Veilig online in 8 simpele stappen

Blije man met laptop omringd door 8 stappen

Steeds meer mensen worden zich bewust van de risico’s die je loopt als je onbeschermd gebruikmaakt van het internet. Naast Phishing-mails, virussen en malafide websites vormen ook onbeschermde netwerken een steeds groter probleem. Op een slinkse wijze worden je bankgegevens en wachtwoorden buitgemaakt, vaak zonder dat je het doorhebt.

Gelukkig ben je na het doorlopen van de volgende 8 simpele stappen beschermd tegen de grootste boosdoeners op het internet. Veel van deze tips zijn geschikt voor zowel computer, tablet als smartphone. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over je online veiligheid, op welk apparaat je ook zit.

8_simpele_stappen_veilig_online_infographic

Hieronder vind je voor iedere stap in dit stappenplan een uitgebreide uitleg.


Update je besturingssysteem

Als bedrijven als Microsoft of Android een nieuwe versie van een besturingssysteem uitbrengen, dan is dit meestal bedoeld om veiligheidslekken te dichten. Oudere besturingssystemen zoals Windows XP of oude Android versies worden niet altijd meer geüpdatet. Hierdoor ontstaan er veiligheidslekken in deze systemen. Hackers en andere kwaadwillende misbruiken deze veiligheidslekken om schade toe te brengen aan je computer of om je persoonlijke gegevens te ontfutselen. Het is daarom zeer belangrijk om je besturingssysteem altijd up-to-date te houden.

Om te controleren of je systeem up-to-date is kun je kijken in de instellingen van je computer. Je vindt deze instellingen in 3 simpele stappen:

 1. Klik op het Windows-logo linksonder in de taakbalk van je computer;
 2. Klik op het tandwieltje met als label ‘Instellingen’;
 3. Klik op “Bijwerken en beveiliging”.

Bij een computer met Windows 10 zal je vervolgens in een scherm komen wat er ongeveer zo uitziet:

Windows Update Scherm

Mocht je een oudere versie hebben van Windows dan zal dit er wellicht wat anders uitzien. Windows 10 update automatisch het besturingssysteem, dus als je hier gebruik van maakt hoef je je hier geen zorgen om te maken. Bij oudere versies van besturingssystemen kun je veelal bij de instellingen de optie aanzetten om automatisch updaten toe te staan. Dit staat ook bij de instellingen en zorgt ervoor dat je zich hier geen zorgen meer om hoeft te maken. Wel raden we je aan om eens in de zoveel tijd even te controleren of uw besturingssysteem daadwerkelijk up-to-date is.


Gebruik altijd een goede virusscanner

Het is altijd belangrijk om een goede virusscanner te gebruiken. Tegenwoordig is de meeste antivirussoftware zo goed ontwikkeld dat je naast virussen ook beschermd bent tegen schadelijke bestanden, malware en soms zelfs malafide websites. Omdat het ook heel simpel te installeren is en je er verder niks van merkt is het een goede stap om je online veiligheid te waarborgen.

Wij raden zelf Bitdefender aan als virusscanner. Bitdefender komt steevast als beste uit de tests van verschillende vergelijkingswebsites. Daarbij is Bitdefender zeer simpel in het gebruik en zal je geen gevolgen merken in de snelheid van je computer. Je kunt Bitdefender bezoeken door op de volgende knop te klikken.

Bezoek Bitdefender

Maak gebruik van een firewall

Een firewall beschermt een computer in zekere mate tegen bijvoorbeeld virussen, wormen, trojans of aanvallen van hackers. Firewalls scannen als het ware wat er binnenkomt op jouw computer en identificeren of dit schadelijk is of niet. Als iets schadelijk is wordt het bestand tegengehouden.

De nieuwere Windows computer zijn van zichzelf al uitgerust met een standaard firewall. Het is wel belangrijk om te controleren of je firewall daadwerkelijk aanstaat. Dit kun je doen door te kijken bij de instellingen van jouw computer. Bij een Windows 10 computer kun je dit terugvinden door bij je instellingen ‘firewall’ in te typen bij het zoekbalkje. Zorg ervoor dat je firewall altijd aanstaat.

Windows Firewall Zoekopdracht

Het kan ook zijn dat je zelf een andere firewall hebt geïnstalleerd. Veel bedrijven die zich specialiseren in online veiligheid zoals Norton, Kaspersky en Bitdefender bieden namelijk hun eigen firewall aan. Mocht je een firewall hebben van een dergelijke partij dan kun je deze gebruiken. Hiervoor moet je dan vaak wel de Windows firewall uitzetten.


Maak gebruik van een VPN

Naast het beveiligen van je computer is het ook belangrijk om je internetverbinding te beveiligen. Wifi netwerken, met name de openbare, zijn niet altijd veilig. Vooral het internet in hotels is erg onveilig, maar ook thuis zitten er risico’s verbonden aan een onbeveiligde, reguliere internetverbinding. Zo kunnen deze netwerken vaak ook door anderen bereikt en misbruikt worden.

Daarnaast bouwen websites een profiel van jou als bezoeker op, aan de hand van de pagina’s die je bezoekt. Deze gegevens worden dan verkocht aan andere bedrijven, of soms zelfs kwaadwillenden. Dit kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld identitietsfraude. Gelukkig kun je je verbinding sterker beveiligen met behulp van een Virtueel Particulier Netwerk (VPN). Hiermee blijf je ook anoniem.

Met een VPN verbinding loopt je internetverkeer via een beveiligde ‘VPN-tunnel’, waar niemand van buitenaf zomaar toegang tot kan krijgen. Je gegevens worden versleuteld zodat deze, zelfs al worden ze onderschept, niet te lezen zijn. Zo kun je risicoloos internetbankieren of je belastingzaken regelen, waar je ook bent. Een VPN werkt op alle apparaten dei verbonden zijn met het internet. Dus of je nou op je computer, je tablet of smartphone zit, met een VPN kun je je verbinding beveiligen.

De VPN’s die wij zouden aanraden zijn GOOSE VPN en NordVPN. GOOSE VPN is uitermate geschikt voor de Nederlandse gebruiker die op zoek is naar gebruiksgemak en een Nederlandse klantenservice. NordVPN is meer voor de prijsbewuste consument die het niet erg vindt als software alleen in het Engels beschikbaar is. Beide VPN’s zijn uiterst gebruiksvriendelijk en bieden uitstekende beveiliging. De officiële websites van GOOSE VPN en NordVPN kun je bereiken via de onderstaande links:

GOOSE VPN
Actie:
Nederlandse VPN tegen een scherpe prijs
Vanaf
€2.99
7.8
 • Nederlandstalige software, apps en klantondersteuning
 • Heel makkelijk te bedienen op alle devices
 • Klantenservice reageert snel
Bezoek GOOSE VPN
NordVPN
Actie:
Tijdelijk €2.80 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.80
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Wij zouden VPNgids niet zijn als we niet kort even zouden uitleggen hoe je een VPN moet installeren:

 1. Sluit een abonnement af en maak een account aan op de website van een VPN-aanbieder. Wij zouden je aanraden om gebruik te maken van GOOSE VPN of NordVPN.
 2. Download de software van de website van deze VPN-aanbieder (let op, download niet zomaar software van een andere website). Mocht je de VPN willen installeren op je telefoon (bijvoorbeeld om je beter te beveiligen op openbare netwerken) dan kan dit door een app te downloaden in de App Store of Google Play Store.
 3. Installeer de VPN door het gedownloade bestand te openen. Volg de stappen van het installatiescherm om de installatie af te ronden.
 4. Nadat de VPN software is geïnstalleerd moet je de VPN openen en inloggen om deze te activeren. Dit doe je door te dubbelklikken op het geïnstalleerde VPN-programma (deze staat meestal op je bureaublad) en je eerder aangemaakte accountgegevens in te vullen. Het inloggen hoeft maar een keer per apparaat.
 5. Nadat je bent ingelogd kun je de VPN aanzetten. Dit doe je met behulp van een duidelijke ‘aan’-knop die je te zien krijgt als je het VPN-programma opent.
 6. Als je de VPN aan hebt gezet kun je je browser openen en gewoon gebruik maken van het internet zoals je dat altijd doet. Je verbinding wordt op de achtergrond beveiligd, waar je verder niks van merkt.

Wil je meer weten over VPN’s en het gebruik daarvan. Lees dan ons uitgebreide artikel waarin we haarfijn de kernpunten uitleggen van een VPN.


Wissel af met je wachtwoorden of gebruik een wachtwoordmanager

Veel mensen maken online gebruik van maar één wachtwoord of een variatie van een en hetzelfde wachtwoord. Hierdoor zijn zij veel kwetsbaarder voor hackers of andere kwaadwillenden. Zo hoeven ze maar een keer je wachtwoord te ontfutselen om meteen bij al je accounts te kunnen. Net als dat je verschillende sleutels hebt voor je huis, fiets en auto is het goed om voor alle verschillende websites een ander wachtwoord te gebruiken. Daarbovenop is het belangrijk dat je een relatief lang wachtwoord kiest, het liefst met willekeurige letters, cijfers en symbolen. Hoe langer en willekeuriger je wachtwoord, hoe moeilijker het is om deze te kraken of raden. Voor meer tips over hoe je een veilig wachtwoord kunt maken kun je terecht op ons ‘how to’ artikel: veilige wachtwoorden maken en beheren.

Omdat we snappen dat het lastig is om zoveel verschillende wachtwoorden te onthouden, kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager is een programma dat al jouw wachtwoorden op een centrale plek beveiligd bewaart. Ook kan een wachtwoordmanager willekeurige wachtwoorden voor je genereren, die extreem veilig zijn. Wij zouden zelf Sticky Password aanraden. Deze wachtwoordmanager is eenvoudig in het gebruik en is simpel te installeren. Sticky Password heeft een gratis variant die goed te gebruiken is voor 30 dagen en een betaalde versie waarmee je wachtwoorden kunt synchroniseren tussen verschillende apparaten. Je kunt toegang krijgen tot de website van Sticky Password om de wachtwoordmanager te downloaden door op de onderstaande knop te klikken:

Bezoek Sticky Password

Open nooit e-mails of websites die je niet vertrouwt

Je zult je waarschijnlijk al bewust zijn van de verschillende nep e-mails waarmee zogenoemde scammers je geld of gegevens afhandig willen maken. Dit heet Phishing en is de meest gebruikte manier om toegang krijgen tot de accounts van anderen.

Helaas kan het al schadelijk zijn om sommige e-mails te openen. Zelfs links in e-mails zijn niet altijd te vertrouwen, klik deze dus niet zomaar aan. Als iemand in jouw contactenlijst geïnfecteerd is met een virus, dan kan het zo zijn dat je een e-mail krijgt vanaf dat adres. Het lijkt dan alsof je een mail krijgt van iemand die je vertrouwt, maar niets is minder waar. Let daarom altijd goed op onderwerpen van een mail en bedenk je of het logisch is dat je deze mail krijgt van die persoon. Krijg je bijvoorbeeld een mail van iemand die je al 10 jaar niet meer hebt gezien of gesproken, dan bestaat er een kans dat het een schadelijke e-mail betreft.

Ditzelfde geldt ook voor websites. Kijk altijd goed of je wel het juiste webadres hebt ingevoerd en of je niet op een gekopieerde schadelijke website zit. Kwaadwillenden kunnen namelijk een kopie maken van bijvoorbeeld een bank-website, en de gegevens die je invult komen dan bij hen terecht. Let altijd goed op het webadres en controleer of de verbinding via het veilige https-protocol loopt. Hoewel er tegenwoordig een toename is in schadelijke websites die https gebruiken, weet je zeker dat de site onveilig is als hij niet https is. Of een verbinding beveiligd is, is te zien aan het groene slotje naast het webadres zoals bij onze website:

VPNgids https Slotje


Zorg dat je je computer regelmatig ‘schoonmaakt’

Nadat je je computer langere tijd gebruikt zul je merken dat deze langzamerhand trager wordt. Dit komt omdat tijdens het alledaags gebruik er bestanden worden opgeslagen die niet meer compleet worden verwijderd. Hierdoor blijft er als het ware informatie hangen op je harde schijf. Sommige van deze bestanden kunnen zelfs schadelijk zijn.

Screenshot CCleaner CookiesOm je computer op te schonen kun je gebruik maken van speciale schoonmaaksoftware. Een goede keuze voor een dergelijk programma is CCleaner. Met CCleaner kun je gemakkelijk je harde schijf ontdoen van vervelende bestanden. Je hoeft in principe niks aan te passen aan de standaardinstellingen van CCleaner voordat je dit handige programma gebruikt. Na installatie kun je CCleaner direct gebruiken.

Let wel op of je ‘Cookies’ wel of niet wil verwijderen. Cookies zijn bestandjes die onthouden of je al eens op een bepaalde website of pagina bent geweest. Verwijder je deze cookies dan moet je opnieuw inloggen op de verschillende websites waar je een account hebt. Bij het tabblad ‘Windows’ van de ‘Cleaner’ functie vind je het vinkje voor Cookies voor Internet Explorer/Windows Edge. Bij het tabblad ‘Toepassingen’ vind je het cookies vinkje voor andere browsers (Google Chrome, Mozilla Firefox, etc.). In de afbeelding aan de rechterkant kun je zien welke vinkjes we precies bedoelen.

Het is slim om bijvoorbeeld eens per week CCleaner te gebruiken om je computer wat op te schonen. Hiermee hou je je computer fris en zorg je dat er geen schadelijke bestanden blijven hangen op je harde schijf. CCleaner is een gratis tool met een betaalde variant, welke te downloaden is van hun eigen website. Bij de betaalde variant wordt CCleaner automatisch geüpdatet en kun je instellen dat je computer automatisch wordt schoongemaakt. Via de onderstaande knop kom je uit op de website van CCleaner:

Bezoek CCleaner

Blijf op je hoede

Met de bovenstaande stappen kun je je computer en je internetverbinding zeer goed beveiligen. Maar je moet niet vergeten om altijd goed op te letten. Veel hackers proberen zich zo goed mogelijk te maskeren. Dit betekent dat ze zich voordoen als één van jouw contacten of vertrouwde websites. Op die manier denk jij als gebruiker dat het wel goed zit, maar als je let op de kleine dingen zul je zien dat het toch niet te vertrouwen is. Enkele veel voorkomende manieren waarop hackers aan je gegevens proberen te komen zijn:

Phishing

Phishing is een oplichtmethode waarbij, door middel van nep e-mails en nep chatberichten op social media, anderen je proberen te overtuigen om gegevens of geld naar hen toe te sturen. Cybercriminelen doen dit vaak in de vorm van een nep e-mail van je bank of bijvoorbeeld een afpersingsmail. Vaak zijn deze mails te herkennen aan taalfouten, een ongebruikelijk afzendadres of het feit dat ze je vragen om hen je persoonlijke gegevens toe te sturen. Denk altijd goed na of het logisch is dat je deze mail krijgt en mocht je het niet vertrouwen dan kun je contact opnemen met je bank of vragen of iemand anders ook even kan controleren of het bericht te vertrouwen is.

Gratis software met ingebouwde narigheid (malware, spyware)

Hoewel je tegenwoordig veel goede gratis software kunt krijgen is het belangrijk om op te letten dat je niet zomaar iets downloadt van een website die je niet kent. Probeer software altijd te downloaden van de officiële website. Mocht je een keer software moeten downloaden van een andere website, Google dan eerst even of die website wel te vertrouwen is. Mocht dit namelijk niet zo zijn dan kun je dit vaak teruglezen in de verhalen van anderen die je proberen te waarschuwen. Kijk trouwens ook altijd even kort naar de voorwaarden als je software downloadt. Het kan namelijk zo zijn dat de software zelf niet schadelijk is, maar dat ze wel ‘rare’ dingen doen met je gegevens zoals verkopen aan adverteerders.

Links in e-mails en chatberichten zijn niet altijd te vertrouwen. Niet alleen kunnen ze leiden naar schadelijke websites, ook het klikken op de links zelf is al gevaarlijk. Alleen door het klikken op een link kun je al geïnfecteerd raken met een virus. Klik dus nooit zomaar een link aan die je doorgestuurd hebt gekregen van iemand. Want vaak als iemand geïnfecteerd is met een dergelijk virus, worden de links automatisch verstuurd naar alle contacten in zijn of haar contactenlijst. Bedenk je dus altijd of het wel klopt dat je een bepaalde link doorgestuurd krijgt.

Schijnbaar ongevaarlijke websites

Tegenwoordig zijn hackers en kwaadwillenden erg sluw in het ontfutselen van gegevens. Ze kunnen namelijk een bijna exacte kopie van een andere website inladen, maar ervoor zorgen dat de gegevens die je invult naar hen gaan en niet naar de website die je wil bezoeken. Dit komt met name voor bij openbare wifi-netwerken, waar je je eerst moet aanmelden bij de wifi-aanbieder voordat je gebruik kunt maken van het internet. Pas dus altijd goed op en zoek naar vreemde elementen die je kunnen vertellen of een site wel of niet te vertrouwen is.


Conclusie

Vandaag de dag is het internet een steeds onveiligere plek voor de reguliere internetgebruiker. Naast phishing en malware proberen hackers je ook via onbeveiligde netwerken aan te vallen. Gelukkig is er voor elke dreiging ook een goede oplossing. Als je zeker wil weten dat je je computer goed hebt beveiligd, maak dan gebruik van ons handige stappenplan:

 1. Update je besturingssysteem (Windows, Android, iOS, etc.)
 2. Gebruik altijd een virusscanner
 3. Zet je firewall aan
 4. Gebruik een VPN
 5. Manage je wachtwoorden
 6. Let goed op e-mails en websites
 7. Hou je computer schoon
 8. Blijf altijd op je hoede voor gevaar
Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNGids. Daarbij richt hij zich vooral op hoe je content kunt unblocken. Tevens maakt hij de infographics voor de website. Meer over Quinten.
1
Reacties
Plaats een reactie
 1. Geheel eens met uw waarschuwingen, ik liep alleen regelmatig tegen het volgende probleem aan. Ziggo blokkeerde wel vier maal mijn e-mail (nu nog steeds) verzenden. Na enig aandringen gaf men dit schoorvoetend toe. Ook Norton wist dat Ziggo problemen heeft met het gebruik van VPN.
  Iets om aandacht aan te besteden.

Een reactie plaatsen