PIA PNG Logo

Private Internet Access (PIA) Review 2020

Laatst bijgewerkt: 11 november 2020
Hoogtepunten
 • Sterke focus op privacy en security
 • Scherp geprijsd
 • Snelle, stabiele servers
8.5

Onze score

 • Snelheid
  8.5
 • Veiligheid
  9.5
 • Gebruiksgemak
  7.5
 • Servers
  8.5

PIA (Private Internet Access) review (2020) – Goede beveiliging, scherpe prijs

Private Internet Access (meestal afgekort tot PIA) is een van de grotere VPN-providers die momenteel op de VPN-markt aanwezig zijn. Eén van hun sterke punten is de focus op privacy en veiligheid. Ze hebben een ‘no log’-beleid, waardoor PIA met name erg populair is bij (bit)torrent-gebruikers. Private Internet Access staat verder bekend om zijn minimalistische en compacte apps en programma’s. De ene consument vindt dit een voordeel, terwijl een ander dit misschien juist ziet als een afknapper.

Wij testten deze VPN-dienst en keken naar PIA’s snelheid, veiligheid, privacy, gebruiksvriendelijkheid, servernetwerk en mogelijkheden. Hieronder vind je onze bevindingen.

Recent is PIA overgenomen door Kape Technologies. Dit bedrijf kocht eerder al de VPN-providers CyberGhost en ZenMate op. Het moet nog blijken wat deze overname zal betekenen voor de service van PIA. Hoewel het veel goeds zou kunnen betekenen voor het servernetwerk, is het bij dit soort grote veranderingen altijd belangrijk om goed te kijken naar de veiligheid. Wij houden het in de gaten!

Specificaties PIA
 • Gelijktijdige verbindingen: 10
 • Torrents:
 • Netflix:
 • Besturingssystemen: Windows, Mac, iOS, Android, Linux
 • Protocollen: OpenVPN, L2TP/IPsec, PPTP, WireGuard, Shadowsocks
 • Logbeleid: Geen logs
 • Servers: 16.600+ servers in 73 landen
 • Prijs: Vanaf €2,50 per maand
 • Geld-terug-garantie: 30 dagen

Snelheid – Hoe snel is PIA?

Om je een goed beeld te geven van hoe Private Internet Access het ervan afbrengt op het gebied van snelheid, hebben wij verschillende snelheidstesten gedaan én delen we onze eigen ervaringen tijdens het gebruik van PIA. De resultaten vind je hieronder.

Speedtest resultaten PIA

Hier volgen de resultaten van een aantal speedtests die we met Private Internet Access hebben uitgevoerd. De metingen zijn verricht vanuit Nederland. Houd er rekening mee dat deze metingen altijd afhankelijk zijn van je locatie, internetprovider en het tijdstip. Daarom hebben we ook een speedtest toegevoegd van onze verbinding zonder VPN, als nulmeting.

Snelheid zonder VPN (speedtest.net):

Speedtest NL geen VPN

Dit zijn de resultaten van speedtest.net van onze eigen internetverbinding zonder het gebruik van een VPN. Dit is onze ‘blanco’-meting, waar we de andere resultaten mee zullen vergelijken.

Server in Nederland (speedtest.net):

PIA snelheid NL server

Dit zijn de resultaten van speedtest.net van onze internetverbinding als we verbonden zijn met een Nederlandse PIA-server. De resultaten zijn goed, maar wel veel langzamer dan onze eigen verbinding. De ping is iets gestegen, van 2 naar 5. Je zou in dit geval in de praktijk weinig tot geen verschil in snelheid merken bij het surfen of streamen, maar wel bij het down- en uploaden.

Server in de Verenigde Staten (speedtest.net):

Dit zijn de resultaten van speedtest.net van onze internetverbinding als we verbonden zijn met een PIA-server in de Verenigde Staten. Onze bevindingen hier zijn naar verwachting. De ping is dit keer enorm gestegen, terwijl de download- en uploadsnelheid ook weer gedaald zijn, zelfs nog sterker. Dit is niet gek voor een VPN-server die zo ver weg van onze daadwerkelijke locatie staat, aangezien al het internetverkeer helemaal langs een ander continent omgeleid moet worden.

Snelheid in alledaags gebruik

In het dagelijks gebruik is PIA een erg fijne VPN om mee te werken. We merkten nauwelijks verschil met onze eigen internetverbinding.

Browsen ging zonder problemen, en dat gold ook voor het streamen van muziek en video’s en het gebruik van YouTube. Ook gamen ging snel en gemakkelijk.

Het streamen van de Amerikaanse Netflix werkte, maar met enige vertragingen. Films en series moesten eerst even bufferen en speelden vervolgens goed en soepel af.

Ten slotte konden we snel torrents downloaden, maar wel langzamer dan met onze eigen verbinding. Binnen iets minder dan een kwartier hadden wij een bestand van bijna 2 GB binnen. Je merkt dus wel dat je PIA VPN-verbinding aanstaat in het dagelijks gebruik, maar het wordt nooit hinderlijk – een goede eigenschap voor een VPN.

Conclusie snelheid PIA

 • De speedtestresultaten waren wisselend, met erg goede resultaten voor Nederlandse PIA-servers en minder goede resultaten voor Amerikaanse servers
 • Snelheid tijdens het browsen, streamen en downloaden gaat niet tot nauwelijks omlaag

Veiligheid – Hoe veilig is PIA?

VPN’s draaien vooral om anonimiteit en veiligheid. Een goede VPN-aanbieder gaat goed om met jouw gegevens en zorgt dat deze niet in verkeerde handen vallen. Ook beschermen ze jouw privacy en geven ze je de mogelijkheid om zo anoniem mogelijk gebruik te maken van hun services.

PIA stelt veiligheid en privacy voorop en blinkt op dit gebied zeker uit. Ze gebruiken sterke VPN-protocollen, hebben een ‘no log’-beleid en vragen zo min mogelijk persoonlijke informatie. In deze sectie zullen we meer op deze aspecten van Private Internet Access ingaan.

Protocollen

Private Internet Access heeft op het gebied van security en encryptie de zaken goed op orde. Ze werken met verschillende protocollen (OpenVPN, PPTP, IPSec/L2TP en WireGuard) en hebben ook een SOCKS5-proxy. De keuze zal voor de meeste gebruikers vaak op OpenVPN vallen, omdat dit een ijzersterk protocol is. Wil je meer snelheid en maak je je minder zorgen over de versleuteling van je data? Dan kies je binnen de PIA-software gemakkelijk één van de andere protocollen.

Logbeleid en privacy

Private Internet Access staat bekend om hun focus op privacy en dat is niet voor niets. PIA hanteert een streng ‘no log’-beleid. Dit zorgt voor meer veiligheid en anonimiteit voor PIA-gebruikers. De data die via de servers van PIA wordt gestuurd, wordt nooit op harde schijven opgeslagen, maar op een speciaal ‘null device’. Dit is een virtueel uitvoerapparaat dat automatisch doet alsof de data niet bestaat. Zodra de gegevens naar het null device zijn overgeschreven, kun je ze niet meer terughalen. Zo kan PIA garanderen dat ze niet loggen.

Doordat PIA niets logt, kan het bedrijf ook geen informatie aan overheden of politie overhandigen in het geval van een rechterlijk verzoek. Hun hoofdkwartier is gevestigd in de Verenigde Staten. Hier hebben zij expres voor gekozen. De VS is één van de weinige landen die geen verplichte ‘data retention policy’ hebben. Dit betekent dat ze niet verplicht zijn om informatie voor een specifieke periode op te slaan. In Europa is dit vaak wel het geval.

Aangezien PIA in Amerika zit, zou het wel kunnen dat ze ná een rechterlijk bevel de gegevens van een gebruiker moeten gaan loggen. PIA heeft in de praktijk tijdens meerdere rechtszaken en onderzoeken aangetoond dat ze geen gegevens hebben van het VPN-gebruik van hun gebruikers.

PIA en Rusland

PIA heeft meerdere keren bewezen dat ze privacy vooropstellen. Dit komt ook naar boven in hun keuze om Russische servers uit hun server-aanbod te weren. Rusland heeft enkele jaren geleden besloten dat al het dataverkeer binnen het land voor minimaal een jaar moet worden gelogd. Door deze wet kon PIA de privacy van hun gebruikers niet langer garanderen, dus besloten ze geen Russische servers aan te bieden.

Je legt bij het gebruik van een externe VPN-provider altijd een deel van je privacy in hun handen. Je moet hen dus vertrouwen. Gelukkig zijn er tot op heden totaal geen aanwijzingen dat PIA de privacy van klanten ooit heeft geschaad. In tegendeel: PIA’s beslissingen en keuzes laten juist zien dat ze voor de privacy van klanten opkomen.

Kill switch

Kill Switch UitPrivate Internet Acces heeft een kill switch die je in de instellingen van het dashboard kunt vinden. Een geactiveerde kill switch zorgt ervoor dat je niet per ongeluk informatie lekt als je VPN-verbinding even wegvalt. Ook heeft deze VPN een speciale manier om domeinen te blokkeren die gebruikt worden voor advertenties, trackers en malware. Deze functie heet PIA MACE en is in de instellingen onder de kill switch te vinden.

Welke informatie heeft PIA nodig?

Zodra je gebruik gaat maken van PIA, heeft het bedrijf allereerst je betaalgegevens nodig. Private Internet Access biedt veel mogelijkheden om anoniem te betalen. Daarom hoef je hier geen persoonlijke gegevens af te geven, er zijn genoeg anonieme betaalmogelijkheden. Betalen met Bitcoin gaat bijvoorbeeld heel gemakkelijk. Je bent hier dus enkel verplicht om een werkend e-mailadres op te geven, zodat PIA je account daaraan kan linken. Dit e-mailadres kan je natuurlijk speciaal aanmaken voor PIA zodat het niet te herleiden is tot jou als persoon.

Vervolgens maakt PIA een accountnaam voor je aan en krijg je na betaling een ‘Order ID’ in een bevestigingsmail. Deze codes kun je gebruiken tijdens communicatie met bijvoorbeeld het supportteam. Je hoeft dus enkel een werkend e-mailadres te hebben: PIA valt verder volledig anoniem te gebruiken.

Conclusie veiligheid PIA

 • PIA werkt met verschillende sterke protocollen, zoals OpenVPN en het nieuwe WireGuard
 • PIA heeft een strikt no-logbeleid
 • PIA heeft een ingebouwde kill switch en PIA MACE om advertenties, trackers en malware tegen te gaan
 • Om een account aan te maken, moet je een e-mailadres en betaalgegevens opgeven, maar dit kan allebei anoniem

De gebruiksvriendelijkheid van PIA

De gebruiksvriendelijkheid van een VPN kan de service maken of breken. Een gemakkelijk te navigeren dashboard zorgt ervoor dat je nauwelijks tijd kwijt bent aan het instellen van je VPN. Een goede prijs maakt de stap om jezelf online te gaan beschermen kleiner. Een goed georganiseerde website maakt dat je binnen een handomdraai een werkend dashboard op je computer hebt staan. Ten slotte kan een goede klantenservice je helpen als je een probleem hebt, zodat je snel weer zorgeloos online kunt.

Al deze dingen zijn van belang bij het kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van een VPN-aanbieder. Ook hier scoort PIA heel degelijk.

De PIA website

De hoofdpagina van PIA geeft een samenvatting van de belangrijkste informatie over de PIA-service. Je vindt er redenen waarom je een VPN zou moeten gebruiken, de prijzen van de verschillende abonnementen, en als je naar beneden scrolt de verschillende features van PIA en hun servernetwerk. Een hoop informatie, maar door de overzichtelijke blokken wordt het niet druk.

Via de menubalk bovenin kun je bij andere delen van de website komen. Hier vind je meer informatie over hoe een VPN werkt en hoe het servernetwerk van PIA eruitziet. Ook kun je hier terecht voor downloads, klantenservice, de PIA-blog en de inlogpagina van jouw persoonlijke account. De website is (grotendeels) beschikbaar in het Nederlands.

Een account aanmaken is heel gemakkelijk en gaat automatisch bij het afsluiten van een abonnement. Dit kun je doen door één van de abonnementen op de homepage te kiezen of door op ‘Nu aanmelden’ in de menubalk te klikken. Kies je abonnement, selecteer een betaalmethode en vul je informatie in. Nu hoef je enkel nog de software te downloaden.

Het installatieproces van PIA

De PIA-software is te downloaden voor Windows, MacOS, Linux, iOS en Android. Ook zijn er Chrome, Firefox en Opera-extensies. Grote kans dat het dus ook op jouw apparaat werkt. Op de ‘Download’-pagina van de PIA-website zie je in één oogopslag welke opties je hebt. Vervolgens download je met een simpele druk op de knop het juiste bestand.

Downloadpagina PIA website

Wij werkten met de Windows-applicatie van PIA, en de instructies van de download zullen dan ook daarover gaan. Zodra je het gedownloade bestand opent, start de installer. Het installeren van het dashboard duurt nog geen minuut en wordt ook nog eens stap voor stap door PIA uitgelegd.

PIA App Screenshot Windows

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid PIA-software

De PIA-software is ervoor gebouwd om je zo min mogelijk in de weg te zitten. Zodra je het dashboard opent, zie je een grote ‘aan’-knop, een klein landkaartje en de VPN-server die voor je geselecteerd is. Zodra je verbindt met de VPN-server, staat je IP-adres onderin, samen met het IP van de VPN-server die je op dat moment gebruikt. Klik je op het pijltje aan de onderkant, dan krijg je meer informatie en mogelijkheden: vaak gekozen VPN-servers, de prestaties en het gebruik van je verbinding, snelle instellingen en het soort abonnement dat je hebt.

PIA Screenshot App Homescreen

Door op de drie stippen in de rechterbovenhoek te klikken, kom je bij de uitgebreide instellingen terecht. Hier kun je onder ‘Algemeen’ de taal, het thema en de algemene voorkeuren instellen. Je vindt je accountinformatie onder ‘Account’. De kill switch en PIA MACE staan onder ‘Privacy’.

Verder kun je je netwerkvoorkeuren aangeven onder ‘Netwerk’ en je verbindingsvoorkeuren onder ‘Verbinding’. Deze instellingen zijn iets geavanceerder, maar staan standaard al op de beste manier ingesteld voor de gebruikers die gelijk aan de slag willen.

Ten slotte kun je onder ‘Hulp’ meer ondersteuning vinden, zoals een tour van de software en een link naar de helpdesk.

PIA Screenshot iOS Settings

Als je het dashboard niet gebruikt, verdwijnt het uit beeld. Je kunt het terugvinden in je taakbalk. Soms moet je daarvoor in de rechterbenedenhoek van je scherm het pijltje aanklikken (^). Wanneer je je verbinding aan of uit wilt zetten, moet je daar zijn. Zo blijft de applicatie uit je zicht tenzij je het echt nodig hebt. Dit is handig als je je VPN op de achtergrond wilt houden, maar kan lastig zijn als je iets wilt regelen binnen het dashboard: Zodra je ergens anders op je scherm klikt, is het dashboard weer verdwenen.

Over het algemeen is de PIA-software erg overzichtelijk en fijn om mee te werken. Het heeft een rustige uitstraling en duidelijke opties.

Prijzen en betaalmogelijkheden

PIA heeft drie verschillende abonnementen waar je uit kunt kiezen. Er is een maandelijkse, een jaarlijkse en een tweejaarlijkse optie.

Het enige jammere aan PIA is dat de “vaste prijs” in dollars is. De prijs in euro’s fluctueert dus constant, omdat de wisselkoers nooit hetzelfde is.

Als je een maandelijks contract afsluit, dat je dus iedere maand op kan zeggen, ben je €9,29 per maand kwijt. Voor een jaarlijks contract is dit €3,10 per maand. Als je een abonnement voor twee jaar kiest, ben je slechts €2,50 per maand kwijt, wat een flinke besparing is vergeleken met een maandabonnement. Je krijgt bij dit jaarabonnement overigens ook nog eens twee extra maanden gratis (deze zijn al verrekend in de maandprijs). Kortom, hoe langer het contract dat je afsluit, hoe goedkoper het relatief is voor jou.

Prijzen PIA Zomer 2020

Alle abonnementen bij Private Internet Access geven je volledige toegang tot het hele VPN-netwerk van PIA. Ook is er een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie, zodat je de VPN uit kunt proberen voor je je aan een daadwerkelijk contract bindt.

PIA accepteert veel verschillende betaalmogelijkheden:

 • PayPal
 • Credit card (Visa, MasterCard, Amex, Discover, JCB)
 • AmazonPay
 • Bitpay
 • Zcash
 • Sofort
 • Mint
 • iDeal
 • Klarna

Genoeg mogelijkheden om je abonnement af te rekenen, dus. Er zijn verschillende anonieme betaalmanieren, zoals Bitcoin, die je in staat stellen om je volledige privacy te houden zelfs als het gaat over het aanschaffen van je VPN-verbinding. Opnieuw stelt PIA anonimiteit voorop, wat door veel gebruikers – waaronder wijzelf – erg gewaardeerd wordt.

PIA en Linux

PIA heeft het goed aangepakt voor haar Linux-gebruikers. Voor alle gebruikers van Debian, Slackware, Fedora en Arch-based distro’s kun je OpenVPN via de terminal installeren. Maar veel handiger is nog de mogelijkheid om de reguliere Windows UI te downloaden voor Linux. Zeker voor nieuwe gebruikers van Linux kan dit een groot voordeel zijn. PIA is dan ook één van de weinige VPN-providers die dit beschikbaar stelt. Dit kan voor distro’s die gebruik maken van systemd, zoals Linux Mint, Ubuntu, Debian en Arch. Ook zijn er gebruikers die PIA op andere distro’s gebruiken, maar dit wordt volgens de site van PIA niet officieel ondersteund.

Het servernetwerk is niet het meest uitgebreide van alle VPN-providers, maar je zult er zeker geen tekort aan hebben. Bovendien zijn de servers voornamelijk en stabiel en halen meestal competitieve snelheden. Ook met de beveiliging hadden we geen enkele problemen. Om het helemaal af te maken heeft PIA ook nog eens een reeks aan handige extra functies in de app gestopt. Los gezien van de altijd aanwezige kill switch, heeft PIA wat extra bescherming toegevoegd in de vorm van “Mace”. Dit is een programma dat op de achtergrond draait en je extra bescherming geeft tegen advertenties, trackers en malware. Voor de handigheid is er ook de optie om andere DNS-servers of het niveau van versleuteling in te stellen. Als laatste kun je ook nog kiezen voor een SOCKS5 proxy.

PIA heeft niet de meeste of snelste servers, maar ze zijn competitief en consistent in elke categorie. PIA is dan ook een prima keuze voor Linux-gebruikers.

Klantenservice

De helpdesk van Private Internet Access biedt verschillende mogelijkheden aan. Als je met een probleem zit, kun je hun database of gidsen raadplegen. Ook kun je persoonlijk feedback geven als je vindt dat PIA een bepaald bestaand probleem moet oplossen of een functie toe moet voegen. Andere gebruikers kunnen hierop ‘stemmen’ en PIA kijkt vervolgens zelf of ze iets met de feedback kunnen.

PIA helpdesk

Als je een probleem tegen het lijf loopt dat de database niet op kan lossen, is er ook nog de mogelijkheid om contact op te nemen met PIA zelf. Dit werkt via een invulformulier. Je geeft hier informatie over je account en systeem en stelt je vraag. Dit formulier dient wel in het Engels ingevuld te worden. Hun antwoord krijg je via e-mail.

Wij stuurden zelf ook een vraag in. Na zes uur kregen we antwoord. Dit kan dus beter wat ons betreft. In de e-mail die wij ontvingen, kregen we meer informatie en vervolgvragen om ons eventueel verder te helpen. Al met al kregen we degelijk antwoord. Hoewel PIA geen live chat heeft en je dus even moet wachten tot je antwoord hebt, vinden wij het systeem dat ze nu hebben alsnog prima in orde.

Conclusie gebruiksvriendelijkheid PIA

 • De website van PIA is erg informatief en overzichtelijk
 • Het installatieproces van PIA is snel en gemakkelijk
 • De PIA-software werkt vanaf de taakbalk en is gemakkelijk te navigeren
 • Er zijn drie soorten PIA-abonnementen, waarbij een twee-jarig-contract voor €2,50 per maand de goedkoopste optie is
 • PIA heeft veel verschillende en ook veel anonieme betaalmogelijkheden
 • De klantenservice is goed en werkt via een online formulier en e-mail, maar is vrij traag

Servernetwerk PIA

Het servernetwerk van een VPN-provider bepaalt je mogelijkheden. Voor het omzeilen van geografische blokkades heb je verschillende serverlocaties nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kijken van Amerikaanse Netflix in Nederland. In deze sectie vertellen we je hoeveel servers en serverlocaties Private Internet Access aanbiedt. Ook leggen we kort uit waarom PIA ervoor gekozen heeft om geen dedicated IP-adressen aan te bieden.

Aantal servers en locaties

Private Internet Access heeft op het moment van schrijven meer dan 16.600 servers verdeeld over 73 landen. Hierdoor zijn er voor de meeste gebruikers meer dan genoeg servers verdeeld over voldoende locaties. Zelf geven ze aan constant te werken aan de uitbreiding van hun servernetwerk, dus kijk altijd even op hun website voor de laatste stand van zaken.

PIA Regions ScreenshotOp het moment van schrijven heeft PIA verschillende server(locatie)s in 73 landen:

Land Aantal serverlocaties
Albanië 1
Algerije 1
Andorra 1
Argentinië 1
Armenië 1
Australië 3 (Sydney, Melbourne, Perth)
Bahama’s 1
België 1
Bosnië en Herzegovina 1
Brazilië 1
Bulgarije 1
Cambodja 1
Canada 4 (Montreal, Ontario, Toronto, Vancouver)
Cyprus 1
Denemarken 1
Duitsland 2 (Frankfurt, Berlijn)
Egypte 1
Estland 1
Filipijnen 1
Finland 1
Frankrijk 1
Georgië 1
Griekenland 1
Groenland 1
Hongarije 1
Hongkong 1
Ierland 1
IJsland 1
India 1
Iran 1
Isle of Man 1
Israël 1
Italië 1
Japan 1
Kazachstan 1
Letland 1
Liechtenstein 1
Litouwen 1
Luxemburg 1
Malta 1
Marokko 1
Mexico 1
Moldavië 1
Monaco 1
Montenegro 1
Nederland 1
Nieuw-Zeeland 1
Nigeria 1
Noorwegen 1
Noord-Macedonië 1
Oekraïne 1
Oostenrijk 1
Panama 1
Polen 1
Portugal 1
Qatar 1
Roemenië 1
Saoedi-Arabië 1
Servië 1
Singapore 1
Slowakije 1
Spanje 1
Sri Lanka 1
Taiwan 1
Tsjechië 1
Turkije 1
Venezuela 1
Verenigd Koninkrijk 3 (Londen, Manchester, Southampton)
Verenigde Arabische Emiraten 1
Verenigde Staten 14 (New Jersey, Atlanta, Californië, Chicago, Denver, Florida, Houston, Las Vegas, New York, Seattle, Silicon Valley, Texas, Washington DC, regio West)
Vietnam 1
Zuid-Afrika 1
Zweden 1
Zwitserland 1

Behalve een zoveelste forse uitbreiding qua serveraantallen, heeft PIA onlangs een grote, kwalitatieve upgrade van hun servernetwerk gerealiseerd. Het grootste voordeel van PIA’s nieuwe “NextGen VPN Network” is het feit dat de servers van dit netwerk uitsluitend gebruikmaken van RAM-geheugen. Dit wil zeggen dat gevoelige gebruikersgegevens iedere keer dat een server even zonder stroom komt te zitten automatisch worden verwijderd. Dit is uiteraard een grote plus op privacy gebied. De nieuwste desktop en mobiele apps van PIA zorgen dat dit gebruikers automatisch via dit nieuwe netwerk surfen.

Dedicated IP-adres

Private Internet Access biedt geen dedicated IP’s aan. Ze willen hun gebruikers ten alle tijden de hoogste anonimiteit mogelijk geven, daarom zijn al hun IP-adressen gedeelde adressen. Hierdoor blijft je online privacy beter bewaakt. PIA ziet een dedicated IP als niet veel anders dan een normale, onbeveiligde internetverbinding en ziet daarom geen reden om deze service aan te bieden. Mocht je toch op zoek zijn naar een VPN die dedicated IP-adressen aanbiedt, dan kun je onder andere terecht bij NordVPN of CyberGhost.

Conclusie servernetwerk PIA

 • PIA heeft op het moment van schrijven meer dan 16.600 servers in 73 landen
 • PIA biedt geen dedicated IP-adressen aan

Mogelijkheden PIA

VPN-gebruikers vinden het meestal vooral belangrijk om veilig en anoniem te blijven, maar natuurlijk geeft een VPN je ook internetvrijheid. Dit zorgt voor veel mogelijkheden. Je kunt met sommige VPN’s bijvoorbeeld buitenlandse Netflix kijken, zodat je een ander aanbod aan series en films hebt. Ook torrents downloaden gaat met een VPN een stuk veiliger. Over deze mogelijkheden gaan we het in deze sectie hebben.

PIA en Netflix

Netflix App IcoonHet kijken van (buitenlandse) Netflix is een hot topic binnen de VPN-wereld. Netflix is hard aan het vechten tegen VPN’s en blokkeert elk IP-adres waarvan ze weten dat hij van een VPN-aanbieder is. Hierdoor is het voor veel providers lastig om Netflix altijd met hun VPN-verbinding te laten werken. PIA probeert dit wel te doen.

Tijdens onze test kregen we vanuit Nederland zonder problemen toegang tot de Amerikaanse Netflix met een VPN-server in New York. PIA vertelde ons dat Netflix werkt met hun Amerikaanse, Canadese en Britse servers. Dit suggereert dat ze er hard aan werken om dit in stand te houden. Het is hoe dan ook op het moment van schrijven mogelijk om de Amerikaanse Netflix vanuit Nederland te bekijken met PIA.

PIA en torrents

Het is mogelijk om bestanden te downloaden via P2P terwijl je gebruikmaakt van de Private Internet Access-servers. Torrents downloaden gaat snel en gemakkelijk. Je hebt niet eens door dat je een VPN gebruikt, behalve dat je wél beschermd bent en anoniem blijft.

PIA Browserextensie

Naast de PIA-software heeft PIA ook een handige browserextensie. Deze werkt ongeveer hetzelfde als de reguliere desktop en smartphone software. Het verschil is dat een browserextensie er alleen voor zorgt dat het browserverkeer via VPN loopt. Andere toepassingen die het internet gebruiken, maar niet via de browser verlopen zijn dan niet beschermd door de VPN-verbinding. De browserextensie geeft je overigens extra opties wat betreft tracking, zoals hieronder te zien in een screenshot van de extensie instellingen.

PIA Browser Extension Settings

Split tunneling

Een nieuwe functie die recentelijk is toegevoegd door PIA is split tunneling. Dit is een techniek waarmee je kunt kiezen welke apps wel of niet gebruik maken van de VPN, wat dus betekent dat je kunt kiezen welke apps een snelheidsvertraging oplopen. Als je dus bijvoorbeeld Netflix wil kijken op je eigen verbinding, maar tegelijk anoniem een site wil bezoeken, kun je voor de Netflix-app de VPN uitschakelen.

Conclusie mogelijkheden van PIA

 • Het is mogelijk om met PIA Amerikaanse, Britse en Canadese Netflix te kijken
 • Torrents downloaden met PIA gaat gemakkelijk, veilig en snel

Interview met PIA

Wij hadden de kans om wat vragen te stellen aan de mensen achter de schermen bij Private Internet Access. We praatten met hen over de veiligheid en privacy van hun service en de manier waarop ze hun servers regelen. Hieronder vind je onze vragen en de antwoorden die PIA gaf, vertaald en enigszins ingekort.

1. Houden jullie logs bij die jullie in staat stellen een IP-adres en een tijd te linken aan een gebruiker?

“Nee. We houden geen logs bij.”

2. Kunnen jullie ons meer vertellen over de data-retentie wetten waar jullie je aan moeten houden?

“Op dit moment zijn er in Amerika geen wetten die VPN-providers verplichten data te bewaren.”

3. Wat voor tools gebruiken jullie om misbruik van jullie diensten te monitoren en aan te pakken?

“Wij observeren en loggen de activiteiten van onze gebruikers niet. Dit leidt soms tot problemen als er misbruik gemaakt wordt van onze servers, omdat wij de gebruiker die de regels overtreedt niet kunnen aanwijzen. Onze gebruiksvoorwaarden beschrijven gedetailleerd wat er wel en niet toegestaan is. Sporadisch neemt een klant contact met ons op omdat hij hulp wil bij het schenden van onze regels (bijvoorbeeld omdat ze willen hacken, phreaken of andere illegale activiteiten willen doen). Wij sluiten het account dan af.”

4. Wat gebeurt er in het geval van een DMCA takedown notice of de Europese equivalent daarvan?

“DMCA takedown-verzoeken worden door onze Legal Department opgepakt. Het is echter onmogelijk voor ons om informatie toe te schrijven aan een bepaalde gebruiker, aangezien wij geen logs bijhouden.”

5. Welke stappen worden er ondernomen als er een rechterlijk bevel komt om een bepaalde gebruiker op te sporen? Is dit ooit eerder gebeurd? Kunnen jullie in zo’n geval een gebruiker identificeren?

“Een gerechtelijk bevel wordt door onze Legal Department opgepakt. Aangezien wij niks loggen, kunnen wij ook geen gegevens overhandigen.”

6. Wordt BitTorrent en ander file-sharing-verkeer op al jullie servers toegestaan?

“Ja, torrents worden op alle servers toegestaan, alhoewel het downloaden en delen van illegaal materiaal niet is toegestaan. Sporadisch zijn er providers die poorten die worden gebruikt voor torrents blokkeren. Daarom hebben we een aantal servers die port-forwarding toestaan, om deze blokkades te overwinnen.”

7. Gebruiken jullie je eigen DNS-servers?

“Ja, we hebben onze eigen DNS-servers. Deze voorkomen mogelijke DNS-lekken. Onze PIA-applicaties gebruiken deze DNS-servers automatisch.”

8. Hebben jullie de fysieke controle over al jullie servers?

“We hebben momenteel [duizenden] servers in 73 landen. Daarom zijn we gedwongen een aantal externe datacenters en leveranciers te gebruiken, die allemaal aan strikte overeenkomsten gebonden zijn die in overeenstemming zijn met onze waarden bij Private Internet Access. Ook monitoren wij constant de status en regelgeving van de landen waar onze servers staan. Als er veranderingen in de wetgeving optreden, kijken wij of de “kosten en baten” nog steeds voldoen aan onze eisen. In een uniek geval zal dit leiden tot het opschorten van onze dienstverlening in een bepaald land (zoals in Rusland in 2016).”

Conclusies – Onze ervaring met PIA

PLUSPUNTEN MINPUNTEN
Sterke security Geen live klantenservice
Geen logs
Goede focus op privacy
Veel servers
Snelle servers
Relatief goedkoop
Amerikaanse Netflix werkend
Simpel en overzichtelijke software en website

Private Internet Access is één van de grootste VPN-aanbieders van het moment. Ze staan bekend om hun focus op security en privacy. Dit is ook terecht: hun no-logsbeleid is waterdicht en er wordt erg goed gelet op veranderingen in de wereld die mogelijk effect hebben op de privacy van hun gebruikers. Daarnaast is er een ruime keuze aan servers en serverlocaties, die over het algemeen een stabiele en snelle verbinding geven. De ondersteuning voor Amerikaanse Netflix en andere streamingdiensten lijkt ook goed te werken.

PIA is bovendien erg goed geprijsd wanneer je een abonnement voor langere tijd afsluit. Dit, gecombineerd met de simpele en nette software, maakt dat wij PIA graag aanraden als je op zoek bent naar een goede VPN. De enige mogelijke nadelen zijn het gebrek aan een live chat met de klantenservice en het feit dat het dashboard verdwijnt als je met iets anders bezig bent. Vanzelfsprekend zijn dit maar kleine minpunten, die door sommigen zelfs als pluspunten gezien zullen worden. Samenvattend is PIA een erg degelijke, snelle en goede VPN-aanbieder.

Private Internet Access (PIA): Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over PIA? Check de veelgestelde vragen hieronder voor het antwoord. Als je nog steeds tegen een probleem aanloopt, twijfel dan niet om een reactie onder dit artikel achter te laten. We helpen je graag!

PIA staat bekend om zijn focus op privacy en veiligheid. Deze VPN gebruikt sterke protocollen, namelijk OpenVPN, PPTP en IPSec/L2TP, WireGuard en heeft een strikt no-logbeleid. Ook biedt het een ingebouwde kill switch en adblocker. Je kunt bij PIA volledig anoniem een account afsluiten. PIA is helaas wel gesitueerd in de Verenigde Staten, maar toch hebben ze keer op keer bewezen dat ze geen VPN-gegevens bijhouden om met de overheid te delen.

Je kunt met PIA toegang krijgen tot de Amerikaanse, Canadese en Britse versie van Netflix. Dit werkt echter niet altijd even goed. Er zijn maar enkele PIA-servers die werken met Netflix en dit wisselt heel erg. Bij de overige servers krijg je een error te zien. Je kunt deze VPN dus niet gebruiken voor het kijken van de Nederlandse Netflix.

Het goedkoopste abonnement van PIA heb je al voor €2,50 per maand. Dit is een abonnement voor twee jaar, al krijg je er op dit moment twee maanden gratis bij (dit zit al verrekend in de prijs). Als je liever een abonnement voor 1 jaar hebt, is dit €3,10 per maand. Een maandelijks abonnement kost je €9,29. PIA’s prijzen worden vastgesteld in dollars en zijn dus afhankelijk van de wisselkoers.

PIA biedt een redelijk goede snelheid tijdens het alledaags gebruik. Wel blijken de servers in de buurt – in ons geval de Nederlandse servers – veel sneller dan servers die verder weg zijn, zoals een server in de Verenigde Staten. De Amerikaanse servers vertraagden onze verbinding enigszins.

PIA is erg gebruiksvriendelijk. De website van PIA is informatief en overzichtelijk. Ook het installatieproces van PIA is snel en eenvoudig. De PIA-software werkt vanaf de taakbalk en is gemakkelijk te navigeren.

Persoonlijke meningen
experts VPNgids.nl

Onze score
8.5
PIA heeft een sterke focus op privacy en security. Snelle servers, stabiele verbindingen, scherp geprijsd!
Bezoek PIA website
Reacties
Plaats een reactie
25
Reacties
 1. In de instellingen zie ik ook dat router/wireless icoontje staan. Wat moet ik hiermee doen? Ook is het aanbevolen om OpenVPN in te stellen. Laat nu eens in hemelsnaam iemand mij de volledige instellingen tonen voor 100% veilig met PIA VPN te werken op mijn iPad, iPhone en Macbook pro.

  • Hier zijn een aantal instellingen die je kunt aanhouden om zo gemakkelijk en veilig mogelijk het internet op te gaan:
   1. Kies het protocol OpenVPN. Dit kan door bij de ‘Settings’ onder ‘Connection’ op ‘Protocol’ te klikken en deze te wijzigen naar ‘OpenVPN’.
   2. Zet de kill switch aan. Deze optie zorgt ervoor dat je nooit zonder de beveiliging van PIA online gaat. Let er wel op dat je internet het dus in zijn geheel niet zal doen als PIA geen verbinding met de server kan maken. Voor meer informatie kun je ons algemene artikel over de kill switch lezen.
   3. Zorg dat de VPN aan staat voor je online gaat en controleer eventueel of je IP-adres en locatie inderdaad veranderd zijn door onze IP-adres tool uit te proberen.

   We weten niet helemaal wat je bedoelt met het router/wireless icoontje. Als je daar nog meer informatie over wilt, zou je ons uit kunnen leggen welk icoontje dit precies is en wat de opties zijn die de software je geeft? We hopen je zo voldoende geholpen te hebben!

 2. Kan ik op curaçao ook gebruik maken van PIA VPN?

  • Je kan een VPN vanaf bijna elke locatie gebruiken. VPN’s hebben echter niet altijd servers in het land waar je bent. Zo heeft PIA geen servers op Curaçao staan. De dichtstbijzijnde servers zitten in Mexico of Brazilië. Dit zal invloed hebben op je internetsnelheid. Ik vrees echter dat er geen goede VPN-services zijn die servers hebben staan op Curaçao. Wel konden we vinden dat NordVPN servers heeft in Costa Rica. Dit is dus nog enigszins dichtbij vergeleken met de andere opties. Mocht je de VPN alleen willen gebruiken om verbinding te maken met een Nederlandse server dan is PIA wel een prima optie voor op Curaçao.

 3. Goedemorgen,

  Bij mij werkt PIA in het buitenland niet op mijn Android telefoon, soms wel verbonden, maar geen IP adres.

  Moet ik als ik in het buitenland ben een instelling wijzigen?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet.

  • PIA zou in het buitenland gewoon moeten werken zonder verdere aanpassingen. Mocht het niet werken dan kun je het beste kijken op de site van PIA onder “support” of contact opnemen met hun klantenservice.

 4. Het lukt me niet om pia te laten werken op Windows 10. Krijg wel het symbooltje op startpagina maar hierop drukken geeft geen verdere info.

  • Je kunt dan het beste even contact opnemen met de supportdesk van PIA. Deze kun je vinden op hun site onder ‘support’ of ‘ondersteuning’ in het Nederlands.

 5. Account aangemaakt en zie dat ik beschermd ben. Ik download wel eens via Spotnet (provider Ziggo). Normaal gesproken krijg ik nieuwe spots te zien als ik Spotnet activeer. Sinds ik beschermd ben kan dit niet meer en krijg een foutmelding. Hoe kan dit? Heb de vraag ook neergelegd bij PIA maar nog geen reactie.

 6. Toppie David

  Het is me duidelijk en vriendelijk bedankt voor je tijd en uitleg.
  Ga voor pia qua prijs en wat je er voor krijgt geweldig.

  MVG Fred

 7. Beste David
  Ik ben al weken op zoek naar een VPN Provider via internet.
  Ik weet niet welke ik nemen moet, omdat bij reviews en testen iedere keer de uitslag anders is.
  Maar Pia lijk me een goede keus qua prijs en veiligheid (private kill switch / dns leak protection).
  Mijn vraag is, als je vpn gebruikt kunnen dan je internernet provider en Brein enz ook nog zien wat je doet, of je volgen op internet?
  Is het mogelijk om het ook op de laptop te installeren en tegelijkertijd op mijn desktop te gebruiken?
  Dus het gaat bij mij alleen om privacy, heb niks met streamen enz.
  Of jij moet nog een andere optie hebben, hoor ik dat graag.
  Alvast vriendelijk bedankt voor je antwoord.
  MVG Fred

  • Beste Fred,

   PIA is een goede keus, geen zorgen! Om je vragen te beantwoorden:

   1. Als je VPN gebruikt kan je internetprovider niet meer zien wat je doet online. Ook organisaties als Stichting Brein kunnen niet zien wat je doet op het internet of je volgen.
   2. Je kunt de meeste VPN-aanbieders op meerdere toestellen tegelijk hebben gebruiken, voor PIA geldt dit in ieder geval wel. Dus je kunt PIA tegelijkertijd op de laptop van je vrouw en jouw desktop gebruiken.

   Mvg, David

 8. Kan ik PIA ook op mijn samsung smart tv installeren?

  • Niet direct via de televisie, maar je kan PIA wel op de meeste routers installeren. Zij bijvoorbeeld deze pagina: VPN op de router instellen

 9. Ik vind pia echt een slechte vpn aanbieder.
  Soms reageert internet niet, valt regelmatig uit, kan geen films up of downloaden, zegt regelmatig dat gebruikersnaam of wachtwoord niet klopt.

  Ik heb contact op genomen met klantenservice 4 (dagen geleden)nog steeds geen reactie.
  Dus had ik besloten om gebruik te maken van de 7 dagen niet goed geld terug garantie maar op hun website kan ik niet terug vinden hoe je dit moet aanvragen.

  Ik ben erg ontevreden hierover en zoek wel een andere van aanbieden die duurder is.
  Krijg ik misschien wel waar voor mijn geld.

  Edwin

  • Jammer te horen dat je ervaringen met PIA niet goed zijn. Mogelijk bevalt ExpressVPN of NordVPN beter.

 10. Ik ben heel tevreden over PIA maar sinds kort moet ik iedere keer wanneer ik google opstart bewijzen dat ik geen robot ben. Ik krijg dan de melding dat het IP-adres verdacht is.
  Heeft iemand een oplossing hiervoor?

  • Wellicht dat inloggen bij Google helpt (geen zekerheid). Behoorlijk vervelend die verificatieprocessen van Google soms.

 11. Goedemorgen. Ik heb bij PIA een jaar abbo en ben zeer tevreden over de snelheid en stabiliteit. Wat ik mij af vraag is als ik verbinding maak met mijn macbook naar mijn nas server via het interne netwerk of er gegevens zoals wachtwaarden of gegevens uit excel bestanden dan ook eerst lang de pia server gaat. Waar het mij om gaat is of het ook veilig is en ik me geen zorgen hoef te maken dat mijn “bijv” wachtwoorden gezien worden door PIA.

  Kan iemand mij hier antwoord op geven? thnx alvast.

  • Websites passen ook zekere encryptie toe als er een SSL-certificaat aanwezig is. Dit biedt al enige bescherming tegen het aflezen van je wachtwoorden. PIA houdt verder geen logs bij en monitort je internetverkeer niet. In principe zijn je wachtwoorden veilig bij PIA, maar dat is niet bij elke VPN-aanbieder het geval.

 12. Hoi Justin,weet jij hoe ik PIA op kan zeggen!? Ik weet niet hoe dat werkt! Gr Jaap

 13. Weten jullie misschien of een jaar abbo na een jaar automatisch verlengrcwordt?

  Ik heb per ongeluk een jaar abbo afgesloten op Pia, maar deze is niet compatibel met de mxq pro box Android 6.1 ik kan de app niet downloaden.

  Ik dacht dat ik vyprvpn had, er is iets blijkbaar mis gegaan. Dus heb ik voor niets betaald. Ik heb al van alles geprobeerd.

  • Vaak worden jaarabonnementen verlengd tenzij je deze expliciet opzegt. Lastige situatie, dus je wilde een abonnement VyprVN afsluiten maar hebt per ongeluk een abonnement PIA afgesloten? Dat gebeurt niet elke dag! Even klantenservice contacteren zou ons advies zijn!

  • Het wordt niet automatisch verlengd stond in beeld toen ik een jaarabonnement afsloot.

Een reactie plaatsen

Bezoek PIA