Censuur

Censuur

Online censuur is meestal van politieke aard. Regeringen in landen zoals Iran, China en Rusland willen hun eigen waarden behouden of afdwingen en blokkeren daarom sites en apps. Niet alleen journalisten en burgers hebben hier dagelijks last van, ook reizigers kunnen veel hinder ervaren van deze censuur. Zij moeten het immers doen met de restricties van het land waar ze zich bevinden. Zo heb je niet zomaar toegang tot YouTube of Gmail wanneer je in deze landen op vakantie bent. Erg lastig als je bijvoorbeeld je mail moet checken. Daarom vind je in deze sectie artikelen die je vertellen hoe je om deze en andere vormen van online censuur heen kunt komen.

Wat is online censuur?

Online censuur vindt plaats wanneer een deel van het internet bereidwillig 'verborgen' wordt voor een specifieke groep mensen, meestal op basis van hun locatie. De meest bekende vorm van online censuur is die opgelegd door landen. Een nationale overheid besluit dat haar burgers geen toegang mogen hebben tot specifieke online websites, sociale media of andere platforms en zorgt ervoor dat deze pagina's op het internet gecensureerd worden.

Er zijn echter ook andere vormen van censuur. Uploaders op een platform zoals YouTube kunnen ervoor kiezen bepaalde inhoud niet te laten zien vanwege de locatie van de gebruiker. Ook kan het zijn dat je school of baan online beperkingen heeft ingevoerd die ervoor zorgen dat je geen toegang hebt tot Facebook tijdens het gebruik van hun wifi-verbinding.

De onderstaande artikelen vertellen je alles over specifieke soorten censuur en hoe je ervoor kunt zorgen dat je, waar ook ter wereld, toegang hebt tot een vrij internet.

Censuur voor kritische journalisten

Vooral journalisten hebben veel last van censuur. Landen met een dictatorschap zijn erop gebrand om websites die kritische berichten over hun regime toestaan, te blokkeren. Het is voor journalisten echter toch mogelijk om toegang te krijgen tot deze websites. Voor deze toegang, en om hun eigen veiligheid te waarborgen, is het gebruik van een VPN erg verstandig. Eventueel kunnen journalisten ook via het Tor-netwerk verbinding maken met de website in kwestie. Op deze manier wordt de website gedeblokkeerd en blijven ze anoniem. Zo kunnen ze kritisch zijn, zonder het risico te lopen om ontmaskerd en bestraft te worden.

Censuur voor vakantiegangers en reizende werkers

De censuur in sommige landen is ook van negatieve invloed op vakantiegangers en internationale zakenlieden. Zo worden sites als YouTube en Gmail geblokkeerd in China. Dit is lastig voor mensen die graag filmpjes willen kijken of hun mail willen checken terwijl ze op vakantie zijn in dit land. Ook kunnen mensen op zakenreis niet altijd gemakkelijk hun werk doen. Het is immers moeilijk om je werkmail op Gmail te checken, ook al ben je op zakenreis. Om dit alles tegen te gaan, is het handig een VPN te gebruiken. Op die manier krijg je toch toegang tot je favoriete websites op vakantie. Voor een zakenreis naar landen als China is het extra belangrijk om een VPN of proxy te gebruiken, anders wordt het namelijk onmogelijk om goed zaken te doen.

Censuur in westerse landen

Het zijn niet alleen dictatoriale regimes die doen aan online censuur. De meeste landen werken met bepaalde beperkingen die ervoor zorgen dat je geen volledige internetvrijheid hebt binnen hun grenzen. Elk land heeft zo zijn eigen specifieke regels. Sommige landen verbieden bijvoorbeeld The Pirate Bay in een poging om een einde te maken aan illegaal downloaden.

Hoewel sommige beperkingen niet zonder reden zijn ingesteld, beperken ze altijd je online vrijheid. Gelukkig zijn er manieren om dit te omzeilen. Het gebruik van een VPN is veruit de meest efficiënte en veilige manier om niet alleen geografische beperkingen te omzeilen, maar ook je online privacy en veiligheid te beschermen.

Online vrijheid komt met verantwoordelijkheden

De artikelen in deze sectie vertellen je hoe je je internetvrijheid terug kunt krijgen wanneer je op een plek bent die dit probeert te beperken. Vrije toegang tot informatie zou een gegeven moeten zijn in deze tijd van het internet. Maar vrije toegang tot informatie brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Houd er rekening mee dat je het risico loopt dat je bepaalde wetten van het land waarin je je bevindt, overtreedt. Daarom raden wij je aan om altijd veilig te blijven en goed na te denken over de beslissingen die je maakt over je online privacy en vrijheid. Bovendien hopen we dat onze lezers de capaciteiten van het internet altijd met goede bedoelingen gebruiken.