NordPass Review – Een betrouwbare wachtwoordmanager met veel opties

NordPass logo met een wachtwoordboekje en een ster met daarin de score 8,7

NordPass is de officiële wachtwoordmanager van Nord Security, het moederbedrijf van het zeer bekende NordVPN. De wachtwoordmanager heeft zowel een gratis als een premium (betaalde) versie.

NordPass is een veelzijdige password manager die een hoop opties biedt. Zo kun je naast wachtwoorden veilig creditcard-info, notities en persoonlijke gegevens opslaan. Maar zijn al deze opties even nuttig en veilig? Hoe staat het met de beveiliging en encryptie van NordVPN? Is de software wel gebruiksvriendelijk? Wij hebben al deze zaken voor je getest en verwerkt in onderstaande review.

Wil je meteen met NordPass aan de slag? Klik dan op de onderstaande button.

Download NordPass

Bekijk ook ons artikel over de beste password managers om een ranglijst te zien van de beste password managers.

NordPass review: in het kort

VoordelenNadelen
Gebruiksvriendelijke interfaceGebruikersnaam handmatig invullen bij opslaan met de extensie
Handige browserextensieGratis versie maar op één apparaat tegelijkertijd actief
Goede encryptie en beveiliging
Werkt met veel besturingssystemen en browsers
Veel handige extra (veiligheids)opties

NordPass Wachtwoordmanager Review ScorebalkNordPass is een voordelige, maar kwalitatief goede wachtwoordmanager. De app en browserextensie zijn simpel in gebruik en je kunt hiermee makkelijk en snel je wachtwoorden opslaan, invullen op websites en delen met gebruikers die je vertrouwt. Daarnaast heeft NordPass veel extra opties, die we hieronder verder bespreken. Ook niet onbelangrijk: NordPass wordt door vrijwel alle gangbare besturingssystemen en browsers ondersteund.

Toch is er ook bij NordPass ruimte voor verbetering. Het voornaamste ongemak dat we ervoeren is dat je bij het opslaan van wachtwoorden met de browserextensie gebruikersnamen handmatig moet invullen. Dit is op zich een klein obstakel, maar toch zou het de gebruikerservaring veel gestroomlijnder maken als NordPass dit oplost. Daarbij kun je met de gratis versie van NordPass maar op één apparaat tegelijk ingelogd zijn.

Desondanks vinden wij NordPass een uitstekende wachtwoordmanager. Als je ziet hoeveel gemak, veiligheid en opties NordPass biedt voor een relatief klein bedrag, is er geen excuus meer om nog langer onveilige wachtwoorden op een A4’tje te bewaren. Wij geven NordPass daarom een 8,7/10.

Lees onze volledige review van NordPass hieronder om zelf te bepalen of NordPass de juiste wachtwoordmanager voor jou is.

Specificaties NordPass

SpecificatieNordPass
Download linknordpass.com
Prijs premium versieVanaf 1.99/maand
Gratis versie
Zero-knowledge beleid
Wachtwoord generator
Automatisch invullen van wachtwoorden
Synchronisatie tussen apparaten
Ongelimiteerde ruimte voor wachtwoorden
Melding bij datalek
Password sharing
Beveiligde opslag
Business versie

Veiligheid: Hoe veilig is NordPass?

Dat NordPass veel opties heeft en goed geprijsd is, is mooi, maar het belangrijkste onderdeel van een wachtwoordmanager is de veiligheid. Dit hebben we dan ook uitvoerig getest. Dit zijn onze conclusies over de veiligheid van NordPass:

 • NordPass biedt uitstekende 256-bit encryptie om je gegevens veilig te houden.
 • De encryptie van NordPass is zero-knowledge: alleen jij weet jouw wachtwoorden en Master Password.
 • NordPass maakt het mogelijk extra veilig gegevens te delen met hun “Trusted Contact”-optie.
 • De veiligheid van NordPass is in 2020 nog onderzocht door extern cybersecurity-bureau Cure53.
 • NordPass biedt meerdere extra veiligheidsopties, zoals “Password Health”, “Data Breach Scanner” en een veilige wachtwoordgenerator.

Encryptie en veiligheidstechnieken

NordPass encyrptieNordPass gebruikt hoogwaardige encryptie voor het beveiligen van wachtwoorden en andere gegevens. De wachtwoordmanager gebruikt het vooruitstrevende XChaCha20 encryptie-algoritme. Dankzij dit algoritme worden jouw gegevens beveiligd door een encryptiesleutel van maar liefst 256 tekens. Dit betekent dat criminelen die jouw gegevens willen misbruiken, de goede combinatie uit 2 tot de macht 256 opties (een onwaarschijnlijk groot getal) moeten raden. Dit kost de gemiddelde computer honderden jaren.

Zero-knowledge encryptie

NordPass maakt gebruik van zogenaamde zero-knowledge encryptie. Dit houdt in dat niemand behalve jij en de mensen met wie je jouw wachtwoorden deelt deze kunnen inzien. NordPass versleutelt jouw gegevens namelijk op jouw apparaat, voor deze naar de “NordPass Cloud” gestuurd worden. Dit betekent dat, zelfs als de servers van NordPass gehackt worden, criminelen jouw gegevens niet kunnen inzien.

Dit houdt in dat je veilig jouw gegevens tussen al je apparaten kunt synchroniseren en delen met mensen die je vertrouwt (bijvoorbeeld je collega’s). Ook kun je dankzij de veilige cloudopslag van NordPass een gigantische hoeveelheid gegevens opslaan.

NordPass maakt gebruik van een Master Password om jouw gegevens te beveiligen. Daarnaast kun je een Recovery Key aan laten maken voor als je jouw Master Password bent vergeten. Houd er wel rekening mee dat jij de enige bent die deze gegevens heeft, door de zero-knowledge encryptie! Dus als je ze vergeten bent, ben je al je gegevens kwijt. Sla deze dus op een veilige plek op. Je kunt instellen hoe lang de “kluis” van NordPass open blijft voor je je Master Password opnieuw in moet vullen.

NordPass encryptie uitleg infographic

Extra veiligheidsopties

NordPass biedt extra veiligheidsopties die we niet bij alle wachtwoordmanagers zien, maar wel zeer handig zijn: “Trusted Contacts” (een manier om extra veilig gegevens te delen), een wachtwoordveiligheidsanalyse en een scanner die bekijkt of jouw data slachtoffer is geworden van een datalek. Ook heeft NordPass een password generator die veilige wachtwoorden, bestaande uit maximaal 60 willekeurige tekens, genereert.

NordPass is in 2020 nog in een veiligheidsonderzoek (audit) getest, met positief resultaat. Wel was er ruimte voor verbetering, namelijk in het veilig delen van wachtwoorden en andere gegevens. Het siert NordPass dat ze hier werk van hebben gemaakt, en wel door hun handige “Trusted Contacts” optie te lanceren. Deze optie laat gebruikers handmatig encryptiesleutels uitwisselen met mensen die ze vertrouwen, waardoor ze zelf de regie houden over hun gegevens en het onderscheppen van data voorkomen. De audit is uitgevoerd door Cure53, een cybersecurity-bedrijf dat ook populaire wachtwoordmanager RememBear heeft geaudit.

Gebruiksgemak: Hoe gebruiksvriendelijk is NordPass?

NordPass is erg gemakkelijk in gebruik en de installatie is snel en simpel. Wel heeft NordPass een aantal nadelen op het gebied van gebruiksgemak. Dit zijn onze conclusies over de gebruiksvriendelijkheid van NordPass:

 • De NordPass-app en -extensie zijn erg gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren.
 • De website van NordPass is overzichtelijk.
 • NordPass installeren gaat gemakkelijk en snel.
 • NordPass slaat wachtwoorden, notities en creditcardgegevens met gemak op en vult ze in.
 • Gegevens opslaan kan handmatig, automatisch of door ze te importeren vanuit spreadsheets of andere wachtwoordmanagers.
 • NordPass biedt een 30-dagen niet-goed-geld-terug-garantie.
 • NordPass biedt een groot aantal betaalmogelijkheden.
 • De klantenservice van NordPass is bereikbaar via e-mail en chat.
 • Als je wachtwoorden opslaat met de browserextensie, moet je de gebruiksnaam helaas handmatig invullen.
 • Met NordPass Free kun je maar op één apparaat tegelijkertijd ingelogd zijn.

Website en installatie

De website van NordPass is erg overzichtelijk. Je ziet meteen twee knoppen, één bovenaan en één in het midden van de pagina, om op te klikken en je abonnement af te sluiten. Ook biedt de website wat handige informatie over hoe NordPass werkt (How it works) en de opties die NordPass biedt (features). Dit is handig als je je eerst in wilt lezen. Helaas zal dat wel in het Engels moeten, want dat is vooralsnog de enige taal waarin de website beschikbaar is.

NordPass homepage

Installatie NordPass Premium

Hieronder leggen we uit hoe je meteen met NordPass Premium aan de slag gaat en de software op je pc zet.

 1. Ga naar de NordPass-website.
 2. Klik op de rode of groene knop met respectievelijk “Grab the deal” en “Get NordPass” erop.
 3. Kies je abonnement en voeg eventueel NordVPN en/of NordLocker toe aan je abonnement.
 4. Klik onderaan op “Continue to Payment” en rond de betaling af.
 5. Download de software door terug te gaan naar de homepagina, op “Apps” te klikken en jouw besturingssysteem te kiezen.
 6. Klik op “Download”.
 7. Open het gedownloade bestand en doorloop de installatieprocedure.
 8. Log in met je inloggegevens.

Je hebt nu toegang tot je eigen veilige online wachtwoordenkluis!

Installatie NordPass Free

NordPass Windows app downloadpaginaHet installeren van NordPass Free is nog simpeler dan NordPass Premium. Je doorloopt het stappenplan hierboven, maar start bij stap 5. Zodra je de app hebt geïnstalleerd, heb je de keuze om een account aan te maken of zonder account door te gaan. Dit laatste is prima als je alleen de gratis versie wilt gebruiken. Onthoud wel dat je veel (belangrijke) features mist met de gratis versie.

Installatie NordPass browserextensie

Nu je NordPass hebt geïnstalleerd, is het tijd om de browserextensie toe te voegen. Met deze extensie kun je super snel (en veilig) wachtwoorden en andere informatie invullen en opslaan. Je voegt de extensie als volgt toe:

 1. Open de NordPass-app.
 2. Ga naar “Settings”.
 3. Ga naar het tabje “Browser Extensions”.
 4. Klik op de knop naast jouw browser.
 5. Voeg de extensie toe op de pagina waar je naartoe wordt geleid. Je krijgt nu een code te zien. Typ deze in het kleine venster dat verschijnt.

Software en opties

NordPass heeft apps voor Windows, Mac, Linux, Android en iOS. Daarnaast biedt de wachtwoordmanager browserextensies voor Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Brave en Opera. NordPass scoort hiermee zeker pluspunten, want lang niet alle wachtwoordmanagers hebben apps en extensies voor zoveel platformen. Wij hebben NordPass vooral getest op een Windows pc, waar alles prima werkt.

NordPass staat synchronisatie op al je apparaten toe. Je NordPass-account is dus niet gekoppeld aan één apparaat. Je hebt op elk device toegang tot je wachtwoorden en gegevens, zolang je je master password maar weet. Er zit wel een limiet aan het aantal apparaten waarop je tegelijk ingelogd kunt zijn. Bij de gratis versie is dit er één en met de premium versie kun je op zes apparaten tegelijk inloggen.

Met NordPass kun je in totaal vier soorten gegevens opslaan: wachtwoorden (en de bijbehorende gebruikersnamen), notities, creditcardgegevens en persoonlijke gegevens. Al deze informatie kun je handmatig inzien en opslaan, maar ook met de handige browserextensie. Hier straks meer over.

NordPass interface

Als je NordPass voor de eerste keer opstart, wordt gevraagd of je al je wachtwoorden automatisch vanuit je browser op wilt slaan in NordPass. Dit is super handig, dus we raden dit zeker aan. Ook kun je later altijd nog (handmatig) één voor één accounts toevoegen, of een groot aantal tegelijk. Dit laatste is mogelijk door een CSV-bestand te importeren.

Ondanks dat NordPass veel opties biedt, blijft de app mooi overzichtelijk. Dit komt doordat NordPass handige tabjes gebruikt en hiermee informatie die bij elkaar hoort, netjes bundelt.

De NordPass-browserextensie

De browserextensie van NordPass werkt erg prettig. Het is een handige en gemakkelijke manier om je accountgegevens voor allerlei websites en apps automatisch in te vullen en op te slaan. Je kunt er zelfs sterke wachtwoorden mee genereren. Wij vinden het best indrukwekkend hoe één klein en simpel programmaatje deze drie belangrijke functies vervult.

Een nadeel van deze extensie is dat we bij het opslaan van accountgegevens wel steeds handmatig onze gebruikersnaam in moesten vullen. Het wachtwoord en de andere informatie wordt wel automatisch ingevuld.

Extra mogelijkheden van NordPass

NordPass biedt veel extra mogelijkheden, vooral bij hun de premium versie. Dit begint al bij de hoeveelheid verschillende soorten informatie die je veilig op kunt slaan. Daarnaast kun je deze informatie fijn structureren dankzij NordPass’s optionele mappensysteem. Ook biedt NordPass Premium een geavanceerde password generator, waarbij je de lengte en soort tekens kunt kiezen. Andere speciale features van NordPass worden hieronder beschreven:

FeatureUitleg
Trusted Contacts
Trusted Contacts is een veiligheidsoptie waarmee je extra veilig wachtwoorden en andere gegevens deelt met mede NordPass-gebruikers die je vertrouwt. Het bijzondere van deze functie is dat je hierbij handmatig encryptiesleutels uitwisselt met de partij waar je gegevens mee wilt delen. Hiermee voorkom je man-in-the-middle-aanvallen van kwaadwillende partijen die je gegevens proberen te onderscheppen.
Password Health
Dit is een handige optie die je vertelt hoeveel van jouw wachtwoorden zwak, herbruikt of ouder dan 90 dagen zijn. Vervolgens moedigt de optie je aan om deze wachtwoorden te veranderen. Vooral voor nieuwe NordPass-gebruikers is dit erg nuttig. Veel mensen gaan namelijk pas sterke wachtwoorden gebruiken vanaf het moment dat ze een wachtwoordmanager gebruiken en de wachtwoorden die ze de eerste keer naar NordPass importeren, zullen dus vaak vrij zwak zijn.
Data Breach Scanner
Deze functie controleert of jouw data, zoals e-mailadressen, wachtwoorden en creditcardgegevens, slachtoffer is geworden van een datalek. NordPass doet dit naar eigen zeggen op een veilige manier: ze “hashen” jouw gegevens, wat betekent dat ze dusdanig veranderd worden dat niemand jouw echte data kan zien, en vervolgens sturen ze die door naar een derde partij die gespecialiseerd is in het onderzoeken van datalekken. Dit klinkt misschien riskant, maar het is belangrijk om te weten of en hoeveel van jouw data in gevaar is. NordPass lijkt hierbij de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen.

Prijzen en betaalmogelijkheden

NordPass kent twee versies: de gratis en de premium-versie. NordPass Premium biedt drie abonnementsvormen: je kunt per maand, per jaar of per twee jaar betalen. Dit laatste is uiteraard het voordeligst en is €1.99 per maand. NordPass biedt een 30-dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

NordPass abonnementen

NordPass accepteert een groot aantal betaalmethodes, wat erg fijn is. Nog fijner, vooral voor Nederlandse gebruikers, is dat iDeal één van deze methodes is. Zelfs mensen die erg op hun privacy gesteld zijn, kunnen met NordPass uit de voeten: ze accepteren ook cryptobetalingen.

Verder accepteert NordPass creditcards, Google Pay, Amazon Pay en Ali Pay.

NordPass betaalmethoden

Klantenservice

Wij zijn erg positief over de klantenservice van NordPass. Allereerst heeft de wachtwoordmanager een “Help Center” met antwoorden op veelvoorkomende vragen van gebruikers. Ook kun je contact met NordPass opnemen via e-mail en hun chat.

Wij hebben bovenstaande opties geprobeerd. Via e-mail duurder het vier uur voor we werden geholpen. Dit is redelijk snel voor e-mail, maar vraagt toch wat geduld. Wel kregen we een goed antwoord op onze vraag en had de NordPass-medewerker kennis van zaken.

Via de livechat kregen we veel sneller antwoord. Dit is dan ook de optie die we gebruikers aanraden. Vrijwel meteen nadat we onze vraag hadden ingetypt, kregen we antwoord. Bovendien was de klantenservicemedewerkster erg beleefd en behulpzaam. Je vindt de chatoptie van NordPass door op het chaticoontje rechtsonder op de website te klikken.

Wil je NordPass zelf uitproberen? Klik dan op de button hieronder.

Ga naar de NordPass website
NordPass Review - Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op de vragen die we vaak over NordPass krijgen. Klik op een vraag om het antwoord te lezen. Heb je een andere vraag? Laat dan je reactie achter onder dit artikel en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk!

NordPass is een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager is een virtuele kluis waarin je jouw wachtwoorden veilig en versleuteld op kunt slaan. Zo heb je met één “hoofdwachtwoord” toegang tot al je andere wachtwoorden. Zo hoef je nooit meer een oneindige hoeveelheid accountgegevens te onthouden. Leer hier meer over NordPass.

NordPass heeft zowel een gratis als een betaalde versie. De gratis versie biedt alle basisopties. Echter, als je NordPass op meer dan één apparaat tegelijkertijd wilt gebruiken, heb je de NordPass Premium nodig. Het goede nieuws: deze kun je al afsluiten vanaf €1.99 per maand. De betaalde versie biedt veel handige extra (veiligheids)opties, zoals het veilig delen van gegevens met andere gebruikers. Lees hier welke versie het meest geschikt is voor jou.

Om NordPass te gebruiken, download je eerst de app voor je PC of smartphone. Vervolgens importeer je eenvoudig je wachtwoorden vanuit je browser of een andere wachtwoordmanager. Als je de wachtwoordmanager op PC gebruikt, kun je ook de browserextensie downloaden. Daarmee sla je al je nieuwe accountgegevens met een paar klikken op en vul je ze gemakkelijk in op websites en apps.

Ja. NordPass slaat je wachtwoorden en andere gegevens veilig op. De wachtwoordmanager versleutelt je gegevens met hoogwaardige 256-bit encryptie. Zelfs al zouden criminelen je gegevens in handen krijgen, dan duurt het met de gemiddelde PC honderden jaren voor ze deze kunnen ontcijferen en hier iets aan hebben. NordPass gebruikt bovendien zero knowledge-encryptie. Dit wil zeggen dat zelfs NordPass geen inzicht heeft in jouw gegevens.

Techredacteur
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen