Computergebruiker verbonden met servers

Wat is een dedicated IP?

Laatst bijgewerkt: 5 januari 2019
Leestijd: 6 minuut, 34 seconden

Als je VPN’s aan het vergelijken bent dan ben je waarschijnlijk de term ‘dedicated IP’ tegengekomen. Veel VPN’s noemen dit als pluspunt. Maar wat is dedicated IP precies? En waarom zou dit een voordeel zijn bovenop een regulier VPN-abonnement? In dit artikel lees je alles over het begrip dedicated IP.


Wat is een dedicated IP?

Dedicated IP betekent eigenlijk dat een IP-adres alleen door jou wordt gebruikt. Bij VPN’s werkt het meestal zo dat je een IP-adres deelt met anderen. Hierdoor hebben alle VPN-gebruikers op die server hetzelfde IP-adres. Als een VPN dedicated IP-adressen aanbiedt, dan betekent dat dat je ervoor kunt kiezen om een persoonlijk IP-adres aan te vragen. Helaas hangt hier vaak wel een prijskaartje aan.


Wat is het verschil tussen een dedicated IP en een shared IP bij een VPN?

Hoewel het misschien al wel duidelijk is door onze omschrijving van dedicated IP, willen we je toch nog even kort het verschil uitleggen tussen dedicated IP’s en shared IP’s. Bij een dedicated IP-adres heb je altijd één en hetzelfde IP-adres, waar je ook bent. Je kunt je dan via je VPN-provider altijd verbinden met een specifieke server om gebruik te maken van dat specifieke IP-adres. Een shared IP-adres deel je met anderen, dit is vaak de norm bij VPN-providers. Dit betekent dat je een IP-adres deelt, zodat er bijvoorbeeld 50 verschillende mensen van over de hele wereld hetzelfde IP-adres gebruiken. Ook zul je veranderen van IP-adres als je met een andere server verbindt. Hieronder vind je een schematische weergave ter verduidelijking van het verschil tussen dedicated IP’s en shared IP’s.

Dedicatd IP Shared IP Uitleg Illustratie


De voordelen van een dedicated IP-adres

Er zitten een aantal voordelen aan het gebruik van een dedicated IP-adres, zowel voor particuliere als zakelijke VPN-gebruikers. Hieronder gaan we kort in op deze voordelen.

Dedicated IP Man Verbonden met ServerEén van de redenen is dat je IP-adres met een dedicated IP minder snel op een ‘zwarte lijst’ komt te staan. Met een dedicated IP-adres ben jij de enige die gebruik maakt van een IP-adres, terwijl dit bij shared IP-adressen dus meerdere mensen zijn. Doordat een grote hoeveelheid mensen vanaf een shared IP-adres vaak toegang probeert te krijgen tot Neflix, gaan er bij de streaming service alarmbellen rinkelen. Op deze manier weten zij dat je gebruik maakt van een VPN en waarschijnlijk inhoud bekijkt die niet voor jou bedoelt is. Hierdoor zal het shared IP-adres worden toegevoegd aan hun zwarte lijst. Dit IP-adres krijgt dan geen toegang meer tot films en series. Wil je dus voorkomen dat je geen toegang meer hebt tot Netflix, waaronder bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix met een groter aanbod aan films en series, dan kun je beter een dedicated IP-adres gebruiken dan een shared IP-adres.

Dit werkt trouwens ook voor andere websites en diensten. Enkele bekende sites als Gmail, PayPal en eBay zien bij een gedeeld IP-adres dat er ingelogd wordt van een ander IP-adres dan waar het account op is gemaakt. Dit vertrouwen ze niet, waardoor ze herhaaldelijk je identiteit willen verifiëren. Met een dedicated IP-adres hoeft dit niet. Dit scheelt je dus dagelijks een hoop tijd.

Nog een voordeel van een dedicated IP-adres is dat e-mails van deze adressen meer worden vertrouwd door e-maildiensten zoals Gmail dan mails van shared IP-adressen. E-mailverkeer van statische IP-adressen krijgen voorrang boven e-mailverkeer van shared IP-adressen. Shared IP-adressen worden door mailservices namelijk extra gecontroleerd. Hierdoor komen deze mails soms zelfs in de spamfolder terecht. Met een dedicated IP-adres heb je hier geen last van. Je mails komen sneller aan en worden minder snel in de spambox geplaatst.

Voor zakelijke gebruikers (en in mindere mate persoonlijke gebruikers) is een dedicated IP-adres handig om toegang te krijgen tot specifieke netwerken. Sommige netwerken zijn alleen toegankelijk vanaf een specifiek IP-adres vanwege veiligheidsredenen. Met een dedicated IP-adres kun je altijd en overal toegang krijgen tot deze netwerken. Dit maakt thuiswerken een stuk makkelijker omdat je vanuit huis verbinding kunt maken met je werknetwerk.


De nadelen van een dedicated IP-adres

Helaas zitten er ook enkele nadelen aan het gebruik van een dedicated IP-adres. Zo kost een dedicated IP geld bij de meeste VPN-providers. Dit maakt je VPN-abonnement dus duurder. De kosten van zo’n persoonlijk IP-adres kunnen variëren van een paar euro per maand, tot meer dan 100 euro per jaar.

Daarnaast offer je ook wat privacy op. Omdat je gebruikmaakt van een statisch dedicated IP-adres is de activiteit op dat IP-adres gemakkelijker te koppelen aan jouw persoon of device. Je bent hierdoor minder anoniem.


Dedicated IP: voor- en nadelen op een rijtje

Om te kijken of een dedicated IP-adres iets voor jou is hebben we kort alle voor- en nadelen in een tabel gezet. Hierdoor kun je je opties makkelijk vergelijken.

Voordelen dedicated IP Nadelen dedicated IP
Je wordt niet geblokkeerd door websites als Netflix Hogere kosten
Er is geen verificatie nodig elke keer als je Gmail, eBay, PayPal, etc. gebruikt Minder anonimiteit
E-mails worden sneller bezorgd en ontvangen
E-mails komen minder snel in de spamfolder terecht
Je kunt toegang krijgen tot netwerken die alleen een specifiek IP-adres toestaan

Uitstekende VPN’s met een dedicated IP optie

Heb je een keuze gemaakt voor een dedicated IP-adres maar weet je niet welke VPN je het beste kunt kiezen? Dan kun je hieronder een overzicht vinden van de beste VPN’s die dedicated IP aanbieden.


Dedicated IP met TorGuard

Als wij denken aan een VPN met een dedicated IP service, dan denken we als eerst aan TorGuard. TorGuard is een wat minder gebruiksvriendelijke VPN, omdat het enige technische kennis vereist. Daarentegen is het wel zeer snel, heeft veel servers en is erg veilig. Daarnaast heeft TorGuard van de VPN-providers die we hier noemen de keuze uit de meeste locaties voor dedicated IP gebruikers.

De dedicated IP optie van TorGuard is daarnaast goed geprijsd als je een jaarabonnement afsluit. Ook is een dedicated IP adres bij TorGuard makkelijker aan te vragen dan bijvoorbeeld bij onze tweede keuze, NordVPN.

Torguard
7.8
  • Torrents toegestaan
  • Groot aanbod snelle servers
  • Vereist enige technische kennis
Bezoek Torguard


Dedicated IP met NordVPN

NordVPN is een van de beste VPN-diensten van het moment. Hun VPN is snel, veilig en ze bieden dus een dedicated IP service aan. NordVPN is wat ons betreft de beste VPN die een dedicated IP-adres aanbiedt, maar is op het gebied van dedicated IP zelf nog niet zo ver als bijvoorbeeld TorGuard. De dedicated IP optie van Nord is helaas ook wat lastiger aan te vragen dan die van TorGuard.

Wel is NordVPN zeer scherp geprijsd. Dit maakt NordVPN een uitstekende VPN, of je nu een dedicated IP wilt of niet. Qua VPN vinden we Nord beter en gebruiksvriendelijker dan TorGuard, maar als het alleen gaat om dedicated IP, dan heeft TorGuard onze voorkeur.

NordVPN
Actie:
Slechts $3,99 per maand bij een 2-jarig abonnement
9.1
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs
Bezoek NordVPN


Dedicated IP met PureVPN

PureVPN zou onze derde keus zijn wat betreft VPN’s met dedicated IP. Deze VPN-dienst is redelijk snel en heeft veel servers, maar is niet altijd even veilig. Hoewel Netflix niet werkt met deze aanbieder, kan je PureVPN met dedicated IP wel voor andere toepassingen gebruiken. PureVPN is de meest scherp geprijsde VPN met de meest scherp geprijsde dedicated IP-optie. Een prima budget-keuze dus voor een dedicated IP VPN.

PureVPN
8.5
  • Groot serveraanbod
  • Hoge snelheden
  • Netflix niet altijd werkend
Bezoek PureVPN


Conclusie

De mogelijkheid tot het aanvragen van een dedicated IP-adres is een optie die veel VPN-providers aanbieden. Helaas is een dedicated IP-adres bij de meeste VPN-providers niet gratis. Een dedicated IP heeft verschillende voor- en nadelen ten opzichte van een shared IP. Over het algemeen ben je met een dedicated IP-adres beter te herkennen en hoef je je identiteit niet te constant te verifiëren. Hierdoor ben je helaas wel minder anoniem. Wel zal je IP-adres minder snel op een zwarte lijst terechtkomen met een dedicated IP. Hierdoor loop je minder snel het risico geen toegang te hebben tot Netflix. Wij raden zelf TorGuard, NordVPN of PureVPN aan als je op zoek bent naar een VPN met dedicated IP optie.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past