Grote router met VPN Trofee

VPN router – Een gemakkelijk overzicht om snel de beste VPN router te vinden

Laatst bijgewerkt: 10 september 2019
Leestijd: 12 minuten, 47 seconden

In dit artikel bespreken we de beste VPN-routers en leggen we uit hoe je deze gemakkelijk instelt. Door een VPN-verbinding op je router in te stellen zorg je ervoor dat al het dataverkeer dat via de router loopt automatisch beveiligd en geanonimiseerd wordt. Je hoeft dus niet langer een VPN los te installeren op al je devices; alles wordt centraal beveiligd via de router. Ook is instellen van een VPN op je router de ideale manier om met je smart-TV geografische blokkades te omzeilen van o.a. Netflix. We leggen hieronder overzichtelijk uit hoe het allemaal werkt. Ook geven we enkele tips over welke VPN-router je het beste kunt kiezen.


De voordelen van een VPN client op je router

De meeste mensen installeren een VPN simpelweg direct op hun computer, laptop, tablet of smartphone. Dit is vaak de gemakkelijkste en snelste manier om veilig en anoniem het internet op te gaan. Echter, meer geavanceerde gebruikers wensen mogelijk een VPN-service in stellen op hun router. Er zijn verscheidene reden waarom je dit zou willen doen.

Ten eerste kan je op deze manier al je apparaten direct gebruik laten maken van de VPN verbinding. Dit is handig als je apparatuur hebt waar je niet direct een VPN-applicatie op kunt installeren, zoals een Smart-TV, een Amazon Fire TV-stick of een Google Chromecast. Door op de router een VPN-verbinding op te zetten, gaat al je internetverkeer via de VPN-server. Ook het dataverkeer van de Smart-TV en andere streamingapparaten. Dit stelt je bijvoorbeeld in staat om via je Smart-TV of met je mediaspeler naar de Amerikaanse Netflix te kijken. Het enige wat je hiervoor moet doen is je VPN-router laten verbinden met een Amerikaanse VPN-server.v

Een VPN-verbinding is daarnaast eigenlijk geen overbodige luxe meer. Er worden met enige regelmaat beveilingslekken ontdekt waaruit blijkt dat ook beveiligde wifi-netwerken kwetsbaar zijn voor hackers. Dit geldt ook voor onze thuisnetwerken. Door een VPN te gebruiken maak je het hackers vrijwel onmogelijk om in te breken op je wifi-netwerk. Om écht veilig te zijn moet je er dan wel voor zorgen dat alle apparaten beveiligd zijn middels VPN. Door een VPN-verbinding op de router in te stellen zijn in één klap al je apparaten extra goed beveiligd tegen hackers. Je hoeft dan niet op ieder apparaat los een VPN-applicatie te installeren en te activeren.

Zodra de VPN client op de router correct is ingesteld, worden alle apparaten op het netwerk verbonden met de rest van het internet via een beveiligde VPN-verbinding. Hieronder wordt weergeveven hoe het er uitziet als je router als VPN client instelt.

VPN Verbinding op Router Illustratie


De beste VPN client routers (zelf instellen)

Om te beginnen zullen we twee routers bespreken die je zelf kunt instellen als VPN-router. Het gaan dan om zogenoemde VPN client routers, waarbij je de router zo kunt instellen dat deze voor jou een verbinding opzet met de VPN-provider. Als dit proces van zelf instellen je te complex lijkt, dan heb je mogelijk liever een router die al helemaal goed ingesteld is door de winkel of fabrikant. Verderop in dit artikel bespreken we daarom ook nog waar je routers kan kopen die reeds goed ingesteld staan voor VPN-gebruik.

De volgende twee routers werken in principe goed met elke bekende VPN-aanbieder, nadat je ze zelf goed hebt ingesteld.

Asus RT-AC5300 DD-WRT FlashRouter

Asus RT-AC5300De Asus RT-AC5300 DD-WRT Flashrouter is een indrukwekkend stukje techniek. Deze router heeft meer weg van een ruimteschip dan van een normale router. Wat erg prettig is aan deze router is dat je per netwerkpoort kan bepalen of er gebruik moet worden gemaakt van een VPN-verbinding. Op die manier kan je ervoor kiezen slechts een deel van je apparaten via de VPN-verbinding om te leiden en te beveiligen.

Ook kun je er voor kiezen meerdere VPN-tunnels op te zetten. Zo kan het ene apparaat via de router verbonden zijn met een VPN-server in Nederland, terwijl een ander apparaat (op hetzelfde netwerk) verbonden is met een Amerikaanse VPN-server. Handig als je bijvoorbeeld met de Smart-TV de Amerikaanse Netflix wil kijken.

Met onderstaande button kan je de Asus RT-AC5300 bestellen. Je krijgt twee jaar garantie, en je kan de router binnen 30 dagen gratis terugsturen mocht dat nodig zijn.

Bekijk Asus RT-AC5300


Netgear Nighthawk AC1900 R7000

Netgear Nighthawk AC1900 R7000Heb je iets minder te besteden, maar wil je toch een goede VPN-router? Kijk dan eens naar de Netgear Nighthawk AC1900 R7000. Deze router is perfect als je de router slechts voor jezelf of met een klein aantal personen gebruikt.

Daarnaast is deze router erg gemakkelijk in te stellen zodat deze goed werkt in combinatie met een VPN-service.


Hoe stel je een VPN in op je router?

Het correct instellen en configuren van de VPN op je router is vrij simpel. Dit proces noem je flashen, waarbij je de firmware van de router aanpast. Je hebt hiervoor wel de goede instructies nodig, omdat er een kleine kans is dat de router beschadigd raakt als je het verkeerd doet.

OpenWRT is eigenlijk het meest gangbare opensourcepakket waarmee je routers gebruiksklaar maakt voor een VPN-verbinding. We hebben een uitgebreide handleiding geschreven over het installeren van DD-WRT en VPN op je router. Hierin leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen, inclusief duidelijke afbeeldingen.


De beste VPN routers met voorgeïnstalleerde VPN-firmware

Wil je een router gebruiken als VPN client, dan moet je de router op correcte wijze instellen. Het correct afstemmen van de router noem je ook wel flashen. De gemakkelijkste optie is om een router te kopen die reeds helemaal correct geconfigureerd is om goed te werken in combinatie met een VPN. Dit noem je een pre-flashed router. We hebben enkele routers uitgezocht die al speciaal zijn afgestemd om goed te functioneren met een specifieke VPN-provider. We bespreken hieronder wat ons inziens de beste routers zijn voor ExpressVPN, NordVPN, IPVanish en Private Internet Access. Je kunt deze routers ook al direct bestellen met de oranje buttons.

Om gebruik te maken van de VPN-functionaliteit van de routers die we bespreken, moet je dus wel een VPN-abonnement afsluiten bij de VPN-aanbieder die hoort bij de desbetreffende router. Dat wordt hieronder duidelijk uitgelegd.

Let erop dat alle pre-flashed routers uit Amerika komen en je daardoor met creditcard of Paypal dient te betalen (iDeal kennen ze daar helaas niet). Ook dien je een US-to-EU adapter mee te bestellen voor een paar dollar, zodat je de routers op ons Europese stroomnet kan gebruiken.


VPN-routers voor ExpressVPN

ExpressVPN is een erg goede VPN-provider; niet voor niets staat deze aanbieder op plek 1 in ons overzicht van top VPN aanbieders. Met ExpressVPN heb je toegang tot meer dan 1700 servers wereldwijd. ExpressVPN is daarnaast snel, en de beste allround VPN voor veilig en anoniem streamen, downloaden en surfen. Ook is er een hele goede klantenondersteuning, die dag en nacht beschikbaar is. Onze ervaring met ExpressVPN is dan ook ronduit positief.

We hebben twee hele goede routers geselecteerd voor ExpressVPN. Hiervoor zul je wel een abonnement af moeten sluiten bij ExpressVPN; dat kan via de onderstaande button. Bij een jaarabonnement krijg je nu een mooie korting, en er geldt een 30 dagen geld-terug-garantie.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

Asus RT-AC5300 DD-WRT FlashRouter voor ExpressVPN

Asus RT-AC5300 voor ExpressVPNDe eerste router die we hebben geselecteerd voor ExpressVPN is de Asus RT-AC5300. Dit is een echte top router. Deze router ziet er niet alleen uit als een krachtpatser, maar is dat ook. Intern tref je een razendsnelle 1.4 GHz processor, extern tref je maarliefst 8 antennes. Je kan met gemak met 10 of meer apparaten tegelijk verbinden. Tevens wordt deze router beschreven als de optimale keuze voor online gaming en het bekijken van video’s in 4K kwaliteit.

Als je de Asus RT-AC5300 combineert met ExpressVPN, heb je het beste van twee werelden. Én de beste VPN-provider, én de beste VPN-router. Deze combinatie is ideaal voor het streamen van bijvoorbeeld Netflix in hoge kwaliteit, of om BBC iPlayer te kijken. Via onderstaande button kan je de Asus RT-AC5300 bestellen. Deze is dus al helemaal goed ingesteld voor gebruik met ExpressVPN.

Bekijk Asus RT-AC5300 voor ExpressVPN


Linksys WRT3200 AMC voor ExpressVPN

Linksys WRT3200 AMC ExpressVPNDe Linksys WRT3200 AMC is extreem gemakkelijk in te stellen in combinatie met ExpressVPN. Wanneer je een abonnement hebt afgesloten bij ExpressVPN, ontvang je namelijk een activatiecode. Deze code voer je in bij je nieuwe Linksys WRT3200 AMC router en je bent klaar om veilig en anoniem het internet te gebruiken met al je apparaten! Ideaal om bijvoorbeeld je Chromecast te verbinden via een VPN.

Je kunt gebruikmaken van OpenVPN TCP en UDP als VPN-protocollen. Het wisselen tussen servers is verder heel gemakkelijk. Deze router werkt op basis van OpenWRT and de firmware van deze versie is specifiek ontwikkeld voor ExpressVPN. Let er dus op dat deze versie van deze router niet goed werkt met andere VPN-aanbieders.

Bekijk Linksys WRT3200ACM voor ExpressVPN


VPN-routers voor NordVPN

NordVPN is een grote en bekende speler in de VPN-wereld. Ze staan met name bekend om de goede, zware beveiligingsopties. Er is een kill switch, net als bij ExpressVPN. Dit betekent dat je ervoor kan kiezen om al het internetverkeer te onderbreken op het moment dat de VPN-connectie onverhoopt wegvalt. Erg handig om de veiligheid te garanderen.

NordVPN heeft een ruim aanbod aan servers. Wat ons wel is opgevallen is dat de snelheid bij het gebruik van NordVPN vanuit Nederland niet altijd even goed is. Bij onze laatste Netflix tests was NordVPN eigenlijk net iets te traag om vlot te kunnen streamen. Dit kan een momentopname zijn geweest, maar als je NordVPN op je router aansluit is het natuurlijk wel belangrijk dat je niet teveel snelheid inlevert. Wil je zeker weten dat je een goede internetsnelheid haalt met de VPN-verbinding op je router, dan zijn ExpressVPN en IPVanish ons inziens betere keuzes. Toch blijft NordVPN met name vanwege de sterke beveiliging en scherpe prijs een hele goede keuze. Bekijk tevens de gehele NordVPN test.

NordVPN
Actie:
Slechts €3,17 per maand bij een 3-jarig abonnement
9.1
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Netgear R7000 DD-WRT FlashRouter voor NordVPN

NordVPN Netgear R7000 DD-WRT FlashRouterAls je de Netgear R7000 gebruikt in combinatie met NordVPN, zijn in één keer al je apparaten op het netwerk beveiligd. Het is een perfecte manier om geografische blokkades te omzeilen. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk je Smart-TV verbinden met VPN.

Deze router kan zonder problemen 8 tot 12 apparaten van een snelle internetverbinding voorzien. Het is een ideale keuze voor middelgrote tot grote huishoudens, alsmede studentenhuizen en kleine kantoorruimtes. Je kan deze router direct uit de verpakking gebruiken in combinatie met VPN omdat alles al goed is ingesteld. En je krijgt 3 maanden techsupport, voor het geval je vragen hebt. Bij het bestellen kan je reeds je gebruikersnaam, wachtwoord en favoriete IP-locatie doorgeven, dan wordt dit voor je ingesteld. Maar je kan het ook zelf doen, dit is zeer eenvoudig en je krijgt er een handige handleiding bij.

Bekijk Netgear R7000 voor NordVPN


VPN-routers voor IPVanish

IPVanish is een hele snelle VPN-aanbieder. Voor gamen en het downloaden van grote bestanden is dit een zeer goede keus. Door IPVanish op je router in te stellen, profiteren al je devices die op het netwerk aangesloten zijn van de VPN-verbinding. Dit betekent dat je veilig en anoniem Kodi kan streamen. Maar ook in combinatie met een Chromecast of Amazon Fire TV Stick is IPvanish een uitstekende VPN. Bekijk anders ook eens onze volledige IPVanish test.

IPVanish is (helaas) niet geschikt voor Netflix. Er worden pogingen gedaan Netflix werkend te krijgen, maar het is allemaal niet zo stabiel als bij bijvoorbeeld ExpressVPN.

IPVanish
Actie:
$4,50 per maand bij een 3-maanden abonnement
7.3
 • Supersnelle VPN
 • Torrents mogelijk
 • Logs! En Netflix niet altijd werkend
Bezoek IPVanish

Asus RT-AC5300 DD-WRT FlashRouter voor IPVanish

IPVanish Asus RT-AC5300Deze router noemde we eerder ook al als onze favoriete router in combinatie met ExpressVPN. Voor IPVanish is dat eigenlijk niet anders. Ook hier kan je een versie krijgen waarvan de firmware dusdanig geflasht is dat deze goed werkt met IPVanish.

Wij denken dat dit zowaar de snelste VPN-router setup is die je kan wensen; IPVanish in combinatie met dit monster van Asus. Via onderstaande button kan je de Asus RT-AC5300 voor IPVanish bestellen.

Bekijk Asus RT-AC5300 voor IPVanish


VPN-routers voor Private Internet Access

Private Internet Access (PIA) heeft privacy hoog in het vaandel staan. Deze aanbieder staat geregistreerd in de Verenigde Staten, een land dat niet direct bekend staat om de privacy beminning. Toch stelt PIA expliciet geen logs bij te houden en de privacy van haar klanten te garanderen.

Private Internet Access is erg populair in Nederland. Dit komt onder meer door de scherp geprijsde abonnementen en de fijne apps voor al je devices en besturingssystemen (Mac, Windows, iPhone en Android). In onze review van Private Internet Access vertellen we daar meer over. We hebben een hele goede router gevonden die reeds is geprepareerd voor gebruik met Private Internet Access. Daarvoor dien je natuurlijk wel een abonnement te hebben bij PIA. Heb je nog geen abonnement, dan kan dat via onderstaande button.

PIA
Actie:
PIA is altijd scherp geprijsd met een 7 dagen geld-terug-garantie
8.5
 • Sterke focus op privacy en security
 • Scherp geprijsd
 • Snelle, stabiele servers
Bezoek PIA


Linksys WRT1900 FlashRouter voor Private Internet Access

PIA Netgear R8000 DD-WRT FlashRouterEen soortgelijke Linksys-router raadden we ook al aan in combinatie met ExpressVPN. Voor PIA geldt eigenlijk hetzelfde. Deze Linksys is simpelweg een perfecte VPN-router met voldoende snelheid en capaciteit om een groot huishouden te voorzien van een veilige internetverbinding.

Als je reeds een abonnement hebt bij PIA en op zoek bent naar een geschikte VPN-router die reeds goed is ingesteld, dan raden wij deze Linksys DD-WRT router aan.

Bekijk Linksys voor PIA


Conclusie VPN router

Als je op zoek bent naar een goede VPN router, dan biedt het overzicht op deze pagina een hele goede indruk van de mogelijkheden. Je zult voor jezelf de beslissing moeten maken of je de router zelf wilt flashen/instellen, of dat je dat liever een router bestelt die al helemaal goed is ingesteld. Alle VPN-routers die worden besproken in dit artikel zijn van uitstekende merken (Asus, Netgear, Linksys). Je haalt dus altijd een top router in huis.

Bij de pre-flashed routers hebben we ons gericht op de grootste en beste VPN-aanbieders, maar er zijn natuurlijk nog meer combinaties mogelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld ook pre-flashed routers voor HideMyAss en pre-flashed routers voor PureVPN.

Omdat alle pre-flashed routers dusver nog nog vanuit de Verenigde Staten worden geleverd, heb je ook een US-to-EU adapter nodig. De Amerikanen hebben namelijk een ander stroomnet met een ander wattage dan we hier in Europa gewend zijn (110 volt tegenover 220 volt). Deze US-to-EU plug is voor een paar dollar te bestellen op dezelfde website als waar je de routers kan bestellen, via deze link.

Hoofdauteur:

Reacties
Plaats een reactie
8
Reacties
 1. Er wordt aangeraden om een ‘US to EU power adapter’ mee te bestellen.
  Ik heb vaak Amerikaanse apparaten 2e hands gekocht, met zulke adapter erbij.
  Nogal omslachtig vind ik.
  Vaak kun je de kabel verwisselen voor een kabel met eurostekker (zoals aan radio’s en dergelijke zitten).
  Iedereen heeft zulk kabeltje wel ergens liggen, en anders in de rommelbak bij de kringloop voor 1€.

 2. Helaas wordt mijn Router de Netgear Nighthawk AX 8 (RAX*)) niet ondersteunt om VPN rechtstreeks op mijn router te installeren. Ik heb de nodige fra en VPN providers bevraagd maar een oplossing is niet in zicht.

  Ik maak gebruik van een MacBook Pro, een Synology NAS DS 918+ plus bovengenoemde router (model is vrij nieuw WIFI 6 en AX etc

  Wie kan mij een oplossing geven? Het gaat mij eigenlijk primair om de router te voorzien van VPN

  MANY THNX
  Theo

  • Is het mogenlijk om naast mijn bestaande router (Fritzbox 7590) een tweede router te gebruiken die helemaal voor VPN is geconfigureerd of gebeuren er dan gekke dingen?
   Chris

   • Een tweede router met VPN zou gewoon moeten werken. Je moet dan natuurlijk wel steeds goed opletten via welke Router je verbinding maakt.

 3. Hoi, Ik zou graag willen weten welke router goed samengaat met surfshark of op welke deze voorgeinstalleerd is.
  Bedankt!

  • Hallo,
   In principe kan elke router die OpenVPN ondersteunt als een ‘client’ (en niet als ‘server’) werken met Surfshark. Enkele populaire routers die met Surfshark werken, zijn AsusWRT, DD-WRT en Tomato. Ook voor Netgear, TP-Link en Linksys zijn er mogelijkheden. Je kunt eventueel tutorials voor al deze routers vinden op de Surfshark website.

   • Dankjewel Priscilla. Ik zie dat Netgear, TPlink en linksys GEEN openVPN ondersteuning hebben maar de eerste 3 genoemde wel, zo lees ik bij surfshark.
    Volgens de routershop is Draytek ook een goede optie maar daarvan is geen tutorial dus ik ga voor een asus

    • Ik zie het inderdaad! Helemaal goed. Veel succes met je Asus-router!

Een reactie plaatsen