Beste password manager van 2022 – Welke wachtwoordmanager moet ik kiezen?

Wachtwoordmanager op smartphone met slotje als symbool met daarnaast 5 sterren

Het is verstandig om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor al jouw programma’s en websites. Maar het onthouden van al deze wachtwoorden kan best lastig zijn, al helemaal als je sterke wachtwoorden hebt. Gelukkig bestaat er een oplossing voor dit probleem: een wachtwoordmanager! Zo’n wachtwoordmanager/password manager helpt je bij het creëren, bewaren en beheren van jouw wachtwoorden. Zo hoef je niet langer al je wachtwoorden ergens op te schrijven of een variatie te gebruiken op één wachtwoord.

Waar letten we op bij het kiezen van de beste password manager?

Wachtwoord Laptop Safe PasswordNiet alle password managers zijn hetzelfde. Elke aanbieder heeft zijn eigen plus- en minpunten. Afhankelijk van jouw voorkeuren past de ene aanbieder beter bij jou dan de ander. Alle password managers in onze top 5 hebben we uitgebreid gereviewd en achten we geschikt als het gaat om hun opties, gebruiksgemak en veiligheid. Wel hebben ze onderling enkele belangrijke verschillen. Let daarom goed op of de password manager die je op het oog hebt daadwerkelijk geschikt is voor jouw doeleinden. We hebben, onder andere, gekeken naar:

 • Veiligheid
 • Privacybeleid
 • Gebruiksgemak
 • Aanwezige functionaliteiten
 • Prijs

Omdat we regelmatig nieuwe password managers reviewen, en de password managers uit de huidige top 5 dus kunnen veranderen, updaten we dit artikel regelmatig.

Wil je meer weten over password managers? Of wil je onze individuele reviews bekijken? Ga dan naar deze pagina. Ben je op zoek naar een gratis password manager? Bekijk dan ons artikel “de beste gratis wachtwoordmanagers“.

Vergelijking van de beste wachtwoordmanagers

Als je op zoek bent naar een beknopt overzicht van de beste wachtwoordmanagers, bekijk dan de onderstaande tabel. Onder de tabel gaan we iets uitgebreider in op de verschillende wachtwoordmanagers.

Wachtwoordmanager1Password Beeldmerk

1Password

NordPass Beeldmerk

NordPass

Dashlane Icon White

Dashlane

RememBear Beeldmerk

RememBear

keeper Beeldmerk

Keeper

Score9.38.78.58.38.3
Prijs premiumversieVanaf $2,99 per maandVanaf €1,99 per maandVanaf €3,30 per maandVanaf $6 per maandVanaf $3,52 per maand
Gratis versie aanwezig
Zero-knowledge beleid
Wachtwoordgenerator
Automatisch invullen van wachtwoorden
Melding bij datalek
Password sharing mogelijk (bij sommige abonnementen)
Beveiligde opslag
Abonnement voor zakelijk gebruik
WebsiteBezoek 1PasswordBezoek NordPassBezoek DashlaneBezoek RememBearBezoek Keeper

Wat is de beste wachtwoordmanager?

De beste wachtwoordmanager van dit moment is 1Password. Daarna volgen NordPass, Dashlane, RememBear en Keeper. Al deze wachtwoordmanagers zijn in principe goed, maar sommige zijn net wat beter dan andere voor de gemiddelde gebruiker.

1Password Logo Banner

1. 1Password

De beste wachtwoordmanager voor particulieren en bedrijven die ook nog eens scherp geprijsd is.

 • Zeer gebruiksvriendelijk met fijne software.
 • Erg geschikt voor families en zakelijke teams.
 • Hoge mate van beveiliging en goede extra beveiligingsopties.
 • Ook mogelijk om bestanden beveiligd op te slaan.
 • Gratis proefperiode mogelijk waarbij je geen betaalmethode hoeft op te geven.
 • Werkt op macOS, iOS, Windows, Android, Linux en Chrome OS en heeft browserextensies voor Chrome, Firefox, Safari, Edge en Brave.

1Password is één van de meest bekende password managers ter wereld. 1Password beschikt over zeer goede beveiliging. Ze werken onder andere met twee-factor authenticatie en op mobiele devices kun je 1Password ontgrendelen met behulp van je vingerafdruk. Tevens maakt 1Password gebruik van 256-bit encryptie.

Wat 1Password extra veilig maakt, is de “watchtower”-functie. Deze functie houdt bij of een van de websites die jij gebruikt een beveiligingslek heeft gehad. Wanneer dit het geval is, waarschuwt 1Password je en vraagt of je het wachtwoord wilt wijzigen. Tevens kun je 1Password gratis uitproberen. Je hoeft hierbij geen betaalgegevens op te geven om een account aan te maken en zelfs na afloop van de proefperiode kun je inloggen om je wachtwoorden te verwijderen.

Voor teams is 1Password ook uitstekend. Je kunt meerdere wachtwoordkluizen beheren en ervoor kiezen kluizen te delen met andere 1Password gebruikers die deel uitmaken van je familie of team. Hierdoor kun je als organisatie dus eenvoudig toegang tot gedeelde accounts beheren. Elke gebruiker heeft natuurlijk ook een persoonlijke kluis die niet gedeeld wordt met anderen.

1Password eindoordeel: 9.3

1Password Beeldmerk1Password is een goede wachtwoordmanager die gemakkelijk is in gebruik. Met name de mogelijkheid om meerdere wachtwoordkluizen aan te maken en te beheren is zeer prettig. Daarbovenop is 1Password relatief goedkoop. Er zijn weliswaar goedkopere wachtwoordmanagers, maar voor de mate van beveiliging en gebruiksvriendelijkheid is de prijs van 1Password ongeëvenaard.

Bezoek de 1Password website: https://1password.com/


NordPass Logo Banner

2. NordPass

NordPass is een uitstekende wachtwoordmanager die ook nog eens een goede gratis versie heeft.

 • Goede encryptie en beveiliging.
 • NordPass heeft een goede gratis versie die te gebruiken is op één apparaat.
 • Zeer scherp geprijsd als je een abonnement voor een langere periode afsluit.
 • Werkt op macOS, iOS, Windows, Android en Linux en heeft browserextensies voor Chrome, Firefox, Safari, Opera, Vivaldi, Edge en Brave.

NordPass is de wachtwoordmanager van NordVPN, een bekende VPN-aanbieder. NordPass heeft een goede gratis versie, maar ook een uitstekend premiumpakket. De gratis versie kun je op één apparaat tegelijkertijd gebruiken, terwijl de betaalde versie op meerdere apparaten kan worden gebruikt. Ook kun je bij de premiumversie je wachtwoorden laten synchroniseren tussen devices. De grote verschillen tussen NordPass en 1Password zijn dat NordPass minder gebruiksvriendelijk is als je een wachtwoord via de extensie wilt opslaan, en dat het minder geschikt is voor families of teams.

Qua beveiliging zit het bij NordPass wel snor. NordPass voert een zero-knowledge beleid en hun 256-bit encryptie is de sterkste die momenteel voor wachtwoordmanagers bestaat. Daarbovenop heeft NordPass zich in 2020 nog laten onderzoeken door een extern cybersecuritybureau. Uit dit onderzoek kwamen positieve resultaten voor NordPass.

De premiumversie van NordPass is vrij voordelig. Als je een abonnement voor twee jaar afsluit, betaal je slechts €1,99 per maand. Mocht NordPass je toch niet bevallen, dan kun je binnen de eerste 30 dagen van je abonnementsperiode je geld terugvragen.

NordPass eindoordeel: 8.7

NordPass BeeldmerkNordPass is een veelzijdige wachtwoordmanager die een hoop extra veiligheidsopties biedt. Bovendien is NordPass voordelig, gebruiksvriendelijk en daardoor zeer toegankelijk voor beginnende wachtwoordmanagergebruikers. De gratis variant van NordPass is een prima plek om te beginnen als je nog nooit een wachtwoordmanager hebt uitgeprobeerd.

Bezoek de NordPass website: https://nordpass.com/


Dashlane Logo Banner

3. Dashlane

Dashlane is een veilige wachtwoordmanager met een gratis versie en een ingebouwde VPN.

 • Dashlane heeft sterke encryptie en is zeer gebruiksvriendelijk.
 • Je kunt de premiumversie van Dashlane op een onbeperkt aantal apparaten gebruiken.
 • De premiumversie van Dashlane heeft een ingebouwde VPN.
 • Dashlane is enkel te gebruiken als webapp.
 • Dashlane ondersteunt momenteel geen updates meer voor de desktop app, maar is nog wel beschikbaar als browserextensie voor Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer, Opera, Edge en Brave.

Dashlane wordt door velen al langere tijd gezien als goede wachtwoordmanager. Dashlane is, net als 1Password en NordPass, gebruiksvriendelijk en biedt sterke 256-bit encryptie. Daarnaast heeft Dashlane een deal gesloten met sommige websites, waardoor je in de app van Dashlane je wachtwoorden op deze sites kan wijzigen. Dit werkt echter niet bij alle websites en we zetten onze vraagtekens bij de veiligheid van deze optie.

Sinds kort is Dashlane alleen nog als webapp beschikbaar. Dit betekent dat de offline software niet meer werkt. Hierdoor is Dashlane nog sneller en gemakkelijker te checken op automatische updates, wat de veiligheid ten goede komt. Het jammere is echter dat je Dashlane nu niet meer kunt gebruiken zonder actieve internetverbinding.

Het gratis pakket van Dashlane kun je op één apparaat tegelijkertijd gebruiken en geeft je de mogelijkheid om tot 50 wachtwoorden op te slaan. Het premium-abonnement kun je op zoveel apparaten gebruiken als je wilt, en staat je toe een oneindig aantal wachtwoorden op te slaan. Ook krijg je bij de premiumversie van Dashlane een VPN. Dit is een goede veiligheidstool om je internetverbinding beter te beschermen.

Dashlane eindoordeel: 8.5

Dashlane BeeldmerkDashlane is een goede wachtwoordmanager die qua functies erg lijkt op NordPass en 1Password. Dashlane is zeer gebruiksvriendelijk en heeft goede veiligheidsopties, maar is duurder dan de meeste andere wachtwoordmanagers en werkt enkel met een webapp.

Bezoek de Dashlane website: https://www.dashlane.com/


RememBear Logo Banner

4. RememBear

Disclaimer: Remembear heeft aangekondigd te gaan stoppen met de wachtwoordmanager. Gebruikers kunnen geen nieuwe accounts meer aanmaken en abonnementen afsluiten. Als je een bestaand RememBear-account hebt, dan kun je de wachtwoordmanager nog tot 18 juli 2023 blijven gebruiken. Bestaande gebruikers hebben dus nog even de tijd om een vervangende wachtwoordmanger te vinden.

Zeer toegankelijke wachtwoordmanager met een leuke uitstraling.

 • Zeer uniek en toegankelijk design.
 • Goede gratis versie.
 • Sterke beveiliging.
 • Een van de duurdere wachtwoordmanagers.
 • Werkt op macOS, Windows, iOS, Android en heeft browserextensies voor Chrome, Firefox en Safari.

Als je op zoek bent naar een toegankelijke wachtwoordmanager met een leuke uitstraling, loont het om naar RememBear te kijken. RememBear is de wachtwoordmanager-variant van TunnelBear, een VPN die het ook vooral moet hebben van zijn toegankelijke look-and-feel.

Qua functionaliteiten heeft RememBear alles wat je als gebruiker nodig hebt. Je kunt eenvoudig je wachtwoorden en andere gegevens opslaan en veilige en unieke wachtwoorden genereren. Ook qua veiligheid heeft RememBear het goed geregeld: zij gebruiken 256-bit end-to-end encryptie. Helaas moet je bij RememBear niet teveel verwachten qua extra functionaliteiten. Voor de vrij hoge prijs krijg je een prima wachtwoordmanager die het vooral moet hebben van zijn leuke uitstraling.

De kracht van RememBear zit hem vooral in de gratis versie. De betaalde versie is duurder en minder goed dan enkele andere wachtwoordmanagers, maar de gratis versie doet het uitstekend en heeft dezelfde charmante uitstraling.

RememBear eindoordeel: 8.3

RememBear BeeldmerkRememBear is een prima, no-nonsense wachtwoordmanager die doet wat een wachtwoordmanager moet doen. Wij zijn vooral fan van de gratis versie van RememBear. Als je wil gaan voor een betaalde wachtwoordmanager, zijn er echter betere opties.

Bezoek de RememBear website: https://www.remembear.com/


Keeper Logo Banner

5. Keeper

Degelijke wachtwoordmanager, maar je moet extra betalen voor veel opties.

 • Sterke beveiligingsopties, vooral als het gaat om multi-factor authenticatie.
 • 30-dagen-gratis premiumversie die daarna omgezet wordt in een beperkt gratis abonnement.
 • Biedt pakketten voor gezinnen en bedrijven.
 • Heeft een beveiligde chatfunctie die handig is voor bedrijven.
 • Voor veel extra opties moet je bijbetalen.
 • Werkt op macOS, Windows, iOS, Android en heeft browserextensies voor Chrome, Firefox, Safari, Edge, Internet Explorer en Opera.

Keeper is vooral goed op het gebied van veiligheid. Door middel van multi-factor authenticatie kun je je accounts extra beveiligen, wat gunstig is voor de veiligheidsbewuste gebruiker. Ook kun je bij Keeper gebruikmaken van KeeperChat. Dit is een beveiligde chat die vooral handig is voor bedrijven.

Het jammere aan Keeper vinden we dat je voor vrijwel alles moet bijbetalen. De gratis versie is gelimiteerd in zijn mogelijkheden, en voor functies zoals synchronisatie tussen apparaten en beveiligde opslag van bestanden ben je extra geld kwijt. Daarbij is Keeper vrij opdringerig met het adverteren van deze extra functies.

Keeper eindoordeel: 8.3

keeper BeeldmerkHoewel we het jammer vinden dat Keeper zoveel extra geld vraagt voor functionaliteiten die bij andere wachtwoordmanagers gratis zijn, moeten we toegeven dat het een zeer veilige wachtwoordmanager is. Vooral voor bedrijven biedt Keeper extra opties die zeer gewenst zijn. Daarmee kan Keeper aardig concurreren met 1Password wanneer het gaat om wachtwoordmanagers voor bedrijven.

Bezoek de Keeper website: https://www.keepersecurity.com/


Hoe kies je de beste wachtwoordmanager voor jou?

Als je op zoek bent naar een wachtwoordmanager, is het goed om te bedenken naar wat voor software je precies op zoek bent. Hieronder benoemen we enkele aspecten van wachtwoordmanagers:

Wachtwoordmanager aspectToelichting
Knowledge beleidHet is belangrijk dat het bedrijf achter de wachtwoordmanager geen toegang kan krijgen tot je wachtwoorden. Kies daarom altijd voor een wachtwoordmanager met end-to-end encryptie (het liefst 256-bit) en een zero-knowledge beleid.
Genereren van wachtwoordenDit is een standaardfunctie bij de meeste wachtwoordmanagers, maar toch is het goed om te checken of het inderdaad inbegrepen is bij de manager die jij overweegt. Deze functie maakt het namelijk gemakkelijker om veilige wachtwoorden aan te maken voor al je accounts.
Automatisch invullen van wachtwoordenHet automatisch invullen van wachtwoorden gebeurt bij wachtwoordmanagers vaak via een knop in het invoerveld of een toetsencombinatie op je toetsenbord. Je moet echter altijd eerst inloggen bij je wachtwoordmanager voordat je deze functie kunt gebruiken.
SynchronisatieWachtwoorden synchroniseren tussen verschillende apparaten kan erg handig zijn. Bij de meeste wachtwoordmanagers zit deze functie standaard in het premium-pakket. Vooral bij gratis wachtwoordmanagers mist deze optie.
Opslag van andere bestanden en gegevensNaast het opslaan en beheren van wachtwoorden kun je bij sommige wachtwoordmanagers ook beveiligd documenten of creditcardgegevens opslaan.
Meerdere kluizenBij sommige wachtwoordmanagers kun je meerdere wachtwoordkluizen aanmaken en beheren. Dit zijn als het ware losse mappen met een verzameling wachtwoorden. Dit is met name handig voor organisaties, teams en families.
Gratis versieNiet elke wachtwoordmanager heeft een gratis proefversie. Sommigen hebben een niet-goed geld-terug-garantie, maar ook dat is niet altijd het geval. Bedenk dus goed of je een wachtwoordmanager eerst wilt uitproberen, of dat je het wel vertrouwt.
PrijsDe prijs van een product is natuurlijk altijd belangrijk. Wachtwoordmanagers zijn niet zo duur. Er zijn zelfs wachtwoordmanagers met gratis versies. Ook kun je bij een wachtwoordmanager zoals 1Password een family-account maken. De prijs is dan te verdelen onder alle gebruikers, waardoor het per persoon nog voordeliger wordt.
Webapp/offline softwareSommige wachtwoordmanagers zijn volledig binnen je browser beschikbaar, terwijl anderen ook een offline tool hebben. Aan beide zitten voor- en nadelen. Wachtwoordmanagers in de browser zijn vaak gebruiksvriendelijker, maar alleen toegankelijk als je internet hebt. Offline wachtwoordmanagers zijn veiliger en kunnen meer veiligheidsopties bieden, maar hebben vaak een extra browserextensie nodig om wachtwoorden automatisch in te vullen.
KlantenserviceHopelijk werkt je wachtwoordmanager gewoon goed, maar mocht dit niet zo zijn, dan is het fijn als je contact op kunt nemen met een responsieve klantenservice. Kijk altijd goed of de klantenservice van wachtwoordmanager die je wilt gaan gebruiken, gemakkelijk te bereiken is.

Gratis wachtwoordmanagers versus betaalde wachtwoordmanagers

Het lijkt misschien logisch om te kiezen voor een gratis wachtwoordmanager. Helaas is het bij gratis diensten meestal zo dat je zelf het product bent. Wellicht verkopen ze je contactgegevens door aan externe marketingpartijen of laten ze je storende advertenties zien. Wat het ook is, wij raden zelf altijd aan om gebruik te maken van een betaalde wachtwoordmanager. Wachtwoordmanagers hoeven niet duur te zijn, en premium programma’s hebben vaak veel voordelen ten opzichte van gratis wachtwoordmanagers:

 • Je kunt contact opnemen met de klantenservice als er iets mis is.
 • Je loopt niet tegen limieten aan als het gaat om hoeveel wachtwoorden je op kunt slaan.
 • Je kunt de wachtwoordmanager gebruiken op verschillende apparaten.
 • Je kunt wachtwoorden synchroniseren tussen deze devices.
 • Gratis diensten laten je vaak advertenties zien of verkopen je gegevens door.
 • Bij bekende betaalde diensten loop je veel minder risico dat je opgelicht wordt.
 • Gratis wachtwoordmanagers brengen soms malware met zich mee.

Omdat het gaat om je wachtwoorden, zouden wij altijd kiezen voor veiligheid boven het besparen van een euro of twee. Je wachtwoorden hoeven maar één keer te lekken en je kunt zomaar veel tijd en geld kwijt zijn. Bij een betaalde wachtwoordmanager is dit risico vrijwel verwaarloosbaar, terwijl het bij een volledig gratis wachtwoordmanager nog maar de vraag is hoe goed ze met je wachtwoorden omgaan.

Mocht je toch eerst een gratis wachtwoordmanager willen uitproberen om te kijken of het überhaupt iets voor jou is, bekijk dan onze aanraders voor de beste gratis wachtwoordmanagers. Veel populaire browsers zoals  Safari, Firefox, Chrome en Edge hebben ook hun eigen gratis wachtwoordmanager. Benieuwd hoe veilig deze in-browser wachtwoordmanagers zijn? Je leest het in ons uitgebreide artikel over in-browserwachtwoordmanagers.

De beste wachtwoordmanager van 2022

Er bestaan meer dan honderd verschillende password managers, elk met hun eigen kenmerken en pluspunten. Hieronder zie je de beste password managers van dit moment. Dit is een beknopte samenvatting van het complete artikel dat je hierboven kunt lezen:

Positie en wachtwoordmanagerScoreWebsite wachtwoordmanager
1. 1Password9.3Naar de 1Password website
2. NordPass8.7Naar de NordPass website
3. Dashlane8.5Naar de Dashlane website
4. RememBear8.3Naar de RememBear website
5. Keeper8.3Naar de Keeper website
De beste wachtwoordmanagers - Veelgestelde vragen

Heb je nog een dringende vraag? Kijk even in onze FAQ-sectie om te zien of we wellicht het antwoord voor je hebben. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je altijd een reactie achterlaten in de comments.

Een wachtwoordmanager is een tool in je browser of op je computer waarop je de inloggegevens van jouw accounts op kan slaan. Dit gebeurt veilig door middel van encryptie. Als je ergens een account aanmaakt, kun je ervoor kiezen om de wachtwoordmanager deze gegevens op te laten slaan. Als je dit toestaat, vind je de inloggegevens voor die site gemakkelijk terug in je wachtwoordmanager.

Een wachtwoordmanager is dus als het ware een beveiligde kluis waar je al je inloggegevens netjes kunt opslaan en beheren.

Wij vinden zelf 1Password de beste wachtwoordmanager. Deze password manager is niet te duur, zeer eenvoudig in het dagelijks gebruik en heeft een sterke beveiliging.

Wil je meer weten over 1Password? Lees dan onze uitgebreide review. Raadpleeg ook ons ‘beste password managers‘ artikel voor een compleet overzicht van uitstekende wachtwoordmanagers.

De prijzen van wachtwoordmanagers verschillen onderling nogal. Sommige password managers zijn gratis, andere een euro of twee per maand en sommige zelfs €5,- per maand of meer. Duurder is echter niet altijd beter.

Gratis password managers kunnen veilig zijn. Meestal gaat het dan om een gratis abonnement van een goede betaalde password manager. Wees echter voorzichtig met gratis password managers. Hoewel er betrouwbare opties bestaan, zijn ze niet allemaal veilig en betrouwbaar.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
3
Reacties
Plaats een reactie
 1. Twee andere populaire wachtwoordmanagers mis ik ook: LastPass en Bitwarden. Voorheen altijd LastPass gebruikt totdat ze (in mijn opinie) belachelijke prijsverhogingen doorvoerden. Toen overgestapt op (self-hosted) Bitwarden. Nog nooit spijt gehad van deze beslissing! Werkt prima, doet wat het moet doen.

 2. goedemorgen, Wat me opvalt is dat in deze overzichten keepass, toch jarenlang een veelgebruikte passwordmanager ontbreekt. Is dat omdat die gratis is?

  • Wij hebben Keepass nog niet uitgebreid genoeg getest om deze op te nemen in de rankings. Wij zetten hem in ieder geval op onze lijst om te reviewen en, als deze inderdaad goed is, zullen we kijken of deze toegevoegd dient te worden aan dit artikel of het artikel ‘Beste gratis wachtwoordmanagers’

Een reactie plaatsen