De beste gratis wachtwoordmanagers

Beste gratis wachtwoordmanagers
Lees hier een korte samenvatting van dit artikel
Samenvatting: de beste gratis wachtwoordmanagers

Het kan lastig zijn om een goede gratis wachtwoordmanager te vinden om je wachtwoorden in te genereren en op te slaan. Er is zoveel keuze! In dit artikel geven we je dan ook onze selectie van de vijf beste, gratis wachtwoordmanagers, én beantwoorden we een paar veelgestelde vragen.

Samengevat, zijn dit onze keuzes voor de beste, gratis apps voor wachtwoordbeheer:

  1. NordPass
  2. RememBear
  3. Blur
  4. Dashlane
  5. LastPass

Meer informatie over deze wachtwoordmanagers, het gebruik en antwoord op veelgestelde vragen lees je in het volledige artikel.

Een wachtwoordmanager is een programma waar je wachtwoorden voor de verschillende online diensten waar je een account hebt, kunt genereren, opslaan en beheren. Wanneer je een wachtwoordmanager gebruikt, is het genereren van complexe wachtwoorden ineens een stuk makkelijker. Je kunt deze wachtwoordmanager vervolgens ook gebruiken om het gegenereerde wachtwoord te onthouden, en automatisch in te voeren wanneer je jezelf weer opnieuw aanmeldt bij de online diensten.

De wachtwoordmanager slaat je wachtwoorden op in een gecodeerde database. Deze database zorgt ervoor dat je wachtwoorden niet in de handen van vreemden terechtkomen. Gebruik je de wachtwoordbeheerder, dan zorgen de beveiligingsinstellingen ervoor dat alleen jij toegang hebt tot je wachtwoordendatabase.

Het kiezen van een goede wachtwoordmanager kan lastig zijn. We hebben dan ook een lijst samengesteld met de beste, gratis wachtwoordmanagers. Gezien ze gratis zijn, kun jij ze zonder problemen proberen en vervolgens kijken welke het beste bij je past. Handig wanneer je liever geen geld uitgeeft aan een wachtwoordmanager, of wanneer je er eentje wilt proberen voordat je jezelf aanmeldt voor een betaalde service.

Er zijn veel goede, gratis wachtwoord-apps. Om je zoekopdracht wat te verkleinen, hebben we een selectie gemaakt van de 5 beste, gratis wachtwoordmanagers.

De top 5 beste, gratis wachtwoordmanagers

Je kunt kiezen uit diverse gratis wachtwoordmanagers. Naar onze mening zijn onderstaande wachtwoordmanagers de beste keuze. We hebben gekeken naar verschillende functies, gebruiksgemak, beveiliging, klantenservice en het aantal apparaten waarop je ze kunt gebruiken.

Deze tabel laat je in één overzicht zien welke populaire functies de gratis versie van iedere wachtwoordmanager bevat:

Wachtwoord-managerAutomatische Back-upApparaat-synchronisatieWachtwoord GeneratorAuto-FillOngelimiteerd Wachtwoorden Opslaan
1. NordPass
2. RememBear
3. Blur
4. Dashlane
5. LastPass

Bij al deze apps krijg je een proefversie van het betaalde abonnement wanneer je jezelf aanmeldt voor een gratis account. Een geweldige manier om te ontdekken wat je verlangt van een wachtwoordmanager!


1. NordPass

NordPass logo banner

Bekijk de NordPass website: https://www.nordpass.com/

VoordelenNadelen
Gebruiksvriendelijke interfaceGratis versie op één apparaat te gebruiken
Mogelijkheid om wachtwoorden te delenGeen aanvulfunctie voor persoonlijke gegevens
Twee-factor authenticatie beveiligingBeoordeling voor de sterkte van het wachtwoord alleen beschikbaar bij de betaalde versie

NordPass heeft zowel premium als gratis mogelijkheden. Welke je kiest, hangt helemaal af van je behoeften. Het gratis abonnement geeft je de mogelijkheid onbeperkt wachtwoorden op te slaan, beveiligde notities te bewaren, wachtwoorden op ieder apparaat te synchroniseren en creditcardgegevens op te slaan. Houd er wel rekening mee dat je maar op één apparaat tegelijk aangemeld kunt zijn wanneer je het gratis abonnement gebruikt.

Om NordPass te kunnen gebruiken, download je de app voor PC of telefoon. Nadat je de NordPass app hebt geïnstalleerd, maak je een account aan en stel je een hoofdwachtwoord in. Is het account ingesteld? Dan kun je direct nieuwe wachtwoorden opslaan of generen met behulp van de software.

NordPass is eigendom van hetzelfde team dat achter NordVPN zit: één van de best beoordeelde VPN-providers. Deze uitbreiding van hun VPN-services laat zien hoe serieus het bedrijf met privacy omgaat, en dat ze alles doen om persoonlijke gegevens online te beschermen. Wat maakt NordPass uniek in vergelijking met de andere opties op deze lijst? Het aantal wachtwoorden dat je op kunt slaan onder het gratis account is onbeperkt.

Bezoek NordPass

2. RememBear

Disclaimer: Remembear heeft aangekondigd te gaan stoppen met de wachtwoordmanager. Gebruikers kunnen geen nieuwe accounts meer aanmaken en abonnementen afsluiten. Als je een bestaand RememBear-account hebt, dan kun je de wachtwoordmanager nog tot 18 juli 2023 blijven gebruiken. Bestaande gebruikers hebben dus nog even de tijd om een vervangende wachtwoordmanger te vinden.

RememBear Logo banner

Bezoek de RememBear website: https://www.remembear.com/

VoordelenNadelen
Leuke en gebruiksvriendelijke interfaceBelangrijke functies alleen beschikbaar bij betaald abonnement
Creditcards en notities kunnen opgeslagen wordenNaast wachtwoord kunnen geen extra velden aangevuld worden
Synchronisatie tussen apparaten en platformen mogelijkGelimiteerde importmogelijkheden voor bestaande accounts en gegevens

Van het team achter TunnelBear VPN, is RememBear de nieuwste wachtwoordmanager op deze lijst. Net als andere wachtwoordmanagers, heeft ook Tunnelbear een gratis en betaalde variant. De gratis versie biedt je de basisfuncties zoals het opslaan en automatisch invullen van wachtwoorden. De betaalde variant geeft je daarentegen ook toegang tot automatische synchronisatie, back-ups en prioriteit bij de klantenservice.

RememBear is te gebruiken op Windows, macOS, iOS en Android. Je kunt het in iedere browser gebruiken, en kunt er beveiligde notities en creditcards in opslaan. Beperkingen van de gratis versie zijn o.a. het feit dat er geen aanvullende functies zijn voor het invullen van formulieren, de beperkte importopties en het gebrek aan de traditionele twee-factor authenticatie.

Wat RememBear wel uniek maakt, is de charmante interface gevuld met leuke woordspelingen en illustraties. Een kleine toevoeging die de wachtwoordmanager een stuk leuker te gebruiken maakt dan andere opties op deze lijst.

Om RememBear te gebruiken, download je de app en maak je een account aan. Zodra je account is ingesteld, maak je een hoofdwachtwoord aan. Vanaf dat moment slaat de app jouw wachtwoorden op.

Bezoek RememBear

3. Blur

Blur logo banner

Bezoek de Blur website: https://www.abine.com/

VoordelenNadelen
Geavanceerde beveiligingsmogelijkhedenGeen synchronisatie mogelijk bij gratis abonnement
Mogelijkheid tot gemaskeerde e-mailGeen automatische back-up bij gratis abonnement
Tracker blokkeringAan de dure kant

Albine’s Blur is een wachtwoordmanager die meer uitblinkt als app voor privacybescherming dan alleen een wachtwoordmanager. Het gratis abonnement geeft je toegang tot wachtwoord- en accountbeheer, gemaskeerde e-mails, tracker blokkering en het automatisch invullen van creditcards en adressen.

Met de gemaskeerde e-mailfunctie krijg je een maximum van drie aangepaste e-mailadressen die je kunt gebruiken om jezelf bij online diensten aan te melden. Een leuke toevoeging wanneer je spam uit je hoofd e-mailbox probeert te houden. Het nadeel van het gratis abonnement is dat de synchronisatie niet beschikbaar is, wat erg lastig is wanneer je vaak tussen computer en telefoon wisselt.

Het premium plan bevat daarentegen wel de mogelijkheid tot synchronisatie, en ook het maken van automatische back-ups, gemaskeerde creditcards en telefoonnummers en snellere online klantenservice. Wil je Blur gebruiken? Dan hoef je alleen de app te downloaden en jezelf aan te melden.

Wat Blur vooral uniek maakt zijn de handige functies zoals gemaskeerde e-mails en tracker blokkering voor extra beveiliging. Deze extra functies voor beveiliging zie je niet terug bij andere wachtwoordbeheerders.

Bezoek Blur

4. Dashlane

Dashlane logo banner

Bezoek de Dashlane website: https://www.dashlane.com/

VoordelenNadelen
TweestapsverificatieSynchronisatie niet mogelijk bij een gratis account
Formulieren en betalingen worden automatisch aangevuldDuur als je meer opties nodig hebt
Gegevens kunnen tussen 5 accounts gedeeld wordenWachtwoord limiet is 50 bij een gratis account

De wachtwoordbeheerder Dashlane geeft je een aantal opties wanneer het om het kiezen van een pakket gaat. Het gratis abonnement geeft je toegang tot het automatisch aanvullen van formulieren en betalingen, en tweestapsverificatie. Daarnaast krijg je gepersonaliseerde beveiligingswaarschuwingen en de mogelijkheid om maximaal 50 wachtwoorden op te slaan. Je bent helaas beperkt tot het gebruik van één apparaat – wat een groot minpunt kan zijn wanneer je meerdere apparaten gebruikt.

Het premium abonnement biedt je daarentegen onbeperkte wachtwoorden en laat je een onbeperkt aantal apparaten gebruiken. Daarnaast krijg je direct toegang tot hun VPN service en dark web-monitoring en waarschuwingen.

Het grote verschil tussen Dashlane en andere opties op deze lijst, is dat je deze wachtwoordbeheerder tussen vijf verschillende accounts kunt delen. Super handig wanneer je opgeslagen wachtwoorden wilt delen met collega’s of familieleden.

Dashlane is beschikbaar op verschillende browsers en iOS- en Android apparaten. Download de app of extentie, maak een account aan, stel een hoofdwachtwoord in en vul je logingegevens per online dienst aan.

Bezoek Dashlane

 


5. LastPass

LastPass Logo Banner

Bekijk de LastPass website: https://www.lastpass.com/

VoordelenNadelen
Op meerdere apparaten te gebruiken (maar slechts één type tegelijkertijd)Noodtoegang alleen bij betaalde abonnement beschikbaar
Eenvoudig op te zetten en handig voor dagelijks gebruikOnline opslag maar 50MB bij een gratis abonnement
Gratis account biedt je alle basismogelijkhedenWerkt met trackers

LastPass is een wachtwoordmanager met abonnementen voor zowel individuele gebruikers en gezinnen als zakelijke gebruikers. De individuele en gezinsabonnementen bestaan uit drie opties: het betaalde abonnement, het gezinsabonnement en het gratis abonnement.

De functies voor het aanmaken, invullen en opslaan van wachtwoorden zijn vrij te gebruiken. Daarnaast heeft het gratis abonnement een wachtwoordgenerator, meervoudige authenticatie, beveiligde notities en opties tot delen. Je kunt LastPass als extensie in je browser gebruiken, of op een Android of iOS apparaat. Een mogelijk nadeel van LastPass is dat het automatisch aanvullen soms wat inconsistent kan zijn. Je merkt dit vooral voor velden die niet voor een gebruikersnaam of wachtwoord zijn: zoals betaalgegevens of adresgegevens.

Update februari 2021: vanaf 16 maart 2021 hanteert Lastpass echter een nieuw beleid. Momenteel kan je de wachtwoordmanager nog steeds gratis op meerdere apparaten tegelijk gebruiken. Vanaf volgende maand zul je echter een keuze moeten maken voor één type apparaat: een computer of een smartphone.

Wel krijg je bij het gratis abonnement van LastPass een aantal functies die je bij andere aanbieders in deze lijst niet terugziet. Je krijgt alles wat je nodig hebt – zonder hier ook maar iets voor te hoeven betalen. Je zult ook snel merken dat LastPass gemakkelijk op meerdere apparaten te gebruiken is, en dat wachtwoorden en andere informatie makkelijk gesynchroniseerd worden.

LastPass is naar een vijfde plek op deze lijst gezakt, omdat recentelijk is gebleken dat de Android-app van deze wachtwoordmanager datatrackers in zijn systeem heeft zitten. Dit betekent dat jouw gegevens in sommige gevallen worden doorgegeven aan derden. Wat betreft privacy, zit je met LastPass dus niet helemaal goed. Dit kun je in de privacyinstellingen deels aanpassen, al blijft het een zwaar minpunt voor deze wachtwoordmanager.

Wil je LastPass gebruiken, dan moet je een account aanmaken en een hoofdwachtwoord instellen. Heb je jouw account ingesteld, dan hoef je alleen nog maar de gewenste services en de bijbehorende gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. LastPass slaat al je aanmeldingen veilig op, en vult ze automatisch aan wanneer je jezelf weer aanmeldt.

Bezoek LastPass

Waarom zou je een wachtwoordmanager gebruiken?

Wanneer je veel tijd online doorbrengt en toegang hebt tot verschillende accounts, kan een wachtwoordmanager goed van pas komen. Je wordt gemotiveerd om unieke en moeilijke wachtwoorden te maken voor de verschillende accounts, en het is een essentiële tool voor privacybescherming. Met een wachtwoordmanager til je jouw online veiligheid naar een hoger niveau, en kun je al je online accounts beschermen tegen ongewenste toegang.

Een ander voordeel is dat sommige wachtwoordmanagers de optie tot automatisch aanvullen aanbieden. Hierdoor worden velden van websites die je bezoekt automatisch aangevuld: denk aan je gebruikersnaam en wachtwoord. Dit bespaart je natuurlijk best wat tijd.

In het kort houden wachtwoordmanagers je wachtwoorden veilig, creëren ze wachtwoorden van hoge kwaliteit en maken ze het inloggen een stuk makkelijker.

Is een gratis wachtwoordmanager veilig?

Een gratis wachtwoordmanager is niet minder veilig. Een gratis abonnement komt enkel met een beperkt aantal functies in vergelijking met de betaalde variant. Welk abonnement je ook kiest: het beveiligingsniveau voor het genereren en opslaan van wachtwoorden blijft hetzelfde.

Doe wel altijd je onderzoek wanneer je een wachtwoordmanager gebruikt, zodat je weet welke het beste bij je behoeften past. Check de online recensies om snel te weten welke wachtwoordmanagers het meest geliefd zijn.

Gratis wachtwoordmanagers in je browser

Wachtwoord Laptop Safe Password

Je zult waarschijnlijk wel gemerkt hebben dat ook sommige browsers en apparaten je aanbieden om wachtwoorden op te slaan of te generen. De wachtwoordmanager in jouw browser lijkt erg handig omdat je geen extra software nodig hebt. Deze in-browser wachtwoordmanagers zijn echter niet zo veilig als specifieke wachtwoordmanagers. Krijgt iemand namelijk toegang tot je browser of apparaat: dan hebben ze ook direct toegang tot al je wachtwoorden.

Een andere reden dat deze wachtwoordmanagers minder veilig zijn, is dat het coderingsniveau niet zo hoog is als die van een wachtwoordmanager uit bijvoorbeeld deze lijst. De extra beveiliging die je krijgt met een individuele wachtwoordmanager, vind je niet in de wachtwoordmanagers van de browser of je apparaat. En dit zorgt ervoor dat je gegevens en wachtwoorden kwetsbaar zijn.

We raden je dan ook altijd aan om een speciale wachtwoordmanager te gebruiken om je wachtwoorden te genereren en op te slaan. De meeste wachtwoordmanagers gebruiken browserextensies die net zo handig zijn als de wachtwoordmanager die in je browser ingebouwd zit. Je kunt de wachtwoordmanager van de browser uitschakelen om pop-ups en verzoeken te vermijden.

Betaalde VS gratis wachtwoordmanagers

Hoewel gratis accounts kunnen werken wanneer je een wachtwoordmanager met mindere regelmaat gebruikt, zijn de handigste functies vaak bij de betaalde variant te vinden. Deze functies zijn onder andere de automatische synchronisatie tussen apparaten, automatische back-ups, het gebruik van meerdere apparaten tegelijk, een onbeperkt aantal wachtwoorden en klantenservice met prioriteit. De gratis accounts zijn vaak een proefversie van het betaalde abonnement – vooral om het even te proberen. Een mooie manier om te zien wat je nodig hebt voordat je een abonnement afsluit!

Als je niets meer nodig hebt dan simpel wachtwoordbeheer, heb je misschien wel genoeg aan de gratis variant. Dit hangt natuurlijk wel af van wat deze gratis versie allemaal omvat. Gebruik je de wachtwoordmanager bijvoorbeeld op meerdere apparaten, dan kun je het beste voor een gratis variant kiezen die automatische synchronisatie als optie in het gratis abonnement heeft. Interesse in een premium wachtwoordmanager? Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk de beste premium password managers

Hoe we onze Top 5 gratis wachtwoordmanagers gekozen hebben

Bij het kiezen van onze top 5 beste, gratis wachtwoordmanagers hebben we rekening gehouden met een aantal factoren:

  • hoe gemakkelijk de interface is voor nieuwe gebruikers;
  • hoe vaak de software wordt bijgewerkt;
  • het beveiligingsniveau;
  • de functies en mogelijkheden

Daarnaast hebben we ook gekeken naar het aantal apparaten waarop de applicatie beschikbaar is, de mogelijkheid tot een proefversie en de kwaliteit van de klantenservice.

Conclusie

Het gebruik van een wachtwoordmanager is essentieel om je online accounts te beveiligen en jezelf online te beschermen. Een wachtwoordmanager maakt het makkelijk om verschillende wachtwoorden te gebruiken en biedt je de mogelijkheid om deze automatisch aan te vullen.

De toegevoegde functies van wachtwoordmanagers maken ook het opslaan van beveiligde notities en creditcardgegevens, en het generen van complexe wachtwoorden voor nieuwe accounts mogelijk. Hoewel sommige functies alleen voor betaalde abonnementen beschikbaar zijn, kun je de wachtwoordgenerator en het automatisch aanvullen bij alle aanbieders uit dit artikel gratis gebruiken.

Jezelf online beschermen hoeft niet duur te zijn. Door een gratis versie te gebruiken van één van de wachtwoordmanagers uit deze lijst, hoe je niets uit te geven om jezelf en je accounts te beveiligen!

Dit is onze lijst met de beste, gratis wachtwoordmanagers:

Password ManagerBest ForWebsite Link
1. NordPassAll-RoundDownload NordPass
2. RememBearBruikbaarheidDownload RememBear
3. BlurPrivacy beveiligingDownload Blur
4. DashlaneBackup mgoelijkhedenDownload Dashlane
5. LastPassMeerdere apparatenDownload LastPass
Beste gratis wachtwoordmanagers - Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het gebruik van gratis wachtwoordmanagers? Neem een kijkje in de FAQ hieronder!

Als je op zoek bent naar de beste gratis wachtwoordmanager met veel functies, dan raden we NordPass aan. Vergeleken met andere gratis wachtwoordmanagers is hun gratis abonnement van de hoogste plank. Je krijgt toegang tot alles wat je nodig hebt en kunt er zeker van zijn dat jouw wachtwoorden op en top beveiligd zijn, zonder dat het voor jou lastig wordt om op je accounts in te loggen.

We zijn erg te spreken over het gebruiksgemak van RememBear. De interface van RememBear is eenvoudig te navigeren en ziet er bovendien erg leuk uit. Zowel nieuwe als ervaren gebruikers hebben geen problemen met het gebruik van de wachtwoordmanager.  Services toevoegen, wachtwoorden genereren en inloggegevens opslaan gaat erg eenvoudig. Daarnaast is RememBear beschikbaar op alle grote platforms, waardoor het eenvoudig te integreren is in de huidige processen.

Als je een Android apparaat gebruikt, is Dashlane een goede keuze. Dashlane beschermt je wachtwoord met 256-bits AES-codering en heeft een gebruiksvriendelijke interface. Enkele van de extra functies van deze app zijn de VPN-service, twee-factor-authenticatie, darkweb-monitoring, gecodeerde opslag en de mogelijkheid om met één klik je wachtwoord te wisselen.

Dashlane is een uitstekende keuze voor wachtwoordbeheer op je iPhone. Het is gebruiksvriendelijk en biedt allerlei extra functies en beveiliging. Als je op zoek bent naar een tweede optie, raden wij je aan om NordPass eens te proberen. Deze app voor wachtwoordbeheer heeft een intuïtieve iOS-interface met uitstekende beveiligingsfuncties.

Onze keuze voor de beste gratis wachtwoordmanager app voor Windows is Blur. Deze wachtwoordmanager heeft een makkelijke Windows-app die een aantal handige functies biedt in het gratis abonnement.

Een paar van de veiligste wachtwoordmanagers die je online kunt gebruiken zijn NordPass, DashLane, 1Password en Keeper Security. Houd er rekening mee dat niet al deze opties gratis abonnementen hebben met de functies die je mogelijk nodig hebt voor die extra beveiliging. Als je op zoek bent naar een veiligere wachtwoordbeheerder met extra opties, moet je jezelf mogelijk aanmelden voor een betaald abonnement.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen