt. Dit vergroot zowel je privacy als je online vrijheid. Als je verbindt met een proxyserver in het juiste land, kun je immers geografische blokkades omzeilen.

Net als een proxy, verandert een VPN je IP-adres door verbinding te maken met een externe server (de VPN-server). Een VPN versleutelt daarbij je dataverkeer ook nog eens. Dit komt je privacy en veiligheid online zeker ten goede. Daarnaast biedt een VPN (zeker een betaalde) je over het algemeen meerdere serverlocaties in een (groot) aantal landen. Hierdoor kun je online content die in jouw land geblokkeerd is ‘unblocken’. Daarom is een VPN voor de meeste mensen die meer online privacy, veiligheid en vrijheid willen de beste optie.

Een ander hulpmiddel voor extra bescherming en veiligheid is een antivirus. Voor meer informatie hierover lees je ons artikel ‘VPN vs antivirus‘.

VPN vs Proxy: veelgestelde vragen

Heb je een specifieke vraag over het verschil tussen VPN’s en proxy’s? Bekijk dan onze FAQ hieronder.

Er zijn een aantal verschillen tussen deze twee. Ten eerste biedt een VPN versleuteling van je dataverkeer voor meer veiligheid en privacy. Daarnaast biedt een VPN meestal meerdere serverlocaties in verschillende landen, waardoor je toegang krijgt tot meer online content. Tot slot heeft een VPN meestal betere snelheden. Voor alle verschillen en meer uitleg kun je dit artikel lezen.

Een proxy-server is een externe server waarmee je jouw apparaat kunt verbinden om je IP-adres te verbergen of veranderen. Hierdoor ben je anoniemer en kun je toegang krijgen tot online content die in jouw land niet beschikbaar is. Voor meer informatie, lees ons artikel over proxy’s.

Een VPN (virtueel Privé Netwerk) is een netwerk van servers, vaak over de hele wereld, waarmee jij jouw apparaat kunt verbinden om anoniemer, veiliger en vrijer online te gaan. Een VPN verandert namelijk je IP-adres en versleutelt je internetverkeer. Hierdoor blijft jouw identiteit privé en je data veilig. Ook kun je zo content zien die normaal gesproken niet beschikbaar is in jouw land (als je met een server in het “juiste land” verbindt).

Over het algemeen biedt een VPN je meer opties en zeker meer veiligheid en privacy dan een proxy. Dit zet hem in de versleuteling die een VPN biedt, de verschillende serverlocaties en de dikwijls aangeboden extra opties. Lees voor meer informatie dit artikel.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
7
Reacties
Plaats een reactie
 1. Hallo,

  Ik heb een erg brandende vraag en ik weet niet waar ik die kan stellen dus ik dacht ik doe het hier. Door wisselende IP’s ben ik op het advertentiegedeelte van facebook verbannen. Als ik een account maak zal dit heel snel worden verbannen doordat mijn IP geblacklist is. Ik wil daarom VPN, VPS of proxy gaan gebruiken. Op welke manier zal ik niet ontdekt worden en blijf ik ook een vast IP behouden elke keer dat ik de service gebruik?

  Ik hoop dat u antwoord op mijn vraag kan geven.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Robin

  • Hoe Facebook precies bepaalt dat jij verbannen bent weet ik niet. Als het puur en alleen op basis van IP-adres is dan zouden VPN’s en Proxy’s uitkomst moeten bieden. Als je een vast IP-adres wil, dan moet je een VPN of Proxy kiezen waarbij dedicated IP mogelijk is. In dit geval zou ik gaan voor een VPN aangezien een Proxyserver minder anoniem is. Bij proxy’s is de kans namelijk groter dat ze bijhouden wat je online doet dan bij een VPN. Als ik jou was zou ik gewoon wat verschillende methoden uitproberen en kijken welke het beste werkt. Facebook is slim en zal dus wellicht op meer letten dan alleen je IP-adres. Mocht je willen kiezen voor een VPN met dedicated IP-adres dan zou ik gaan voor NordVPN. Let wel op dat als je een dedicated IP wil aanschaffen bij VPN’s of proxy’s je hier vaak voor moet bijbetalen en de geld-terug-garantie van de proxy of VPN meestal komt te vervallen.

 2. Men zegt me dat ik hier moet zijn om te vragen wat ik moet doen! Wanneer ik een email binnen krijg i.v.m. education en funds die hebben een link of meerdere en als ik ze open krijg ik het Darwin hub
  verkeersteken forbidden voor outsiders van de USA. Hieronder zie je het:

  International Unsubscriber

  According to your location, it looks like you are located outside of the United States of America.
  Unfortunately nothing is available in your area… please enter your email below and we will make sure to remove you from future email messages.
  Sorry for the inconvenience.
  Email Address

  • Mocht het een mail zijn waar je je niet voor hebt aangemeld en die wellicht niet te vertrouwen is, dan zou ik hem verwijderen en kijken of je computer geen virussen heeft opgelopen. Mocht het een bericht zijn waar je wel in geïnteresseerd zijn dan moet je de website uit de mail laten geloven dat je in Amerika zit. Dit doe je met behulp van een VPN. Door de VPN in te stellen op de juiste locatie (in dit geval de Verenigde Staten) zou je toegang moeten krijgen tot de website die je probeert te openen. Hoe dit precies werkt is is afhankelijk van welke device je gebruikt en welke VPN je precies hebt. Op onze website kun je daar veelal meer informatie over vinden.

 3. Kun je via VPN ook een proxyserver bereiken? Is dat dan “dubbele” zekerheid?

  • Dit wordt niet aangeraden, omdat je internetverkeer door dermate veel servers wordt gestuurd dat het alleen maar onnodig vertraagt. Al zou het in theorie wel gewoon moeten werken. Voor zekerheid geniet een VPN zeker de voorkeur boven een proxy (een proxyverbinding is extra niet beveiligd/versleuteld).

 4. Ik kan een VPN verbinding opzetten via mijn eigen router.
  Ben ik dan goed beveiligd, gaat niet eerst al het verkeer gewoon over het internet dan pas door mijn VPN en dan verder het internet op?

Een reactie plaatsen