Uitzending Gemist logo laptop op strand

Uitzending Gemist in het buitenland kijken

Laatst bijgewerkt: 18 maart 2020
Leestijd: 2 minuten, 31 seconden

NPO Start Logo - Uitzending GemistUitzending Gemist was lange tijd een prachtige dienst waarmee je televisie-uitzendingen online terug kon kijken. De dienst bestaat nu nog steeds, maar is van naam verandert en heet nu NPO Start. Helaas is een deel van de uitzendingen op deze dienst alleen beschikbaar in Nederland. Op vakantie lekker je favoriete tv-programma’s volgen of terugkijken zit er dus vaak niet in. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem.

Uitzending Gemist/NPO Start maakt gebruik van geolocatietechniek. Hierdoor kunnen zij bepalen in welk land een bezoeker zich bevindt en op basis daarvan een selectief aanbod van hun tv-programma’s beschikbaar maken. Dit heeft te maken met uitzendrechten die soms alleen voor Nederland gekocht zijn. Dit is uiteraard vervelend als je op vakantie bent.

Hoe werkt geolocatie?

NPO en RTL bepalen op basis van je IP-adres waar jij je bevindt. Als je je computer of tablet dus aansluit op het internet van je vakantieadres en Uitzending Gemist/NPO Start opvraagt, dan word jij gezien als een buitenlandse bezoeker, wat helaas zijn beperkingen met zich meebrengt. Je krijgt geen toegang tot de programma’s en series en kunt dus geen Nederlandse televisie in het buitenland kijken.

Hoe omzeil je de blokkade van Uitzending Gemist?

Om ervoor te zorgen dat je in het buitenland Uitzending Gemist (of RTL XL en NPO Start) kunt kijken, moet je ervoor zorgen dat het lijkt alsof je je in Nederland bevindt. Je moet daarvoor vanaf een Nederlands IP-adres online zijn. Er zijn verschillende manieren om je IP-adres te veranderen. De meest gemakkelijke optie is om dit via een VPN-verbinding te doen.

Unblocking met een VPN

Met een VPN wordt jouw internetverkeer omgeleid via een externe server van de VPN-provider. VPN-aanbieders hebben vaak servers over de hele wereld waarmee jij verbinding kunt maken. Dus als jij op je vakantieadres in het buitenland zit, kun je je verbinding via één van de Nederlandse servers van je VPN-provider laten lopen. Jouw IP-adres verandert daarmee in het IP-adres van deze Nederlandse server, waardoor NPO Start/Uitzending Gemist denkt dat jij de website vanuit Nederland bezoekt. Daarmee krijg je ook toegang tot al je gebruikelijke programma’s. Met een VPN kan je op deze manier bijvoorbeeld ook Nederlands voetbal kijken vanuit het buitenland.

Wil je zelf een VPN gebruiken om Nederlandse televisie vanuit het buitenland te kunnen kijken? Wij hebben de beste VPN-aanbieders op de markt voor je op een rijtje gezet:

Bekijk beste VPN's

Een VPN heeft nog meer voordelen. Met een goede provider kan je bijvoorbeeld ook vanuit Nederland de Amerikaanse Netflix bezoeken. Met een Amerikaans IP-adres kun je immers net doen alsof je in Amerika zit. Daarnaast beveiligt en versleutelt een VPN je volledige internetverbinding, zodat niemand kan zien welke websites jij bezocht hebt en wat jouw echte IP-adres is. Zelf merk je hier helemaal niets van: je kunt blijven surfen op het internet zoals je altijd doet. Ondertussen ben je wel extra beschermd.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Streaming’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
11
Reacties
 1. Op mijn iMac en MacBook werkt de vpn (HMA, door middel van de app) wel om een live uitzending via npo.nl te zien.
  Start ik de app van HMA op mijn iPhone of iPad dan blijft de NPO-app zoeken (draaien) evenals de Wifi-verbinding. Voordat de NPO-app en HMA-app voor een paar maanden vernieuwd zijn geworden, kon ik ook live-tv op mijn iPhone en iPad bekijken.
  Ik vernoed dat er iets bij de instellingen niet goed staat.
  Weet jij een oplossing?

  • Ons advies zou zijn om customer support te raadplegen. Het genoemde probleem komt ons niet bekend voor helaas.

 2. Hoe krijg ik in USA een Nederlands IP adres?

  • Door te verbinden met een VPN-server die in Nederland staat. GOOSE VPN heeft bijvoorbeeld veel VPN-servers in Nederland.

 3. Het probleem bij de app van HMA op mijn iPhone of iPad is sinds ongeveer een maand ‘spontaan’ opgelost. Wat er is gebeurd is mij onduidelijk. Gelukkig kan ik nu ook weer NPO op mijn iPhone of iPad kijken.

  • Goed om te horen dat alles goed werkt nu!

 4. Ik ben een Belg, kan ik ook NPO programma’s bekijken?

  • Hallo Marijke,

   Dit is gewoon mogelijk met een VPN als je een Nederlandse server selecteert.

 5. Wij betalen ook in Nederland belasting alhoewel we in Duitsland wonen! Of zijn dit de Kijk- en Luistergelden! Wij worden dus bestraft omdat we na pensionering naar Duitsland gegaan zijn om dichter bij onze kinderen te wonen! Trieste boel! Tot nu toe speelde dit bij de Commerciëlen en nu dus ook bij de NPO!
  Bedankt Nederland!

  • Het is inderdaad vervelend dat je NPO niet kunt kijken in het buitenland ook al betaal je belasting in Nederland. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat het terugkijken van NPO en het gebruik van de website en app als extra dienst wordt gezien waarvoor je moet bijbetalen. Dit maakt het echter niet minder vervelend.

 6. ik zit in Turkije in een hotel op wifi. NordVPN op een Nederlands IP-adres gezet. Maar ik kan niks terugkijken bij uitzending gemist.
  Wat doe ik verkeerd?

  • Probeer je de afleveringen terug te kijken via de officiële website van NPO Start? Zo niet, dan dien je daar de afleveringen terug te kijken. Je hebt hiervoor wel een NPO account nodig. Andere onofficiële sites zullen niet altijd werken.

Een reactie plaatsen