Norton 360 review (2022): hoe goed werkt deze antivirus?

Norton logo met een vergrootglas en een ster met daarin de score 8,6

Norton Antivirus is een gevestigde naam in de antiviruswereld. Het bedrijf is van Symantec Corporation, die in 1991 de eerste Norton Antivirus voor pc’s uitbracht. Vandaag de dag is Symantec bekend onder de naam NortonLifeLock, is het bedrijf gegroeid en biedt het verschillende producten aan.

Norton staat bekend onder verschillende namen, zoals Norton 360 en Norton Security Suite. De software is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS.

We hebben de Norton Security Suite getest en vergeleken met concurrenten als Intego, Bitdefender en Avira om te zien of het het geld waard is. Hieronder vind je een volledige review van de Norton Antivirus, inclusief informatie over verschillende functies, prijzen, en gebruiksgemak.

Voor onze Norton 360 review hebben we de beoordelingen van Norton voor beveiliging (weging van 0.4), snelheid en systeembelasting (weging van 0.1), privacy (weging van 0.3), en gebruiksgemak (weging van 0.2) gecombineerd. Onze resultaten zijn als volgt:

Scores van de Norton antivirus review op het gebied van veiligheid, privacy, snelheid & performance, gebruiksgemak

Norton 360 Antivirus review: in het kort

VOORDELENNADELEN
Uitgebreide beveiligingssuite voor Windows en MacEnigszins prijzig
Veel extra functies, zoals een wachtwoordbeheerder en VPNGeen bestandscodering of bestandsvernietiging
Eersteklas bescherming tegen malwareGeen abonnement met onbeperkt aantal apparaten
Goede gebruikersinterface
Inclusief cloudopslag voor pc
Heeft uitstekende mobiele apps voor zowel iOS als Android
Uitstekende klantenondersteuning

De Norton 360-beveiligingssuite is een van de beste antivirussoftware die op de markt verkrijgbaar is. Het biedt jouw apparaten consistente en constante bescherming tegen verschillende soorten bedreigingen. De bekwaamheid in het omgaan met malware-bedreigingen wordt weerspiegeld in de bijna perfecte scores op verschillende testcriteria.

Extra apps, zoals een VPN, wachtwoordbeheer en cloudback-upservice, voegen nog meer waarde toe aan de Norton 360-suite. De goed ontworpen gebruikersinterface maakt het gemakkelijk om zowel Norton’s beveiligingsfuncties als de extra apps te gebruiken.

Eventuele problemen die zich voordoen bij het gebruik van de suite kunnen worden opgelost door contact op te nemen met de Norton-klantenservice, die 24/7 beschikbaar is via live chat.

Voor deze review probeerden we Norton 360 Deluxe uit, die $29,99 kost voor het eerste jaar. Hoewel de prijs iets aan de hoge kant is, vonden wij het een eerlijke prijs, gezien de vele functies die Norton 360 biedt. Je kunt de laatste aanbiedingen voor Norton Antivirus bekijken via de knop hieronder.

Bezoek Norton 360

Norton Antivirus specificaties en abonnementen

Norton biedt een vrij brede selectie van abonnementen in verschillende prijsklasses. Norton Antivirus Plus is het meest basis abonnement van het stel en biedt alleen minimale beveiligingsfuncties.

De beste optie voor de meeste gebruikers is de Norton 360 Deluxe. Het Deluxe abonnement kan op vijf verschillende apparaten worden geïnstalleerd en biedt een boel extra functies. Bij het abonnement zitten 50GB aan cloudoplag, een veilige VPN-service, dark web monitoring, opties voor ouderlijk toezicht, een wachtwoordmanager en meer.

Hieronder zie je de verschillende abonnementsopties:

Norton prijzen

Hoewel Norton hier adverteert met vrij lage jaarlijkse abonnementskosten, is het goed om in de gaten te houden dat deze prijzen na het eerste jaar omhooggaan. Hierdoor is Norton een wat prijzigere virusscanner, zeker wanneer je het vergelijkt met de antivirusprogramma’s van Kaspersky of AVG.

Na het eerste jaar zijn de prijzen van Norton 360 als volgt:

 • Norton AntiVirus Plus: € 34,99/jaar
 • Norton 360 Standard: € 74,99/jaar
 • Norton 360 Deluxe: € 94,99/jaar
 • Norton 360 Premium: € 104,99/jaar

Alle abonnementen hebben dezelfde basisfuncties, namelijk: real-time beveiliging tegen virussen en malware, een smart firewall en een wachtwoordmanager.

De duurdere pakketten hebben extra functies zoals cloud storage, de Norton Secure VPN-service, dark web monitoring en meer.

In de tabel hieronder kun je zien welke functies ieder pakket biedt.

KenmerkenNorton Antivirus PlusNorton 360 StandardNorton 360 DeluxeNorton 360 Premium
Prijs€14,99 (eerste jaar)€29,99 (eerste jaar)€49,99 (eerste jaar)€59,99 (eerste jaar)
Aantal gelijktijdige verbindingen1 pc of Mac1 pc of Mac, smartphone of tablet5 apparaten10 apparaten
Real-time bescherming tegen bedreigingen
Wachtwoordbeheer
Slimme firewall
100% Virus Protection Promise
Cloud backup2 GB10 GB50 GB 75 GB
Secure VPN
Dark web monitoring✖  
SafeCam
Ouderlijk toezicht 
Schooltijd 
DownloadlinkNorton Antivirus PlusNorton 360 StandardNorton 360 DeluxeNorton 360 Premium

Wil je Norton gratis uitproberen? Dat kan met de proefversie van 30 dagen.

Daarnaast biedt Norton ook een ruime 60 dagen geld-terug-garantie, dus mocht je toch niet tevreden zijn over het antivirusprogramma dan kun je je geld terug krijgen.

Veiligheid: hoe goed beschermt Norton 360 je computer?

Scorebalk die de score "9,5/10" laat zien

Norton 360 wordt geleverd met een groot aantal beveiligingsfuncties die zijn ontworpen om jouw apparaten tegen allerlei bedreigingen te beschermen. Ook op het gebied van beveiliging behaalt Norton indrukwekkende resultaten:

 • Het zorgt voor 100% virusdetectie in tests van SeaLabs en AV-TEST.
 • Het won de prestigieuze Advanced+ Malware Protection Award van AV-Comparatives in maart en de Advanced+ Performance Award in april 2022.
 • Het wordt geleverd met een enorm scala aan beveiligingsopties, variërend van real-time bescherming tegen bedreigingen tot bewaking van identiteitsdiefstal.

Door al deze extra features krijgt Norton 360 antivirus van ons een 9.5 voor beveiliging.

Beveiliging testen: hoe doet Norton 360 het?

Norton heeft een lange staat van dienst als het gaat om het beschermen van computers tegen virussen, malware, phishing en andere bedreigingen. Het haalde zelfs een perfecte score in de AV tests van maart/april 2022, waar het als beste antivirussoftware voor Windows uit te bus kwam.

Scores van Norton op de website AV Tests

Norton is de enige antivirus die 100% virusdetectie behaalt in tests, zoals AV-TEST en SeaLabs. Dit steekt zelfs gunstig af bij marktleiders zoals Kaspersky Labs.

Uit onze tests bleek dat Norton 360 ook voor MacOS erg goed werkt, waardoor het net hoger scoort dan concurrent McAfee. Laten we eens kijken naar de belangrijkste veiligheidsfuncties van Norton 360.

Real-time beveiliging

Screenshot van de Norton 360 Account Overzichtspagina

Real-time bescherming is misschien wel het meest essentiële aspect van elke antivirus – en Norton 360 maakt het waar. Naast een lijst van malwaretypes maakt het gebruik van heuristics en machine learning om online bedreigingen in de gaten te houden en je apparaten te beschermen tegen allerlei soorten malware, virussen en ransomware.

Heuristics analyseert nieuwe bestanden en vergelijkt ze met de code van bekende malware, waarbij bestanden met vergelijkbare codes worden gemarkeerd als potentieel onveilig.

Machine learning inspecteert het gedrag van bestanden en identificeert acties en broncodes die vergelijkbaar zijn met bekende malwarebestanden. Hiermee kan Norton 360 een malwarebestand blokkeren of markeren dat probeert:

 • Binnen te dringen in je basis bestanden.
 • Je systeembestanden te versleutelen.
 • Verbinding te maken met je wifi-netwerk, enz.

Op deze manier is Norton 360 in staat om zelfs zero-day-bedreigingen op te sporen die nog niet opgenomen zijn in lijsten van bekende malware.

Norton 360 virusscan

Zoals de meeste antivirusoplossingen biedt Norton 360 drie scanopties:

 • Snelle scan om snel de meest geïnfecteerde mappen in je systeem te controleren.
 • Volledige scan om je hele systeem grondig op kwetsbaarheden te controleren.
 • Bestandsscan om een specifiek bestand of specifieke map te controleren.

Screenshot van de verschillende opties voor scannen met Norton 360

Je kunt ook geplande scans instellen om ervoor te zorgen dat Norton 360 jouw systeem met regelmatige tussenpozen controleert.

Norton Safe Web-extensie

Verder kun je ervoor kiezen om de Norton Safe Web-extensie te gebruiken in Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge en Apple’s Safari-browsers. We raden je aan deze browserextensie toe te voegen, omdat deze je beschermt tijdens het browsen, winkelen of online zoeken.

De extensie maakt je browse-ervaring veiliger door als volgt gekleurde pictogrammen naast elk zoekresultaat te plaatsen:

 • Groen: om aan te geven dat een site volkomen veilig is om te bezoeken.
 • Grijs: deze URL is nog niet bekend voor het systeem.
 • Geel: deze site vormt mogelijk een risico voor je online veiligheid.
 • Rood: deze site is gevaarlijk.

Je kunt zelfs op het pictogram klikken voor meer informatie over de site. Wat we het handigst vonden, is dat dit systeem werkt voor Facebook, Twitter en webgebaseerde e-mails. Dat wil zeggen, de extensie markeert alle risicovolle links in het rood om je te waarschuwen. Dit gebeurt op een niet-opdringerige manier zodat het je gebruikerservaring niet belemmert.

Bovendien heeft de Safe Web-extensie ook de isolatiemodus van Norton 360. Hiermee kun je veilig een potentieel risicovolle site bezoeken door de webpagina op de server van Norton weer te geven.

De pagina wordt hier ontdaan van gevaarlijke inhoud. Bovendien voorkomt Norton 360 dat je gevoelige informatie met de website deelt.

Om kwetsbaarheden verder te voorkomen, worden alle financiële sites geopend in de isolatiemodus om je gegevens te beschermen.

Norton Slimme Firewall

Norton 360 biedt een Slimme Firewall die het netwerkverkeer controleert dat op jouw computer wordt verzonden en ontvangen. Het beschermt je computer tegen ongewenste communicatie. Het biedt vier hoofdopties, namelijk app-blokkering, verbindingsblokkering, kwetsbaarheidsbescherming en locatiebewustzijn. Deze helpen je systeem te beschermen tegen cyberaanvallen.

Screenshot van de "Slimme Firewall" van Norton 360

Afhankelijk van je instellingen zal Norton 360 je waarschuwen en toestemming vragen om bepaalde apps of processen toe te staan.

Hier is een voorbeeld van een waarschuwing die we kregen toen app-blokkering was ingeschakeld in de firewall-instellingen op onze MacBook Pro:

Screenshot van een Norton 360 melding op Mac

De kwetsbaarheidsbeoordelingsfunctie is met name het vermelden waard. Het identificeert eventuele zwakke punten in je systeem waar cybercriminelen misbruik van kunnen maken, zoals een verouderd besturingssysteem, verdachte apps op je computer, of zwakke wachtwoorden.

Het biedt ook aanbevelingen om de problemen op te lossen, zodat je je veiligheid kunt maximaliseren en alert kunt blijven.

Uit onze tests bleek dat de firewall van Norton 360 goed presteert en doet wat het zegt op zowel Windows als Mac.

Norton Password Manager

Dit is een andere handige functie in de Norton 360-beveiligingssuite. Een wachtwoordbeheerder biedt gemoedsrust en gemak omdat je slechts één wachtwoord hoeft te onthouden om toegang te krijgen tot al je online accounts.

Bovendien helpt het je om veiligere wachtwoorden in te stellen die hackers kunnen afweren. Het beoordeelt je wachtwoorden en begeleid je bij het instellen van sterkere wachtwoorden wanneer dat nodig is.

De Norton Password Manager werkt als een web-extensie op je computer en als een app op iOS en Android. Het mooie is dat het een gratis tool is, dus je kunt het zelfs gebruiken zonder je te abonneren op een Norton 360-abonnement.

Uit onze tests van Norton Password Manager bleek dat het redelijk goed werkt. De software maakt het een fluitje van een cent om snel inloggegevens op internet in te vullen, nieuwe wachtwoorden op te slaan in je beveiligde kluis en deze te synchroniseren op je Windows-, Mac-, iOS- en Android-apparaten.

Naast inloggegevens kun je de wachtwoordbeheerder gebruiken om creditcardgegevens, adressen die je veilig wilt bewaren en privénotities op te slaan.

Screenshot van de Norton Password Manager

Norton Secure VPN

Een Virtual Private Network (VPN) is essentieel om anoniem op internet te surfen en te voorkomen dat bedrijven, websites en overheden je kunnen volgen. Het versleutelt ook je gegevens om je minder kwetsbaar te maken voor aanvallen van hackers en andere cybercriminelen.

Norton’s Secure VPN vereist geen extra downloads en is gemakkelijk toegankelijk vanuit het startscherm van de Norton-app op Windows of Mac. Wanneer je het inschakelt, maakt het automatisch verbinding met de snelste beschikbare server.

Je kunt natuurlijk ook handmatig een server selecteren. Dit is handig wanneer je toegang wilt krijgen tot inhoud die beperkt is tot een bepaald land. Wij hebben bijvoorbeeld verbinding gemaakt met een Amerikaanse server om toegang te krijgen tot de Amerikaanse Netflix.

De VPN bood behoorlijke snelheden en we ondervonden geen problemen bij het streamen.

Screenshot van de VPN functie in de Norton software

Als bonus blokkeert het ook advertenties om je browse-ervaring te verbeteren. Wel mist de VPN een kill switch, waardoor je niet beschermd bent wanneer de verbinding tijdelijk wegvalt. Hierdoor kan je informatie, zoals je IP-adres, tijdelijk zichtbaar zijn waardoor je privacy in het geding komt.

Als je daarom op zoek bent naar robuuste bescherming en beveiliging, raden we je aan om voor een aparte premium VPN-provider te gaan die wel een kill switch biedt, zoals ExpressVPN of NordVPN.

Cloudback-up (voor pc)

Dit is een van de unieke kenmerken van Norton Antivirus, aangezien veel providers geen cloudopslag in hun pakketten opnemen. Je kunt al je belangrijke documenten en bestanden veilig opslaan – en ze vervolgens openen vanaf elk apparaat, en ze herstellen voor het geval er iets met je computer gebeurt.

Norton Cloud Backup is momenteel alleen beschikbaar voor pc, en er is nog geen nieuws over wanneer het voor Mac beschikbaar komt. De functie is een goede maatregel om je bestanden te beschermen tegen ransomware.

Hackers gebruiken ransomware om je bestanden op afstand te versleutelen en vervolgens eisen ze betaling voordat ze je gegevens herstellen. Het maken van back-ups in de cloud is dus essentieel om beschermd te blijven tegen ransomware-bedreigingen.

Deze functie is eenvoudig in te stellen en je kunt selecteren van welke bestanden of mappen je een back-up wilt maken. Je kunt ook back-ups plannen om handmatige inspanningen te verminderen. Deze geplande, automatische back-ups vinden plaats wanneer je je computer niet gebruikt, zodat het proces je systeem niet vertraagt ​​terwijl jij bijvoorbeeld aan het werk bent.

Naast cloudback-up hadden we graag een optie gezien voor bestandsversleuteling om een ​​beveiligingslaag toe te voegen aan gevoelige documenten. Bovendien biedt Norton ook geen bestandsvernietiger aan, wat zijn aantrekkingskracht als complete beveiligingssuite zou vergroten.

SafeCam (voor pc)

De webcam op je computer kan een potentieel veiligheidsrisico vormen, omdat cybercriminelen spyware kunnen gebruiken om zonder je medeweten foto’s en video’s van je te maken. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om je te chanteren.

Norton’s SafeCam is een handige functie om deze dreiging te bestrijden. Het blokkeert ongeautoriseerde toegang tot je webcam door je te waarschuwen wanneer een app toegang probeert te krijgen tot de camera. Het is echter alleen beschikbaar op Windows en niet op Mac.

We stellen het op prijs dat deze functie slim en onopvallend is, omdat veilige apps, zoals apps voor videoconferenties, automatisch toegang krijgen tot de camera wanneer dat nodig is. Hierdoor word je niet lastiggevallen met onnodige waarschuwingen en hoef je niet steeds opnieuw toegang te verlenen.

Privacymonitor

De privacymonitor van Norton 360 controleert of je privégegevens, zoals telefoonnummer, geboortedatum, adres, enz., gemakkelijk online beschikbaar zijn. Het scant veelvoorkomende sites om je informatie te vinden en helpt je, waar mogelijk, af te melden. Dit is belangrijk voor beveiliging en bescherming tegen identiteitsdiefstal.

Je kunt bijvoorbeeld informatie zoals je geboortedatum of de naam van je partner gebruiken als onderdeel van je wachtwoorden. Als dergelijke informatie gemakkelijk online beschikbaar is, wordt het voor hackers gemakkelijker om in te loggen op je online accounts.

Bovendien kunnen fraudeurs openbaar beschikbare informatie over je gebruiken om identiteitsdiefstal te plegen. Daarom biedt Norton’s Privacy Monitor inzicht in hoe je je openbaar beschikbare informatie kunt verwijderen en je identiteit online kunt beschermen.

Dark web monitoring

Net als de Privacy Monitor waarschuwt Norton’s Dark Web Monitoring-functie je als je gegevens, zoals bankrekeningnummers, creditcardgegevens, telefoonnummers en adressen op het dark web terecht gekomen zijn. Als dit het geval is kun je er op wachten tot hackers je gegevens proberen te misbruiken. Wanneer je weet dat je gegevens op het dark web te vinden zijn kun je je beter beveiligen door bijvoorbeeld je wachtwoorden aan te passen.

Je moet je aanmelden bij het Dark Web Monitoring-gedeelte van de Norton-website met je Deluxe- of Premium-account. De tool zoekt terug tot 2008 om je te vertellen of je gegevens worden gebruikt op dark web-websites of -forums.

Ouderlijk toezicht en schooltijd

Norton Antivirus is een geweldige keuze voor gezinnen omdat het een behoorlijk goed ouderlijk toezicht biedt via de Norton Family-app. Om dit in te stellen, moet je inloggen op je account op de Norton-website en het gedeelte ‘Ouderlijk toezicht‘ selecteren.

Screenshot van de "Norton Family" pagina op de Norton website

Hier kun je je kinderen toevoegen en voor elk kind andere regels opstellen. Er zijn vier niveaus van beperkingen om uit te kiezen op basis van verschillende leeftijdsgroepen.

Je moet dan de Norton Family-app op de apparaten van je kinderen installeren, waarna je wordt gewaarschuwd wanneer ongepaste websites worden bezocht.

Bovendien heeft Norton onlangs de functie School Tijd toegevoegd om je kind te helpen zich te concentreren op leren door alleen tijdens bepaalde uren toegang te verlenen tot websites en categorieën op de witte lijst. Dit is een handige functie die helpt bij leren op afstand.

We hebben Norton Family getest en het heeft met succes de toegang tot websites voor volwassenen beperkt. Het verhinderde ook dat inhoud voor volwassenen werd weergegeven in de zoekresultaten van Google.

100% virusbeschermingsbelofte

Wanneer je kiest voor een automatisch verlengend Norton-abonnement, profiteer je van de Virus Protection Promise.

Dit betekent dat als een Norton-expert een virus niet van je apparaat kan verwijderen, je mogelijk in aanmerking komt voor een terugbetaling op basis van de werkelijke prijs die is betaald voor de huidige looptijd van je kwalificerende abonnement. Op deze garantie zijn enkele voorwaarden van toepassing, maar het is een behoorlijk geruststellend voordeel.

Privacy Norton Secure: hoe gaat Norton met je gegevens om?

Scorebalk die de score "8/10" laat zien

De privacyfuncties die Norton 360 biedt, onderscheiden Norton van concurrenten. Gezamenlijk bieden de verschillende apps een robuuste privacybescherming. Enkele hoogtepunten zijn:

 • Apps zoals een VPN en dark web monitor helpen informatie en gegevens te beveiligen
 • Hoewel Norton-antivirus gebruikersinformatie verzamelt, wordt deze niet zonder toestemming met derden gedeeld
 • Robuust VPN-beleid tegen afluisteren

Vergeleken met andere antivirussen die we hebben getest heeft Norton nog steeds betere privacyregels. We geven Norton 360 daarom een 8.0 voor privacy.

Norton’s functies voor privacybescherming

Zoals we in het vorige deel hebben besproken, beschikt de Norton 360-beveiligingssuite over een aantal uitstekende privacyfuncties. Deze omvatten:

 • Norton SecureVPN versleutelt je internetverkeer en houdt je veilig online.
 • SafeCam voor PC voorkomt dat hackers en andere kwaadwillenden jouw webcam gebruiken.
 • Privacy Monitor zoekt naar persoonlijke informatie van gebruikers die mogelijk op het web zijn gelekt.
 • Dark Web Monitor scant lekken die zich hebben voorgedaan op het dark web.

Norton’s privacybeleid

Norton heeft een uitgebreid gedeelte op zijn website waarin hun privacybeleid wordt uitgelegd en waar ze toelichten hoe gebruikersgegevens worden verwerkt. We hebben er doorheen gekeken en het meeste lijkt vrij standaard. Norton verzamelt informatie over jou en deelt deze ook met derden. Jouw persoonlijke gegevens worden niet doorverkocht.

Enkele van de soorten verzamelde gegevens zijn:

 • Je naam en contactgegevens.
 • Je creditcard– en betalingsgegevens.
 • Je burgerservicenummer en andere door de overheid uitgegeven documenten om je identiteit te verifiëren en te beschermen.
 • Informatie over het apparaat dat je gebruikt.
 • Je locatiegegevens.
 • Je IP-adres.
 • Bezochte websites.
 • Geïnstalleerde apps.

Het kan ook meer gegevens over je krijgen van derden, waaronder informatie over bedreigingsinformatie die wordt gebruikt om bedreigingen te analyseren en je te beschermen. Dit is acceptabel, aangezien Norton beveiligingssoftware is en dergelijke gegevens nodig heeft om je veiligheid te waarborgen.

Privacy is des te belangrijker bij het overwegen van Norton’s Secure VPN. Gelukkig stelt de NortonLifeLock Global Privacy Statement dat de VPN alleen gebruikersinformatie verzamelt voor communicatiedoeleinden, gegevens van mobiele apparaten en het totale bandbreedtegebruik.

Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Norton Antivirus?

Scorebalk die de score "8,5/10" laat zien

Norton 360 is zeer gemakkelijk te gebruiken dankzij de volgende belangrijke kenmerken:

 • Goed ontworpen en intuïtieve website.
 • De meeste apps zijn toegankelijk via de Mijn Norton-interface.
 • Live chat is 24 uur per dag beschikbaar.
 • De klantenondersteuning is deskundig.

Het gebruiksgemak van Norton krijgt van ons een mooie 8.5.

Hoe installeer ik Norton Antivirus?

De website van Norton ziet er strak uit en werkt intuïtief. Je kunt alles wat je nodig hebt vrij snel vinden. Klik op de startpagina op de gele knop ‘Kies voor digitale veiligheid‘ om de verschillende opties te bekijken, of scrol omlaag om meer te lezen over Norton en de producten.

Norton website waarbij de knop "Kies voor digitale veiligheid." is uitgelicht

Je kunt je ook bij jouw account op de Norton-website aanmelden om op elk gewenst moment een overzicht van je beveiliging en abonnement te krijgen. Je kunt op deze pagina ook verschillende functies instellen, zoals ouderlijk toezicht en een wachtwoordbeheerder.

Zodra je hebt besloten welk abonnement je kiest, volg je de onderstaande stapsgewijze handleiding om Norton 360 op jouw apparaat te installeren.

 1. Maak een account aan op de Norton-website en geef betalingsinformatie op om je abonnement aan te schaffen.
 2. Vervolgens krijg je aanwijzingen over hoe je de Norton 360-app via instructies op het scherm kunt downloaden.
 3. Screenshot van de Norton installatie-instructies
 4. Zodra het downloaden is voltooid, dubbelklik je op het gedownloade bestand. Dit is meestal opgeslagen in de map ‘Downloads’.
 5. Het installatieprogramma van Norton is goed ontworpen en eenvoudig te gebruiken. Klik op de grote installatieknop om het proces te starten.
 6. Het installatieproces duurt slechts een paar minuten, maar je moet je computer opnieuw opstarten om het te voltooien.
 7. Je moet Norton 360 machtigingen verlenen voor toegang tot bepaalde systeeminstellingen en netwerkcontroles, die nodig zijn om de antivirus en de VPN te laten werken.
 8. Nadat de installatie is voltooid, moet je je aanmelden met het account waarmee je jouw abonnement op de Norton-website hebt gekocht.
 9. Zodra je bent ingelogd, zou Norton een bericht moeten weergeven waarin staat dat jouw apparaat is beveiligd. Je hebt Norton 360 met succes op je apparaat geïnstalleerd.

Het installeren van Norton 360 op mobiele apparaten is nog eenvoudiger. Je hoeft alleen maar naar de Play Store/App Store te gaan, de Norton 360-app te zoeken en deze te installeren. Je moet je bij de app aanmelden voordat je de beveiligingsfuncties kunt gebruiken.

Norton website waar ze het uiterlijk van hun mobiele app hebben weergegeven

Norton 360 gebruiksgemak

Norton 360 werkt redelijk intuïtief en is eenvoudig te gebruiken. Het kan echter een beetje verwarrend lijken omdat er zo veel verschillende functies zijn. Het mooie is dat de app je een korte rondleiding biedt nadat je hem hebt geïnstalleerd.

Screenshot van het welkomstbericht van Norton 360

De standaardweergave wanneer je de app opstart, is het scherm ‘Mijn Norton‘. Hier kun je een overzicht van je beveiliging bekijken en specifieke secties openen.

Screenshot van de Norton 360 Software

Alle opties worden duidelijk op het scherm weergegeven en zijn gemakkelijk te vinden. Wanneer je op een optie klikt, wordt deze in een nieuw venster geopend. Dit kan in het begin een beetje moeilijk zijn om te navigeren, maar het is niet echt een probleem als je er eenmaal aan gewend bent.

Als je op de knop ‘Openen’ naast apparaatbeveiliging klikt, wordt het dashboard van Norton Security geopend. Je kunt het dashboard gebruiken om scans te starten, je firewall te configureren en de extensie ‘Veilig web’ in te stellen.

Hoe gemakkelijk is het om Norton Antivirus op te zeggen?

Het opzeggen van een Norton 360-abonnement is een fluitje van een cent. Het neemt slechts een paar stappen in beslag, zoals hieronder wordt weergegeven:

 1. Open de Mijn Norton-app.
 2. Klik op het pictogram naast je e-mail-ID op het scherm.
 3. Selecteer ‘Abonnementen’ in het vervolgkeuzemenu.
 4. Je wordt doorverwezen naar de Norton-website en gevraagd om in te loggen.
 5. Klik op de knop ‘Abonnementsverlenging annuleren‘. Mogelijk word je op de volgende pagina gevraagd om je annulering te bevestigen.
 6. Jouw abonnement op Norton 360 is nu geannuleerd.

Klantenservice Norton 360

De Norton 360-app bevat een link naar de ondersteuningswebsite van het bedrijf. Hier vind je een scala aan bronnen, zoals instructievideo’s en een communityforum om je problemen op te lossen.

Voor het geval je een medewerker van de klantenservice moet spreken, is er een 24/7 live online chat. Je moet een formulier invullen om contact te kijken met de klantenservice. We konden de Norton-klantenservice vrij snel bereiken en kregen tijdig hulp. Het ondersteunend personeel was deskundig en beleefd. Norton zorgt dus redelijk goed voor klanten en je zult gemakkelijk hulp vinden als je die nodig hebt.

Norton formulier om een livechat te beginnen

Als alternatief kun je op werkdagen tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen met de klantenservice. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met de ondersteuning via de sociale mediakanalen van Norton, namelijk Facebook en Twitter.

Snelheid en prestaties: vertraagt Norton Antivirus mijn systeem?

Scorebalk die de score "7/10" laat zien

De prestaties van Norton zijn goed, maar niet geweldig. Enkele belangrijke statistieken zijn:

 • Een volledige scan duurt ongeveer 40 minuten tot een uur, wat meer is dan de concurrentie.
 • Draait soepel op de achtergrond.
 • Matige tot lage belasting van de CPU tijdens scans.

Al met al biedt Norton goede snelheden waardoor we de antivirus een 7.0 geven voor snelheid en systeembelasting.

Hoe lang duurt een scan?

We hebben zowel snelle als volledige scans uitgeprobeerd op onze MacBook Pro met een 16 GB M1 Pro-processor. De snelle scan duurde slechts een paar minuten. De volledige scan duurde echter meer dan 40 minuten, zelfs op een apparaat dat zo snel is als MacBook. De volledige scan is echter een zeer grondige scan van elk bestand op je apparaat en zal naar verwachting tijd in beslag nemen.

Dat gezegd hebbende, de tijd die nodig is voor de scans hoger dan die van sommige concurrenten. Kaspersky had bijvoorbeeld slechts 12,5 minuten nodig voor een grondige scan. Dit is veel minder dan de 40 minuten die Norton nodig heeft voor een volledige scan. Norton is dus zeker niet de snelste antivirusscanner op de markt.

Wat is de impact van Norton Antivirus op mijn CPU?

Norton 360 verbruikt het grootste gedeelte van de tijd maar een minimale hoeveelheid energie en systeemruimte wanneer het op de achtergrond wordt uitgevoerd, maar dit stijgt drastisch tijdens actieve scans.

Een volledige scan verbruikte ongeveer 30-35 procent CPU-gebruik. Ons systeem werd ook enigszins warm tijdens een volledige scan, dus het is het beste om deze uit te voeren buiten kantooruren, wanneer je je computer niet voor andere taken gebruikt.

Aan de andere kant nam een snelle scan ongeveer 15-20 procent van de rekenkracht in beslag en was binnen vijf minuten voorbij. Dus snelle scans onderbreken je workflow niet zo veel en belemmeren de prestaties van andere apps op je computer niet.

Als je computer of je Norton 360-antivirussoftware echter verouderd is, kun je problemen ondervinden met vertraging en verhitting. Houd dingen up-to-date om ze soepel te laten verlopen.

Norton 360 review conclusie: is Norton Antivirus een goede virusscanner?

Om onze beoordeling samen te vatten kunnen we zeggen dat Norton 360 een van de beste antivirussoftwares is voor zowel Windows als Mac. Het biedt robuuste beveiliging en privacy, plus een reeks aanvullende beveiligingshulpmiddelen zoals een wachtwoordmanager, ouderlijk toezicht en de Safe Web-browserextensie. Het is ook gebruiksvriendelijk en betrouwbaar, zij het aan de duurdere kant.

Voor onze eindbeoordeling hebben we Norton’s beoordelingen gecombineerd van beveiliging (weging van 0.4), privacy (0.3), gebruiksgemak en klantenservice (weging van 0.2) snelheid en systeembelasting (weging van 0.1). Onze resultaten zijn als volgt:

 • Veiligheid: 9.5
 • Privacy: 8.0
 • Gebruiksgemak: 8.5
 • Snelheid en systeembelasting: 7.0
 • Eindscore: 8.6

Ga naar de Norton 360-website door op de onderstaande knop te klikken.

Bezoek Norton 360

Zijn we iets vergeten mee te nemen in onze Norton Antivirus review? Laat het ons weten in de reacties onderaan de pagina.

Norton 360 Antivirus: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Norton Antivirus? We helpen je graag. Bekijk de veelgestelde vragen hieronder om te zien of jouw vraag er tussen staat.

Ja, Norton Antivirus is een degelijke beveiligingsoptie die je beschermt tegen allerlei soorten malware en andere dreigingen. Ze hebben goede functies voor Windows en Mac en duidelijke apps voor iOS en Android. Lees hier een volledige review van de Norton antivirussoftware.

Uit onze tests blijkt dat Norton een betere antivirus oplossing is dan McAfee omdat het gebruiksvriendelijker is en zeer betrouwbaar. Daarnaast werkt McAfee niet zo goed met Mac terwijl Norton dat wel doet.

Nee, Norton is aardig efficiënt en tijdens onze tests leek het niet veel invloed te hebben op het functioneren van ons systeem. Een volledige scan neemt ongeveer 30% CPU in beslag, maar dat is normaal voor een goed antivirusprogramma.
Mocht je je zorgen maken, kun je een full scan ook inplannen wanneer je geen gebruik maakt van je apparaat of alleen gebruik maken van de quick scan.

Ja, Norton heeft veel beveiligingsfeatures die hackers en andere cybercriminelen buiten de deur houden. Zo houdt hun firewall in de gaten of je systeem geen zwakke plekken heeft en laat de real-time beveiliging het je weten wanneer er een vreemd of zelfs gevaarlijk bestand of programma is aangetroffen op je computer. Zo kun je de juiste stappen zetten om jezelf online beter te beveiligen. Hoewel Norton zeker helpt in de beveiliging, bestaat een volledige bescherming tegen hackers helaas niet.

Norton Security en Norton 360 zijn dezelfde software. De huidige naam is Norton 360 en dit omvat antivirusbescherming in combinatie met andere tools zoals ouderlijk toezicht, privacy monitoring, cloudopslag en nog veel meer.

Nee, Norton heeft alleen een premium antivirusprogramma en biedt al een basispakket aan voor € 14,99 per jaar. Na het eerste jaar kost het abonnement € 34,99. Wel kun je gebruik maken van een gratis proefperiode van 14 dagen om eens te kijken of Norton iets voor jou is.

Techredacteur
Tove is al een aantal jaar actief bij VPNgids als techredacteur. Haar doel is om belangrijke informatie over veilig internetten en privacy voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk te maken. Mensen kunnen zich beter wapenen tegen cybercriminaliteit en internetcensuur wanneer ze weten waar het over gaat. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen