Wat is een computervirus?

Computervirus op computer naast een vraagteken en een waarschuwingssymbool
Klik hier voor een korte samenvatting
Zo voorkom je een computervirus: in het kort

Een computervirus is een type malware dat je computer helemaal kan ontregelen. Zo kan het je bestanden vernietigen, je computer laten vastlopen of de controle over je device doorgeven aan een hacker.

Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om een besmetting met een computervirus te voorkomen:

 • Bescherm je computer met een goede antivirus, zoals Norton 360.
 • Schakel een firewall in.
 • Update je besturingssysteem en andere software.
 • Pas je instellingen aan.
 • Blijf altijd opletten!
Bezoek Norton

Ben je benieuwd hoe computervirussen eigenlijk werken of is je apparaat geïnfecteerd en wil je het virus verwijderen? Lees dan snel de rest van dit artikel.

Net als mensen kunnen computers ook ‘ziek’ worden. Dit gebeurt als een apparaat wordt geïnfecteerd met malafide software, oftewel malware. Bepaalde typen malware kunnen verschillen in:

 1. De manier van verspreiding. Moet iemand (bijvoorbeeld een hacker) een actie ondernemen om een virus te verspreiden of gebeurt dit vanzelf?
 2. De payload. Wat doet de malware met je device? Verwijdert het bijvoorbeeld bestanden of gebruikt het je processor om Bitcoin te minen.

Als we het over een computervirus hebben, dan hebben we het over een type malware dat een menselijke actie nodig heeft om te kunnen verspreiden. De manier van verspreiding is bij een computervirus dus altijd hetzelfde. Wel kan een virus verschillende effecten op jouw apparaat hebben. In dit artikel gaan we precies in op hoe dit zit. Ook vertellen we je hoe je achterhaalt of je computer besmet is met een computervirus en hoe je een infectie herkent, voorkomt én verwijdert.

Wat is een virus?

Een computervirus (in de volksmond ook vaak virus genoemd) is een dus een subset van malware. Malware waarbij de manier van verspreiden altijd hetzelfde is, zijn in te delen in de volgende categorieën:

 1. Trojan Horses (Trojaanse Paarden). Malware dat verborgen is in een legitiem programma.
 2. Computerwormen. Malware dat zichzelf kan verspreiden.
 3. Computervirussen. Malware dat zich alleen verspreid door een menselijke handeling.

Een virus kan dus allerlei effecten hebben op een apparaat, maar het heeft altijd een persoon nodig om zichzelf te verspreiden. Je zou zeggen dat een computervirus dus gemakkelijk te voorkomen is. Dat is helaas niet altijd het geval. Hoe zit dat?


Hoe valt een computervirus aan?

In tegenstelling tot reguliere virussen verspreiden computervirussen zich dus niet vanzelf. Iemand moet zelf een actie uitvoeren om een apparaat te infecteren. Het is te makkelijk om te denken dat je als weldenkend persoon bent beschermd tegen virussen. Cybercriminelen hebben namelijk vele trucjes om een virus op je apparaten te (laten) installeren.

Spam, phishing en nepwebsites

94% van alle malware wordt via e-mail verspreid. Dat ontdekte cybersecurity bedrijf Verizon in onderzoek naar meer dan 40 duizend security-incidenten. Een virus kan zich via phishingmails verspreiden wanneer je e-mailbijlagen opent, maar zelfs als je alleen de e-mail opent, kan het virus al op je computer terechtkomen. Zo worden sommige virussen ingebouwd in de HTML-code van een mail. Veel e-mailservices schakelen HTML daarom uit totdat je bevestigt dat je de afzender kent.

Andere media die cybercriminelen inzetten tijdens social engineering-aanvallen, zijn berichtenapps, zoals WhatsApp of Facebook Messenger. In de meest voorkomende gevallen doet de crimineel zich voor als iemand die je kent en laat je op een geïnfecteerde link klikken.

Als de link zelf niet geïnfecteerd is met een computervirus, bestaat er ook de kans dat je op een onveilige of neppe website terechtkomt. In het eerste geval kan het gaan om een web scripting virus, oftewel een virus dat is ingebouwd in de code van een website. Bij nepwebsites is de kans groot dat je moet inloggen, waardoor je inloggegevens (en soms zelfs bankgegevens) in handen komen van de hacker.

Downloaden van geïnfecteerde bestanden

Laptop met daarbovenop een downloadknop-icoonAls je bestanden downloadt van torrent-sites, loop je een vergroot risico op het downloaden van virussen en andere malware. Torrenting werkt met een ‘peer-to-peer (P2P)’-netwerk. Dit betekent dat computers van individuele gebruikers constant (stukjes van) files met elkaar delen. Als iemand in dit netwerk is geïnfecteerd, kan deze dit virus verspreiden via torrents. Jij denkt dan bijvoorbeeld muziek gedownload te hebben, maar in werkelijkheid activeer je een virus zodra je het bestand opent.

Er zijn manieren om veilig te torrenten, zoals op betrouwbare netwerken blijven en voorzorgsmaatregelen nemen. Bovendien betekent een volledig vertrouwde website niet dat er geen kans op malware is. Elk bestand kan geïnfecteerd zijn met een virus, ook PDF’s of Microsoft Office-documenten. Virussen die zich vermommen als dit soort bestanden noemen we macrovirussen.

Zodra je een geïnfecteerd bestand deelt via de cloud, bijvoorbeeld via DropBox, kan het virus zich verspreiden op devices van iedereen die datzelfde document kan openen. Hier moet wel bij gezegd worden dat Google Drive en sommige andere cloud-services bestanden scannen op virussen. Dit doen ze vaak alleen bij bestanden kleiner dan 25 MB.

Hackers misbruiken niet geüpdatete software

HackerHackers vinden het fijn als ze niet te veel werk hoeven te doen om in te breken op je apparaat. Software die je niet hebt geüpdatet en die kwetsbaarheden bevat helpt de hacker bij het inbreken.

Een cybercrimineel die bijvoorbeeld weet van een bug in het Android-besturingssysteem kan deze misbruiken om een virus op je smartphone te installeren. Zo hoef jij zelf geen actie te ondernemen om geïnfecteerd te raken met een computervirus, maar zorgt menselijk handelen er toch voor dat er een virus op je device staat – met alle gevolgen van dien.

USB’s en externe harddrives met schadelijke software

Het ligt misschien voor de hand dat je niet zomaar USB-sticks die je ergens vindt moet inpluggen. Toch bracht de FBI in 2022 nog een waarschuwing naar buiten over dit onderwerp. Cybercriminelen stuurden gedurende 2021 namelijk pakketjes naar bedrijven met een corrupte USB. Zodra een medewerker de USB inplugde, werden er verschillende vormen van malware geïnstalleerd.


Wat doet een virus op een computer?

Wat malware voor effect heeft op je computer, heet zoals vermeld de payload. Grofweg kun je verschillende soorten payload indelen in drie categorieën:

 • Adware. Virussen die adware verspreiden doen dit door je standaardzoekmachine te veranderen, reclame pop-ups te genereren of legitieme advertenties te vervangen. Adware is niet per definitie gevaarlijk, maar kan dit wel zijn.
 • Spyware. Hierbij gaat het om informatieverzameling. Het stelen van (inlog)gegevens van de cloud of je harddrive, bijhouden wat je typt met behulp van keyloggers, je browsinggedrag monitoren; het kan allemaal met spyware.
 • Ransomware. Een besmetting met een ransomware-virus zorgt ervoor dat je geen toegang hebt tot bepaalde bestanden, gegevens of apparaten. Een dergelijk virus kan bestanden corrumperen, versleutelen of deleten.

Er zijn ook computervirussen die andere nare handelingen uitvoeren op je computer. Zo is het niet ongekend dat een virus leidt tot overname van je computer door een hacker of tot het automatisch verzenden van spam e-mails naar al je contacten. Als dit het geval is, heb je waarschijnlijk te maken met een van de volgende geavanceerde ‘nieuwe’ virussen.


Nieuwe soorten virussen

Antivirusbedrijven herkennen tegenwoordig veel soorten virussen. Om de virusbescherming te omzeilen moeten hackers virussen dus upgraden. Dit zijn drie steeds vaker voorkomende manieren om malware te verspreiden:

 • Boot sector virus. Boot sector virussen worden verspreid door middel van rootkits. Een rootkit is een set softwaretools om toegang te krijgen tot je computer. Hackers zetten rootkits in met daarin verborgen boot sector virussen om zo controle over je computer te verkrijgen. Ze zetten je computer dan bijvoorbeeld in als onderdeel van een botnet.
 • Polymorphic virus. Om detectie door virusscanners te omzeilen, worden er tegenwoordig virussen gemaakt die zichzelf veranderen na elke aanval. Het eerste polymorfphic virus werd in 1989 geschreven door Mark Washburn. 1260 of V2PX, zoals het virus genoemd werd, randomiseerde de digitale handtekening elke keer dat het bestanden versleutelde.
 • Armored virus. Dit soort virussen hebben een extra bescherming dat voorkomt dat iemand reverse engineering kan toepassen. In andere woorden, je kunt het virus niet ontleden om te zien hoe deze nu precies werkt en wat je ertegen kunt doen. Een voorbeeld hiervan is het Whale virus. Hoewel het al in 1990 werd aangetroffen, is het nog steeds onduidelijk wat alle effecten van dit computervirus waren.

Hoe weet ik of mijn computer een virus heeft?

Hoewel je vaak niet doorhebt dat je een virus hebt gedownload, zijn er wel een aantal red flags te herkennen. Dit zijn enkele veelvoorkomende tekenen dat je computer geïnfecteerd is met een virus of andere malware:

6 symptomen van een computervirus met icoontjes

 • Je computer is langzaam. Een langzame computer wijst op een hardwerkende computer. Malafide programma’s gebruiken vaak veel processorgeheugen en maken je computer een stuk trager.
 • Programma’s – of je hele computer – lopen telkens vast. Wanneer een programma te veel processorgeheugen gebruikt, kan je systeem vastlopen. Ook zijn sommige virussen er specifiek voor ontworpen om je systeem te laten crashen.
 • Er zijn bestanden verdwenen. Het kan ook dat er juist nieuwe bestanden zijn aangemaakt.
 • Pop-ups blijven verschijnen. Het kan hier gaan om adware, en eenvoudigweg vervelende reclame. Het kan ook gaan om scareware (nepwaarschuwingen over virussen die je geïnstalleerd zou hebben) of programma’s die openen en veel geheugen gebruiken.
 • Je hebt problemen met (externe) hardware. Er zijn virussen die je systeem zo veranderen dat je externe hardware niet meer goed kunt verbinden. Als je problemen ondervindt met je USB-stick of draadloze muis, kan dit dus een teken zijn.
 • Je computer voert zelfstandig acties uit. Denk hierbij aan programma’s draaien of (spam) e-mails verzenden.

Kwaadaardige software verwijderen

Antivirus schild op een laptopEen computer kan helaas niet gewoon ‘uitzieken’. Je zult een computervirus handmatig moeten verwijderen. In deze sectie lopen we je door het proces van malware verwijderen op Windows en macOS.

Handleiding: zo verwijder je een virus van je Windows-pc

Als je bang bent dat je een virus hebt geïnstalleerd op je Windows-pc, dan kun je de volgende stappen zetten:

 1. Download een virusscanner. Later in dit artikel geven we enkele tips voor goede premium antivirussoftware, waarmee je alle malware op je device opspoort, opruimt en in het vervolg tegenhoudt. Wil je hier niet voor betalen? Ga dan voor bijvoorbeeld Avira.
 2. Verbreek je verbinding met het internet. Op deze manier kun je je volledig richten op het geïnfecteerde apparaat en verspreid je het virus niet per ongeluk verder.
 3. Start je computer opnieuw op in ‘Safe Mode’ of ‘Veilige modus’.
  • Windows 10. Dit doe je door de F8-toets op je toetsenbord in te drukken tijdens het opstarten. Je krijgt nu de optie om ‘Safe Mode Networking‘ te gebruiken binnen ‘Advanced Options‘.
  • Windows 11. Je gaat binnen je instellingen naar ‘Systeemherstel‘ en selecteert ‘Geavanceerde opstartopties‘. In het menu dat verschijnt na het opnieuw opstarten kies je ‘Problemen oplossen‘ en dan ‘Opstartinstellingen‘. Je computer start nu nogmaals opnieuw op, waarna je ‘Safe Mode‘ kunt inschakelen.
 4. Verwijder tijdelijk opgeslagen bestanden. Ga hiervoor binnen je systeeminstellingen naar ‘Opslag‘ en klik op ‘Tijdelijke bestanden‘.
 5. Voer een volledige scan uit met je antivirusprogramma. In de meeste gevallen zal de virusscanner aangetroffen virussen zelf verwijderen. Als dit mislukt, kun je dit zelf doen via Windows Registry, maar we raden je aan om dit door een IT-expert te laten doen. Hierna kun je ‘Veilige modus’ verlaten.
 6. Zorg ervoor dat je systeem up-to-date is. Dit check je binnen je instellingen onder ‘Windows Update‘.
 7. Schakel je firewall in en laat je antivirus draaien op de achtergrond om jezelf beter te beschermen in de toekomst.

Een virus verwijderen van je macOS

Malware verwijderen van je MacBook of andere Apple-computer werkt op een andere manier dan bij Windows-devices. Dit is hoe je te werk gaat op macOS:

 1. Download een virusscanner voor macOS. Kies bijvoorbeeld voor de beste antivirus voor mac, Intego.
 2. Verbreek je verbinding met het internet. Dit doe je door je router uit te zetten, je ethernetkabel te unpluggen of eenvoudigweg je wifi uit te zetten.
 3. Voer een volledige virusscan uit.
 4. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar malafide programma’s via de Activity Monitor. Als je hier een programma tegenkomt dat je niet herkent, Google dan de naam om erachter te komen of het een legitiem programma is of niet.
 5. Activity Monitor op een Mac
 6. Als je malware hebt aangetroffen in je Activity Monitor, klik dan op ‘Quit Process‘ en navigeer naar je ‘Applications folder‘ om het malware-programma naar de prullenbak te verplaatsen. Vergeet niet om de prullenbak daarna te legen.
 7. Zorg ervoor dat al je software up-to-date is en schakel de firewall in. De macOS-firewall vind je onder ‘Systeemvoorkeuren’ > ‘Beveiliging & Privacy’ > ‘Firewall’.

Een computervirus verwijderen van je telefoon

Ook je smartphone kan geïnfecteerd raken met een computervirus. Zeker als je regelmatig apps downloadt buiten de officiële App Store loop je dit risico. Als je denkt dat je een virus hebt geïnstalleerd, kun je de volgende dingen doen. Ook kun je op zowel iOS- als Android-devices een virusscanner gebruiken om malware op te sporen (en te verwijderen).

Op iPhone:

 1. Verwijder apps die er verdacht uitzien.
 2. Wis de geschiedenis van je browser (en de daarmee geïnstalleerde cachebestanden). Dit doe je door in ‘Safari’ naar ‘Instellingen’ te gaan. Tik hier op ‘Wis geschiedenis en websitedata’.
 3. Schakel je iPhone uit en start deze opnieuw op.
 4. Herstel de telefoon vanuit een back-up. Hoe dat werkt, lees je in ons artikel over iPhone back-ups.
 5. Reset naar fabrieksinstellingen.

Op Android:

 1. Verwijder de schadelijke app vanuit ‘Veilige modus’. Op veel Android-devices kun je dit doen door de startknop enkele seconden in te drukken en ‘Opnieuw opstarten in veilige modus’ te selecteren. Check in deze modus ook of de app de beheerdersrechten heeft aangepast. Dit kun je opnieuw instellen via ‘Instellingen’ > ‘Beveiliging’ > ‘Apparaatbeheerders’.
 2. Wis de cachebestanden. Dit doe je door in je instellingen naar ‘Apps’ te gaan. Selecteer hier de browser-apps die je hebt geïnstalleerd en klik op ‘Cache wissen’.
 3. Herstel de telefoon vanuit een back-up of reset deze naar fabrieksinstellingen.

Een computervirus voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn verschillende manieren waarop je voor een afweersysteem tegen virussen kunt zorgen. Deze hulpmiddelen bieden geen 100% garantie, maar zijn wel noodzakelijk om je te beschermen tegen allerlei vormen van malware.

Bescherm je computer met een antivirus

Een basic virusscanner waarschuwt je als er malware op je device staat. Een goed antivirusprogramma biedt nog meer bescherming, zoals het blokkeren van verdachte verbindingen, bescherming tegen webcam-hacks en het geven van waarschuwingen bij mogelijke phishing-aanvallen.

Er zijn verschillende antivirussen op de markt. Wij hebben er meerdere getest en zijn op de onderstaande drie uitgekomen. Deze hebben voor ieder wat wils: van allround bescherming tot (goede) gratis diensten.

Norton 360: allround top bescherming

Norton Antivirus Logo

Norton 360 is een van de beste antivirusprogramma’s op de hedendaagse markt. Het biedt een constant sterke beveiliging tegen allerlei soorten malware. Daarnaast is het programma erg gemakkelijk in gebruik en heeft het bedrijf een uitstekende 24/7 klantenservice.

Naast een virusscanner kun je bij Norton een wachtwoordmanager, cloudopslag en een VPN gebruiken. Ook monitort het bedrijf het dark web voor je om te controleren of je gegevens zijn gelekt. Dat allemaal binnen één abonnement.

Norton heeft een 100% virus protection promise. Hiermee verzekert het bedrijf je ervan dat je helemaal beschermd bent tegen virussen. Mocht dit niet lukken, dan krijg jij je geld terug. Test dit zelf uit en ga naar de Norton-website door op deze button te klikken:

Bezoek Norton

Intego: ideale bescherming voor macOS

Intego Antivirus Logo

Als je een macOS-device hebt, is Intego de perfecte antivirus voor jou. In tegenstelling tot andere antivirus-aanbieders heeft Intego zich sinds de oprichting in 1997 gericht op Apple’s desktopbesturingssysteem.

Het meest basic abonnement heeft misschien alleen een virusscanner en firewall, maar dit tweede is al erg uniek voor macOS-software. Het Bundle X9-pakket beschermt je bovendien ook tegen phishing, keyloggers en browsing trackers.

Ook als je kleine kinderen hebt, is Intego een goede keuze. Het biedt namelijk ouderlijk toezicht in de vorm van screen-time management (voor het stellen van schermtijdslimieten) en een adult content blocker, waarmee kinderen ongepaste content niet kunnen bekijken.

Wil jij Intego graag zelf uitproberen? Klik dan op de oranje knop hieronder:

Bezoek Intego

Avira: goede gratis virusscanner

Avira Antivirus Logo

Avira biedt verschillende virusscanopties. Je kunt zelfs een gratis abonnement nemen. Avira werkt met Windows en macOS, maar ook met Android en iPhone.

Naast uitmuntende real-time antivirusscans, heeft Avira Free Security zelfs tools die je beschermen tegen phishing. Alsof dat niet genoeg is, krijg je er een adblocker, VPN en wachtwoordmanager bij.

Je installeert Avira-software erg gemakkelijk en ook de app werkt intuïtief. De dienst biedt misschien niet de meeste services, maar het is zeker geschikt om virussen buiten de deur te houden. Check Avira Antivirus zelf via de knop hieronder:

Bezoek Avira

Gebruik een firewall

Laptop met daarop een firewall icoonEen virusscanner scant malware dat al op je computer staat. Een firewall houdt onveilig internetverkeer buiten de deur. Als je een firewall gebruikt met goed ingestelde regels, dan blijf jij dus beter beschermd tegen virussen en andere soorten malware.

De ideale firewall bestaat uit een hardwarecomponent en een softwarecomponent. Hoewel je firewalls los kunt kopen, zijn ze ook standaard ingebouwd in je router. Het is hierbij wel belangrijk dat je je router zo instelt dat je internetverbinding veilig is.

Ook antivirusprogramma’s hebben vaak een ingebouwde firewall. Alle drie de virusscanners die we in dit artikel hebben genoemd, hebben een eigen firewall.

Daarbij hebben Windows-computers en Macs ingebouwde firewall-software. Respectievelijk gaat het hier om Windows Defender en de macOS firewall.

Update je device en programma’s

Computer is aan het updatenEerder in dit artikel vertelden we je al dat hackers graag gebruikmaken van kwetsbaarheden in je systeem. Software-updates zijn er onder andere voor om deze kwetsbaarheden te patchen.

Alle besturingssystemen en programma’s hebben een eigen beveiliging. Aangezien deze programma’s door mensen worden gemaakt, zitten er altijd zwakke punten of foutjes in. Hackers misbruiken deze maar al te graag. Zodra een fout is ontdekt, brengen ontwikkelaars vaak een update uit. Door deze uit te voeren, blijf jij beschermd tegen bekende hackmethoden.

Verander je instellingen en blijf opletten

Er zijn verschillende instellingen die je kunt aanpassen om jezelf beter te beschermen tegen computervirussen. Een voorbeeld hiervan is het inschakelen van Exploit Protection in de Windows-beveiliging. Hiermee zorgt Windows voor extra bescherming tegen hackersaanvallen.

Als je meer wilt weten over het aanpassen van je instellingen om zo veilig mogelijk te blijven, neem dan een kijkje bij deze artikelen:

Ook kun je jezelf extra beschermen binnen je browser door verschillende add-ons te installeren. Zo voorkom je dat je getrackt wordt online en kun je (malafide) reclame en pop-ups blokkeren met een adblocker.

Toch moet je je bedenken dat je nooit 100% veilig bent. Je zult altijd je gezonde verstand moeten gebruiken. Klik dus niet zomaar op links, zeker niet als je de afzender niet kent. Online kun je eigenlijk niet voorzichtig genoeg zijn.


Verder lezen?

Je weet nu meer over computervirussen; wat het zijn, hoe ze werken, hoe je ze verwijdert en hoe je ze voorkomt. Een computervirus is echter niet de enige dreiging op het internet. Er is andere malware, en hackers kunnen inbreken op je device. Bovendien volgen grote advertentiebedrijven graag wat jij allemaal online doet.

Artikelen uit ons ‘Veilig internet’-dossier geven je meer informatie over verschillende bedreigingen én hoe je zelf veilig blijft. Begin voor handige tips bijvoorbeeld bij het artikel ‘Veilig online in 9 simpele stappen‘.

Alles over computervirussen: veelgestelde vragen

Wil je snel en kort antwoord op je vraag? Kijk dan in onze FAQ. Je kunt ook altijd een reactie achterlaten hieronder, dan reageren wij zo snel mogelijk.

Een computervirus is een type malware. Het kan allerlei nare effecten hebben op je apparaat. Zo kun je last krijgen van veel reclame pop-ups, maar het is ook mogelijk dat je bespioneerd wordt of dat je je bestanden kwijt bent.

Een virus kun je onder andere krijgen door:

 • Op onveilige links te klikken.
 • Malafide bestanden te downloaden.
 • Hackers die misbruik maken van niet geüpdatete software.
 • Geïnfecteerde hardware die je verbindt met je apparaat.

Er zijn enkele stappen die je kunt zetten om een computervirus te voorkomen:

 • Gebruik een antivirus.
 • Schakel de firewall in.
 • Voer updates uit.
 • Pas je instellingen aan.
 • Blijf alert en klik bijvoorbeeld niet zomaar op links.

In ons uitgebreide artikel over internetveiligheid vertellen we je precies hoe je jezelf het beste kunt beschermen online.

Als je een iPhone gebruikt, kun je de volgende stappen zetten om een virus te verwijderen:

 • Verwijder verdachte apps.
 • Wis de browsergeschiedenis en -cache.
 • Herstart je smartphone.
 • Herstel de telefoon vanuit een back-up of reset hem.

Op Android-telefoons kun je dit ook doen in ‘Veilige modus’. Meer over computervirussen en hoe je deze verwijdert én voorkomt, lees je in ‘Wat is een computervirus?‘.

Er zijn verschillende zaken waaraan je merkt dat je misschien een computervirus hebt gedownload:

 • Je computer is langzaam.
 • Programma’s – of je hele computer – lopen telkens vast.
 • Er verdwijnen bestanden of nieuwe bestanden worden aangemaakt.
 • Er verschijnen veel pop-ups.
 • Je hebt problemen met (externe) hardware.
 • Je computer voert zelfstandig acties uit.

Heb je een virus gedownload? In ons artikel over computervirussen leggen we uit hoe je deze kunt verwijderen.

Een macrovirus is een type computervirus dat in dezelfde code is geschreven als bestanden van bijvoorbeeld Microsoft Office. Het lijkt hierdoor dat je bijvoorbeeld een Word-document downloadt, maar eigenlijk download je een virus en dus malware. Meer over virussen en hoe je deze verwijdert, lees je in ‘Wat is een computervirus?‘.

In de strikte betekenis van het woord is een Trojaans Paard (Trojan Horse) geen virus. Het is een type malware dat zich verspreidt door zich voor te doen als een ander type software. Het voert de eigenlijke functie uit, maar installeert tegelijkertijd malware op je pc.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen