Beste VPN-router: vind snel de meest geschikte VPN-router

Grote router met daarnaast een dame met een laptop en een VPN-schild in een trofee
Klik hier voor een samenvatting
Samenvatting: de beste VPN-routers

Als je een VPN op je router installeert, worden alle apparaten die met dat netwerk verbinden automatisch beveiligd door de VPN. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld je hele familie in één keer wilt beschermen tijdens het internetten. Bovendien is dit de enige manier waarop je sommige smart-tv’s met een VPN kunt laten verbinden.

Niet alle routers werken met alle VPN’s. Gelukkig bestaan er wel speciale ‘VPN client routers’, die je zelf in kunt stellen. Een VPN die uitstekend werkt met de meeste routers, is Private Internet Access (PIA).

Wil je meer weten over VPN-routers, welke het beste zijn en hoe je je VPN op een router installeert? Lees dan snel verder. We vertellen je ook meer over pre-configured routers, waarop de VPN al is geïnstalleerd.

Door een VPN-verbinding op je router in te stellen zorg je ervoor dat al het dataverkeer dat via de router loopt automatisch beveiligd en geanonimiseerd wordt. Daardoor hoef je geen VPN op elk los apparaat te installeren: alles wordt centraal beveiligd via de router. Je hebt dus geen abonnement nodig op Surfshark, die een ongelimiteerd aantal VPN-verbindingen tegelijkertijd toestaat. Je kunt gewoon een VPN gebruiken die je misschien al hebt, maar die slechts één gelijktijdige verbinding toestaat. Wel moet je er natuurlijk op letten dat je nog steeds apart je smartphone moet beveiligen met een VPN als je gebruik wilt maken van een openbaar wifi-netwerk.

Als het op beveiliging van je thuisnetwerk aankomt, is een VPN installeren op je router wel een slim idee. In dit artikel vertellen je welke routers het beste werken in combinatie met een VPN. Ook geven we enkele tips over routers met een vooraf ingestelde VPN. Ten slotte leggen we je uit hoe dat allemaal werkt en wat de voordelen zijn.

De beste VPN-routers

Om te beginnen zullen we drie routers bespreken die je zelf kunt instellen als VPN-router. Het gaat dan om ‘VPN client routers‘ of ‘pre-flashed routers‘, waarbij je de router zo kunt instellen dat deze een verbinding met de VPN-provider voor je opzet. Je hoeft dan niet zelf je router te flashen, maar wel de VPN erop installeren.

De routers in deze lijst moesten voldoen aan enkele eisen:

 • Ze moeten OpenVPN ondersteunen, aangezien dit het meest veilige VPN-protocol is.
 • De router moet een wifi-verbinding kunnen opzetten.
 • De snelheid van je verbinding via het wifi-netwerk moet hoog genoeg zijn om te streamen en gamen.
 • Er moet minimaal een basic firewall opzitten.

Productfoto TP-Link Archer AX6000
De TP-Link Archer AX6000 heeft 8 LAN-poorten en ondersteunt Wifi 6 waarmee je een internetsnelheid tot 4804 Mb/s kunt halen. Je verbindt dus acht apparaten via de kabel voor de beste internetverbinding. Zo geniet je op je gaming computer, Playstation, Xbox of andere gameconsoles van een torenhoge snelheid, waardoor je probleemloos kunt gamen en series kunt kijken in Ultra HD. Je smartphone en tablet verbind je vervolgens gemakkelijk met de wifi.

TP-Link heeft een handige (web)app waarmee je de router instelt. Je kunt hierbij ook HomeCare inschakelen. Hiermee kun je prioriteit aan bepaalde apparaten geven, ongewenste content beheren en alles regelen voor je VPN-verbinding. Ouders kunnen zelfs schermtijd voor hun kinderen instellen.

Als kers op de taart heeft de AX6000 een ingebouwd antivirusprogramma. Hiermee bescherm je al je apparaten tegen virussen en andere cyberaanvallen, zonder extra software op al je devices.

Bekijk TP-Link Archer AX6000

Productfoto TP-Link Archer AX10
De AX10 is tevens een router van het merk TP-link. Deze router heeft 4 LAN-poorten en ondersteunt Wifi 6, waarmee je een internetsnelheid tot wel 1200 Mb/s kunt halen. Verder is dit een eenvoudige router die één VPN-tunnel tegelijkertijd ondersteunt. Het fijne van de TP-Link Archer AX10 is toch wel de prijs. Waar je voor de andere twee routers in deze lijst minimaal honderd euro moet neertellen, kost deze router ongeveer de helft.

Het instellen van deze router is bovendien erg eenvoudig. Dit kan namelijk via de erg intuïtieve Tether-app op je smartphone, zowel op Android als iOS. Nadat je de VPN op je router hebt geïnstalleerd, kun je alle netwerkinstellingen altijd handig binnen deze app aanpassen. Zo beheer je welke apparaten prioriteit krijgen voor de bandbreedte (Quality of Service genoemd), wijzig je de VPN-instellingen en filter je ongewenste content.

Bekijk TP-Link Archer AX10

3. MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN – Extra veilig met een uitgebreide firewall

Productfoto MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN
Deze router van MicroTik heeft 8 LAN-poorten. Je kunt dus met acht apparaten tegelijkertijd via de kabel online gaan. Daartegenover staat dat je hier niet het beste wifi-netwerk mee opzet. Dus als je de router op kantoor gebruikt of alleen voor streaming op smart-tv’s of laptops, is dit een goede keuze. Deze router werkt zelfs op het 4G-netwerk. Hiervoor heb je wel een dongel en mobiel internetabonnement nodig, maar dit is ideaal als je je router ook buitenshuis wilt gebruiken. Zo heb je altijd je eigen hotspot en hoef je geen gebruik te maken van openbare wifi-netwerken.

Zeker op kantoor is de MicroTik ideaal, aangezien deze router beschikt over een uitgebreide firewall. Waar de andere routers in deze lijst aan zogenaamde intrusion detection doen, doet deze router ook aan intrusion prevention. Dit betekent dat andere routers alleen monitoren wat er binnenkomt en zodra een malafide bestand wordt gedownload, deze als zodanig wordt geflagd. Het eventuele virus is dan je netwerk al binnengedrongen. De MicroTik houdt al het inkomende verkeer tegen, controleert het en laat het alleen toe als het veilig is.

Bekijk MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN

VPN-router met vooraf geïnstalleerde VPN-firmware

Als het instellen van een router je te complex lijkt, heb je mogelijk liever een router die al goed is ingesteld door de winkel of fabrikant. Als je je router liever niet zelf flasht, kun je een router kopen die al geconfigureerd is om goed te werken in combinatie met een specifieke VPN. Je koopt dan een router met ingebouwde VPN. Dit noem je een pre-flashed, pre-configured router. Dit is handig, maar er zitten wel enkele nadelen aan:

 • Alle pre-flashed routers komen uit Amerika en je dient dus met creditcard of PayPal te betalen.
 • Je hebt al een account nodig bij de VPN-provider, zodat de fabrikant de router al kan instellen. Aangezien de router uit Amerika moet overkomen, kan het dus zijn dat je betaalt zonder echt van je abonnement gebruik te maken.
 • Je hebt een US-to-EU adapter nodig, zodat je de routers op ons Europese stroomnet kunt gebruiken. De adapter voeg je gemakkelijk toe aan je bestelling, als je deze nog niet in huis hebt.
 • Het is geen veilige manier om je privacy te beschermen. Je moet namelijk je gebruikersnaam en wachtwoord doorgeven aan de webshop via een HTML-box. Je inloggegevens komen zo dus in handen van de medewerkers én zijn niet voorzien van sterke encryptie, zodat andere partijen ook mee kunnen kijken. Het is daarom zeker belangrijk om je wachtwoord te wijzigen bij ontvangst van de router.

Mocht je toch graag een router willen bestellen waar de VPN al op is geconfigureerd, klik dan op onderstaande button om naar flashrouters.com te gaan.

Bezoek FlashRouters

Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN-router?

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte VPN-router. Naast algemene bedenkingen zoals snelheid en het type verbinding zijn de volgende factoren cruciaal:

 • Netwerkpoorten en verbindingsmogelijkheden. Veel routers zijn in staat verschillende netwerkpoorten of verbindingen op te zetten. Je kunt er dan voor kiezen om sommige netwerkpoorten wel via een VPN te laten lopen en anderen niet. Ook geeft dit je de mogelijkheid om verschillende servers in te stellen op verschillende netwerkpoorten. Zo kun je dus een Nederlandse VPN-tunnel op de ene poort en een Amerikaanse op de andere instellen.
 • Prijs. Natuurlijk is ook de prijs een belangrijk criterium bij het kiezen van een goede VPN-router. Het prijsverschil tussen routers is namelijk enorm. Sommige VPN-routers zijn vier keer zo duur als andere opties. Daarom is het van belang te controleren of je alle extra opties die deze duurdere routers hebben wel echt nodig hebt.
 • Processorkracht. Meestal wordt er bij routers weinig aandacht geschonken aan de processorkracht. Toch kan dit bij een VPN-router erg belangrijk zijn. Met een VPN moet de router je data namelijk versleutelen en ontsleutelen, waardoor deze net iets harder moet werken dan een reguliere router.

Wij hebben zelf ook gelet op de ondersteunde VPN-protocollen en de veiligheid van de router zelf. Ook vinden we het belangrijk dat je wifi-verbindingen kunt opzetten met je router, zodat je ook je smartphone kunt beschermen.

Ten slotte is het ook slim om te letten op de prijs van de VPN-software zelf. De meeste VPN’s zijn namelijk niet gratis. Om gebruik te maken van de VPN-functionaliteit van de routers die we bespreken, moet je wel een abonnement afsluiten bij een VPN-aanbieder. We zijn ons ervan bewust dat een nieuwe router aanschaffen al een hele investering is. Daarom willen we je graag wijzen op het feit dat er ook goede goedkope VPN-aanbieders zijn. Een goed voorbeeld van zo’n goedkope VPN is Private Internet Access.

PIA: goedkope VPN voor je router

Private Internet Access (PIA) is een ideale VPN voor streaming. Wanneer je PIA op je router installeert, heb je dus gemakkelijk toegang tot bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix op je smart-tv. Ook heeft PIA een strikt ‘no log’-beleid, waardoor je ervan verzekerd bent dat je privégegevens privé blijven.

Content uit andere landen kun je ook gemakkelijk unblocken. PIA heeft namelijk vele servers in meer dan 80 landen over de hele wereld. Zo kijk je ook naar de BBC iPlayer, de Scandinavische series op ViaPlay of wereldwijde HBO Max content.

Een abonnement op PIA heb je al voor minder dan 2 euro per maand. Bovendien test je de service een hele maand gratis uit door gebruik te maken van de 30-dagen geld-terug-garantie.

PIA
Actie:
PIA is altijd scherp geprijsd met een 30 dagen geld-terug-garantie
Vanaf
€1.99
8.6
 • Sterke focus op privacy en security
 • Scherp geprijsd
 • Snelle, stabiele servers
Bezoek PIA

VPN instellen op je router

Het correct instellen en configureren van een VPN op je router is vrij simpel.

 1. Log in op je router en ga naar ‘Setup‘ en dan ‘Basic Setup‘.
 2. Vul de DNS-server adressen van jouw VPN-provider in bij ‘Network Address Server Setting‘ (DHCP).
 3. Sla de instellingen op.
 4. Schakel IPv6 uit om IP-lekken te voorkomen.
 5. Ga binnen het onderdeel ‘Services‘ en naar het tabblad ‘VPN‘. Schakel de OpenVPN-client in door het onderdeel ‘Start OpenVPN Client‘ op ‘Enable‘ te zetten.
 6. Vul de gegevens van je VPN-provider in.
 7. Kopieer de inhoud van het certificaat en de key file in de bijbehorende vakken.
 8. Sla de gegevens op door op ‘Apply Settings‘ te klikken.
 9. Vanaf nu gaat al het internetverkeer via de VPN. Om te controleren of het gelukt is ga je op het tabblad ‘Status‘ naar het onderdeel ‘OpenVPN‘.

Hoe flash je je router?

Om een VPN te installeren op een normale router moet je je router flashen. Je moet dus de firmware van je router aanpassen en er DD-WRT-firmware op installeren. Hoe je dit precies doet, leggen we uitgebreid uit in ons DD-WRT-artikel. Je hebt hiervoor de goede instructies nodig, omdat er een kans is dat de router beschadigd raakt als je het verkeerd doet. In het kort moet je deze stappen doorlopen:

 1. Zoek je router op in de routerdatabase van DD-WRT, download het .bin of .trx bestand en doorloop de specifieke instructie voor jouw eigen router.
 2. Flash de firmware op een van deze drie manieren:
  • Web-GUI.
  • Trivial File Transfer Protocol (TFTP).
  • Via de command line.

Kan ik mijn Ziggo- of KPN-router instellen voor een VPN?

Waarschijnlijk heb je bij het afsluiten van je internetpakket een wifi-modem gekregen, zoals de Experiabox van KPN of de Connectbox van Ziggo. Als klant kun je de firmware van deze modems niet zelf aanpassen. Om je apparaten te laten verbinden met een VPN via een router, zul je dus een extra losse router moeten aanschaffen. Heb je zelf geen toegang tot je modem? Vraag dan aan de beheerder van je netwerk wat de mogelijkheden zijn.

Deze nieuwe router sluit je vervolgens aan op het wifi-modem van Ziggo, KPN of de welke internetprovider je ook hebt. De gemakkelijkste manier om dit te doen is met behulp van een kabel. Je verbindt hierbij het modem met de WAN-poort van je nieuwe router met een utp netwerkkabel (de ethernetkabel). De WAN-poort is vaak gescheiden van de andere poorten waarin dezelfde kabel past en voorzien van een alternatieve kleur of het woord ‘WAN’.

Daarnaast moet je je wifi-modem op ‘bridge-modus’ zetten. Dit zorgt ervoor dat je wifi-modem enkel het internet doorgeeft aan de volgende router en niet zelf als router fungeert. Hoe je dit precies doet, verschilt per merk modem. Over het algemeen werkt het zoals beschreven in de onderstaande stappen, maar bij twijfel kun je het beste de klantenservice van je internetprovider benaderen voor hulp. Overigens is het handig om een netwerkkabel bij de hand te hebben, omdat je modem zal herstarten na stap 3, waarna je wifi niet meer werkt.

 1. Log in op het IP-adres van het modem. Dit adres vind je vaak op het apparaat zelf, maar voor de Experiabox (KPN) geldt vaak dat je ‘http://192.168.2.254/‘ moet invoeren in de adresbalk van je browser en voor de Connectbox (Ziggo) typ je ‘http://192.168.178.1/‘ in. Druk hierna op enter.
 2. Je komt op een inlogpagina. De gebruikersnaam is ‘Admin’. Het wachtwoord om in te loggen staat op het modem zelf, als je dit niet zelf al hebt aangepast.
 3. Loginscherm van een Ziggo Connect Box
 4. Ga naar de instellingen van het apparaat en kies voor Bridge, Bridged only, of Bridge Mode en klik op ‘Opslaan’. Hoe dit precies heet, hangt af van het type box dat je hebt. Zo moet je op de Ziggo Connectbox eerst binnen de instellingen naar ‘Router status‘ gaan.
 5. Router Status scherm van een Ziggo Connect Box waarbij de tekst "Bridge Modus" is uitgelicht
 6. Sluit een ethernetkabel aan op de eerste LAN-poort van je modem en plug het andere uiteinde in op de WAN-poort van je nieuwe router.
 7. Doorloop de stappen om DD-WRT en de VPN op je nieuwe router te installeren.

De voordelen van een VPN-software op je router

De meeste mensen installeren een VPN direct op hun computer, laptop, tablet of smartphone. Dit is vaak de gemakkelijkste en snelste manier om veilig en anoniem het internet op te gaan. Meer geavanceerde gebruikers stellen soms echter liever een VPN-service in op hun router. Hier zijn verschillende redenen voor:

 • Door een VPN-verbinding op je router te zetten, gaat al je internetverkeer via de VPN-server. Je hoeft dan geen losse VPN-software op elk afzonderlijk apparaat te installeren.
 • Op sommige smart-tv’s en andere apparaten kan geen VPN-software geïnstalleerd worden. Met een VPN op je router geniet je ook op deze devices van alle voordelen van een VPN. Denk bijvoorbeeld aan heb unblocken van verschillende streamingsites.
 • Er worden met enige regelmaat beveiligingslekken ontdekt waaruit blijkt dat ook beveiligde wifi-netwerken kwetsbaar zijn voor hackers. Dit geldt ook voor onze thuisnetwerken. Door een VPN te gebruiken, maak je het hackers extra moeilijk om in te breken op je wifi-netwerk.

Zodra de VPN-client op de router correct is ingesteld, verbinden alle apparaten op het netwerk via een beveiligde VPN-verbinding met het internet. Hieronder zie je hoe dat eruitziet.

Illustratie die laat zien welke verbinding versleuteld is als je middels VPN verbinding maakt met het internet

Conclusie: de beste VPN-router

Als je op zoek bent naar een goede VPN-router, let dan vooral op het installatieproces, het aantal netwerkpoorten, de prijs en de processorkracht. Veel webshops, waaronder Coolblue, hebben een handige filter waarmee je alleen routers selecteert die compatibel zijn met een VPN-verbinding. Dan weet je dat je in ieder geval je router niet zelf hoeft te flashen.

Aangezien je al veel geld kwijt bent aan het kopen van een dergelijke router, is het fijn om een VPN-abonnement te nemen op een betrouwbare, maar goedkope provider. Als je op zoek bent naar een VPN die je privacy vooropstelt zonder hier de hoofdprijs voor te vragen, kun je terecht bij PIA.

Om je alvast een duidelijk overzicht te geven van de beste VPN-routers, hebben we zelf vergelijkend warenonderzoek naar de beste VPN-routers gedaan. Onze top 3 van routers waarop je zelf een VPN moet instellen is:

 1. TP-Link Archer AX6000
 2. TP-Link Archer AX10
 3. MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een router te bestellen vanuit Amerika waarop de VPN al is ingesteld. Wegens de risico’s voor je privacy raden we dit echter af.

De beste VPN-routers: veelgestelde vragen

Heb je een probleem waar je snel een oplossing voor zoekt? Neem dan een kijkje bij de veelgestelde vragen hieronder. Klik op een vraag om het antwoord te zien.

De TP-Link Archer AX6000 is naar onze mening de beste router voor VPN-verbindingen. Met maar liefst acht netwerkpoorten, hoge snelheden en eenvoudig te installeren VPN-software levert deze router een allround topprestatie.

Liever een andere router? Je vindt meer opties in onze top 3 beste VPN-routers.

Wij raden het gebruik van een router met vooraf geïnstalleerde VPN-firmware af. Om een dergelijke router aan te schaffen moet je jouw inloggegevens van je VPN-abonnement namelijk delen met het hardwarebedrijf. Ook moeten de routers uit Amerika komen, waaraan nog enkele problemen verbonden zitten.

Meer informatie over pre-configured VPN-routers lees je in ons beste VPN-router artikel. Daar lees je ook alles over goede alternatieven.

Zo flash je je router:

 1. Zoek je router op in de routerdatabase van DD-WRT en download het bijbehorende bestand.
 2. Check de specifieke instructies om te zien hoe je de nieuwe firmware precies installeert.
 3. Je kunt vervolgens de firmware aanpassen via onder andere Web-GUI.

Lees onze uitgebreide handleiding voor een stap-voor-stap uitleg over hoe je dit doet.

Als je een VPN-verbinding op je router instelt, zorg je ervoor dat alle data via de router automatisch beveiligd en geanonimiseerd is. Je hoeft daardoor geen VPN op al je losse apparaten te installeren. Al jouw internetverkeer wordt versleuteld, zodat niemand mee kan kijken met jouw online gedrag.

Aangezien je router de poort van je lokale netwerkverbinding naar het internet is, zorgt een VPN op je router ervoor dat alle apparaten op je lokale netwerk veilig verbonden zijn. Als er meerdere apparaten of personen gebruikmaken van een lokaal netwerk, zijn die dus automatisch beschermd, zonder dat er meerdere keren een VPN-app geïnstalleerd hoeft te worden.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
26
Reacties
Plaats een reactie
 1. Hallo, Ik heb een vraag ben een leek hier in maar zal het proberen. Ih heb een Experiabox van KPN die kun je niet op bridge mode zetten, nu wil ik de Linksys WRT3200ACM gaan kopen die hoef ik toch niet te flashen en ik denk aan Expressvpn te nemen, hoe sluit ik deze modem aan op mijn Experiabox en als ik dan tv kijk of ga bellen moet ik dan ook iedere keer switchen naar experiabox voor tv kijken en bellen en netflix via de Linksys WRT3200ACM is voor mij verwarrend wellicht kunt u mij opheldering geven.

  • Je zou de Linksys WRT3200ACM gewoon kunnen laten verbinden met de Experiabox. Je hebt dan een Experiabox waar geen VPN op draait, en een router waar wel een VPN op draait. Apparaten die dan verbinden met de Linksys router zijn beveiligd middels VPN, apparaten die verbonden zijn met de Experiabox niet. En je kunt dan bijvoorbeeld zelf op je devices switchen tussen de twee routers (Linksys en Experia) om te bepalen of je wel of niet middels VPN wil verbinden. Overigens zou je, als je de VPN alleen wil gebruiken voor Netflix, ook kunnen kijken of je de VPN niet direct kunt installeren op het apparaat waarop je Netflix wil kijken. Je hebt dan niet per se een extra router nodig en dit is, in het geval van laptops, smartphones, tablets, vaak eenvoudiger en gebruiksvriendelijker.

 2. Goedemorgen VPN gids,

  Ten eerste m’n complimenten voor jullie duidelijke uitleg van e.e.a.. Ik ben een absolute leek maar ik begrijp nu in ieder geval wel iets van VPN’s etc.

  Ik heb een paar vragen. Wij huren straks een kantoor waar alleen WIFI aanwezig is. Geen LAN dus. Ik zoek een VPN router die dus met een WIFI netwerk verbonden moet worden. Kunnen bovenstaande routers dat? Ik kan dat namelijk niet goed herleiden.

  Werkt het nog steeds prima als we VPN software op de laptop zetten én op de router? Op de laptop lijkt me verstandig wanneer we ergens anders dan via onze eigen router werken.

  En als laatste een vraag over Office365 en (Open)VPN: ik lees dat een dedicated IP de oplossing kan zijn voor verbindingsproblemen. Is dat altijd een betaald dedicated IP adres via een VPN provider of kan dat ook anders?

  Bedankt alvast voor jullie reactie!

  • Beste Arjan,
   De meeste routers kunnen inderdaad gewoon verbinden via een wifi-netwerk. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken. Wel is het zo dat het gebruiken van een ‘dubbele’ VPN, dus één VPN-omleiding die via je router gaat en één die op je laptop werkt, wat problemen op kan leveren. In sommige gevallen is dit enkel een extra vertraging, maar soms kan het zijn dat je verbinding helemaal niet meer werkt. We raden jullie dan ook aan om de VPN-software op de laptop alléén aan te zetten als je niet verbonden bent met de VPN-router.
   Met een dedicated IP-adres heb je inderdaad minder kans dat je op basis van je IP-adres geen toegang krijgt tot bepaalde websites en programma’s. Je kunt dit via een premium VPN-provider, zoals bijvoorbeeld NordVPN, regelen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om alleen een zakelijke VPN op te zetten. Er zijn verschillende VPN’s die ook zakelijke pakketten aanbieden. Daarover lees je in dit artikel meer.
   Alvast veel succes op het nieuwe kantoor!

 3. Ik heb een Netgear R7800 router.
  Is deze router ook geschikt voor VPN? En welke VPN-provider ondersteunt deze router?
  Ik zag bij ExpressVPN dat zij enkel de Netgear R7000 ondersteunen.
  Daarnaast vraag ik mij af of mijn Netgear R7800 router voldoende processorkracht heeft, of dat mijn snelheid fors zal afnemen.
  Kan ik met VPN op mijn router ook nog steeds dezelfde beveiligingsdoelen behalen?

  • De Netgear R7800 router ondersteunt OpenVPN en is geschikt voor premium aanbieders. Onder andere NordVPN, PIA en ProtonVPN ondersteunen deze router. Hoewel ik geen bevestiging heb kunnen vinden, verwacht ik dat ook ExpressVPN met deze router zal werken. Als je wilt weten hoe je deze kunt instellen, kun je ons artikel over DD-WRT raadplegen. De router zou erg degelijke snelheden moeten kunnen geven, ook in combinatie met een VPN. Voor de zekerheid kun je het beste een VPN kiezen die ook echt snel is, zoals bijvoorbeeld ExpressVPN of NordVPN. Deze VPN’s zorgen over het algemeen voor erg weinig vertragingen en beschermen je data tegelijkertijd erg goed.

 4. Hoi, een vraag over de Linksys WRT3200ACM.

  1. Er staat dat deze router heel eenvoudig een connectie met een VPN kan maken, hoef je deze dan zelf niet meer te flashen? (Koop bij Coolblue).

  2. Ik woon zelf in Duitsland en wil een VPN router hebben om de Nederlandse Netflix via mijn Smart TV te kunnen ontvangen, is Express VPN dan ook de juiste keuze? Omdat ik lees dat veel VPN’s in de US uitkomen en ik dan nog steeds geen NL Netflix heb?

  3. Ik heb thuis internet via T-online met een wireless router. Indien ik de Linksys router met VPN op dit modem aansluit kan ik dan kiezen uit 2 wireless netwerken? Dwz 1 Duits en 1 Nederlands (via Linksys VPN) netwerk? Ik neem aan dat ik het T-online modem dan juist niet in Bridge moet zetten?

  Thnx!

  • Hallo,

   1. Het klopt inderdaad dat je de Linksys WRT3200ACM router niet meer hoeft te flashen. Je kunt er dus vrijwel meteen mee aan de slag. Als je deze link volgt, word je gelijk doorgestuurd naar de juiste router op Coolblue.
   2. ExpressVPN zou perfect moeten werken om in Duitsland Nederlandse Netflix te ontvangen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een Nederlandse server binnen de ExpressVPN software kiezen. De afkomst van de VPN zelf heeft hier geen invloed op. Voor meer informatie over Express, kun je onze review bekijken, waar we veel van de opties uitleggen.
   3. In theorie kan dit en zul je dus met twee routers achter elkaar kunnen werken. Je kunt dan zowel alleen met je T-online router (Duits), als zowel met je T-online router en je VPN-router (Nederlands) werken. In de praktijk hebben we het zelf niet geprobeerd, dus het kan zijn dat je in dit specifieke geval tegen voor ons onbekende problemen aanloopt. Wellicht dat je VPN-provider je verder kan helpen, mocht dit zo zijn.
   Hopelijk hebben we je zo voldoende geholpen. Veel succes!

 5. Hoe zit het dan met:

  Netflix,
  Als deze een ander IP ziet (zeg Amerika) dan heb je ander content dan in Nederland?
  Dit is niet altijd altijd handig. Hoe kan je dit voorkomen?

  Gmail/E-mail
  Gmail of dergelijke, bijvoorbeeld via Outlook, gaat direct “piepen” als je via een openVPN online gaat en mail versturen lukt dan vaak niet omdat het IP-adres blacklisted staat, waardoor je er geen mail mee mag/kan versturen.

  Ik ben erg benieuwd hoe dit op te lossen is. Kun je een openVPN via de router gebruiken, waardoor je dus 24/7 via een VPN online gaat?

  • Goede vragen! In het geval van Netflix is het zo dat je, met sommige VPN’s, automatisch toegang krijgt tot de versie van Netflix die wordt aangeboden in het land waar jouw gekozen VPN-server staat. Als je dus een Amerikaanse server gebruikt, krijg je toegang tot de Amerikaanse versie van Netflix. Over het algemeen vinden mensen dit erg fijn, omdat de Amerikaanse Netflix meer series en films aanbiedt dan bijvoorbeeld de Nederlandse. Als je dit niet wilt, kun je het best een VPN-server kiezen in het land waar je op dat moment bent. Zorg er trouwens ook voor dat je een VPN gebruikt die werkt met Netflix, anders kun je helemaal geen Netflix meer kijken via je VPN-router.
   Services zoals e-mail zijn inderdaad geneigd om je extra verificaties te laten doorlopen als ze zien dat je een ander IP-adres gebruikt. Een oplossing daarvoor is het gebruiken van een zogenaamd dedicated IP-adres. Een dedicated IP is een IP-adres van een VPN dat niet hetzelfde is als jouw eigen IP, maar wel constant hetzelfde blijft. Hierdoor heb je de stabiliteit die Gmail nodig heeft om je op een normale manier toegang te verschaffen tot hun service terwijl je nog steeds beschermd wordt door een VPN.
   Als je dus een VPN gebruikt die met Netflix werkt en een dedicated IP-adres aanvraagt, kun je met deze VPN ingesteld op je router constant veilig online. Hopelijk hebben we hiermee je vragen beantwoord!

 6. Ik heb in de routerdatabase van DD-WRT gezocht naar de TP-Link Archer C2300 maar deze komt niet naar voren terwijl in het overzicht staat dat deze toch te flashen is. Is er geen .bin bestand voor deze router?

  • De TP-Link Archer C2300 router hoef je zelf niet te flashen. Je kunt handmatig een OpenVPN of PPTP-port instellen, dus hoef je het stappenplan op deze pagina niet te doorlopen. Je kunt deze ports instellen binnen het wifi-dashboard. Hopelijk helpt dit!

  • Goedemiddag David, vanuit de lijst met routers die jullie op de site “aanbevelen” heb ook ik de tp-link af 2300 aangeschaft. Door je antwoord aan Marcel dacht ik dat de klus niet zo moeilijk zou zijn. Echter in de sectie Wi-Fi vind ik geen mogelijkheid om een open VPN verbinding op te bouwen. Verder allen een sectie VPN server. Ik heb de router vorige week gekocht en naar Spanje laten sturen.

   • Je kunt de VPN instellen op een geschikte TP-link router door de gegevens van de VPN-verbinding in te voeren bij het beheerpanel van je TP-link router (vaak bereikbaar via tplinkwifi.net). Dit doe je door in te loggen op je router, naar het tabblad geavanceerd/advanced te gaan, links te klikken op netwerk/network en vervolgens op ‘internet’. Je komt dan in een scherm waar je het connectietype kan aanpassen. Bovenaan het scherm staat een dropdown-menu, selecteer hier L2TP. Vervolgens komen er wat invoervelden tevoorschijn waar je de gegevens van je VPN-provider moet invullen. Deze kun je vaak vinden bij het onderdeel ‘router installeren’ wanneer je bent ingelogd op de site van je VPN-provider. Zorg dat je ‘Dynamic IP’ aan laat staan en dat je de ‘Connection Mode’ op ‘Manually’ zet en 0 invoert bij ‘Max Idle Time’. Vervolgens kun je klikken op ‘Connect’. Nu zou je verbinding moeten maken met de VPN. Mocht je hier verder hulp bij nodig hebben kunnen we je aanraden om contact op te nemen met de support van je VPN-provider. Deze kunnen je vaak verder helpen of verwijzen naar een handleiding specifiek voor hun VPN-provider.

 7. Goedendag,
  Vraagje: Ik heb mijn Ziggo wifi/modem in de Bridgemode laten zetten.Het gaat mij puur om te streamen naar mijn TV. Als eerste router wil ik een simpele TP link router plaatsen.Als tweede vast ingestelde VPN de RT 5300 Asus. De smart tv staat via wifi in verbinding met de Asus. Gaat dit werken? Omdat ik hoor dat dan de VPN in de Asus niet gaat werken.

  • Als de VPN op de Asus gewoon werkt zou dit als het goed is gewoon moeten werken. Maar wellicht dat het simpeler is om de RT5300 Asus als router te gebruiken en dan één van de verbindingen in te stellen op VPN. Op die manier kun je je Smart-TV koppelen aan die ene verbinding, en je overige apparaten aan de andere verbindingen. Dan heb je de TP-Link in principe niet nodig lijkt mij

 8. Hallo ik heb een Linksys WRT3200ACM. Hoe verbind ik die met mijn modem van caiway? Het is glasvezel dus dat ik via de linksys surf

  • Als het goed is zou je deze gewoon aan elkaar moeten koppelen. Dus met een UTP kabel je modem koppelen aan je Linksys, en dan je Modem op’Bridge-modus’ zetten zodat je modem alleen het internet doorgeeft en zelf niet als router fungeert

 9. Hoi, Ik zou graag willen weten welke router goed samengaat met surfshark of op welke deze voorgeinstalleerd is.
  Bedankt!

  • Hallo,
   In principe kan elke router die OpenVPN ondersteunt als een ‘client’ (en niet als ‘server’) werken met Surfshark. Enkele populaire routers die met Surfshark werken, zijn AsusWRT, DD-WRT en Tomato. Ook voor Netgear, TP-Link en Linksys zijn er mogelijkheden. Je kunt eventueel tutorials voor al deze routers vinden op de Surfshark website.

   • Dankjewel Priscilla. Ik zie dat Netgear, TPlink en linksys GEEN openVPN ondersteuning hebben maar de eerste 3 genoemde wel, zo lees ik bij surfshark.
    Volgens de routershop is Draytek ook een goede optie maar daarvan is geen tutorial dus ik ga voor een asus

    • Ik zie het inderdaad! Helemaal goed. Veel succes met je Asus-router!

 10. Helaas wordt mijn Router de Netgear Nighthawk AX 8 (RAX*)) niet ondersteunt om VPN rechtstreeks op mijn router te installeren. Ik heb de nodige fra en VPN providers bevraagd maar een oplossing is niet in zicht.

  Ik maak gebruik van een MacBook Pro, een Synology NAS DS 918+ plus bovengenoemde router (model is vrij nieuw WIFI 6 en AX etc

  Wie kan mij een oplossing geven? Het gaat mij eigenlijk primair om de router te voorzien van VPN

  MANY THNX
  Theo

  • Is het mogenlijk om naast mijn bestaande router (Fritzbox 7590) een tweede router te gebruiken die helemaal voor VPN is geconfigureerd of gebeuren er dan gekke dingen?
   Chris

   • Een tweede router met VPN zou gewoon moeten werken. Je moet dan natuurlijk wel steeds goed opletten via welke Router je verbinding maakt.

 11. Er wordt aangeraden om een ‘US to EU power adapter’ mee te bestellen.
  Ik heb vaak Amerikaanse apparaten 2e hands gekocht, met zulke adapter erbij.
  Nogal omslachtig vind ik.
  Vaak kun je de kabel verwisselen voor een kabel met eurostekker (zoals aan radio’s en dergelijke zitten).
  Iedereen heeft zulk kabeltje wel ergens liggen, en anders in de rommelbak bij de kringloop voor 1€.

Een reactie plaatsen