Wat is een dedicated IP?

Computergebruiker verbonden met servers
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Dedicated IP in het kort

Sommige VPN-providers bieden de optie om een dedicated IP aan te vragen. Dit betekent dat je een uniek, statisch IP-adres krijgt dat alleen door jou wordt gebruikt, terwijl je échte IP-adres nog steeds verborgen blijft. Dit heeft meerdere voordelen:

 • Je komt minder snel op een zwarte lijst terecht.
 • Je hoeft geen extra verificaties te doorlopen.
 • Je kunt sneller en zonder problemen e-mailen.
 • Je werkt gemakkelijk vanuit huis.

Een dedicated IP-adres heeft ook een aantal mogelijke nadelen. Zo vermindert het je online privacy en kost het vaak extra. Alsnog is het voor veel VPN-gebruikers een perfecte oplossing.

Wil jij ook een dedicated IP-adres? Niet alle VPN-providers hebben deze optie. Een goede aanbieder die dit wél heeft, is NordVPN:

Meer weten over dedicated IP’s? Lees dan hieronder verder.

Als je VPN’s aan het vergelijken bent, kom je waarschijnlijk de term ‘dedicated IP’ geregeld tegen. Veel VPN’s die een dedicated IP aanbieden, noemen dit als pluspunt. Maar wat is dedicated IP precies? En waarom zou dit een voordeel zijn bovenop een regulier VPN-abonnement? In dit artikel lees je alles over het begrip ‘dedicated IP’.

Wat is een dedicated IP?

Laptop met SlotEen dedicated IP is een IP-adres dat alléén door jou wordt gebruikt. Bij de meeste VPN’s deel je een IP-adres met andere gebruikers van dezelfde aanbieder. Je kiest een serverlocatie, bijvoorbeeld Amsterdam, en krijgt een IP-adres in die locatie toegeschreven. Ditzelfde IP-adres wordt echter ook toegeschreven aan andere gebruikers die de locatie Amsterdam hebben gekozen. Er gaat dus dataverkeer van meer dan één persoon langs dezelfde VPN-server. Dit is bij een dedicated IP niet het geval.

Als een VPN dedicated IP-adressen aanbiedt, betekent dat dat je ervoor kunt kiezen een persoonlijk IP-adres aan te vragen. Dit adres is uiteraard anders dan jouw daadwerkelijke IP-adres. Mensen en websites kunnen jouw internetgedrag daardoor nog steeds niet aan jouw persoon koppelen. Al jouw verkeer gaat via dat IP zonder dat je je privacy verliest of dat anderen daar ook gebruik van maken. Helaas hangt er vaak wel een prijskaartje aan het aanschaffen van een dedicated IP.

Voor meer informatie over IP-adressen verwijzen we je naar ons artikel ‘Wat is mijn IP-adres‘. Hier check je gelijk welk IP-adres jij op dit moment gebruikt om met het internet te communiceren.

Wat is het verschil tussen een dedicated IP en een shared IP?

Hoewel het misschien al duidelijk is door bovenstaande omschrijving, willen we je toch nog even kort het verschil tussen dedicated IP’s en shared IP’s uitleggen. Met een dedicated IP heb je altijd één en hetzelfde IP-adres, waar je ook bent. Je kunt dan via je VPN-provider altijd verbinden met dezelfde specifieke server om gebruik te maken van dat specifieke IP-adres.

Een ‘shared IP’, of gedeelde IP, deel je met anderen. Bij veel VPN-providers is dit de norm. Dit betekent dat je hetzelfde IP-adres aanneemt als andere gebruikers van dezelfde provider. Je gaat bijvoorbeeld met 50 verschillende mensen van over de hele wereld met hetzelfde IP-adres het internet op.

Zo gebruiken meerdere mensen bijvoorbeeld hetzelfde IP-adres in New York om de Amerikaanse Netflix te kijken. Vaak krijg je bij een shared IP elke keer een ander IP-adres toegeschreven. Of je nu met een andere serverlocatie verbindt of niet, er bestaat een kans dat je publiek zichtbare IP-adres verandert. In het plaatje hieronder zie je schematisch het verschil tussen dedicated IP’s en shared IP’s uitgelegd.

Dedicatd IP Shared IP Uitleg Illustratie

De voordelen van een dedicated IP-adres

Het gebruiken van een dedicated IP-adres heeft veel voordelen. Zo kan het handig zijn voor zowel zakelijke als particuliere VPN-gebruikers. Hieronder vind je de grootste voordelen van een dedicated IP-adres:

Minder snel op een zwarte lijst

Lijst met VergrootglasEén van de belangrijkste redenen dat veel VPN-gebruikers een dedicated IP-adres aanschaffen, is dat je IP-adres dan minder snel op een ‘zwarte lijst’ komt te staan. Met een dedicated IP-adres ben jij de enige die dat IP-adres gebruikt, terwijl dit bij shared IP-adressen meerdere mensen zijn. Het gebruik van al deze mensen heeft een effect op hoe dat shared IP bij websites ontvangen wordt.

Een voorbeeldje: stel je voor dat je een shared IP van een VPN-provider gebruikt om Netflix te kijken. Waarschijnlijk ben jij daarin niet de enige. Doordat veel mensen vanaf dit gedeelde IP-adres toegang proberen te krijgen tot Netflix, gaan er bij de streamingdienst alarmbellen rinkelen. Op deze manier weten zij dat ze te maken hebben met een VPN.

Dit betekent dat ze niet weten waar de verschillende gebruikers van dit IP-adres zich op dat moment bevinden. Het aanbod van Netflix verschilt afhankelijk van je locatie. Als Netflix je echte locatie niet met zekerheid kan bepalen, ontzegt het je de toegang helemaal. Het shared IP-adres zal worden toegevoegd aan Netflix’ zwarte lijst. Met dit IP-adres krijg je dan geen films en series meer te zien. Je krijgt dan slechts een error-melding waarin staat dat je de proxy uit moet zetten om weer toegang te krijgen.

Hoe een dedicated IP hierbij helpt

Het voordeel van een dedicated IP is dat jij de enige bent die toegang tot Netflix probeert te krijgen met dat IP-adres. Hierdoor is de kans veel kleiner dat Netflix en andere websites je verbinding herkennen als een VPN-verbinding. Wil je voorkomen dat je opeens geen toegang meer hebt tot Netflix, waaronder de Amerikaanse Netflix met een groter aanbod aan films en series? Dan kun je beter een (Amerikaans) dedicated IP-adres gebruiken dan een shared IP-adres.

Houd er rekening mee dat een dedicated IP-adres niet garandeert dat de VPN niet wordt gedetecteerd door websites. De kans dat je op een blacklist komt, is echter wel lager.

Geen extra verificatie nodig

Twee-Staps-VerificiatieWanneer websites jouw IP-adres op een zwarte lijst zetten, komt die actie meestal voort uit wantrouwen. Het gebruik van je IP-adres, vooral in combinatie met je account op een website, was waarschijnlijk erg onregelmatig en onvoorspelbaar. Hierdoor vermoedt de website misbruik en onderneemt het actie. Soms zet het je IP hierbij op de zwarte lijst. In andere gevallen betekent dit dat je een extra verificatie moet geven voor je volledig kunt inloggen.

Enkele bekende sites zoals Gmail, PayPal en eBay zien bij een gedeeld IP-adres dat er ingelogd wordt vanaf een ander IP-adres dan waar het account op is aangemaakt. Dit vertrouwen ze niet, waardoor ze je identiteit willen verifiëren. Elke keer dat je met een ander IP-adres verbindt en toegang wil tot, bijvoorbeeld, eBay, zul je dit proces moeten herhalen. Met een dedicated IP-adres hoeft dit niet. Dit scheelt je dagelijks een hoop tijd.

Sneller en zonder problemen e-mailen

Nog een voordeel van een dedicated IP-adres is dat e-mails afkomstig van deze adressen meer worden vertrouwd door e-maildiensten, zoals Gmail, dan e-mails afkomstig van shared IP-adressen. E-mailverkeer van statische IP-adressen, zoals bij een dedicated IP, krijgen voorrang boven e-mailverkeer van shared IP-adressen. Shared IP-adressen worden door mailservices namelijk extra gecontroleerd. Hierdoor komen deze mails soms zelfs automatisch in de spamfolder van de ontvanger terecht.

Met een dedicated IP-adres heb je hier geen last van. Je mails komen sneller aan en worden minder vaak in de spambox geplaatst. Je kunt dus sneller en gemakkelijker e-mailen met een dedicated IP. Je e-mails komen sneller aan, wat in sommige gevallen, bijvoorbeeld op de werkvloer, van groot belang kan zijn.

Gemakkelijk werken vanaf thuis

Zakenmannen HanddrukVoor zakelijke VPN-gebruikers is een dedicated IP-adres handig om toegang te krijgen tot specifieke netwerken. Sommige netwerken zijn alleen toegankelijk vanaf een specifiek IP-adres vanwege veiligheidsredenen. Zo kan je baas bijvoorbeeld garanderen dat enkel de mensen met toegang tot de internetverbinding op kantoor ook bij belangrijke bedrijfsgegevens kunnen. Het nadeel hiervan is dat je met je eigen ‘kale’ internetverbinding thuis of zelfs met een gedeeld IP-adres van een VPN op kantoor geen toegang krijgt tot het bedrijfsnetwerk.

Met het juiste dedicated IP-adres krijg je wél altijd en overal toegang tot deze netwerken. Dit maakt thuiswerken een stuk gemakkelijker, omdat je via je dedicated IP direct verbinding kunt maken met het netwerk van je werk. Zo kun je vanaf je bank aan het werk en is je verbinding ook nog eens goed beveiligd met een VPN.

Overigens krijg je niet zomaar toegang tot je bedrijfsnetwerk zodra je een willekeurig dedicated IP bij je VPN-provider aanvraagt. Als je ook vanuit huis of onderweg toegang wilt hebben tot het netwerk van je bedrijf, kun je het best contact opnemen met je baas. Hij of zij kan helpen een goede beveiligde VPN-verbinding met het juiste IP-adres op te zetten.

De nadelen van een dedicated IP-adres

Helaas zitten er ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van een dedicated IP-adres. Zo kost een dedicated IP bij de meeste VPN-providers extra geld. Dit maakt je VPN-abonnement duurder. De kosten van zo’n persoonlijk IP-adres kunnen variëren van een paar euro per maand, tot meer dan €100 per jaar. Omdat dit bovenop je normale abonnementskosten komt, is dit zeker een belangrijke factor om te overwegen.

Een tweede nadeel is dat je mogelijk een deel van je privacy opoffert. Met een dedicated IP-adres ben je gemakkelijker online te volgen. Omdat je een statisch adres gebruikt, dat dus constant hetzelfde blijft, is de activiteit op dat IP-adres gemakkelijker te koppelen aan jouw persoon of apparaat. Je bent hierdoor minder anoniem op het internet.

Dedicated IP: de voor- en nadelen op een rijtje

Om het zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken, hebben we kort alle voor- en nadelen van een dedicated IP in een tabel gezet. Zo kun jij sneller beslissen of een dedicated IP iets voor jou is.

Voordelen dedicated IPNadelen dedicated IP
Je wordt minder snel geblokkeerd door websites, zoals NetflixHogere kosten
Er is geen constante verificatie nodig voor Gmail, eBay, PayPal en dergelijkeMinder anonimiteit
E-mails worden sneller bezorgd en ontvangen
E-mails komen minder vaak in de spamfolder terecht
Je kunt toegang krijgen tot netwerken die alleen een specifiek IP-adres toestaan

Uitstekende VPN’s met een dedicated IP-optie

Heb je besloten dat je een dedicated IP-adres wilt, maar weet je niet welke VPN je het beste kunt kiezen? Wij hebben de beste VPN’s die dedicated IP’s aanbieden hieronder voor je opgesomd.

Dedicated IP met TorGuard

Als wij denken aan een VPN met een dedicated IP service, denken we als eerst aan TorGuard. TorGuard is een VPN die vooral geschikt is voor meer ervaren VPN-gebruikers. We raden deze VPN dan ook niet aan voor beginners. De software vereist enige technische kennis en is daardoor minder gebruiksvriendelijk. Daarentegen is TorGuard wel erg snel, heeft veel servers en is erg veilig. Ook heeft TorGuard veel keuze wat betreft locaties voor dedicated IP gebruikers.

De dedicated IP-optie van TorGuard is goed geprijsd. Bovendien dalen de kosten mee met de maandprijs van je abonnement, wanneer je kiest voor een abonnement voor langere termijn. Ook is een dedicated IP adres bij TorGuard erg gemakkelijker aan te vragen, namelijk gelijk op de bestelpagina.

Torguard
Vanaf
€1.91
8.3
 • Houdt geen logs bij
 • Groot aanbod aan servers
 • Lastig om streamingdiensten te unblocken
Bezoek Torguard

Dedicated IP met NordVPN

NordVPN is een van de beste VPN-diensten van het moment. De VPN-dienst is snel en veilig en daarnaast biedt NordVPN een dedicated IP-service aan. NordVPN is wat ons betreft de beste VPN met een dedicated IP-optie.

Op het gebied van dedicated IP’s is NordVPN echter nog niet zo ver als TorGuard. NordVPN biedt dedicated IP’s aan op vijf verschillende locaties in de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk.

De dedicated IP-optie van Nord is helaas ook wat lastiger aan te vragen dan die van TorGuard. Je moet namelijk eerst een VPN-abonnement bij NordVPN hebben en daarna een nieuwe account aanmaken om daarop voor je dedicated IP te betalen met behulp van een speciale couponcode. Daarna kun je contact opnemen met de klantenservice van Nord om verder geholpen te worden.

NordVPN is gelukkig wel zeer scherp geprijsd. Dit maakt NordVPN een uitstekende VPN, of je nu een dedicated IP wilt of niet. De dedicated IP-optie van Nord kost $70 per jaar bovenop je eigen abonnement. Als het puur gaat om de VPN-software en verbinding, vinden we NordVPN beter en gebruiksvriendelijker dan TorGuard. Gaat het echter enkel om de dedicated IP, dan gaat onze voorkeur uit naar TorGuard.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Conclusie

Een dedicated IP-adres geeft je de mogelijkheid om elke keer met hetzelfde IP-adres online te gaan, terwijl je tegelijkertijd beschermd wordt door een VPN. Dit IP-adres is niet hetzelfde als jouw echte IP, maar wordt ook niet gedeeld met andere VPN-gebruikers. Niet alle VPN-providers bieden de mogelijkheid tot het aanvragen van een dedicated IP-adres. Als de optie wordt aangeboden, is dit meestal tegen een extra betaling.

Het hebben van een dedicated IP heeft verschillende voor- en nadelen ten opzichte van een gedeeld IP-adres. Over het algemeen ben je met een dedicated IP beter te herkennen en hoef je je identiteit niet te constant te verifiëren. Hierdoor ben je helaas ook minder anoniem.

Wel zal je met een dedicated IP niet zo snel op een zwarte lijst terechtkomen. Hierdoor is de kans veel kleiner dat je opeens geen toegang meer hebt tot websites en services zoals Netflix. Wij raden zelf TorGuard of NordVPN aan als je op zoek bent naar een VPN met dedicated IP-optie.

Dedicated IP's: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over dedicated IP’s? Wij helpen je graag verder. Klik op een van de vragen hieronder en je krijgt automatisch het antwoord te zien.

Een dedicated IP is een uniek, statisch IP-adres dat alleen door jou wordt gebruikt. Je echte IP-adres blijft verborgen. Bij de meeste VPN-providers krijg je een IP-adres dat met andere gebruikers wordt gedeeld.

Het gebruik van een dedicated IP heeft meerdere voordelen:

 • Je IP-adres komt minder snel op een zwarte lijst.
 • Je hoeft je identiteit niet steeds te verifiëren.
 • Je kunt sneller en zonder problemen e-mailen.
 • Je kunt gemakkelijker vanuit huis werken.

Het gebruik van een dedicated IP heeft ook een aantal nadelen:

 • Bij de meeste VPN-providers kost een dedicated IP extra geld.
 • Met een dedicated IP ben je gemakkelijker te volgen online en dus minder anoniem.

TorGuard en NordVPN zijn wat ons betreft uitstekende VPN-providers met een dedicated IP-optie. Lees waarom in ons uitgebreide artikel over dedicated IP’s.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen