Stel kijkt TV op smart TV met VPN

VPN instellen op je Smart TV

Laatst bijgewerkt: 7 december 2018
Leestijd: 6 minuten, 8 seconden

Een VPN instellen op je Smart TV kan op verschillende manieren. De meest gemakkelijke manier is middels het installeren van een Android app die zich al in de Play Store library bevindt. Dit is echter alleen mogelijk met een Android TV en zelfs dan hebben niet alle VPN providers een dergelijke app. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je Smart TV aan te sluiten via een VPN verbinding. Zo kun je je router aansluiten op een VPN verbinding of kun je een virtuele router creëren op je PC of Mac en die gebruiken als hotspot. Hieronder lopen we stapsgewijs de verschillende mogelijkheden af.

Heb je een Smart TV maar weet je nog niet of een VPN iets voor jou is? Lees dan ons uitgebreide artikel waarin we je alles vertellen wat je moet weten over Smart TV’s in combinatie met een VPN.

VPN Instellen Smart TV Router Virtuele Router App


Het instellen van een VPN door een app in de Play Store (alleen voor Android TV)

Als je beschikt over een Android TV is het soms mogelijk een VPN app direct te installeren vanuit de library. Als jouw VPN provider beschikt over een dergelijke app kan je deze als volgt installeren:

 1. Zoek in de app library naar de naam van je VPN provider.
 2. Ga naar de app van deze VPN provider en download deze.
 3. Open de app en vul jouw inloggegevens in om in te loggen op je VPN account. Heb je nog geen account? Maak deze dan aan op de website van de door jou gekozen VPN dienst.
 4. Als je je inloggegevens hebt ingevuld is de app als het goed is geactiveerd en klaar voor gebruik. Afhankelijk van de gekozen VPN dienst en app is het mogelijk om instellingen aan te passen en de VPN verbinding aan of uit te zetten.
 5. Vergeet niet de VPN verbinding aan te zetten, anders ben je niet beschermd ook al heb je de app geïnstalleerd.
 6. Optioneel: als je geo-blokkades wil omzeilen en vanuit een andere locatie wil streamen, kan je dit vaak in de desbetreffende app aangeven. Mocht je hier problemen mee hebben raden we je aan contact op te nemen met de klantenservice van de door jou gekozen VPN dienst.

Het instellen van een VPN client op je router (flashen)

VPN RouterHet installeren van een VPN op je router kan handig zijn als je alle apparaten in je huis wil beveiligen door middel van een VPN. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je de firmware van je router aanpast (dit heet flashen). Let wel goed op dat je router hier geschikt voor is, sommige routers zijn namelijk wel geschikt en anderen niet.

Daarnaast moeten we je waarschuwen dat je router beschadigd kan raken als je de firmware aanpast. Daarom is het belangrijk om dit zorgvuldig te doen en de juiste instructies te volgen. Wees niet bang, wij hebben een uitgebreide handleiding geschreven om je te helpen met het flashen van je router. In deze handleiding leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen (met afbeeldingen).

Zodra je dit hebt gedaan kan je je Smart TV gewoon op de gebruikelijke manier laten verbinden met deze router en klaar is kees: je Smart TV is beveiligd middels een VPN verbinding.

VPN instellen op je router, stap voor stap:

 1. Controleer of je router geschikt is om te ‘flashen’ (voor meer informatie, zie ons artikel over VPN routers)
 2. Pas de firmware aan van je router en installeer de VPN. Dit kan volgens ons uitgebreide stappenplan.
 3. Verbind je Smart TV (en eventueel andere apparaten) met de geflashte router. Dit werkt hetzelfde als verbinden met een standaard wifi-netwerk.

Het instellen van een VPN door middel van een virtuele router op PC of Mac

Is je router niet geschikt om te flashen, of wil je dit niet, dan kan je er ook voor kiezen om een wifi hotspot van je Windows PC of Mac te maken en deze in te stellen als virtuele router met VPN verbinding. Vervolgens kan je je Smart TV verbinden met het internet via de hotspot op je PC of Mac. De installatieprocedure van een VPN op je PC of Mac is afhankelijk van het apparaat en het besturingssysteem. Als je voor deze optie kiest is het goed om de juiste VPN provider te kiezen. Hieronder vind je een stappenplan, met links naar handleidingen, hoe je een VPN opzet op je PC of Mac.

VPN instellen op een virtuele router, stap voor stap:

 1. Installeer een VPN op je PC of Mac. De meeste VPN’s hebben hier een app voor. Mocht je er niet uitkomen, volg dan deze handleidingen om de VPN te installeren:
  1. Handleiding voor het instellen van een VPN op Windows 10
  2. Handleiding voor het instellen van een VPN op Mac
 2. Zet een wifi hotspot op op je PC of Mac. Hoe dit moet is afhankelijk van je device. Mocht je hier niet uitkomen, dan kan je dit waarschijnlijk vinden op de website van de producent van jouw apparaat.
 3. verbind je Smart TV met het VPN netwerk van je PC of Mac.

Welke VPN moet ik kiezen voor mijn Smart TV?

Als je nog geen vaste VPN aanbieder hebt, kan het handig zijn om een VPN te kiezen die het juist goed doet op je Smart TV. Het is hierbij belangrijk om voor een VPN te gaan met een hoge snelheid, omdat je anders tegen problemen aanloopt tijdens het streamen van films, series of muziek. Ook kan het zijn dat een bepaalde VPN niet geschikt is voor jouw wensen. Zo probeert Netflix zoveel mogelijk VPN’s te blokkeren en kan het zijn dat jouw VPN niet werkt in combinatie met Netflix. Wij hebben zelf meerdere VPN’s getest op Smart TV’s en geven hieronder onze tips voor beste VPN’s voor je Smart TV.


ExpressVPN

ExpressVPN doet het uitstekend op Smart TV’s. Met een Android TV app, 2000 servers in 94 landen en 256-bit encryptie weet je zeker dat je veilig, anoniem, betrouwbaar en zonder geografische restricties kan genieten van alles wat je Smart TV te bieden heeft. Zo kun je onder andere gebruik maken van  Netflix. ExpressVPN is wel één van de duurdere VPN providers, maar gelukkig krijg je een mooie korting als je via de onderstaande link een abonnement afsluit.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN


Goose VPN

Goose VPN is een betrouwbare, Nederlandse VPN dienst met een Android TV app. Het handige aan Goose is dat het beschikt over een Nederlandse klantenservice. Perfect dus als je ondersteuning nodig hebt. Daarbovenop heeft Goose meer dan 90 serverlocaties verspreid over de hele wereld. Met name de hoeveelheid servers in Nederland zorgt ervoor dat je vanuit het buitenland gemakkelijk Nederlandse televisie kan kijken. Een abonnement op Goose VPN is relatief goedkoop, maar dit beperkt je wel tot 50GB per maand. Wij raden je aan om voor Unlimited Goose VPN te gaan. Weliswaar tegen een meerprijs, maar dan heb je wel alle voordelen van een onbeperkte VPN.

GOOSE VPN
Actie:
Nederlandse VPN tegen een scherpe prijs
7.8
 • Nederlandstalige software, apps en klantondersteuning
 • Heel makkelijk te bedienen op alle devices
 • Klantenservice reageert snel
Bezoek GOOSE VPN


VyprVPN

VyprVPN is een goed alternatief voor Goose VPN en ExpressVPN. Met toegang tot een grote verscheidenheid aan servers en een handige Android TV app weet je zeker dat geografische blokkades geen probleem zullen vormen. Dit wordt nog eens versterkt door de ‘Chameleon’ encryptie, deze is goed versleuteld waardoor Netflix niet ziet dat je gebruikmaakt van een VPN. Als je een jaarabonnement afsluit bij VyprVPN via onze website krijg je 3 maanden gratis.

VyprVPN
8.0
 • Veel servers tegen goede prijzen
 • Netflix en torrenting mogelijk
 • Speciale "Chameleon" technologie om je data te maskeren
Bezoek VyprVPN

Tech-journalist
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘VPN instellen’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
2
Reacties
 1. Is er een VPN aanbieder die ook bv Engelse zenders (en Amerikaanse) doorgeeft. En heeft Nederland ook Eurosport? Ik heb nu een router van rooba bv die mij meerdere landen doorgeeft tegen betaling. Maar het niet meer actief ondersteund. Ik bezit een Samsung smart tv en verblijf in Thailand.

  • Nederland heeft wel Eurosport maar VPN’s geven in principe niet tv-zenders door. Wel kun je ze gebruiken om toegang te krijgen tot websites en apps die anders zouden zijn geblokkeerd in Thailand. Als uitzendingen dus online te bekijken zijn in Engeland, Amerika of Nederland dan zou je deze met een VPN moeten kunnen bekijken vanuit Thailand. Je hebt dan wel een VPN nodig die servers heeft in die drie landen, NordVPN en ExpressVPN zouden hiervoor prima geschikt zijn.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past