Bitdefender review: hoe goed komt deze antivirus uit de test?

Bitdefender logo met een vergrootglas en een ster met daarin de score 8,4

Bitdefender is één van de meestgebruikte antivirusprogramma’s ter wereld. De Bitdefender antivirussoftware verscheen voor het eerst in 1996 onder de naam ‘Antivirus Expert’ en werd in 2007 omgedoopt tot Bitdefender.

Zijn goede reputatie en meerdere onderscheidingen suggereren dat het een van de top mededingers op de antivirusmarkt is – maar is dat ook echt zo?

We hebben de beveiligingsopties, privacymaatregelen, de snelheid van de scans en de bruikbaarheid van Bitdefender getest om te laten zien hoe goed hun antivirussoftware presteert.

Scores van de Bitdefender antivirus review op het gebied van veiligheid, privacy, snelheid & performance, gebruiksgemak

Bitdefender korte review

VoordelenNadelen
Veel extra beveiligings- en privacyoptiesTraceert informatie voor marketingdoeleinden
Gratis 30-dagen proefperiodeLange scantijden resulterend in lichte vertraging
Uitstekend en transparant privacybeleidRedelijk langdurig installatieproces
Gebruiksvriendelijke softwareVerwarrende abonnementsinformatie op de website
Goede klantenservice met livechat en belopties
Betrouwbare bescherming tegen malware

Bitdefender is een van de grootste namen op het gebied van cybersecurity en heeft niet voor niets bekroonde antivirussoftware. Het biedt een hoge mate van bescherming tegen malware en gaat tot het uiterste als het gaat om functies.

Het Total Security-pakket omvat beoordeling van kwetsbaarheden, een firewall, een antispamfilter en herstel van ransomware. Het biedt ook een wachtwoordmanager, anti-tracker, VPN, video- en audiobescherming, ouderlijk toezicht, en een eigen privacybrowser. Al deze opties werkten zoals bedoeld tijdens onze tests.

Je hoeft niet bang te zijn dat dit grote aantal opties resulteert in een verwarrende ervaring. De software van Bitdefender is makkelijk te begrijpen en overzichtelijk. Je kunt eenvoudig functies activeren en je ervaring aanpassen. Als je vragen hebt, staan de live chat en telefonische ondersteuning 24/7 klaar om jou te helpen.

Het enige grote minpunt dat we tijdens het testen vonden, was de snelheid van de scans. De volledige systeemscan duurde uren om te voltooien en vroeg veel van onze CPU. Dit is een compleet andere ervaring vergeleken met de meeste andere goede antivirusoplossingen die we hebben getest. Toch gebeuren de scans op de achtergrond en werd ons browsen er slechts lichtjes door beïnvloed.

Hoewel het installatieproces eenvoudiger zou kunnen en Bitdefender antivirus bepaalde informatie vastlegt voor marketingdoeleinden (waar je je voor kunt afmelden), vonden we deze antivirus over het algemeen een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar goede malwarebescherming voor zijn apparaat. Lees onze volledige review hieronder voor meer details.

Bezoek Bitdefender

Bitdefender specificaties en abonnementen

Bitdefender biedt software voor Windows, Mac en smartphone (Android en iOS). Ze hebben drie verschillende antiviruspakketten met verschillende functies en prijzen. Alle betaalde pakketten worden geleverd met basisfuncties zoals realtime bescherming, beoordeling van kwetsbaarheden en bescherming tegen ransomware.

Bitdefender prijzen

Voor de meeste gebruikers raden we het Bitdefender Total Security pakket aan. Dit pakket kan op vijf apparaten worden geïnstalleerd en biedt veel extra functies, waaronder Anti-Theft tools, een optimizer, en bescherming op alle soorten apparaten. Dit laatste is vooral relevant omdat Bitdefender Internet Security alleen beschikbaar is voor Windows.

Hieronder zetten we de specificaties van de drie abonnementen voor je op een rijtje.

KenmerkenBitdefender Internet Security Bitdefender Total SecurityBitdefender Family Pack
Prijzen€29,99 (eerste jaar)€34,99 (eerste jaar)€44,99 (eerste jaar)
Aantal apparaten3515
CompatibiliteitWindowsWindows, macOS, Android, iOSWindows, macOS, Android, iOS
Real-Time antivirus
Firewall
Anti-phishing en anti-fraude
Bescherming tegen malware, spyware, adware
Prestatie-optimalisering
Betalingsbescherming/privé browsen (Safepay)
Adblocker
Ransomwarebescherming
Webcam en microfoonbescherming
Ouderlijk toezicht
Bestand versnipperaar
VPN 
Anti-diefstal
Privacy firewall
Download linkKoop Bitdefender Internet SecurityKoop Bitdefender Total SecurityKoop Bitdefender Family Pack

De gratis abonnementen van Bitdefender

Bitdefender bood vroeger een gratis versie aan van hun software voor Windows. Dat is echter stopgezet. De ondersteuning voor dit gratis pakket stopt in juni 2022.

Gelukkig voor eventuele mobiele en Mac-gebruikers biedt Bitdefender wel gratis versies voor andere besturingssystemen:

 • Bitdefender virusscanner voor Mac.
 • Bitdefender Mobile Security voor iOS.
 • Bitdefender Antivirus Gratis voor Android.

Daarnaast biedt deze virusscanner twee gratis apps voor Windows:

 • Bitdefender TrafficLight: een gratis browserextensie die webverkeer filtert en kwaadaardige inhoud blokkeert.
 • Bitdefender Home Scanner: scant jouw systeem en biedt beveiligingsaanbevelingen.

Deze gratis versies en hulpprogramma’s kunnen hanteerbaarder en eenvoudiger aanvoelen, omdat ze niet zo veel functies hebben. Dit is vooral handig voor beginnende antivirusgebruikers die niet zo goed op de hoogte zijn van de technische details van antivirusprogramma’s.

Als je liever de volledige premium ervaring wilt uitproberen, zorg er dan voor dat je de volledig gratis 30-daagse proefversies van Bitdefender gebruikt. We zullen deze later bespreken.

Beveiliging: hoe goed beschermt Bitdefender je pc?

Scorebalk die de score "9/10" laat zien

De allerbeste virusscanners hebben ongeveer vergelijkbare resultaten als het gaat om algemene beveiliging, dus proberen ze een concurrentievoordeel te behalen met extra beveiligingsopties. Bitdefender heeft op beide fronten een uitstekende reputatie:

 • Bitdefender presteerde goed in de beveiligingstests van AV-Comparatives. Het detectiepercentage was 97.8%, en het beschermingspercentage 99.9%. Bitdefender had slechts 8 valse positieven.
 • Bitdefender is consequent een van de beste aanbieders geweest op het gebied van beveiliging en ontving van AV-Comparatives de onderscheiding ‘Advanced+’ voor malwarebescherming.
 • Bitdefender Total Security biedt een enorm scala aan extra beveiligingsopties, waaronder beoordeling van kwetsbaarheden, een firewall, een antispamfilter en herstel van ransomware.

Zowel gevorderde gebruikers als beginners zullen in deze antivirustool met veel functies vinden wat ze nodig hebben. Daarom hebben we Bitdefender een 9.0 toegekend voor beveiliging.

Veiligheid testen: hoe veilig is Bitdefender?

Tijdens de consumententests van AV-Comparatives van maart 2022 werd aangetoond dat Bitdefender een hoog beveiligingsniveau biedt:

 • Detectiepercentage: 97.8%
 • Beschermingspercentage: 99.9%
 • Valse-positieven: 8

Het detectiepercentage betekent dat bedreigingen in 97.8% van de gevallen door het programma werden opgemerkt. Ter vergelijking: ze overtreffen concurrenten Kaspersky en Malwarebytes. De detectiepercentages van Avast, AVG en McAfee liggen echter allemaal boven de 99%.

Het beschermingspercentage van Bitdefender (de mate waarin het programma in staat was het systeem te verdedigen tegen bedreigingen) is met 99.9% bevredigend hoog. Met andere woorden, zodra Bitdefender een bedreiging opmerkt, is het in staat deze in vrijwel alle gevallen te bestrijden. Alleen concurrenten NortonLifeLock en Panda waren in staat om de volle 100% te halen.

Ten slotte kwamen de tests van AV-Comparatives terug met slechts 8 valse positieven voor Bitdefender. Dit verwijst naar elk geval waarin Bitdefender een bestand, programma of proces als schadelijk markeerde, terwijl het dat niet was. Dit aantal ligt ver onder het gemiddelde van 15.

Door de jaren heen is Bitdefender consequent een van de beste geweest als het gaat om malwarebescherming. Het heeft zijn status in 2022 opnieuw bevestigd: Bitdefender kreeg de onderscheiding ‘Advanced+’ voor malwarebescherming, samen met tien andere concurrenten.

Bescherming tegen bedreigingen in real time

De belangrijkste eigenschap van een goed antivirusprogramma is realtime bescherming. De realtime oplossing van Bitdefender heet Bitdefender Shield. Het scant actief elke map die je opent, elk bestand dat je opent en elke e-mail die je leest. Vervolgens zal het automatisch alle schadelijke software verwijderen die het tegenkomt, inclusief virussen, wormen, Trojaanse paarden, ransomware, spyware, rootkits en zero-day exploits.

Bovendien identificeert Advanced Threat Defense verdacht gedrag en blokkeert het ‘zero-day’-aanvallen.

In de software van Bitdefender kun je jouw voorkeuren wijzigen door naar het tabblad ‘Bescherming’ te gaan en vervolgens te klikken op ‘Antivirus’ of ‘Geavanceerde verdediging tegen bedreigingen’. Onder ‘Instellingen’ kun je uitzonderingen beheren en precies bepalen welke inhoud je door het programma wilt laten scannen. We adviseren gebruikers om deze opties zorgvuldig in te stellen, zodat Bitdefender je apparaat continu kan scannen en beschermen.

Bitdefender antivirus scanopties

Natuurlijk kun je altijd zelf een scan uitvoeren. Met Bitdefender kun je een ‘Snelle scan’, een volledige ‘Systeemscan’ of een aangepaste scan op een specifiek doel uitvoeren. Je kunt zelfs scans plannen voor specifieke tijden.

Bitdefender firewall

Naast een hele reeks extra beschermingsopties biedt Bitdefender een solide firewall. Je hebt echter een behoorlijke technische kennis nodig om de configuratie-instellingen te gebruiken. Beginners kunnen de firewall beter op de standaardinstellingen laten staan, omdat deze al uitstekende bescherming biedt.

Helaas is de firewall niet beschikbaar in Bitdefender antivirus voor Mac.

Bitdefender kwetsbaarheidsscan

Een andere beveiligingsoptie is de kwetsbaarheidsscan van Bitdefender. Een kwetsbaarheidsscan helpt de gebruiker de cyberveiligheid van zijn systeem te verbeteren door de huidige installatie van de gebruiker te controleren en te beoordelen en aanbevelingen te doen om eventuele problemen te corrigeren. Enkele zaken waar de scan naar zoekt zijn:

 • Verouderde of kwetsbare software.
 • Ontbrekende beveiligingspatches.
 • Mogelijk onveilige systeeminstellingen.

Bitdefender scherm "Kwetsbaarheidsscan"

Toen we de scan op een van onze apparaten uitvoerden, adviseerde het programma bijvoorbeeld dat we verschillende van onze programma’s moesten bijwerken, waaronder Windows zelf, en enkele van onze systeeminstellingen moesten wijzigen.

Ransomware herstellen

Nu steeds meer ransomware-bendes actief zijn, komt een tool als de ransomware herstelfunctie van Bitdefender goed van pas. Wanneer je bestanden worden gegijzeld door ransomware, kan Bitdefender de schade ongedaan maken door de versleutelde bestanden te herstellen.

Je moet deze functie handmatig activeren als je deze wilt gebruiken. Klik hiervoor op de schuifregelaar zodat deze blauw wordt. Deze functie is inbegrepen in hun Total Security-pakket, maar niet in alle abonnementen.

Antispam

Bitdefender heeft ook een werkende antispamfilter, die kan worden gebruikt om de inbox van je lokale e-mailclient te filteren. Als je jouw e-mails in Outlook of Thunderbird leest, kan antispam je helpen sneller door irrelevante berichten en spam te sorteren.

Privacy: hoe gaat Bitdefender met jouw gegevens om?

Scorebalk die de score "8,5/10" laat zien

Antivirusprogramma’s hebben toegang tot een heleboel gegevens op je apparaat. Hoe goed beschermen ze deze gegevens? Welke extra opties geven ze je? Bitdefender scoort op het onderdeel privacy redelijk goed.

 • Bitdefender Total Security biedt een wachtwoordmanager, anti-tracker, VPN, video- en audiobescherming, Safepay en ouderlijk toezicht aan.
 • Het privacybeleid van Bitdefender is zeer transparant en helpt lezers tracking te beperken.
 • Gegevens verzameld door Bitdefender kunnen worden gebruikt voor verbetering van de site, communicatie met gebruikers, statistische doeleinden of marketing.
 • Er zijn beperkte accountgegevens gelekt tijdens een inbreuk in 2015, maar die inbreuk werd snel en effectief afgehandeld.

Op basis hiervan concluderen we dat Bitdefender een serieuze aanpak hanteert voor het behoud van de privacy van zijn gebruikers. Daarom geven we Bitdefender een 8.5 voor privacy.

De privacyfuncties van Bitdefender

Bitdefender heeft in zijn software een apart tabblad voor privacyopties. Hoewel deze opties niet bij alle abonnementen van Bitdefender zijn inbegrepen, maken ze wel deel uit van het Total Security-pakket.

Bitdefender scherm "Privacyfuncties"

 • Safepay: gebruik deze aparte omgeving en speciale browser om jouw online transacties te beveiligen en fraude te voorkomen. Man-in-the-middle aanvallen, keyloggers en frauduleuze websites zullen niet werken in deze browser.
 • Bitdefender VPN: anonimiseer en bescherm je online activiteiten met deze VPN. Hoewel Bitdefender VPN niet zo geweldig is als andere premium VPN’s, bleek uit onze VPN-tests dat het een fatsoenlijk servernetwerk heeft met snelle verbindingen.
 • Wachtwoordmanager: sla je wachtwoorden, creditcardgegevens en andere gevoelige gegevens op met de wachtwoordmanager van Bitdefender. De optie ‘Sync tussen apparaten’ zorgt ervoor dat iedereen die jouw abonnement gebruikt je wachtwoorden kan zien. Wees dus voorzichtig als je jouw account met anderen deelt!
 • Video- en audiobescherming: houd in de gaten welke applicaties toegang hebben tot je webcam en microfoon. Deze functie geeft een melding wanneer apps toegang proberen te krijgen tot je webcam en blokkeert ongeautoriseerde toegang.
 • Ouderlijk toezicht: controleer de activiteit en locatie van je kind op al hun apparaten. Voor meer informatie over programma’s voor ouderlijk toezicht, kunt je ons artikel over ditigaal ouderlijk toezicht lezen.
 • Anti-tracker: blokkeer browser- en websitetrackers die mogelijk je gegevens verzamelen. De Anti-tracker browserextensie moet afzonderlijk worden geïnstalleerd. De Anti-tracker zal je precies vertellen hoeveel trackers het heeft geblokkeerd op elke pagina die je bezoekt, zoals je hieronder kunt zien.

Met de toevoeging van al deze extra functies laat Bitdefender zien dat het bedrijf een stapje verdergaat. Bitdefender wil zijn gebruikers niet alleen beschermen tegen verschillende soorten malware, maar ook tegen nieuwsgierige ogen overal op het web.

Bitdefender’s privacybeleid

Hoewel de privacyfuncties van Bitdefender je bescherming bieden tegen ongewenste blikken op het internet, is het ook belangrijk om te kijken naar het privacybeleid. Dit toont aan hoe het bedrijf omgaat met de informatie die je met hen deelt. Het hoofdkantoor van Bitdefender is gevestigd in Roemenië, wat betekent dat hun beleid in overeenstemming moet zijn met de AVG.

De belangrijkste conclusies die we uit het privacybeleid trokken zijn de volgende:

 • Bitdefender verzamelt informatie die rechtstreeks door de gebruiker wordt verstrekt, inclusief gegevens die worden verzameld via formulieren, opmerkingen en aanmeldingsformulieren voor nieuwsbrieven. Alleen de informatie die wordt verzameld voor de nieuwsbrief kan worden gebruikt voor marketingdoeleinden.
 • Via de website van Bitdefender verzamelt de dienst jouw IP-adres, de datum en tijd van je bezoek, en de website die je doorverwijst. Deze (meestal geaggregeerde) gegevens worden gebruikt voor websiteverbetering, statistische doeleinden of het verbeteren en garanderen van webservices en hun beveiliging.
 • Cookies kunnen worden gebruikt om jouw voorkeuren te volgen (zoals jouw voorkeurstaal). Ze kunnen ook worden gebruikt voor website-optimalisatie en marketing.
 • Alleen werknemers van Bitdefender en externe gegevensverwerkers hebben toegang tot jouw gegevens. Elke gegevensverwerker waarmee Bitdefender samenwerkt, is verplicht om hetzelfde niveau van beveiliging van klantgegevens te handhaven als Bitdefender.
 • Bitdefender kan klantengegevens bekendmaken aan ‘bevoegde autoriteiten’ indien toegestaan en vereist door de wet. Ze kunnen de gegevens ook bekendmaken als het nodig is om de rechten en belangen van Bitdefender en zijn gebruikers te beschermen.

We vinden het prettig dat het privacybeleid van Bitdefender gebruikers aanmoedigt om hun privacy in eigen hand te nemen. Ze geven informatie over het weigeren van cookies op verschillende browsers. Ook moedigen ze het gebruik van extensies van derden aan, zoals Privacy Badger en AdBlock Plus.

Bitdefender gebruikt zijn beleid zelfs om lezers te adviseren hun wachtwoord nooit met iemand te delen. Het bedrijf vertelt lezers ook hoe ze toegang kunnen krijgen tot door Bitdefender opgeslagen gegevens en hoe ze deze kunnen corrigeren of wissen, zoals bepaald door de AVG.

Al met al is het privacybeleid van Bitdefender transparant, begrijpelijk en richt het zich echt op de eindgebruiker en zijn privacy.

Datalek in 2015

Bitdefender heeft een goede staat van dienst met weinig tot geen schandalen. Het bedrijf werd in 2015 wel getroffen door een datalek, waarbij een beperkte hoeveelheid onversleutelde gebruikersnamen en wachtwoorden werd gelekt. In reactie op de inbreuk loste Bitdefender het probleem op en nam het extra beveiligingsmaatregelen op in zijn opzet. Bovendien stuurde het een bericht naar mogelijk getroffen gebruikers, zodat zij hun wachtwoorden konden resetten.

Dit was het laatste bekende datalek bij Bitdefender. Het datalek was beperkt en werd snel afgehandeld. Om deze redenen beschouwen wij Bitdefender als een zeer sterk privacy-gericht bedrijf.

Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Bitdefender?

Scorebalk die de score "8/10" laat zien

In dit gedeelte kijken we naar de gebruiksvriendelijkheid van de website van Bitdefender, ondersteunde besturingssystemen en talen, en het installatieproces. De samenvatting van onze bevindingen is als volgt:

 • Het installatieproces van Bitdefender is enigszins langdurig, maar relatief eenvoudig.
 • Er is een gratis proefversie van 30 dagen beschikbaar op de website van Bitdefender.
 • De Bitdefender-software is gebruiksvriendelijk en duidelijk. Alle functies en opties zijn overzichtelijk ingedeeld.
 • Bitdefender is beschikbaar in veel verschillende talen.
 • Het opzeggen van je Bitdefender-abonnement is eenvoudig. Restituties kunnen worden aangevraagd via de klantenondersteuning van Bitdefender.
 • De klantenondersteuning van Bitdefender is uitgebreid en medewerkers van hun livechat en belopties bieden adequate en snelle antwoorden.

Op basis van deze conclusies geven we Bitdefender een 8 voor gebruiksgemak.

De Bitdefender website

De beste en veiligste manier om Bitdefender te downloaden is via de officiële website van Bitdefender. Hun website is vrij gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren, met de aparte secties ‘Voor thuis’ en ‘Voor bedrijven’ op de startpagina.

Als je aan de slag wilt met Bitdefender, kun je de gratis proefversie uitproberen of meteen een betaald abonnement afsluiten.

Hoe activeer je jouw 30-dagen gratis proefversie van Bitdefender?

Bitdefender biedt een gratis proefperiode van 30 dagen die interessant kan zijn voor nieuwe gebruikers om de dienst op hun gemak uit te proberen. Deze gratis proefversies zijn beschikbaar voor de meeste abonnementen van Bitdefender. Je kunt gebruikmaken van de proefversie zondere enige betalingsinformatie, zoals je creditcardinformatie.

Als je de proefperiode van Bitdefender wilt proberen, volg je deze stappen:

 1. Ga naar de website van Bitdefender.
 2. Beweeg met de muis over het gedeelte ‘Voor Thuis‘ in het menu bovenaan en klik vervolgens op ‘Proefversies downloaden‘.
 3. Klik op de groene knop ‘Nu downloaden‘ bij het pakket van jouw keuze. Wij raden Bitdefender Total Security aan.
 4. Zodra de bestanden zijn gedownload, open je ze.
 5. Meld je aan met je e-mailadres om je 30-dagen proefversie te activeren.
 6. Geniet van de software!

Hoewel deze proefperiode na 30 dagen afloopt, geeft het nieuwe gebruikers de kans om de volledige service risicovrij uit te proberen.

Hoe installeer je Bitdefender?

Als je een abonnement wilt op de betaalde versie van Bitdefender en deze op je pc wilt installeren, volg je deze stappen:

 1. Ga naar de website van Bitdefender en klik op ‘Oplossingen weergeven‘ onder ‘Voor thuis‘.
 2. Kies het abonnement van je keuze (wij raden ‘Bitdefender Total Security’ aan) en klik op ‘Meer weten‘.
 3. Klik op ‘Nu kopen‘ voor het gewenste abonnement. Kies de abonnementsduur en het aantal apparaten (vijf of tien) dat je wilt.
 4. Voeg eventuele extra’s toe en klik vervolgens onderaan op ‘Facturerings- en betalingsgegevens‘.
 5. Vul je e-mailadres, volledige naam en land in. Voer je betalingsgegevens in en klik op ‘Bestelling bevestigen‘.
 6. Klik op ‘Downloaden en installeren‘.
 7. Open het installatiebestand en voer het uit.
 8. Maak een Bitdefender-account aan.
 9. Verwijder alle niet-compatibele toepassingen. Dit zal meestal alleen het geval zijn als je al een ander antivirusprogramma op je apparaat hebt geïnstalleerd.
 10. Start je pc opnieuw op om het proces te voltooien.
 11. Accepteer de abonnementsovereenkomst en wacht terwijl de Bitdefender Total Security-software wordt gedownload.
 12. Vul de activeringscode in die je met jouw orderbevestiging hebt ontvangen

Het installatieproces van Bitdefender voor pc had iets eenvoudiger en gestroomlijnder gekund. We moesten onze computer verschillende keren opnieuw opstarten om het installatieproces te voltooien. Afgezien daarvan verloopt het downloadproces echter soepel en is het gemakkelijk te begrijpen.

Als je de app op je smartphone wilt installeren, kun je gewoon de Bitdefender Mobile Security-app downloaden in de Google Playstore of de Apple Store.

Is Bitdefenders software makkelijk te gebruiken?

Zodra je Bitdefender hebt gedownload, krijg je een gebruiksvriendelijk dashboard te zien. De software van Bitdefender biedt een breed scala aan opties, die allemaal op een overzichtelijke manier worden weergegeven. Hierdoor voelt het niet te druk of overweldigend aan.

Bitdefender software dashboard

De interface toont verschillende tabbladen aan de linkerkant. De twee belangrijkste zijn ‘Beveiliging’ en ‘Privacy’. Hier worden de vele verschillende functies van Bitdefender Total Security (of welk ander abonnement je ook hebt gekozen) netjes gegroepeerd op basis van de belangrijkste functie.

Elke functie is eenvoudig te activeren – meestal met een eenvoudige schuifregelaar – en wordt geleverd met een korte beschrijving. Deze beschrijvingen hebben echter de neiging om veel jargon te gebruiken. Hierdoor begrijpen sommige gebruikers misschien niet wat elke optie eigenlijk doet. We verwachten dat velen niet meteen het verschil zullen weten tussen de ‘systeemscan’ en de ‘kwetsbaarhedenscan’ bijvoorbeeld. Bitdefender zou zich kunnen verbeteren door de antivirustermen die het gebruikt begrijpelijker te maken voor beginnende gebruikers.

Bitdefender scherm "Beschermingsfuncties"

De software is beschikbaar in twintig talen, die gemakkelijk toegankelijk zijn onder ‘Instellingen’. De opties lopen uiteen van Nederlands, Engels, Duits en Portugees tot Koreaans, Russisch en Vietnamees.

Is Bitdefender eenvoudig op te zeggen?

Ongetwijfeld een van de handigste dingen aan Bitdefender is hun 30-daagse proefversie. Zonder dat je creditcardgegevens hoeft in te vullen, kun je de software volledig risicovrij uitproberen. Zodra de proefperiode is afgelopen, word je niets in rekening gebracht. Je hoeft verder niets te doen, alleen de software van je systeem verwijderen. Gemakkelijker dan dat kunnen ze het niet maken om te annuleren.

Als je een lopend abonnement hebt dat je wilt opzeggen, werkt het proces iets anders. Als je nog binnen de eerste dertig dagen na de start van het abonnement zit, kun je een terugbetaling krijgen:

 1. Ga naar de website van Bitdefender en klik op ‘Ondersteuning‘ > ‘Ondersteuning voor producten voor thuis’ in de rechterbovenhoek.
 2. Scroll naar beneden naar ‘Chat met ons‘ en klik erop.
 3. Klik op ‘Live vragen‘ naast ‘Consumenten Commerciële Steun‘.
 4. Vul je voornaam in en voer het e-mailadres in dat aan je account is gekoppeld. Schrijf vervolgens in het gedeelte ‘Verzoek’ dat je een terugbetaling wilt.
 5. Klik op ‘De chat starten’ en wacht tot de chat wordt geopend. De ondersteuningsagent zal je door de rest van het proces leiden.

Houd er rekening mee dat het tot vijf werkdagen kan duren voordat het geld op je rekening wordt teruggestort. Afgezien daarvan werkt dit terugbetalingsproces alleen als je jouw Bitdefender-abonnement via de officiële website hebt besteld. Als je je hebt geabonneerd via een andere verkoper, zul je contact met hen moeten opnemen.

Als je jouw abonnement langer dan 30 dagen hebt, kun je je aanmelden bij jouw Bitdefender-account. Hier kun je de automatische verlengingsstatus wijzigen, jouw abonnement annuleren of je account helemaal verwijderen.

Klantenservice

Als je problemen ondervindt tijdens het gebruik van Bitdefender, kun je contact opnemen met hun ondersteuningsteam via hun website of via het dashboard. Op de website klik je eenvoudig op de knop ‘Ondersteuning‘ in de rechterbovenhoek. Als je het dashboard gebruikt, kun je op de menuknop in de rechterbovenhoek klikken. Vervolgens kies je een van de opties. Gratis online ondersteuning wordt aangeboden op alle abonnementen.

Een vreemde inconsistentie die ons opviel was dat de links in het dashboard naar andere pagina’s leiden dan die op de website. De website lijkt meer diverse en complete suggesties te bieden, dus we raden aan om die te gebruiken.

De ondersteuning van Bitdefender bestaat uit veel verschillende opties:

 • Gebruikershandleiding: deze lange handleiding bevat informatie over verschillende functies, instellingen, en meer.
 • FAQ-pagina: het Bitdefender-ondersteuningscentrum werkt als een kennisbank met verschillende artikelen en ‘How to’-video’s om je de kneepjes van het vak te laten zien. Voor basisvragen kan deze sectie al helpen.
 • Gemeenschap van experts: de forums van Bitdefender worden actief bewaakt en bevatten werkelijke problemen die andere gebruikers tegenkwamen, inclusief de oplossingen die door Bitdefender-experts worden geboden. Als je een vraag hebt, kan het de moeite waard zijn om hier naar een antwoord te zoeken.
 • Live chat: om deze chat te gebruiken, klikt u op ‘Chat met ons’ op de ondersteuningspagina. Vul vervolgens je voornaam en e-mail in, samen met je verzoek. De live chat is altijd actief, dus je kunt te allen tijde direct hulp krijgen van een supportmedewerker.
 • Telefoon: Bitdefender heeft een wereldwijd telefoonnummer voor al je vragen. Er is een specifiek nummer voor klanten in Nederland. De lijn is 24/7 beschikbaar. Helaas bieden ze deze service alleen in het Engels.
 • E-mail: je kunt een e-mailticket verzenden door op ‘Stuur ons een e-mail!’ te klikken op de ondersteuningssite van Bitdefender. Vul je e-mailadres in (zodat ze je een antwoord kunnen sturen) en kies het product en de categorie die bij jouw vraag passen.

Bitdefender ondersteuningsteam contactopties

Hoewel ondersteuning via e-mail het tot enkele uren duurde voordat we een antwoord kregen, waren vooral de live chat- en belopties erg snel. Toen we contact met hen opnamen, gaf de live chat van Bitdefender ons binnen twee minuten duidelijke antwoorden op al onze vragen. Tijdens het telefoongesprek hoefden we niet door lange en ingewikkelde keuzemenu’s te gaan. Onze vraag werd binnen vijf minuten beantwoord en de medewerker van de klantenservice stuurde ons zelfs een nuttige instructievideo.

Het enige nadeel van de Bitdefender-klantenservice is dat niet alle opties in alle talen beschikbaar zijn. De live chat en het forum zijn alleen beschikbaar in het Engels, terwijl telefonische ondersteuning alleen beschikbaar is in het Engels en Frans. Afgezien daarvan is de klantenservice van Bitdefender uitstekend.

Ondanks de afwezigheid van een Nederlandse live chatfunctie, is dit toch de manier van contact die wij het meest aanraden. Je hoeft echt geen Shakespeare te zijn om hier je vraag te stellen. In het uiterste geval kun je waarschijnlijk zelfs Google Translate gebruiken, als het wat technischer wordt. Maar het fijne is dat de responstijd enorm snel is bij de livechat van Bitdefender. Dit werkt veel sneller dan een mail sturen. Zodoende geven wij de klantenservice van Bitdefender een 8.0.

Snelheid en systeembelasting: vertraagt Bitdefender mijn systeem?

Scorebalk die de score "6/10" laat zien

Hoewel de Bitdefender software over het algemeen zeer gebruiksvriendelijk is, zijn de scans niet erg snel. Het programma zal je systeem goed verdedigen, maar helaas heeft dit wel gevolgen voor de prestaties van je computer.

Na uitgebreide tests met Bitdefender concluderen we dat:

 • De snelle scan van Bitdefender duurde slechts vijf minuten, terwijl de lange scan uren duurde. Deze resultaten zijn opmerkelijk lang in vergelijking met concurrenten.
 • De CPU-belasting tijdens een snelle scan neemt aanzienlijk toe, in ons geval tussen de 30 en 40%.
 • De software heeft soms last van een ‘CPU glitch’ die de systeembelasting drastisch verhoogt.

Op basis van deze bevindingen geven we Bitdefender een 6 voor snelheid en systeemgebruik.

Hoe lang duurt een scan?

Bitdefender biedt zowel een snelle scan (die de belangrijkste bestanden op je apparaat controleert) als een uitgebreidere scan (die je hele systeem doorloopt). We hebben beide soorten scans meerdere keren op ons systeem uitgevoerd om te zien hoe lang ze duurden. Alle tests in dit gedeelte zijn uitgevoerd op een Intel Core i5 CPU-systeem met 8 GB RAM, waarop Windows 10 Pro 64-bits draait.

Gemiddeld duurde de quickscan iets meer dan vijf minuten. Hoewel dit niet veel tijd is, is het aan de lange kant vergeleken met andere antivirussen zoals Sophos en Avira, die beiden slechts een minuut duurden. De quick scan kan langer of korter duren, afhankelijk van de grootte van je systeem.

Bitdefender scherm "Snelle scan"

De volledige systeemscans namen erg veel tijd in beslag. Tijdens onze eigen tests lieten we de scan meer dan 4,5 uur lopen. Bitdefender scande meer dan een miljoen items in deze tijd, maar toch is dit opmerkelijk traag vergeleken met eerdere resultaten (25 minuten voor een volledige scan) en resultaten van andere antivirusscanners.

Over het algemeen draaien de scans op de achtergrond van je apparaat op een onopvallende manier, dus je zult er geen last van hebben. Hoewel lange scantijden voor de meeste gebruikers geen probleem zullen zijn, kan het vervelend zijn als ze de prestaties van je computer beïnvloeden. Daarom hebben we ook de impact van de scans op onze CPU onderzocht.

Wat is de invloed van Bitdefender op mijn CPU?

Tijdens het uitvoeren van de scans merkten we dat Bitdefender behoorlijk wat CPU-kracht en geheugen vroeg. Tijdens de volledige systeemscan, die uren duurde, hadden we zelfs te maken met enkele kleine vertragingen tijdens het browsen. We zouden het niet aanraden om een scan uit te voeren terwijl je bijvoorbeeld online aan het gamen bent. Dit kan namelijk resulteren in ernstige vertragingen. Bovendien werd onze hardware warm tijdens de scans.

Voor zowel de snelle als de volledige systeemscans was de impact van Bitdefender op onze CPU ongeveer 30 tot 40%. Het vroeg ook ongeveer 400 MB van het geheugen van ons systeem. Deze getallen zijn relatief hoog, vooral in vergelijking met sommige concurrenten zoals Malwarebytes.

Het is positief dat Bitdefender nauwelijks invloed heeft op jouw CPU wanneer het op de achtergrond draait. We lieten de virusscanner op de achtergrond draaien terwijl we een website zonder beveiligingscertificaat bezochten. Dit resulteerde in veel ‘Verdachte verbinding geblokkeerd’-meldingen. Desondanks merkten we slechts een beperkte invloed op het CPU-gebruik, namelijk gemiddeld ongeveer 2%.

CPU gebruik van Bitdefender

Bitdefender ‘CPU-glitch’

Sommige Bitdefender-gebruikers hebben gemeld dat ze een dramatische toename van het processorgebruik (tot 100%) hebben opgemerkt tijdens scans of zelfs wanneer het programma op de achtergrond draait. We hebben dit probleem de laatste tijd niet zelf ondervonden, maar het is verschillende keren online gemeld, onder andere op Reddit en de helpforums van Bitdefender.

Bitdefender virus shield‘ lijkt de oorzaak te zijn van de plotselinge toename. Deze taak is verantwoordelijk voor de real-time bescherming van jouw apparaat, dus het uitschakelen ervan is geen optie. Gelukkig wordt het probleem opgelost door je systeem opnieuw op te starten. Het feit dat dit probleem zich van tijd tot tijd voordoet is natuurlijk een groot nadeel.

Eindoordeel: is Bitdefender een goede virusscanner?

Bitdefender is een virusscanner die veel te bieden heeft. Het beschermt je tegen bijna alle online bedreigingen, waaronder virussen, wormen, keyloggers en andere malware. De meest complete versie (Bitdefender Total Security) bevat een enorm scala aan beveiligings- en privacyfuncties.

Deze antivirus is een geweldige optie voor zowel beginnende als meer ervaren antivirusgebruikers. De eenvoudige interface is een verademing en zal zelfs beginnende gebruikers in staat stellen te genieten van de vele functies. Elke serieuze antivirusveteraan zal de reeks opties een geweldige uitbreiding van een standaard antiviruspakket vinden.

Daarnaast is Bitdefender momenteel een van onze topkeuzes voor privacygerichte gebruikers. De vele privacyfuncties zullen voor velen een welkome aanvulling zijn. Zolang je jezelf afmeldt voor bepaalde vormen van gegevensverzameling, ben je op alle fronten goed beschermd.

Samenvattend zijn dit onze eindscores voor Bitdefender:

Scores van de Bitdefender antivirus review op het gebied van veiligheid, privacy, snelheid & performance, gebruiksgemak

 • Beveiliging: 9.0 (gewicht 0.4)
 • Privacy: 8.5 (gewicht 0.3)
 • Gebruiksgemak: 8 (gewicht 0.2)
 • Snelheid en systeembelasting: 6 (gewicht 0.1)

Op basis van deze cijfers is onze eindscore voor Bitdefender een solide 8.4. Het volstaat te zeggen dat Bitdefender hoog in onze top vijf eindigt en dagelijks wordt gebruikt door een deel van het VPNGids-team. Deze virusscanner behoort dus zeker tot onze persoonlijke favorieten!

Wil je meer informatie of meteen een Bitdefender abonnement afsluiten? Klik dan op de button hieronder.

Bezoek Bitdefender

Als je op zoek bent naar een andere antivirusoplossing, of als je de verschillende opties wilt vergelijken, kijk dan eens op onze pagina met antivirus reviews.

Veelgestelde vragen over Bitdefender

Heb je een vraag over Bitdefender? Bekijk dan snel onze FAQ om te zien of jouw vraag hierbij staat.

Bitdefender biedt drie verschillende pakketten aan en daarnaast nog een gratis versie. De betaalde versies zijn momenteel geprijsd van zo’n €30 tot €45. Als je precies wilt weten wat elk pakket kost en welke mogelijkheden de pakketten bieden, lees dan onze uitgebreide Bitdefender review.

Om Bitdefender te verwijderen typ je Bitdefender in het zoekmenu van je pc in, klik je met de rechtermuisknop op het Bitdefender programma dat je wilt verwijderen en kies je ‘Uninstall’ of ‘Deïnstalleer’. Nu kom je bij je lijst van programma’s en kun je Bitdefender verwijderen.

Bitdefender verwijderen is niet altijd even makkelijk. Soms krijg je de melding dat je een bepaald Bitdefender programma niet kunt verwijderen omdat je eerst nog een ander programma (ook van Bitdefender) moet verwijderen. Meestal lost dit zich vanzelf op als je je pc één of twee keer opnieuw opstart.

Ja, Bitdefender heeft inderdaad een gratis versie: Bitdefender Antivirus Free Edition. Lees onze uitgebreide Bitdefender review om erachter te komen wat deze gratis virusscanner te bieden heeft.

Techredacteur
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen