VPN met justitiële objecten

Is het gebruik van een VPN legaal?

Laatst bijgewerkt: 24 januari 2019
Leestijd: 6 minuten, 7 seconden

Het gebruik van een VPN (virtual private network) komt met veel mogelijkheden. Zo kun je met een VPN bijvoorbeeld geografische beperkingen omzeilen en zo informatie inzien die eigenlijk niet beschikbaar is in jouw land. Veel mensen vragen zich daarom af of het gebruik van een VPN-verbinding wel legaal is.

In Nederland, net als in de meeste andere landen, is een VPN-verbinding volkomen legaal. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je opgepakt wordt omdat je een VPN gebruikt. Toch zijn er ook enkele landen waar overheden niet blij zijn met VPN-gebruik. Dit is meestal in landen met dictatoriale regimes of zeer autoritaire overheden. Waarom is dat zo? En hoe komt het dat VPN’s zo’n slechte naam hebben? Wij leggen het aan je uit.


Waarom is een VPN-verbinding in sommige landen illegaal?

VPN-gebruik is vooral verboden in landen met autoritaire wet- en regelgeving zoals China, Noord Korea en Turkmenistan. De regeringen van deze landen hebben de internet- en persvrijheid aan banden gelegd. Zo zijn social media en kritische nieuwswebsites niet altijd vrij toegankelijk. Om toch toegang te krijgen tot geblokkeerde websites en online diensten zie je dat burgers, expats en toeristen een VPN of proxyserver gebruiken. In onderstaand overzicht zie je een opsomming van landen die op grote schaal internetcensuur toepassen. Ook wordt er een indicatie gegeven van de redenen achter dat censuur.

Internetcensuur Wereldwijd Diagram

Door VPN’s te verbannen hopen overheden de controle te houden over de informatie waar mensen toegang tot hebben. Ook willen deze regeringen het internetgedrag van hun burgers kunnen monitoren en registeren. Met een VPN omzeilen burgers, toeristen en expats eventuele overheidscensuur en worden alle internethandelingen geanonimiseerd. Dit is een doorn in het oog van de regeringen, die een stukje controle verliezen. Vandaar dat VPN’s op dit soort plaatsen vaak verbannen worden. In sommige landen staan er dan ook serieuze straffen op het gebruik van VPN’s, zoals in de Verenigde Arabische Emiraten.

In sommige gevallen is het ook zo dat VPN’s verboden zijn vanwege veiligheidsredenen. Zo heeft Irak een verbod op de verbinding gezet om de strijd tegen ISIS beter aan te gaan. Helaas betekent dit vrijwel altijd dat de gewone bevolking onder de regels moet lijden. Zij leveren als het ware een stukje van hun mogelijke privacy in aan de overheid.


In welke landen is het gebruik van een VPN-verbinding illegaal?

We hebben al een aantal landen genoemd waar het gebruik van een VPN verboden is. Om je het beste overzicht te bieden, bespreken we hier kort alle landen waarvan bekend is dat ze een ban op VPN’s hebben ingesteld. In veel gevallen is er geen volledige duidelijkheid of VPN-verbindingen nu echt illegaal zijn en wat voor straf er op staat. Wel loop je met een VPN in deze landen een risico.

Land Toelichting
China Alleen VPN’s met goedkeuring van de overheid zijn toegestaan. De overheid heeft de complete controle over het internet en sluiten VPN’s die elders zijn gebaseerd.
Irak Sinds 2014 heeft Irak een volledige ban op VPN-verbindingen en social media om zo IS te bestrijden. Ook nu zijn deze regels nog van kracht, ondanks het feit dat IS het land niet langer in zijn greep heeft.
Iran Iran heeft het gebruik van specifieke VPN’s verboden. Ook het promoten en aanbieden van die VPN’s is verboden en kan resulteren in gevangenisstraf. VPN’s met goedkeuring van de overheid staan YouTube etc. niet toe.
Noord Korea Noord Korea staat bekend om zijn hevige censuur. VPN’s zijn verboden, maar doordat Noord Korea zo sterk is afgesloten van de rest van de wereld weten we niet wat de consequenties zijn.
Oeganda Oeganda heeft een belasting op sociale media geïntroduceerd. Om dit tegen te gaan zijn de inwoners massaal VPN’s gaan gebruiken. De overheid wil dit blokkeren, dus er is een kans dat VPN’s in zijn geheel verboden worden.
Oman Gebruik van VPN’s is illegaal voor alle burgers, maar kan met een licentie goedgekeurd worden voor instanties. Alleen VPN-verbindingen die door de overheid goedgekeurd zijn, mogen dan gebruikt worden.
Rusland VPN-providers mogen hun service alleen aan de Russische bevolking aanbieden als zij de gegevens van hun gebruikers met de overheid delen.  VPN-gerelateerde websites mogen in Rusland niet worden verspreid.
Turkije Om toegang tot geblokkeerde websites te voorkomen, heeft de Turkse overheid het gebruik van VPN’s aan banden gelegd.  Als je als inwoner van Turkije gebruikmaakt van een VPN-verbinding, kan het zijn dat de regering je beter in de gaten gaat houden.
Turkmenistan Turkmenistan blokkeert de buitenlandse media. Er is maar één internet service provider, en die is eigendom van de overheid. Ook het gebruik van VPN’s is in Turkmenistan verboden.
Verenigde Arabische Emiraten Het gebruik van een VPN is in de VAE alleen illegaal als je iets crimineels doet. Hieronder valt echter ook het bezoeken van datingsites en Amerikaanse Netflix. Ook VoIP is niet toegestaan zoals Skype. Straffen zijn hoge geldboetes of een gevangenisstraf.
Wit-Rusland Met het oog op Rusland heeft Wit-Rusland in 2015 een verbod gelegd op het gebruik van VPN-verbindingen én de Tor browser. In het land mag je nu helemaal geen gebruik meer maken van anonimiserende netwerken of verbindingen.

Waarom hebben VPN’s een slechte reputatie?

Een VPN kan je helpen anoniem het internet op te gaan. Het zorgt voor vrijheid en veiligheid op het internet. Alsnog denken veel mensen dat VPN’s niet volledig legaal zijn. In Nederland is dit dus wél het geval: je mag gewoon gebruikmaken van een VPN en zo je online privacy beschermen. Een VPN is een middel om het internet op een veilige manier mee te betreden, wat betekent dat het op zichzelf niet per se slecht, gevaarlijk, of verboden is.

Wél is het verboden om illegale praktijken uit te voeren terwijl je een VPN gebruikt. Drugs verkopen, hacken, of auteursrechtelijk materiaal zonder toestemming online plaatsen en delen is volgens de wet niet toegestaan. Criminelen die zich alsnog bezighouden met dit soort zaken, kunnen het de overheid flink lastig maken door een VPN te gebruiken. Hun privacy wordt dan beschermd, waardoor ze minder goed gevonden en gestraft kunnen worden. Dit neemt niet weg dat dat soort praktijken illegaal zijn en blijven. Als ze gepakt worden, zitten ze in de problemen. Niet omdat ze een VPN gebruiken, maar omdat ze daarmee illegale activiteiten ondernemen.

Omdat een VPN-verbinding criminaliteit kan vergemakkelijken, hebben veel mensen het idee dat het gebruiken van een VPN dus ook illegaal is. Dit is lang niet altijd het geval: een VPN is alleen een middel en kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden.


Legaal gebruik van een VPN

Er zijn een hoop goede en legale redenen waarom je wellicht een VPN zou willen gebruiken. Privacy speelt vaak een grote rol, net als extra bescherming bij het gebruikmaken van een openbare Wi-Fi verbinding. Ook online programma’s kijken kan gemakkelijker worden met een VPN-verbinding. Voor meer informatie over de verschillende redenen waarom mensen een VPN gebruik, verwijzen wij je naar dit artikel.

Om even kort samen te vatten: VPN’s zijn in Nederland volkomen legaal. Sommige landen hebben wél restricties op het gebruik van VPN’s gezet of ze zelfs volledig verbannen. Zo willen ze hun eigen autoriteit opschroeven of de nationale veiligheid waarborgen. Zolang je je niet in een van deze landen bevindt, en geen illegale praktijken uitvoert, hoef je nergens bang voor te zijn en kun je gewoon een VPN-verbinding gebruiken.

Duitse versie

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
2
Reacties
  1. Vandaag kwam ik erachter dat een bepaalde site sancties oplegt vanwege het gebruik van VPN. Deze sancties zijn niet opgenomen in de voorwaarden. Het betreft hier GamePoint die de chat functie uitschakelt als men VPN gebruikt. Is dit legitiem? Zo nee wat zijn de opties?

    • Diensten en websites mogen zelf bepalen hoe zij omgaan met VPN-gebruikers. GamePoint geeft op zijn website aan dat ze de functies van gebruikers die verbinden via een ‘verdacht’ IP-adres kunnen beperken. Helaas betekent dit ook dat veel VPN-verbindingen als verdacht gezien worden en dat de chatfunctie vervolgens geblokkeerd wordt. Dit is legaal, al blijft het natuurlijk vervelend.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past