Uitzending Gemist logo laptop op strand

Uitzending gemist in het buitenland kijken

Laatst bijgewerkt: 6 december 2018
Leestijd: 2 minuten, 23 seconden

NPO Start Logo - Uitzending GemistUitzending Gemist is een prachtige dienst waarmee je televisie-uitzendingen online terug kunt kijken. Helaas is een deel van de uitzendingen alleen beschikbaar in Nederland. Op vakantie lekker je favoriete tv-programma’s volgen of terugkijken zit er dus vaak niet in. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem, welke wij in dit artikel zullen behandelen.

Uitzending gemist maakt gebruik van geolocatie techniek. Hierdoor kunnen zij bepalen in welk land een bezoeker zich bevindt en op basis daarvan een selectief aanbod van hun tv programma’s beschikbaar maken. Dit heeft te maken met uitzendrechten die soms alleen voor Nederland gekocht zijn. Dit is uiteraard vervelend als je op vakantie bent, en in feite heb je ook recht op het programma omdat je als Nederlandse belastingbetaler hebt meebetaald aan het programma.


Hoe werkt de geolocatie

NPO en RTL (uitzending-gemist) bepalen op basis van je IP-adres waar jij je bevindt. Als je je computer of tablet dus aansluit op het internet van je vakantieadres en Uitzending Gemist opvraagt, dan wordt jij aangemerkt als buitenlandse bezoeker, wat helaas zijn beperkingen met zich meebrengt.


Hoe kun je de geolocatie omzeilen

Om ervoor te zorgen dat je in het buitenland Uitzending Gemist (of RTL gemist en NPO Plus) kunt kijken moet je er voor zorgen dat het lijkt alsof je je in Nederland bevindt. Je moet dus eigenlijk vanaf een Nederlands IP-adres online zijn. Er zijn verschillende manieren om je ip-adres te faken. De meest makkelijke optie is om dit via een VPN verbinding te doen.

Met een VPN wordt jouw internetverkeer omgeleid via een externe server van de VPN provider. VPN-aanbieders hebben vaak servers over de hele wereld staan waarmee jij verbinding kunt maken. Dus als jij op je vakantieadres in het buitenland zit, kan kan je bijvoorbeeld kiezen om je verbinding te laten lopen via een van de Nederlandse servers van je VPN-provider. Jouw ip-adres wordt daarmee gelijk aan het ip-adres van deze Nederlandse server, waardoor Uitzending Gemist denkt dat jij vanuit Nederland de website bezoekt. En daarmee krijg je toegang tot je gebruikelijke programma’s. Met een VPN kan je op deze manier ook Nederlands voetbal kijken vanuit het buitenland. Zie ook ons recente overzicht van de beste VPN-aanbieders op de markt:

Bekijk beste VPN's

Maar een VPN heeft nog meer voordelen. Met een goede provider kan je bijvoorbeeld ook vanuit Nederland de Amerikaanse Netflix bezoeken, door met een Amerikaans ip-adres net te doen alsof je in Amerika zit. Daarnaast beveiligt en versleutelt een VPN je volledige internetverbinding, zodat niemand kan zien welke websites jij bezocht hebt en wat jouw echte ip-adres is. Zelf merk je hier helemaal niets van, je kan gewoon surfen op het internet als altijd. Maar je bent dus wel extra beschermd.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Streaming’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
11
Reacties
 1. Op mijn iMac en MacBook werkt de vpn (HMA, door middel van de app) wel om een live uitzending via npo.nl te zien.
  Start ik de app van HMA op mijn iPhone of iPad dan blijft de NPO-app zoeken (draaien) evenals de Wifi-verbinding. Voordat de NPO-app en HMA-app voor een paar maanden vernieuwd zijn geworden, kon ik ook live-tv op mijn iPhone en iPad bekijken.
  Ik vernoed dat er iets bij de instellingen niet goed staat.
  Weet jij een oplossing?

  • Ons advies zou zijn om customer support te raadplegen. Het genoemde probleem komt ons niet bekend voor helaas.

 2. Hoe krijg ik in USA een Nederlands IP adres?

  • Door te verbinden met een VPN-server die in Nederland staat. GOOSE VPN heeft bijvoorbeeld veel VPN-servers in Nederland.

 3. Het probleem bij de app van HMA op mijn iPhone of iPad is sinds ongeveer een maand ‘spontaan’ opgelost. Wat er is gebeurd is mij onduidelijk. Gelukkig kan ik nu ook weer NPO op mijn iPhone of iPad kijken.

  • Goed om te horen dat alles goed werkt nu!

 4. Ik ben een Belg, kan ik ook NPO programma’s bekijken?

  • Hallo Marijke,

   Dit is gewoon mogelijk met een VPN als je een Nederlandse server selecteert.

 5. Wij betalen ook in Nederland belasting alhoewel we in Duitsland wonen! Of zijn dit de Kijk- en Luistergelden! Wij worden dus bestraft omdat we na pensionering naar Duitsland gegaan zijn om dichter bij onze kinderen te wonen! Trieste boel! Tot nu toe speelde dit bij de Commerciëlen en nu dus ook bij de NPO!
  Bedankt Nederland!

  • Het is inderdaad vervelend dat je NPO niet kunt kijken in het buitenland ook al betaal je belasting in Nederland. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat het terugkijken van NPO en het gebruik van de website en app als extra dienst wordt gezien waarvoor je moet bijbetalen. Dit maakt het echter niet minder vervelend.

 6. ik zit in Turkije in een hotel op wifi. NordVPN op een Nederlands IP-adres gezet. Maar ik kan niks terugkijken bij uitzending gemist.
  Wat doe ik verkeerd?

  • Probeer je de afleveringen terug te kijken via de officiële website van NPO Start? Zo niet, dan dien je daar de afleveringen terug te kijken. Je hebt hiervoor wel een NPO account nodig. Andere onofficiële sites zullen niet altijd werken.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past