HolaVPN PNG Logo

Hola VPN Review 2021

Update: 4 januari 2021
Hoogtepunten
 • Extreem onveilig
 • Verkoopt het gebruik van je IP-adres als het ware door
 • Versleutelt je data niet
Score
3.0

Onze Hola VPN score

 • Snelheid
  6.0
 • Veiligheid
  1
 • Gebruiksgemak
  4.0
 • Servers
  1

Hola VPN Review 2021 – blijf ver weg van deze nep VPN

Hola Extensie staat uitHola VPN is één van de populairdere gratis “VPN’s”, vooral onder kinderen. Het probleem is alleen dat Hola eigenlijk helemaal geen VPN is. Hola VPN versleutelt je data namelijk niet en zorgt er alleen voor dat jouw internetverkeer via de computer van iemand anders gaat. Wiens computer vraag je? Die van een andere Hola-gebruiker. Wij zouden je dan ook sterk afraden om Hola VPN te gebruiken. Als je namelijk Hola gebruikt, kunnen anderen jouw computer gebruiken om te internetten. Jouw computer wordt dan een zogenoemde ‘exit node’. Dit heeft in het verleden al vaker voor problemen gezorgd waarbij kinderen nietsvermoedend hun computer en internetverbinding beschikbaar stelden voor criminele activiteiten.

Daarbij is Hola eigenlijk alleen een browserextensie. Goede VPN’s hebben software die je complete internetverbinding beveiligt. Hola verandert alleen het IP-adres in je browser. Als je hun software downloadt dan haal je hun browser in huis. In termen van het beveiligen van je internetverbinding heb je er dus niks aan.

Specificaties Hola VPN
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
Gelijktijdige verbindingen
 • 10
Betaalmethoden
 • iDeal
 • ,
 • PayPal
 • ,
 • Creditcard
 • ,
 • Google Pay
 • ,
 • Sofort
Geld-terug-garantie
 • Ja

Verschil tussen Hola en een VPN

Hola is als het ware geen VPN maar een ‘Peer to Peer Tunneling’ browserextensie. Dit betekent dat gebruikers onderling hun internetverbinding met elkaar delen. Bij Hola is het helaas zo dat jij als gratis gebruiker niet alleen gebruikmaakt van iemand anders IP-adres, maar dat iemand anders ook gebruik kan maken van jouw IP-adres. Bij een VPN werkt dit anders. Een legitieme VPN-aanbieder heeft namelijk zelf servers. Deze servers worden daarbovenop ook nog extra beveiligd. Tevens zorgt de software van de meeste VPN-providers ervoor dat jouw data sterk wordt versleuteld. Hierdoor is de server waarmee je verbindt veilig, en zijn jouw activiteiten afgeschermd voor pottenkijkers. Bij Hola is dit niet het geval.

Hola heeft ook een betaald pakket: Hola PLUS. Voor zover wij kunnen achterhalen is dit exact hetzelfde als Hola, alleen kunnen anderen dan niet verbinding maken via jouw computer. Dit maakt Hola wel wat veiliger, maar maakt het nog lang geen echte, veilige VPN. Ook zouden sommige websites als Netflix alleen werken met Hola PLUS. Bij ons werkte dit echter nog steeds niet.

Toch kan het zijn dat je Hola VPN wil gebruiken vanwege hun relatief simpele software of het feit dat je geografische blokkades kunt omzeilen met een simpel te installeren browserextensie. Voor het gemak hebben we wat alternatieven voor Hola voor je op een rijtje gezet. Hierdoor heb je toch alle voordelen van Hola, zonder de nadelen:

Reden om Hola te gebruikenAlternatief 1Alternatief 2Alternatief 3
Gratis unblockingTunnelBear Logo Beeldmerk Klein

TunnelBear

ProtonVPN Logo Beeldmerk Klein

ProtonVPN

ZoogVPN Logo Klein

ZoogVPN

Handige browserextensieTunnelBear Logo Beeldmerk Klein

TunnelBear

CyberGhost Logo Klein

CyberGhost

NordVPN Logo Klein

NordVPN

Makkelijk in het gebruikTunnelBear Logo Beeldmerk Klein

TunnelBear

CyberGhost Logo Klein

CyberGhost

NordVPN Logo Klein

NordVPN

Zoals je kunt zien is TunnelBear een gratis VPN die makkelijk in het gebruik is en een handige browserextensie heeft. Het nadeel is dat je aan een vast aantal MB’s zit (tot 1.5GB gratis). ProtonVPN heeft geen datalimiet maar ook geen browserextensie. Deze heb je echter ook niet nodig als je hun software gewoon aanzet op je apparaat. CyberGhost is een uitstekende VPN, maar helaas niet gratis en ZoogVPN is gratis maar is minder gebruiksvriendelijk dan de andere alternatieven en heeft geen browserextensie. Wij zouden je zelf aanraden om de gratis versie van TunnelBear uit te proberen als veilig alternatief voor Hola. Wil je Netflix unblocken om Netflix USA te kijken? Dan kun je vrijwel altijd het beste kiezen voor een betaalde VPN. CyberGhost is daarvoor een goede keuze aangezien Netflix werkt en CyberGhost een van de goedkoopste, doch beste VPN’s is op de markt.

Hoewel wij het gebruik van Hola dus zeer sterk afraden hebben we deze VPN toch getest en gereviewed. De uitwerking hiervan kan je hieronder vinden.


Snelheid – Hoe snel is Hola

Hola vlam in raketDe snelheid van Hola VPN is in principe niet slecht. Via de computer van een andere gebruiker maak je verbinding met het internet. Omdat Hola veel gebruikers heeft betekent dit dat er veel “servers” beschikbaar zijn. Je zal dus vrijwel nooit last hebben van een volle server. Het probleem is wel dat je afhankelijk bent van de internetsnelheid van de andere gebruiker. Als iemand een abonnement met lage snelheden heeft bij een internetprovider, dan zul je zelf ook geen hoge snelheden halen. Toch zul je gemiddeld gezien prima snelheden halen met Hola.

Omdat Hola VPN geen vaste servers heeft, heeft het weinig zin om speedtests te doen. Zonder vaste servers kunnen we namelijk geen goede tests doen. Wel hebben we gedurende een langere periode Hola uitgeprobeerd om te kijken hoe het onze dagelijkse internetsnelheid beïnvloedde.


Snelheid in alledaags gebruik

Tijdens het dagelijkse gebruik van Hola merkten wij wisselende snelheden. De ene keer hadden we een snelle “server” te pakken, de andere keer niet. Toch konden we meestal een snelle server vinden zodat we geen last hadden van traag internet. Dit maakt Hola VPN wel wat instabiel. Omdat ze geen eigen servers hebben ben je niet zeker van een stabiele verbinding of goede snelheden.

Dit maakte het testen van online games, streaming en downloaden wel interessant. Soms hadden we een computer te pakken waarbij we zonder lag konden gamen, soms niet. Soms hadden we een server waarop Netflix werkte, soms niet. Downloaden ging redelijk snel, afhankelijk van de verbonden computer, maar torrents werken niet. Het is wel belangrijk om op te merken dat Hola alleen als browserextensie zal worden gebruikt. Dit betekent dat je geen effect merkt als je een game speelt via Steam o.i.d. Als je dus gamet buiten je browser om, gebruik dan geen Hola. Het zal je niet helpen en kan er zelfs juist voor zorgen dat je meer lag hebt omdat anderen ook via jouw computer gebruikmaken van het internet.

Al met al is Hola dus een VPN met soms snelle, soms minder snelle “servers”. We zouden de snelheid van Hola dus niet slecht willen noemen, maar ook niet goed. Het is te instabiel om er een definitief hoog of laag cijfer voor te geven.


Conclusie snelheid Hola VPN

Onze conclusies aangaande de snelheid van Hola zijn als volgt:

 • Bij Hola is het nooit zeker of je verbindt met een goede of slechte “server”
 • Bij alledaags browsergebruik zal Hola snel genoeg zijn zodat je er geen last van hebt

Veiligheid – Hoe veilig is Hola?

We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen: Hola is niet veilig. Je IP-adres kan worden gebruikt door anderen, je data wordt niet versleuteld en de zogenaamde VPN-servers waar je mee verbindt zijn onbeveiligd. Hola zegt dat je ‘idle resources’ bij hun betaalde abonnement niet worden gedeeld met de rest van de Hola community. Het is echter onduidelijk wat het abonnement precies inhoudt en het zou goed kunnen dat je betaalt voor iets waar je eigenlijk niks aan hebt. Sterker nog, als je een abonnement afsluit geef je ze jouw persoonsgegevens en betaalgegevens.

Het is lastig om Hola als VPN te beoordelen, omdat het simpelweg geen VPN is. Daarom hebben we gekeken naar de veiligheid van Hola in het algemeen en proberen we je te informeren over de gevaren van Hola.


Hola VPN Protocollen

Hola VPN maakt geen gebruik van traditionele VPN-protocollen. Sterker nog, we kunnen helemaal niet terugvinden dat ze gebruikmaken van protocollen. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat je data niet versleuteld wordt. Dit maakt Hola tot noch toe de minst veilig en slechtst versleutelde VPN die we hebben getest.


Logbeleid en privacy

Het is Hola na te geven, ze zijn wel eerlijk over hun logbeleid. In hun privacystatement staat duidelijk dat ze nagenoeg alles loggen. Ze loggen je browsertype, de sites en pagina’s die je bezoekt, hoeveel tijd je op die pagina’s doorbrengt en wanneer je de sites bezoekt. Daarbovenop houden ze je persoonsinformatie bij. Denk hierbij aan je IP-adres, naam, e-mailadres, schermnaam, betaalgegevens en eventuele andere gegevens die ze nu of in de toekomst nodig hebben.

Hoewel Hola dus eerlijk is over hun logbeleid (iets wat veel VPN-providers niet zijn), is de inhoud van dat logbeleid dramatisch slecht te noemen. Korte samenvatting: Hola logt alles.


Hola VPN en Luminati.io

Hola VPN deelt zijn netwerk met Luminati. Dit is een onderdeel van de organisatie van Hola. Via Luminati worden IP-adressen beschikbaar gesteld aan betalende klanten. Luminati gebruikt de computers van de gebruikers van Hola als het ware als proxy netwerk. Dit netwerk is wel eens gebruikt voor schimmige doeleinden. Niet alleen wordt je IP-adres en computer dus gedeeld met Hola-gebruikers, maar ook met het Luminati “proxy netwerk”. Hola/Luminati doet hier echter zeer geheimzinnig over.


Criminaliteit en DDoS-aanvallen

Omdat jouw computer als exit node gebruikt kan worden kan jij verantwoordelijk worden gehouden voor wat anderen doen op jouw IP-adres. Zo kan illegale activiteit van een ander aan jou toegeschreven worden en komt de politie bij jou aankloppen. Daarnaast is Hola als het ware een botnet: een netwerk van computers die aangestuurd worden door iemand anders. Als de mensen achter Hola dus kwaad in de zin hebben, kunnen ze jouw computer gebruiken als botnet. Zo’n botnet wordt bijvoorbeeld gebruikt om DDoS-aanvallen uit te voeren.


Conclusie veiligheid Hola

 • Hola biedt je niks extra’s in termen van veiligheid
 • Er is geen sprake van dataversleuteling bij Hola
 • Hola logt zowat al je gegevens
 • Als gratis Hola gebruiker kan activiteit van een ander aan jou worden toegeschreven
 • Hola verzamelt al je gegevens en verwerkt deze in principe hoe ze willen

De gebruiksvriendelijkheid van Hola

Het gebruiksgemak van Hola is één van de redenen waarom Hola alsnog zoveel wordt gebruikt. Internetgebruikers hebben last van een geografische blokkade, zoeken een oplossing en komen terecht bij Hola. Op zich logisch, met Hola kun je geografische blokkades namelijk eenvoudig omzeilen. Ze zijn alleen ook ontzettend onveilig, en dat zie je natuurlijk niet meteen. Hieronder bespreken we kort de website, software en browserextensie van Hola.


De Hola website

De Hola website is niet heel bijzonder. Het is een standaard marketingwebsite waarbij alles gericht is op het downloaden van de software. Wel vreemd is dat ze zeggen software te hebben voor bijvoorbeeld Xbox en Playstation, maar als je op de knop klikt kom je uit bij een afrekenpagina van Hola PLUS. Wij kunnen nergens vinden dat Hola daadwerkelijk software heeft voor Xbox en Playstation. Je moet de website dus met een korreltje zout nemen.

De website is redelijk makkelijk te navigeren, dus naast de onwaarheden is er weinig negatiefs over te zeggen. Sterker nog, ze maken het erg makkelijk om hun software te downloaden. Dit is bij sommige VPN’s die een gratis pakket hebben nog wel eens lastig.


Installatieprocedure

Als je Hola wil installeren heb je hun website niet per se nodig. Je kunt namelijk in Chrome en Firefox de browserextensie van Hola toevoegen. Normaal zouden we een installatiehandleiding plaatsen van de desbetreffende VPN provider, maar aangezien we Hola zo sterk afraden hebben we dat voor nu achterwege gelaten. Als je Hola wil installeren kun je dit simpelweg doen door de browserextensie toe te voegen aan je browser.

Hola extensie in web store


Uitstraling en gebruiksgemak Hola software

Hola extensie Amerikaanse serverHola geeft aan software te hebben voor verschillende besturingssystemen. Na installatie blijkt echter dat er gewoon een browserwindow wordt geopend waarbij de Hola-extensies geïnstalleerd zijn. Ze hebben dus geen eigen software maar alleen een eigen browser. Eentje die trouwens niet zo goed werkt We hadden regelmatig problemen om de browser op te starten. Dit betekent trouwens ook dat alleen je browser omgeleid kan worden via de computer van een andere Hola gebruiker. Je hebt dus niks aan Hola als je een extern mailprogramma gebruikt, of anoniem een andere app wil gebruiken.

Verder is er niet zoveel bijzonders te zeggen over Hola. De browserextensie werkt gemakkelijk. Je kunt vanuit het menu gemakkelijk een andere locatie selecteren en je krijgt zelfs een lijst met populaire websites te zien. Al met al maakt dit Hola redelijk gebruiksvriendelijk met uitzondering van een paar cruciale punten.


Prijzen en betaalmogelijkheden

Hola heeft eigenlijk maar één abonnement. Het enige prijsverschil zit hem in voor hoelang je dit abonnement afsluit. Het abonnement kost $11,95 voor 1 maand, $9,00 per maand voor 6 maanden, $6,99 per maand voor 1 jaar, $3,99 per maand voor 2 jaar en $2,99 per maand voor 3 jaar. Elk abonnement heeft een 30 dagen geld terug garantie. Let hierbij wel op dat Hola zeer slecht bereikbaar is, dus het is maar de vraag of je je geld terug kan krijgen.

Hola prijzen op de website

De inhoud van de abonnementen is hetzelfde: je kunt gebruikmaken van Hola, maar anderen kunnen geen gebruik maken van jouw computer als server. Je koopt als het ware het recht dat anderen jouw computer niet mogen gebruiken als exit node.

Wat betreft betaalmogelijkheden heb je de volgende opties:

 • Paypal
 • Credit cards (Visa, Mastercard, Amex, Discover en JCB)
 • iDEAL (en andere mogelijkheden op basis van het land waarin je woont)

Klantenservice

Je kunt Hola bereiken door ze te mailen. Deze mail wordt (wellicht afhankelijk van je vraag) binnen enkele dagen beantwoordt. We worden vriendelijk te woord gestaan maar uit de mail wordt wel duidelijk dat je alleen ‘anoniem’ bent als je Hola PLUS gebruikt. Ook geven ze aan dat Hola PLUS wel met Netflix werkt, maar dit kregen wij tot op heden niet werkend.

Al met al is de klantenservice van Hola dus niet zo vreselijk als we in sommige andere reviews hebben gelezen.


Conclusie gebruiksgemak Hola

Aan de hand van onze gebruikservaringen met Hola zijn we tot de volgende conclusies gekomen wat betreft Hola en gebruiksvriendelijkheid:

 • Hola’s browserextensie werkt goed en intuïtief
 • Hola heeft geen speciale software, installeren van hun .exe file geeft je een browser met Hola extensies
 • Hola heeft een betaald abonnement waardoor je ‘idle resources’ niet meer gebruikt kunnen worden door anderen volgens hen
 • Betalen voor Hola is gemakkelijk omdat het met iDEAL kan, maar we raden het af omdat ze dan je persoonsgegevens hebben die ze mogen delen met anderen
 • Het betaalde Hola PLUS abonnement zou wel werken met Netflix maar dit was bij ons niet het geval
 • De Hola klantenservice reageert vriendelijk en binnen afzienbare tijd

Servernetwerk Hola VPN

Hola extensie verschillende landen lijstHola VPN heeft geen vast servernetwerk. Hola VPN leunt namelijk op de systemen van zijn gebruikers. Hierdoor is er geen vast serveraantal en zijn er geen vaste locaties waarmee je altijd kunt verbinden. Wel is Hola zodanig groot en populair dat er overal op de wereld “servers” beschikbaar zijn.

De informatie die we kunnen vinden staat op de site van Luminati. Dit is het zusterbedrijf van Hola waarmee de verbinding van gebruikers wordt gedeeld. Als we Luminati moeten geloven zijn er computers van gebruikers beschikbaar in 223 landen. Pak hem beet 38-39 miljoen IP’s zijn beschikbaar. Dit is een zeer groot netwerk, maar het is dus geen echt netwerk van VPN-servers.


Conclusie servernetwerk en locaties

 • Hola heeft geen eigen servers
 • Hola’s servers worden gedeeld met Luminati
 • Luminati geeft aan in 223 landen beschikbaar te zijn

Mogelijkheden Hola VPN

De unblocker van Hola heeft niet zoveel extra mogelijkheden. Hola heeft geen kill switch, geen veiligheidsopties en ook geen speciale servers. Wel heeft Hola naast unblock-mogelijkheden ook andere apps en toepassingen. Zo geeft Hola een adblocker, een accelerator waarmee je sneller zou kunnen streamen, een GPS locatie veranderaar en een browser. Deze browser is ook de ‘software’ die ze installeren als je hun Windows, iOS en Android software downloadt.


Hola en Netflix

Netflix App IcoonWij hebben geprobeerd Netflix te kijken door middel van Hola. Dit is ons helaas niet gelukt. Omdat Netflix duidelijk kan herkennen dat je gebruikmaakt van een proxy krijg je geen toegang. Dit is erg vervelend aangezien de voordelen van Hola hierdoor erg beperkt zijn. Zelfs met het PLUS abonnement kregen we de melding bij Netflix dat we een Proxy gebruikten en dat we die uit moesten zetten. Erg jammer dus.


Hola en torrents

Omdat Hola alleen werkt in je browser is het niet mogelijk om torrents te downloaden middels Hola. Je kunt alleen je IP-adres veranderen wanneer je gebruikmaakt van hun browser of browserextensie. Als je dus een programma als uTorrent gebruikt zul je niks hebben aan Hola.


Conclusies – onze ervaring met Hola

PluspuntenMinpunten
Makkelijk in het gebruikExtreem onveilig, zowel betaald als gratis
Gratis variant beschikbaarLogt vrijwel alles
Stelt je IP-adres/verbinding beschikbaar aan anderen
Geen encryptie
Geen software, alleen een browserextensie
Netflix en Torrents werken niet
Meermalen in verband gebracht met Botnets

Hola is geen VPN. Het is een peer to peer tunneling systeem dat net doet alsof het een VPN is. Hierdoor is Hola erg gevaarlijk voor de nietsvermoedende gebruiker. Hoewel Hola aantrekkelijk lijkt omdat je met een simpele browserextensie sites kunt unblocken, brengt het meer kwaads dan goeds met zich mee. Hola ‘verkoopt’ het gebruik van je IP-adres door, verzamelt je persoonsgegevens, deelt deze met anderen en treft helemaal geen veiligheidsmaatregelen. Je verbinding is niet beveiligd, je data niet versleuteld en anderen kunnen jouw verbinding en IP gebruiken voor wat ze maar willen als je Hola gebruikt.

Kortom: blijf ver weg van Hola en kies voor een veilig alternatief mocht je echt een VPN of veilige unblocker nodig hebben. Zoals we bovenaan de pagina al zeiden zijn dit enkele voorbeelden:

Reden om Hola te gebruikenAlternatief 1Alternatief 2Alternatief 3
Gratis unblockingTunnelBear Logo Beeldmerk Klein

TunnelBear

ProtonVPN Logo Beeldmerk Klein

ProtonVPN

ZoogVPN Logo Klein

ZoogVPN

Handige browserextensieTunnelBear Logo Beeldmerk Klein

TunnelBear

CyberGhost Logo Klein

CyberGhost

NordVPN Logo Klein

NordVPN

Makkelijk in het gebruikTunnelBear Logo Beeldmerk Klein

TunnelBear

CyberGhost Logo Klein

CyberGhost

NordVPN Logo Klein

NordVPN

Ook kun je terecht op ons ‘Gratis VPN’ artikel waar we de beste gratis VPN’s voor je op een rijtje hebben gezet:

Bekijk de beste gratis VPN’s

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“Wij raden het gebruik van Hola VPN sterk af. Deze VPN is vooral voor gratis gebruikers erg onveilig en kan voor allerlei problemen zorgen.”
Onze score
3.0
Quinten van Kastel
Quinten van Kastel
Hola VPN is zeer populair onder kinderen, maar eigenlijk is het helemaal geen VPN. Bij gebruik van Hola VPN stel je je verbinding beschikbaar aan betalende gebruikers. Wat mij betreft kun je beter wegblijven van deze nep VPN-provider.
Hola VPN is zeer populair onder kinderen, maar eigenlijk is het helemaal geen VPN. Bij gebruik van Hola VPN stel je je verbinding beschikbaar aan betalende gebruikers. Wat mij betreft kun je beter wegblijven van deze nep VPN-provider.
6
Reacties
Plaats een reactie
 1. Ik gebruik Hola om Netflix te kijken, zonder problemen. Iedere avond, wel maar 1 uur aangezien ik niet betaal ervoor. maar gaat zonder problemen.

  • Hoewel Hola inderdaad zou kunnen werken met Netflix is het gebruik van Hola toch ten zeerste af te raden. Als je gebruikmaakt van de gratis variant van Hola kunnen betalende gebruikers namelijk gebruikmaken van jouw laptop als proxy tot het internet.

 2. Hoe moet ik mijn Hola VPN account verwijderen? Ik ben er later pas achter gekomen dat het gevaarlijk is. ik had een account aangemaakt met e-mail en al.

  • Als je middels Google bent ingelogd kun je via security.google.com bij Google aangeven dat je Hola geen toegang meer wilt geven tot je account. Mocht je je hebben aangemeld via e-mail, dan dien je contact op te nemen met Hola zelf. Als inwoner van de EU dienen ze je bij een verzoek aan te geven welke informatie ze van je hebben en dat je dit mag aanpassen/laten verwijderen. Wat ik heb kunnen terugvinden in hun privacyverklaring dien je contact op te nemen middels hun e-mailadres [email protected]. Het zou kunnen dat je hen in het Engels moet benaderen. Ze stellen wel dat het recht om je gegevens te wijzigen of te verwijderen niet absoluut is en dat ze zelf kijken of het in lijn is met hun wensen en de regelgeving waaraan zij moeten voldoen.

   Kortom: je dient hen te mailen, en zelfs dan zitten er wellicht nog haken en ogen aan. Dit is weer een extra reden waarom wij Hola als onbetrouwbaar beschouwen.

 3. hoe kan je hola goed verwijderen en je gegevens veiligstellen??

  • Er zijn verschillende plekken waar je Hola moet verwijderen als je het helemaal van je computer af wilt hebben. Allereerst moet je het programma deïnstalleren. Dit kan bij je instellingen onder programma’s. Let bovendien ook op of je andere programma’s tegenkomt die er verdacht uitzien en recentelijk zijn toegevoegd zonder jouw medeweten. Dit kan ook Hola’s schuld zijn, en dus is het goed om ook deze programma’s te verwijderen. Vervolgens is het ook belangrijk om browserextensies en add-ons te verwijderen. Hiervoor moet je binnen je browserinstellingen zijn. Ten slotte moet je je cache deleten, zodat de ‘restanten’ van Hola ook daar verdwenen zijn. Overigens kan het ook helpen om Hola te verwijderen door middel van een antivirusprogramma. Sommige vormen van antivirus zien Hola als gevaarlijk (en terecht) en kunnen je helpen om het in zijn geheel van je computer te wissen.

Een reactie plaatsen

Bezoek Hola VPN