NPO Kijken op Laptop in Buitenland

NPO kijken in het buitenland

Laatst bijgewerkt: 3 augustus 2020
Leestijd: 12 minuten, 13 seconden
Klik hier voor een snel stappenplan om NPO Start in het buitenland te kijken
Snel NPO Start in het buitenland kijken? Volg dit stappenplan

Als je vanuit het buitenland NPO Start wilt kijken, zul je zien dat dit niet altijd gaat. Buiten Nederland heb je geen toegang tot live uitzendingen en buiten de Europese Unie zijn ook veel on-demand programma’s en series niet te bekijken. Wil je toch NPO Start kijken? Dat kan met een VPN. Volg de volgende stappen:

1. Kies een goede VPN-provider. Wij raden bijvoorbeeld NordVPN aan:

2. Sluit een abonnement af bij de VPN-provider van jouw keuze

3. Download de VPN-software op de officiële website van je VPN-provider

4. Log in met je account

5. Kies een Nederlandse VPN-server en maak verbinding

6. Ga naar NPO Start en geniet van de uitzending!

Als je meer wilt weten over NPO Start en de geoblokkades die ervoor zorgen dat je in het buitenland niet van Nederlandse televisie kunt genieten, lees dan hieronder verder.

NPO Start Logo

NPO heeft de populaire on-demand dienst, Uitzending Gemist, geheel vernieuwd en een nieuwe naam te geven: NPO Start. NPO Start is het startpunt voor de Nederlandse televisiekijker, waar men uitzendingen van de publieke omroep kan kijken en beluisteren. Dit kan allemaal online, zowel via je browser als via de handige apps voor je smartphone en tablet. Hoewel je deze apps overal ter wereld kunt downloaden, zijn de live uitzendingen en veel programma’s nog niet buiten de EU, of zelfs buiten Nederland, te bekijken. Dit gaat wél wanneer je een VPN gebruikt.

Waarom kan ik NPO Start niet in het buitenland kijken?

Als je online de zenders van NPO wilt kijken, kom je er snel achter dat sommige programma’s in het buitenland geblokkeerd zijn. Vooral series en live uitzendingen zijn een stuk lastiger online te volgen als je niet binnen de grenzen van Nederland of, in bepaalde gevallen, Europa bent. Dit komt door de limieten van de uitzendrechten die NPO heeft. Ook bij andere online streamingdiensten, zoals Ziggo Go, RTL XL en zelfs Netflix is dit het geval.

Sinds 2018 is de Europese wetgeving rondom online streamen aangepast. Hierin is bepaald dat betaalde uitzendingen, zoals films en series die je kijkt via een betaalde dienst, overal binnen de Europese Unie op dezelfde manier beschikbaar moeten zijn. Dit geldt niet voor gratis uitzendingen, die wel direct buiten de Nederlandse grenzen kunnen worden geblokkeerd. Ook live online televisie is vanuit bijvoorbeeld Frankrijk niet meer te bekijken op de NPO Start website.

Omdat sommige programmamakers met NPO hebben afgesproken dat hun uitzendingen alleen binnen de Europese Unie vertoond mogen worden, worden deze uitzendingen geblokkeerd in andere landen. Als je je favoriete serie probeert te streamen, krijg je de volgende melding te zien:

NPO App Blokkade

Ben je op vakantie, zakenreis of woon je buiten Europa en wil je toch NPO live of uitzending gemist kunnen kijken? Dat kan met een Virtueel Particulier Netwerk (VPN). Zo kun je alsnog je favoriete uitzendingen kijken op je smartphone, tablet, computer, smart tv of ander apparaat zoals een Chromecast of Firestick.

Programma gemist of live tv kijken? Gebruik een VPN!

Op basis van je IP-adres krijg je wel of geen toegang tot NPO Start. NPO kan namelijk aan je IP-adres zien waar op de wereld jij je bevindt. Wil je een bepaalde uitzending bekijken, maar ben je in het buitenland, dan moet je NPO laten geloven dat je eigenlijk in een EU-lidstaat bent. Dit kan met behulp van een VPN. Een VPN is een dienst die een extra beveiligingslaag tussen jou en het internet bouwt. Deze extra laag waarborgt je privacy door je online anoniem te maken, beveiligt je gegevens door je dataverbinding te versleutelen en geeft je meer internetvrijheid omdat je vanuit andere locaties in de wereld online kunt gaan.

Vooral dit laatste kenmerk van een VPN is voor veel mensen erg interessant. De ‘unblockingmogelijkheden’ van VPN’s, zoals dit wordt genoemd, zorgen er namelijk voor dat je veel meer op het internet kunt doen dan zonder VPN mogelijk zou zijn. Wat dacht je van allerlei verschillende Nederlandse zenders kijken vanuit het buitenland? Ook kun je met de juiste VPN gemakkelijk waar ook ter wereld toegang krijgen tot het grotere Amerikaanse aanbod van Netflix. VPN’s zijn dus erg handig, en ook nog eens volkomen legaal.

Wil je meer weten over VPN’s? Lees dan ons uitgebreide artikel: “VPN Uitgelegd – Wat is een VPN en waar gebruik je het voor?”.

Hoe krijg je met een VPN toch toegang tot geblokkeerde websites?

Met een VPN word je via een externe server met het internet verbonden. Dit betekent dat niet je eigen IP-adres zichtbaar is voor sites, maar het IP-adres van de VPN server. Omdat VPN’s vaak meerdere servers hebben in verschillende landen, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld via een Amerikaanse server met het internet te verbinden. Je IP-adres is dan een Amerikaans IP-adres waardoor alle diensten die normaal gesproken alleen toegankelijk zouden zijn voor Amerikanen, ook door jou bezocht kunnen worden.

Unblocking met een VPN

Dit werkt niet alleen voor Amerika. Als een VPN-aanbieder servers heeft in veel landen, kun je de online content in al die landen unblocken. Gebruik je dus een Nederlandse VPN-server, dan krijg je een Nederlands IP-adres en zul je, waar ter wereld je ook bent, al je normale Nederlandse websites kunnen bekijken. Ook streamingdiensten zoals NPO Start zullen je dan niet meer blokkeren.

Goede VPN’s voor NPO Start in het buitenland

Sommige VPN’s zijn beter dan anderen. Zo ook voor het kijken voor NPO Start: niet elke VPN zal je toegang kunnen geven tot dit platform. Je hebt namelijk een VPN-aanbieder nodig die servers in Nederland heeft – of op z’n minst in Europa. Daarnaast is het het slimst om te kiezen voor een VPN-aanbieder met snelle servers. Als een VPN je verbinding ernstig vertraagt, zit je namelijk met een serie, programma of livestream die constant hapert en moet laden.

Je zou ervoor kunnen kiezen een gratis VPN-aanbieder te gebruiken, al zal je plezier daarvan waarschijnlijk van korte duur zijn. Gratis VPN’s beperken je vaak met een datalimiet of snelheidslimiet. Ook hebben ze vaak maar een klein serveraanbod, waardoor het nog maar de vraag is of daar een goed werkende Nederlandse server bij zit.

Kortom, er zijn genoeg valkuilen bij het kiezen van een VPN voor het kijken van NPO Start. Daarom hebben wij alvast de drie beste VPN-aanbieders voor je op een rijtje gezet. Als je één van deze drie toppers kiest, kun je binnen de kortste keren volop genieten van NPO Start.

ExpressVPN: supersnel NPO Start streamen

Het razendpopulaire ExpressVPN staat al jarenlang erg hoog in onze ranglijst. In bijna alle categorieën is ExpressVPN de beste of één van de beste VPN-aanbieders. Met ExpressVPN kun je snel streamen, heb je de keuze uit haast alle serverlocaties die je je kunt wensen en kun je erop rekenen dat jouw veiligheid vooropgesteld wordt. Daarbovenop is ExpressVPN erg gebruiksvriendelijk en gemakkelijk om mee te werken. Ook zonder technische kennis zul je geen problemen hebben met het installeren, instellen en gebruiken van ExpressVPN. Dan hebben we nog een leuke extra voor je: via de links op onze website kun je ExpressVPN aanschaffen voor een actieprijs, waarbij je drie maanden gratis krijgt.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

NordVPN: talloze Nederlandse servers voor NPO Start

NordVPN is een uitstekende en goedkope VPN die de afgelopen tijd uitgegroeid is tot één van de grootste aanbieders op de markt. Deze provider staat vooral bekend om zijn veiligheid, maar ook de snelheden van hun servers zijn zeer hoog. Met NordVPN heb je al voor een relatief lage prijs een betrouwbare en goede VPN in huis. Bovendien heeft NordVPN vele duizenden servers, zodat je nooit verlegen zit om een werkende stream. Werkt er iets niet met een van servers? Kies dan simpelweg een andere op dezelfde locatie en je probleem is opgelost. Hun uitgebreide en diverse netwerk maakt NordVPN één van de beste VPN’s om NPO Start mee te kijken.

NordVPN
Actie:
Slechts €3,30 per maand bij een 2-jarig abonnement
9.1
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Surfshark: goedkoop NPO Start in het buitenland kijken

Een uitstekende VPN die betrouwbaar is en ook nog eens erg veel scheelt in je portemonnee is Surfshark. Surfshark heeft meer dan 1000 servers, inclusief servers in Nederland en de rest van Europa. Ook met deze provider kun je dus zowel live NPO-uitzendingen via NPO Start kijken, als programma’s die je gemist hebt terugzien. Surfshark staat je toe om zo veel apparaten als je wilt tegelijkertijd met één account te verbinden. De hele familie kan dus genieten van deze veilige verbinding. Bovendien is Surfshark erg gebruiksvriendelijk. De software ziet er simpel en overzichtelijk uit, waardoor je nooit lang bezig zult zijn voor je je favoriete programma’s op NPO Start kunt kijken. Ten slotte is Surfshark een van de goedkoopste én een van de beste VPN’s op de markt op dit moment. Een beter prijs/kwaliteit-verhouding kun je niet hebben.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2,09 per maand
8.8
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Hoe kijk je NPO Start met een VPN op je computer?

Wil je graag toegang hebben tot NPO Start en NPO Live terwijl je in het buitenland bent? Dat kan op zowel je computer als je tablet of smartphone. Gelukkig is dit erg simpel. Je hoeft enkel een VPN te installeren en de juiste serverlocatie uit te kiezen. Volg de stappen hieronder en je bent binnen no-time klaar om NPO te kijken.

 1. Kies een VPN-aanbieder die servers in Europa heeft en past bij jouw huidige wensen en budget. Wij raden persoonlijk ExpressVPN, NordVPN en Surfshark aan. Meer over deze providers kun je in de vorige sectie of in onze reviews vinden.
 2. Sluit een abonnement af en maak een account aan bij de VPN-aanbieder van jouw keuze. Dit kan via de links in dit artikel, die je doorsturen naar de officiële website van de aanbieder.
 3. Download de VPN-applicatie van deze VPN-aanbieder. Ook dit gaat via hun officiële website. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, dan kun je terecht bij onze reviews.
 4. Open de VPN-applicatie en log in met de account die je in stap 2 hebt aangemaakt.
 5. Selecteer een server in Nederland (of ergens anders binnen de Europese Unie) en zet de VPN aan. Houd er wel rekening mee dat je met een server die niet in Nederland staat, geen live televisie kunt bekijken. Ook zullen sommige andere programma’s niet beschikbaar voor je zijn. Het beste is dus om voor een Nederlandse server te kiezen.
 6. Open je browser en ga naar de officiële website van NPO Start.

Je kunt nu surfen alsof je je in Nederland bevindt. NPO Start werkt zoals normaal en de internetblokkade tussen jou en de dienst is weg. Mocht je toch problemen ondervinden, probeer dan even een andere VPN-server uit. Ook kan het helpen om je cookies te verwijderen. Als je specifiek wilt weten hoe je een VPN het gemakkelijkst en snel op verschillende computers kunt installeren, kun je hier lezen hoe je een VPN instelt op Windows 10 en hier hoe je dat doet op Mac OS.

Hoe kijk je NPO Start met een VPN op je smartphone of tablet?

VPN op SmartphoneNPO Start heeft ook een handige app voor je smartphone en tablet die je kunt gebruiken. Zo kun je ook onderweg gemakkelijk van alle NPO-programma’s genieten. Ook hier loop je echter tegen hetzelfde probleem aan als je in het buitenland bent: je kunt veel programma’s en live uitzendingen niet bekijken. Gelukkig kun je een VPN ook heel gemakkelijk op je smartphone of tablet installeren, zodat je daar niet langer last van hebt. Volg deze stappen, en je hebt binnen de kortste keren weer toegang tot NPO Start:

 1. Kies een VPN-aanbieder die servers in Europa heeft en past bij jouw huidige wensen en budget. Wij raden persoonlijk ExpressVPN, NordVPN en Surfshark aan. Meer over deze providers kun je in de vorige sectie of in onze reviews vinden.
 2. Sluit een abonnement af en maak een account aan bij de VPN-aanbieder van jouw keuze. Dit kan ook via je telefoon of tablet. Ga simpelweg naar de officiële website via de links op deze pagina.
 3. Download de VPN-app van deze VPN-aanbieder op je smartphone of tablet. Vaak zijn de juiste links te vinden via de officiële website van jouw aanbieder en gaat dit vrijwel automatisch. Anders kun je de app altijd opzoeken in de App Store of Google Play Store. Let hierbij wel goed op dat je de juiste app van de juiste aanbieder downloadt.
 4. Open de VPN-app op je telefoon of tablet en log in met de account die je in stap 2 hebt aangemaakt.
 5. Kies een Nederlandse server binnen de VPN-app en verbind daarmee door de VPN aan te zetten. Een server in een ander land binnen de Europese Unie kan je toegang geven tot sommige online content op NPO, maar niet tot live uitzendingen. Daarom raden wij het gebruik van een Nederlandse server aan. Zodra je de app activeert, zie je waarschijnlijk een VPN-icoontje boven het scherm van je telefoon. Dit kan eruitzien zoals in de screenshot onderaan dit stappenplan, of net iets anders. NordVPN, bijvoorbeeld, laat een sleuteltje zien.
 6. Open de NPO Start-app en geniet van je favoriete programma’s!

VPN App Icon

Je wordt nu niet meer geblokkeerd als je live uitzendingen of series op NPO Start probeert te kijken. Loop je alsnog tegen problemen aan of heb je liever een meer gedetailleerd stappenplan over hoe je een VPN kunt installeren op jouw smartphone of tablet? Wij hebben ook artikelen waarin we je vertellen hoe je dit doet op Android en iPhone of iPad.

Een VPN installeren op je router

Er is ook een mogelijkheid om je gehele netwerk in één keer te beveiligen met een VPN. Dit kan door je router via een VPN-verbinding te laten lopen. Als je dit doet, zijn alle apparaten die je in huis gebruikt en verbinden met de router automatisch beschermd. In dit geval betekent dat ook dat al deze apparaten – of dit nu je eigen laptop of de tablet van je kind is – toegang krijgen tot NPO Start, waar je ook bent. Je hoeft hiervoor dus geen losse software op ieder apparaat te installeren.

Hoe installeer je een VPN op je router? Dit kan door de firmware van je router en is over het algemeen iets lastiger dan het downloaden van een app, zoals in de stappenplannen hierboven beschreven. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je in ons artikel “VPN op router instellen (DD-WRT stappenplan)“. Als je wilt weten of jouw router geschikt is voor een VPN-verbinding, of als je op zoek bent naar een nieuwe router die dit kan, kun je terecht bij ons overzicht om snel de beste VPN router te vinden.

Live NPO kijken via BVN

Als je enkel live NPO wilt kijken en liever geen VPN installeert, is er wellicht nog een andere mogelijkheid. Wanneer je in het buitenland bent en live NPO probeert te kijken via de NPO Start-website, krijg je de volgende error te zien:

Melding NPO BVN livestream

Er is dus een mogelijkheid om via BVN NPO te kijken, ook wanneer je niet binnen de Nederlandse grenzen bent. BVN is een publieke zender die Nederlandse programma’s via de satelliet uitzendt. Tegenwoordig hebben ze ook een handige site en app waarmee je live televisie kunt kijken. Dit aanbod is wel beperkt tot enkele Nederlandstalige programma’s van Nederlandse en Vlaamse omroepen. Je kunt dus niet zelf kiezen wat je precies wilt kijken. Er is enkel een stream waarbij je op ‘play’ kunt drukken. Alsnog zijn sommige live uitzendingen hier wel op te bekijken. De kans is dus groot dat het programma, de serie of de uitzending die jij wilt zien, niet via BVN te bekijken is. In deze gevallen zul je dus echt een VPN nodig hebben.

NPO Start kijken in het buitenland: veelgestelde vragen

Zoek jij een kort antwoord op jouw vraag over NPO Start kijken in het buitenland?
Wij helpen je graag! Klik op een vraag om het antwoord te lezen. Zijn er toch nog zaken onduidelijk? Laat dan een reactie achter onder dit artikel en we proberen je zo snel mogelijk te helpen.

Dit komt omdat de uitzendrechten van NPO gelimiteerd zijn. Door onderlinge afspraken tussen programmamakers en NPO zijn uitzendingen alleen binnen de Europese Unie te zien. In andere landen worden de uitzendingen geblokkeerd.

 

Dit kan door het gebruik van een VPN. Kies een VPN-provider naar keuze en download de software.
Vervolgens kun je inloggen met je account en verbinding maken met een Nederlandse VPN-sever.
Je krijgt dan een Nederlands IP-adres en streamingdiensten zoals NPO Start zullen je niet meer blokkeren. Je kunt dan gewoon genieten van een NPO Start uitzending in het buitenland.

 

Het gebruik van een VPN is in Nederland en in de meeste andere landen volkomen legaal.
In een aantal landen met dictatoriale regimes of zeer autoritaire overheden moet je wel oppassen. In landen zoals Rusland, Iran en China is het gebruik van een VPN namelijk wel verboden.

 

Voor supersnel streamen raden we ExpressVPN aan. ExpressVPN is niet alleen snel, maar ook op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak scoort deze VPN-provider erg goed.
Wil je goedkoop NPO Start kijken in het buitenland? Dan raden we Surfshark aan. Dit is een van de goedkoopste en beste VPN’s op de markt. Daarnaast is Surfshark erg gebruiksvriendelijk.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Streaming’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
12
Reacties
 1. Ik heb een account by PIA VPN en een Fire Stick. Na het installeren van de VPN APK, wat is dan de beste manier om NPO Start te bekijken, bijvoorbeeld voor een live voetbalwedstrijd? Kan ik de NPO app installeren op de Fire Stick of moet dat dan via de browser?

  • Als de VPN geïnstalleerd is op de Firestick kun je de browser of NLZIET gebruiken om NPO te kijken. In principe loopt al het verkeer van de Firestick dan namelijk via de VPN die je hebt opgezet.

   • Ik kan de NPO app niet vinden via mijn Firestick. De NLZIET app is de enige die verschijnt. Is de NPO app op een andere manier te vinden? Mijn locatie is Los Angeles.

    • Hallo Bart, ik heb het nog even uitgezocht en kwam erachter dat er helaas (nog) geen NPO app is voor de Firestick in tegenstelling tot mijn eerdere bericht. Wellicht dat deze er in de toekomst wel gaat komen, maar voor nu schijnt het zo te zijn dat je enkel gebruik kunt maken van NLZIET en de browser om NPO te kijken op je Firestick.

 2. Goedendag,

  Ik heb ExpressVPN en zit in Turkije. Ik volg uw gebruiksaanwijzing, maar kom tot stilstand bij punt 5. Wat betekent ‘Kies een Nederlandse server binnen de VPN-app’?

  • Dit betekent dat je binnen de VPN-app van ExpressVPN moet kiezen om met een VPN-server in Nederland te verbinden. Als je in de app op de drie streepjes in de linkerbovenhoek klikt, zie je bovenaan “VPN locaties” staan. Klik hierop en kies vervolgens “Netherlands” in de lijst uit. Als je hierop dubbelklikt, verbindt ExpressVPN je met een Nederlandse server en kun je verder. Veel succes – en veel kijkplezier!

 3. Beste NPO,

  Ik vind dat deze informatie niet zo helder in elkaar zit. Ik stel u dus maar gewoon mijn vragen:
  – Wat moet ik doen om in een Europees buitenland via NPO start plus naar Nederlandse
  uitzendingen gemist te kijken?
  – Hoe meld ik me aan en Hoeveel kost dit per jaar?
  – Wat moet ik doen om in een Europees buitenland Nederlands Netflix te kunnen ontvangen?
  – Hoeveel kost dat extra boven het Netflix abonnement dat ik al heb in Spanje?

  met vriendelijke groet, Anne Swart

  • Beste Anne,

   Wij zijn niet van de NPO, maar zullen ons best doen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   – Vanuit elk land binnen de EU kun je met je betaalde account op NPO Start naar Nederlandse uitzendingen kijken. Dit doe je op dezelfde manier als je binnen Nederland zou doen.
   – Je kunt je aanmelden op de officiële website van NPO Start. Je eerste maand is gratis, en daarna betaal je 2,95 euro per maand. Dit komt dus uit op ongeveer 35 euro per jaar.
   – Om Nederlandse Netflix in het buitenland te kijken, volg je de stappen in dit stappenplan.
   – De extra kosten bovenop je Netflix-abonnement hangen af van de VPN-provider die je kiest. Er zijn een aantal erg goede en goedkope opties, zoals Surfshark en CyberGhost.

   We hopen je zo voldoende geholpen te hebben!

 4. Prachtig zou je denken. NPO doet mooie dingen met publiek geld. Niets is minder waar! De NPO app is gebrekkig, werkt vaak slecht of niet, afhankelijk van het apparaat, iPhone, pad of laptop, streamt structureel pas uren en soms zelfs pas een dag na de tv uitzending en bevestigt dat een mail voor restten van password is verstuurd terwijl er een verkeerd mailadres is ingegeven. De lijst is nog een stuk langer en het is beschamend dat de publieke omroep met haar publiekelijk gefinancierde mega-budgetten haar presentatoren en presentatrices exorbitant beloont terwijl de kijker een online ervaring krijgt waarvoor ze zich in Ghana of Congo nog zouden schamen.

  • Wat een gedoe. Als financier van de NPO moet ik ook nog eerst door allerlei hoepels springen en rondjes rond de kerk maken voordat ik het door mij al betaalde “product” in het buitenland kan bekijken. Nederland weer op zijn smalst. Dit is een cursus: hoe kun je iets simpels zo ingewikkeld mogelijk maken voor je financiers. Aanfluiting.

  • Hierboven staat vermeld dat het in het buitenland ook zou moeten werken. Nu heb ik net 2 dagen geleden dit abbonement afgesloten en zit ik al twee dagen te mieren met de app. Ik kan niets kijken omdat ik zogenaaamd geen bereik heb, terwijl mijn mobiel blijft volstromen met appjes. Super irritant en niet waarvoor ik het abbonement heb afgesloten! O ja, en gisteren deed hij het wel even 1 aflevering maar nu geeft hij steeds een oranje balkje aan met: afspelen mislukt.

   • Heb je een abonnement afgesloten bij NPO of bij een VPN-provider? Als je binnen Europa zit zou het namelijk moeten volstaan om alleen een abonnement te hebben op NPO Start. Buiten Europa heb je ook nog een VPN nodig. Vreemd dat dat in ieder geval niet wil werken. We zouden je willen adviseren om contact op te nemen met de klantenservice van NPO of van de desbetreffende VPN-provider.

Een reactie plaatsen