Computergebruiker verbonden met servers

Wat is een dedicated IP?

Laatst bijgewerkt: 7 november 2019
Leestijd: 10 minuten, 51 seconden
Klik hier voor een beknopte samenvatting van dit artikel
Dedicated IP in het kort

Sommige VPN-providers bieden de optie om een dedicated IP aan te vragen. Dit betekent dat je een uniek, statisch IP-adres krijgt dat alleen door jou wordt gebruikt, terwijl je échte IP-adres nog steeds verborgen blijft. Dit heeft meerdere voordelen:

 • Je komt minder snel op een zwarte lijst terecht
 • Je hoeft geen extra verificaties te doorlopen
 • Je kunt sneller en zonder problemen e-mailen
 • Je werkt gemakkelijk vanuit huis

Een dedicated IP-adres heeft ook een aantal mogelijke nadelen. Zo vermindert het je online privacy en kost het vaak extra. Alsnog is het voor veel VPN-gebruikers een perfecte oplossing.

Wil jij ook een dedicated IP-adres? Niet alle VPN-providers hebben deze optie. Een goede aanbieder die dit wél heeft, is NordVPN:

Meer weten over dedicated IP’s? Lees dan hieronder verder.

Als je VPN’s aan het vergelijken bent, kom je waarschijnlijk de term ‘dedicated IP’ geregeld tegen. Veel VPN’s die een dedicated IP aanbieden, noemen dit als pluspunt. Maar wat is dedicated IP precies? En waarom zou dit een voordeel zijn bovenop een regulier VPN-abonnement? In dit artikel lees je alles over het begrip dedicated IP.

Wat is een dedicated IP?

Laptop met SlotEen dedicated IP is een IP-adres dat alléén door jou wordt gebruikt. Bij de meeste VPN’s deel je een IP-adres met andere gebruikers van dezelfde aanbieder. Je kiest een serverlocatie, bijvoorbeeld Amsterdam, en krijgt een IP-adres in die locatie toegeschreven. Ditzelfde IP-adres wordt echter ook toegeschreven aan andere gebruikers die de locatie Amsterdam hebben gekozen. Er gaat dus dataverkeer van meer dan één persoon langs dezelfde VPN-server. Dit is bij een dedicated IP niet het geval.

Als een VPN dedicated IP-adressen aanbiedt, betekent dat dat je ervoor kunt kiezen een persoonlijk IP-adres aan te vragen. Dit adres is uiteraard anders dan jouw daadwerkelijke IP-adres, dus je bent nog steeds onvindbaar. Al jouw verkeer gaat via dat IP zonder dat je je privacy verliest of dat anderen daar ook gebruik van maken. Helaas hangt er vaak wel een prijskaartje aan het aanschaffen van een dedicated IP.

Voor meer informatie over IP-adressen verwijzen we je naar ons artikel “Wat is mijn IP-adres“, waar je ook gelijk kunt checken welk IP-adres jij op dit moment gebruikt om met het internet te communiceren.

Wat is het verschil tussen een dedicated IP en een shared IP?

Hoewel het misschien al duidelijk is door bovenstaande omschrijving, willen we je toch nog even kort het verschil tussen dedicated IP’s en shared IP’s uitleggen. Met een dedicated IP heb je altijd één en hetzelfde IP-adres, waar je ook bent. Je kunt dan via je VPN-provider altijd verbinden met dezelfde specifieke server om gebruik te maken van dat specifieke IP-adres.

Een ‘shared IP’, of gedeelde IP, deel je met anderen. Bij veel VPN-providers is dit de norm. Dit betekent dat je hetzelfde IP-adres aanneemt als andere gebruikers van dezelfde provider, zodat er bijvoorbeeld 50 verschillende mensen van over de hele wereld met hetzelfde IP-adres het internet op gaan. Zo gebruiken meerdere mensen bijvoorbeeld hetzelfde IP-adres in New York om de Amerikaanse Netflix te kijken. Vaak is het ook het geval dat je bij een shared IP elke keer een ander IP-adres toegeschreven krijgt. Of je nu met een andere serverlocatie verbindt of niet, er bestaat een kans dat je publiek zichtbare IP-adres verandert. In het plaatje hieronder zie je schematisch het verschil tussen dedicated IP’s en shared IP’s uitgelegd.

Dedicatd IP Shared IP Uitleg Illustratie

De voordelen van een dedicated IP-adres

Het gebruiken van een dedicated IP-adres heeft veel voordelen. Zo kan het handig zijn voor zowel zakelijke als particuliere VPN-gebruikers. Hier vind je de grootste voordelen van een dedicated IP-adres uitgelegd:

Minder snel op een zwarte lijst

Lijst met VergrootglasEén van de belangrijkste redenen dat veel VPN-gebruikers een dedicated IP-adres aanschaffen, is dat je IP-adres dan minder snel op een ‘zwarte lijst’ komt te staan. Met een dedicated IP-adres ben jij de enige die dat IP-adres gebruikt, terwijl dit bij shared IP-adressen meerdere mensen zijn. Het gebruik van al deze mensen heeft een effect op hoe dat shared IP bij websites ontvangen wordt.

Een voorbeeldje: stel je voor dat je een shared IP van een VPN-provider gebruikt om Netflix te kijken. Waarschijnlijk ben jij daarin niet de enige. Doordat veel mensen vanaf dit gedeelde IP-adres toegang proberen te krijgen tot Netflix, gaan er bij de streamingdienst alarmbellen rinkelen. Op deze manier weten zij dat ze te maken hebben met een VPN. Dit betekent dat ze niet weten waar de verschillende gebruikers van dit IP-adres zich op dat moment bevinden. Het aanbod van Netflix verschilt afhankelijk van je locatie. Als Netflix je echte locatie niet met zekerheid kan bepalen, ontzeggen ze je daarom geheel de toegang. Het shared IP-adres zal worden toegevoegd aan hun zwarte lijst. Met dit IP-adres krijgt je dan geen films en series meer te zien, maar slechts een error-melding waarin staat dat je je proxy uit moet zetten om weer toegang te krijgen.

Het voordeel van een dedicated IP is dat jij de enige bent die toegang tot Netflix probeert te krijgen met dat IP-adres. Hierdoor is de kans veel kleiner dat Netflix en andere websites je verbinding herkennen als een VPN-verbinding. Je kunt dus met een gerust hart blijven genieten van een vrij internet. Wil je dus voorkomen dat je opeens geen toegang meer hebt tot Netflix (waaronder de Amerikaanse Netflix met een groter aanbod aan films en series) dan kun je beter een (Amerikaans) dedicated IP-adres gebruiken dan een shared IP-adres.

Geen extra verificatie nodig

Wanneer websites jouw IP-adres op een zwarte lijst zetten, komt die actie meestal voort uit wantrouwen. Het gebruik van je IP-adres, vooral in combinatie met je account op de website, was waarschijnlijk erg onregelmatig en onvoorspelbaar. Hierdoor vermoedt de website misbruik en wordt er actie ondernomen. Soms wordt het IP hierbij op de zwarte lijst gezet, maar soms betekent dit dat je een extra verificatie moet geven voor je volledig kunt inloggen.

Enkele bekende sites zoals Gmail, PayPal en eBay zien bij een gedeeld IP-adres dat er ingelogd wordt vanaf een ander IP-adres dan waar het account op is aangemaakt. Dit vertrouwen ze niet, waardoor ze je identiteit willen verifiëren. Elke keer dat je met een ander IP-adres verbindt en toegang wil tot, bijvoorbeeld, eBay, zul je dit proces moeten herhalen. Met een dedicated IP-adres hoeft dit niet. Dit scheelt je dagelijks een hoop tijd.

Sneller en zonder problemen e-mailen

Nog een voordeel van een dedicated IP-adres is dat e-mails afkomstig van deze adressen meer worden vertrouwd door e-maildiensten zoals Gmail dan e-mails afkomstig van shared IP-adressen. E-mailverkeer van statische IP-adressen (zoals bij een dedicated IP) krijgen voorrang boven e-mailverkeer van shared IP-adressen. Shared IP-adressen worden door mailservices namelijk extra gecontroleerd. Hierdoor komen deze mails soms zelfs automatisch in de spamfolder van de ontvanger terecht. Met een dedicated IP-adres heb je hier geen last van. Je mails komen sneller aan en worden minder vaak in de spambox geplaatst. Je kunt dus sneller en gemakkelijker e-mailen met een dedicated IP. Je e-mails komen sneller aan, wat in sommige gevallen, bijvoorbeeld op de werkvloer, van groot belang kan zijn.

Gemakkelijk werken vanaf thuis

Zakenmannen HanddrukVoor zakelijke VPN-gebruikers is een dedicated IP-adres handig om toegang te krijgen tot specifieke netwerken. Sommige netwerken zijn alleen toegankelijk vanaf een specifiek IP-adres vanwege veiligheidsredenen. Zo kan je baas bijvoorbeeld garanderen dat enkel de mensen met toegang tot de internetverbinding op kantoor ook bij belangrijke bedrijfsgegevens kunnen. Het nadeel hiervan is dat je met je eigen ‘kale’ internetverbinding thuis of zelfs met een gedeeld IP-adres van een VPN op kantoor geen toegang krijgt tot het bedrijfsnetwerk.

Met het juiste dedicated IP-adres krijg je wél altijd en overal toegang tot deze netwerken. Dit maakt thuiswerken een stuk gemakkelijker, omdat je via je dedicated IP direct verbinding kunt maken met het netwerk van je werk. Zo kun je vanaf je bank aan het werk en is je verbinding ook nog eens goed beveiligd met een VPN.

Overigens krijg je niet zomaar toegang tot je bedrijfsnetwerk zodra je een willekeurig dedicated IP bij je VPN-provider aanvraagt. Als je ook vanuit thuis of onderweg toegang wilt hebben tot het netwerk van je bedrijf, kun je het best contact opnemen met je baas, zodat hij of zij kan helpen een goede beveiligde VPN-verbinding met het juiste IP-adres op te zetten.

De nadelen van een dedicated IP-adres

Helaas zitten er ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van een dedicated IP-adres. Zo kost een dedicated IP bij de meeste VPN-providers extra geld. Dit maakt je VPN-abonnement duurder. De kosten van zo’n persoonlijk IP-adres kunnen variëren van een paar euro per maand, tot meer dan €100 per jaar. Omdat dit bovenop je normale kosten komt, is dit zeker een belangrijke factor om te overwegen.

Een tweede nadeel is dat je mogelijk een deel van je privacy opoffert. Met een dedicated IP-adres ben je gemakkelijker online te volgen. Omdat je een statisch adres gebruikt, dat dus constant hetzelfde blijft, is de activiteit op dat IP-adres gemakkelijker te koppelen aan jouw persoon of apparaat. Je bent hierdoor minder anoniem op het internet.

Dedicated IP: de voor- en nadelen op een rijtje

Om het zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken, hebben we kort alle voor- en nadelen van een dedicated IP in een tabel gezet. Zo kun jij sneller beslissen of een dedicated IP iets voor jou is.

Voordelen dedicated IP Nadelen dedicated IP
Je wordt niet geblokkeerd door websites zoals Netflix Hogere kosten
Er is geen constante verificatie nodig voor Gmail, eBay, PayPal, enz. Minder anonimiteit
E-mails worden sneller bezorgd en ontvangen
E-mails komen minder vaak in de spamfolder terecht
Je kunt toegang krijgen tot netwerken die alleen een specifiek IP-adres toestaan

Uitstekende VPN’s met een dedicated IP-optie

Heb je besloten dat je een dedicated IP-adres wilt, maar weet je niet welke VPN je het beste kunt kiezen? Wij hebben de beste VPN’s die dedicated IP’s aanbieden hieronder voor je opgesomd.

Dedicated IP met TorGuard

Als wij denken aan een VPN met een dedicated IP service, denken we als eerst aan TorGuard. TorGuard is een VPN die vooral geschikt is voor meer ervaren VPN-gebruikers. We raden deze VPN dan ook niet aan voor beginners. De software vereist enige technische kennis en is daardoor minder gebruiksvriendelijk. Daarentegen is TorGuard wel erg snel, heeft het veel servers en is het erg veilig. Ook heeft TorGuard veel keuze wat betreft locaties voor dedicated IP gebruikers.

De dedicated IP-optie van TorGuard is goed geprijsd. Bovendien dalen de kosten mee met de maandprijs van je abonnement wanneer je kiest voor een abonnement voor langere termijn. Ook is een dedicated IP adres bij TorGuard erg gemakkelijker aan te vragen, namelijk gelijk op de bestelpagina.

Torguard
7.8
 • Torrents toegestaan
 • Groot aanbod snelle servers
 • Vereist enige technische kennis
Bezoek Torguard

Dedicated IP met NordVPN

NordVPN is één van de beste VPN-diensten van het moment. Hun VPN-dienst is snel en veilig en daarnaast bieden ze een dedicated IP-service aan. NordVPN is wat ons betreft de beste VPN met een dedicated IP-optie, maar is op het gebied van dedicated IP’s zelf nog niet zo ver als bijvoorbeeld TorGuard. Ze bieden dedicated IP’s aan op zeven verschillende locaties in de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koningkrijk, Nederland en Frankrijk.

De dedicated IP-optie van Nord is helaas ook wat lastiger aan te vragen dan die van TorGuard. Je moet namelijk eerst een VPN-abonnement bij NordVPN hebben en daarna een nieuwe account aanmaken om daarop voor je dedicated IP te betalen met behulp van een speciale couponcode. Daarna kun je contact opnemen met de klantenservice van Nord om verder geholpen te worden.

NordVPN is gelukkig wel zeer scherp geprijsd. Dit maakt NordVPN een uitstekende VPN, of je nu een dedicated IP wilt of niet. De dedicated IP-optie van Nord kost $70 per jaar bovenop je eigen abonnement. Als het puur gaat om de VPN-software en verbinding, vinden we Nord beter en gebruiksvriendelijker dan TorGuard. Gaat het echter enkel om de dedicated IP, dan gaat onze voorkeur uit naar TorGuard.

NordVPN
Actie:
Slechts €3,30 per maand bij een 2-jarig abonnement
9.1
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Dedicated IP met CyberGhost

Onze derde keuze voor goede VPN’s met een dedicated IP valt op CyberGhost. Dit is een VPN-provider die gebruiksvriendelijk, goedkoop en betrouwbaar is. CyberGhost biedt sinds kort ook een dedicated IP aan. Er zijn dedicated IP-adressen beschikbaar voor Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zo kun je met een dedicated IP uit de Verenigde Staten bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix kijken.

Als je een dedicated IP-adres van CyberGhost wilt, betaal je €5 extra per maand. Gelukkig is een normaal CyberGhost-abonnement erg goed geprijsd, vooral als je er een voor langere tijd afsluit. Hierdoor valt de uiteindelijke prijs met een dedicated IP vaak alsnog mee. De service van CyberGhost is daarmee een goede budget-keuze voor iedereen die op zoek is naar een top VPN met een dedicated IP-optie.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2,75 per maand!
9.3
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Conclusie

Een dedicated IP-adres geeft je de mogelijkheid om elke keer met hetzelfde IP-adres online te gaan, terwijl je tegelijkertijd beschermd wordt door een VPN. Dit IP-adres is niet hetzelfde als jouw echte IP, maar wordt ook niet gedeeld met andere VPN-gebruikers. Niet alle VPN-providers bieden de mogelijkheid tot het aanvragen van een dedicated IP-adres. Als de optie wordt aangeboden, is dit meestal tegen een extra betaling.

Het hebben van een dedicated IP heeft verschillende voor- en nadelen ten opzichte van een gedeeld IP-adres. Over het algemeen ben je met een dedicated IP beter te herkennen en hoef je je identiteit niet te constant te verifiëren. Hierdoor ben je helaas wel minder anoniem. Wel zal je met een dedicated IP niet zo snel op een zwarte lijst terechtkomen. Hierdoor is de kans veel kleiner dat je opeens geen toegang meer hebt tot websites en services zoals Netflix. Wij raden zelf TorGuard, NordVPN of CyberGhost aan als je op zoek bent naar een VPN met dedicated IP-optie.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen