VPN instellen op Android TV

Stel kijkt Android TV met VPN icoon
Klik hier voor een korte samenvatting van dit artikel
VPN instellen op Android TV: een kort stappenplan

Met een VPN op je Android TV zul je op een veiligere manier toegang krijgen tot meer delen van het internet. Zo kijk je bijvoorbeeld films die eigenlijk alleen maar in Amerika beschikbaar zijn. Er zijn drie verschillende manieren om een VPN op je Android TV te gebruiken:

De VPN die wij aanraden voor Android TV is ExpressVPN, omdat deze erg goede snelheden voor streaming biedt.

Wil je weten hoe je je VPN precies op Android TV instelt of vraag je je af wat de voordelen precies zijn? Lees dan ons volledige artikel hieronder.

Android TV met VPN

Een Android TV is een smart TV-platform ontworpen door Google. Het maakt gebruik van het Android-besturingssysteem en stelt je in staat om via verschillende apps zorgeloos series, films en muziek op je televisie af te spelen. Je kunt er bijvoorbeeld gemakkelijk Spotify en Kodi mee streamen. Als je je Android TV beschermt met een VPN, kan je internetprovider niet zomaar zien wat jij allemaal kijkt. Ook krijg je zo toegang tot de Amerikaanse Netflix. Het instellen van een VPN op je Android TV kan op verschillende manieren. Het gemakkelijkst is met een VPN-app, maar je kunt de VPN ook handmatig via een (virtuele) router instellen. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Hoe stel ik een VPN in op mijn Android TV?

Er zijn drie manieren om een VPN in te stellen op je Android TV. De gemakkelijkste manier is om simpelweg de juiste VPN-app uit de Play Store te downloaden. Dit wordt echter een stuk lastiger als de VPN die jij gebruikt geen eigen software heeft. In dat geval kun je je VPN op je router of virtuele router instellen. Volg de stappen in de onderstaande handleidingen om te leren hoe je dit doet.

VPN op Android TV: instellen via de Play Store

Veel goede VPN-aanbieders hebben hun eigen software. Vaak betekent dit ook dat ze een Android-app aanbieden. Als jouw VPN-provider beschikt over een VPN-app die voor Android TV beschikbaar is in de Play Store, dan kun je deze heel gemakkelijk installeren op jouw Android TV. Weet je nog niet zeker welke VPN je het beste kunt kiezen? Scrol dan even verder naar beneden, waar we je de beste VPN voor je Android TV aanraden.

Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een VPN via de Play Store op je Android TV te installeren en gebruiken:

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Smartphone

 1. Ga allereerst naar de website van jouw gekozen VPN-provider, bijvoorbeeld ExpressVPN, en maak een account aan. Kies een abonnement en betaalmethode en bedenk een goed wachtwoord voor je account.
 2. Zoek in de App Store op je Android TV naar de VPN-app van jouw provider en download deze VPN-software.
 3. Open de app en log in met de accountgegevens die je in stap 1 hebt aangemaakt.
 4. De app is nu klaar om te gebruiken. Kies de VPN-server waarmee jij online wilt gaan. Houd er rekening mee dat de serverkeuze bepaalt wat voor mogelijkheden je online hebt. Wil je Amerikaanse Netflix kijken? Kies dan dus een server in de Verenigde Staten.
 5. Zet de VPN aan door op de aan-knop of op ‘Connect’ te klikken.

Je Android TV is nu beschermd door de VPN. Je kunt je televisie gebruiken zoals je normaal ook zou doen, alleen geniet je van meer online privacy, veiligheid en vrijheid.

VPN op Android TV: instellen via je router

VPN RouterAls je een VPN op je router installeert, worden alle apparaten die met die router verbonden zijn, automatisch beschermd door de VPN. Dit werkt dus ook voor je Android TV. Wil je een VPN op je router installeren? Dan moet je wel een router hebben die hier geschikt voor is.

Het instellen van een VPN op je router vraag wat technische kennis en kan dus best lastig zijn. Je moet namelijk de firmware van je router aanpassen, een proces dat ‘flashen’ heet. Dit zijn de stappen die je moet volgen als je een VPN op je router wilt gebruiken:

 1. Controleer of je een geschikte router hebt om te ‘flashen’. Meer informatie hierover kun je vinden in dit overzicht met de beste VPN-routers.
 2. Kies een VPN die goed werkt met routers, zoals bijvoorbeeld ExpressVPN, en maak een account aan.
 3. Pas de firmware van je router aan en installeer je VPN op deze router volgens ons uitgebreide stappenplan VPN op router instellen (DD-WRT).
 4. Verbind je Android TV (en eventueel andere apparaten) met het wifi-netwerk van de geflashte router. Je Android TV is nu automatisch ook verbonden via de VPN.

VPN op Android TV: instellen via een virtuele router

Naast het instellen van je normale router, kun je ook een virtuele router opzetten. Dit is eigenlijk niets anders dan een wifi-hotspot op je PC of Mac. Als je dit apparaat met een VPN laat verbinden en vervolgens een virtuele router opzet waarmee je je Android  TV verbindt, is je televisie ook beveiligd door de VPN. Dit is handig als je bijvoorbeeld een router hebt die niet geschikt is voor VPN-gebruik. Volg deze stappen om een virtuele router op te zetten voor je Android TV:

 1. Installeer een VPN op je PC of Mac. Als je niet zeker weet welke VPN het beste werkt met jouw computer, kun je hier zien wat de beste VPN’s voor Windows en Mac zijn.
 2. Stel een virtuele router in op dit apparaat. Dit kan in sommige gevallen door binnen je instellingen een wifi-hotspot op te zetten. Anders kun je de stappen volgen in deze artikelen voor virtuele routers op Windows en virtuele routers op Mac.
 3. Verbind je Android TV met de hotspot of virtuele router van je PC of Mac. Je Android TV maakt nu gebruik van de VPN-verbinding van je computer.

De beste VPN voor Android TV

Ben je nog op zoek naar een VPN voor je Android TV? We hebben een aanbeveling voor je. Mocht je liever meer keuze willen en ook andere VPN’s willen uitproberen, dan verwijzen we je graag naar ons artikel “De beste VPN voor je Android TV“, waar we de drie beste opties aan je voorleggen. Maak je je keuze liever helemaal zelf? Ga dan naar ons reviewoverzicht om een uitgebreide lijst met VPN’s te bekijken en opties te vergelijken.

ExpressVPN voor Android TV: razendsnel streamen

Eén van de beste en meest populaire VPN’s van dit moment is ExpressVPN. Deze provider blinkt ook op het gebied van streamen uit. ExpressVPN is erg gemakkelijk op je Android TV te installeren, omdat het een speciale app heeft die in de Play Store te vinden is. De servers van ExpressVPN halen altijd hoge snelheden. Deze provider is zelfs de onbetwiste nummer 1 in ons onderzoek naar de snelste VPN-provider. Dit is perfect voor streamen. Als je een trage VPN gebruikt, zul je namelijk regelmatig langer moeten wachten tot je film of serie geladen is. Met ExpressVPN zul je hier geen last van hebben, zodat je ongestoord van je Android TV kunt genieten.

Ook met de veiligheid van ExpressVPN zit het goed: het maakt gebruik van de sterkste vormen van encryptie en houdt absoluut geen logs bij. Bovendien is de software ook beschikbaar in het Nederlands. Wat ons betreft, is ExpressVPN de perfecte keuze voor het veilig en vrij streamen van Hulu, Netflix en talloze andere online diensten. Mocht je deze VPN uitproberen en uiteindelijk toch niet tevreden zijn, maak je dan geen zorgen. ExpressVPN heeft een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie waar je in dat geval gebruik van kunt maken.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Drie maanden cadeau bij een jaarabonnement
Vanaf
€5.76
9.5
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

Waarom een VPN op je Android TV?

We hebben het al kort genoemd, maar toch willen we de voordelen van het gebruiken van een VPN op je Android TV nog even op een rijtje zetten. Een VPN geeft gebruikers meer privacy, veiligheid en vrijheid op het internet. Wat betekent dit nu precies voor jouw Android TV? Hier zijn een aantal concrete voorbeelden:

 • Privacy: Door een VPN op je Android TV te gebruiken, kunnen mensen niet langer gemakkelijk achterhalen wat jij allemaal online doet. De films en series die je kijkt, bijvoorbeeld, zijn nu enkel nog jouw zaak. Zonder VPN zijn er veel partijen die dit wél kunnen zien, zoals je internetprovider, je huisbaas, de websites die je bezoekt en cybercriminelen.
 • Veiligheid: Als cybercriminelen je informatie niet langer kunnen inzien, kunnen ze die data ook niet misbruiken. Door de encryptie die een VPN biedt, ben je veiliger online, ook met je Android TV. Zo kun je bijvoorbeeld zonder zorgen veilig Disney Plus kijken.
 • Vrijheid: Onbeperkt streamen op je Android TV wordt met een VPN ineens mogelijk. Je krijgt, afhankelijk van je serverkeuze, toegang tot meer online content. De Amerikaanse Netflix is bijvoorbeeld gemakkelijk te bekijken met een server in de Verenigde Staten. Andere platformen waar je meer vrijheid op zult hebben, zijn Hulu, Spotify, YouTube en de services van talloze sportkanalen.

Conclusie

Wanneer je een VPN op je Android TV instelt, heb je meer mogelijkheden voor streaming en ben je online veel veiliger. Wij raden je aan om ExpressVPN te gebruiken. Deze VPN kun je op je Android TV installeren via hun app in de Play Store. Je kunt deze verbinding ook op je (virtuele) router instellen, zodat je Android TV automatisch via de VPN loopt zolang die met de router is verbonden. Welke optie je ook kiest, met een VPN is jouw Android TV goed beschermd en gaat er een wereld aan online content voor je open.

Een VPN instellen op je Android TV: Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over VPN’s en het instellen van een beveiligde verbinding op je Android TV? Klik op één van de veelgestelde vragen hieronder om het antwoord te lezen.

Er zijn drie manieren om een VPN op je Android TV in te stellen. Je kunt een VPN-app op je Android TV installeren, een VPN op je router instellen of een virtuele router met VPN opzetten op je computer. Voor al deze opties moet je wel eerst een VPN-abonnement hebben.

Met een VPN op je Android TV geniet je van meer online privacy, veiligheid en vrijheid. Voor veel mensen is het voornaamste voordeel dat ze toegang krijgen tot streamingplatformen die anders niet beschikbaar zouden zijn, zoals Hulu en de Amerikaanse versie van Netflix.

Op dit moment is ExpressVPN de beste VPN voor Android TV. Vanwege de hoge snelheden van deze provider, werkt het perfect voor streamen: je kunt zonder lang bufferen al je favoriete films en series kijken.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNGids. Daarbij richt hij zich vooral op hoe je content kunt unblocken. Tevens maakt hij de infographics voor de website. Meer over Quinten.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen