VPN instellen op je Smart TV

Stel kijkt TV op smart TV met VPN
Klik hier voor een korte samenvatting van dit artikel
Meteen aan de slag met een VPN op je Smart TV

Wil je ook een VPN gebruiken om de Amerikaanse Netflix te kijken? Of wil je liever BBC iPlayer kijken vanuit Nederland? Wat je reden ook is, de gemakkelijkste manier is met een mobiele hotspot op je Windows PC. Volg het korte stappenplan hieronder om via deze methode een VPN op je Smart TV te gebruiken.

 1. Installeer een VPN op je Windows PC. Wij raden ExpressVPN aan. Deze VPN biedt zeer hoge streamingsnelheden en geeft je onder andere toegang tot de Amerikaanse Netflix.
 2. Typ “instellingen mobiele hotspot” in het zoekbalkje van je computerinstellingen en klik hierop.
 3. Klik op het schuifje onder “Mobiele hotspot” zodat het blauw wordt. Controleer of je de juiste netwerknaam ziet en zorg dat “internetverbinding delen via” op Wi-Fi staat. Onthoud de netwerknaam en het wachtwoord dat je op dit scherm ziet.
 4. Verbind jouw Smart TV met de mobiele hotspot (jouw Windows PC). Gebruik hiervoor de gegevens van de vorige stap.

Wil je meer weten over het gebruiken van een VPN op je Smart TV? Lees dan ons volledige artikel hieronder.

Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van een VPN om het streamingaanbod waar ze toegang toe hebben enorm te vergroten. Ze stellen bijvoorbeeld een VPN in op hun laptop om de Amerikaanse versie van Netflix te kunnen bekijken. Daarbij biedt een VPN deze mensen ook veel privacy- en veiligheidsvoordelen. Een apparaat dat zich natuurlijk bij uitstek leent voor streaming, is een smart TV. Echter, het instellen van een VPN op een smart TV is vaak minder makkelijk dan bijvoorbeeld op een Windows PC. Maar vrees niet, in dit artikel lees je drie manieren waarop je toch makkelijk kunt genieten van alle voordelen van een VPN op je smart TV.

Heb je een smart TV maar weet je nog niet of een VPN iets voor jou is? Lees dan ons uitgebreide artikel waarin we je alles vertellen wat je moet weten over smart TV’s in combinatie met een VPN.

VPN Instellen Smart TV Router Virtuele Router App

Let op: Een smart TV is niet hetzelfde als een Android TV. Op een Android TV, de Sony Bravia bijvoorbeeld, kun je heel simpel direct een VPN installeren door een VPN-app voor Android te downloaden. Hiervoor verwijzen we je naar ons artikel hierover. Maar goed, lees door voor onze drie makkelijke manieren om een VPN op je smart TV in te stellen.

1. Je smart TV verbinden met een Windows PC met een VPN

Hoewel je bij deze methode technisch gezien geen VPN instelt op je smart TV, verbind je je wel met een VPN, met alle voordelen vandien. Dit doe je door een VPN in te stellen op je Windows PC (als je dit nog niet hebt gedaan) en daarna door middel van een mobiele hotspot jouw smart TV te verbinden aan je Windows PC. Zodoende maakt jouw smart TV gebruik van hetzelfde internetnetwerk als je PC en is deze ook met de VPN verbonden. Let er op dat je wel Windows 10 geïnstalleerd moet hebben op je PC voor deze methode. Lees het korte en simpele stappenplan hieronder om snel aan de slag te gaan met deze methode.

 1. Stel een VPN in op je Windows PC. Dit is bij de meeste VPN-providers erg eenvoudig. Vrijwel alle populaire providers hebben namelijk een gebruiksvriendelijke VPN-app voor Windows 10. Echter, voor hulp hierbij kun je terecht bij dit artikel.
 2. Stel een mobiele hotspot in op je PC. Typ hiervoor “instellingen mobiele hotspot” in het zoekbalkje van je computerinstellingen- en bestanden en klik hierop.
 3. Klik op het schuifje dat je ziet onder ‘Mobiele hotspot’, zodat deze op “aan” staat en blauw kleurt. Verder kun je de instellingen meestal onveranderd laten. Controleer alleen dat je het juiste netwerk ziet staan (het wifi- of breedband netwerk van jouw PC) en dat “mijn internetverbinding delen via” op Wi-Fi staat). Pas dit zo nodig aan.
 4. Verbind nu jouw smart TV met het wifi- of bekabelde netwerk van jouw Windows PC. Gebruik hiervoor de gegevens die achter de woorden “Netwerknaam” en “Netwerkwachtwoord” stonden in het vorige venster.
 5. Je smart TV is nu via een VPN verbonden. Als je de instellingen wilt veranderen, doe je dat dus vanaf je PC. Stel dat je de Amerikaanse Netflix op je smart TV wilt kijken bijvoorbeeld, dan kies je op je PC een Amerikaanse VPN-server.

2. Je smart TV verbinden met een router met een VPN

VPN Router

Met de volgende methode, kun je in één keer al je apparaten verbinden met een VPN, inclusief je smart TV(‘s). Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je de firmware van je router aanpast (dit heet flashen). Het is wel van belang dat je router hier geschikt voor is. Niet bij alle routers is dit het geval. Als je wilt weten welke routers hier het meest geschikt voor zijn, lees dan ons artikel over de beste VPN-routers.

Daarnaast moeten we je waarschuwen dat je router beschadigd kan raken als je de firmware aanpast. Daarom is het belangrijk om dit zorgvuldig te doen en de juiste instructies te volgen. Maar vrees niet, wij hebben een uitgebreide handleiding geschreven om je te helpen met het flashen van je router. In deze handleiding leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen (met afbeeldingen). Hier zullen we in ons stappenplan voor deze methode dan ook naar verwijzen.

VPN instellen op je router, stap voor stap:

 1. Controleer of je router geschikt is om te ‘flashen’ (voor meer informatie, zie ons artikel over VPN routers)
 2. Pas de firmware aan van je router en installeer de VPN. Hoe je dit doet lees je in ons uitgebreide stappenplan hierover.
 3. Verbind je smart TV met de geflashte router, waar je een VPN op hebt ingesteld. Doe dit zoals je jouw apparaten met elk ander wifi netwerk verbindt.

Het instellen van een VPN door middel van een virtuele router op PC of Mac

Is je router niet geschikt om te flashen, of wil je dit niet, dan kan je er ook voor kiezen om een wifi hotspot van je Windows PC of Mac te maken en deze in te stellen als virtuele router met VPN verbinding. Vervolgens kan je je smart TV verbinden met het internet via de hotspot op je PC of Mac. De installatieprocedure van een VPN op je PC of Mac is afhankelijk van het apparaat en het besturingssysteem. Als je voor deze optie kiest is het goed om de juiste VPN provider te kiezen. Hieronder vind je een stappenplan, met links naar handleidingen, hoe je een VPN opzet op je PC of Mac.

VPN instellen op een virtuele router, stap voor stap:

 1. Installeer een VPN op je PC of Mac. De meeste VPN’s hebben hier een app voor. Mocht je er niet uitkomen, volg dan deze handleidingen om de VPN te installeren:
 2. Zet een wifi hotspot op op je PC of Mac. Hoe dit moet is afhankelijk van je device. Mocht je hier niet uitkomen, dan kan je dit waarschijnlijk vinden op de website van de producent van jouw apparaat.
 3. verbind je smart TV met het VPN netwerk van je PC of Mac.

Welke VPN moet ik kiezen voor mijn smart TV?

Als je nog geen vaste VPN-aanbieder hebt, kan het handig zijn om een VPN te kiezen die het juist goed doet op je smart TV. Het is hierbij belangrijk om voor een VPN te gaan met een hoge snelheid, omdat je anders tegen problemen aanloopt tijdens het streamen van films, series of muziek. Ook kan het zijn dat een bepaalde VPN niet geschikt is voor jouw wensen. Zo probeert Netflix zoveel mogelijk VPN’s te blokkeren en kan het zijn dat jouw VPN niet werkt in combinatie met Netflix. Met dat in gedachten, vind je hieronder de, wat ons betreft, beste drie VPN’s voor je smart TV.

ExpressVPN voor smart TV

ExpressVPN is een uitstekende keuze voor smart TV. Deze provider biedt namelijk indrukwekkende streamingsnelheden; het is zelfs de snelste VPN-provider die wij getest hebben. Daarnaast maakt zijn grote aantal serverlocaties (3000+ servers in 94 landen) ExpressVPN zeer geschikt voor het omzeilen van geografische blokkades, bijvoorbeeld het kijken van BBC iPlayer vanuit Nederland, Nederlandse TV kijken in het buitenland of het kijken van de Amerikaanse Netflix. Ook met de veiligheid van ExpressVPN zit het zeker goed. De provider biedt namelijk 256-bit encryptie en uitstekende encryptie protocollen. Ofwel, met ExpressVPN kun je anoniem, veilig en vrij gebruikmaken van je smart TV. ExpressVPN werkt met alle drie de methodes hierboven.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Drie maanden cadeau bij een jaarabonnement
Vanaf
€5.76
9.5
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

Surfshark voor smart TV

Surfshark is een zeer goede en ook nog eens zeer voordelige keuze om je smart TV mee te verbinden. Surfshark is de goedkoopste premium-provider die wij getest hebben, maar biedt desondanks goede streamingsnelheden. Daarnaast werkt Surfshark met zowel de Nederlandse als de Amerikaanse Netflix en kun je, dankzij Surfsharks 1040 servers in 61 landen, nog veel meer streamingcontent unblocken. Ook heeft Surfshark zijn privacy en veiligheid zeer goed op orde, met een no-logs beleid, uitstekende encryptie-protocollen en een kill switch. Surfhark werkt met alle methodes in dit artikel en is daarmee de perfecte manier om snel en makkelijk vrij, anoniem en veilig gebruik te maken van jouw smart TV.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2,14 per maand
Vanaf
€2.14
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

NordVPN voor smart TV

Net als ExpressVPN en Surfshark is NordVPN een provider die veel privacy en veiligheid en goede streamingsnelheden biedt. NordVPN is daarmee dan ook een goede optie om je smart TV mee te verbinden. Echter, NordVPN biedt nog een aantal extra opties die deze VPN zeer geschikt maken voor smart TV. Zo biedt NordVPN zowel obfuscated servers als dedicated IP-adressen. Steeds meer streamingdiensten blokkeren tegenwoordig VPN-gebruikers. Maar veel mensen willen juist een VPN op hun smart TV gebruiken om meer series en films te kunnen streamen. De obfuscated servers (in Nederland, Amerika, Canada, Frankrijk en 10 andere landen) en dedicated IP-adressen die NordVPN biedt, zorgen ervoor dat VPN-gebruikers moeilijker gedetecteerd en dus geblokkeerd worden door streamingdiensten. Daarom is NordVPN een goede keuze voor smart TV-gebruikers die zo vrij mogelijk willen streamen en internetten.

NordVPN
Actie:
Tijdelijk €2.80 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.80
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Een VPN instellen op je Smart TV: veelgestelde vragen

Weet je niet zo goed hoe een VPN op je Smart TV werkt, of hoe je die in kunt stellen? Bekijk onze veelgestelde vragen hieronder en klik op een vraag om het antwoord te zien!

Dit kan. Hoewel je een VPN niet direct op je Smart TV kunt installeren, kun je dit apparaat alsnog via een (virtuele) router beveiligen. Stel de VPN in op je router door deze stappen te volgen en geniet ook op je Smart TV van meer streamingsmogelijkheden en betere online privacy en veiligheid.

Een VPN zorgt voor meer online privacy, veiligheid en vrijheid. Dit betekent dat je Smart TV minder snel gehackt kan worden, maar ook dat je bijvoorbeeld via je televisie toegang kunt krijgen tot de Amerikaanse Netflix, waar meer films en series op staan dan op de Nederlandse versie.

Er zijn verschillende VPN’s die ook voor je Smart TV goed werken. Wij raden specifiek Surfshark, ExpressVPN en NordVPN aan, omdat deze VPN’s veel servers hebben, over het algemeen erg snel zijn en bovendien gemakkelijk werken met een (virtuele) router.

Als je je Smart TV met een VPN wilt verbinden, zul je dat via een gewone of een virtuele router moeten doen. Dit betekent dat je de VPN op je (virtuele) router installeert en vervolgens je Smart TV via deze router het internet op laat gaan. Op deze manier gebruikt je Smart TV dezelfde beveiligde internetverbinding als de router. Lees hier meer over hoe je zo’n verbinding opzet.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNGids. Daarbij richt hij zich vooral op hoe je content kunt unblocken. Tevens maakt hij de infographics voor de website. Meer over Quinten.
4
Reacties
Plaats een reactie
 1. Ik woon in Canada en heb een abonnement op Surfshark. Hiermee heb ik geen toegang tot alle content op NPO Plus op mijn nieuwe Samsung Smart TV (2020). Surfshark streamt alleen content uit de US en met mijn Arris router van de kabelmaatschappij kan geen VPN geïnstalleerd worden.
  Surfshark was weggegooid geld.

  • Heb je al contact opgenomen met de Surfshark klantenservice? Je zou met Surfshark namelijk wel NPO Plus moeten kunnen unblocken. Wellicht kunnen zij je vertellen met welke server je dit het beste kunt doen. Naast een Nederlandse server, zouden andere servers uit de Europese Unie namelijk ook moeten werken. Je kunt daar in dit artikel over NPO Start meer over lezen. Je hebt echter wel gelijk dat dit lastiger wordt om op je Samsung Smart TV te doen als je de VPN niet op je router kunt installeren. Heb je al gekeken of je met je laptop of computer een mobiele hotspot of virtuele router op kunt zetten? Als dit het geval is en je Surfshark installeert op je apparaat, kun je de Smart TV met deze hotspot verbinden om vervolgens toch via Surfshark online content te kunnen kijken. Hopelijk helpt dit!

 2. Is er een VPN aanbieder die ook bv Engelse zenders (en Amerikaanse) doorgeeft. En heeft Nederland ook Eurosport? Ik heb nu een router van rooba bv die mij meerdere landen doorgeeft tegen betaling. Maar het niet meer actief ondersteund. Ik bezit een Samsung smart tv en verblijf in Thailand.

  • Nederland heeft wel Eurosport maar VPN’s geven in principe niet tv-zenders door. Wel kun je ze gebruiken om toegang te krijgen tot websites en apps die anders zouden zijn geblokkeerd in Thailand. Als uitzendingen dus online te bekijken zijn in Engeland, Amerika of Nederland dan zou je deze met een VPN moeten kunnen bekijken vanuit Thailand. Je hebt dan wel een VPN nodig die servers heeft in die drie landen, NordVPN en ExpressVPN zouden hiervoor prima geschikt zijn.

Een reactie plaatsen