VPN-router – Een gemakkelijk overzicht om snel de beste VPN-router te vinden

Grote router met VPN Trofee
Klik hier voor een samenvatting
Samenvatting: de beste VPN-routers

Als je een VPN op je router installeert, worden alle apparaten die met dat netwerk verbinden automatisch beveiligd door de VPN. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld je hele familie in één keer wilt beschermen tijdens het internetten.

Niet alle routers werken met alle VPN’s. Gelukkig bestaan er wel speciale “VPN client routers”, die je zelf in kunt stellen. Een VPN die uitstekend werkt met de meeste routers, is ExpressVPN:

Wil je meer weten over VPN-routers, welke het beste zijn en hoe je je VPN op een router installeert? Lees dan snel verder.

Door een VPN-verbinding op je router in te stellen zorg je ervoor dat al het dataverkeer dat via de router loopt, automatisch beveiligd en geanonimiseerd wordt. Je hoeft daardoor geen VPN op elk los apparaat te installeren: alles wordt centraal beveiligd via de router. In dit artikel vertellen je welke routers het beste werken in combinatie met een VPN. Ook leggen we je uit hoe dat allemaal werkt en wat de voordelen zijn.

De beste VPN-routers (om zelf in te stellen)

Om te beginnen zullen we vijf routers bespreken die je zelf kunt instellen als VPN-router. Het gaan dan om “VPN client routers”, waarbij je de router zo kunt instellen dat deze een verbinding met de VPN-provider voor je opzet.

Als het instellen van een router je te complex lijkt, heb je mogelijk liever een router die al goed is ingesteld door de winkel of fabrikant. Verderop in dit artikel bespreken we daarom ook nog routers die al bij aankoop goed ingesteld staan voor VPN-gebruik.

1. Asus RT-AC88U – Beste optie met acht netwerkpoorten

Asus RT-AC88UDe Asus RT-AC88U is een fantastische router voor VPN’s en heeft maar liefst acht netwerkpoorten. Door de snelheid, het aantal poorten, de eenvoudig te installeren VPN-software en de redelijke prijs heeft deze router terecht de eerste plek op deze lijst veroverd.

De hoogste snelheden op deze router haal je met apparaten die een 5GHz-verbinding ondersteunen. Al met al is deze VPN-router een fantastische keuze.

Bekijk Asus RT-AC88U op Coolblue

2. Asus ROG Rapture GT-AC5300 – Fantastische prestaties maar iets duurder

Asus ROG Rapture GT-AC5300De Asus ROG Rapture GT-AC5300 is een indrukwekkend stukje techniek. Deze router heeft meer weg van een ruimteschip dan van een normale router. Je kunt per netwerkpoort bepalen of deze gebruik van een VPN-verbinding moet maken. Op deze manier worden enkel de apparaten die jij wilt, via de VPN-verbinding omgeleid en beveiligd.

Ook kun je meerdere VPN-tunnels op te zetten. Zo kan het ene apparaat via de router verbonden zijn met een VPN-server in Nederland, terwijl een ander apparaat (op hetzelfde netwerk) verbonden is met een Amerikaanse VPN-server. Handig als je bijvoorbeeld met de Smart TV de Amerikaanse Netflix wilt kijken, maar de rest van je apparaten via een snellere, Nederlandse server wilt leiden.

Met onderstaande button bestel je de Asus ROG Rapture GT-AC5300 gemakkelijk. Je krijgt twee jaar garantie en kan de router binnen 30 dagen gratis terugsturen, mocht dat nodig zijn.

Bekijk Asus ROG Rapture GT-AC5300 op Coolblue

3. Linksys WRT3200ACM – Gemakkelijk op te zetten

Linksys WRT3200ACMDe Linksys WRT3200ACM is extreem gemakkelijk in te stellen in combinatie met de meeste VPN’s. Vooral ExpressVPN, onze favoriete VPN-provider, werkt erg goed met deze Linksys router. Wanneer je een abonnement hebt afgesloten bij ExpressVPN, ontvang je een activatiecode. Deze code voer je in bij je nieuwe Linksys WRT3200ACM-router en je bent meteen klaar om veilig en anoniem te internetten.

Deze router maakt gebruik van de VPN-protocollen OpenVPN TCP en UDP en werkt op basis van OpenWRT. De firmware van deze versie is extra goed afgesteld op ExpressVPN. Toch werkt deze router ook uitstekend met andere VPN-providers.

Bekijk Linksys WRT3200ACM op Coolblue

TP-Link Archer C2300De TP-Link Archer C2300 is qua prestaties misschien niet de beste router op deze lijst, maar toch blijft het een goede optie. Daarom raden we deze router graag aan als goedkoop instapmodel. Online veiligheid en privacy moet voor iedereen mogelijk zijn, dus ook voor hen die geen honderden euro’s aan een VPN-router uit willen geven.

Deze router is zijn prijsklasse waarschijnlijk de beste VPN-router van het moment. De router haalt uitstekende snelheden. De beste prestaties worden ook hier gehaald wanneer de verbonden apparaten 5GHz ondersteunen.

Bekijk TP-Link Archer C2300 op Coolblue

5. Asus ROG Rapture GT-AX11000 – Krachtige maar prijzige router

Asus ROG Rapture GT-AX11000Hoewel deze router voor veel gebruikers té krachtig zal zijn, willen we de Asus ROG Rapture GT-AX11000 toch noemen als nummer 5 in ons VPN-router overzicht. Het is waarschijnlijk de beste router die op het moment beschikbaar is, maar het nadeel is dat je alleen de hoogste snelheden haalt met apparaten die Wireless AX-technologie ondersteunen.

Wellicht dat deze router in de toekomst een hogere plek verdient, maar voor nu is deze optie voor veel gebruikers te duur en zullen ze nooit alle opties benutten.

Bekijk Asus ROG Rapture GT-AX11000 op Coolblue

De beste VPN-routers met vooraf geïnstalleerde VPN-firmware

Als je je router liever niet zelf flasht, kun je een router kopen die al geconfigureerd is om goed te werken in combinatie met een specifieke VPN. Dit noem je een pre-flashed router.

Hieronder bespreken we de beste routers voor ExpressVPN. We hebben speciaal gekozen voor ExpressVPN, omdat deze VPN tijdens onze tests en reviews steevast als nummer 1 uit de bus komt en dus, ons inziens, de beste VPN-provider is.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.33
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

Om gebruik te maken van de VPN-functionaliteit van de routers die we bespreken, heb je een abonnement nodig van de VPN-aanbieder die hoort bij de desbetreffende router. In dit geval is dat dus ExpressVPN.

Let er ook op dat alle pre-flashed routers uit Amerika komen en je daardoor met creditcard of Paypal dient te betalen. Ook heb je een US-to-EU adapter nodig, zodat je de routers op ons Europese stroomnet kunt gebruiken.

1. Netgear R7000 DD-WRT FlashRouter voor ExpressVPN

De eerste router die we hebben geselecteerd voor ExpressVPN is de Netgear R7000. Deze router ziet er niet alleen uit als een krachtpatser, maar levert ook fantastische prestaties. Deze router heeft maar liefst drie antennes en een razendsnelle 1 Ghz dual core processor. Je kan met gemak vijf of meer apparaten tegelijk verbinden.

Tevens wordt deze router beschreven als de optimale keuze voor online gaming en streamen in 4K-kwaliteit. Doordat de router al helemaal goed is ingesteld voor gebruik met ExpressVPN, heb je binnen de kortste keren meer online mogelijkheden. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor het kijken van de Amerikaanse Netflix en BBC iPlayer. Je kunt de Netgear R7000 via de onderstaande link bestellen.

Bekijk Netgear R7000 voor ExpressVPN

2. Linksys WRT3200ACM voor ExpressVPN

We hebben de Linksys WRT3200ACM al in ons eerdere overzicht besproken, maar omdat deze router juist zo goed is afgesteld voor ExpressVPN, komt hij ook in ons lijstje met pre-flashed routers voor. Het is namelijk een uitstekende VPN router voor ExpressVPN. Als je hem besteld via de onderstaande knop, hoef je hem niet zelf te flashen.

Bekijk Linksys WRT3200ACM voor ExpressVPN

Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN-router?

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een VPN-router. Naast algemene bedenkingen zoals snelheid en het type verbinding zijn de volgende factoren cruciaal:

 • Installatieproces: om een VPN op je router te installeren, moet je de router correct instellen. Dit heet flashen. Bij het kiezen van een VPN-router kun je voor een pre-flashed router kiezen. Deze moet je vaak bestellen vanuit Amerika, maar zijn een optie als je liever niet zelf je router flasht. Bij het opstellen van onze lijst met beste VPN-routers hebben we speciale aandacht gegeven aan routers die gemakkelijk geflasht kunnen worden of al pre-flashed zijn.
 • Netwerkpoorten en verbindingsmogelijkheden: veel routers zijn in staat verschillende netwerkpoorten of verbindingen op te zetten. Je kunt er dan voor kiezen om sommige netwerkpoorten wel via een VPN te laten lopen en anderen niet. Ook geeft dit je de mogelijkheid om verschillende servers in te stellen op verschillende netwerkpoorten. Zo kun je dus een Nederlandse VPN-tunnel op de ene poort en een Amerikaanse op de andere instellen.
 • Prijs: natuurlijk is ook de prijs een belangrijk criterium bij het kiezen van een goede VPN-router. Het prijsverschil tussen routers is namelijk enorm. Sommige VPN-routers zijn vier keer zo duur als andere opties. Daarom is het van belang te controleren of je alle extra opties die deze duurdere routers hebben, wel echt nodig hebt.
 • Processorkracht: meestal wordt er bij routers weinig aandacht geschonken aan de processorkracht. Toch kan dit bij een VPN-router erg belangrijk zijn. Met een VPN moet de router je data namelijk versleutelen en ontsleutelen, waardoor deze net iets harder moet werken dan een reguliere router. We hebben daarom bij het opstellen van onze lijst met beste VPN-routers ook gekeken naar de processorkracht van de verschillende routers.

Ten slotte is het ook slim om te letten op de prijs van de VPN-software zelf. De meeste VPN’s zijn namelijk niet gratis. Om gebruik te maken van de VPN-functionaliteit van de routers die we bespreken, moet je dus wel een abonnement afsluiten bij een VPN-aanbieder.

Hoe stel je een VPN in op je router?

Het correct instellen en configureren van een VPN op je router is vrij simpel. Dit proces noem je flashen, waarbij je de firmware van de router aanpast. Je hebt hiervoor wel de goede instructies nodig, omdat er een kleine kans is dat de router beschadigd raakt als je het verkeerd doet.

Hoe flash je je router?

Om je router te flashen, zodat de verbonden apparaten via een VPN-verbinding verbonden zijn met het internet, onderneem je de volgende stappen:

 • Zoek je router op in de routerdatabase van DD-WRT (op deze pagina) en download het .bin bestand.
 • Check de instructies op deze DD-WRT-pagina om te leren hoe je de firmware installeert. Mocht je router hier niet tussen staan, Google dan voor de zekerheid op de naam van je router en “DD-WRT”.
 • Pas de firmware aan middels Web-GUI:
  • Reset je router (via het knopje op je router).
  • Log, via je computer, in op het beheersysteem van je router. Deze is te bereiken via het IP-adres van je router.
  • Controleer in het beheersysteem waar je nieuwe firmware kan flashen.
  • Flash de firmware. Let op: dit proces mag niet onderbroken worden, anders kan je router blijvend onbruikbaar worden gemaakt!
  • Reset je router opnieuw.
 • Je router is nu geflasht.

Voor meer informatie over het flashen van je router bekijk je ons DD-WRT artikel, waar we je uitgebreider uitleggen hoe je je router kunt flashen.

Ik heb al wifi via KPN of Ziggo. Hoe werkt dat met een VPN-router?

Waarschijnlijk heb je bij het afsluiten van je internetpakket een wifi-modem gekregen, zoals de Experiabox van KPN of de Connectbox van Ziggo. Als je je apparaten alsnog wilt laten verbinden met een VPN-router, moet je deze los aanschaffen en aansluiten op het wifi-modem van jouw internetprovider. Het gemakkelijkst is om dit te doen met behulp van een kabel. Zo haal je de hoogste snelheden.

Daarnaast moet je je wifi-modem op ‘bridge-modus’ zetten. Dit zorgt ervoor dat je wifi-modem enkel het internet doorgeeft aan de volgende router en niet zelf als router fungeert. Op deze manier kun je met de standaard wifi-modem van je internetprovider toch een VPN-router gebruiken.

De voordelen van een VPN op je router

De meeste mensen installeren een VPN direct op hun computer, laptop, tablet of smartphone. Dit is vaak de gemakkelijkste en snelste manier om veilig en anoniem het internet op te gaan. Meer geavanceerde gebruikers stellen soms echter liever een VPN-service in op hun router. Hier zijn verschillende redenen voor:

 • Door een VPN-verbinding op je router te zetten, gaat al je internetverkeer via de VPN-server. Je hoeft dan geen losse VPN-software op elk afzonderlijk apparaat te installeren.
 • Op sommige Smart TV’s en andere apparaten kan geen VPN-software geïnstalleerd worden. Met een VPN op je router geniet je ook op deze devices van alle voordelen van een VPN. Denk bijvoorbeeld aan heb unblocken van verschillende streamingsites.
 • Er worden met enige regelmaat beveiligingslekken ontdekt waaruit blijkt dat ook beveiligde wifi-netwerken kwetsbaar zijn voor hackers. Dit geldt ook voor onze thuisnetwerken. Door een VPN te gebruiken, maak je het hackers extra moeilijk om in te breken op je wifi-netwerk.

Zodra de VPN-client op de router correct is ingesteld, verbinden alle apparaten op het netwerk via een beveiligde VPN-verbinding met het internet. Hieronder wordt weergegeven hoe dat eruitziet.

VPN Verbinding Router Graphic

Conclusie: VPN-router

Als je op zoek bent naar een goede VPN-router, let dan vooral op het installatieproces, het aantal netwerkpoorten, de prijs en de processorkracht. Tevens heeft Coolblue een handige zoekfunctie waarmee je kunt zien of een router geschikt is voor VPN’s of niet.

Om je alvast een duidelijk overzicht te geven van de beste VPN-routers, hebben we zelf vergelijkend warenonderzoek naar de beste VPN-routers gedaan. Onze top 5 van routers waarop je zelf een VPN moet instellen is:

 1. Asus RT-AC88U
 2. Asus ROG Rapture GT-AC5300
 3. Linksys WRT3200ACM
 4. TP-Link Archer C2300
 5. Asus ROG Rapture GT-AX11000

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een pre-flashed router te bestellen vanuit Amerika. We raden deze twee opties aan voor ExpressVPN:

 1. Netgear R7000
 2. Linksys WRT3200ACM

Aangezien deze routers van ver moeten komen en daar veel praktische bedenkingen bij komen kijk, raden we je toch aan zelf een router te flashen.

De beste VPN-routers: veelgestelde vragen

Heb je een probleem waar je snel een oplossing voor zoekt? Neem dan een kijkje bij de veelgestelde vragen hieronder. Klik op een vraag om het antwoord te zien.

De Asus RT-AC88U is naar onze mening de beste router voor VPN-verbindingen. Met maar liefst acht netwerkpoorten, hoge snelheden, eenvoudig te installeren VPN-software en een redelijke prijs levert deze router een allround topprestatie.

Liever een andere router? Je vindt meer opties in onze top 5 beste VPN-routers.

De beste router met vooraf geïnstalleerde firmware is de Netgear R7000. Deze router is afgesteld op het gebruik van ExpressVPN, de provider die bij ons als beste uit de test komt. Verder is de router een krachtpatser en wordt hij beschreven als de beste keuze voor online gaming en het bekijken van content in 4K HD.

Zoek je router op in de routerdatabase van DD-WRT en download het bijbehorende bestand. Check vervolgens de specifieke instructies om te zien hoe je de nieuwe firmware precies installeert. Je kunt vervolgens de firmware aanpassen via Web-GUI. Lees onze uitgebreide handleiding voor een stap-voor-stap uitleg over hoe je dit doet.

Als je een VPN-verbinding op je router instelt, zorg je ervoor dat alle data via de router automatisch beveiligd en geanonimiseerd is. Je hoeft daardoor geen VPN op al je losse apparaten te installeren. Al jouw internetverkeer wordt versleuteld, zodat niemand mee kan kijken met jouw online gedrag.

Aangezien je router de poort van je lokale netwerkverbinding naar het internet is, zorgt een VPN op je router ervoor dat alle apparaten op je lokale netwerk veilig verbonden zijn. Als er meerdere apparaten of personen gebruik maken van een lokaal netwerk, zijn die dus automatisch beschermd, zonder dat er meerdere keren een VPN-app geïnstalleerd hoeft te worden.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
26
Reacties
Plaats een reactie
 1. Hallo, Ik heb een vraag ben een leek hier in maar zal het proberen. Ih heb een Experiabox van KPN die kun je niet op bridge mode zetten, nu wil ik de Linksys WRT3200ACM gaan kopen die hoef ik toch niet te flashen en ik denk aan Expressvpn te nemen, hoe sluit ik deze modem aan op mijn Experiabox en als ik dan tv kijk of ga bellen moet ik dan ook iedere keer switchen naar experiabox voor tv kijken en bellen en netflix via de Linksys WRT3200ACM is voor mij verwarrend wellicht kunt u mij opheldering geven.

  • Je zou de Linksys WRT3200ACM gewoon kunnen laten verbinden met de Experiabox. Je hebt dan een Experiabox waar geen VPN op draait, en een router waar wel een VPN op draait. Apparaten die dan verbinden met de Linksys router zijn beveiligd middels VPN, apparaten die verbonden zijn met de Experiabox niet. En je kunt dan bijvoorbeeld zelf op je devices switchen tussen de twee routers (Linksys en Experia) om te bepalen of je wel of niet middels VPN wil verbinden. Overigens zou je, als je de VPN alleen wil gebruiken voor Netflix, ook kunnen kijken of je de VPN niet direct kunt installeren op het apparaat waarop je Netflix wil kijken. Je hebt dan niet per se een extra router nodig en dit is, in het geval van laptops, smartphones, tablets, vaak eenvoudiger en gebruiksvriendelijker.

 2. Goedemorgen VPN gids,

  Ten eerste m’n complimenten voor jullie duidelijke uitleg van e.e.a.. Ik ben een absolute leek maar ik begrijp nu in ieder geval wel iets van VPN’s etc.

  Ik heb een paar vragen. Wij huren straks een kantoor waar alleen WIFI aanwezig is. Geen LAN dus. Ik zoek een VPN router die dus met een WIFI netwerk verbonden moet worden. Kunnen bovenstaande routers dat? Ik kan dat namelijk niet goed herleiden.

  Werkt het nog steeds prima als we VPN software op de laptop zetten én op de router? Op de laptop lijkt me verstandig wanneer we ergens anders dan via onze eigen router werken.

  En als laatste een vraag over Office365 en (Open)VPN: ik lees dat een dedicated IP de oplossing kan zijn voor verbindingsproblemen. Is dat altijd een betaald dedicated IP adres via een VPN provider of kan dat ook anders?

  Bedankt alvast voor jullie reactie!

  • Beste Arjan,
   De meeste routers kunnen inderdaad gewoon verbinden via een wifi-netwerk. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken. Wel is het zo dat het gebruiken van een ‘dubbele’ VPN, dus één VPN-omleiding die via je router gaat en één die op je laptop werkt, wat problemen op kan leveren. In sommige gevallen is dit enkel een extra vertraging, maar soms kan het zijn dat je verbinding helemaal niet meer werkt. We raden jullie dan ook aan om de VPN-software op de laptop alléén aan te zetten als je niet verbonden bent met de VPN-router.
   Met een dedicated IP-adres heb je inderdaad minder kans dat je op basis van je IP-adres geen toegang krijgt tot bepaalde websites en programma’s. Je kunt dit via een premium VPN-provider, zoals bijvoorbeeld NordVPN, regelen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om alleen een zakelijke VPN op te zetten. Er zijn verschillende VPN’s die ook zakelijke pakketten aanbieden. Daarover lees je in dit artikel meer.
   Alvast veel succes op het nieuwe kantoor!

 3. Ik heb een Netgear R7800 router.
  Is deze router ook geschikt voor VPN? En welke VPN-provider ondersteunt deze router?
  Ik zag bij ExpressVPN dat zij enkel de Netgear R7000 ondersteunen.
  Daarnaast vraag ik mij af of mijn Netgear R7800 router voldoende processorkracht heeft, of dat mijn snelheid fors zal afnemen.
  Kan ik met VPN op mijn router ook nog steeds dezelfde beveiligingsdoelen behalen?

  • De Netgear R7800 router ondersteunt OpenVPN en is geschikt voor premium aanbieders. Onder andere NordVPN, PIA en ProtonVPN ondersteunen deze router. Hoewel ik geen bevestiging heb kunnen vinden, verwacht ik dat ook ExpressVPN met deze router zal werken. Als je wilt weten hoe je deze kunt instellen, kun je ons artikel over DD-WRT raadplegen. De router zou erg degelijke snelheden moeten kunnen geven, ook in combinatie met een VPN. Voor de zekerheid kun je het beste een VPN kiezen die ook echt snel is, zoals bijvoorbeeld ExpressVPN of NordVPN. Deze VPN’s zorgen over het algemeen voor erg weinig vertragingen en beschermen je data tegelijkertijd erg goed.

 4. Hoi, een vraag over de Linksys WRT3200ACM.

  1. Er staat dat deze router heel eenvoudig een connectie met een VPN kan maken, hoef je deze dan zelf niet meer te flashen? (Koop bij Coolblue).

  2. Ik woon zelf in Duitsland en wil een VPN router hebben om de Nederlandse Netflix via mijn Smart TV te kunnen ontvangen, is Express VPN dan ook de juiste keuze? Omdat ik lees dat veel VPN’s in de US uitkomen en ik dan nog steeds geen NL Netflix heb?

  3. Ik heb thuis internet via T-online met een wireless router. Indien ik de Linksys router met VPN op dit modem aansluit kan ik dan kiezen uit 2 wireless netwerken? Dwz 1 Duits en 1 Nederlands (via Linksys VPN) netwerk? Ik neem aan dat ik het T-online modem dan juist niet in Bridge moet zetten?

  Thnx!

  • Hallo,

   1. Het klopt inderdaad dat je de Linksys WRT3200ACM router niet meer hoeft te flashen. Je kunt er dus vrijwel meteen mee aan de slag. Als je deze link volgt, word je gelijk doorgestuurd naar de juiste router op Coolblue.
   2. ExpressVPN zou perfect moeten werken om in Duitsland Nederlandse Netflix te ontvangen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een Nederlandse server binnen de ExpressVPN software kiezen. De afkomst van de VPN zelf heeft hier geen invloed op. Voor meer informatie over Express, kun je onze review bekijken, waar we veel van de opties uitleggen.
   3. In theorie kan dit en zul je dus met twee routers achter elkaar kunnen werken. Je kunt dan zowel alleen met je T-online router (Duits), als zowel met je T-online router en je VPN-router (Nederlands) werken. In de praktijk hebben we het zelf niet geprobeerd, dus het kan zijn dat je in dit specifieke geval tegen voor ons onbekende problemen aanloopt. Wellicht dat je VPN-provider je verder kan helpen, mocht dit zo zijn.
   Hopelijk hebben we je zo voldoende geholpen. Veel succes!

 5. Hoe zit het dan met:

  Netflix,
  Als deze een ander IP ziet (zeg Amerika) dan heb je ander content dan in Nederland?
  Dit is niet altijd altijd handig. Hoe kan je dit voorkomen?

  Gmail/E-mail
  Gmail of dergelijke, bijvoorbeeld via Outlook, gaat direct “piepen” als je via een openVPN online gaat en mail versturen lukt dan vaak niet omdat het IP-adres blacklisted staat, waardoor je er geen mail mee mag/kan versturen.

  Ik ben erg benieuwd hoe dit op te lossen is. Kun je een openVPN via de router gebruiken, waardoor je dus 24/7 via een VPN online gaat?

  • Goede vragen! In het geval van Netflix is het zo dat je, met sommige VPN’s, automatisch toegang krijgt tot de versie van Netflix die wordt aangeboden in het land waar jouw gekozen VPN-server staat. Als je dus een Amerikaanse server gebruikt, krijg je toegang tot de Amerikaanse versie van Netflix. Over het algemeen vinden mensen dit erg fijn, omdat de Amerikaanse Netflix meer series en films aanbiedt dan bijvoorbeeld de Nederlandse. Als je dit niet wilt, kun je het best een VPN-server kiezen in het land waar je op dat moment bent. Zorg er trouwens ook voor dat je een VPN gebruikt die werkt met Netflix, anders kun je helemaal geen Netflix meer kijken via je VPN-router.
   Services zoals e-mail zijn inderdaad geneigd om je extra verificaties te laten doorlopen als ze zien dat je een ander IP-adres gebruikt. Een oplossing daarvoor is het gebruiken van een zogenaamd dedicated IP-adres. Een dedicated IP is een IP-adres van een VPN dat niet hetzelfde is als jouw eigen IP, maar wel constant hetzelfde blijft. Hierdoor heb je de stabiliteit die Gmail nodig heeft om je op een normale manier toegang te verschaffen tot hun service terwijl je nog steeds beschermd wordt door een VPN.
   Als je dus een VPN gebruikt die met Netflix werkt en een dedicated IP-adres aanvraagt, kun je met deze VPN ingesteld op je router constant veilig online. Hopelijk hebben we hiermee je vragen beantwoord!

 6. Ik heb in de routerdatabase van DD-WRT gezocht naar de TP-Link Archer C2300 maar deze komt niet naar voren terwijl in het overzicht staat dat deze toch te flashen is. Is er geen .bin bestand voor deze router?

  • De TP-Link Archer C2300 router hoef je zelf niet te flashen. Je kunt handmatig een OpenVPN of PPTP-port instellen, dus hoef je het stappenplan op deze pagina niet te doorlopen. Je kunt deze ports instellen binnen het wifi-dashboard. Hopelijk helpt dit!

  • Goedemiddag David, vanuit de lijst met routers die jullie op de site “aanbevelen” heb ook ik de tp-link af 2300 aangeschaft. Door je antwoord aan Marcel dacht ik dat de klus niet zo moeilijk zou zijn. Echter in de sectie Wi-Fi vind ik geen mogelijkheid om een open VPN verbinding op te bouwen. Verder allen een sectie VPN server. Ik heb de router vorige week gekocht en naar Spanje laten sturen.

   • Je kunt de VPN instellen op een geschikte TP-link router door de gegevens van de VPN-verbinding in te voeren bij het beheerpanel van je TP-link router (vaak bereikbaar via tplinkwifi.net). Dit doe je door in te loggen op je router, naar het tabblad geavanceerd/advanced te gaan, links te klikken op netwerk/network en vervolgens op ‘internet’. Je komt dan in een scherm waar je het connectietype kan aanpassen. Bovenaan het scherm staat een dropdown-menu, selecteer hier L2TP. Vervolgens komen er wat invoervelden tevoorschijn waar je de gegevens van je VPN-provider moet invullen. Deze kun je vaak vinden bij het onderdeel ‘router installeren’ wanneer je bent ingelogd op de site van je VPN-provider. Zorg dat je ‘Dynamic IP’ aan laat staan en dat je de ‘Connection Mode’ op ‘Manually’ zet en 0 invoert bij ‘Max Idle Time’. Vervolgens kun je klikken op ‘Connect’. Nu zou je verbinding moeten maken met de VPN. Mocht je hier verder hulp bij nodig hebben kunnen we je aanraden om contact op te nemen met de support van je VPN-provider. Deze kunnen je vaak verder helpen of verwijzen naar een handleiding specifiek voor hun VPN-provider.

 7. Goedendag,
  Vraagje: Ik heb mijn Ziggo wifi/modem in de Bridgemode laten zetten.Het gaat mij puur om te streamen naar mijn TV. Als eerste router wil ik een simpele TP link router plaatsen.Als tweede vast ingestelde VPN de RT 5300 Asus. De smart tv staat via wifi in verbinding met de Asus. Gaat dit werken? Omdat ik hoor dat dan de VPN in de Asus niet gaat werken.

  • Als de VPN op de Asus gewoon werkt zou dit als het goed is gewoon moeten werken. Maar wellicht dat het simpeler is om de RT5300 Asus als router te gebruiken en dan één van de verbindingen in te stellen op VPN. Op die manier kun je je Smart-TV koppelen aan die ene verbinding, en je overige apparaten aan de andere verbindingen. Dan heb je de TP-Link in principe niet nodig lijkt mij

 8. Hallo ik heb een Linksys WRT3200ACM. Hoe verbind ik die met mijn modem van caiway? Het is glasvezel dus dat ik via de linksys surf

  • Als het goed is zou je deze gewoon aan elkaar moeten koppelen. Dus met een UTP kabel je modem koppelen aan je Linksys, en dan je Modem op’Bridge-modus’ zetten zodat je modem alleen het internet doorgeeft en zelf niet als router fungeert

 9. Hoi, Ik zou graag willen weten welke router goed samengaat met surfshark of op welke deze voorgeinstalleerd is.
  Bedankt!

  • Hallo,
   In principe kan elke router die OpenVPN ondersteunt als een ‘client’ (en niet als ‘server’) werken met Surfshark. Enkele populaire routers die met Surfshark werken, zijn AsusWRT, DD-WRT en Tomato. Ook voor Netgear, TP-Link en Linksys zijn er mogelijkheden. Je kunt eventueel tutorials voor al deze routers vinden op de Surfshark website.

   • Dankjewel Priscilla. Ik zie dat Netgear, TPlink en linksys GEEN openVPN ondersteuning hebben maar de eerste 3 genoemde wel, zo lees ik bij surfshark.
    Volgens de routershop is Draytek ook een goede optie maar daarvan is geen tutorial dus ik ga voor een asus

    • Ik zie het inderdaad! Helemaal goed. Veel succes met je Asus-router!

 10. Helaas wordt mijn Router de Netgear Nighthawk AX 8 (RAX*)) niet ondersteunt om VPN rechtstreeks op mijn router te installeren. Ik heb de nodige fra en VPN providers bevraagd maar een oplossing is niet in zicht.

  Ik maak gebruik van een MacBook Pro, een Synology NAS DS 918+ plus bovengenoemde router (model is vrij nieuw WIFI 6 en AX etc

  Wie kan mij een oplossing geven? Het gaat mij eigenlijk primair om de router te voorzien van VPN

  MANY THNX
  Theo

  • Is het mogenlijk om naast mijn bestaande router (Fritzbox 7590) een tweede router te gebruiken die helemaal voor VPN is geconfigureerd of gebeuren er dan gekke dingen?
   Chris

   • Een tweede router met VPN zou gewoon moeten werken. Je moet dan natuurlijk wel steeds goed opletten via welke Router je verbinding maakt.

 11. Er wordt aangeraden om een ‘US to EU power adapter’ mee te bestellen.
  Ik heb vaak Amerikaanse apparaten 2e hands gekocht, met zulke adapter erbij.
  Nogal omslachtig vind ik.
  Vaak kun je de kabel verwisselen voor een kabel met eurostekker (zoals aan radio’s en dergelijke zitten).
  Iedereen heeft zulk kabeltje wel ergens liggen, en anders in de rommelbak bij de kringloop voor 1€.

Een reactie plaatsen