Is het gebruik van een VPN legaal?

VPN met justitiële objecten

Klik hier voor een samenvatting van het artikel
Is het gebruik van een VPN legaal: een samenvatting

In Nederland is het gebruik van een VPN volkomen legaal. Een VPN is zelfs aan te raden omdat je hierdoor anoniemer en veiliger bent online. Je kunt een VPN ook gebruiken voor illegale doeleinden zoals illegaal downloaden en hacken. Uiteraard is dit niet legaal. Het gebruik van een VPN op zich is echter wel legaal.

Hoewel een VPN in de meeste landen legaal is zijn er ook een aantal landen waar een VPN illegaal is. Dit zijn landen met autoritaire overheden, zoals:

 • China
 • Egypte
 • Irak
 • Iran
 • Noord-Korea
 • Oeganda
 • Oman
 • Rusland
 • Syrië
 • Turkije
 • Turkmenistan
 • Verenigde Arabische Emiraten
 • Wit-Rusland

Lees hieronder verder om meer te weten te komen over de legaliteit van VPN’s.


Vrouwe Justitia

Als je op deze pagina terecht bent gekomen, vraag je je waarschijnlijk af of het gebruik van een VPN legaal is. In één woord: Ja. In Nederland is het gebruik van een VPN volledig legaal. Het is natuurlijk niet legaal om een VPN te gebruiken voor illegale doeleinden. Als je een VPN-dienst gebruikt om op anonieme wijze online drugs te verkopen, ben je uiteraard niet legaal bezig.

Het gebruik van een VPN (Virtual Private Network) komt met veel mogelijkheden. Zo kun je met een VPN je IP-adres aanpassen en bijvoorbeeld geografische beperkingen omzeilen. Op die manier krijg je toegang tot content die eigenlijk niet beschikbaar is in jouw land.

Een simpel voorbeeld is BBC iPlayer. Deze service is eigenlijk alleen bedoeld voor het Britse publiek. Zodra je echter met een VPN-server in Groot-Brittannië verbindt krijg je een Brits IP-adres. Je hebt dan ook ineens vanuit Nederland toegang tot de media op deze website. Veel mensen vragen zich daarom af of het gebruik van een VPN-verbinding wel legaal is.

In Nederland, net als in de meeste andere landen, is een VPN-verbinding wettelijk toegestaan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je opgepakt wordt omdat je een VPN gebruikt. Toch zijn er ook enkele landen waar overheden niet blij zijn met VPN-gebruik. Dit zijn meestal landen met dictatoriale regimes of zeer autoritaire overheden, zoals China, Rusland en Iran. Waarom is dat zo? En hoe komt het dat VPN’s zo’n slechte naam hebben? Wij leggen het aan je uit.

Waarom is een VPN in sommige landen illegaal?

VPN-gebruik is vooral verboden in landen met autoritaire wet- en regelgeving zoals China, Noord-Korea en Turkmenistan. De regeringen van deze landen hebben de internet- en persvrijheid aan banden gelegd. Zo zijn sociale media en kritische nieuwswebsites niet altijd vrij toegankelijk.

Om toch toegang te krijgen tot geblokkeerde websites en online diensten zie je dat burgers, expats, toeristen, journalisten en klokkenluiders een VPN of proxyserver gebruiken. In onderstaand overzicht zie je een opsomming van landen die op grote schaal internetcensuur toepassen en waarom ze dit doen.

Internetcensuur Wereldwijd Diagram

Door VPN’s te verbannen hopen overheden de controle te houden over de informatie waar mensen toegang toe hebben. Ook willen deze regeringen het internetgedrag van hun burgers kunnen monitoren en registeren. Met een VPN omzeilen burgers, toeristen, expats, journalisten en klokkenluiders eventuele overheidscensuur en worden alle internethandelingen geanonimiseerd.

Dit is een doorn in het oog van de regeringen, die een stukje controle verliezen. Vandaar dat VPN’s op dit soort plaatsen vaak verbannen worden. In sommige landen staan er dan ook serieuze straffen op het gebruik van VPN’s, zoals in de Verenigde Arabische Emiraten.

In sommige gevallen zijn VPN’s verboden vanwege veiligheidsredenen. Zo heeft Irak het gebruik van een VPN verboden om de strijd tegen ISIS beter aan te kunnen gaan. Helaas betekent dit vrijwel altijd dat de gewone bevolking onder de regels moet lijden. Zij wisselen als het ware een stukje van hun privacy in voor extra veiligheid.

In welke landen is een VPN illegaal?

We hebben al een aantal landen genoemd waar het gebruik van een VPN verboden is. In het overzicht hieronder bespreken we kort alle landen waarvan bekend is dat ze een ban op VPN’s hebben ingesteld. In veel gevallen is er geen volledige duidelijkheid of VPN-verbindingen nu echt illegaal zijn en wat voor straf erop staat. Wel loop je met een VPN in deze landen een risico.

LandToelichting
ChinaVPN-gebruik in China is een grijs gebied. De Chinese overheid heeft enkele VPN-diensten goedgekeurd, die jouw internetgebruik waarschijnlijk loggen en doorspelen aan de autoriteiten. Hoewel China heeft gedreigd alle buitenlandse VPN’s vanaf 2018 te blokkeren, is het nog steeds mogelijk deze te gebruiken. Sommige kwalitatieve VPN-providers zoals NordVPN bieden zelfs ‘obfuscated servers’ aan, die er specifiek op gericht zijn Chinese blokkades te omzeilen.
EgypteDe regering van Egypte gebruikt sinds 2017 “Deep Packet Inspection” (DPI) om verschillende VPN-protocollen (PPTP, L2TP en OpenVPN) te blokkeren. Al tijden blokkeert Egypte talloze websites en services. Hoewel VPN’s niet officieel illegaal zijn in dit land, is het dus wel erg lastig om een VPN te gebruiken en vrij te internetten.
IrakSinds 2014 heeft Irak een volledige ban op VPN-verbindingen en social media om zo ISIS te bestrijden. Ook nu zijn deze regels nog van kracht, ondanks het feit dat IS het land niet langer in zijn greep heeft.
IranIran heeft het gebruik van specifieke VPN’s sinds maart 2013 verboden. Ook het promoten en aanbieden van deze VPN’s is verboden en kan resulteren in gevangenisstraf. VPN’s met goedkeuring van de overheid staan bepaalde services en websites zoals YouTube alsnog niet toe.
Noord-KoreaNoord-Korea staat bekend om zijn hevige censuur. Bewoners kunnen nauwelijks gebruikmaken van het reguliere internet. VPN’s zijn verboden, maar doordat Noord Korea zo sterk is afgesloten van de rest van de wereld, weten we niet wat de consequenties van VPN-gebruik in dit land zijn.
UgandaSinds 2018 heeft Oeganda een belasting op sociale media geïntroduceerd. Om dit tegen te gaan, zijn de inwoners massaal VPN’s gaan gebruiken. De overheid wil dit voorkomen, dus blokkeren ze veel VPN’s en raden ze het gebruik sterk af. Het gebruik van een VPN is echter (nog) niet volkomen illegaal.
OmanGebruik van VPN’s is illegaal voor alle burgers, maar instanties kunnen met een licentie legaal gebruik van een VPN maken. Alleen VPN-verbindingen die door de overheid goedgekeurd zijn, mogen dan worden gebruikt.
RuslandSinds juli 2017 mogen VPN-providers hun services alleen aan de Russische bevolking aanbieden wanneer zij de gegevens van hun gebruikers met de overheid delen. In Rusland worden veel websites geblokkeerd. In 2019 gaf de Roskomnadzor (die de controle heeft over de nationale media in Rusland) bekende VPN-providers 30 dagen om hen toegang te verschaffen tot al hun Russische servers en websiteblokkades op te zetten. Verschillende VPN-aanbieders reageerden hierop door afstand te nemen van hun Russische servers.
SyriëVPN-gebruik in Syrië is in principe legaal. Sinds 2011 worden VPN-verbindingen echter geblokkeerd door VPN-protocollen aan te vallen. Hoe succesvol deze pogingen zijn, is niet geheel duidelijk.
TurkijeOm toegang tot geblokkeerde websites te voorkomen, heeft de Turkse overheid het gebruik van VPN’s aan banden gelegd.  Als je als inwoner van Turkije gebruikmaakt van een VPN-verbinding, werkt dit niet altijd en kan het zijn dat de regering je beter in de gaten gaat houden. Door middel van een DPI wordt een poging gedaan om VPN-verbindingen te detecteren en blokkeren.
TurkmenistanTurkmenistan blokkeert alle buitenlandse media. Er is maar één internet service provider, en die is eigendom van de overheid. Ook het gebruik van VPN’s is in Turkmenistan verboden.
Verenigde Arabische EmiratenHet gebruik van een VPN is in de VAE toegestaan voor organisaties. Daarnaast is het voor burgers alleen illegaal als je iets crimineels doet. Hieronder valt echter ook het bezoeken van datingsites en de Amerikaanse Netflix. Ook VoIP-services, zoals Skype, zijn niet toegestaan. Hoge geldboetes of gevangenisstraffen zijn in dit geval normaal.
Wit-RuslandMet het oog op Rusland heeft Wit-Rusland in 2015 een verbod gelegd op het gebruik van VPN-verbindingen én de Tor-browser. In het land mag je nu helemaal geen gebruik meer maken van anonimiserende netwerken of verbindingen.

Waarom hebben VPN’s een slechte reputatie?

Een VPN kan je helpen anoniem het internet op te gaan. Het zorgt voor vrijheid en veiligheid op het internet. Bijna alle grote bedrijven maken tegenwoordig dan ook gebruik van een corporate VPN. Alsnog denken veel mensen dat VPN’s niet volledig legaal zijn. In Nederland is dit dus wél het geval: je mag gewoon gebruikmaken van een VPN en zo je online privacy beschermen. Een VPN is een middel om het internet op een veilige manier mee te betreden. Dit betekent dat het op zichzelf niet per se slecht, gevaarlijk, of verboden is.

Wél is het verboden om illegale praktijken uit te voeren terwijl je een VPN gebruikt. Drugs verkopen, hacken, illegaal downloaden of auteursrechtelijk materiaal zonder toestemming online plaatsen en delen is volgens de wet niet toegestaan. Criminelen die zich alsnog bezighouden met dit soort zaken, kunnen het de overheid flink lastig maken door een VPN te gebruiken. Hun privacy wordt dan beschermd, waardoor ze minder goed gevonden en gestraft kunnen worden.

Dit neemt niet weg dat deze praktijken illegaal zijn en blijven. Als de criminelen gepakt worden, zitten ze in de problemen. Niet omdat ze een VPN gebruiken, maar omdat ze daarmee illegale activiteiten ondernemen.

Net zoals bij de Tor-browser, denken veel mensen dat een VPN-verbinding illegaal is omdat het criminaliteit kan vergemakkelijken. Dit is lang niet altijd het geval: een VPN is alleen een middel en kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden.

Legaal gebruik van een VPN

Er zijn een hoop goede en legale redenen waarom je wellicht een VPN zou willen gebruiken. Privacy speelt vaak een grote rol, net als extra bescherming bij het gebruikmaken van een openbare wifi-verbinding. Ook online programma’s kijken kan gemakkelijker worden met een VPN-verbinding. Voor meer informatie over de verschillende redenen waarom mensen een VPN gebruik, verwijzen wij je naar dit artikel over verschillende soorten VPN-gebruik.

Conclusie: zijn VPN’s legaal?

VPN’s zijn in Nederland volkomen legaal. Sommige landen met autoritaire overheden hebben wél restricties op het gebruik van VPN’s gezet of zijn VPN’s zelfs helemaal verbannen. Zo willen ze hun eigen autoriteit opschroeven of de nationale veiligheid waarborgen. Zolang je niet in een van deze landen bent en geen illegale praktijken uitvoert, hoef je nergens bang voor te zijn. Je kunt dan met een gerust hart een VPN-verbinding gebruiken.

Is een VPN legaal: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de legaliteit van VPN’s? Wij helpen je graag verder. Neem een kijkje in het overzicht met veelgestelde vragen hieronder. Klik op de vraag om het antwoord te bekijken.

In Nederland is het gebruik van een VPN volledig legaal. Het gebruik van een VPN is zelfs aan te raden omdat je hierdoor veiliger en anoniemer bent online.

In een aantal landen met autoritaire overheden zijn VPN’s niet volledig legaal en zitten er restricties op het gebruik van een VPN:

In Nederland en in de meeste landen is streamen met een VPN volkomen legaal. Bijna overal ter wereld is het bijvoorbeeld mogelijk om Netflix te kijken met een VPN. Toch zijn er een aantal landen waar het gebruik van een VPN verboden is.

 

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
4
Reacties
Plaats een reactie
 1. Een vraag…Kan je ook fox 1. 2. En 4 plus Ziggo sport ontvangen in het buitenland? Deze vraag n.a.v canal plus waarbij dit wel mogelijk is.

  • Als je een account hebt bij de online streamingdienst van Fox en Ziggo Go, dan zou je deze kanalen moeten kunnen ontvangen binnen Europa. Dit heeft te maken met uitzendrechten van betaalde diensten binnen de EU. Buiten Europa zou een VPN wellicht uitkomst kunnen bieden door je locatie virtueel aan te passen naar een locatie binnen Europa. Lees altijd even goed na of dit niet in strijd is met de gebruiksvoorwaarden van de streamingdienst die je gebruikt.

 2. Vandaag kwam ik erachter dat een bepaalde site sancties oplegt vanwege het gebruik van VPN. Deze sancties zijn niet opgenomen in de voorwaarden. Het betreft hier GamePoint die de chat functie uitschakelt als men VPN gebruikt. Is dit legitiem? Zo nee wat zijn de opties?

  • Diensten en websites mogen zelf bepalen hoe zij omgaan met VPN-gebruikers. GamePoint geeft op zijn website aan dat ze de functies van gebruikers die verbinden via een ‘verdacht’ IP-adres kunnen beperken. Helaas betekent dit ook dat veel VPN-verbindingen als verdacht gezien worden en dat de chatfunctie vervolgens geblokkeerd wordt. Dit is legaal, al blijft het natuurlijk vervelend.

Een reactie plaatsen