Bitdefender review: hoe goed komt deze antivirus uit de test?

Man achter computer met Bitdefender logo op monitor

Bitdefender is één van de meestgebruikte antivirusprogramma’s ter wereld. De Bitdefender anti-virus software wordt sinds 2007 geproduceerd en ontwikkeld door het gelijknamige Roemeense bedrijf Bitdefender. De software bestond echter al vanaf 1996 onder een andere naam (Antivirus Expert). Bitdefender heeft naar eigen zeggen zo’n 500 miljoen gebruikers wereldwijd en is daarmee één van de grootste spelers in antivirusland, vergelijkbaar met Avast, McAfee of Kaspersky, maar duidelijk groter dan bijvoorbeeld AVG of Avira.

In dit artikel zullen we je informeren over alles dat je over Bitdefender wilt weten. We bespreken de veiligheid die deze antivirus biedt, de snelheid van scans die de software uitvoert, de belasting op je systeem, de vele extra features die de software biedt en meer. Als je iets zeer specifieks wilt weten over deze antivirussoftware, kijk dan in de inhoudsopgave hiernaast om snel naar het juiste deel van de tekst te navigeren.

Als er niks anders vermeld staat, gaat de informatie in deze review over de betaalde versie van Bitdefender (Total Security). Dit omdat dat dit de meest uitgebreide versie is van Bitdefender en de meeste beveiligingsopties biedt. Wij snappen echter wel dat veel mensen gratis antivirusprogramma’s gebruiken. Daarom hebben we ook de gratis versie van Bitdefender uitvoerig getest en beschreven in deze review.

Bitdefender pakketten en prijzen

Net als de meeste antivirusprogramma’s biedt Bitdefender verschillende pakketten met verschillende opties. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

MogelijkhedenBitdefender Total SecurityBitdefender
Internet Security
Bitdefender
Antivirus Plus
Bescherming voor elk besturingssysteem: Windows, macOS, Android en iOSJaAlleen WindowsAlleen Windows
Apparaat-optimizerJaXX
Privacy FirewallJaJaX
Ouderlijk ToezichtJaJaX
Bescherming tegen malware, spyware, adwareJaJaJa
Meerlaagse bescherming tegen ransomwareJaJaJa

Hieronder vind je een screenshot met naast de opties per pakket, ook de prijzen en het aantal beschermde apparaten.

Bitdefender pakketten en prijzen

Wil je meteen één van de pakketten van Bitdefender afsluiten? Klik dan op de button hieronder.

Bezoek Bitdefender

De mogelijkheden van Bitdefender Total Security

Wij hebben zelf de meest volledige versie van Bitdefender getest: Bitdefender Total Security. We zullen nu de mogelijkheden van dit antiviruspakket in meer detail toelichten.

Bitdefender biedt een enorm scala aan veiligheids- en zelfs privacyopties. De opties van Bitdefender zijn handig verdeeld over twee “hoofdcategorieën” met aparte vensters: beveiliging en privacy.

Beveiligingsopties

De belangrijkste en meest basale opties vind je onder het tabje “ANTIVIRUS”. Hier vind je o.a. de opties om scans uit te voeren, in te plannen en de mogelijkheid om Bitdefenders actieve antivirusdetectie aan- of uit te zetten (laat dit aan staan!) en aan te passen.

Daarnaast biedt Bitdefender uiteraard, zoals elke goede moderne virusscanner, een goede firewall. Je hebt hierbij flink wat configuratieopties. Echter, om deze opties goed te benutten is best wat netwerkkennis nodig. Daarom raden wij beginners aan om de firewall gewoon op de standaardinstelling te laten staan. De standaardinstellingen bieden namelijk al een zeer goede bescherming.

Verder biedt Bitdefender extra opties om kwetsbaarheden in je systeem en netwerk te detecteren, spam tegen te gaan, bestanden die door ransomware zijn “gegijzeld” te herstellen, geavanceerde dreigingen te detecteren en nog veel meer.

Privacyopties

Bovenstaande is nog niet alles. Bitdefender biedt namelijk ook speciale privacyopties. Hieronder vallen o.a. een geïntegreerde passwoordmanager, een VPN-verbinding, en een anti-tracker die zorgt dat o.a. cookies je niet achtervolgen. Ook biedt Bitdefender een speciale optie voor ouderlijk toezicht over hun kinderen en een veilige digitale kluis voor gevoelige bestanden.

Tot slot biedt Bitdefender enkele “hulpprogramma’s” die niet strikt noodzakelijk zijn maar wel erg handig om bijvoorbeeld de prestaties van je systeem te verbeteren.

Concluderend biedt Bitdefender enorm veel essentiële en handige opties voor de serieuze antivirusgebruiker. Door de mooie en overzichtelijke interface van Bitdefender kun je makkelijk de opties die voor jouw relevant zijn gebruiken en de andere links laten liggen, mocht je dit willen. Dit is een persoonlijke keuze. Vergelijk het met je voordeur. Sommigen vinden het genoeg om de deur in het slot te laten vallen, terwijl anderen ook de haak erop doen en een beschermend rolluik gebruiken. Met Bitdefender kan het allemaal.

De mogelijkheden van Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender biedt ook een minimalistische, maar degelijke gratis versie aan: Antivirus Free Edition. Deze gratis versie is beschikbaar voor Windows, Mac en Android.

Een voordeel van deze gratis virusscanner is dat zowel handmatige scans als real-time gevarendetectie ondersteund worden. Wel is het duidelijk dat de gratis versie voor beide beveiligingstechnieken veel minder configuratieopties biedt. Zo kun je geen scans inplannen, zoals bij Bitdefender Total Security. Ook is er geen “snelle scan” optie aanwezig. In plaats daarvan biedt de gratis versie wel een handige optie om bestanden of mappen naar een klein veld te slepen in de app, waarnaar deze gescand worden.

Ook voor de real-time detectie van Bitdefender Antivirus Free Edition zijn er veel minder opties dan bij de betaalde versies. Je kunt deze namelijk alleen aan- of uit zetten. Verder zijn er geen configuratieopties. Echter, je kunt in dit gratis programma wel uitzonderingen instellen. Dit wil zeggen dat je bepaalde bestanden, mappen en websites kunt invoeren die overgeslagen worden bij scans en real-time gevarendetectie. Op deze manier kun je zowel scans als real-time gevarendetectie toch een beetje aan passen aan je eigen voorkeuren. We raden je echter aan alleen gebruik te maken van deze optie als je goed weet wat je doet en zeker weet dat de uitzonderen die je doorvoert malware-vrij zijn.

Verder beschikt de Bitdefender Antivirus Free Edition interface over een venster dat “quarantine” heet, waar verdachte bestanden terecht komen, en “events”, waar je zaken als uitgevoerde scans terugvindt. Daarnaast is de gratis versie helaas alleen beschikbaar in het Engels.

In het algemeen concluderen wij dat de gratis Bitdefender versie veel beperkter is en minder opties biedt dan Bitdefender Total Security. Echter, deze versie voelt daardoor wel een stuk behapbaarder en eenvoudiger. Zeker voor beginnende antivirusgebruikers die niet veel over computers en netwerken weten kan dit erg handig zijn. Echter, voor de meest volledige en effectieve Bitdefender antivirusoplossing, raden wij toch Bitdefender Total Security aan.

Beveiliging: hoe goed beschermt Bitdefender je PC?

De veiligheid die een antivirus biedt is verreweg het belangrijkst. Bitdefender biedt gebruikers veiligheid op veel verschillende manieren. Zo maakt de software gebruik van actieve dreigingsdetectie van malware. Ook kan de gebruiker snelle of uitgebreide systeem scans doen met Bitdefender. Deze kunnen zelfs van te voren ingesteld worden op een bepaald tijdstip. Daarnaast biedt Bitdefender nog veel meer veiligheidsfuncties waar je hierboven al over hebt kunnen lezen.

Echter, het belangrijkste van een virusscanner is natuurlijk het detecteren en tegenhouden van virussen en andere malware. Daarom bekijken we hieronder allereerst hoe goed Bitdefender dit doet.

Virus- en malwaredetectie

Volgens de tests van AV Comparatives (AVC), een wereldwijd bekend bureau dat grootschalige tests uitvoert van veiligheidsoplossingen met echte malware-samples, presteert Bitdefender steevast als één van de besten op het gebied van malwarebescherming. In 2020 is Bitdefender wel helaas licht achteruitgegaan. Als je kijkt naar de 17 topspelers in antivirusland, presteert Bitdefender dit jaar, volgens de tests van AVC, namelijk net onder het gemiddelde. Dit zijn de testresultaten van Bitdefender in 2020.

 • Systeem gecomprimeerd door malware: 0.70%
 • Gebruikers-afhankelijk: 0%
 • Geblokkeerd: 93.30%
 • Valse positieven: 2

Ook al presteert Bitdefender in 2020 (tot nu toe) iets minder goed dan in de voorgaande jaren, de testresultaten tonen nog steeds een grote mate van veiligheid. Een percentage van 0.70% voor beschadigde systemen wil namelijk zeggen dat in slechts 0.7 van de 100 gevallen malware schade aan wist te richten aan het systeem in de test van AVC.

Wat betreft gebruikers-afhankelijkheid scoort Bitdefender goed: 0%. Dit wil zeggen dat Bitdefender de gebruiker (tester) geen mogelijkheid gaf om de gedetecteerde malware alsnog op zijn systeem uit te voeren. Dit betekent in ieder geval dat geblokkeerde malware goed onschadelijk wordt gemaakt door Bitdefender. En deze hoeveelheid geblokkeerde malware ligt ook dit jaar – ook al weliswaar iets lager dan het jaar daarvoor (99.70%) – weer hoog: 99.30%. Wel is het zo dat in vergelijking met de absolute top Bitdefender daarmee net onder gemiddeld presteert. Dit gemiddelde ligt namelijk op 99.52%.

Wat betreft valse positieven presteert Bitdefender zeer goed, namelijk zo’n 4 keer beter dan het gemiddelde dit jaar. Wel moeten we opmerken dat dit meer te maken heeft met gebruiksgemak dan met veiligheid, maar het laat deels toch de accuratesse zien van Bitdefenders scansysteem.

Veiligheid Bitdefender voorgaande jaren

De testresultaten van AVC kunnen van jaar tot jaar enorm variëren. Daarbij is 2020 nog niet helemaal voorbij. Het is dan ook belangrijk om op te merken dat Bitdefender de laatste 7 jaar steevast bij de absolute top zat qua malware detectie en ontmanteling. Het feit dat Bitdefender nu net iets onder gemiddeld presteert is niet per se een reden om Bitdefender niet te overwegen. Het is meer een ontwikkeling om mee te nemen voor de echte veiligheidsguru.

Bitdefender extra veiligheidsopties

Het detecteren en onschadelijk maken van malware d.m.v. periodieke en real-time scans is de belangrijkste functie van een virusscanner. Echter, het is niet de enige manier waarop een goede virusscanner jouw apparaat veiliger kan maken. Juist omdat de allerbeste virusscanners tegenwoordig zo dicht bij elkaar liggen qua veiligheidsscores, zijn juist de extra veiligheidsopties die ze bieden manieren om zich echt te onderscheiden. En men kan stellen dat Bitdefender deze kans zeker heeft aangegrepen.

Bitdefender Total Security biedt een breed scala aan extra veiligheidsopties. Zo biedt de software een meegeleverde firewall met een groot aantal configuratieopties. Verder biedt Bitdefender nog zogeheten “kwetsbaarheidsscans”, die je vertellen welke risico’s je netwerk en applicaties lopen en welke zwakheden je systeem heeft.

Beveiligingsscore Bitdefender

 • Bitdefender presteert iets minder goed in de veiligheidstest van AV comparatives dan voorgaande jaren, maar heeft nog steeds een goede veiligheidsscore.
 • Bitdefender blokkeert meer dan 99% van alle malware volgens de test van AV comparatives.
 • Voor 2020 behoorde Bitdefender steevast tot de absolute top qua veiligheid.
 • Bitdefender biedt een enorm scala aan nuttige extra veiligheidsopties, boven op de “standaard” scan en real-time beveiligingsfuncties.

Gebaseerd op al deze factoren, geven wij Bitdefender een 8 voor beveiliging.

Privacy: hoe gaat Bitdefender met jouw gegevens om?

Zoals je verderop in dit artikel zult lezen biedt Bitdefender naast antivirusfuncties ook een hoop handige privacyfuncties. Echter, nog belangrijker qua privacy is iets waar veel gebruikers niet aan denken: het privacybeleid. Dit vertelt je namelijk – als het goed is – hoe een antivirus omgaat met jouw gegevens. Bitdefender lijkt zijn best te doen om zo volledig en transparant mogelijk te zijn in zijn privacybeleid. Zo laat Bitdefender duidelijk weten hoe klantengegevens worden vergaard, gebruikt en beschermd.

Bitdefender geeft ook duidelijk aan wie toegang hebben tot jouw gegevens: Bitdefender werknemers en externe gegevensverwerkers. Deze externe gegevensverwerkers zijn IT-bedrijven die op contractuele basis (een deel van) de gegevensverwerking op zich nemen voor Bitdefender, zoals wij dit begrijpen. Deze gegevensverwerkers zijn verplicht om dezelfde mate van beveiliging van klantengegevens toe te passen en om deze gegevens niet met derden te delen, aldus Bitdefender.

Bitdefender geeft zelfs aan in welke landen jouw gegevens op hun servers (mogen) staan. De enige uitzondering op dit verder dik in orde privacybeleid lijkt de volgende: in uitzonderlijke gevallen kan Bitdefender klantengegevens vrijgeven aan “bevoegde instanties”, mits de wet dit toestaat en eist. Bitdefender verwoordt het zo: “Het is mogelijk dat Bitdefender in uitzonderlijke gevallen persoonlijke gegevens vrijgeeft aan bevoegde instanties, op hun wettelijke verzoek in overeenkomst met de toepasselijke wetgeving of wanneer dit nodig is om de rechten en belangen van onze klanten en van Bitdefender te beschermen.”

Voor de meeste gebruikers zal bovenstaande geen probleem zijn, vooral als je geen gekke dingen doet online. Het scheelt ook dat Bitdefender uiteraard geen toegang heeft tot jouw volledige netwerkverkeer, zoals een VPN dat bijvoorbeeld heeft. Je staat namelijk alleen in contact met Bitdefenders servers als je hun eigen of een verwante website bezoekt. Op basis van dit alles concluderen wij dat Bitdefender op een serieuze manier omgaat met de privacy van zijn gebruikers en ook vanuit privacyoogpunt een goede keuze is. Zodoende geven wij Bitdefender een 8.5 voor privacy.

Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Bitdefender?

Bitdefender kent een enorm aantal beveiligingsfuncties. Deze zijn weliswaar handig, maar het risico met zoveel functies is altijd dat gebruikers het overzicht verliezen als deze niet op een ordelijke manier gepresenteerd zijn. Hoe scoort Bitdefender op dit vlak? Dat lees je in dit onderdeel van de review. Ook kijken we naar de gebruiksvriendelijkheid van Bitdefenders website, ondersteunde besturingssystemen en talen en de installatieprocedure.

De Bitdefender website

Bitdefenders website oogt helaas een beetje rommelig naar onze mening. Als je met je muis over het hoofdmenu gaat, krijg je teveel kleine tekst te zien in de submenu’s om echt fijn te navigeren. Ook ontbreekt op de hoofdpagina een duidelijke sturing w.b.t. het meest geschikte pakket voor de klant. Dit kan een stuk gebruiksvriendelijker.

Ook vinden wij de FAQ vrij rommelig en niet erg behulpzaam. Om te beginnen konden we hier niet via de homepagina naartoe navigeren (alleen via Google) en staan veel dingen er in het Engels, maar wordt je als je op één van de categorieën klikt toch verwezen naar Nederlandse pagina’s. Ofwel, het oogt een beetje slordig en niet erg netjes. Dit is in het algemeen wel een beetje wat de website uitstraalt.

Wat wel fijn is, is dat de website beschikbaar is in verschillende talen, waaronder in het Nederlands.

Hoe installeer ik Bitdefender?

De Bitdefender installatie had naar onze mening iets eenvoudiger en gestroomlijnder gekund. Bij zowel de betaalde als de gratis versie moesten we onze PC meerdere keren opnieuw opstarten om het installatieproces te voltooien. Daarnaast hadden we bij het installeren van de betaalde versie een vreemd compatibiliteitsprobleem en hadden we een activeringscode nodig die niet in de installatie-email werd vermeld. Hieronder beschrijven we de installatieprocedure van zowel de gratis als de betaalde Bitdefender versie die wij hebben getest.

De gratis versie van Bitdefender

 1. Ga naar de downloadpagina van de gratis versie van Bitdefender en klik op de knop met de tekst “GRATIS DOWNLOAD”.
 2. Open het installatiebestand en doorloop de installatieprocedure.
 3. Maak een Bitdefender account aan door je naam, je e-mailadres en een wachtwoord in te vullen.
 4. Start je PC opnieuw op om de installatie te voltooien.
 5. Wacht totdat het programma is gedownload en log in met je e-mailadres en wachtwoord.

Bitdefender Total Security (betaalde versie)

 1. Sluit een Bitdefender Total Security abonnement af via de Bitdefender website.
 2. Als je het abonnement hebt afgesloten, kun je email-adressen toevoegen om installatiemails te versturen naar de juiste gebruikers.
 3. Open de Bitdefender installatiemail op het apparaat waarop je de software wilt downloaden (let op: maximaal 5 gebruikers).
 4. Klik op “downloaden & installeren”.
 5. Open het installatiebestand en voer dit uit.
 6. Maak een Bitdefender account aan.
 7. Verwijder eventuele incompatibele toepassingen.
 8. Start je PC opnieuw op.
 9. Accepteer de abonnementsovereenkomst en wacht terwijl de Bitdefender Total Security Software wordt gedownload.
 10. Het zou kunnen dat je nu om een activeringscode wordt gevraagd die je wellicht niet hebt, als je niet degene bent die het abonnement heeft afgesloten. Contacteer in dit geval degene die de software heeft aangeschaft.

Soms kan zich een probleem voordoen bij het installeren van de gratis versie. Ons lukte het een hele tijd niet om voorbij stap 3 te komen. We kregen een melding dat onze PC opnieuw opgestart moest worden, terwijl we dit al twee keer hadden gedaan. Uiteindelijk hebben we dit op de volgende manier opgelost (onze PC is in het Engels ingesteld): we gingen naar “This PC” – “Windows (C:)” – “Program files” – “Bitdefender Agent” – “installer”. In dit mapje zit een bestand dat ook “installer” heet. Dit bestand hebben we uitgevoerd en toen werkte het opeens wel.

We weten niet of dit uiteindelijk heeft gezorgd dat het werkte of dat we gewoon even moesten wachten na het opnieuw opstarten van onze PC. Hoe dan ook, als zich een probleem voordoet kun je deze oplossing proberen.

Is Bitdefenders software makkelijk te gebruiken?

Na onze uitgebreide tests vinden wij dat Bitdefenders software goed scoort qua gebruiksgemak. De software biedt een breed scala aan opties. Echter, het mooie is dat deze opties zo weergegeven zijn in de Bitdefender interface, dat ze niet te druk of overweldigend overkomen. De vele features zijn ook netjes gegroepeerd per “hoofdfunctie”. Ofwel, stel dat je alleen met de scan-en firewall functie van Bitdefender bezig wilt zijn en alle andere opties wil negeren, dan kan dat gewoon. Elke optie heeft namelijk netjes zijn eigen “hokje” met bijbehoren sub-opties.

Bitdefender interface

Wat ook erg fijn is aan Bitdefender is dat het programma totaal niet “opdringerig” of druk aanvoelt als je met andere dingen bezig bent. Je merkt bijvoorbeeld vrijwel niks van een scan die wordt uitgevoerd (behalve CPU belasting). Dit komt doordat je het “scan-scherm” gewoon weg kunt klikken (met het minnetje) en dit pas weer verschijnt als de scan klaar is of als je de voortgang wilt checken. Dit lijkt misschien iets kleins, maar het zorgt gewoon dat de gebruikerservaring iets fijner, netter en gelikter wordt.

Waar Bitdefender nog wel wat kan verbeteren is het snel begrijpelijk maken van antivirustermen voor de leek. We snappen dat dit lastig is, vooral voor een Antivirus die zoveel opties biedt. Toch is dit belangrijk. Wij verwachten namelijk dat veel gebruikers niet meteen het verschil weten tussen de “systeemscan” en de “kwetsbaarheidsscan” die Bitdefender biedt, om maar een voorbeeld te noemen.

Als je op de verschillende opties klikt krijg je vaak wel uitleg, maar ook deze is vaak wat te ingewikkeld en bevat vaak jargon. Wellicht zou het goed zijn om wat uitgebreide tutorial video’s te hebben op de website van Bitdefender o.i.d.

Tot slot zullen Nederlandse gebruikers het fijn vinden dat Bitdefender in het Nederlands beschikbaar is. Omdat sommige termen en opties in de Bitdefender interface best complex zijn, is dat zeker een pluspunt.

Klantenservice

De klantenservice van Bitdefender kent goede en minder goede kanten. Allereerst is het positief dat je de klantenservice op verschillende manieren kunt bereiken. Zo kun je een email sturen, de klantenservice bellen (van 9.00-18.00, ma-vr), gebruikmaken van de live chat en je vraag stellen in één van de Bitdefender forums. Jammer genoeg zijn niet al deze opties beschikbaar in het Nederlands: alleen mailen en bellen kan in het Nederlands. De livechat en forums zijn alleen beschikbaar in het Engels.

Ondanks de afwezigheid van een Nederlandse live chat functie, is dit toch de manier van contact die wij het meest aanraden. Je hoeft echt geen Shakespeare te zijn om hier je vraag te stellen. In het uiterste geval kun je waarschijnlijk zelfs Google Translate gebruiken, als het wat technischer wordt. Maar het fijne is dat de responsetijd enorm snel is bij de livechat van Bitdefender. Dit werkt veel sneller dan een mail sturen. Wij kregen letterlijk binnen 2 minuten goede, duidelijke antwoorden op al onze vragen. Als je vraag wat lastiger is zal dit wellicht wat oplopen. Hoe dan ook, wij zijn zeer te spreken over de livechat functie van Bitdefender.

Let op: De livechat functie van Bitdefender is niet beschikbaar via de Nederlandse website. Je moet hier per se via de Engelse site naartoe navigeren, maar daarvoor hoef je alleen deze link te volgen.

Bellen (in het Nederlands) is ook een zeer goede optie om contact op te nemen met Bitdefender. Er zijn geen lange en gecompliceerde keuzemenu’s en je wordt snel geholpen. Binnen 5 minuten was onze vraag beantwoord en werden we verder geholpen met de juiste tutorial video die de klantenservicemedewerker ons toestuurde.

De fora zijn ook erg handig en worden actief in de gaten gehouden en beantwoord door de “expert community” van Bitdefender.

Ter conclusie, het zou fijner zijn als alle contactmogelijkheden ook in het Nederlands bestonden, maar over het algemeen heeft Bitdefender toch een goede klantenservice. Alleen de e-mailoptie raden wij af, omdat je hierbij vaak erg lang (mogelijk één of enkele uren) op een reactie wacht. Zodoende geven wij de klantenservice van Bitdefender een 8.0.

Gebruiksgemakscore

 • De Bitdefender-interface is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.
 • Veel termen en functies die gebruikt worden in de interface zijn vrij complex. Wat goede tutorial video’s zouden wellicht meer uitleg kunnen bieden.
 • De website oogt wat rommelig en is niet erg makkelijk te navigeren.
 • De installatie van Bitdefender vinden wij niet erg gebruiksvriendelijk en gestroomlijnd. Hier is nog winst te behalen.
 • De klantenservice vonden wij erg goed. Sommige manieren van contact zijn niet geschikt (voor Nederlandstaligen), maar Bitdefender biedt genoeg snelle en makkelijke manieren aan om een antwoord op je vraag te krijgen in zowel Nederlands als Engels. Het enige dat nog beter zou kunnen is als ze hun live chat ook in het Nederlands aan zouden bieden.

Op basis van het bovenstaande geven wij Bitdefender een 7.0 voor gebruiksgemak.

Snelheid en systeembelasting

Bitdefender is een vlotte virusscanner. Het programma start snel op en je ondervindt er nauwelijks hinder van tijdens dagelijks gebruik. Voor het grootste deel doet de software op de achtergrond zijn werk door real-time scans zonder dat je hier iets van merkt (in negatieve zin). Als je dan een keer iets moet doen of instellen in de software zelf, gaat dit op een goed onderhouden systeem lekker rap en zonder enige lag.

Ook het uitvoeren van periodieke scans gaat lekker snel. Bitdefender biedt zowel een snelle scan die de belangrijkste bestanden op je apparaat controleert als een zeer uitgebreide scan die je hele systeem afgaat. We hebben allebei de scans meerdere keren op ons systeem uitgevoerd en gemiddeld duurde de snelle scan slechts iets meer dan 3 minuten.

Bitdefender snelle scan

Ook volledige systeem scans gaan relatief snel. Tijdens onze tests kwamen we uit op een gemiddelde van zo’n 25 minuten voor een volledige scan. Bitdefender scande hierbij meer dan een miljoen items, dus dit is zeker geen gekke prestatie.

Bitdefender volledige systeem scan

Voor de meeste mensen zullen de scantijden van Bitdefender geen probleem zijn. Om te beginnen doet de software zijn scans op de achtergrond en op een hele niet storende manier. Je hoeft hier niet eens een apart venster of tabje voor open te laten staan.

Kortom, voor de meeste mensen zullen zowel de korte scan en “lange scan” prima te doen zijn qua duur. Houd er wel rekening mee dat scantijden afhankelijk zijn van jouw systeem. Als jij bijvoorbeeld een groot aantal bestanden op je systeem hebt kunnen de scantijden langer uitvallen.

Processorgebruik Bitdefender

Het is natuurlijk van belang dat de virusscanner die je gebruikt niet teveel van je systeem vergt. Je wilt het liefst een antivirus die zo efficiënt mogelijk met je CPU omgaat. Dit betekent namelijk dat je systeem niet of nauwelijks verlangzaamt. Bitdefender scoort op dit gebied niet heel slecht, maar ook zeker niet perfect.

Als het programma op de achtergrond zijn werk doet d.m.v. real time scans, merk je meestal gelukkig nauwelijks iets van de impact op je CPU. We hebben de scanner op de achtergrond laten draaien tijdens het bezoek aan een website zonder een beveiligingscertificaat die veel “verdachte verbinding geblokkeerd” meldingen opleverde. We merkten hierbij slechts een zeer beperkte impact op CPU gebruik, namelijk van gemiddeld slechts zo’n 2 procent.

Bitdefender CPU-gebruik achtergrond

Echter, voer je een scan uit, dan wordt het een heel ander verhaal bij Bitdefender. Bij een snelle scan zagen we dat het CPU gebruik van Bitdefender bij ons de 50% naderde.

Bitdefender CPU-gebruik snelle scan

Ook bij de volledige systeem scan kwamen dit soort hoge percentages incidenteel voor. Al gebeurde dit vooral bij het opstarten van de scan en een paar keer tussendoor. Over het algemeen lijkt de CPU impact bij de lange scan lager te liggen, met gemiddelde percentages tussen de 10 en 20 procent.

Bitdefender “CPU-glitch”

De software kan een soort mankement vertonen waardoor soms het processorgebruik enorm toeneemt, soms tot wel 100%. Dit is echter makkelijk op te lossen door je systeem opnieuw op te starten. Toch is dit soms wel wat irritant. Wij hebben dit zelf zowel tijdens een scan als bij achtergrondgebruik ervaren. Dit is ook een redelijk vaak gerapporteerd probleem online, bijvoorbeeld op Reddit en de Bitdefender hulpfora.

Bitdefender CPU-gebruik volledige systeem scan

Bij nadere inspectie van de task manager blijkt dat het deel van Bitdefender dat soms opeens zo CPU-intensief is het “Bitdefender virus shield” betreft. Dit is het deel van de software dat verantwoordelijk is voor de real-time bescherming van je apparaat, dus dit uitzetten is uiteraard meestal geen goede oplossing. Je kunt dit wel doen als je met iets bezig bent waarbij de kans op malware-infectie minimaal is. Denk aan tekst verwerken of gamen zonder internetgebruik. Het feit dat dit probleem echter weleens voorkomt en er eigenlijk geen goede oplossing voor lijkt te zijn behalve je systeem opnieuw opstarten, is natuurlijk wel een duidelijk minpunt.

Houd er wel rekening mee dat onze tests zijn gedaan op ons systeem en dat jouw systeem daar heel erg van kan afwijken. In de meeste gevallen zal dit verschil positief uitvallen. Onze tests zijn namelijk gedaan op een Intel NUC. Dit is een soort heel klein mobiel “computerkastje”, niet veel groter dan een sigarendoosje. Hierdoor zijn onze onderdelen, zoals de CPU, natuurlijk erg licht. Zo heeft onze NUC een i3 processor met slechts 2 kernen. Het is logisch dat wij met zo’n lichte processor een veel grotere impact op ons systeem merken.

Bitdefender snelheid en systeembelasting score

 • De software voelt lekker vlot en scantijden duren niet te lang.
 • De CPU-belasting bij een snelle scan loopt wel flink op, in ons geval soms tot 50%.
 • De software vertoont soms een “CPU-glitch”, waardoor de systeembelasting flink kan toenemen. De enige oplossing hiervoor lijkt te zijn om je systeem opnieuw op te starten.
 • Hoe zwaar de systeembelasting is hangt erg van je PC af. Wij hebben voor onze tests een hele lichte PC gebruikt, houd hier rekening mee.

Op basis van deze bevindingen geven wij Bitdefender een 7.5 voor snelheid en systeembelasting.

Eindoordeel

We zullen nu onze eindbeoordeling geven over Bitdefender. Allereerst vind je hieronder een tabel met de plus- en minpunten van Bitdefender.

PluspuntenMinpunten
Groot aantal extra veiligheids- en privacy optiesDe veiligheidsscore t.o.v. de laatste jaren is enigszins verslechterd
De gratis versie biedt zowel een scanfunctie als real-time beschermingHet installatieproces had gestroomlijnder en makkelijker gekund
Een goed en transparant privacybeleidAf en toe kan een “glitch” optreden waardoor Bitdefender opeens veel meer CPU-resources vergt.
Gebruiksvriendelijke software
Goede klantenservice met veel manieren om Bitdefender te contacteren
Snelle scantijden

Bitdefender is een virusscanner die zijn gebruikers veel te bieden heeft. Zo biedt de meest volledige versie (Bitdefender Total Security) een enorm scala aan veiligheids- en privacyopties. Je kunt makkelijk naar deze opties navigeren, ook al zijn het er zoveel, door de overzichtelijke vormgeving van de software. Mocht je toch een probleem hebben, dan kan de uitstekende klantenservice je goed helpen.

De voornaamste minpunten aan Bitdefender zijn het feit dat zijn AV comparatives veiligheidsscore enigszins is gedaald dit jaar en de ietwat lastige installatieprocedure. Toch blokkeert de software nog altijd absoluut het overgrote deel van alle virussen en malware.

Hieronder volgt onze eindscore. We zijn op deze score uitgekomen op basis van de volgende waarden met de volgende wegingsfactoren:

 • Beveiligingsscore: 8 (x0.5)
 • Snelheid en systeembelasting score: 7.5 (x0.2)
 • Privacyscore: 8.5 (x0.1)
 • Gebruiksgemakscore: 7.0 (x0.1)
 • Klantenservice: 8.0 (x0.1)

Op basis van deze scores, komt onze eindscore voor Bitdefender uit op een degelijke 7.9. Met andere woorden, voor de meeste gebruikers kunnen wij deze provider zeker aanraden. Wil je meer informatie of meteen een Bitdefender abonnement afsluiten? Klik dan op de button hieronder.

Bezoek Bitdefender
Veelgestelde vragen over Bitdefender

Heb je een vraag over Bitdefender? Bekijk dan snel onze FAQ om te zien of jouw vraag hierbij staat.

Bitdefender biedt drie verschillende pakketten aan en daarnaast nog een gratis versie. De betaalde versies zijn momenteel geprijsd van zo’n €30.- tot €45.-. Als je precies wilt weten wat elk pakket kost en welke mogelijkheden de pakketten bieden, lees dan onze uitgebreide Bitdefender review.

Om Bitdefender te verwijderen typ je Bitdefender in het zoekmenu van je PC in, klik je met de rechtermuisknop op het Bitdefender programma dat je wilt verwijderen en kies je “uninstall” of “deinstaalleer”. Nu kom je bij je lijst van programma’s en kun je Bitdefender verwijderen.

Bitdefender verwijderen is niet altijd even makkelijk. Soms krijg je de melding dat je een bepaald Bitdefender programma niet kunt verwijderen omdat je eerst nog een ander programma (ook van Bitdefender) moet verwijderen. Meestal lost dit zich vanzelf op als je je PC één of twee keer opnieuw opstart.

Ja, Bitdefender heeft inderdaad een gratis versie: Bitdefender Antivirus Free Edition. Lees onze uitgebreide Bitdefender review om erachter te komen wat deze gratis virusscanner te bieden heeft.

Techredacteur
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen