Computer met Video en VPN in Rechtbank

Is het streamen van een film of serie met een VPN legaal?

Laatst bijgewerkt: 17 oktober 2019
Leestijd: 5 minuten, 55 seconden

VPN’s worden vaak in een negatief licht gezet. Misschien vraag je je daarom af of het wel legaal is om een serie of film te kijken terwijl je een VPN gebruikt. Met een VPN krijg je namelijk toegang tot series en films waar je normaal gesproken niet bij zou kunnen. Sommige streamingsdiensten en andere websites doen hun best om VPN-gebruikers te weren. Waarom is dit? Is een film kijken via een VPN illegaal? In dit artikel leggen we je uit hoe het precies zit.


Het gebruik van een VPN is niet illegaal

Laten we allereerst je grootste zorg weghalen: Het gebruik van een VPN is in Nederland, en in veel andere landen, volledig legaal. Ook als je gebruikmaakt van online streamingdiensten ben je vrij om een VPN te gebruiken. Een VPN beschermt jouw dataverkeer en identiteitsgegevens. Bescherming van deze gegevens is jouw goed recht. Iedereen heeft immers recht op privacy. Vandaar dat het gebruik van een veilige verbinding (zoals bijvoorbeeld met een VPN) gewoon toegestaan is. Het kijken van series en films is daar enkel een extra voordeel bij.

Toch zijn er een aantal dingen waar je voor op moet passen als je series of films wilt kijken met een VPN. Zo is VPN-gebruik helaas niet overal ter wereld legaal. Ook betekent het feit dat VPN’s vrij gebruikt mogen worden niet dat alles wat je doet terwijl je op een VPN-verbinding zit automatisch legaal is. Ten slotte zijn er ook diensten die VPN-gebruik tegen proberen te werken, zoals Netflix.


Pas op met een VPN in landen met dictatoriale regimes

VPN-gebruik geblokkeerd in sommige landen

Ga je naar het buitenland en wil je ook daar je VPN gebruiken? Wees dan voorzichtig. In de meeste landen, zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zijn VPN’s volledig legaal, net als in Nederland. Je kunt VPN’s zoals bijvoorbeeld ExpressVPN of SurfShark daar dus zonder enig probleem gebruiken. Dit is echter niet overal zo.

Er zijn enkele uitzonderingen. In landen zoals China, Noord-Korea en Turkije is het gebruiken van een VPN wél illegaal. Je kunt er een boete voor krijgen. In sommige gevallen is de straf voor VPN-gebruik zelfs veel erger dan een simpele geldboete. Meestal zijn landen die VPN-gebruik verbieden ook landen met strikte autoritaire overheden. Omdat VPN’s gebruikt kunnen worden om overheidscensuur en overheidssurveillance te omzeilen, wordt er op dit soort plekken hard opgetreden tegen VPN-gebruikers. Allemaal in een poging de burgers van het land onder controle te houden.


Downloaden kan illegaal zijn

Er zijn veel verschillende manieren om films en series te kijken. Het downloaden van torrents is er daar één van. Zolang de bestanden die je download legaal zijn en je ze met toestemming van de auteurshebbende partij gebruikt, is dit geen probleem. Het illegaal downloaden van films en series is echter wél verboden. De Nederlandse wet (en overigens ook de Europese wet) zegt dat het downloaden van een bestand zonder toestemming van de persoon of het bedrijf die de auteursrechten van dat bestand bezit, illegaal is.

Dit geldt ook als je een VPN gebruikt. De VPN maakt het lastiger voor overheden en andere partijen om je te vinden, maar dat betekent niet dat je legaal bezig bent. Denk dus altijd goed na voor je besluit illegaal een film of serie te downloaden en kijken.


Streamingdiensten werken niet altijd met een VPN

Netflix App IcoonIn veel gevallen kun je met een VPN de geoblokkades van streamingdiensten omzeilen. Nederlandse televisie zoals Ziggo Go en Fox Sports hebben vaak alléén in Nederland of binnen de Europese Unie de rechten om programma’s uit te zenden. Hierdoor heb je er in het buitenland – met name buiten de EU – geen toegang toe. Als je een abonnement bij zo’n dienst hebt, kun je hier met een VPN alsnog gebruik van maken terwijl je in het buitenland bent. Gebruik simpelweg een Nederlandse VPN-server, en je hebt zo weer toegang tot alle films, series en uitzendingen die je in Nederland ook kon kijken. Dit is allemaal volkomen legaal.

Alsnog zijn er diensten die het gebruik van een VPN niet op prijs stellen. Netflix is hier een bekend voorbeeld van. De wereldwijde streamingdienst neemt constant maatregelen om VPN-gebruik te weren. Netflix kan de toegang tot haar service blokkeren als de service ziet dat je met een VPN verbonden bent. Dit betekent niet dat VPN-gebruik illegaal is, maar enkel at Netflix de geografische barrières van haar programma’s in stand probeert te houden. Zij hebben immers voor veel films en series alléén de rechten voor bepaalde landen. Hierdoor zijn sommige programma’s bijvoorbeeld alleen te zien op de Amerikaanse Netflix.

Omdat Netflix continu tegen VPN’s aan het vechten is, krijg je met een VPN vaak een error te zien als je een film of serie op het platform probeert te kijken. In deze error vertelt Netflix je dat ze zien dat je een VPN of proxy gebruikt. Je kunt dan geen films of series kijken. Als je je VPN uitzet, heb je weer toegang tot het aanbod, maar dan alleen tot het aanbod van het land waar je je op dat moment in bevindt. Netflix is nu (bijna) wereldwijd beschikbaar. Daarom vindt het bedrijf dat het gebruik van een VPN niet nodig zou moeten zijn en neemt het deze maatregelen.


Legaal Netflix kijken met een VPN

Het is een feit dat het aanbod van Netflix per land ontzettend verschilt. Sommige VPN-aanbieders zijn actief bezig de Netflix VPN-blokkades te omzeilen door continu nieuwe IP-adressen te gebruiken. Er zijn dus een paar VPN-diensten waarmee je alsnog Netflix kunt kijken. Met deze VPN’s krijg je toegang tot het aanbod van bijvoorbeeld de Amerikaanse, Britse of Italiaanse Netflix, afhankelijk van de VPN-server die je op dat moment gebruikt.

Omdat Netflix constant maatregelen tegen VPN’s neemt, gaat het kijken van series en films op dit platform met een VPN soms net een beetje anders dan normaal. Het kan zijn dat je verbinding moet maken met een speciale VPN-server. Ook heb je soms een toegewijd (dedicated) IP-adres van de VPN-aanbieder nodig. Het verschilt per aanbieder welke stappen er precies nodig zijn. Ons advies is om allereerst een VPN-aanbieder te kiezen die werkt met Netflix. Kijk of de provider tips heeft over hoe je Netflix kunt kijken met hun service. Vaak hebben ze een FAQ waarin dit soort vragen beantwoord worden. Werkt dit niet? Neem dan contact op met de klantenservice van je VPN-provider.


Conclusie

Het kijken van films en series met een VPN is volledig legaal. Er zijn in Nederland geen wetten die dit verbieden. Je mag een VPN gebruiken om je online privacy te beschermen. Dit is echter niet overal ter wereld het geval. Pas dus op in landen waar VPN-gebruik wél illegaal is. Bedenk ook dat het illegaal downloaden van films en series in Nederland niet mag – ook niet met een VPN. Je zou hier eventueel een boete voor kunnen krijgen. Het kijken van streamingdiensten zoals Netflix met een VPN is wél legaal. Alsnog doen Netflix en sommige andere platformen er veel aan om VPN-gebruik op hun sites tegen te gaan. Let dus op dat je een VPN gebruikt waarmee je ook daadwerkelijk Netflix kunt kijken.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Streaming’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past