Is het streamen van een film of serie met een VPN legaal?

Computer met Video en VPN in Rechtbank
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Samenvatting: streamen met een VPN, mag dat?

In Nederland en de meeste andere landen is het volkomen legaal om een VPN te gebruiken tijdens het streamen. Hiermee bescherm je je internetverbinding en je privacy. Toch zijn er een aantal kanttekeningen:

  1. In sommige landen (met dictatoriale regimes) zijn VPN’s niet legaal
  2. Illegaal downloaden is ook met een VPN niet toegestaan
  3. Sommige streamingservices, zoals Netflix, blokkeren VPN-gebruik

Zolang je dit in gedachte houdt en je de regels van je VPN en streamingservice in acht neemt, kun je streamen zoveel je wilt. Gebruik bijvoorbeeld Surfshark:

Wil je meer weten over VPN-blokkades, veilig streamen en wat er wel en niet toegestaan is met een VPN? Lees dan ons volledige artikel hieronder.

Vrouwe JustitiaAls je een VPN gebruikt tijdens het streamen, kun je toegang krijgen tot films, series en muziek die je anders niet zou kunnen bekijken en beluisteren. Daarnaast beschermt de VPN je internetdata, zodat je altijd veilig online bent.

Sommige mensen vragen zich af of het wel legaal is om te streamen met een VPN. Streamingdiensten zoals Netflix en Disney Plus doen namelijk hun best om VPN-gebruikers te weren. Waarom doen ze dit? Is het illegaal om een film te kijken met een VPN? Kun je in de problemen komen als je dit doet? In dit artikel beantwoorden we al je vragen en leggen we uit hoe zowel regeringen als streamingdiensten denken over VPN-gebruik.

Het gebruik van een VPN is legaal

Laten we allereerst je grootste zorg weghalen: het gebruik van een VPN is in Nederland, en in veel andere landen, volledig legaal. Ook als je gebruikmaakt van online streamingdiensten, ben je vrij om een VPN te gebruiken. Een VPN beschermt jouw dataverkeer en identiteitsgegevens.

Het beschermen van deze gegevens is jouw goed recht. Iedereen heeft immers recht op privacy. Vandaar dat het gebruiken van een veilige verbinding (zoals bijvoorbeeld met een VPN) gewoon is toegestaan. Het wordt in veel gevallen zelfs aangeraden. Zo werken veel bedrijven met VPN’s, zodat ze op afstand veilig hun netwerk met hun werknemers kunnen delen. Ook veel (westerse) overheden raden veilig internetten via bijvoorbeeld een VPN-verbinding aan. Het kijken van series en films is daar enkel een extra voordeel bij.

Toch zijn er een aantal dingen waar je voor op moet passen als je series of films wilt kijken met een VPN:

  • VPN-gebruik is niet overal ter wereld legaal. In landen zoals China, Irak en Turkije kan het erg lastig zijn om een VPN te gebruiken, omdat deze technologie daar door de overheid aan banden wordt gelegd.
  • Illegale activiteiten zijn ook met een VPN illegaal. Een VPN verbergt je internetactiviteiten, zodat je veiliger bent en meer online privacy hebt. Dit betekent echter niet die zaken die normaal gesproken illegaal zijn, ineens legaal worden zolang je ze met een VPN doet.
  • Sommige streamingdiensten werken VPN-gebruik tegen. Voorbeelden hiervan zijn Netflix en Disney Plus. Ook hebben sommige diensten clausules in hun gebruiksvoorwaarden opgenomen die uitspraken doen over VPN-gebruik.

Deze drie punten zullen in de rest van dit artikel uitgebreid besproken worden, zodat jij precies weet waar je aan toe bent.

VPN-gebruik is niet overal legaal

China Met Slot

Ga je naar het buitenland en wil je ook daar je VPN gebruiken? Wees dan voorzichtig. In de meeste landen, zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zijn VPN’s volledig legaal, net als in Nederland. Je kunt VPN’s zoals ExpressVPN of SurfShark daar dus zonder enig probleem gebruiken. Dit is echter niet overal het geval.

In sommige landen is het gebruiken van een VPN wél illegaal. Je kunt er dan bijvoorbeeld een geldboete of zelfs een veel ergere straf voor krijgen. Een VPN-verbod kan absoluut zijn, of slechts gelden in speciale situaties. Zo mogen instanties in Oman bijvoorbeeld een VPN gebruiken mits ze een licentie hebben, maar is privégebruik door burgers verboden.

Meestal zijn landen die VPN-gebruik verbieden ook landen met strikte autoritaire overheden, zoals Noord-Korea en China. Omdat VPN’s gebruikt kunnen worden om overheidscensuur en overheidssurveillance te omzeilen, wordt er op dit soort plekken hard opgetreden tegen VPN-gebruikers. Allemaal in een poging de burgers van het land onder controle te houden.

Voor een overzicht van landen waar VPN-gebruik verboden is, kun je de tabel in dit artikel raadplegen. Bevind je je in één van deze landen? Dan is het gebruik van een VPN een risico, ook als je er enkel een Nederlandse serie op NPO Start mee wilt te kijken. Iedereen zou moeten kunnen genieten van internetvrijheid, maar helaas is dat nog geen internationaal gegeven. We adviseren je dan ook op te passen als je overweegt een VPN te gebruiken in één van deze landen.

Illegale activiteiten zijn ook met een VPN illegaal

Scherm met downloadicoonSommige mensen denken dat het gebruik van een VPN activiteiten zoals het illegaal downloaden van films en series ineens legaal maakt. Dit is niet het geval. Illegaal blijft illegaal, ook met een VPN.

Hoewel er vaak talloze legale manieren zijn om films en series te kijken, is het downloaden van illegale torrents nog steeds populair. Niet alle torrents zijn overigens illegaal: zolang je de bestanden die je downloadt, met toestemming van de auteursrechthebbende partij gebruikt, is er geen probleem.

Het downloaden van ongeautoriseerde torrents van films, series, muziek, games en software is wél verboden. De Nederlandse wet (en overigens ook de Europese wet) zegt dat het downloaden van een bestand zonder toestemming van de persoon of het bedrijf die de auteursrechten van dat bestand bezit, illegaal is. Ook het illegaal streamen van bepaalde series en films op platformen als Popcorn Time en Kodi is niet toegestaan.

Dit geldt ook als je een VPN gebruikt. De VPN maakt het lastiger voor overheden en andere partijen om je online te volgen, maar dat betekent niet dat je legaal bezig bent. Denk dus altijd goed na voor je besluit illegaal een film of serie te downloaden en kijken. Vaak is het tegenwoordig zelfs gemakkelijker om je entertainment op een legale manier te bereiken. Gebruik bijvoorbeeld een streamingdienst zoals Netflix of Disney Plus. Dit brengt ons bij ons derde punt. Niet alle streamingdiensten werken namelijk met een VPN.

Sommige streams werken VPN-gebruik tegen

In veel gevallen kun je met een VPN de geoblokkades van streamingdiensten omzeilen. Nederlandse diensten zoals RTL XL en ESPN (het nieuwe Fox Sports) hebben vaak alléén in Nederland of binnen de Europese Unie de rechten om programma’s uit te zenden. Hierdoor heb je in het buitenland – met name buiten de EU – geen toegang.

Als je een abonnement bij zo’n dienst hebt, kun je hier met een VPN alsnog gebruik van maken, ook als je in het buitenland bent. Kies simpelweg een Nederlandse VPN-server en je hebt zo weer toegang tot alle films, series en uitzendingen die je in Nederland ook kon kijken. Andersom geldt dit ook: diensten die alleen in, bijvoorbeeld, de Verenigde Staten en een klein aantal andere landen werken, zoals Shudder, worden met een VPN ook vanuit Nederland bereikbaar. Dit is allemaal volkomen legaal.

VPN-blokkades van Netflix en andere diensten

Hoewel het legaal is om met een VPN te streamen, zijn er diensten die het gebruik van een VPN niet op prijs stellen. Netflix is hier een bekend voorbeeld van. De wereldwijde streamingdienst neemt constant maatregelen om VPN-gebruik te weren. Zo kan Netflix de toegang tot haar service blokkeren als ze merken dat je met een VPN verbonden bent.

Dit betekent niet dat VPN-gebruik illegaal is, maar dat Netflix de geografische barrières van haar programma’s in stand probeert te houden. Zij hebben immers voor veel films en series alléén de rechten voor bepaalde landen. Hierdoor zijn sommige programma’s bijvoorbeeld alleen te zien op de Amerikaanse Netflix.

Netflix Streaming Error

Omdat Netflix continu tegen VPN’s aan het vechten is, krijg je met een VPN vaak bovenstaande error te zien als je een film of serie op het platform probeert te kijken. Netflix heeft in dat geval gezien dat je een VPN of proxy gebruikt. Je kunt dan geen films of series kijken – of enkel de films en series die Netflix overal ter wereld beschikbaar heeft gesteld, zoals Netflix Originals.

Als je je VPN uitzet, heb je weer toegang, maar dan alleen tot het aanbod van het land waar je je op dat moment in bevindt. Zo maakt Netflix het een stuk lastiger voor zijn kijkers om alle films en series op hun platform te bekijken. Ook andere streamingplatformen, zoals Disney Plus, werken met VPN-blokkades.

Legaal Netflix kijken met een VPN

Het aanbod van Netflix verschilt per land. In Amerika heb je toegang tot veel meer films en series dan hier in Nederland – en dat verschil loopt op tot in de duizenden. Sommige VPN-aanbieders zijn actief bezig de Netflix VPN-blokkades te omzeilen door continu nieuwe IP-adressen te gebruiken. Er zijn dus VPN’s waarmee je alsnog (Amerikaanse) Netflix kunt kijken.

Sommige diensten zoals Surfshark zetten zich ook in om andere versies van Netflix, zoals het Nederlandse, Duitse of Japanse aanbod, beschikbaar te maken. Hierbij hoef je enkel de juiste VPN-server uit te kiezen. Wil je Surfshark eens uitproberen? Klik dan op de knop in de onderstaande banner. Neem vervolgens een kijkje bij dit stappenplan om erachter te komen hoe je Netflix kijkt via een VPN.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.14 per maand
Vanaf
€2.14
9.0
  • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
  • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
  • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Andere VPN-providers hebben andere maatregelen genomen om om de VPN-blokkades heen te komen. Je moet dan bijvoorbeeld verbinding maken met een speciale streamingserver. Ook heb je bij sommige aanbieders een toegewijd (dedicated) IP-adres nodig. Het verschilt per aanbieder welke stappen je precies moet nemen om met de VPN Netflix te kunnen kijken.

Ons advies is om allereerst een VPN-aanbieder te kiezen die werkt met Netflix. Kijk vervolgens of de provider tips heeft voor het bekijken van Netflix met hun service. Vaak hebben ze een FAQ waarin dit soort vragen beantwoord worden. Werkt dit niet? Neem dan contact op met de klantenservice.

VPN’s en gebruiksvoorwaarden

Lijst met VergrootglasZodra je een abonnement afsluit bij een streamingdienst, zoals Ziggo GO, ga je akkoord met hun gebruiksvoorwaarden. In deze gebruiksvoorwaarden nemen de diensten mogelijk ook afspraken over VPN-gebruik op. Sommige diensten verbieden het gebruik van VPN’s namelijk. Zij kunnen dan ook maatregelen nemen als ze zien dat je alsnog een VPN gebruikt.

Gebruik je een streamingdienst en zou je dat graag ook via een VPN-verbinding willen doen? Lees dan altijd even de gebruiksvoorwaarden door om er zeker van te zijn dat je als gebruiker geen regels overtreedt.

Conclusie

Het kijken van films en series met een VPN is volledig legaal. Er zijn in Nederland geen wetten die dit verbieden. Dit is echter niet overal ter wereld het geval. Pas op in landen waar VPN-gebruik wél illegaal is. Bedenk ook dat het illegaal downloaden van films en series in Nederland niet mag – ook niet met een VPN. Als je dit wel doet, riskeer je een boete. Ten slotte doen Netflix en andere platformen er veel aan om VPN-gebruik op hun sites tegen te gaan. Soms verbieden ze het gebruik van VPN’s zelfs in hun gebruiksvoorwaarden. Let dus altijd goed op dat je een VPN en streamingservice gebruikt waarmee je kunt en mag streamen.

Streamen met een VPN - Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over streamen met een VPN? Hieronder beantwoorden we de meest populaire vragen in het kort. Klik simpelweg op een vraag om het antwoord te lezen.

Ja, in Nederland en het overgrote deel van de rest van de wereld is streamen met een VPN gewoon legaal. Toch zijn er enkele landen waar VPN-gebruik verboden is. Gelukkig hoef je je hier in Europa geen zorgen over te maken. Wil je Netflix kijken met een VPN? Dat kan dus zonder problemen, zolang je de juiste VPN kiest.

Met een VPN krijg je toegang tot films, series en streamingdiensten (bijvoorbeeld Hulu en BBC iPlayer) die je anders niet zou kunnen bereiken op jouw locatie. Als je echter een betaalde streamingdienst wilt gebruiken, zoals Netflix, dan heb je nog altijd wel een abonnement nodig, ook als je al een VPN hebt. Een VPN geeft je dus meer mogelijkheden voor streaming, maar het maakt betaalde diensten niet gratis.

Een VPN stelt je in staat om anoniem te surfen en downloaden. Dit betekent echter niet dat het illegaal downloaden van bijvoorbeeld films en series daarmee ineens toegestaan is. De VPN maakt het moeilijker voor anderen om te ontdekken wat jij online doet, maar alsnog riskeer je bij illegaal downloaden een flinke downloadboete.

Dit mag! Het is in Nederland legaal om met een VPN films en series te kijken. Wel maakt Netflix gebruik van VPN-blokkades, waardoor je niet met elke VPN op Netflix kunt. Als je de Amerikaanse Netflix vanuit Nederland (of ergens anders buiten de VS) wilt kijken, heb je de juiste VPN-aanbieder nodig. We leggen je dit en meer uit in het stappenplan “Netflix kijken met een VPN”.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen