Beste VPN voor Smart TV

Man met popcorn zit op een stoel en kijkt naar een Smart TV waar een trofee met een VPN-schild naast staat
Klik hier voor een samenvatting
In het kort: de beste VPN voor je Smart TV

Een Smart TV zorgt ervoor dat je gemakkelijk de beste films en series op een groot scherm kunt kijken. Als je hierbij een VPN gebruikt, geniet je van een aantal fijne voordelen. Allereerst verbeter je je online veiligheid en privacy. Daarnaast kun je met een VPN films en series streamen die je normaal gesproken niet kunt kijken vanwege geografische blokkades.

Een fantastische en snelle VPN die perfect werkt op Smart TV is Surfshark.

Wil je weten hoe een VPN werkt, welke providers het best zijn voor je Smart TV en welke programma’s en streamingdiensten je allemaal kunt kijken? Al deze informatie en meer vind je in ons volledige artikel hieronder.

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een Smart TV in huis. Met zo’n Smart TV kijk je gemakkelijk je favoriete films en series online, zonder je laptop te hoeven aansluiten. Je krijgt direct vanuit je televisie toegang tot online streamingdiensten zoals Disney+, Netflix, Ziggo Go en Youtube.

Helaas krijg je niet automatisch onbeperkte toegang. Veel streamingdiensten blokkeren namelijk een gedeelte van hun aanbod voor bepaalde mensen. Als je buiten de Europese Unie bent, mag jij van Ziggo Go bijvoorbeeld geen Nederlandse programma’s kijken. En Peacock TV laat je geen enkele serie bekijken vanuit Nederland.

Gelukkig omzeil je deze zogenaamde geoblokkades gemakkelijk. Je hoeft alleen maar een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken op je Smart TV. Binnen no-time krijg je toegang tot de Amerikaanse Netflix bibliotheek, of bekijk je juist Nederlandse programma’s vanuit je vakantieadres.

In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het kiezen van de beste VPN voor je Smart TV. Bovendien geven we je enkele van onze favorieten. Niet overtuigd van de VPN’s? Je kunt ook gebruikmaken van SmartDNS.

Waarom zou ik een VPN installeren op mijn Smart TV?

Laten we beginnen met waarom je überhaupt een VPN zou willen gebruiken. Er zijn veel voordelen van het gebruik van een VPN. Het gaat hierbij vooral om meer online vrijheid, privacy en veiligheid.

 • Online vrijheid. Je Smart TV met een VPN-server verbinden is de perfecte oplossing om geografische blokkades te omzeilen. Dit is ideaal als je toegang wilt krijgen tot een groter aanbod van films, series en tv programma’s. Zo krijg je toegang tot de Amerikaanse Netflix, KPN Interactieve TV, geblokkeerde YouTube-video’s en meer.
 • Online privacy. Bedrijven, overheden, adverteerders en zelfs hackers zien wat jij allemaal doet online. Van je Smart TV krijgen ze informatie over wat je graag kijkt. Hiermee creëren ze een gedetailleerd beeld van jou als persoon. In het beste geval krijg je alleen gepersonaliseerde reclame, in het ergste geval wordt je slachtoffer van een scam. Daarom is het goed om een VPN te gebruiken om je privacy te waarborgen.
 • Online veiligheid. Door de encryptie die een goede VPN biedt, krijg je niet alleen meer privacy, maar ben je ook beter beveiligd. Al jouw online gegevens worden versleuteld, waardoor ze niet door anderen te lezen zijn. Omdat hackers en internetcriminelen zo niet langer zien waar jij mee bezig bent, kunnen ze deze informatie ook niet tegen je gebruiken.

Voor meer informatie over VPN’s in het algemeen kun je terecht op ons uitgebreide VPN artikel: VPN uitgelegd.

Een VPN kiezen voor Smart TV’s: waar moet ik op letten?

Er zijn enkele belangrijke factoren die meespelen als je op zoek bent naar een goede VPN voor jouw Smart TV. Allereerst is de snelheid van de VPN van belang. Daarnaast spelen het type Smart TV dat je gebruikt en het aantal serverlocaties van de VPN een rol.

Voor je Smart TV heb je op de eerste plaats een VPN-verbinding met hoge snelheden nodig. Je gebruikt je tv immers voornamelijk  om films en series te kijken. Je wilt natuurlijk geen last krijgen van eindeloze laadschermen. Een snelle VPN-verbinding vergroot je kijkplezier dus drastisch.

Een tweede belangrijke factor is de grootte van het aanbod serverlocaties. Over het algemeen geldt: hoe meer servers, hoe beter. Als je de keuze hebt tussen verschillende serverlocaties, zal het omzeilen van geografische blokkades soepeler verlopen. Als je bijvoorbeeld Duitse televisie wilt kijken, kies je gewoonweg een server in Duitsland. Je hebt direct toegang tot alle Duitse zenders.

De derde factor is het type Smart TV dat je hebt. Zo hebben een Android TV en Amazon Fire TV de mogelijkheid apps van de VPN rechtstreeks te downloaden, terwijl andere televisies deze optie niet hebben. Het is dan ook verstandig om vooraf te kijken welke VPN-dienst het beste aansluit bij jouw televisie. Heb je bijvoorbeeld een Samsung Smart TV? Dan raden wij je aan een VPN in te stellen op je router of een virtuele router op te zetten op je Windows PC of Mac.

Op basis van deze factoren kun je jouw eigen onderzoek doen. Wij hebben je het gemakkelijk gemaakt door de top 3 beste VPN’s voor je Smart TV uit te lichten.

De beste VPN voor Smart TV’s

VPN-schild naast een trofeeBij het kiezen van een goede VPN-dienst voor je Smart TV is het van belang dat de VPN snel en gebruiksvriendelijk is en veel serverlocaties biedt. De drie VPN-diensten hieronder zijn stuk voor stuk fantastische opties voor je Smart TV. Met behulp van deze VPN’s kun jij snel en gemakkelijk entertainment uit de hele wereld streamen.

Surfshark: fantastische goedkope VPN voor Smart TV’s

Surfshark is een goede, voordelige VPN-dienst met verrassend hoge streamingsnelheden. In onze snelheidstest bleken vooral de Amerikaanse servers van deze provider sneller dan verwacht. Dit maakt Surfshark de perfecte VPN om het grotere aanbod van de Amerikaanse Netflix te bekijken zonder daar veel extra voor te betalen.

Daarbij is Surfshark een gebruiksvriendelijke VPN met een goede klantenservice en overzichtelijke gebruikersinterface. Gecombineerd met de lage prijs betekent dit dat Surfshark een uitstekende keuze is voor beginnende VPN-gebruikers. Heb je een Android Smart TV? Dan is het installeren en gebruiken van Surfshark helemaal een eitje. Je installeert de VPN-app direct op je televisie.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.21 per maand
Vanaf
€2.21
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

NordVPN: beperkt detectie met een dedicated IP

NordVPN is een andere bekende en betrouwbare VPN-dienst. In onze snelheidstest kwam deze provider op de tweede plek toen we verbonden met Amerikaanse servers. Voor het streamen van programma’s op bijvoorbeeld HBO Max zit je hier dus zeker op de goede plek.

Bovendien biedt NordVPN dedicated IP-adressen aan. Door een persoonlijk IP-adres te gebruiken, ben je natuurlijk minder anoniem. Daar staat tegenover dat een streamingdienst niet zo gemakkelijk doorheeft dat je een VPN gebruikt.

Deze VPN-provider heeft daarnaast een gemakkelijk te navigeren app. Het is simpel om zelf een server te kiezen en zo toegang te krijgen tot jouw gewenste regionale content.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.88 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.88
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

PIA: Smart DNS voor Smart TV’s

PIA (Private Internet Access) is een uitstekende VPN-aanbieder voor Smart TV’s. De provider maakt gebruik van Smart DNS voor het opzetten van een virtuele locatie op je Smart TV. Je verkeer loopt op deze manier niet via de VPN, maar je kunt toch je locatie veranderen. Dit gaat niet ten koste van je verbindingssnelheden. PIA heeft uitstekende encryptie. Bovendien heeft de VPN-provider goede klantondersteuning en een zero-logs beleid.

Je kunt de dienst op wel tien apparaten tegelijk gebruiken. Probeer PIA een maand lang gratis uit via de 30-dagen geld-terug-garantie.

PIA
Actie:
PIA is altijd scherp geprijsd met een 30 dagen geld-terug-garantie
Vanaf
€1.99
8.6
 • Sterke focus op privacy en security
 • Scherp geprijsd
 • Snelle, stabiele servers
Bezoek PIA

Gratis VPN voor Smart TV’s

Laptop met geldIn theorie is het mogelijk om een gratis VPN-dienst voor je Smart TV te gebruiken. Hier zitten echter wat haken en ogen aan. Vrijwel geen enkele gratis provider zal voldoen aan de drie eisen die we eerder hebben genoemd: hoge snelheid, uitgebreid servernetwerk én compatibel met de specifieke televisie.

Gratis VPN’s zijn minder snel, hebben vaak minder serverlocaties en bieden bovendien minder beveiliging. Vanwege de data- en snelheidslimieten waar veel gratis VPN’s mee werken, moeten films waarschijnlijk langer laden. Het kan ook voorkomen dat je een film zelfs niet eens kunt afkijken, omdat je te vroeg aan je datalimiet zit.

Ook zijn veel gratis VPN’s helemaal niet veilig en juist gevaarlijk. De gratis Hola VPN verkoopt je IP bijvoorbeeld door. Daarom geven we de voorkeur aan betaalde VPN’s, die over het algemeen sneller en betrouwbaarder zijn.

Het instellen van een VPN op je Smart TV

Er zijn verschillende manieren om een VPN op je Smart TV te installeren. De gemakkelijkste manier is het downloaden van een VPN-app. Dit is echter alleen mogelijk op een Android TV, Apple TV of Amazon Fire TV Stick.

Graphic die laat zien hoe een een verbinding met het internet in elkaar zit als je een VPN installeert op je Smart TV

Een andere mogelijkheid is om je VPN op je router te installeren. Je router leidt daardoor al het internetverkeer via de VPN-server. Niet alleen de verbinding van je Smart TV; ook die van je computer en smartphone zijn zo beschermd (als deze via je router het internet opgaan natuurlijk).

Graphic die laat zien hoe een een verbinding met het internet in elkaar zit als je een VPN installeert op je router

Je kunt er ook voor kiezen een virtuele router te maken op je Windows PC of Mac of je mobiele hotspot te gebruiken om een internetverbinding te krijgen. Als je een VPN gebruikt op je PC, Mac of Smartphone en deze verbindt met je televisie, dan gaat je Smart TV via het VPN-netwerk het internet op.

Graphic die laat zien hoe een een verbinding met het internet in elkaar zit als je een VPN installeert op een virtuele router

Klinkt dit nog ingewikkeld en heb je liever een stap-voor-stap uitleg?  Wij leggen je in de handleiding VPN instellen op je Smart TV precies uit hoe je een VPN instelt voor je Smart TV.

VPN ingesteld, maar wat ga je kijken?

Toegang tot live televisie krijg je uiteraard van je tv-provider, zoals Ziggo. Een Smart TV laat je daarnaast online streamen via apps. Content in deze apps is echter niet vanuit ieder land beschikbaar. Hieronder vind je enkele streamingapps waarbij het gebruik van een VPN voordelig werkt.

Uitzending gemist? Kijk deze terug op je Smart TV

NPO Logo Klein

Heb je een uitzending gemist en wil je die toch terugkijken op je Smart TV? Dat kan met de NPO-app. Met NPO Start krijg je gemakkelijk toegang tot de beste programma’s van de Nederlandse televisie.

Sommige programma’s van de NPO worden echter geblokkeerd in het buitenland. Als je deze toch wilt kijken, kan dat met een VPN. Let hierbij wel op dat je via de VPN-dienst verbinding maakt met een Nederlandse server.

Overigens geldt dit niet alleen voor programma’s van de NPO. Ook andere Nederlandse services, zoals RTL XL en NLZIET zijn op deze manier in het buitenland te bekijken.

Engelse tv kijken met BBC iPlayer

BBC iPlayer Logo KleinSeries uit het Verenigd Koninkrijk worden steeds populairder. Veel van deze programma’s worden uitgezonden op de BBC. Zij hebben een handige mediaplayer (de BBC iPlayer) waar je deze content kunt kijken.

Als je dit echter vanuit Nederland doet, zul je snel merken dat je geen toegang krijgt. Wil je op je Smart TV toch BBC series kijken? Dat gaat gemakkelijk met – je raadt het al – een VPN. Kies simpelweg een van de Britse servers (zoals Londen of Manchester) en je krijgt toegang tot de BBC iPlayer.

Hulu kijken vanuit Nederland

Hulu Logo KleinHulu is een Amerikaanse streamingdienst met een groot aanbod aan films en series. Omdat deze alleen toegankelijk zijn vanuit een apparaat in de Verenigde Staten, wordt deze dienst minder gebruikt dan bijvoorbeeld Netflix. Toch wordt Hulu steeds populairder. Op het moment heeft Hulu bijvoorbeeld ook een samenwerking met Disney Plus.

Met de juiste VPN krijg je ook op je Smart TV in Nederland toegang tot alle Hulu-content. Hierdoor kun je films en series kijken zonder dat je geblokkeerd wordt op basis van je locatie.

Hulu was vroeger gratis, maar biedt tegenwoordig slechts een betaalde versie aan. Je kunt vanuit Nederland echter niet direct een abonnement afsluiten. Gelukkig werkt een VPN ook om vanuit een andere locatie abonnementen te kopen.

Netflix kijken met een VPN

Netflix is ongetwijfeld de meest bekende streamingdienst van het moment. Het aanbod wat je te zien krijgt, hangt af van je fysieke locatie. Met een VPN kun je het aanbod van andere landen zien. Helaas doet Netflix zijn best om VPN-gebruik tegen te gaan. Veel VPN-diensten zijn detecteerbaar, waardoor Netflix je volledig blokkeert als je via die VPN’s verbinding probeert te maken.

Gelukkig zijn er ook genoeg VPN-providers die actief de blokkades van Netflix omzeilen door continu nieuwe IP-adressen aan te maken. Als je dus toegang wilt krijgen tot de Amerikaanse Netflix met een groter aanbod aan films en series, heb je een VPN nodig die hier constant op let. Goede opties vind je in dit artikel met de beste VPN’s voor Netflix.

Krijg toegang tot geblokkeerde YouTube-video’s

Sommige video’s op YouTube zijn alleen toegankelijk in bepaalde landen. Als je probeert een video te bekijken die niet beschikbaar is op jouw locatie, krijg je een foutmelding te zien. Dit is nog een vorm van geografische beperkingen. De beste manier om deze geblokkeerde video’s toch te bekijken, is door verbinding te maken met een VPN-server in een land waar de video wél beschikbaar is. Lees ons artikel over online restricties op YouTube voor meer informatie.

VPN vs SmartDNS voor Smart TV’s

Een andere optie is om een zogeheten SmartDNS te gebruiken om geografische blokkades te omzeilen. Via een DNS kun je sites laten geloven dat je een ander IP-adres hebt en dus op een andere locatie bent. Je kunt hierdoor toch de geografisch geblokkeerde content kijken, net als met een VPN-verbinding.

Het nadeel van een DNS is dat deze je internetverbinding niet versleutelt. Bovendien wordt je IP-adres niet geanonimiseerd. Met een DNS ben je dus minder veilig online dan met een VPN.

Een graphic die laat zien hoe een laptop verbinding maakt met het internet via VPN boven een graphic die laat zien hoe een laptop verbinding maakt met het internet via DNS

Een ander groot probleem met een DNS is dat sommige internetproviders aan ‘DNS hijacking’ doen. Dit betekent dat ze ervoor zorgen dat je toch met je oorspronkelijke IP online gaat. Je loopt dan toch tegen geografische blokkades aan, ook al heb je jouw DNS-instellingen aangepast.

SmartDNS brengt wel het voordeel van snelheid met zich mee. Je verbinding wordt niet versleuteld, waardoor je sneller het internet op kunt dan met een VPN. Wanneer je een goede VPN-dienst gebruikt, is dit verschil echter te verwaarlozen.

Conclusie: de beste VPN voor Smart TV’s

Het gebruik van een VPN in combinatie met je Smart TV is een uitstekende manier om geografische blokkades te omzeilen. Zo kijk je gemakkelijk films die alleen in het buitenland beschikbaar zijn of juist Nederlandse tv als je in het buitenland bent. Daarbij komt ook nog eens dat je met een VPN-verbinding vele malen anoniemer blijft. Je behoudt je online privacy en je gegevens blijven veilig.

Al met al raden wij aan je Smart TV te verbinden met behulp van een VPN beveiligde verbinding. De beste opties voor dit toestel zijn Surfshark, NordVPN en PIA. Je test al deze providers bovendien gratis uit met hun 30 dagen geld-terug-garantie.

Ook als je al een VPN-abonnement op een andere VPN-dienst hebt, kun je die gebruiken voor je Smart TV. Je kunt daarnaast je eigen onderzoek doen aan de hand van onze reviews. Zo kies je de VPN die bij jou en je Smart TV past.

De beste VPN voor je Smart TV: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het bovenstaande artikel? Bekijk onze veelgestelde vragen hieronder en klik op een vraag om het antwoord te zien.

De beste VPN voor Smart TV is volgens ons Surfshark. Deze VPN scoort consistent goed op alle vlakken. Surfshark biedt supersnelle verbindingen, duizenden servers om uit te kiezen en een goede klantenservice die altijd paraat staat.

Liever een andere optie uitproberen? Bekijk deze top 3 met beste VPN’s voor je Smart TV voor meer keuzes.

Gratis VPN’s zijn vaak onveilig en hebben allerlei limieten. Als je een gratis VPN wilt gebruiken op je Smart TV, is de kans groot dat je hiermee weinig programma’s kunt unblocken. Ook zal je internetverbinding trager zijn.

Toch kan een gratis VPN een goede optie zijn als je een VPN-verbinding uit wilt proberen. Voor de beste opties bekijk je onze lijst met veilige en goede gratis VPN’s.

Er zijn verschillende manieren om je Smart TV met een VPN te verbinding. Op sommige tv’s (zoals Android TV) download je simpelweg de VPN-app. Gaat dit niet? Dan kun je de VPN installeren op je router of op een virtuele router op je Windows of Mac. We leggen je hier stap-voor-stap uit hoe je dit doet.

Een VPN gebruiken op je Smart TV komt met veel voordelen. Allereerst geeft het je de mogelijkheid meer films en series te kijken. Wat dacht je van het grotere Amerikaanse aanbod van Netflix, bijvoorbeeld? Daarnaast beschermt een VPN je online privacy en veiligheid, zodat jij je Smart TV zonder zorgen kunt gebruiken.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen