Laptop beveiligd met wachtwoord en sleutel met slot

Wat is een wachtwoordmanager?

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2019
Leestijd: 1 minuut, 59 seconden

Wachtwoordmanager Laptop

Een wachtwoordmanager helpt je om al je wachtwoorden te beheren, te onthouden en te verbeteren. Met een wachtwoordmanager hoef je veelal nog maar één wachtwoord te onthouden (dat van de wachtwoordmanager). Gebruikmaken van een wachtwoordmanager is tegenwoordig zeer handig omdat we zeer veel online accounts hebben. Alle deze accounts hebben een eigen username en wachtwoord dat we moeten onthouden. Om je accounts veilig te houden moet elk account een uniek en sterk wachtwoord hebben. Een wachtwoordmanager helpt je met het aanmaken en onthouden van deze unieke sterke wachtwoorden.

Hoe werkt een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een soort digitale beheerder voor al je wachtwoorden en gebruikersnamen. Wil je inloggen bij een website, webwinkel of online dienst, dan helpt de wachtwoordmanager je door de juiste gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord voor je op te zoeken en in te vullen. Vaak wordt data van een wachtwoordmanager ook nog gesynchroniseerd tussen je verschillende apparatuur (computer, tablet, smartphone). Je hebt dus altijd al je wachtwoorden paraat.

Je wachtwoorden opslaan in een wachtwoordmanager is veel veiliger dan bijvoorbeeld je wachtwoorden op te slaan in een tekstbestandje op je computer. Wachtwoordmanagers maken namelijk gebruik van geavanceerde encryptie om de data te beveiligen. Een wachtwoordmanager slaat je wachtwoorden en gebruikersnamen dus op en beveiligt deze. Daarnaast biedt een wachtwoordmanager ondersteuning bij het genereren van nieuwe wachtwoorden, of het verbeteren van reeds bestaande wachtwoorden.

Wat zijn goede wachtwoordmanagers?

Het is cruciaal dat je het bedrijf achter een wachtwoordmanager volledig kan vertrouwen. Je geeft de desbetreffende software namelijk toegang tot al je belangrijke wachtwoorden! Gedegen onderzoek naar welke wachtwoordmanager je gaat gebruiken is dan ook aan te raden.

Er zijn meerdere goede wachtwoordmanagers op de markt. Vaak kun je met een gratis versie al profiteren van de belangrijkste beschermingsfunctionaliteiten. Deze wachtwoordmanagers komen veelal in de vorm van een browserextensie. We sommen enkele betrouwbare wachtwoordmanagers voor je op:

  • DashlaneDashlane wordt geroemd vanwege het gebruiksgemak. Wél kent de gratis versie de nodige beperkingen, maar ons advies is om deze wachtwoordmanager toch een kans te geven.
  • LastPass: Vooral als je een gratis wachtwoordmanager zoekt, is LastPass erg interessant. Ten opzichte van de concurrentie biedt de gratis versie veel functies. Ze hebben een heldere Nederlandse website en gebruiksvriendelijke applicatie.
  • 1Password: 1Password is een goede, betrouwbare wachtwoordmanager. Je kan 1Password gratis uitproberen.
  • Keepass: De website doet wat ‘old school’ aan, maar Keepass is een uitstekende wachtwoordmanager. Keypass is geheel gratis.
Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Veilig surfen’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past