Waarom mensen een VPN gebruiken

Persoon kijkt vragend naar een laptop met daarop een VPN
Klik hier voor een korte samenvatting
De voordelen van een VPN: een samenvatting

Samengevat kun je stellen dat een goede VPN voor drie ‘hoofdvoordelen’ zorgt:

 • Meer online privacy en anonimiteit.
 • Verbeterde online veiligheid.
 • Extra vrijheid online.

Een betrouwbare en effectieve VPN doet dit voornamelijk door middel van sterke encryptieprotocollen en het veranderen van je IP-adres. Dit laatste zorgt ervoor dat je veel anoniemer bent, en dat je toegang krijgt tot content die geblokkeerd is in jouw regio. Denk bijvoorbeeld aan het Amerikaanse Netflix-aanbod.

Een ijzersterke VPN die dit alles biedt en meer – en die wij dan ook aan iedereen aanraden – is NordVPN.

Lees het volledige artikel voor meer informatie en details over de voordelen van een VPN.

Een VPN versleutelt je internetverkeer en stuurt het via een beveiligde verbinding, een zogeheten VPN-tunnel, naar een VPN-server. Hierna gaat jouw dataverkeer pas verder naar zijn uiteindelijke bestemming (de website of de pagina waarmee je wilt verbinden). Tijdens dit proces neemt jouw verkeer het IP-adres van de VPN-server aan. Dit zorgt ervoor dat je met een VPN veel vrijer, veiliger en anoniemer gebruikmaken van het internet.

Hieronder vind je enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen een VPN gebruiken. Wil je graag eerst iets meer informatie over wat een VPN precies is en hoe het werkt? Lees dan vooral ons ‘VPN uitgelegd’-artikel. Voor alle ins en outs over hoe een VPN werkt, ga je naar ons ‘Hoe werkt een VPN?’-artikel.

Waarom een VPN?

Veel mensen gebruiken een VPN om hun online privacy te verbeteren. De encryptie van internetverkeer en verandering van je IP-adres waar een VPN voor zorgt, lenen zich hier uiteraard goed voor. Ook wordt een VPN vaak gebruikt om digitale informatie te beschermen tegen hackers. Daarnaast gebruiken mensen een VPN om censuur tegen te gaan. Met een VPN kun je bovendien veilig en anoniem downloaden, of geblokkeerde content kijken, zoals de Amerikaanse Netflix. Hieronder lichten we de redenen waarom mensen een VPN gebruiken verder toe.

1. IP-adres verbergen/veranderen voor betere privacy

Wi-Fi symbool met de tekst "IP" onder een stolpEen apparaat dat verbonden is met het internet (bijvoorbeeld jouw computer) heeft een uniek adres; een zogenoemd IP-adres. Dit IP-adres is vergelijkbaar met je huisadres; een unieke omschrijving van de locatie van je huis, waardoor anderen deze kunnen vinden. Zonder een IP-adres kun je niet internetten. Andere computers en websites weten dan niet waar ze de door jou opgevraagde gegevens (bijvoorbeeld een YouTube-filmpje) heen moeten sturen.

Het nadeel van het hebben van een uniek IP-adres is dat alles wat je op internet doet (websites bezoeken, filmpjes bekijken, e-mails versturen, etc.) erg simpel terug te leiden is naar jou en jouw computer. Dit vormt uiteraard een grote inbreuk op je privacy.

Een VPN leidt al je internetverkeer via een (door jou gekozen) server waardoor andere personen, websites en instanties alleen nog het IP-adres en de locatie van de VPN-server zien. Jouw eigen IP-adres en locatie blijven verborgen.

2. Veilig (openbare) netwerken gebruiken

Wifi met schild en slotMet de toename van het gebruik van mobiele apparaten met internet (laptop, tablet, smartphone), zijn mensen vaker buiten het huis of het werk online. Steeds meer vliegvelden, cafés en hotels bieden toegang tot hun internetnetwerk, veelal gratis. Erg handig natuurlijk: gratis en vaak snel internet! Maar er kleven helaas nadelen aan.

Het nadeel van het gebruik van deze openbare netwerken is het grote veiligheidsrisico dat je loopt. Simpel gezegd kan ieder persoon in dit netwerk erg simpel al je internetverkeer onderscheppen, bekijken en zelfs aanpassen. Zo kunnen hackers je bankrekening plunderen, je e-mail of Facebook hacken en je persoonlijke gegevens stelen. Het is belangrijk om te beseffen dat dit niet slechts een theoretisch gevaar is, maar een methode die criminelen steeds vaker daadwerkelijk toepassen.

Met een VPN verminder je dit gevaar. Een VPN versleutelt al je internetverkeer op je apparaat. Dit maakt het voor criminelen en anderen lastiger om dit te bekijken en manipuleren.

3. Netflix, HULU, VEVO en BBC iPlayer kijken vanuit Nederland

Graphic die lijkt op de user interface van YouTubeVeel bekende online videodiensten zijn regiogebonden. Dit houdt in dat ze niet bekeken kunnen worden vanuit een ander land dan waar ze contracten hebben lopen met de filmindustrie. Voorbeelden hiervan zijn Netflix, HULU, VEVO, Shudder en BBC iPlayer.

Als je je in de VS (of in het VK bij BBC iPlayer) bevindt mag je gebruikmaken van deze diensten, maar woon je hier niet, dan mag dat niet. In het geval van Netflix kun je buiten Amerika wel gebruikmaken van de streamingservice. Je hebt dan echter een ander, vrijwel altijd kleiner, aanbod.

Om deze locatiegebonden restricties te omzeilen, kun je een VPN gebruiken. Je verbindt dan met een server in het land van de streamingdienst of van het specifieke aanbod dat je wilt bekijken. Vanaf dan wordt al je internetverkeer via deze server geleid en denkt de streamingdienst dus dat jij je in dat land bevindt. Zo kun je toch gebruikmaken van deze diensten, ook al ben je in een land waar het niet beschikbaar is.

4. Censuur en surveillance van een overheid tegengaan

Laptop met oogEr zijn veel landen die internetcensuur toepassen. Bekende voorbeelden zijn Rusland, Belarus en Iran. Nagenoeg iedere overheid monitort en logt het internetgebruik van de inwoners van zijn eigen (of andermans) land. Vanzelfsprekend kan censuur ernstige gevolgen hebben voor de informatievoorziening en levenskwaliteit van burgers.

Hoewel internetsurveillance goede aspecten kan hebben, kan het ook erg problematisch zijn. Surveillance blijkt namelijk niet alleen gebruikt te worden waarvoor overheden het claimen te doen (terrorismebestrijding en staatsveiligheid). Een goed voorbeeld zijn de onthullingen die de afgelopen jaren gedaan zijn door Edward Snowden en WikiLeaks.

Al met al genoeg reden voor veel mensen om eventuele censuur en de meekijkende overheid te willen omzeilen. Hiervoor kan een VPN perfect gebruikt worden. Je data worden zwaar versleuteld en je locatie wordt veranderd. Hierdoor is je internetgebruik moeilijk te controleren en kun je aan opgelegde censuur ontsnappen.

5. Torrents veilig downloaden zonder risico op claims/rechtszaken

Laptop met download icoonEr wordt de laatste jaren steeds fanatieker jacht gemaakt op mensen die torrents downloaden. Met name de muziekindustrie en filmindustrie klagen al jaren mensen aan voor ongelofelijk hoge bedragen, omdat ze films en muziek waar zij copyright op hebben, gedownload hebben of delen met anderen.

Wij willen uiteraard illegaal downloaden niet aanmoedigen. Ga dus altijd goed na of het land waar jij woont het downloaden van materiaal waar copyright op rust bestraft. Sinds 2014 is het ook in Nederland niet meer toegestaan om films en muziek te downloaden (delen was al langer niet toegestaan). Momenteel lopen mensen die met P2P software torrents downloaden een risico om een claim aan hun broek te krijgen.

Een VPN verbergt je downloadgedrag (versleutelt het en leidt het om via een andere server), waardoor je veel minder risico loopt. Uiteraard adviseren wij om nooit muziek en films illegaal te downloaden.

6. Google anoniem gebruiken

Incognito icoon naast een laptop met daarop de Google-kleuren en een vergrootglasDe bekende internetgigant Google biedt tientallen hoge kwaliteitsdiensten aan en probeert steeds meer een totaalpakket voor zijn gebruikers na te streven. Hier zit echter een keerzijde aan. Google komt namelijk steeds meer over je te weten. Dit kun je al merken doordat de advertenties die je op veel websites ziet, aangepast zijn aan je internetgedrag.

Dit is voor sommigen al genoeg reden om hun internetverkeer versleuteld via een VPN te laten verlopen. Daarmee kan men anoniemer op het internet surfen. Wel is het natuurlijk zaak om enkele andere privacymaatregelen te nemen, bijvoorbeeld niet inloggen bij Google.

7. Uitzending gemist, WK/EK etc. vanuit het buitenland kijken

Computerscherm met VoetbalHierboven bespraken we al het in Nederland bekijken van locatiegebonden (video)sites uit het buitenland. Andersom geldt dit uiteraard ook. Stel je bent in het buitenland en wilt graag Uitzending Gemist of het WK voetbal kijken, dan heb je in veel gevallen een probleem. Veel uitzendingen zijn namelijk alleen vanuit Nederland te bekijken. Door dan eerst verbinding te maken met een VPN-server in Nederland kun je al deze uitzendingen gewoon kijken.

Een betrouwbare VPN kiezen

Als je graag een VPN wilt aanschaffen na het lezen van dit artikel, verwijzen we je naar NordVPN. Dit is een erg goede en betrouwbare VPN-provider, waarmee je van alle bovengenoemde voordelen geniet. De dienst is erg snel en veilig, en heeft bovendien een groot gebruiksgemak. Doordat NordVPN geen gegevens logt, en extra zorg besteedt aan je online privacy, ben je gegarandeerd anoniem op het internet. Wij raden NordVPN dan ook aan.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.88 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.88
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Andere betrouwbare VPN-providers zijn Surfshark en CyberGhost. Bekijk onze top 5 voor een completer overzicht van geschikte VPN-aanbieders.

Conclusie

Een VPN zorgt kort gezegd voor meer online veiligheid, privacy en vrijheid. Dit komt doordat een VPN je internetverkeer versleutelt en je IP-adres verbergt. Doordat verschillende persoonlijke gegevens niet bij websites bekend worden, geniet je meer anonimiteit, bijvoorbeeld op Google. Door de extra veiligheid die je met een VPN hebt, kun je onder andere veiliger openbare WiFi-netwerken gebruiken.

Daarnaast kun je met een VPN content unblocken. Het geeft je zogezegd meer vrijheid. Zo kun je geografische blokkades omzeilen, waardoor je inhoud kunt bekijken die normalerwijze niet beschikbaar is voor jou. Denk hierbij aan voetbalwedstrijden of streamingdiensten zoals Netflix en BBC iPlayer. Ook kun je op deze manier bijvoorbeeld torrents downloaden.

Daarnaast is een VPN erg nuttig in landen met censuur. Ook in Nederland kun je met een VPN onder de radar van de overheid blijven, maar in veel landen is de mate van censuur een stuk ernstiger. Een VPN biedt je meer anonimiteit, wat vaak ook veiligheid betekent. Landen als Rusland en Belarus vallen bijvoorbeeld aanhangers van oppositieleiders lastig. Als je identiteit verborgen is, heb je minder kans om opgepakt te worden.

Ook als je slechts op vakantie of op zakenreis gaat een repressief land, helpt een VPN je bepaalde verboden content tóch te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het omzeilen van de Chinese Firewall.

Een VPN gebruiken: veelgestelde vragen

Wil je graag meer weten over het gebruik van een VPN? Misschien staat jouw vraag hier wel tussen!

De drie belangrijkste redenen waarom mensen een VPN gebruiken, zijn:

 • Meer online vrijheid (denk aan het unlocken van films, series, of (sport)streams).
 • Meer online anonimiteit (het is lastig om je internetverkeer naar jou te herleiden).
 • Meer online veiligheid (een VPN zorgt o.a. voor meer versleuteling).

Een VPN is bovendien handig om censuur te omzeilen, en voor nog veel meer redenen. Lees het volledige artikel voor een uitgebreide uitleg over waarom mensen een VPN gebruiken.

Een VPN zorgt voor extra anonimiteit, vrijheid en veiligheid door je internetverkeer te versleutelen en vervolgens naar een externe (VPN-)server te sturen. Dit gebeurt via een beveiligde verbinding. Intussen verbergt de VPN jouw daadwerkelijke IP-adres en neemt jouw internetverkeer het IP-adres van de VPN-server aan. Zo is je online activiteit erg lastig naar jou als persoon terug te leiden. Lees ons artikel over hoe een VPN-verbinding precies werkt voor meer details.

Wij raden NordVPN aan. Deze provider doet uitstekende zaken wat betreft het beschermen van jouw privacy en het vergroten van jouw veiligheid. NordVPN heeft een groot aanbod aan snelle servers en slaagt erin geblokkeerde content te unblocken. Er zijn nog veel meer goede VPN-providers. Bekijk onze reviews voor een completer overzicht.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
20
Reacties
Plaats een reactie
 1. Kun je een vpn ook gebruiken om via een amerikaanse webshop producten te bestellen, die in de nederlandse niet te verkrijgen zijn? Bijvoorbeeld via de amerikaanse Nike webshop.

  • Hallo Rowan, In theorie zou dit kunnen. De webshop zal dan echter ook de optie moeten aanbieden om producten in Nederland te bezorgen. Of je moet het zelf kunnen ophalen in het Amerika, om het voorbeeld van de Nike webshop aan te houden.

 2. Hoe zit het met de locatie als ik van A naar B wil? Werkt dat dan gewoon?

  • Hallo Heidi,
   Aannemend dat je je afvraagt of routeplanners en programma’s zoals Google Maps nog werken: ja, je kunt hier ook met een VPN nog gebruik van maken. Er zijn twee manieren waarop je namelijk de route kunt plannen:
   1. Aan de hand van twee vooraf ingestelde locaties. Je krijgt dan de route tussen A en B.
   2. Aan de hand van je eigen locatie en een doel. Je eigen locatie wordt door de meeste apps bepaald aan de hand van je GPS. Dit staat los van je VPN-gebruik.

 3. Ik heb KPN als provider, kan ik met een VPN dan ook gratis andere providers als Ziggo, Caiway etc. bekijken?

  • Nee, je hebt met een VPN altijd nog een abonnement nodig op de streamingdienst of zender om daar de inhoud van te kunnen bekijken.

 4. Wat ik mis is informatie over mogelijke effecten van het gebruik van een VPN.

  Sommige (goede) bankapplicaties beveiligen door betalen/pinnen te koppelen aan de locatie van je telefoon, zodat er bijvoorbeeld geen transactie in Albanië kan plaatsvinden als jij in Nederland bent. Of in Arnhen als je in Utrecht bent. Kan de VPN deze beveiliging frustreren of onmogelijk maken door een andere locatie te simuleren?

  Met sommige applicaties zoals WhatsApp of Telegram kan je ook internet bellen. De route wordt geoptimaliseerd voor je locatie zodat je de beste gesprekskwaliteit hebt. Kan een VPN dit proces frustreren?

  In sommige gebouwen waar geen GPS kan worden ontvangen wordt de locatie dmv WiFi gedaan. Kan een VPN dit frustreren?

  Sommige applicaties zoals bestellingen/taxi’s werken met de afstand tussen jou en de bestelling/taxi. Kan een VPN dit frustreren?

  Sommige applicaties werken met het herkennen dat je in hun winkel locatie bent. Kan een VPN dit frustreren?

  • Dit zijn erg specifieke vragen! We zullen ze zo goed en kort mogelijk voor je beantwoorden:
   1. De meeste applicaties gebruiken GPS om je locatie te bepalen. Als jouw bankapplicatie dus ook je locatie gebruikt, zal dit waarschijnlijk via GPS gaan. Hier heeft een VPN geen invloed op, omdat die enkel je IP-adres en de locatie daarvan verandert.
   2. Een VPN kan invloed hebben op apps zoals WhatsApp en Telegram. Dit hoeft echter niet altijd negatief te zijn. Zo kan een VPN je helpen toegang te krijgen tot VoIP-diensten zoals WhatsApp bellen op plekken waar dit anders niet mogelijk is. Het klopt inderdaad dat een VPN je verbinding, ook tijdens het VoIP-bellen, mogelijk trager maakt. Snelheid is bij WhatsApp bellen natuurlijk erg belangrijk, daarom raden we je aan in deze gevallen een VPN-server te kiezen die relatief dicht bij jou in de buurt is, dus een Nederlandse server voor als je in Nederland bent.
   3. Een VPN heeft deels effect op wifi-tracking. Zo kan je IP-adres bijvoorbeeld op deze manier niet langer achterhaald worden.
   4. Een VPN heeft geen invloed op deze applicaties die met afstand rekenen. Dit gebeurt via GPS, dus enkel een location spoofer zou dit kunnen beïnvloeden.
   5. Hiervoor geldt hetzelfde antwoord als op vraag 3. Wifi-tracking werkt tot op zekere hoogte nog wel met een VPN, al blijft je IP-adres hierbij verborgen.

 5. Enige nadeel van een VPN is dat de accu van je mobiele telefoon sneller leegloopt.

  • Dit kan inderdaad het geval zijn. Vooral als je de VPN constant op de achtergrond van je smartphone laat draaien (wat we wel aanraden), kan dit effect hebben op je batterijduur. Dit effect zou echter niet héél groot moeten zijn, afhankelijk van de VPN-provider, gebruikte protocollen, etc.

 6. Je kan trouwens het beste de VPN client installeren op je router. Indien dit mogelijk is. Dan gaan namelijk al je devices door de VPN heen.

 7. Maar wie zegt dat deze VPN tools er niet voor gemaakt zijn om mijn bankgegevens te bemachtigen?

  • Goed punt. In theorie kan dit. Het is daarom zaak een betrouwbare en degelijke aanbieder te kiezen. Dit is ook het risico van gratis VPN’s, daar zitten rotte appels tussen. Kijk anders eens in onze reviewsectie om een betrouwbare VPN-aanbieder te vinden.

   • Kan je alleen via het mac adres van je iphone je provider traceren?

    • We snappen niet zo goed wat je met deze vraag bedoelt. Zou je wat meer context kunnen geven?

  • das toch simpel gewoon géén internetbankieren gebruiken, probleem opgelost en geen gevaar. Daarom maak ik geen gebruik van bankieren via internet wegens wantrouwen en daar ga jij me niet vanaf helpen.

   • Gelukkig is dat ook helemaal niet ons doel. Wij willen enkel de mensen informeren die wél gevoelige informatie via het internet verzenden (een erg grote groep, omdat alles zo snel digitaliseert en steeds meer bedrijven hieraan meedoen). We geven onze lezers de handvaten om veilig te kunnen internetten, wat zeker mogelijk is. Dit geldt niet alleen voor tijdens het internetbankieren, maar ook voor tijdens het normale browsen. Als is het natuurlijk altijd verstandig om twee keer na te denken voor je informatie met het internet deelt.

 8. Ben green expert,Maar moet ik vpn installeren op mijn Android streamer box or my MacBook?
  Ik kijk tv meestal via de box.
  Graag uw advies

  Pieter Ligthart
  Panama

  • Goededag, ligt eraan welke VPN-aanbieder men heeft wat de mogelijkheden zijn. Als de VPN provider die je gebruikt te vinden is op de Google Play Store kan je hem via de Play Store installeren en activeren op je Android Streamer Box. Dat lijkt me in dit geval de beste oplossing. Je kan je VPN overigens op meerdere devices installeren, maar in dit geval (voor het kijken van tv via de box) is installatie op de Android streamer wellicht het meest voor de hand liggend.

 9. Uitstekend artikel, Dank!!!

Een reactie plaatsen