Backup van iPhone maken met iCloud of iTunes

iphone backup maken

Tegenwoordig staat alles op onze telefoon, van belangrijke contacten tot berichten en foto’s. De backup instellingen op iPhone zijn daarom ook steeds belangrijker: je wilt al je belangrijke data natuurlijk niet kwijtraken. Gelukkig kun je met de juiste instellingen een reservekopie van je iPhone (ook wel een backup genoemd) maken, waardoor je jouw bestanden en instellingen veiligstelt. Als er dan een probleem met je iPhone ontstaat, weet je in ieder geval zeker dat je niets kwijt bent. Daarnaast is een reservekopie ook handig wanneer je een nieuwe telefoon aanschaft. Je kunt namelijk de backup van je iPhone gebruiken om bestanden en instellingen op je nieuwe toestel te zetten.

In dit artikel leggen we je uit hoe je een backup maakt van je iPhone met iCloud of iTunes en hoe je deze vervolgens kunt herstellen of overzetten naar een andere telefoon. Ook geven we aan waar je op moet letten en wat je kunt doen mocht je een probleem ondervinden tijdens of na je iPhone backup.

Een iPhone backup maken: iCloud of iTunes

iCloud en iTunes zijn twee van de meest populaire programma’s voor het maken van iPhone backups. Deze apps staan standaard op veel Apple producten en zijn hier dan ook zeer compatibel mee. Toch zijn er een aantal verschillen. Daarom vertellen we je eerst wat deze verschillen zijn, zodat jij kunt kiezen welke backup optie de beste is voor jou.

iCloudiTunes
Bewaart iPhone backups in iCloud, dus onlineBewaart reservekopies van je iPhone op een Mac of pc, dus lokaal
Maximaal 2 TB aan opslag, maar alleen eerste 5 GB is gratisOpslagcapaciteit hangt af van Mac of pc
Codeert altijd alle dataCoderen van data is optioneel, standaard uitgeschakeld
Wifi noodzakelijk voor de backup van je iPhoneGeen internetverbinding noodzakelijk

Zoals je in het overzicht kunt zien, hebben beide backup opties voor- en nadelen. Het grootste voordeel van iCloud is duidelijk dat het de reservekopie van jouw iPhone online opslaat. Dit betekent natuurlijk dat je ten alle tijden (zolang je een internetverbinding hebt) toegang hebt tot de reservekopie en dus jouw gegevens. Echter, dit eerste voordeel is eigenlijk ook al meteen een nadeel: alleen de eerste 5 GB aan iCloud opslag is gratis. Met andere woorden, heb je veel data, dan wordt het potentieel een dure backup. Ook betaal je jaarlijks voor je iCloud opslag. Dus als je jouw backup wilt blijven behouden (in je iCloud), dan moet je blijven betalen.

iTunes daarentegen maakt het mogelijk om de reservekopie zo groot te maken als je Macs of pc’s geheugen maar toelaat. Een ander voordeel van iTunes is dat je geen internetverbinding nodig hebt voor de backup, omdat je hierbij je data op een Mac of pc opslaat. Verder kun je, als je dat wilt, net als in de iCloud een gecodeerde reservekopie maken van je iPhone.

Ten slotte is er nog iets waar je goed over na moet denken bij de keuze tussen iCloud en iTunes voor een iPhone backup: je gegevens opslaan in de Cloud biedt vaak een aantal grote veiligheidsvoordelen, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Ben jij er al uit voor welke backup optie jij gaat? Lees dan gauw verder!

Een backup van je iPhone maken met iCloud

icloud logoDe back-up instellingen voor iCloud zijn eenvoudig te vinden en in te stellen op je iPhone. Met slechts een paar klikken maak je een reservekopie van je iPhone:

 1. Open de instellingen app op je iPhone en klik op je naam (jouw Apple ID).
 2. Scrol nu naar onder tot je “iCloud” tegenkomt, klik hierop en log indien nodig in met je Apple ID.
 3. Zet nu het schuifje achter “iCloud-reservekopie” om. Als het goed is schuift deze naar rechts en wordt hij groen.
 4. Nadat je de iCloud-reservekopie aan hebt gezet, verschijnt eronder de optie “Maak nu reservekopie”. Klik hierop om onmiddellijk een reservekopie te maken.

Het handige is dat, zolang je het “iCloud-reservekopie” schuifje op groen hebt staan, er automatisch op geschikte momenten een reservekopie van je iPhone wordt gemaakt. Met geschikte momenten wordt het volgende bedoeld: als je iPhone aan de oplader zit, verbinding heet met een wifinetwerk en is vergrendeld. Doorgaans maakt iCloud eens per etmaal een backup van je iPhone. Wil je zeker weten dat er een back-up is gemaakt? Ga dan terug naar de instellingen app en tik op je Apple ID. Ga nu naar iCloud en vervolgens iCloud-reservekopie. In dit scherm zie je nu onderaan wanneer de laatste back-up is gemaakt.

Een reservekopie maken van je iPhone met iTunes

itunes logoZoals we eerder al zagen kun je ook met iTunes een backup van je iPhone maken, namelijk een offline, lokale back-up. Hier lees je hoe je dit doet.

 1. Zorg allereerst dat je de nieuwste versie van de iTunes app hebt.
 2. Sluit je iPhone aan op een computer (met voldoende vrij geheugen!) en open iTunes.
 3. Mocht er een bericht komen over een toegangscode, volg dan gewoon de instructies op het scherm.
 4. Selecteer uw iPhone in iTunes.
 5. Klik eventueel het vakje “Codeer iPhone-reservekopie” aan om te zorgen dat je backup gecodeerd wordt.
 6. Klik nu op “Maak reservekopie”.

Ook in iTunes kun je precies zien of en op welk tijdstip een reservekopie is gemaakt. Onder de knopjes “Maak reservekopie” en “Herstel reservekopie” staat namelijk “Nieuwste reservekopieën”. Hieronder vind je precies wanneer de meest recente (iPhone)backups zijn gemaakt, met zowel iTunes als iCloud.

Wat bevat een backup van je iPhone allemaal?

 •  App-gegevens. Dit zijn niet de apps zelf, maar wel de data van deze apps. Als je ze opnieuw installeert zorgt deze data ervoor dat je de apps kunt   blijven gebruiken zoals je gewend bent.
 •  Je aankoopgeschiedenis uit de App Store en andere Apple-apps.
 •  Apple Watch-reservekopieën (indien van toepassing).
 •  Apparaatinstellingen zoals bijvoorbeeld achtergronden, e-mailaccounts en vergrendelmethodes. Hierbij inbegrepen zitten de Touch ID en Face ID instellingen.
 •  Al je berichten.
 •  De inrichting van je beginscherm en alle mappen met apps, zo hoef je niet je telefoon opnieuw in te delen en vind je alles terug waar je het   gewend was.
 •  De foto’s en video’s van je filmrol wanneer je geen iCloud-fotobibliotheek gebruikt.

Daarnaast zijn er natuurlijk dingen die sowieso op je iCloud opgeslagen staan, zoals je contacten, je agenda, notities, Apple Pay en je iCloud-muziekbibliotheek. Deze dingen worden dus niet meegenomen in je reservekopie, maar kunnen wel teruggezet worden op een ander toestel.

Een reservekopie terugzetten op je iPhone

Het mooie aan het maken van een backup van je iPhone is natuurlijk dat je deze kunt overzetten als je een nieuw toestel koopt. Ook kun je jouw iPhone backup herstellen op je huidige telefoon, stel dat je bijvoorbeeld problemen ondervindt met de instellingen van je software of een bepaalde update. Let er wel op dat je in het tweede geval jouw iPhone moet terugzetten naar de fabrieksinstellingen, als je een iCloud backup wilt herstellen. Hier kun je lezen hoe je dit doet. Nu leggen we je uit hoe je zowel een iCloud- als een iTunes-backup herstelt op je iPhone.

Een iCloud-backup terugzetten

 1. Zet je nieuwe of geresette iPhone aan.
 2. Volg de configuratiestappen tot je bij het scherm “Apps en Gegevens” komt. Tik op “Zet iCloud-reservekopie teug”.
 3. Log in bij iCloud met je Apple ID.
 4. Kies de backup die je wilt herstellen. Let hierbij vooral op de datum en bestandsgrootte van de reservekopie. Zo kun je het makkelijkst bepalen welke backup je het best kunt herstellen. Je kunt hierna een melding krijgen dat iOS geupdate moet worden. Volg simpelweg de instructies op het scherm om dit te doen. Staan er geen instructies? Lees dan hier wat je kunt doen.
 5. Zorg dat je zoveel mogelijk gebruikt maakt van wifi (en niet van mobiele data) en je iPhone aan de oplader houdt. Op die manier gaat het herstellen van je iPhone backup het snelst.

Afhankelijk van de grootte van de reservekopie en de snelheid van je netwerkverbinding, zal het enkele minuten tot een uur duren voor de backup is herstelt, of overgezet naar je nieuwe iPhone. Echter, het kan nog enkele dagen duren voor alle achtergrondinformatie is herstelt, maar hier zul je in de praktijk waarschijnlijk weinig van merken.

Een iTunes-backup terugzetten

1. Open iTunes op de Mac of pc die je hebt gebruikt om de backup van je iPhone te maken.

2. Sluit de iPhone waar je de backup op wilt zetten aan met een USB-kabel.

3. Het kan zijn dat je om je iPhone toegangscode wordt gevraagd of om aan te geven dat je het aangesloten apparaat (je pc of MAC) vertrouwt. Volg in dit geval simpelweg de instructies op het scherm van je iPhone.

4. Vind je de iPhone niet terug in iTunes? Controleer dan de volgende zaken.

 • Is je iPhone ontgrendeld en zie je het beginscherm?
 • Heb je de nieuwste versie van iTunes?
 • Controleer of je Mac of pc zelf geüpdate is naar de nieuwste software.
 • Zie je de waarschuwing “Wilt u deze computer vertrouwen?” Ontgrendel dan je iPhone en klik op “vertrouw”.
 • Maak alle USB-poorten leeg. Probeer nu je iPhone op een andere USB-poort aan te sluiten en kijk of er een is waarbij je iPhone wel in iTunes verschijnt. Je kunt eventueel ook nog een andere USB-kabel proberen.
 • Start zowel je pc of MAC als je iPhone opnieuw op.
 • Probeer zo mogelijk een andere computer.
 • Heb je alles geprobeerd en zie je de aangesloten iPhone nog steeds niet in iTunes? Neem dan contact op met Apple Support.

5. Kies de backup die je wilt herstellen. Kijk hiervoor naar de datum en de bestandsgrootte van de reservekopie.

6. Klik op “Herstel”. Als je een gecodeerde backup wilt herstellen, kan het zijn dat je om het wachtwoord wordt gevraagd dat je hebt aangemaakt tijdens het maken van de gecodeerde backup. Vul dit in.

7. Mocht je gedurende het herstelproces een melding krijgen dat je een nieuwere versie van iOS nodig hebt om de backup te herstellen en staan er geen instructies op je scherm om iOS te updaten, lees dan hier hoe je dit oplost.

Let op!: Verbreek de verbinding pas op het moment dat de synchronisatie van de backup is voltooid!

Techredacteur
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen