Is het streamen van een film of serie met een VPN legaal?

Politieagente met vraagteken boven haar hoofd kijkt naar een VPN-schild en streamingservices op een computer en smartphone
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Samenvatting: streamen met een VPN, mag dat?

In Nederland en de meeste andere landen is het volkomen legaal om een VPN te gebruiken tijdens het streamen. Hiermee bescherm je je internetverbinding en je privacy. Toch zijn er een aantal kanttekeningen:

  1. Illegaal downloaden is ook met een VPN niet toegestaan.
  2. Je mag geen illegale streamingsites gebruiken.
  3. Sommige streamingservices, zoals Netflix, blokkeren VPN-gebruik

Zolang je dit in gedachte houdt en je de regels van je VPN en streamingservice in acht neemt, kun je streamen zoveel je wilt. Gebruik bijvoorbeeld Surfshark:

Wil je meer weten over VPN-blokkades, veilig streamen en wat er wel en niet toegestaan is met een VPN? Lees dan ons volledige artikel hieronder.

Als je een Virtual Private Network (VPN) gebruikt tijdens het streamen, kun je toegang krijgen tot films, series en muziek die je anders niet zou kunnen bekijken en beluisteren. Daarnaast beschermt de VPN je internetdata, zodat je altijd veilig online bent.

Sommige mensen vragen zich af of het wel legaal is om te streamen met een VPN. Streamingdiensten zoals Netflix en Disney Plus doen namelijk hun best om VPN-gebruikers te weren. Waarom doen ze dit? Is films streamen illegaal met een VPN? Kun je in de problemen komen als je dit doet? In dit artikel beantwoorden we al je vragen en leggen we uit hoe zowel regeringen als streamingdiensten denken over VPN-gebruik.

Het gebruik van een VPN is legaal

Vrouwe Justitia die een zwaard vasthoudtLaten we allereerst je grootste zorg weghalen: het gebruik van een VPN is in Nederland, en in veel andere landen, volledig legaal. Ook als je gebruikmaakt van online streamingdiensten, ben je vrij om een VPN te gebruiken.

Een VPN beschermt jouw dataverkeer en identiteitsgegevens en dit is je goed recht. Iedereen heeft immers recht op privacy. Vandaar dat het gebruiken van een versleutelde verbinding met een VPN gewoon is toegestaan.

Het wordt in veel gevallen zelfs aangeraden. Zo werken veel bedrijven met VPN’s, zodat ze op afstand veilig hun netwerk met hun werknemers kunnen delen. Ook veel (westerse) overheden raden veilig internetten via bijvoorbeeld een VPN-verbinding aan. Dat je hiermee buitenlandse series en films kunt streamen, waaronder klassieke horrorfilms op Shudder, is slechts een leuke bijkomstigheid.

Soms is gebruik van een VPN illegaal

Toch zijn er een aantal dingen waar je voor moet oppassen als je met een VPN films en series wilt kijken:

  • VPN-gebruik is niet overal ter wereld legaal. In landen zoals China, Iran en Turkije kan het erg lastig zijn om een VPN te gebruiken, omdat deze technologie daar door de overheid aan banden wordt gelegd.
  • Illegale activiteiten zijn ook met een VPN illegaal. Een VPN verbergt je internetactiviteiten, zodat je veiliger bent en meer online privacy hebt. Dit betekent echter niet die zaken die normaal gesproken illegaal zijn, ineens legaal worden zodra je ze met een VPN doet.
  • Sommige streamingdiensten werken VPN-gebruik tegen. Voorbeelden hiervan zijn Netflix en NPO Start. Ook hebben sommige diensten clausules in hun gebruiksvoorwaarden opgenomen die uitspraken doen over VPN-gebruik.

Is films en series downloaden met een VPN illegaal?

Laptop met daarbovenop een downloadknop-icoon

Hoewel er vaak talloze legale manieren zijn om films en series te kijken, is het downloaden van illegale torrents nog steeds populair. Niet alle torrents zijn overigens illegaal. Zolang de torrents geen auteursrechten schenden, is er geen probleem. Een VPN is dan juist handig om te gebruiken, aangezien ook legale torrentsites niet altijd even veilig zijn.

Het downloaden van ongeautoriseerde torrents van films, series, muziek, games en software is wél verboden. De Nederlandse wet (en de Europese wet) zegt dat het downloaden van een bestand zonder toestemming van de persoon of het bedrijf die de auteursrechten van dat bestand bezit, illegaal is.

Dit geldt ook als je een VPN gebruikt. De VPN maakt het lastiger voor overheden en andere partijen om je online te volgen, maar dat betekent niet dat je legaal bezig bent. Denk dus altijd goed na voor je besluit illegaal een film of serie te downloaden en kijken.

Vaak is het tegenwoordig zelfs gemakkelijker om je entertainment op een legale manier te bereiken. Gebruik bijvoorbeeld een streamingdienst zoals Amazon Prime Video of Videoland. Let echter ook op met illegale streamingdiensten.

Een VPN gebruiken om geblokkeerde content te streamen

In veel gevallen kun je met een VPN de geoblokkades van streamingdiensten omzeilen. Nederlandse diensten zoals RTL XL, NLZIET en ESPN Nederland hebben vaak alléén in Nederland of binnen de Europese Unie de rechten om programma’s uit te zenden. Hierdoor heb je in het buitenland – met name buiten de EU – geen toegang.

Als je een abonnement bij zo’n dienst hebt, kun je hier in het buitenland met een VPN alsnog gebruik van maken. Kies simpelweg een Nederlandse VPN-server en je hebt zo weer toegang tot alle films, series en uitzendingen die je in Nederland ook kon kijken.

Andersom geldt dit ook. Diensten die alleen in, bijvoorbeeld, de Verenigde Staten en een klein aantal andere landen werken, zoals Hulu, worden met een VPN ook vanuit Nederland bereikbaar. Dit is allemaal volkomen legaal.

Illegaal streamen met een VPN

VPN-schild met een label waarop "Gratis" staatNaast legale gratis streamingdiensten, waaronder het Nederlandse Kijk.nl, bestaan er ook dubieuze of zelfs illegale streamingservices. Zo is streamen op Kodi wel toegestaan, maar gebruiken veel mensen add-ons. Als deze add-ons auteursrechtelijk beschermde content bevatten, dan is streamen via Kodi juist weer illegaal.

Sommige mensen kijken hun favoriete films en series via websites als Putlocker en het voormalige Popcorn Time. Nog afgezien van de veiligheid van dit soort websites, is streamen hierop illegaal. Stichting Brein heeft intussen meerdere rechtszaken gewonnen tegen dit soort streamingdiensten.

Als je graag een gratis streamingdienst gebruikt, zorg er dan dus voor dat deze wel legaal is. Veel klassieke films, en zelfs enkele hedendaagse series en films, vind je bijvoorbeeld op Pluto TV. Ook op het Amerikaanse Peacock TV krijg je met een gratis account toegang tot vele films en series.

VPN’s en gebruiksvoorwaarden

Lijst met een vergrootglas en schildZodra je een abonnement afsluit bij een streamingdienst, zoals HBO Max, ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden. Dit geldt ook voor abonnementen die je afsluit bij tv-providers, zoals Ziggo en KPN.

In deze gebruiksvoorwaarden nemen de diensten mogelijk ook afspraken over VPN-gebruik op. Sommige diensten verbieden het gebruik van VPN’s namelijk. Zij kunnen dan ook maatregelen nemen als ze zien dat je alsnog een VPN gebruikt.

Gebruik je een streamingdienst en zou je dat graag ook via een VPN-verbinding willen doen? Lees dan altijd even de Terms of Service door om er zeker van te zijn dat je als gebruiker geen regels overtreedt.

Is streamen met een VPN op (de Amerikaanse) Netflix legaal?

Hoewel het legaal is om met een VPN te streamen, zijn er diensten die het gebruik van een VPN niet op prijs stellen. Netflix is hier een bekend voorbeeld van. Hoewel Netflix in zijn gebruikersvoorwaarden niets zegt over VPN-gebruik, zegt het bedrijf wel: “Je hebt mogelijk toegang tot Netflix-content in het land waar je je account hebt geopend, en alleen op geografische locaties waar we onze dienst aanbieden en een licentie hebben voor de content. De beschikbare content kan verschillen per geografische locatie en verandert van tijd tot tijd.”

De wereldwijde streamingdienst neemt dan ook constant maatregelen om VPN-gebruik te weren. Zo kan Netflix de toegang tot zijn service blokkeren als het merkt dat je met een VPN verbonden bent.

Dit betekent niet dat VPN-gebruik illegaal is, maar dat Netflix de geografische barrières van de programma’s in stand probeert te houden. De dienst heeft immers voor veel films en series alléén de rechten voor bepaalde landen. Hierdoor zijn sommige films bijvoorbeeld alleen te zien op de Amerikaanse Netflix.

Niet illegaal streamen, toch een VPN-blokkade

Omdat Netflix continu tegen VPN-gebruik vecht, krijg je vaak de onderstaande of soortgelijke error te zien, als je een film of serie probeert te kijken met een VPN. Netflix heeft in dat geval gezien dat je een VPN of proxy gebruikt. Je kunt dan geen films of series kijken – of enkel de films en series die Netflix overal ter wereld beschikbaar heeft gesteld, zoals Netflix Originals.

Netflix Streaming Error

Dit geldt zelfs als je de VPN alleen voor veiligheid gebruikt en verbindt met een server in je eigen land. Als je je VPN uitzet, dan heb je weer toegang. Je kunt dan natuurlijk alleen het aanbod zien van het land waar je je op dat moment echt bevindt.

Netflix is niet het enige platform dat werkt met VPN-blokkades. Ook andere streamingplatformen, zoals Disney Plus, werken hiermee.

Beste streaming VPN voor legale films en series

VPN-schild naast een trofeeHet aanbod van Netflix verschilt per land. In Amerika heb je toegang tot veel meer films dan hier in Nederland. Sommige VPN-aanbieders zijn actief bezig de Netflix VPN-blokkades te omzeilen door continu nieuwe IP-adressen te gebruiken. Er zijn dus VPN’s waarmee je alsnog (Amerikaanse) Netflix kunt kijken.

Ons advies is om sowieso een VPN-aanbieder te kiezen die werkt met Netflix. Kijk vervolgens of de provider tips heeft voor het bekijken van Netflix met zijn specifieke service. Vaak vind je op de website een FAQ waarin dit soort vragen beantwoord worden. Werkt dit niet? Neem dan contact op met de klantenservice.

Wereldwijd series streamen met Surfshark

Sommige VPN-diensten zoals Surfshark zetten zich ook in om andere versies van Netflix, zoals het Nederlandse, Duitse of Japanse aanbod, beschikbaar te maken. Hierbij hoef je enkel de juiste VPN-server uit te kiezen.

Wil je Surfshark eens uitproberen? Klik dan op de knop in de onderstaande banner. Je kunt Surfshark zelfs helemaal gratis proberen door gebruik te maken van de 30-dagen geld-terug-garantie. Neem vervolgens een kijkje bij dit stappenplan om erachter te komen hoe je Netflix kijkt via een VPN.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.21 per maand
Vanaf
€2.21
9.0
  • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
  • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
  • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Andere VPN-providers hebben andere maatregelen genomen om de VPN-blokkades te omzeilen. Je moet dan bijvoorbeeld verbinding maken met een speciale streamingserver. Ook heb je bij sommige aanbieders, zoals NordVPN, de optie om een toegewijd (dedicated) IP-adres te gebruiken. Het verschilt per aanbieder welke stappen je precies moet nemen om met de VPN Netflix te kunnen kijken.

Conclusie: legaal een VPN gebruiken voor streaming

Het antwoord op ‘Is series en films streamen met een VPN legaal?’ is dus: Ja, dit is volledig legaal. Er zijn in Nederland geen wetten die dit verbieden. Bedenk wel dat het illegaal downloaden van films en series in Nederland niet mag – ook niet met een VPN. Als je dit wel doet, riskeer je een boete. Gebruik bovendien legale streamingdiensten. Zo weet je zeker dat je niet in de problemen komt voor het streamen met een VPN.

Helaas doen Netflix en andere platformen er veel aan om VPN-gebruik op hun sites tegen te gaan. Soms verbieden ze het gebruik van VPN’s zelfs in hun Terms of Service. Let dus altijd goed op dat je een VPN en streamingservice gebruikt waarmee je kunt en mag streamen.

Streamen met een VPN - Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over streamen met een VPN? Hieronder beantwoorden we de meest populaire vragen in het kort. Klik simpelweg op een vraag om het antwoord te lezen.

Ja, in Nederland en het overgrote deel van de rest van de wereld is streamen met een VPN gewoon legaal. Toch zijn er enkele landen waar VPN-gebruik verboden is. Gelukkig hoef je je hier in Europa geen zorgen over te maken.

Wil je Netflix kijken met een VPN? Dat kan dus zonder problemen, zolang je de juiste VPN kiest.

Met een VPN krijg je toegang tot films, series en streamingdiensten die je anders niet zou kunnen bereiken op jouw locatie. Als je echter een betaalde streamingdienst wilt gebruiken, zoals Netflix, dan heb je nog altijd wel een abonnement nodig, ook als je al een VPN hebt.

Een VPN geeft je dus meer mogelijkheden voor streaming, maar het maakt betaalde diensten niet gratis.

Een VPN stelt je in staat om anoniem te surfen en downloaden. Dit betekent echter niet dat het illegaal downloaden van bijvoorbeeld films en series daarmee ineens toegestaan is.

De VPN maakt het moeilijker voor anderen om te ontdekken wat jij online doet, maar alsnog riskeer je bij illegaal downloaden een flinke downloadboete.

Dit mag! Het is in Nederland legaal om met een VPN films en series te kijken.

Wel maakt Netflix gebruik van VPN-blokkades, waardoor je niet met elke VPN op Netflix kunt. Als je de Amerikaanse Netflix vanuit Nederland (of ergens anders buiten de VS) wilt kijken, heb je de juiste VPN-aanbieder nodig. We leggen je dit en meer uit in het stappenplan ‘Netflix kijken met een VPN’.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen