VPN met justitiële objecten

Is het gebruik van een VPN legaal?

Laatst bijgewerkt: 4 december 2018
Leestijd: 1 minuut, 8 seconden

In Nederland, en ook in de meeste andere landen, is een VPN-verbinding volkomen legaal. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om juridische consequenties omdat je een VPN gebruikt. Toch zijn er ook enkele landen waar de overheden niet blij zijn met VPN-gebruik. Veelal zijn dit dictatoriale regimes en landen met zeer autoritaire overheden.


Waarom is een VPN-verbinding in sommige landen illegaal?

VPN-gebruik is veelal verboden in landen met autoritaire wet- en regelgeving, zoals China en Noord Korea. De regeringen van deze landen hebben de internet- en persvrijheid aan banden gelegd. Zo zijn sociale media en kritische nieuwswebsites niet altijd vrij toegankelijk. Om toch toegang te krijgen tot geblokkeerde websites en online diensten zie je dat burgers, expats en toeristen een VPN of proxyserver gebruiken. In onderstaand overzicht zie je een opsomming van landen die op grote schaal internetcensuur toepassen.

Internetcensuur Wereldwijd Diagram

Door VPN’s te verbannen hopen overheden de controle te houden over de informatie waar mensen toegang tot hebben. Ook willen deze regeringen veelal het internetgedrag van hun burgers kunnen monitoren en registeren. Met een VPN omzeilen burgers, toeristen en expats dergelijke overheidscensuur en worden alle internethandelingen geanonimiseerd. Dit is  een doorn in het oog van de desbetreffende regeringen, en tevens de reden dat VPN’s veelal verbannen worden. In sommige landen staan dan ook serieuze straffen op het gebruik van VPN’s, zoals in de Verenigde Arabische Emiraten.

Duitse versie

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past