Computer met Video en VPN in Rechtbank

Is het streamen van een film of serie met een VPN legaal?

Laatst bijgewerkt: 6 december 2018
Leestijd: 1 minuut, 27 seconden

Het gebruik van een VPN is volledig legaal in Nederland. Ook als je gebruik maakt van online streamingdiensten ben je vrij om een VPN te gebruiken. Een VPN beschermt jouw dataverkeer en identiteitsgegevens, en bescherming van deze gegevens is jouw goed recht. Pas wel op in het buitenland; in bepaalde landen is VPN-gebruik namelijk wél illegaal.


Pas op met een VPN in dictatoriale regimes

VPN-gebruik geblokkeerd in sommige landen

Als je je in het buitenland begeeft, is het gebruik van een VPN doorgaans geen enkel probleem. In bijna alle landen is VPN-gebruik toegestaan en legaal. Er zijn echter enkele uitzonderingen, en veelal betreft het hier landen met strikte autoritaire overheden. Denk hierbij aan landen als China, Noord Korea en Turkije. Omdat VPN’s gebruikt kunnen worden om overheidscensuur en overheidssurveillance te omzeilen, wordt er soms hard opgetreden tegen VPN-gebruikers.


Streamingdiensten als Netflix werken niet altijd met VPN

Het kan gebeuren dat Netflix de toegang tot haar service blokkeert als men merkt dat je met een VPN verbonden bent. Dit betekent niet dat VPN-gebruik illegaal is, maar het betekent slechts dat Netflix tracht de geografische barrières van haar programma’s in stand te houden. Sommige VPN-aanbieders voeren actief strijd om de Netflix VPN-blokkades te omzeilen, door continu nieuwe IP-adressen te gebruiken. Er zijn dus wel enkele VPN-diensten die goed werken in combinatie met Netflix.

Soms is het nodig om verbinding te maken met een speciale VPN-server, of via een toegewijd (dedicated) IP-adres van de VPN-aanbieder, om toegang te krijgen tot Netflix. Het verschilt per aanbieder welke stappen er precies nodig zijn. Ons advies is om in eerste instantie een VPN-aanbieder te kiezen die compatibel is met Netflix. Mocht het niet lukken toegang te krijgen tot Netflix kun je contact opnemen met de klantenservice van je VPN-provider.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Streaming’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past