Grote router met VPN Trofee

VPN router – Een gemakkelijk overzicht om snel de beste VPN router te vinden

Laatst bijgewerkt: 18 december 2019
Leestijd: 12 minuten, 57 seconden
Klik hier voor een samenvatting
Samenvatting: de beste VPN-routers

Als je een VPN op je router installeert, worden alle apparaten die verbinden met dat netwerk automatisch beveiligd door de VPN. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld je hele familie in één keer wilt beschermen tijdens het internetten. Niet alle routers werken met alle VPN’s. Gelukkig bestaan er wel speciale “VPN client routers”, die je zelf in kunt stellen zodat ze enkel verbinding met het internet maken via de VPN. Een VPN die uitstekend werkt met de meeste routers, is ExpressVPN:

Wil je meer weten over VPN-routers, welke het beste zijn en hoe je je VPN op een router installeert? Lees dan snel verder.

Door een VPN-verbinding op je router in te stellen zorg je ervoor dat al het dataverkeer dat via de router loopt automatisch beveiligd en geanonimiseerd wordt. Je hoeft daardoor niet los een VPN te installeren op al je devices; alles wordt centraal beveiligd via de router. We leggen hieronder overzichtelijk uit hoe het allemaal werkt. Ook geven we enkele tips over welke VPN-router je het beste kunt kiezen.

De voordelen van een VPN client op je router

De meeste mensen installeren een VPN simpelweg direct op hun computer, laptop, tablet of smartphone. Dit is vaak de gemakkelijkste en snelste manier om veilig en anoniem het internet op te gaan. Echter, meer geavanceerde gebruikers willen misschien wel een VPN-service in stellen op hun router. Er zijn verscheidene reden waarom je dit zou willen doen:

 • Door op de router een VPN-verbinding op te zetten, gaat al je internetverkeer via de VPN-server. Je hoeft dan niet los VPN-software te installeren op elk afzonderlijk apparaat zoals smartphone, laptop of tablet.
 • Sommige Smart TV’s of apparaten hebben geen VPN-software beschikbaar. Door de VPN te installeren op je router krijg je toch alle voordelen van een VPN. Denk aan heb unblocken van verschillende streamingsites.
 • Er worden met enige regelmaat beveiligingslekken ontdekt waaruit blijkt dat ook beveiligde wifi-netwerken kwetsbaar zijn voor hackers. Dit geldt dus ook voor onze thuisnetwerken. Door een VPN te gebruiken maak je het hackers extra moeilijk om in te breken op je wifi-netwerk.

Zodra de VPN client op de router correct is ingesteld, worden alle apparaten op het netwerk verbonden met de rest van het internet via een beveiligde VPN-verbinding. Hieronder wordt weergegeven hoe het er uitziet als je router als VPN-client instelt.

VPN Verbinding Router Graphic

 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN router?

Net als bij het aanschaffen van andere hardware zijn er een paar belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een VPN router. Naast algemene zaken als snelheid en het type verbinding zijn de volgende zaken cruciaal:

 • Installatieproces: om een VPN op je router te installeren moet je de router correct instellen. Het correct afstemmen van de router noem je ook wel flashen. Bij het kiezen van een VPN-router is het mogelijk om voor een pre-flashed router te gaan. Deze moet je vaak bestellen vanuit Amerika, maar zijn een optie als je zelf niet je router wil flashen. Bij het opstellen van onze lijst van beste VPN-routers hebben we gelet op routers die gemakkelijk geflashed kunnen worden of routers die al pre-flashed zijn.
 • Netwerkpoorten en verbindingsmogelijkheden: met routers kun je verschillende netwerkpoorten of verbindingen opzetten. Hierdoor kun je ervoor kiezen om sommige netwerkpoorten wel via VPN te laten lopen en anderen niet. Ook geeft dit je de mogelijkheid om verschillende servers in te stellen op verschillende netwerkpoorten. Zo kun je dus een Nederlandse VPN-tunnel op de ene poort, en een Amerikaanse op de andere instellen. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld het kijken van Amerikaanse Netflix, zonder dat je een (tragere) Amerikaanse verbinding hoeft te gebruiken voor al je devices.
 • Prijs: Natuurlijk is prijs ook een zeer belangrijk criterium bij het kiezen van een goede VPN router. Het prijsverschil tussen dergelijke routers is namelijk enorm. Sommige VPN-routers zijn vier keer zo duur als anderen. Het is belangrijk om te kijken of je alle extra opties die deze duurdere routers hebben wel echt nodig hebt. Daarom hebben we prijs natuurlijk ook meegenomen bij het opstellen van onze lijst met beste VPN routers.
 • Processorkracht: Meestal wordt er bij routers weinig aandacht geschonken aan de processorkracht. Toch kan dit belangrijk zijn bij een VPN-router. Omdat de router namelijk, middels de VPN-provider, je data moet versleutelen en ontsleutelen, moet de router net ietsje harder werken dan een reguliere router. We hebben daarom ook gekeken naar de processorkracht van de verschillende routers bij het opstellen van onze lijst met beste VPN-routers.

Daarnaast moet je ook goed letten op de prijs van de VPN-software zelf. De meeste VPN’s zijn namelijk niet gratis. Om gebruik te maken van de VPN-functionaliteit van de routers die we bespreken, moet je dus wel een VPN-abonnement afsluiten bij een VPN-aanbieder.

De beste VPN routers (om zelf in te stellen)

Om te beginnen zullen we vijf routers bespreken die je zelf kunt instellen als VPN-router. Het gaan dan om zogenoemde VPN client routers, waarbij je de router zo kunt instellen dat deze voor jou een verbinding opzet met de VPN-provider. Als dit proces van zelf instellen je te complex lijkt, dan heb je mogelijk liever een router die al helemaal goed ingesteld is door de winkel of fabrikant. Verderop in dit artikel bespreken we daarom ook nog waar je routers kan kopen die reeds goed ingesteld staan voor VPN-gebruik.

1. Asus RT-AC88U – Beste optie met 8 netwerkpoorten

Asus RT-AC88UDe Asus RT-AC88U is een fantastische router VPN met maar liefst 8 netwerkpoorten. Door de snelheid, aantal poorten, eenvoudig te installeren VPN software en de toch redelijke prijs heeft deze router terecht de eerste plek verovert op deze lijst. De hoogste snelheden bij deze router haal je met apparaten die een 5GHz verbinding ondersteunen. Al met al is dit een uitstekende koop: uitstekende prestaties, veel poorten, gemakkelijk te installeren software en toch een degelijke prijs.

Bekijk Asus RT-AC88U op Coolblue

2. Asus ROG Rapture GT-AC5300 – Fantastische prestaties maar iets duurder

Asus ROG Rapture GT-AC5300De Asus ROG Rapture GT-AC5300 is een indrukwekkend stukje techniek. Deze router heeft meer weg van een ruimteschip dan van een normale router. Wat erg prettig is aan deze router is dat je per netwerkpoort kan bepalen of er gebruik moet worden gemaakt van een VPN-verbinding. Op die manier kan je ervoor kiezen slechts een deel van je apparaten via de VPN-verbinding om te leiden en te beveiligen. De voorganger van deze router was voorheen onze favoriet, maar met de komst van de Asus RT-AC88U is deze een plekje gezakt.

Ook kun je er voor kiezen meerdere VPN-tunnels op te zetten. Zo kan het ene apparaat via de router verbonden zijn met een VPN-server in Nederland, terwijl een ander apparaat (op hetzelfde netwerk) verbonden is met een Amerikaanse VPN-server. Handig als je bijvoorbeeld met de Smart-TV de Amerikaanse Netflix wil kijken.

Met onderstaande button kan je de Asus ROG Rapture GT-AC5300 bestellen. Je krijgt twee jaar garantie, en je kan de router binnen 30 dagen gratis terugsturen mocht dat nodig zijn.

Bekijk Asus ROG Rapture GT-AC5300 op Coolblue

3. Linksys WRT3200ACM – Degelijke optie

Linksys WRT3200ACMDe Linksys WRT3200ACM is extreem gemakkelijk in te stellen in combinatie met de meeste VPN’s. Vooral ExpressVPN, onze favoriete VPN-provider, werkt erg goed met deze Linksys router. Wanneer je een abonnement hebt afgesloten bij ExpressVPN, ontvang je namelijk een activatiecode. Deze code voer je in bij je nieuwe Linksys WRT3200ACM router en je bent klaar om veilig en anoniem het internet te gebruiken met al je apparaten!

Je kunt gebruikmaken van OpenVPN TCP en UDP als VPN-protocollen. Het wisselen tussen servers is verder heel gemakkelijk. Deze router werkt op basis van OpenWRT en de firmware van deze versie is extra goed afgesteld op ExpressVPN. Toch werkt deze router ook uitstekend met andere VPN-providers.

Bekijk Linksys WRT3200ACM op Coolblue

TP-Link Archer C2300De TP-Link Archer C2300 is qua prestaties misschien niet de beste router van deze lijst, maar hij doet het nog steeds prima. Daarom raden we deze ook graag aan als instapmodel. Online veiligheid en privacy moet namelijk toegankelijk zijn voor iedereen, dus ook voor iedereen die niet het geld heeft om honderden euro’s uit te geven aan een VPN-router.

Dat gezegd hebbende; deze router is zijn prijsklasse waarschijnlijk de beste VPN router van het moment. De router haalt uitstekende snelheden. De beste snelheden worden gehaald wanneer de verbonden apparaten 5GHz ondersteunen.

Bekijk TP-Link Archer C2300 op Coolblue

5. Asus ROG Rapture GT-AX11000 – Fantastische router maar zeer duur en haalt hoogste snelheden op Wireless AX

Asus ROG Rapture GT-AX11000Hoewel deze router voor veel gebruikers té krachtig zal zijn, willen we hem toch noemen als nummer 5 in ons VPN router overzicht. Het is waarschijnlijk de beste router die op het moment beschikbaar is, maar het nadeel is dat je alleen de hoogste snelheden haalt met apparaten die Wireless AX technologie ondersteunen. Wellicht dat deze router in de toekomst een hogere plek verdient, maar voor nu is deze optie voor veel gebruikers te duur en zullen ze nooit alle opties benutten.

Bekijk Asus ROG Rapture GT-AX11000 op Coolblue

Hoe flash je je router?

Om je router te flashen, en er op die manier voor te zorgen dat de verbonden apparaten middels een VPN-verbinding verbonden zijn met het internet, moet je de volgende stappen ondernemen:

 • Zoek in de routerdatabase van DD-WRT (op deze pagina) je router en downloadt het .bin bestand;
 • Check de specifieke instructies op deze DD-WRT-pagina om te zien hoe je de nieuwe firmware precies installeert. Mocht je router hier niet tussen staan, Google dan voor de zekerheid op je router;
 • De makkelijkste manier is om vervolgens de firmware aan te passen middels Web-GUI:
  • Reset je router (via het knopje op je router);
  • Log, via je computer, in op het beheersysteem van je router, dit is te bereiken via het IP-adres van je router;
  • Kijk in het beheersysteem waar je nieuwe firmware kan flashen;
  • Flash de firmware (dit proces mag niet onderbroken worden, anders kan je router blijvend onbruikbaar worden gemaakt);
  • Reset je router opnieuw;
 • Je router is nu geflashd.

Voor meer informatie over het flashen van je router kun je ook kijken op ons DD-WRT artikel, waarin we je uitgebreider uitleggen hoe je je router kunt flashen.

De beste VPN routers met voorgeïnstalleerde VPN-firmware

In plaats van zelf je router te flashen, kun je er ook voor kiezen om een router te kopen die reeds helemaal correct geconfigureerd is om goed te werken in combinatie met een specifieke VPN. Dit noem je een pre-flashed router. We hebben enkele routers uitgezocht die al speciaal zijn afgestemd om goed te functioneren met een specifieke VPN-provider. We bespreken hieronder wat ons inziens de beste routers zijn voor ExpressVPN. We hebben speciaal gekozen voor ExpressVPN omdat deze steevast als nummer 1 uit de bus komt als beste VPN-provider tijdens onze tests en reviews.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

Om gebruik te maken van de VPN-functionaliteit van de routers die we bespreken, moet je dus wel een VPN-abonnement afsluiten bij de VPN-aanbieder die hoort bij de desbetreffende router. Let er ook op dat alle pre-flashed routers uit Amerika komen en je daardoor met creditcard of Paypal dient te betalen (iDeal kennen ze daar helaas niet). Ook dien je een US-to-EU adapter mee te bestellen voor een paar dollar (of te kopen bij een elektronicawinkel bij jou in de buurt), zodat je de routers op ons Europese stroomnet kan gebruiken.

1. Asus RT-AC5300 DD-WRT FlashRouter voor ExpressVPN

Asus-RT-AC5300De eerste router die we hebben geselecteerd voor ExpressVPN is de Asus RT-AC5300. Dit is een echte top router. Deze router ziet er niet alleen uit als een krachtpatser, maar is dat ook. Intern tref je een razendsnelle 1.4 GHz processor, extern tref je maar liefst 8 antennes. Je kan met gemak met 10 of meer apparaten tegelijk verbinden. Tevens wordt deze router beschreven als de optimale keuze voor online gaming en het bekijken van video’s in 4K kwaliteit.

Deze combinatie is ideaal voor het streamen van bijvoorbeeld Netflix in hoge kwaliteit, of om BBC iPlayer te kijken. Via onderstaande button kan je de Asus RT-AC5300 bestellen. Deze is dus al helemaal goed ingesteld voor gebruik met ExpressVPN.

Bekijk Asus RT-AC5300 voor ExpressVPN

2. Linksys WRT3200ACM voor ExpressVPN

Linksys WRT3200ACMWe hebben de Linksys WRT3200ACM al in het andere overzicht besproken, maar omdat deze router juist zo goed is afgesteld voor ExpressVPN, komt hij ook in ons lijstje met pre-flashed routers voor. Het is namelijk een uitstekende VPN router voor ExpressVPN, en als je hem besteld via de onderstaande knop, hoef je hem niet zelf te flashen.

Bekijk Linksys WRT3200ACM voor ExpressVPN

Hoe stel je een VPN in op je router?

Het correct instellen en configuren van de VPN op je router is vrij simpel. Dit proces noem je flashen, waarbij je de firmware van de router aanpast. Je hebt hiervoor wel de goede instructies nodig, omdat er een kleine kans is dat de router beschadigd raakt als je het verkeerd doet.

OpenWRT is eigenlijk het meest gangbare opensourcepakket waarmee je routers gebruiksklaar maakt voor een VPN-verbinding. We hebben een uitgebreide handleiding geschreven over het installeren van DD-WRT en VPN op je router. Hierin leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen, inclusief afbeeldingen.

Ik heb al Wifi via KPN of Ziggo, hoe werkt dat met een VPN Router?

Waarschijnlijk heb je bij het afsluiten van je internetpakket een Wifi-modem meegeleverd gekregen. Bijvoorbeeld de Experiabox van KPN of de Connectbox van Ziggo. Als je toch je apparaten wil laten verbinden met een VPN-router, moet je deze los aanschaffen en aansluiten op het Wifi-modem van jouw internetprovider. Hierbij is het handig om je VPN-router bekabeld aan te sluiten op je Wifi-modem. Zo haal je de hoogste snelheden. Tevens moet je je Wifi-modem op ‘bridge-modus’ zetten. Dit zorgt ervoor dat je Wifi-modem enkel het internet doorgeeft aan de volgende router en niet zelf als router fungeert. Op deze manier kun je toch met een standaard Wifi-modem van je internetprovider een VPN-router aansluiten.

Conclusie VPN router

Als je op zoek bent naar een goede VPN router, let dan vooral op het installatieproces, het aantal netwerkpoorten, de prijs en de processorkracht. Tevens heeft Coolblue een handige zoekfunctie waarmee je kunt zien of een router geschikt is voor VPN’s of niet. Om je alvast een duidelijk overzicht te geven van de beste VPN-routers hebben we zelf een vergelijken warenonderzoek gedaan naar de beste VPN-routers. Onze top 5 van routers waarop je zelf een VPN moet instellen is:

 1. Asus RT-AC88U
 2. Asus ROG Rapture GT-AC5300
 3. Linksys WRT3200ACM
 4. TP-Link Archer C2300
 5. Asus ROG Rapture GT-AX11000

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een pre-flashed router te bestellen vanuit Amerika. Je hoeft dan zelf geen VPN te installeren, maar je bent wel iets meer geld kwijt en moet nog een losse US-naar-EU adapter aanschaffen om je router van stroom te voorzien. Wij zouden daarom aanraden om zelf je router te flashen middels ons DD-WRT stappenplan. Toch geïnteresseerd in een pre-flashed router, dan raden we deze twee aan voor ExpressVPN:

 1. Asus RT-AC5300
 2. Linksys WRT3200ACM
Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Reacties
Plaats een reactie
22
Reacties
 1. Er wordt aangeraden om een ‘US to EU power adapter’ mee te bestellen.
  Ik heb vaak Amerikaanse apparaten 2e hands gekocht, met zulke adapter erbij.
  Nogal omslachtig vind ik.
  Vaak kun je de kabel verwisselen voor een kabel met eurostekker (zoals aan radio’s en dergelijke zitten).
  Iedereen heeft zulk kabeltje wel ergens liggen, en anders in de rommelbak bij de kringloop voor 1€.

 2. Helaas wordt mijn Router de Netgear Nighthawk AX 8 (RAX*)) niet ondersteunt om VPN rechtstreeks op mijn router te installeren. Ik heb de nodige fra en VPN providers bevraagd maar een oplossing is niet in zicht.

  Ik maak gebruik van een MacBook Pro, een Synology NAS DS 918+ plus bovengenoemde router (model is vrij nieuw WIFI 6 en AX etc

  Wie kan mij een oplossing geven? Het gaat mij eigenlijk primair om de router te voorzien van VPN

  MANY THNX
  Theo

  • Is het mogenlijk om naast mijn bestaande router (Fritzbox 7590) een tweede router te gebruiken die helemaal voor VPN is geconfigureerd of gebeuren er dan gekke dingen?
   Chris

   • Een tweede router met VPN zou gewoon moeten werken. Je moet dan natuurlijk wel steeds goed opletten via welke Router je verbinding maakt.

 3. Hoi, Ik zou graag willen weten welke router goed samengaat met surfshark of op welke deze voorgeinstalleerd is.
  Bedankt!

  • Hallo,
   In principe kan elke router die OpenVPN ondersteunt als een ‘client’ (en niet als ‘server’) werken met Surfshark. Enkele populaire routers die met Surfshark werken, zijn AsusWRT, DD-WRT en Tomato. Ook voor Netgear, TP-Link en Linksys zijn er mogelijkheden. Je kunt eventueel tutorials voor al deze routers vinden op de Surfshark website.

   • Dankjewel Priscilla. Ik zie dat Netgear, TPlink en linksys GEEN openVPN ondersteuning hebben maar de eerste 3 genoemde wel, zo lees ik bij surfshark.
    Volgens de routershop is Draytek ook een goede optie maar daarvan is geen tutorial dus ik ga voor een asus

    • Ik zie het inderdaad! Helemaal goed. Veel succes met je Asus-router!

 4. Hallo ik heb een Linksys WRT3200ACM. Hoe verbind ik die met mijn modem van caiway? Het is glasvezel dus dat ik via de linksys surf

  • Als het goed is zou je deze gewoon aan elkaar moeten koppelen. Dus met een UTP kabel je modem koppelen aan je Linksys, en dan je Modem op’Bridge-modus’ zetten zodat je modem alleen het internet doorgeeft en zelf niet als router fungeert

 5. Goedendag,
  Vraagje: Ik heb mijn Ziggo wifi/modem in de Bridgemode laten zetten.Het gaat mij puur om te streamen naar mijn TV. Als eerste router wil ik een simpele TP link router plaatsen.Als tweede vast ingestelde VPN de RT 5300 Asus. De smart tv staat via wifi in verbinding met de Asus. Gaat dit werken? Omdat ik hoor dat dan de VPN in de Asus niet gaat werken.

  • Als de VPN op de Asus gewoon werkt zou dit als het goed is gewoon moeten werken. Maar wellicht dat het simpeler is om de RT5300 Asus als router te gebruiken en dan één van de verbindingen in te stellen op VPN. Op die manier kun je je Smart-TV koppelen aan die ene verbinding, en je overige apparaten aan de andere verbindingen. Dan heb je de TP-Link in principe niet nodig lijkt mij

 6. Ik heb in de routerdatabase van DD-WRT gezocht naar de TP-Link Archer C2300 maar deze komt niet naar voren terwijl in het overzicht staat dat deze toch te flashen is. Is er geen .bin bestand voor deze router?

  • De TP-Link Archer C2300 router hoef je zelf niet te flashen. Je kunt handmatig een OpenVPN of PPTP-port instellen, dus hoef je het stappenplan op deze pagina niet te doorlopen. Je kunt deze ports instellen binnen het wifi-dashboard. Hopelijk helpt dit!

 7. Hoe zit het dan met:

  Netflix,
  Als deze een ander IP ziet (zeg Amerika) dan heb je ander content dan in Nederland?
  Dit is niet altijd altijd handig. Hoe kan je dit voorkomen?

  Gmail/E-mail
  Gmail of dergelijke, bijvoorbeeld via Outlook, gaat direct “piepen” als je via een openVPN online gaat en mail versturen lukt dan vaak niet omdat het IP-adres blacklisted staat, waardoor je er geen mail mee mag/kan versturen.

  Ik ben erg benieuwd hoe dit op te lossen is. Kun je een openVPN via de router gebruiken, waardoor je dus 24/7 via een VPN online gaat?

  • Goede vragen! In het geval van Netflix is het zo dat je, met sommige VPN’s, automatisch toegang krijgt tot de versie van Netflix die wordt aangeboden in het land waar jouw gekozen VPN-server staat. Als je dus een Amerikaanse server gebruikt, krijg je toegang tot de Amerikaanse versie van Netflix. Over het algemeen vinden mensen dit erg fijn, omdat de Amerikaanse Netflix meer series en films aanbiedt dan bijvoorbeeld de Nederlandse. Als je dit niet wilt, kun je het best een VPN-server kiezen in het land waar je op dat moment bent. Zorg er trouwens ook voor dat je een VPN gebruikt die werkt met Netflix, anders kun je helemaal geen Netflix meer kijken via je VPN-router.
   Services zoals e-mail zijn inderdaad geneigd om je extra verificaties te laten doorlopen als ze zien dat je een ander IP-adres gebruikt. Een oplossing daarvoor is het gebruiken van een zogenaamd dedicated IP-adres. Een dedicated IP is een IP-adres van een VPN dat niet hetzelfde is als jouw eigen IP, maar wel constant hetzelfde blijft. Hierdoor heb je de stabiliteit die Gmail nodig heeft om je op een normale manier toegang te verschaffen tot hun service terwijl je nog steeds beschermd wordt door een VPN.
   Als je dus een VPN gebruikt die met Netflix werkt en een dedicated IP-adres aanvraagt, kun je met deze VPN ingesteld op je router constant veilig online. Hopelijk hebben we hiermee je vragen beantwoord!

 8. Hoi, een vraag over de Linksys WRT3200ACM.

  1. Er staat dat deze router heel eenvoudig een connectie met een VPN kan maken, hoef je deze dan zelf niet meer te flashen? (Koop bij Coolblue).

  2. Ik woon zelf in Duitsland en wil een VPN router hebben om de Nederlandse Netflix via mijn Smart TV te kunnen ontvangen, is Express VPN dan ook de juiste keuze? Omdat ik lees dat veel VPN’s in de US uitkomen en ik dan nog steeds geen NL Netflix heb?

  3. Ik heb thuis internet via T-online met een wireless router. Indien ik de Linksys router met VPN op dit modem aansluit kan ik dan kiezen uit 2 wireless netwerken? Dwz 1 Duits en 1 Nederlands (via Linksys VPN) netwerk? Ik neem aan dat ik het T-online modem dan juist niet in Bridge moet zetten?

  Thnx!

  • Hallo,

   1. Het klopt inderdaad dat je de Linksys WRT3200ACM router niet meer hoeft te flashen. Je kunt er dus vrijwel meteen mee aan de slag. Als je deze link volgt, word je gelijk doorgestuurd naar de juiste router op Coolblue.
   2. ExpressVPN zou perfect moeten werken om in Duitsland Nederlandse Netflix te ontvangen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een Nederlandse server binnen de ExpressVPN software kiezen. De afkomst van de VPN zelf heeft hier geen invloed op. Voor meer informatie over Express, kun je onze review bekijken, waar we veel van de opties uitleggen.
   3. In theorie kan dit en zul je dus met twee routers achter elkaar kunnen werken. Je kunt dan zowel alleen met je T-online router (Duits), als zowel met je T-online router en je VPN-router (Nederlands) werken. In de praktijk hebben we het zelf niet geprobeerd, dus het kan zijn dat je in dit specifieke geval tegen voor ons onbekende problemen aanloopt. Wellicht dat je VPN-provider je verder kan helpen, mocht dit zo zijn.
   Hopelijk hebben we je zo voldoende geholpen. Veel succes!

 9. Ik heb een Netgear R7800 router.
  Is deze router ook geschikt voor VPN? En welke VPN-provider ondersteunt deze router?
  Ik zag bij ExpressVPN dat zij enkel de Netgear R7000 ondersteunen.
  Daarnaast vraag ik mij af of mijn Netgear R7800 router voldoende processorkracht heeft, of dat mijn snelheid fors zal afnemen.
  Kan ik met VPN op mijn router ook nog steeds dezelfde beveiligingsdoelen behalen?

  • De Netgear R7800 router ondersteunt OpenVPN en is geschikt voor premium aanbieders. Onder andere NordVPN, PIA en ProtonVPN ondersteunen deze router. Hoewel ik geen bevestiging heb kunnen vinden, verwacht ik dat ook ExpressVPN met deze router zal werken. Als je wilt weten hoe je deze kunt instellen, kun je ons artikel over DD-WRT raadplegen. De router zou erg degelijke snelheden moeten kunnen geven, ook in combinatie met een VPN. Voor de zekerheid kun je het beste een VPN kiezen die ook echt snel is, zoals bijvoorbeeld ExpressVPN of NordVPN. Deze VPN’s zorgen over het algemeen voor erg weinig vertragingen en beschermen je data tegelijkertijd erg goed.

 10. Goedemorgen VPN gids,

  Ten eerste m’n complimenten voor jullie duidelijke uitleg van e.e.a.. Ik ben een absolute leek maar ik begrijp nu in ieder geval wel iets van VPN’s etc.

  Ik heb een paar vragen. Wij huren straks een kantoor waar alleen WIFI aanwezig is. Geen LAN dus. Ik zoek een VPN router die dus met een WIFI netwerk verbonden moet worden. Kunnen bovenstaande routers dat? Ik kan dat namelijk niet goed herleiden.

  Werkt het nog steeds prima als we VPN software op de laptop zetten én op de router? Op de laptop lijkt me verstandig wanneer we ergens anders dan via onze eigen router werken.

  En als laatste een vraag over Office365 en (Open)VPN: ik lees dat een dedicated IP de oplossing kan zijn voor verbindingsproblemen. Is dat altijd een betaald dedicated IP adres via een VPN provider of kan dat ook anders?

  Bedankt alvast voor jullie reactie!

  • Beste Arjan,
   De meeste routers kunnen inderdaad gewoon verbinden via een wifi-netwerk. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken. Wel is het zo dat het gebruiken van een ‘dubbele’ VPN, dus één VPN-omleiding die via je router gaat en één die op je laptop werkt, wat problemen op kan leveren. In sommige gevallen is dit enkel een extra vertraging, maar soms kan het zijn dat je verbinding helemaal niet meer werkt. We raden jullie dan ook aan om de VPN-software op de laptop alléén aan te zetten als je niet verbonden bent met de VPN-router.
   Met een dedicated IP-adres heb je inderdaad minder kans dat je op basis van je IP-adres geen toegang krijgt tot bepaalde websites en programma’s. Je kunt dit via een premium VPN-provider, zoals bijvoorbeeld NordVPN, regelen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om alleen een zakelijke VPN op te zetten. Er zijn verschillende VPN’s die ook zakelijke pakketten aanbieden. Daarover lees je in dit artikel meer.
   Alvast veel succes op het nieuwe kantoor!

Een reactie plaatsen