Computergebruiker verbonden met servers

Wat is een dedicated IP?

Laatst bijgewerkt: 25 februari 2019
Leestijd: 7 minuten, 19 seconden

Als je VPN’s aan het vergelijken bent, kom je waarschijnlijk de term ‘dedicated IP’ tegen. Veel VPN’s die dit aanbieden noemen dit als pluspunt. Maar wat is dedicated IP precies? En waarom zou dit een voordeel zijn bovenop een regulier VPN-abonnement? In dit artikel lees je alles over het begrip dedicated IP.


Wat is een dedicated IP?

Een dedicated IP is een IP-adres dat alleen door jou gebruikt wordt. Bij de meeste VPN’s deel je automatisch een IP-adres met andere gebruikers van dezelfde aanbieder. Als een VPN dedicated IP-adressen aanbiedt, betekent dat dat je ervoor kunt kiezen een persoonlijk IP-adres aan te vragen. Dit adres is uiteraard anders dan jouw daadwerkelijke IP-adres, dus je bent nog steeds onvindbaar. Al jouw verkeer gaat via dat IP zonder dat je je privacy verliest of dat anderen daar ook gebruik van maken. Helaas hangt aan het aanschaffen van een dedicated IP vaak wel een prijskaartje. Zie ook ons artikel over wat een IP adres is.


Wat is het verschil tussen een dedicated IP en een shared IP?

Hoewel het misschien al wel duidelijk is door onze omschrijving van dedicated IP, willen we je toch nog even kort het verschil uitleggen tussen dedicated IP’s en shared IP’s. Met een dedicated IP heb je altijd één en hetzelfde IP-adres, waar je ook bent. Je kunt je dan via je VPN-provider altijd verbinden met een specifieke server om gebruik te maken van dat specifieke IP-adres.

Een shared IP deel je met anderen. Bij veel VPN-providers is dit de norm. Dit betekent dat je een IP-adres deelt, zodat er bijvoorbeeld 50 verschillende mensen van over de hele wereld hetzelfde IP-adres gebruiken. Zo gebruiken meerdere mensen bijvoorbeeld hetzelfde IP-adres in New York om de Amerikaanse Netflix te kijken. Ook zul je veranderen van IP-adres als je met een andere server verbindt. In het plaatje hieronder zie je schematisch het verschil tussen dedicated IP’s en shared IP’s uitgelegd.

Dedicatd IP Shared IP Uitleg Illustratie


De voordelen van een dedicated IP-adres

Het gebruiken van een dedicated IP-adres komt met veel voordelen, zowel voor particuliere als zakelijke VPN-gebruikers.

Dedicated IP Man Verbonden met ServerEén van de redenen is dat je IP-adres met een dedicated IP minder snel op een ‘zwarte lijst’ komt te staan. Met een dedicated IP-adres ben jij de enige die een IP-adres gebruikt, terwijl dit bij shared IP-adressen dus meerdere mensen zijn. Doordat een grote hoeveelheid mensen vanaf een shared IP-adres vaak toegang probeert te krijgen tot Netflix, gaan er bij de streamingdienst alarmbellen rinkelen. Op deze manier weten zij dat ze te maken hebben met een VPN en dat gebruikers waarschijnlijk inhoud bekijken die niet voor hen bedoelt is. Hierdoor zal het shared IP-adres worden toegevoegd aan hun zwarte lijst. Dit IP-adres krijgt dan geen toegang tot films en series meer. Wil je voorkomen dat je geen toegang meer hebt tot Netflix, waaronder bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix met een groter aanbod aan films en series, dan kun je beter een dedicated IP-adres gebruiken dan een shared IP-adres.

Dit geldt ook voor andere websites en diensten. Enkele bekende sites als Gmail, PayPal en eBay zien bij een gedeeld IP-adres dat er ingelogd wordt vanaf een ander IP-adres dan waar het account op is aangemaakt. Dit vertrouwen ze niet, waardoor ze herhaaldelijk je identiteit willen verifiëren. Met een dedicated IP-adres hoeft dit niet. Dit scheelt je dagelijks een hoop tijd.

Nog een voordeel van een dedicated IP-adres is dat e-mails van deze adressen meer worden vertrouwd door e-maildiensten zoals Gmail dan mails van shared IP-adressen. E-mailverkeer van statische IP-adressen krijgen voorrang boven e-mailverkeer van shared IP-adressen. Shared IP-adressen worden door mailservices namelijk extra gecontroleerd. Hierdoor komen deze mails soms zelfs in de spamfolder terecht. Met een dedicated IP-adres heb je hier geen last van. Je mails komen sneller aan en worden minder vaak in de spambox geplaatst.

Voor zakelijke gebruikers (en in mindere mate persoonlijke gebruikers) is een dedicated IP-adres handig om toegang te krijgen tot specifieke netwerken. Sommige netwerken zijn alleen toegankelijk vanaf een specifiek IP-adres vanwege veiligheidsredenen. Met een dedicated IP-adres kun je altijd en overal toegang krijgen tot deze netwerken. Dit maakt thuiswerken een stuk makkelijker omdat je vanuit daar direct verbinding kunt maken met het netwerk van je werk.


De nadelen van een dedicated IP-adres

Helaas zitten er ook enkele nadelen aan het gebruik van een dedicated IP-adres. Zo kost een dedicated IP bij de meeste VPN-providers extra. Dit maakt je VPN-abonnement duurder. De kosten van zo’n persoonlijk IP-adres kunnen variëren van een paar euro per maand, tot meer dan €100 per jaar. Omdat dit bovenop je normale kosten komt, is dit zeker een factor om te overwegen.

Een tweede nadeel is dat je mogelijk een deel van je privacy opoffert. Met een dedicated IP-adres ben je gemakkelijker online te volgen. Omdat je gebruikmaakt van een statisch adres, dat dus constant hetzelfde blijft, is de activiteit op dat IP-adres gemakkelijker te koppelen aan jouw persoon of device. Je bent hierdoor minder anoniem.


Dedicated IP: voor- en nadelen op een rijtje

Om te kijken of een dedicated IP-adres iets voor jou is, hebben we kort alle voor- en nadelen in een tabel gezet.

Voordelen dedicated IP Nadelen dedicated IP
Je wordt niet geblokkeerd door websites zoals Netflix Hogere kosten
Er is geen constante verificatie voor Gmail, eBay, PayPal, etc. nodig Minder anonimiteit
E-mails worden sneller bezorgd en ontvangen
E-mails komen minder snel in de spamfolder terecht
Je kunt toegang krijgen tot netwerken die alleen een specifiek IP-adres toestaan

Uitstekende VPN’s met een dedicated IP optie

Heb je besloten dat je een dedicated IP-adres wilt, maar weet je niet welke VPN je het beste kunt kiezen? Bekijk ons overzicht van de beste VPN’s die dedicated IP aanbieden hieronder.


Dedicated IP met TorGuard

Als wij denken aan een VPN met een dedicated IP service, dan denken we als eerst aan TorGuard. TorGuard is een VPN die minder toegankelijk is voor beginners. Het vereist enige technische kennis en is daardoor minder gebruiksvriendelijk. Daarentegen is TorGuard wel erg snel, heeft het veel servers en is het erg veilig. Ook heeft TorGuard de meeste keuze wat betreft locaties voor dedicated IP gebruikers.

De dedicated IP-optie van TorGuard is goed geprijsd. Bovendien daalt het mee met de maandprijs van je abonnement als je kiest voor een langere termijn. Ook is een dedicated IP adres bij TorGuard makkelijker aan te vragen dan bij bijvoorbeeld onze tweede keuze, NordVPN.

Torguard
7.8
  • Torrents toegestaan
  • Groot aanbod snelle servers
  • Vereist enige technische kennis
Bezoek Torguard


Dedicated IP met NordVPN

NordVPN is een van de beste VPN-diensten van het moment. Hun VPN is snel, veilig en ze bieden een dedicated IP-service aan. NordVPN is wat ons betreft de beste VPN die een dedicated IP-adres aanbiedt, maar is op het gebied van dedicated IP zelf nog niet zo ver als bijvoorbeeld TorGuard. Ze bieden dedicated IP’s aan op 7 verschillende locaties in de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koningkrijk en Nederland. De dedicated IP optie van Nord is helaas ook wat lastiger aan te vragen dan die van TorGuard. Je moet namelijk contact opnemen met hun supportteam.

Wel is NordVPN zeer scherp geprijsd. Dit maakt NordVPN een uitstekende VPN, of je nu een dedicated IP wilt of niet. Qua VPN vinden we Nord beter en gebruiksvriendelijker dan TorGuard, maar als het alleen gaat om dedicated IP, dan gaat onze voorkeur uit naar TorGuard.

NordVPN
Actie:
Slechts $3,17 per maand bij een 3-jarig abonnement
9.1
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs
Bezoek NordVPN


Dedicated IP met CyberGhost

Onze derde keuze voor goede VPN’s met een dedicated IP valt op CyberGhost. Dit is een VPN-provider die gebruiksvriendelijk, goedkoop en betrouwbaar is. CyberGhost biedt sinds kort ook een dedicated IP aan. Er zijn dedicated IP-adressen voor Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook kun je er Netflix mee kijken. CyberGhost is voor algemeen VPN-gebruik ook een erg goede keuze, al hebben ze een lichtelijk omstreden logbeleid.

Als je een dedicated IP-adres van CyberGhost wilt, betaal je €5 extra per maand. Gelukkig is een normaal CyberGhost-abonnement erg goed geprijsd, vooral als je er een voor langere tijd afsluit. De service van CyberGhost is dus een goede budget-keuze voor iedereen die op zoek is naar een dedicated IP.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor €2.45 per maand.
9.3
  • Hoge mate van gebruiksgemak
  • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
  • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost


Conclusie

De mogelijkheid tot het aanvragen van een dedicated IP-adres is een optie die veel VPN-providers aanbieden. Helaas is dit bij de meeste providers niet gratis. Een dedicated IP heeft verschillende voor- en nadelen ten opzichte van een gedeeld IP-adres. Over het algemeen ben je met een dedicated IP beter te herkennen en hoef je je identiteit niet te constant te verifiëren. Hierdoor ben je helaas wel minder anoniem. Wel zal je met een dedicated IP minder snel op een zwarte lijst terechtkomen. Hierdoor loop je minder risico geen toegang te hebben tot Netflix. Wij raden zelf TorGuard, NordVPN of CyberGhost aan als je op zoek bent naar een VPN met dedicated IP-optie.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past