Wat is een wachtwoordmanager?

Laptop beveiligd met wachtwoord en sleutel met slot

Wachtwoordmanager Laptop

Een wachtwoordmanager is een programma dat je helpt al je wachtwoorden te beheren, onthouden en verbeteren. Met een wachtwoordmanager hoef je vaak nog maar één wachtwoord te onthouden: dat van de wachtwoordmanager. De gemiddelde internetgebruiker heeft tientallen online accounts op allerlei verschillende websites. Voor al deze accounts heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Om je accounts veilig te houden, moet elk account een uniek en sterk wachtwoord hebben. Daarom is het handig om een wachtwoordmanager  te gebruiken. Deze helpt je met het aanmaken en onthouden van al je unieke sterke wachtwoorden.


Hoe werkt een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een soort digitale beheerder voor al je wachtwoorden en gebruikersnamen. Wil je inloggen bij een website, webwinkel of online dienst? Dan helpt de wachtwoordmanager je door de juiste gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord voor je op te zoeken en in te vullen. Ook andere informatie, zoals creditcardnummers en adressen, kunnen vaak worden opgeslagen bij een wachtwoordmanager. Vaak wordt data van een wachtwoordmanager bovendien gesynchroniseerd tussen je verschillende apparaten (computer, tablet, smartphone). Je hebt dus altijd al je wachtwoorden paraat, of je nu thuis achter je computer zit of onderweg bent met je smartphone op zak.

Het gebruiken van een wachtwoordmanager is veel veiliger dan wanneer je je wachtwoorden bijvoorbeeld opschrijft of in een tekstbestandje op je computer verzamelt. Wachtwoordmanagers maken namelijk gebruik van geavanceerde encryptie om jouw data te beveiligen. Een wachtwoordmanager slaat je wachtwoorden en gebruikersnamen dus beveiligd op. Daarnaast biedt een wachtwoordmanager ondersteuning bij het genereren van nieuwe wachtwoorden en het verbeteren van reeds bestaande wachtwoorden. Zo zijn je wachtwoorden een stuk moeilijker te kraken door buitenstaanders en kun jij toch gemakkelijke al je online accounts in zonder een hele lijst met onbeschermde wachtwoorden door te moeten scrollen.


Wat zijn goede wachtwoordmanagers?

Er zijn meerdere goede wachtwoordmanagers op de markt. Vaak zijn deze services gratis of hebben ze in ieder geval een gratis versie die je voorziet van de belangrijkste beschermingsfunctionaliteiten. Deze wachtwoordmanagers komen veelal in de vorm van een browserextensie. Veel bekende browsers zoals  Safari, Chrome, Firefox en Edge hebben hun eigen wachtwoordmanager. In ons uitgebreide artikel over in-browserwachtwoordmanagers lees je hoe veilig deze wachtwoordmanagers zijn.

Het is cruciaal dat je het bedrijf achter een wachtwoordmanager volledig vertrouwt. Je geeft de desbetreffende software namelijk toegang tot al je belangrijke wachtwoorden en andere gegevens. Doe daarom dus altijd goed onderzoek vóór je een wachtwoordmanager uitkiest. Om je een goede start te geven, hebben wij een aantal betrouwbare opties voor je op een rijtje gezet.

  • 1Password: 1Password is een goede, betrouwbare wachtwoordmanager die op nummer één in onze ranglijsten is geëindigd (zie ons ‘beste password managers‘ artikel). Het heeft veel opties en werkt gemakkelijk.
  • NordPass: NordPass is een zeer goede wachtwoordmanager die bijna alle besturingssystemen werkt.
  • DashlaneDashlane wordt geroemd vanwege het gebruiksgemak. Wél kent de gratis versie de nodige beperkingen, maar ons advies is om deze wachtwoordmanager toch een kans te geven.
  • Keepass: De website doet wat ‘old school’ aan, maar Keepass is een uitstekende wachtwoordmanager. Keepass is geheel gratis.
  • Passwarden: Je kunt bij KeepSolid’s passwarden naast een wachtwoordmanager ook een prima VPN gebruiken, namelijk VPN Unlimited.

Zijn wachtwoordmanagers veilig?

In veel gevallen is jouw wachtwoord het enige dat tussen een vreemdeling en jouw persoonlijke informatie in staat. Of dit nu gaat om je Twitter-account, je e-mailadres, of een online account bij je zorginstelling; kwaadwillende mensen kunnen deze informatie gemakkelijk tegen je gebruiken. Het lijkt daarom misschien een gigantisch risico om al deze wachtwoorden op één plek op te slaan, vooral als die plek onder beheer van een groot bedrijf staat. Toch hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken.

Goede wachtwoordmanagers zetten de wachtwoorden die je erin opslaat in ‘kluizen’. Alles is gecodeerd, meestal zelfs met een unieke waarde voor iedere gebruiker. Zo is het ontzettend lastig voor derden (en voor de bedrijven zelf) om jouw informatie in te zien. Door al deze beveiligingen en extra encryptie is het veel veiliger om al je wachtwoorden in een manager op te slaan dan overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken of je wachtwoorden bij te houden in een exceldocument of op papier.

Alsnog kan een lek of hack bij een wachtwoordmanager voor veel gevaar zorgen. Zo gaf Blur in januari 2019 te kennen dat ze de maand ervoor een lek in hun systemen hadden ontdekt. Het bedrijf achter Blur, Abine, adviseerde gebruikers om hun Blur-wachtwoord aan te passen en ook andere accounts waar ze hetzelfde wachtwoord op gebruikten te veranderen. Tevens gaven ze het advies om, waar mogelijk, altijd twee-factor-authenticatie in te schakelen om je online gegevens zo goed mogelijk te beveiligen.

Dus, is een wachtwoordmanager veilig? Ja. Het is de veiligste optie die je hebt voor het bijhouden van al je wachtwoorden. Dit betekent niet dat er nóóit iets mis kan gaan, maar wel dat de kans aanzienlijk kleiner is.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen