Waarom mensen een VPN gebruiken

Beveiligde computer met verschillende computer-icons
Een VPN biedt meer privacy, veiligheid en online vrijheid.
De voordelen van een VPN

Samengevat kan men stellen dat een goede VPN zijn gebruikers drie “hoofdvoordelen” biedt: meer online privacy, meer online veiligheid en meer online vrijheid.

Een betrouwbare en effectieve VPN doet dit voornamelijk d.m.v. sterke encryptie-protocollen voor een versleutelde verbinding, samen met het veranderen van jouw IP-adres. Dit laatste zorgt voor meer anonimiteit en de mogelijkheid om content te “unblocken” die niet toegankelijk is in Nederland of het land waar je bent en/of woont. Denk bijvoorbeeld aan het Amerikaanse Netflix aanbod.

Een ijzersterke VPN die dit alles biedt en meer, en wij dan ook aan iedereen aanraden, is ExpressVPN.

Met een VPN wordt je internetverkeer versleuteld en via een beveiligde verbinding, een zogeheten VPN-tunnel, naar een VPN-server gestuurd. Hierna gaat jouw dataverkeer pas verder naar zijn uiteindelijke bestemming (de website of de pagina waar je mee wilt verbinden). Samen met het feit dat jouw verkeer hierdoor het IP-adres van de VPN-server aanneemt, kun je hierdoor met een VPN veel vrijer, veiliger en anoniemer gebruikmaken van het internet.  

Maar goed, het bovenstaande klinkt misschien nog wat abstract. Daarom geven we je hieronder enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen een VPN gebruiken.

Wil je graag eerst iets meer informatie over wat een VPN precies is en hoe het werkt? Lees dan vooral ons “VPN uitgelegd” artikel en ons “hoe werkt een VPN?” artikel.


Waarom een VPN?

Veel mensen gebruiken een VPN om hun privacy te verbeteren online. De encryptie van internetverkeer en verandering van je IP-adres waar een VPN voor zorgt lezen zich hier uiteraard goed voor. Ook wordt een VPN vaak gebruikt om mens digitale informatie te beschermen tegen hackers. Daarnaast wordt een VPN gebruikt om censuur tegen te gaan. Andere redenen waarom men een VPN gebruikt is om veilig en anoniem te kunnen downloaden en de Amerikaanse Netflix te kijken of uitzending gemist in het buitenland te kunnen kijken. Hieronder worden de redenen waarom mensen een VPN gebruiken verder toegelicht.


1. IP-adres verbergen/veranderen voor betere privacy

Ip-Adres verbergenEen apparaat dat verbonden is met het internet (bijvoorbeeld jouw computer) heeft een uniek adres; een zogenoemd IP-adres. Dit IP-adres is vergelijkbaar met je huisadres, een unieke omschrijving van de locatie van je huis, waardoor anderen deze kunnen vinden. Dit IP-adres heb je nodig omdat je anders niet kunt internetten. Zonder IP-adres weten andere computers en websites niet waar ze de door jou opgevraagde gegevens (bijvoorbeeld een YouTube-filmpje) heen moeten sturen.

Het nadeel van het  hebben van een uniek IP-adres is dat alles wat je op internet doet (websites bezoeken, filmpjes bekijken, emails versturen, downloaden, etc.) erg simpel terug te leiden is naar jou en jouw computer. Dit vormt uiteraard een grote inbreuk op je privacy. Met een VPN wordt al je internetverkeer via een (door jou gekozen) server geleid waardoor andere personen, websites en instanties alleen nog het IP-adres en de locatie van de VPN-server zien. Jouw eigen IP-adres en locatie blijven verborgen. Lees hier meer over het verbergen van je IP-adres.


2. Veilig (openbare) netwerken gebruiken

VPN Veilig Openbaar Wifi GebruikenMet de toename van het gebruik van mobiele apparaten met internet (latop, tablet, smartphone) wordt er veel meer buiten het huis of werk geïnternet. Steeds meer vliegvelden, cafés en hotels bieden toegang tot hun internetnetwerk, veelal gratis. Geweldig handig natuurlijk: gratis en vaak snel internet! Maar er kleven helaas nadelen aan.

Het nadeel van het gebruik van deze openbare netwerken is het grote veiligheidsrisico dat je loopt. Simpel gezegd kan elk persoon in dit netwerk erg simpel al je internetverkeer onderscheppen, bekijken en zelfs aanpassen. Hierdoor kan je bankrekening geplunderd, je e-mail of Facebook gehackt en je persoonlijke gegevens gestolen worden. Belangrijk om te beseffen is het feit dat dit niet slechts een theoretisch gevaar is, maar een methode die criminelen steeds vaker ook echt toepassen.

Een VPN versleutelt op je computer al je internetverkeer. Hierdoor wordt het voor criminelen en anderen veel moeilijker om dit te bekijken en manipuleren.


3. Netflix, HULU, VEVO en BBC iPlayer kijken van uit Nederland

Netflix App IcoonVeel bekende online videodiensten zijn regiogebonden. Dit houdt in dat ze niet bekeken kunnen worden vanuit een ander land dan waar ze contracten hebben lopen met de filmindustrie. Voorbeelden hiervan zijn Netflix, HULU, VEVO en BBC iPlayer. Als je je in de VS (of in het VK bij BBC iPlayer) bevindt mag je gebruikmaken van deze diensten, maar woon je hier niet, dan mag dat niet. In het geval van Netflix kun je buiten Amerika wel gebruik maken van de streaming service, maar heb je een ander, vrijwel altijd kleiner, aanbod. Om deze locatiegebonden restricties te omzeilen kun je een VPN gebruiken. Je verbindt dan met een server in het land van de streaming-dienst of van het specifieke aanbod dat je wilt bekijken. Vanaf dan wordt al je internetverkeer via deze server geleid en denkt de streamingdienst dus dat jij je in dat land bevindt en kun je gebruik maken van deze diensten.


4. Censuur en surveillance van een overheid tegengaan

Laptop met oogEr zijn veel landen die internetcensuur toepassen en nagenoeg elke overheid monitort en logt het internetgebruik van de inwoners van zijn eigen (of andermans) land. Vanzelfsprekend kan censuur ernstige gevolgen hebben voor de informatievoorziening en levenskwaliteit van burgers. Hoewel internetsurveillance ook zeker goede aspecten kan hebben, kan ook dit erg problematisch zijn. Surveillance blijkt namelijk niet alleen gebruikt te worden waarvoor overheden het claimen te doen (terrorisme bestrijding en staatsveiligheid). Een goed voorbeeld zijn de onthullingen die de afgelopen jaren gedaan zijn door Edward Snowden en WikiLeaks. Al met al genoeg reden voor veel mensen om eventuele censuur en de meekijkende overheid te willen omzeilen. Hiervoor kan een VPN perfect gebruikt worden. Je data wordt zwaar versleuteld en je locatie wordt veranderd. Hierdoor is je internetgebruik moeilijk te controleren en kun je aan opgelegde censuur ontsnappen.


5. Torrents veilig downloaden zonder risico op claims/rechtszaken

Downloadicoon Downloadverbod Pirate BayEr wordt de laatste jaren steeds fanatieker jacht gemaakt op mensen die torrents downloaden. Met name de muziekindustrie en filmindustrie klagen al jaren mensen aan voor ongelofelijk hoge bedragen, omdat ze films en muziek waar zij copyright op hebben, gedownload hebben of delen met anderen. Wij willen uiteraard illegaal downloaden niet aanmoedigen. Ga dus altijd goed na of het land waar jij woont het downloaden van materiaal waar copyright op rust bestraft. Sinds 2014 is het ook in Nederland niet meer toegestaan om films en muziek te downloaden (delen was al langer niet toegestaan). Momenteel lopen mensen die met P2P software torrents downloaden een risico om een claim aan hun broek te krijgen. Met een VPN wordt je downloadgedrag verborgen (versleuteld en omgeleid via een andere server) waardoor je veel minder risico loopt. Uiteraard adviseren wij om nooit muziek en films illegaal te downloaden.


6. Google anoniem gebruiken

Computerscherm met VergrootglasGoogle is een enorm bedrijf dat ervoor heeft gezorgd dat internet(gebruik) een bizarre omvang aan heeft genomen. Deze bekende internetgigant biedt tientallen hoge kwaliteitsdiensten aan en probeert steeds meer een totaalpakket voor zijn gebruikers na te streven. Gebruik van dit totaalpakket kent wel een keerzijde, echter. Google komt namelijk steeds meer over je te weten. Dit kun je al merken doordat de advertenties die je op veel websites ziet aangepast zijn aan je internetgedrag. Voor de privacyguru’s onder ons is dit genoeg reden om al hun internetverkeer versleuteld via een VPN te laten verlopen. Daarmee kan men anoniemer op het internet surfen. Wel is het daarbij natuurlijk zaak om enkele andere privacymaatregelen te nemen, bijvoorbeeld niet inloggen bij Google.


7. Uitzending gemist, WK/EK etc. vanuit het buitenland kijken

Computerscherm met VoetbalHierboven bespraken we al het in Nederland bekijken van locatiegebonden (video)sites uit het buitenland. Andersom geldt dit uiteraard ook. Stel je bent in het buitenland en wilt graag uitzending gemist of het WK voetbal of EK voetbal kijken, dan heb je in veel gevallen een probleem. Veel uitzendingen zijn namelijk alleen vanuit Nederland te bekijken. Door dan eerst verbinding te maken met een VPN-server in Nederland kun je al deze uitzendingen gewoon kijken.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
16
Reacties
Plaats een reactie
 1. Ik heb KPN als provider, kan ik met een VPN dan ook gratis andere providers als Ziggo, Caiway etc. bekijken?

  • Nee, je hebt met een VPN altijd nog een abonnement nodig op de streamingdienst of zender om daar de inhoud van te kunnen bekijken.

 2. Wat ik mis is informatie over mogelijke effecten van het gebruik van een VPN.

  Sommige (goede) bankapplicaties beveiligen door betalen/pinnen te koppelen aan de locatie van je telefoon, zodat er bijvoorbeeld geen transactie in Albanië kan plaatsvinden als jij in Nederland bent. Of in Arnhen als je in Utrecht bent. Kan de VPN deze beveiliging frustreren of onmogelijk maken door een andere locatie te simuleren?

  Met sommige applicaties zoals WhatsApp of Telegram kan je ook internet bellen. De route wordt geoptimaliseerd voor je locatie zodat je de beste gesprekskwaliteit hebt. Kan een VPN dit proces frustreren?

  In sommige gebouwen waar geen GPS kan worden ontvangen wordt de locatie dmv WiFi gedaan. Kan een VPN dit frustreren?

  Sommige applicaties zoals bestellingen/taxi’s werken met de afstand tussen jou en de bestelling/taxi. Kan een VPN dit frustreren?

  Sommige applicaties werken met het herkennen dat je in hun winkel locatie bent. Kan een VPN dit frustreren?

  • Dit zijn erg specifieke vragen! We zullen ze zo goed en kort mogelijk voor je beantwoorden:
   1. De meeste applicaties gebruiken GPS om je locatie te bepalen. Als jouw bankapplicatie dus ook je locatie gebruikt, zal dit waarschijnlijk via GPS gaan. Hier heeft een VPN geen invloed op, omdat die enkel je IP-adres en de locatie daarvan verandert.
   2. Een VPN kan invloed hebben op apps zoals WhatsApp en Telegram. Dit hoeft echter niet altijd negatief te zijn. Zo kan een VPN je helpen toegang te krijgen tot VoIP-diensten zoals WhatsApp bellen op plekken waar dit anders niet mogelijk is. Het klopt inderdaad dat een VPN je verbinding, ook tijdens het VoIP-bellen, mogelijk trager maakt. Snelheid is bij WhatsApp bellen natuurlijk erg belangrijk, daarom raden we je aan in deze gevallen een VPN-server te kiezen die relatief dicht bij jou in de buurt is, dus een Nederlandse server voor als je in Nederland bent.
   3. Een VPN heeft deels effect op wifi-tracking. Zo kan je IP-adres bijvoorbeeld op deze manier niet langer achterhaald worden.
   4. Een VPN heeft geen invloed op deze applicaties die met afstand rekenen. Dit gebeurt via GPS, dus enkel een location spoofer zou dit kunnen beïnvloeden.
   5. Hiervoor geldt hetzelfde antwoord als op vraag 3. Wifi-tracking werkt tot op zekere hoogte nog wel met een VPN, al blijft je IP-adres hierbij verborgen.

 3. Enige nadeel van een VPN is dat de accu van je mobiele telefoon sneller leegloopt.

  • Dit kan inderdaad het geval zijn. Vooral als je de VPN constant op de achtergrond van je smartphone laat draaien (wat we wel aanraden), kan dit effect hebben op je batterijduur. Dit effect zou echter niet héél groot moeten zijn, afhankelijk van de VPN-provider, gebruikte protocollen, etc.

 4. Je kan trouwens het beste de VPN client installeren op je router. Indien dit mogelijk is. Dan gaan namelijk al je devices door de VPN heen.

 5. Maar wie zegt dat deze VPN tools er niet voor gemaakt zijn om mijn bankgegevens te bemachtigen?

  • Goed punt. In theorie kan dit. Het is daarom zaak een betrouwbare en degelijke aanbieder te kiezen. Dit is ook het risico van gratis VPN’s, daar zitten rotte appels tussen. Kijk anders eens in onze reviewsectie om een betrouwbare VPN-aanbieder te vinden.

   • Kan je alleen via het mac adres van je iphone je provider traceren?

    • We snappen niet zo goed wat je met deze vraag bedoelt. Zou je wat meer context kunnen geven?

  • das toch simpel gewoon géén internetbankieren gebruiken, probleem opgelost en geen gevaar. Daarom maak ik geen gebruik van bankieren via internet wegens wantrouwen en daar ga jij me niet vanaf helpen.

   • Gelukkig is dat ook helemaal niet ons doel. Wij willen enkel de mensen informeren die wél gevoelige informatie via het internet verzenden (een erg grote groep, omdat alles zo snel digitaliseert en steeds meer bedrijven hieraan meedoen). We geven onze lezers de handvaten om veilig te kunnen internetten, wat zeker mogelijk is. Dit geldt niet alleen voor tijdens het internetbankieren, maar ook voor tijdens het normale browsen. Als is het natuurlijk altijd verstandig om twee keer na te denken voor je informatie met het internet deelt.

 6. Ben green expert,Maar moet ik vpn installeren op mijn Android streamer box or my MacBook?
  Ik kijk tv meestal via de box.
  Graag uw advies

  Pieter Ligthart
  Panama

  • Goededag, ligt eraan welke VPN-aanbieder men heeft wat de mogelijkheden zijn. Als de VPN provider die je gebruikt te vinden is op de Google Play Store kan je hem via de Play Store installeren en activeren op je Android Streamer Box. Dat lijkt me in dit geval de beste oplossing. Je kan je VPN overigens op meerdere devices installeren, maar in dit geval (voor het kijken van tv via de box) is installatie op de Android streamer wellicht het meest voor de hand liggend.

 7. Uitstekend artikel, Dank!!!

Een reactie plaatsen