NPO Kijken op Laptop in Buitenland

NPO kijken in het buitenland

Laatst bijgewerkt: 25 maart 2019
Leestijd: 7 minuten, 28 seconden

Uitzending gemist? Kijk NPO live in het buitenland middels NPO Start

NPO Start LogoNPO is bezig met het vernieuwen en verbeteren van hun on demand dienst, Uitzending Gemist. Ze hebben ervoor gekozen om dit een andere naam te geven en Uitzending gemist om te dopen in NPO Start. Het idee is dat NPO Start het startpunt wordt voor de Nederlandse televisiekijker om uitzendingen van de publieke omroep te kijken en beluisteren. Dit kan zowel online, als via de handige apps voor smartphone en tablet. Met de verbeteringen is het ook mogelijk geworden om de app te downloaden als je in het buitenland zit, maar helaas zijn de live uitzendingen en sommige programma’s nog niet buiten de EU te bekijken. Dit kan wél wanneer je een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) gebruikt.

Als je online de zenders van NPO wil kijken kom je er snel achter dat sommige programma’s geblokkeerd zijn vanwege een rechtenbeperking, net als bij Ziggo Go en RTL XL. Dit merk je met name bij series en live uitzendingen. Binnen Europa zul je hier geen problemen mee hebben, maar omdat enkele programmamakers afspraken hebben gemaakt met NPO dat hun uitzendingen alleen binnen de EU vertoond mogen worden, worden deze uitzendingen wel geblokkeerd in andere landen. Als je je favoriete serie dan probeert te streamen krijg je te zien dat je de uitzending niet kan bekijken vanaf jouw locatie. Ben je op vakantie, zakenreis of woon je buiten Europa en wil je toch live NPO kijken, dan is dit mogelijk met een Virtueel Particulier Netwerk (VPN). Met zo’n VPN kun je alsnog je favoriete uitzendingen kijken op je smartphone, tablet, computer, smart tv of streaming device als Chromecast of Firestick.

NPO App Blokkade

Update: sinds april/mei 2018 is de regelgeving omtrent betaalde uitzendingen binnen de EU aangepast. Dit betekent dat je met een betaalde account op bijvoorbeeld NPO Start of RTL XL gewoon binnen de EU Nederlandse zenders kunt kijken. Buiten de EU worden deze uitzendingen nog wel geblokkeerd en ook op gratis uitzendingen is deze regelgeving niet van toepassing.


Programma gemist of live tv kijken? Ga voor een VPN

Op basis van je IP-adres wordt je de toegang tot NPO live ontzegd. NPO kan namelijk aan je IP-adres zien of je in Europa bent of niet. Wil je deze uitzending toch zien, dan moet je NPO laten geloven dat je eigenlijk in een EU-lidstaat bent. Dit kan met behulp van een VPN. Een VPN is een dienst met een bijbehorend programmaatje dat fungeert als extra beveiligingslaag tussen jou en het internet. Deze extra laag waarborgt je privacy door je anoniem te maken online, beveiligt je gegevens door je dataverbinding te versleutelen en maakt het mogelijk om vanuit een server uit een ander land online te gaan.

Hierdoor kun je ook andere Nederlandse zenders kijken vanuit het buitenland en is andersom ook mogelijk om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot het grotere Amerikaanse aanbod van Netflix vanuit Nederland. VPN’s zijn dus handig, en ook nog eens volkomen legaal. Meer weten over VPN’s, lees dan ons uitgebreide artikel: VPN Uitgelegd – Wat is een VPN en waar gebruik je het voor?


Sites unblocken met een VPN

Met een VPN wordt je via een externe server met het internet verbonden. Dit betekent dat niet je eigen IP-adres zichtbaar is voor sites, maar het IP-adres van de VPN server. Omdat VPN’s vaak meerdere servers hebben in verschillende landen kun je selecteren dat je verbinding wil maken via bijvoorbeeld een Nederlandse server. Je IP-adres is dan een Nederlands IP-adres waardoor diensten als NPO Start je niet meer blokkeren.

Unblocking met een VPN


Goede VPN-aanbieders voor NPO Start in het buitenland

Niet elke VPN-aanbieder is geschikt voor het kijken van NPO Start in het buitenland. Je moet namelijk wel een VPN-aanbieder kiezen die servers heeft in de EU, anders heb je alsnog geen toegang. Daarnaast moet je een VPN-aanbieder kiezen die snelle servers heeft, want je wil natuurlijk niet dat je serie, programma of livestream hapert. Het is mogelijk om hiervoor een gratis VPN-aanbieder te kiezen, maar deze beperken je vaak door middel van een datalimiet, snelheidslimiet of het hebben van beperkte serverlocaties. Heb je hulp nodig bij het vinden van de beste VPN-aanbieder om NPO Start te kijken, kijk dan hieronder naar onze VPN tips.


ExpressVPN voor NPO Start

Dit is het jaar van ExpressVPN. In bijna alle categorieën is ExpressVPN de beste of één van de beste VPN-aanbieders. Met ExpressVPN kun je snel streamen, heb je de keuze uit bijna alle serverlocaties die je zou willen en is je data uiterst goed beveiligd. Daarbovenop is ExpressVPN uiterst gebruiksvriendelijk. Ook zonder technische kennis zul je geen problemen hebben met het installeren, instellen en gebruiken van ExpressVPN. Via de links op onze website kun je ExpressVPN aanschaffen voor een actieprijs.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

GOOSE VPN voor NPO Start

Een uitstekende VPN van Nederlandse bodem is GOOSE VPN. Omdat GOOSE VPN een Nederlandse VPN-aanbieder is, hebben ze veel servers in Nederland staan. Hierdoor ben je verzekerd van uitstekende snelheden op Nederlandse websites. Ook de veiligheid en hoeveelheid serverlocaties bij GOOSE VPN is zeer goed.

GOOSE VPN is zeer gebruiksvriendelijk en mocht je ergens niet uitkomen kun je contact opnemen met de Nederlandse klantenservice. GOOSE VPN hanteert vriendelijke prijskaartjes. Zeker als je aan 50GB data per maand genoeg hebt, is deze VPN-aanbieder scherp geprijsd. Mocht je over ongelimiteerde data willen beschikken, dan betaal je een kleine meerprijs.

GOOSE VPN
Actie:
Nederlandse VPN tegen een scherpe prijs
7.8
 • Nederlandstalige software, apps en klantondersteuning
 • Heel makkelijk te bedienen op alle devices
 • Klantenservice reageert snel
Bezoek GOOSE VPN

NordVPN voor NPO Start

NordVPN is een uitstekende en goedkope VPN. NordVPN staat bekend om zijn veiligheid, maar ook de snelheden van hun servers zijn zeer hoog. Met NordVPN heb je al voor een relatief lage prijs een zeer betrouwbare en goede VPN in huis. Het enige nadeel aan NordVPN is dat de software alleen beschikbaar is in het Engels, hierdoor is het minder makkelijk in het gebruik dan bijvoorbeeld GOOSE en Express. Mocht dit geen probleem zijn, dan heb aan NordVPN een goede VPN voor een degelijke prijs.

NordVPN
Actie:
Slechts €3,17 per maand bij een 3-jarig abonnement
9.1
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Hoe stel ik een VPN in op mijn computer om NPO start te kijken?

Het kijken van NPO Start in het buitenland (buiten Europa) met een VPN is vrij simpel. Als je de volgende stappen volgt kun je direct live uitzendingen van de NPO kijken:

 1. Kies een VPN-aanbieder met servers in Europa (wij raden ExpressVPN en GOOSE VPN aan)
 2. Sluit een abonnement af en maak een account aan bij die VPN-aanbieder.
 3. Download de VPN-applicatie van deze VPN-aanbieder.
 4. Open de VPN-applicatie en log in.
 5. Selecteer dat je wil verbinden met een server in Nederland/Europa.
 6. Zet de VPN aan.
 7. Open je browser en ga naar de website van de NPO.
 8. Als alles goed is gegaan zul je merken dat je niet meer geblokkeerd wordt. Je kan het aanbod van NPO nu kijken in het buitenland.

Hoe stel ik een VPN in op mijn smartphone of tablet om NPO Start te kijken in het buitenland

NPO Start heeft ook een handige app voor je smartphone en tablet die je in het buitenland (buiten de EU) kan gebruiken. Maar ook hier loop je tegen hetzelfde probleem aan als op de website: inhoud is niet toegankelijk op basis van je geografische locatie. Middels de volgende stappen kan je ook op je smartphone of tablet toegang krijgen tot de inhoud van NPO Start in het buitenland:

 1. Kies een VPN-aanbieder met servers in de EU (wij raden ExpressVPN en GOOSE VPN aan)
 2. Sluit een abonnement af en maak een account aan bij die VPN-aanbieder.
 3. Download de VPN-app van deze VPN-aanbieder op je smartphone of tablet.
 4. Open de VPN-app (en log eventueel in)
 5. Selecteer dat je wil verbinden vanuit Nederland/Europa.
 6. Zet de VPN aan (je ziet nu waarschijnlijk een VPN icoontje bovenin het scherm van je telefoon).
 7. Open de NPO Start app.
 8. Je wordt nu niet meer geblokkeerd als je live uitzendingen of series wil kijken.

VPN App Icon


VPN installeren op je Router

Misschien wil je alle apparaten die verbonden zijn met jouw router beveiligen middels een VPN-verbinding. Dit kan door de firmware van je router aan te passen en een VPN direct te installeren op je router. Hoe dit precies in zijn werk gaat en of je router hiervoor geschikt is kun je in onze andere artikelen lezen: VPN router – Een gemakkelijk overzicht om snel de beste VPN router te vinden en VPN op Router instellen (DD-WRT stappenplan) – Router instellen voor VPN gebruik.


NPO kijken via BVN

BVN Melding NPOBVN is een publieke zender die normaliter Nederlandse programma’s uitzendt via de satelliet. Tegenwoordig hebben ze echter ook een handige site en app waarop je tv kan kijken. Dit aanbod is echter wel beperkt tot enkele Nederlandstalige programma’s van Nederlandse en Vlaamse omroepen. Je kunt dus niet zelf kiezen wat je precies wil kijken, maar sommige live uitzendingen zijn hier wel op te bekijken. Misschien dat de serie waar je naar op zoek bent hier dus niet tussen zit, maar wellicht kun je middels BVN toch je favoriete show kijken.

Tech-journalist
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Streaming’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
6
Reacties
 1. Prachtig zou je denken. NPO doet mooie dingen met publiek geld. Niets is minder waar! De NPO app is gebrekkig, werkt vaak slecht of niet, afhankelijk van het apparaat, iPhone, pad of laptop, streamt structureel pas uren en soms zelfs pas een dag na de tv uitzending en bevestigt dat een mail voor restten van password is verstuurd terwijl er een verkeerd mailadres is ingegeven. De lijst is nog een stuk langer en het is beschamend dat de publieke omroep met haar publiekelijk gefinancierde mega-budgetten haar presentatoren en presentatrices exorbitant beloont terwijl de kijker een online ervaring krijgt waarvoor ze zich in Ghana of Congo nog zouden schamen.

  • Wat een gedoe. Als financier van de NPO moet ik ook nog eerst door allerlei hoepels springen en rondjes rond de kerk maken voordat ik het door mij al betaalde “product” in het buitenland kan bekijken. Nederland weer op zijn smalst. Dit is een cursus: hoe kun je iets simpels zo ingewikkeld mogelijk maken voor je financiers. Aanfluiting.

  • Hierboven staat vermeld dat het in het buitenland ook zou moeten werken. Nu heb ik net 2 dagen geleden dit abbonement afgesloten en zit ik al twee dagen te mieren met de app. Ik kan niets kijken omdat ik zogenaaamd geen bereik heb, terwijl mijn mobiel blijft volstromen met appjes. Super irritant en niet waarvoor ik het abbonement heb afgesloten! O ja, en gisteren deed hij het wel even 1 aflevering maar nu geeft hij steeds een oranje balkje aan met: afspelen mislukt.

   • Heb je een abonnement afgesloten bij NPO of bij een VPN-provider? Als je binnen Europa zit zou het namelijk moeten volstaan om alleen een abonnement te hebben op NPO Start. Buiten Europa heb je ook nog een VPN nodig. Vreemd dat dat in ieder geval niet wil werken. We zouden je willen adviseren om contact op te nemen met de klantenservice van NPO of van de desbetreffende VPN-provider.

 2. Beste NPO,

  Ik vind dat deze informatie niet zo helder in elkaar zit. Ik stel u dus maar gewoon mijn vragen:
  – Wat moet ik doen om in een Europees buitenland via NPO start plus naar Nederlandse
  uitzendingen gemist te kijken?
  – Hoe meld ik me aan en Hoeveel kost dit per jaar?
  – Wat moet ik doen om in een Europees buitenland Nederlands Netflix te kunnen ontvangen?
  – Hoeveel kost dat extra boven het Netflix abonnement dat ik al heb in Spanje?

  met vriendelijke groet, Anne Swart

  • Beste Anne,

   Wij zijn niet van de NPO, maar zullen ons best doen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   – Vanuit elk land binnen de EU kun je met je betaalde account op NPO Start naar Nederlandse uitzendingen kijken. Dit doe je op dezelfde manier als je binnen Nederland zou doen.
   – Je kunt je aanmelden op de officiële website van NPO Start. Je eerste maand is gratis, en daarna betaal je 2,95 euro per maand. Dit komt dus uit op ongeveer 35 euro per jaar.
   – Om Nederlandse Netflix in het buitenland te kijken, volg je de stappen in dit stappenplan.
   – De extra kosten bovenop je Netflix-abonnement hangen af van de VPN-provider die je kiest. Er zijn een aantal erg goede en goedkope opties, zoals Surfshark en CyberGhost.

   We hopen je zo voldoende geholpen te hebben!

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past