Wat is een computervirus?

Computervirus op laptop

Wat is een virus?

Computervirus Laptop

Een computervirus (in de volksmond ook vaak virus genoemd) is een subcategorie malware. Een virus is een kwaadaardig programma (of stukje computercode) dat computers infecteert en zich vervolgens probeert te vermenigvuldigen en verspreiden over een netwerk. Een virus zit vaak verstopt in een bestand, en wordt geactiveerd doordat gebruikers het besmette bestand openen of activeren. Eenmaal geactiveerd kan een virus grote schade aanrichten aan de software en de bestanden op een computer. Soms hebben mensen geen toegang meer tot hun computer na infectie met een virus.


Hoe valt een computervirus aan?

Zodra een virus zich succesvol heeft gekoppeld aan een document, programma of bestand, gebeurt er in eerste instantie niets. Mensen kunnen lange tijd een besmet bestand op hun computer hebben staan zonder dat er iets gebeurt. Pas wanneer het desbetreffende bestand wordt geopend of geactiveerd, wordt de code van het virus actief. Een virus moet dus door de gebruiker geactiveerd worden voordat er daadwerkelijke besmetting plaatsvindt (in tegenstelling tot een computerworm).  Maar zodra het virus actief wordt, kan het andere computers op hetzelfde netwerk besmetten. Veel computervirussen kunnen allerlei nare handelingen uitvoeren op een computer. Denk daarbij aan het volgende:

  • Het stelen van wachtwoorden of bestanden.
  • Het registreren van toetsaanslagen (aflezen wat je typt).
  • Een computer in het geheel overnemen.
  • Bestanden corrumperen.
  • Iemands e-mailcontacten lastigvallen met spam e-mails (vaak om zo het virus verder te verspreiden).


Bescherm je computer, smartphone en tablet met antivirus-software

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je altijd een up-to-date antivirus-pakket op je telefoon, tablet en smartphone geïnstalleerd hebt. Kijk in de secties hieronder welke antivirus geschikt is voor jouw apparatuur.

Virusscanners voor Windows

Enkele goede antivirusscanners voor Windows, waarvan de meeste een gratis variant aanbieden:

Virusscanners voor Mac

Voor Mac zijn de volgende antivirus-programma’s goed en betrouwbaar:

Virusscanners voor Android

De meeste van deze virusscanners voor Android (smartphone en tablet) zijn gratis:

Virusscanners voor iOS

De meeste van deze virusscanners voor iPad en iPhone zijn gratis:

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen